Propisa se treba držati zbog sebe prvo a onda i zbog drugih. Svi mi ponekad opravdano izgubimo živce u saobraćaju. Problem je što su nam zakoni neprilagođeni našem mentalitetu i stanju cesta i saobraćaja. U vecini slucajeva su prepisani iz zakona neke druge drzave ili su stari toliko da nemaju smisla. Prestupnike koji se bahate po cestama treba daleko svirepije kaznjavati. Ili kao u Americi, vezano ti je osiguranje za vozacku. Pa kad ti premija skoci 3 puta zbog gluposti neces vise nikad isto ni pomisliti a kamol pokusati.Chloe wrote: ↑10/03/2021 12:14Rastojanje između vozila nije propisano tek tako.
Ako onaj iza mene nema u vidu da ispred mene može izaći pseto, lane, ili eventualno drugo vozilo nenadano stati, pa i ja opravdano stisnutikočnicu,
onda lijepo prikočim kad ocjenim da je prilika, pa nek' uključi mozak ... nije fino od mene, al' nije ni taj ništa bolji - nek' se drži propisa i no sikiriki.![]()
Meni neće takve situacije izazvati napad panike al' ima onih koje hoće.
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Behemoth
#32176 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- Chloe
- Photo mod
#32177 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Behemoth wrote: ↑10/03/2021 12:23Propisa se treba držati zbog sebe prvo a onda i zbog drugih. Svi mi ponekad opravdano izgubimo živce u saobraćaju. Problem je što su nam zakoni neprilagođeni našem mentalitetu i stanju cesta i saobraćaja. U vecini slucajeva su prepisani iz zakona neke druge drzave ili su stari toliko da nemaju smisla. Prestupnike koji se bahate po cestama treba daleko svirepije kaznjavati. Ili kao u Americi, vezano ti je osiguranje za vozacku. Pa kad ti premija skoci 3 puta zbog gluposti neces vise nikad isto ni pomisliti a kamol pokusati.Chloe wrote: ↑10/03/2021 12:14Rastojanje između vozila nije propisano tek tako.
Ako onaj iza mene nema u vidu da ispred mene može izaći pseto, lane, ili eventualno drugo vozilo nenadano stati, pa i ja opravdano stisnutikočnicu,
onda lijepo prikočim kad ocjenim da je prilika, pa nek' uključi mozak ... nije fino od mene, al' nije ni taj ništa bolji - nek' se drži propisa i no sikiriki.![]()
Meni neće takve situacije izazvati napad panike al' ima onih koje hoće.
- Dozer
#32178 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne radi se o perspektivi, nego o cinjenicnom stanju.Chloe wrote: ↑10/03/2021 12:06 Vidiš, to je iz tvoje perspektive.
Živim u maloj sredini, i kod nas je vožnja bez stresa osim u iznimnim situacijama kao što su praznici i godišnji odmori u EU pa naši građani dođu.
Sarajevo je kaotično, a ne možeš od spore osobe napraviti brzu, ne mogu vozači protiv svoje prirode a tako ni oni koji nisu navikunuti na tu žurbu.
Ako poredim Ljubljanu i Sarajevo, u Sarajevu je divlji zapad u saobraćaju i samoj kuturi.
Npr. u Banja Luci su vozači daleko "smireniji" nego u Sa.![]()
Takodjer, nije stvar "pravljenja" brzog od sporog vozaca, nego o prostom postivanju saobracajanih pravila, ali i drugih ucensika u saobracaju. Ako negdje stoji znak ogranicenja brzine od npr. 60, to svugdje znaci da se toliko i vozi jer su i druge saobracajne stvari povezane upravo s tim ogranicenjem i tom brzinom, poput semafora, planiranja optimalnog vremena potrebnog za prelazak neke dionice, itd..
Ne znam koliko dugo si vozac, ali prije rata je u zakonu postojao clan po kojem su se kaznjavali i vozaci koji ometaju normalan tok saobracaja, tj oni koji voze 10, 20 ili vise ispod ogranicenja. Tolerancija je uvijek bila +/- do 10 kmh, i to je to. Danas takav clan ne postoji, nazalost.
Kao sto danas ne postoji ni ogranicenje za kamione koje je nekada postojalo, a kakvo i danas postoji u svim civilizovanim drzavama. Ne moze se nigdje sleper voziti magistralama i regionalnim putevima od 6.00 do 22.00, a vikendom do 00:00. Autoputevima moze kada hoce, ali mimo toga ne. Kamionski saobracaj se svugdje po tim cestama odvija nocu, a danju je dozvoljen samo kamionima nosivosti do 10 t.
Kod nas je sasvim normalno da u subotu ili nedelju zaglavis npr. preko Karaule iza 2-3 slepera koji ne mogu brze od 20-30 kmh. I onda moras cuclati za njima dok se ne smiluju da se sklone, a sto je prava rijetkost... Naravno, hladno prodje takva kolona pored murije, koja umjesto da zaustavi sleper i propusti kolonu, samo mahnu vozacu slepera i tupim telecim pogledom isprate 20-30+ vozila iza nega...
- Chloe
- Photo mod
#32179 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ratni sam vozač tj. poslijeratni zakonski...Dozer wrote: ↑10/03/2021 12:29Ne radi se o perspektivi, nego o cinjenicnom stanju.Chloe wrote: ↑10/03/2021 12:06 Vidiš, to je iz tvoje perspektive.
Živim u maloj sredini, i kod nas je vožnja bez stresa osim u iznimnim situacijama kao što su praznici i godišnji odmori u EU pa naši građani dođu.
Sarajevo je kaotično, a ne možeš od spore osobe napraviti brzu, ne mogu vozači protiv svoje prirode a tako ni oni koji nisu navikunuti na tu žurbu.
Ako poredim Ljubljanu i Sarajevo, u Sarajevu je divlji zapad u saobraćaju i samoj kuturi.
Npr. u Banja Luci su vozači daleko "smireniji" nego u Sa.![]()
Takodjer, nije stvar "pravljenja" brzog od sporog vozaca, nego o prostom postivanju saobracajanih pravila, ali i drugih ucensika u saobracaju. Ako negdje stoji znak ogranicenja brzine od npr. 60, to svugdje znaci da se toliko i vozi jer su i druge saobracajne stvari povezane upravo s tim ogranicenjem i tom brzinom, poput semafora, planiranja optimalnog vremena potrebnog za prelazak neke dionice, itd..
Ne znam koliko dugo si vozac, ali prije rata je u zakonu postojao clan po kojem su se kaznjavali i vozaci koji ometaju normalan tok saobracaja, tj oni koji voze 10, 20 ili vise ispod ogranicenja. Tolerancija je uvijek bila +/- do 10 kmh, i to je to. Danas takav clan ne postoji, nazalost.
Kao sto danas ne postoji ni ogranicenje za kamione koje je nekada postojalo, a kakvo i danas postoji u svim civilizovanim drzavama. Ne moze se nigdje sleper voziti magistralama i regionalnim putevima od 6.00 do 22.00, a vikendom do 00:00. Autoputevima moze kada hoce, ali mimo toga ne. Kamionski saobracaj se svugdje po tim cestama odvija nocu, a danju je dozvoljen samo kamionima nosivosti do 10 t.
Kod nas je sasvim normalno da u subotu ili nedelju zaglavis npr. preko Karaule iza 2-3 slepera koji ne mogu brze od 20-30 kmh. I onda moras cuclati za njima dok se ne smiluju da se sklone, a sto je prava rijetkost... Naravno, hladno prodje takva kolona pored murije, koja umjesto da zaustavi sleper i propusti kolonu, samo mahnu vozacu slepera i tupim telecim pogledom isprate 20-30+ vozila iza nega...
Ama,imaš ljude koji su sami od sebe spori, kad hodaju, u pokretima, prisiljavanje na brže je njima pritisak i stres i automatski postaju prijatnja u saobraćaju. Poznajem takve.
Na put idem sa rodicom ( koja je taj tip ), moje auto nije još registrovano pa idemo njezinim, psihički se priremam za taj put i sve što slijedi u saobraćaju ...
- Dozer
#32180 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sve zavisi na kojem izlazu ce izaci. Ako izlazi na 3+ izlazu, onda i treba da vozi unutrasnjom trakom. Vanjskom trakom se u kruznom toku vozi samo ako izlazis na prvom ili drugom izlazu od ulaza.
O ovome se moze napisati traktat, jer ljudi ovdje nemaju pojma kako se vozi u kruznom toku. Doduse, ne zna ni murija... Kad je napravljen onaj kruzni na Stupu, ulazim od Gazproma, i ulazim u unutrasnju, logicno, jer cu izaci na 4 izlaz (AP). Pred izlaz se prestrojavam u vanjsku i izlazim, a tamo me docekuje drot s lizalom. Sta sam zgrijesio? Kaze - prestrojavanje u kruznom toku.
Reko', gospodine, koja je linija u kruznom toku? Kaze - isprekidana, ali ne mozete se tu prestrojiti.
Zasto? Ide najimbecilniji odgovor koji sam ikada cuo - jer je to traka za voznju ukoliko ste promasili izlaz, pa da se mozete okrenuti ponovo do njega.
Reko', kolega dragi (bivsi), mislim da biste Vi trebali malo obnoviti saobracajna pravila. Zacrvenio se, vratio mi dokumente, i nikad ih tu vise nisam vidio.
Mislim...sta reci, koju poruku poslati...
Kandidati, kao i svjezi vozaci u trajanju od dvije godine od polaganja (koliko moraju imati i P na zadnjoj sajbi) - po zakonu moraju voziti 10 kmh ispod ogranicenja.Sto se tice instruktora, uce ljude na onu elektronsku rucnu, onda kad polozi kandidat sjede u g2 i za njega rucna ne postoji. Uce kandidate da sporo voze, to su kretanja od 30-40km/h gdje je ogranicenje 50-60km/h. Uce ih da voze rute ko roboti da bi samo dobio vozacku.
Suludo mi je da nekog ko nikad nije vozio ni na plejci a kamo li uzivo stave za volan i izvedu na ulicu.
Imbecilno, naravno, ali i to je u paketu s ostalim nebulozama nasih zakona...
- muha_sa
#32181 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dozer wrote: ↑10/03/2021 12:38Sve zavisi na kojem izlazu ce izaci. Ako izlazi na 3+ izlazu, onda i treba da vozi unutrasnjom trakom. Vanjskom trakom se u kruznom toku vozi samo ako izlazis na prvom ili drugom izlazu od ulaza.
O ovome se moze napisati traktat, jer ljudi ovdje nemaju pojma kako se vozi u kruznom toku. Doduse, ne zna ni murija... Kad je napravljen onaj kruzni na Stupu, ulazim od Gazproma, i ulazim u unutrasnju, logicno, jer cu izaci na 4 izlaz (AP). Pred izlaz se prestrojavam u vanjsku i izlazim, a tamo me docekuje drot s lizalom. Sta sam zgrijesio? Kaze - prestrojavanje u kruznom toku.![]()
Reko', gospodine, koja je linija u kruznom toku? Kaze - isprekidana, ali ne mozete se tu prestrojiti.
Zasto? Ide najimbecilniji odgovor koji sam ikada cuo - jer je to traka za voznju ukoliko ste promasili izlaz, pa da se mozete okrenuti ponovo do njega.
Reko', kolega dragi (bivsi), mislim da biste Vi trebali malo obnoviti saobracajna pravila. Zacrvenio se, vratio mi dokumente, i nikad ih tu vise nisam vidio.
Kandidati, kao i svjezi vozaci u trajanju od dvije godine od polaganja (koliko moraju imati i P na zadnjoj sajbi) - po zakonu moraju voziti 10 kmh ispod ogranicenja.Sto se tice instruktora, uce ljude na onu elektronsku rucnu, onda kad polozi kandidat sjede u g2 i za njega rucna ne postoji. Uce kandidate da sporo voze, to su kretanja od 30-40km/h gdje je ogranicenje 50-60km/h. Uce ih da voze rute ko roboti da bi samo dobio vozacku.
Suludo mi je da nekog ko nikad nije vozio ni na plejci a kamo li uzivo stave za volan i izvedu na ulicu.
Hvala što me oraspoloži
- insaneinthebrain
#32182 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jutros na Chwili presretac u crvenom golfu V. Zaustavio na prosirenju neko auto. Zar i sad koriste petice 
- drug_profi
#32183 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dobro, a kako se zavrsi u unutrasnjoj traci nego prestrojavanjem? I Znaci ako tamo zavrsis ima da kruzis dok ti nestane goriva jer je zabranjeno iz nje izaci...

-
bluesjunior
#32184 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ha ha...drug_profi wrote: ↑10/03/2021 12:58 Dobro, a kako se zavrsi u unutrasnjoj traci nego prestrojavanjem? I Znaci ako tamo zavrsis ima da kruzis dok ti nestane goriva jer je zabranjeno iz nje izaci...
![]()
![]()
![]()
![]()
- drug_profi
#32185 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Drot, šta reći... 
- Dozer
#32186 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa ja. Logicno. Po njemu... Ali, valjda je skontao sta je lupio kad sam se nasmijao i dao mu savjet za obnovu gradivadrug_profi wrote: ↑10/03/2021 12:58 Dobro, a kako se zavrsi u unutrasnjoj traci nego prestrojavanjem? I Znaci ako tamo zavrsis ima da kruzis dok ti nestane goriva jer je zabranjeno iz nje izaci...
![]()
![]()
![]()
![]()
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#32187 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ima često na brzoj cesti crni golf V 2.0 FSI, nekoliko puta sam vidio da su našli po neku žrtvuinsaneinthebrain wrote: ↑10/03/2021 12:57 Jutros na Chwili presretac u crvenom golfu V. Zaustavio na prosirenju neko auto. Zar i sad koriste petice![]()
- Laplace
#32188 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Svaki pismen vozač mora računati na nagla kočenja vozila ispred, razloga može biti milion (istrči ti dijete, životinja, nešto se dersi na autu, odron kamenja itd. itd.). Jasno je da ne podržavam nagla kočenja, samo ću konstatovati da nije prva koja je ovdje na forumu pisala kako bi nekome naglo zakočila, gotovo sam siguran da je bar jedan od njih dobio odobravanje za takvo nešto.Behemoth wrote: ↑10/03/2021 12:08Nisam je ni optuzio da dodaje gas vec samo iznio konstataciju obzirom da je napisala da bi zakocila pa sta bude a obje radnje su isti prekršaj sa suprotnim predznakom. Bolje se uključi u temu umjesto da braniš ljude kojima ne treba advokat a niti su bili napadnuti.Laplace wrote: ↑10/03/2021 11:45Napisala je da zna gdje može dodati gas. Nije napisala da gas dodaje dok je neko pretiče.Behemoth wrote: ↑10/03/2021 10:34
Ono što si pisala u prethodnom postu da ne drže odstojanje...ne znam gdje voziš pa dolaziš u takve situacije. Svaki dan sam u gradu, na posao i sa posla kuci, ne sjećam kad mi se neko baš zalijepio. Gužve ima ali je prouzrokovana prevelikim brojem automobila za postojecu saobracajnu strukturu. Na otvorenoj cesti ako ti se neko zalijepi ili ti se zalijepio jer je kreten ili ti sporo voziš. U svakom slucaju propustiš ga i nema problema. U gradu promjeniš traku i opet nemaš problema. Dodavanje gasa kako bi poravnala ego sa nekim je jedan od težih prekršaja kao i kočenje bez potrebe.
Inače se za nepoštovanje odstojanja u normalnim državama papreno kažnjava, dok se nagla kočenja mogu opravdati iznenadniim opasnostima. Za lijepljenje na karambolku ne možeš se opravdati ničim, koliko god i mene nervirala vožnja ispod ograničenbja i koliko god svima nama to smetalo.
- Laplace
#32189 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako se ne varam, tu si se mogao isključiti i iz unutrašnje - imaju dvije trake na izlazu.Dozer wrote: ↑10/03/2021 12:38Sve zavisi na kojem izlazu ce izaci. Ako izlazi na 3+ izlazu, onda i treba da vozi unutrasnjom trakom. Vanjskom trakom se u kruznom toku vozi samo ako izlazis na prvom ili drugom izlazu od ulaza.
O ovome se moze napisati traktat, jer ljudi ovdje nemaju pojma kako se vozi u kruznom toku. Doduse, ne zna ni murija... Kad je napravljen onaj kruzni na Stupu, ulazim od Gazproma, i ulazim u unutrasnju, logicno, jer cu izaci na 4 izlaz (AP). Pred izlaz se prestrojavam u vanjsku i izlazim, a tamo me docekuje drot s lizalom. Sta sam zgrijesio? Kaze - prestrojavanje u kruznom toku.![]()
- Laplace
#32190 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nisi čuo za teleportaciju?drug_profi wrote: ↑10/03/2021 12:58 Dobro, a kako se zavrsi u unutrasnjoj traci nego prestrojavanjem? I Znaci ako tamo zavrsis ima da kruzis dok ti nestane goriva jer je zabranjeno iz nje izaci...
![]()
![]()
![]()
![]()
- Dozer
#32191 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tacno. Stvar je u tome sto su oni bili zauzeli lijevu (uredno parkirali tu i zaustavljali narod), a takodjer nikoga nije bilo ni u desnoj/vanjskoj, tako da sam se bez problema mogao prestrojiti i izaci iz desne/vanjske.Laplace wrote: ↑11/03/2021 07:32Ako se ne varam, tu si se mogao isključiti i iz unutrašnje - imaju dvije trake na izlazu.Dozer wrote: ↑10/03/2021 12:38Sve zavisi na kojem izlazu ce izaci. Ako izlazi na 3+ izlazu, onda i treba da vozi unutrasnjom trakom. Vanjskom trakom se u kruznom toku vozi samo ako izlazis na prvom ili drugom izlazu od ulaza.
- Laplace
#32192 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Čuj,parkirali se u lijevu. Onda si morao da se prestrojiš u desnu.Dozer wrote: ↑11/03/2021 10:58Tacno. Stvar je u tome sto su oni bili zauzeli lijevu (uredno parkirali tu i zaustavljali narod), a takodjer nikoga nije bilo ni u desnoj/vanjskoj, tako da sam se bez problema mogao prestrojiti i izaci iz desne/vanjske.Laplace wrote: ↑11/03/2021 07:32Ako se ne varam, tu si se mogao isključiti i iz unutrašnje - imaju dvije trake na izlazu.Dozer wrote: ↑10/03/2021 12:38
Sve zavisi na kojem izlazu ce izaci. Ako izlazi na 3+ izlazu, onda i treba da vozi unutrasnjom trakom. Vanjskom trakom se u kruznom toku vozi samo ako izlazis na prvom ili drugom izlazu od ulaza.
Kandidati, kao i svjezi vozaci u trajanju od dvije godine od polaganja (koliko moraju imati i P na zadnjoj sajbi) - po zakonu moraju voziti 10 kmh ispod ogranicenja.
- Laplace
- Laplace
#32195 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije da me nervira nego je malo ono... neefikasno.
Trebam skrenuti lijevo, sa obje strane su kolone i sporo se vozi. Jedno vozilo malo zaostaje, ali nedovoljno da se isključim. U neko doba skontam da mi maše rukama. Fino od njega, ali ja u tim situacijama gledam da li on blica, teže mi je vidjeti da maše rukama (naročito noću).
Opet, ne nervira me nego bi korisnije bilo da blicne.
Edit: Sad će neko reći "pa što pišeš ovdje ako te ne nervira". Dobro pitanje, ali gdje drugo da opalim komentar?
Trebam skrenuti lijevo, sa obje strane su kolone i sporo se vozi. Jedno vozilo malo zaostaje, ali nedovoljno da se isključim. U neko doba skontam da mi maše rukama. Fino od njega, ali ja u tim situacijama gledam da li on blica, teže mi je vidjeti da maše rukama (naročito noću).
Opet, ne nervira me nego bi korisnije bilo da blicne.
Edit: Sad će neko reći "pa što pišeš ovdje ako te ne nervira". Dobro pitanje, ali gdje drugo da opalim komentar?
- Laertes
#32196 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vozim tako neki dan, kolona, sporo, i lik iz suprotnog smjera treba skrenuti lijevo. Usporim ja, mahnem rukom, on ništa... Mahnem opet, ništa... Razmaho se ja, lik ništa... Pa šta hoćeš, da ti blicam? 
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
- Logovan
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#32199 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jedna od rijetkih pozitivnih nuspojava ovog djelomicnog lockdowna je da napokon sam malo odahnuo od sporackih retarda. Tacno sam zaboravio kako je u stvari lijepo voziti kad nema sporacke stoke koja guzelja 15 ispod ogranicenja.
Inace mi od kuce do posla treba oko 35 min. Juce dosao za ravno 20 min.
Tek tada shvatis koliko sporacka, instagramska govna guse saobracaj, a vozio sam sve u okviru 10 km/h preko ogranicenja. Dakle, bez ikakve jurnjave. Samo normalna voznja, kakva i uvijek treba biti...
Inace mi od kuce do posla treba oko 35 min. Juce dosao za ravno 20 min.
Tek tada shvatis koliko sporacka, instagramska govna guse saobracaj, a vozio sam sve u okviru 10 km/h preko ogranicenja. Dakle, bez ikakve jurnjave. Samo normalna voznja, kakva i uvijek treba biti...
- vjeshalica
#32200 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
nije tacno to sto pises
njima je samo ogranicena brzina na AP i magistrali
procitaj opet ili navedi taj nepostojeci clan gdje decidno pise da pocetnici moraju voziti 10kmh ispod ogranicenja