Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Control panel

#32151 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Control panel »

Sta ima kod ibermensovaca?
PeraDzetic

#32152 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by PeraDzetic »

Naravno da znam... ali hoču da ti to napišeš... a ne da pozvoniš, pa zbrišeš--- kad je nekoga ja želim za nešto okriviti, izgovorim mu , bez streha... i ime i prezime... jer kad imam argumente za svo tvrdnje--- ničega se ne bojim...Još da sam hrabri Đetić...ih[/quote]

Šta ga krivim? Nit ga krivim nit ga osuđujem. Ne može svako biti inžinjer ni doktor, svako radi svoj posao najbolje što zna u ovom slučaju on granapdzija i konobar, i svaka mu čast. Ali, problem je kad taj granapdzija kroji politiku neke stranke na najviše nivou, pa i stranka postane ko on na lokalnom nivou, sitnosicarska, a sve se jao najavljuju velike promjene, a od koga? Od gospođe biciklisticka staza i piljara, da i malog koji sebi propise i zrak na Ilidzi.
Hakiz

#32153 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Po tebi, Harry Truman nikada ne bi smio postati bitan u Demokratskoj stranci SAD, a pogotovo predsjednik SAD-a.

Nije nivo obrazovanja to šta nekoga čini dobrim ili lošim političarem.

Hoću reći, ako nekog političara, kandidata, smatraš nepoštenim, korumpiranim itd, čemu spominjanje nivoa obrazovanja, kakve to ima veze sa karakterom te osobe?

To su svi koji nisu završili fakultete glupi i materijal za kriminalce, a ovi sa fakultetima apriori dobri, pošteni i pametni?
PeraDzetic

#32154 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by PeraDzetic »

Hakiz wrote:Po tebi, Harry Truman nikada ne bi smio postati bitan u Demokratskoj stranci SAD, a pogotovo predsjednik SAD-a.

Hoću reći, ako nekog političara, kandidata, smatraš nepoštenim, korumpiranim itd, čemu spominjanje nivoa obrazovanja, kakve to ima veze sa karakterom te osobe?

To su svi koji nisu završili fakultete glupi i materijal za kriminalce, a ovi sa fakultetima apriori dobri, pošteni i pametni?
U 1945 za čovjeka koji se iskazao u ratu bas je sporan detalj sveucilisna diploma.
Ne, rad gosp.sa Ilidza povezuje sa njegovim dosadašnjim radom u Ov Ilidza, sitnosicarska i za vladajuće servilna.
Hakiz

#32155 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

PeraDzetic wrote:
Hakiz wrote:Po tebi, Harry Truman nikada ne bi smio postati bitan u Demokratskoj stranci SAD, a pogotovo predsjednik SAD-a.

U 1945 za čovjeka koji se iskazao u ratu bas je sporan detalj sveucilisna diploma.
Ne, rad gosp.sa Ilidza povezuje sa njegovim dosadašnjim radom u Ov Ilidza, sitnosicarska i za vladajuće servilna.
Ne branim ja dotičnog gospodina. Samo hoću reći da indirektno nipodaštavanje ljudi koji nisu završili visoke škole nije pristojno.

Znam ja da ljepše izgleda kada na listi kandidati imaju raspon od inžinjera do nobelovaca i akademika. Samo, više ljudi unište white collar workers od blue collar workers.
kmirsad

#32156 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Ili Josip Broz Tito, prljavi mali bravar, špamski borac i robijaš iz Lepoglave... da postane glavni u KPJ i doživotni predsjednik SFR Jugoslavije, osnuje Pokret Nesvrstanih... a od Jugoslavije napravi jednu od najcjenjenijih zemalja svijeta, a mi građani tog istog svijeta sa pasošem za koji nije trebala viza ni za jednu zemlju na planeti...
Ovi dobri... doktori nauka, koji za 5000 km kupe doktorsku disertaciju, koji su razjebali sve što se moglo razjebat... koji uništiše, Energoinvest, Agrokomerc, Uniz, Ptretis, Zrak, Hidrogradnju, Vranicu, GP Put Granit, Vitezit,,FeroElektro,Magros, Polihem I i II,. Koksaru, SODU, DITU Aidu, TTU....ma hiljade i hiljade firmi koje su s lakočom dobijali posiove širom svijeta, brane, hidroelektrene, autoputeve... sad ne mogu da šiju uniforme za pokiciju... ma sve čaga su se dotakli... zlato koje su dotakli, pretvorili su u blato... ljudi koji za 25 godina nisu mogli okrečiti ono što je Tito izgradio...
Ma daj---Đetićumišiću... idi po sendvić...
Last edited by kmirsad on 10/09/2018 19:41, edited 1 time in total.
jefff

#32157 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jefff »

kmirsad wrote:Ili Josip Broz Tito, prljavi mali bravar, špamski borac i robijaš iz Lepoglave... da postane glavni u KPJ i doživotni ptrdsjednik SFR Jugoslavije, osnuje Pokret Nesvrstanih... a od Jugoslavije napravi jednu od najcjenjenijih zemalja svijeta, a mi građani tog istog svijeta sa pasošem za koji nije trebala viza ni za jednu zemlju na planeti...
Ovi dobri... doktori nauka, koji za 5000 km kupe doktorsku disertaciju, koji su razjebali sve što se moglo razjebat... koji uništiše, Energoinvest, Agrokomerc, Uniz, Ptretis, Zrak, Hidrogradnju, Vranicu, GP Put Granit, Vitezit,,FeroElektro,Magros, Polihem I i II,. Koksaru, SODU, DITU Aidu, TTU.... ma sve čaga su se dotakli zlato koje su dotakli, pretvorili su u blato... ljudi koji za 25 godina nisu mogli okrečiti ono što je Tito izgradio...
Jel ti ove iz NS usturas uz Titu?
kmirsad

#32158 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

jefff wrote:
kmirsad wrote:Ili Josip Broz Tito, prljavi mali bravar, špamski borac i robijaš iz Lepoglave... da postane glavni u KPJ i doživotni ptrdsjednik SFR Jugoslavije, osnuje Pokret Nesvrstanih... a od Jugoslavije napravi jednu od najcjenjenijih zemalja svijeta, a mi građani tog istog svijeta sa pasošem za koji nije trebala viza ni za jednu zemlju na planeti...
Ovi dobri... doktori nauka, koji za 5000 km kupe doktorsku disertaciju, koji su razjebali sve što se moglo razjebat... koji uništiše, Energoinvest, Agrokomerc, Uniz, Ptretis, Zrak, Hidrogradnju, Vranicu, GP Put Granit, Vitezit,,FeroElektro,Magros, Polihem I i II,. Koksaru, SODU, DITU Aidu, TTU.... ma sve čaga su se dotakli zlato koje su dotakli, pretvorili su u blato... ljudi koji za 25 godina nisu mogli okrečiti ono što je Tito izgradio...
Jel ti ove iz NS usturas uz Titu?
Ništa ti ne kontaš, Đefe... ne nego govorim da ne moraš imati fakultetsku diplomi, magisterij, doktorat... da mogao biti čestit, poštem, moralan i principjelan... da bi bio insam... moše biti piljar insan, i najčešće jeste... Davno sam rekao da bi najvjerovatnije u parlamentu bio dobar parlamentarac... i VKV RUDAR- KOPAČ SA ŠIROKOG ČELA, ALI POŠTOVAN , ČESTIT I VEOMA CIJENJEN U SVOM SELU...
PeraDzetic

#32159 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by PeraDzetic »

Ovdje je riječ o državnoj i kantonalnoj politici, a ne o tome kakav je on ko konobar i koliko ga ljudi cijene zbog tog. Obnaša treći mandat u OV i opet je Naša stranka 5.stranka na Ilidzi po broju glasova.
jefff

#32160 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jefff »

Ništa ti ne kontaš, Đefe... ne nego govorim da ne moraš imati fakultetsku diplomi, magisterij, doktorat... da mogao biti čestit, poštem, moralan i principjelan... da bi bio insam... moše biti piljar insan, i najčešće jeste... Davno sam rekao da bi najvjerovatnije u parlamentu bio dobar parlamentarac... i VKV RUDAR- KOPAČ SA ŠIROKOG ČELA, ALI POŠTOVAN , ČESTIT I VEOMA CIJENJEN U SVOM SELU...
Parlament je samo kocnica za piljare, rudare i sl. Ne postoji - dobar parlamentarac. Ne pistoji dobar parlament. Zato je Tito bio tako dobar. Nije bio parlamentarac.
kluz franjo

#32161 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

sabina1 wrote:
Dozer wrote:Nazalost, ali NS je od onoga sto je bila pri osnivanju i one price koju je zagovarala i oko cega je inicijalno okupila, ako nista drugo, a ono pismenu ekipu - odustala vrlo brzo.
Danas je samo jos jedna u nizu malih strankica u kojima preovladava zelja za uhljebljenjem kolovodecih. I to je to.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

I pri tome poručuju : "ako ne uhljebite nas , uhljebićete još više ionako uhljebljenih SDA-ovaca".

I da se razumijemo , nekada je postojala jasna razlika u viziji i misiji Naše stranke u odnosu na SDP , otrodoksno katastrofalni DF i minorni GS , danas , ove četiri stranke imaju identičnu viziju i misiju iskazanu u pet riječi - uhljebiti se po svaku cijenu.
Recimo da ne sporim, ništa od gore rečenog.
Da li je Vaša sugestija, da je svejedno glasati ili ne glasati? Da je svejedno za koga glasati?
Pitam ozbiljno. Bez sarkazma i ironije.
Dozer

#32162 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

kluz franjo wrote:Izvlačim li pogrešan zaključak, ako mi se čini da želiš poručiti da je svejedno izašli na izbore ili ne izašli. I da je svejedno za koga ćemo glasati.
Do mene je, izvinjaJEm se.
Zaboravio sam dodati i da u svakom slucaju svakako treba izaci na glasanje, i, po mogucnosti, dati glas gradjanskim strankama. U najgorem slucaju, prekriziti listic, ako se bas-bas smatra da je besmisleno bilo kome dati glas.
Na taj nacin ce se barem oduzeti glas nacionalistima.

S druge strane, ima tu jos jedna stvar na koju ja gledam kao na teren za pozitivne pomake - troglavo predsjednistvo.
To je glava, a riba uvijek smrdi od glave. I do sada se i te kako usmrdila.
Kada bi se ljud mogli nekako pogurati da izadju na izbore masovnije, a onda da glasove u FBiH podijele na Becirovica i Komsica, to bi bilo super.
Ne zato sto mislim da bilo koji od njih moze nesto konkretno uraditi na tim pozicijama, nego naprosto da se konacno odatle izbace SDA i HDZ. A koliko znam, obojica jesu za BiH kao drzavu.
Na Srpskog clana se odavde ionako ne moze uticati, ali ako bi Ivanic opet prosao, to mozda i nije tako losa opcija. U svakom slucaju daleko blaza od onog mrmonje Dodicka.

Ovakvim izborom bi se u naredne 4 godine mogle pokrenuti i neke promjene na tom nivou, a ako bi bile pozitivne, to bi onda moglo znaciti i potpuno izbijanje svetog tandema SDA-HDZ s tih pozicija.
kluz franjo

#32163 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Dozer wrote:
kluz franjo wrote:Izvlačim li pogrešan zaključak, ako mi se čini da želiš poručiti da je svejedno izašli na izbore ili ne izašli. I da je svejedno za koga ćemo glasati.
Do mene je, izvinjaJEm se.
Zaboravio sam dodati i da u svakom slucaju svakako treba izaci na glasanje, i, po mogucnosti, dati glas gradjanskim strankama.
Slažem se.
Dozer wrote:U najgorem slucaju, prekriziti listic, ako se bas-bas smatra da je besmisleno bilo kome dati glas.
Na taj nacin ce se barem oduzeti glas nacionalistima.
Koliko ja znam nevažeći listići nemaju nikakav uticaj na izborni rezultat. Ostao kući ili crtao miki mausa na listiću, isto je.
Dozer wrote:S druge strane, ima tu jos jedna stvar na koju ja gledam kao na teren za pozitivne pomake - troglavo predsjednistvo.
To je glava, a riba uvijek smrdi od glave. I do sada se i te kako usmrdila.
Kada bi se ljud mogli nekako pogurati da izadju na izbore masovnije, a onda da glasove u FBiH podijele na Becirovica i Komsica, to bi bilo super.
Ne zato sto mislim da bilo koji od njih moze nesto konkretno uraditi na tim pozicijama, nego naprosto da se konacno odatle izbace SDA i HDZ. A koliko znam, obojica jesu za BiH kao drzavu.
Na Srpskog clana se odavde ionako ne moze uticati, ali ako bi Ivanic opet prosao, to mozda i nije tako losa opcija. U svakom slucaju daleko blaza od onog mrmonje Dodicka.

Ovakvim izborom bi se u naredne 4 godine mogle pokrenuti i neke promjene na tom nivou, a ako bi bile pozitivne, to bi onda moglo znaciti i potpuno izbijanje svetog tandema SDA-HDZ s tih pozicija.
Evo da se ti i ja složimo, da je taktičko glasanje za predsjedništvo ok. Ja Bećirovića, a ti Komšića. Može li? Ne trebaju nam stranački dogovori.
starisalko

#32164 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by starisalko »

Dozer
zajebace te on ce za Falatara
kluz franjo

#32165 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Tako što mu predlažem da glasa za Komšića?!
Gdje se ta logika može iznajmiti, da se i ja malo odmorim?
Dozer

#32166 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

kluz franjo wrote: Koliko ja znam nevažeći listići nemaju nikakav uticaj na izborni rezultat. Ostao kući ili crtao miki mausa na listiću, isto je.
Direktno na izborni rezultat nema uticaja, ali ima indirektno - registrovao si se da si izasao na glasanje, pa tvoj glas ne mogu pripisati sebi. Ne mogu te sami dopisati na listu i uzeti tvoj glas.
Evo da se ti i ja složimo, da je taktičko glasanje za predsjedništvo ok. Ja Bećirovića, a ti Komšića. Može li? Ne trebaju nam stranački dogovori.
Nikakav problem. Ali, ovaj princip bi se trebao primijeniti od svoje kuce, pa preko raje i kolega. Kada bi se svako u svojoj kuci i raji podijelio ovako, pa da pola familije i raje glasaju za jednog, a pola za drugog, to bi bilo super.
Ali...koliko su ljudi ovdje slozni i spremni na bilo kakav dogovor, a pogotovo koliko zaista kontaju radi cega ovo treba ovako uraditi...veliko je pitanje. Nazalost...
Prpa.ba

#32167 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

kluz franjo wrote: Konačno neko sa kim se može ozbiljno razgovarati uz uvažavanje da se ne slažemo po nekim pitanjima.
Kolege dozer i prpa,

griješim li u svojoj procjeni, da je kantonalna skupština KS jedini nivo vlasti u BiH na kojem postoji kakva-takva šansa da se vlast formira bez ENV-matričnih stranaka, u ovom slučaju SDA i satelita?
Griješim li u svojoj pragmatičnoj procjeni, da se sa visokom ukupnom izlaznošću birača sa važećim glasovima (dakle bez čiča gliša) podiže i prag cenzusa i time smanjuje mogućnost ulaska nekih boss-ova u skupštinu?
Griješim li u svojoj pragmatičnoj procjeni, da bi buduća kantonalna Vlada sastavljena i podržana od strane SDP/DF/NS većine, ako ništa drugo bila značajna sa aspekta "suštinske smjenjivosti vlasti" na izborima?

I naravno, ukoliko "ispuštam" neke druge aspekte iz vida, slobodno me ispravite.
Pozdrav
Ne bih se slozio da je KS kanton sa najvecom sansom za pad SDA.

Razlozi za to su prilicno jednostavni: periferne opcine poput Vogosce, Ilijasa, Hadzica i Ilidze predstavljaju mocnu osnovicu od koje se moze graditi izborni rezultat na kantonalnom nivou. SDA iz tih opcina bi sama bila 4. najjaca stranka u Kantonu. Radi se o glasovima koji su dosli na krilima demografske tranzicije i kao posljedica naseljavanja izbjeglica iz Istocne Bosne i ekonomskih migracija iz Sandzaka. Ti glasovi su desno orijentisani i osjetljivi na etnicke price. Multietnicarenje (SDP/NS) kao ni radikalno desno oponiranje SDA-u (SBB, NiP) tu ne moze ostvariti zapazene rezultate dok populisti kao DF i SBiH mogu nesto usicariti.

Na to treba dodati tzv. gradsku SDA koja sama za sebe nije nimalo bezazlena s obzirom da se umjesto periferne SDA (gdje volim ubrojiti i Novogradsku opcinu) vodi budzetskom a ne etnoreligijskom logikom. Ocit primjer: rezultati SDA na periferiji su stabilni dok se u gradu poboljsavaju kako se sire budzetske veze a oni koji se ne snadju idu vani. Gdje ima meze, ima i price bezveze. Otuda i Kiflino soliranje na nivou gradske SDA. :-D

S druge strane, TK, ZDK i USK imaju domicilne opcije desnog centra koje vladaju infrastrukturom i otele su se sarajevskoj centrali ukljucujuci i finansijske tokove sto ih cini nezavisnim u dobroj mjeri.

Dalje, izlaznost u KS je i vise nego dobra ako uzmemo u obzir stvarno prisutno stanovnistvo s pravom glasa. Zavisno od izvora kojima imam pristup, realna izlaznost je u rasponu od 62% do 70% sto daje sasvim dovoljan presjek stanja drustva. 10% veca izlaznost ne znaci 10% vise glasova za alternative SDA-u, vec recimo "samo" 6% dok 4% ide SDA. Vec na preko 55% tesko da mozemo reci da je neka grupa izignorisala izbore i "utopila" se.

Problem BOSS-ova i BPS-ova nije problem izlaznosti nego problem efikasne upotrebe budzetskih sredstava u svrhe kupovine glasova. BPS svoje glasove kupuje kroz boracke organizacije, udruzenja i kooperacije dok je BOSS ispostava za povecavanje izlaznosti apstinenata motivisanih sa placenih par rundi u kladionicama Alipasinog polja i Ilidze. :-D

Da zakljucim vec predug komentar, gornja granica za SDP, DF, GS i NS, djuture kad ih poslozimo, je 15 mandata. 16 mandata bi bio apsolutni historijski rekord i najveca pobjeda od '45. Nacini za smjenu SDA:
- koalicija sa odmetnutim dijelom gradske SDA, tj. Kiflom koji ce ukrasti barem 2 mandata od SDA.
- napeti se do petnih zila da se umanji finansiranje borackih udruzenja ili da revizija proceslja "boracke poslove", drugog nacina za izbacivanje BPS-ovaca iz skupstine nema
- komunalni zakoni za smanjenje broja kladionica u NG i Ilidzi, time bi BOSS nestao sa scene a njihovi glasaci otisli u apstinente

Bez BPS-a i BOSS-a bi koalicioni potencijal SDA bio sveden na nulu, a SDP, DF, NS, GS bi mogli odabrati izmedju hadzibajrica ili kifle za novu Vladu KS.

Drugacije ne moze.
kluz franjo

#32168 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Prpa.ba wrote:
kluz franjo wrote: Konačno neko sa kim se može ozbiljno razgovarati uz uvažavanje da se ne slažemo po nekim pitanjima.
Kolege dozer i prpa,

griješim li u svojoj procjeni, da je kantonalna skupština KS jedini nivo vlasti u BiH na kojem postoji kakva-takva šansa da se vlast formira bez ENV-matričnih stranaka, u ovom slučaju SDA i satelita?
Griješim li u svojoj pragmatičnoj procjeni, da se sa visokom ukupnom izlaznošću birača sa važećim glasovima (dakle bez čiča gliša) podiže i prag cenzusa i time smanjuje mogućnost ulaska nekih boss-ova u skupštinu?
Griješim li u svojoj pragmatičnoj procjeni, da bi buduća kantonalna Vlada sastavljena i podržana od strane SDP/DF/NS većine, ako ništa drugo bila značajna sa aspekta "suštinske smjenjivosti vlasti" na izborima?

I naravno, ukoliko "ispuštam" neke druge aspekte iz vida, slobodno me ispravite.
Pozdrav
Ne bih se slozio da je KS kanton sa najvecom sansom za pad SDA.

Razlozi za to su prilicno jednostavni: periferne opcine poput Vogosce, Ilijasa, Hadzica i Ilidze predstavljaju mocnu osnovicu od koje se moze graditi izborni rezultat na kantonalnom nivou. SDA iz tih opcina bi sama bila 4. najjaca stranka u Kantonu. Radi se o glasovima koji su dosli na krilima demografske tranzicije i kao posljedica naseljavanja izbjeglica iz Istocne Bosne i ekonomskih migracija iz Sandzaka. Ti glasovi su desno orijentisani i osjetljivi na etnicke price. Multietnicarenje (SDP/NS) kao ni radikalno desno oponiranje SDA-u (SBB, NiP) tu ne moze ostvariti zapazene rezultate dok populisti kao DF i SBiH mogu nesto usicariti.

Na to treba dodati tzv. gradsku SDA koja sama za sebe nije nimalo bezazlena s obzirom da se umjesto periferne SDA (gdje volim ubrojiti i Novogradsku opcinu) vodi budzetskom a ne etnoreligijskom logikom. Ocit primjer: rezultati SDA na periferiji su stabilni dok se u gradu poboljsavaju kako se sire budzetske veze a oni koji se ne snadju idu vani. Gdje ima meze, ima i price bezveze. Otuda i Kiflino soliranje na nivou gradske SDA. :-D

S druge strane, TK, ZDK i USK imaju domicilne opcije desnog centra koje vladaju infrastrukturom i otele su se sarajevskoj centrali ukljucujuci i finansijske tokove sto ih cini nezavisnim u dobroj mjeri.

Dalje, izlaznost u KS je i vise nego dobra ako uzmemo u obzir stvarno prisutno stanovnistvo s pravom glasa. Zavisno od izvora kojima imam pristup, realna izlaznost je u rasponu od 62% do 70% sto daje sasvim dovoljan presjek stanja drustva. 10% veca izlaznost ne znaci 10% vise glasova za alternative SDA-u, vec recimo "samo" 6% dok 4% ide SDA. Vec na preko 55% tesko da mozemo reci da je neka grupa izignorisala izbore i "utopila" se.

Problem BOSS-ova i BPS-ova nije problem izlaznosti nego problem efikasne upotrebe budzetskih sredstava u svrhe kupovine glasova. BPS svoje glasove kupuje kroz boracke organizacije, udruzenja i kooperacije dok je BOSS ispostava za povecavanje izlaznosti apstinenata motivisanih sa placenih par rundi u kladionicama Alipasinog polja i Ilidze. :-D

Da zakljucim vec predug komentar, gornja granica za SDP, DF, GS i NS, djuture kad ih poslozimo, je 15 mandata. 16 mandata bi bio apsolutni historijski rekord i najveca pobjeda od '45. Nacini za smjenu SDA:
- koalicija sa odmetnutim dijelom gradske SDA, tj. Kiflom koji ce ukrasti barem 2 mandata od SDA.
- napeti se do petnih zila da se umanji finansiranje borackih udruzenja ili da revizija proceslja "boracke poslove", drugog nacina za izbacivanje BPS-ovaca iz skupstine nema
- komunalni zakoni za smanjenje broja kladionica u NG i Ilidzi, time bi BOSS nestao sa scene a njihovi glasaci otisli u apstinente

Bez BPS-a i BOSS-a bi koalicioni potencijal SDA bio sveden na nulu, a SDP, DF, NS, GS bi mogli odabrati izmedju hadzibajrica ili kifle za novu Vladu KS.

Drugacije ne moze.
Kud' te p(r)ozvah... :-D

Kada kažem smjena SDA, ne mislim na PDA, A-SDA i slične loše i gore kopije.

Vidi, ja sam malo gledao rezultate BOSS-a po biračkim mjestima u KS. Najinteresantnije je kada pogledaš rezultate u BM Alipašin Most, Sokolje i taj dio u kojima BOSS na nekim BM osvoji više glasova od SDA. Ne znam da je to moguće bez znanja i saglasnosti SDA NG, a što je direktno i Kifla potvrdio u onom TV "duelu" sa Sarajlićem. Kukićev metod "blagonaklonosti biračkih odbora" se očigledno u prošlosti primjenjivao i na listu BPS-a.
Na ovim izborima je posebno novogradska SDA pod pritiskom i mora "uganjati" svaki glas. To smanjuje prostor za "poklanjanje" sigurnih glasova. Ostanak BOSS-a ispod cenzusa mi se čini realnim scenarijem, dok je BPS vjerovatno ipak knap preko cenzusa. To su sve mandati koji su do sada bili sigurni u SDA kalkulacijama.

Dalje, u ukupnoj računici je naravno bitno ko se opet aktivira i glasa, ali je bitno i ko apstinira ove izbore, a na prošlima je glasao.
Npr. Ako u stukturi apstinenata (5% ili 10.000 glasova) imaš 6000 manje za SDA, a 4000 manje za lijevi centar, i istovremeno u strukturi novoizašlih (10% ili 20.000 glasova) imaš 12.000 za lijevi centar, a 8000 za SDA, ukupna izlaznost ti se povećava za samo 5%, ali je struktura 8:2.

Svjestan sam i ja da se vjerovatno "čupam na noktima", ali razlika između 15 i 18 mandata je 15.000 glasova, a šansa nikada bolja.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#32169 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

drug_profi wrote:
Pa hoće li biti 7 Hrvata, a da nisu iz HDZ-a? Ja špekulišem na realnim osnovama. Jel ikako može da se desi da ne moraš kupovati glas devedesetke, pravaša...? To su ti kompromisi o kojima govorim, a onda slijedi implementacija bilo čega jer ima i državni nivo i kantonalni nivo. Sve je jednostavnije ako HDZ sarađuje, a može i hoće samo ako ga neko uhvati za jaja. E sad da li će tzv. saveznici i prijatelji sa zapada pomoći, to je pitanje. Ali lakše je ako su na sehari, tj. dio vlasti.
i ovo je realnost, da 7 delegata u domu naroda iz reda hrvatskog naroda, ne bude iz hdza i time hdz moze svirati ....

i ako ljevica uzme bas tih 7 mandata i poklopi klub srba, kako ce se bilo sta formirati bez njih. jer upravo je ljevica ta koja ce se direktno pitati i za izbora predsjednika fbih i potpredajednika, ali i ustavnog suda.

i ljubicevi amandmani su bas bili usko vezani za dom naroda, jer sa onim pragom 20% unutar liste, postoji realna mogucnost da im se poljulja i uzdrma "njihov" dom naroda.

dakle veci je rizik izbaciti sda, nego li hdz. lagumdzija je 2010. pokusao bez sda i oni su odmah blokirali federaciju preko vitalnog nacionalnog interesa i dobro mu ga zabili. kolilo se sjecam, tada se hdz eliminirao veoma jednostavno.
kluz franjo

#32170 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Dozer wrote:
kluz franjo wrote: Koliko ja znam nevažeći listići nemaju nikakav uticaj na izborni rezultat. Ostao kući ili crtao miki mausa na listiću, isto je.
Direktno na izborni rezultat nema uticaja, ali ima indirektno - registrovao si se da si izasao na glasanje, pa tvoj glas ne mogu pripisati sebi. Ne mogu te sami dopisati na listu i uzeti tvoj glas.
Nikakav problem. Ali, ovaj princip bi se trebao primijeniti od svoje kuce, pa preko raje i kolega. Kada bi se svako u svojoj kuci i raji podijelio ovako, pa da pola familije i raje glasaju za jednog, a pola za drugog, to bi bilo super.
Ali...koliko su ljudi ovdje slozni i spremni na bilo kakav dogovor, a pogotovo koliko zaista kontaju radi cega ovo treba ovako uraditi...veliko je pitanje. Nazalost...
Ništa i niko nas ne spriječava da počnemo primjenjivati razuman razgovor i dogovor. Od svoje kuće, pa preko raje i kolega...
olimp84

#32171 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by olimp84 »

Prpa.ba wrote:
kluz franjo wrote:
Radi se o glasovima koji su dosli na krilima demografske tranzicije i kao posljedica naseljavanja izbjeglica iz Istocne Bosne i ekonomskih migracija iz Sandzaka.
:thumbup:

postoje li podaci koliko se izbjeglica doselilo u KS i/ili procjena koliko ih danas ima, koliki udio u stanovnistvu KSa imaju.

hvala
pozdrav
Dozer

#32172 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

kluz franjo wrote: Ništa i niko nas ne spriječava da počnemo primjenjivati razuman razgovor i dogovor. Od svoje kuće, pa preko raje i kolega...
Naravno. Kod mene u familiji je vec dogovoreno, raju polako "dijelim".
olimp84 wrote:
Prpa.ba wrote:
kluz franjo wrote:
Radi se o glasovima koji su dosli na krilima demografske tranzicije i kao posljedica naseljavanja izbjeglica iz Istocne Bosne i ekonomskih migracija iz Sandzaka.
:thumbup:

postoje li podaci koliko se izbjeglica doselilo u KS i/ili procjena koliko ih danas ima, koliki udio u stanovnistvu KSa imaju.

hvala
pozdrav
Nisam siguran da postoje ti podaci, ali po slobodnoj procjeni u Sarajevu se izmijenilo oko 70-75% stanovnistva. Istocna Bosna je vecinom doselila ovdje, kao i dobar dio Sandzaka, tako da je to danas velika vecina u gradu.
Banksy

#32173 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Prpa.ba wrote:
gornja granica za SDP, DF, GS i NS, djuture kad ih poslozimo, je 15 mandata. 16 mandata bi bio apsolutni historijski rekord i najveca pobjeda od '45. Nacini za smjenu SDA:

Drugacije ne moze.
Da.

A SBB + SDP?
kluz franjo

#32174 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Banksy wrote:
Prpa.ba wrote:
gornja granica za SDP, DF, GS i NS, djuture kad ih poslozimo, je 15 mandata. 16 mandata bi bio apsolutni historijski rekord i najveca pobjeda od '45. Nacini za smjenu SDA:

Drugacije ne moze.
Da.
A SBB + SDP?
Uz prethodno izvinjenje što se ubacujem.

SBB+SDP zajedno 18 mandata u KS? Ja mislim teško.
Po mojoj procjeni SBB-ov maksimalni domet na nivou Federacije je 70-80 hiljada, KS max. 20.000 (vidi SBiH 2010).
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#32175 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

kluz franjo wrote:
sabina1 wrote:
Dozer wrote:Nazalost, ali NS je od onoga sto je bila pri osnivanju i one price koju je zagovarala i oko cega je inicijalno okupila, ako nista drugo, a ono pismenu ekipu - odustala vrlo brzo.
Danas je samo jos jedna u nizu malih strankica u kojima preovladava zelja za uhljebljenjem kolovodecih. I to je to.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

I pri tome poručuju : "ako ne uhljebite nas , uhljebićete još više ionako uhljebljenih SDA-ovaca".

I da se razumijemo , nekada je postojala jasna razlika u viziji i misiji Naše stranke u odnosu na SDP , otrodoksno katastrofalni DF i minorni GS , danas , ove četiri stranke imaju identičnu viziju i misiju iskazanu u pet riječi - uhljebiti se po svaku cijenu.
Recimo da ne sporim, ništa od gore rečenog.
Da li je Vaša sugestija, da je svejedno glasati ili ne glasati? Da je svejedno za koga glasati?
Pitam ozbiljno. Bez sarkazma i ironije.
Mogu vam napisati samo iz individualnog ugla što je potpuno irelevantno i u uzorku i u kreiranju bilo kakve odluke kod nekog drugog za pitanja koje postavljate.

Naravno da na listi Naše stranke postoje korektni ljudi (korektnost je danas izuzetna vrlina).
Konkretno na kantonalnoj listi Sarajevo ću glasati za Neiru Dizdarević , izuzetno pozitivnu i ponavljam korektnu mladu osobu.
Ali to je posljedica njenog INDIVIDUALNOG RADA i marljivosti odnosno odgovornosti , nikako sistema koji ju je zapravo nominovao.

Naravno da ne bih mogla glasati za nju da je na SDA listi jer to je nespojivo , i na SDP listi bih teško glasala za nju...znate SDP je imao izuzetno neslavne (pogotovo u Sarajevu) kadrove u prošlosti pa se za njih može glasati samo u slučaju da je izbor isključivo između njih i SDA i ništa više , to je prirodan izbor , izbor biološkog opstanka a nikako izbor radi promjena , povjerenja ili nade u bolje.
To je ta razlika između NS i SDP u ovom trenutku , glas za SDP je glas za sistem koji ništa neće promijeniti i gdje individualno pozitivan pojedinac ne može promijeniti bilo šta ukoliko se njegovo djelovanje kosi sa dogovorima ili interesima centrale koji su nerijetki zvanično ili ćutke - sa SDA !
Glas za NS - ljude (namjerno ovo naglašavam) je glas za individue koje će moći možda i nešto učiniti baš zato jer tamo nema nikakvog sistema - svako gleda sebe i glas za NS danas je mnogo nesigurniji , jer vi u biti nemate pojma šta da očekujemo od njih 08.10.2018, , kontate ??

Konkretno nemam osobu na listi za parlament FBiH i parlament BiH u koju sam individualno sigurna da će opravdati moje povjerenje. Očekivati da će neke osobe sa donjeg dijela te liste ući u parlament(e) je potpuno nerealno. Ne želim glasati za stranku jer u tom slučaju moj glas ide nosiocima obje liste - Kojoviću i Ćudićevoj a ni u ludilu za njih dvoje individualno ne želim glasati.
Na sve ostale stranke sam alergična - dakle neću glasati na ovom nivou.

Neću glasati za Falatara , nisam impresionirana njime, a ruku na srce kao Bošnjakinju me mnogo više zanima kandidat za predsjedništvo iz reda mog naroda u kom Naša stranka nema kandidata.

Dakle vidite da je sve posljedica indvidualne procjene a nikako vjere u sistem koji Naša stranka nosi od 08-10-2018.
Brojni su razlozi dosada ispisani.

Jako sam ljuta i razočarana zato što ne mogu glasati za one u čije procjene , stavove i odluke sam vjerovala , jer sam mislila da su identični potrebaama koje ovaj grad i zemlja imaju.
Prevarila sam se.
Lijepo vas pozdravljam.
Locked