Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kamen spoticanja

#32101 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Freamon Lester wrote:Fuad ako je kriminalac nije to svakako postao danom kada je izasao iz SDA nego daleko daleko ranije. A budimo realni SDA nakon Alijine smrtni nije nista drugo nego udruzeni zlocinacki pothvat sa ciljem izvlacenja i kradje budzetskog novca. Kad vam podrske zafali onda se zagrnete plastom nacionalnih i vjerskih spasitelja da nabacite koji procenat glasova na one koje dobijate od rodbine koju ste uhljebili.

I na kraju da ste bogdom nesto naucili od Alije i njegovog ponasanja. U najtezim trenutcima rata je bio skroman ali i dostojanstven. Danasnja skupina politickih uzurpatora je nista nego obicna plejada rohana obucena u skupa odjela.
ne pricam ja o fuadu...znam dobro ko je fuad i ko su kleptomani koji se sad ko biva bore protiv fuada...
pricam o nevjerovatnoj kolicini licemjerja i dvostrukih arsina koji nam se umotavaju u pricu "evropskih vrijednosti,prava manjina i prije je sve bilo ljepse,ja sam odrasla uz jelku" ubleha
mislim priznajem pravo da se nekome nesto ne svidja
ali i sebi priznajem pravo da reagujem na ubleharenje i ogranicavanje mojih sloboda
sto bi crveni drugari rekli :no pasaran
moet-perignon

#32102 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

kamen spoticanja wrote:
Freamon Lester wrote:Fuad ako je kriminalac nije to svakako postao danom kada je izasao iz SDA nego daleko daleko ranije. A budimo realni SDA nakon Alijine smrtni nije nista drugo nego udruzeni zlocinacki pothvat sa ciljem izvlacenja i kradje budzetskog novca. Kad vam podrske zafali onda se zagrnete plastom nacionalnih i vjerskih spasitelja da nabacite koji procenat glasova na one koje dobijate od rodbine koju ste uhljebili.

I na kraju da ste bogdom nesto naucili od Alije i njegovog ponasanja. U najtezim trenutcima rata je bio skroman ali i dostojanstven. Danasnja skupina politickih uzurpatora je nista nego obicna plejada rohana obucena u skupa odjela.
ne pricam ja o fuadu...znam dobro ko je fuad i ko su kleptomani koji se sad ko biva bore protiv fuada...
pricam o nevjerovatnoj kolicini licemjerja i dvostrukih arsina koji nam se umotavaju u pricu "evropskih vrijednosti,prava manjina i prije je sve bilo ljepse,ja sam odrasla uz jelku" ubleha
mislim priznajem pravo da se nekome nesto ne svidja
ali i sebi priznajem pravo da reagujem na ubleharenje i ogranicavanje mojih sloboda
sto bi crveni drugari rekli :no pasaran

to je jedan vrlo opasan, dehumanizirajuci narativ. ako smatras da su "ubleharenje" i umotavanje u pricu evropskih vrijednosti,
moja memorija i osjecaj sto argumentujem da mi nije ugodno kad jedna odredjena grupa ljudi obiljezava svoju teritoriju jednim (vjerovatno iz tvoje perspektive) umilnim i nevinim dogadjajem poput javnog iftara - tada je je tvoje vidjenje i narativ o Drugome dosta rasisticki, nacionalisticki, sovinisticki.
tvoje odbijanje da udjes u konstruktivan dijalog, i da mi objasnis zasto je vazno da zadovoljimo tvoje slobode, a slobode Drugih neka se snadju i neka sute i trpe i neka se, kako je Ceric onomad drsko rekao prilagodjavaju vama, pokazuje da nisi otvoren za dijalog i shvatanje Drugoga.

shvatas li tezinu svojih rijeci da si dajes za pravo da reagujes na Ubleharenje, jer Drugi vidi Iftar kao jedno obiljezavanje teritorije.
moet-perignon

#32103 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Ja_Ja wrote:Jao koja preseravanja. Previse i za ovaj pod forum sigurno. Moet je u zadnjih 10 postova pronasao 100 problema, i sranja. Belesi je poceo od umjetnosti, i zavrsio na vjeri. Sve bi nesto da ukida. Dobro, razumijem te, nasao si se u tom citavom "ima izac" mentalitetu i zbog toga te ne krivim, ali da seres po svemu e to mi vec ide ne klinac.

Organizovao si nekad nesto i nije uspjelo i svi su odjednom postali papci, seljaci, i neartikulisana bagra koja nema sluha niti razumije kuturu onako kako je ti razumijes a mislis da svi ostali treba da je razumiju. Ohladi malo, sjedi, drmni jednu kahvu, pa pokusaj ponovo. Nema potrebe za ovim epitetima, a jos manje za klasifikacijom neceg sto ocigledno ne razumijes. Meni su nejasni svi koji imaju problem sa pozitivnim stvarima, u gradu. Sve sto nisi ti dotakao je problematicno, kakav mentalni sklop jebo te!

I sto se iftara tice, njih organizuju nevladine organizacije, i koliko je meni poznato bez finansijske pomoci grada. Samim tim kao i sve ostale organizacije/ustanove imaju pravo koristenja javnog prostora, pa samim tim i trga pred Bosankom. Niko ne brani nikome da organizuje vjerske i one koji to nisu dogadjaje na tom istom trgu, na kraju krajeva non stop se nesto organizuje tamo. Porediti proslavu nove godine za koju grad pljune 50,000+BAM i iftar je dilitentno. Iftari se organiziraju diljem citavog svijeta na otvorenom i nemaju nikakve veze sa skrusenosti u vjeri. Cak sta vise, promoviraju dijeljenje kore hljeba sa svojim komsijama. Sad sto su nama komunisti zatirali trag 50 godina pa se nije to smjelo raditi, je sasvim druga stvar.

uopste ne vidim stvari "negativno", ili ti ne razumijes taj termin pa ga stavljas u istu konotaciju sa kritickim osvrtom?
kritika drustva ne znaci nuzno negativno. ona ima potpuno drukciju funkciju od negativnog.
Nivelacija

#32104 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Ja sam za serijat. :sinbad:
kamen spoticanja

#32105 Re: Zeničani

otprilike jasno mi je da nekima koji ne misle kao neki drugi automatski priskrbljuje epitet fasiste,nacionaliste i sta sve vec nisi udrobila
a pogled na iftar kao zapisavanje teritorije je valjda ok i prihvatljivo
al' kako sama kazes,previse si otvorena knjiga da ne znam sta pise na svakoj stranici :wink:
odavno citamo takve knjige
kamen spoticanja

#32106 Re: Zeničani

Nivelacija wrote:Ja sam za serijat. :sinbad:
zamisli da pecat serijatskog suda drze pivic nezir i njegovi studenti
ili fudine falange s salyvena?
moet-perignon

#32107 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

kamen spoticanja wrote:otprilike jasno mi je da nekima koji ne misle kao neki drugi automatski priskrbljuje epitet fasiste,nacionaliste i sta sve vec nisi udrobila
a pogled na iftar kao zapisavanje teritorije je valjda ok i prihvatljivo
al' kako sama kazes,previse si otvorena knjiga da ne znam sta pise na svakoj stranici :wink:
odavno citamo takve knjige

cool je sto me stavljas u zenski rod.
mogu te ispraviti u mnogo cemu, ali mrzi me da tratim vrijeme. no moram ovaj dio da korigiram: zapisavanje teritorije?
da li si negdje vidio da se tako izrazavam? ako da, onda se ispricavam. mada znam da mi to nije manir, da koristim te zargone.
obiljezavanje teritorije je prikladnije za moju verbalnu estetiku.

na tvoju zalost, sve sto pisem, pisem sa referencom. ti kao stomatolog koji je, nadam se, imao priliku pisati za neku publikaciju bi trebalo da znas
da su referiranja jako vazna. inace sve sto kazemo je nase misljenje, koje nema tezinu niti vjerodostojnost.

"priskrbljeni epitet", kako ti velis, u teorijama drustvne sociologije, a narocito je dokazana u odnosima bijeli-crni covjek. bijeli covjek bi uvijek u svom narativu pokusao svoje postupke opravdati "civilizirajucim", i sve sto on radi treba da prati Drugi. ako Drugi slucajno izrazi svoje misljenje, onda se
on ismijava i njegova "kultura" smatra se barbarskom, paganskom i tribalnom.

sjajno! kako je sjajan ljudski mozak. potpuno predvidljiv.
kamen spoticanja

#32108 Re: Zeničani

jah...nije zapisavanje nego obiljezavanje
ali je percepcija iftara na takav nacin prikladna jel tako?
a onda smo mi fasisti,sovinisti,a evo i nepismeni...
dok je adventski vijenac lijep i pozeljan...
btw prije nego nekome natovaris takve krupne ad hominem epitete malo prelistaj postove istog...dakle referisi se :-)
cisto da sakrijes koje slovo te sirom otvorene knjige
Last edited by kamen spoticanja on 09/04/2019 17:51, edited 1 time in total.
clio_dci120

#32109 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Vidis moj kamen kako se zavrsi, tim sto ti dovede u pitanje diplomu i strucne kompetencije... Ne spustaj se na njihov nivo, kao sto ja znam cesto... :wink:
Casual's

#32110 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Neka pustaju RTV Herceg Bosna za vrijeme iftara. Je l' posteno?
kamen spoticanja

#32111 Re: Zeničani

clio_dci120 wrote:Vidis moj kamen kako se zavrsi, tim sto ti dovede u pitanje diplomu i strucne kompetencije... Ne spustaj se na njihov nivo, kao sto ja znam cesto... :wink:
druze Ramin :mrgreen: odavno forumam pa znam da kad okrenu na fasizam,zenska prava ili pravopis,ono sto govore ne vrijedi pet para :wink:
moet-perignon

#32112 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

kamen spoticanja wrote:jah...nije zapisavanje nego obiljezavanje
ali je percepcija iftara na takav nacin prikladna jel tako?
a onda smo mi fasisti,sovinisti,a evo i nepismeni...
dok je adventski vijenac lijep i pozeljan...
btw prije nego nekome natovaris takve krupne ad hominem epitete malo prelistaj postove istog...
cisto da sakrijes koje slovo te sirom otvorene knjige
ne, to si ti napisao. apsolutno ne govorim i ne mislim tako. ne dopusta mi ni etika ni estetika. to covjek gradi godinama, i nema sanse
da se batali badava.

jesi li ti imao casove knjizevnosti? ako da, kako ste radili analize knjizevnih djela? bukvalno ili ste trazili simbole i metafore, pa ih nekako
pokusavali smjestiti u kontekst koji ne bi trebalo da bude doslovan?
Nivelacija

#32113 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

kamen spoticanja wrote:
ma zajebajem se kontam sjebat raspravu jer pobjegose i ove nove djewojke sto su se logovale.
Ubiste losom pricom i prepucavanjima estagfirullah
Atego

#32114 Re: Zeničani

Post by Atego »

moet-perignon wrote:
kamen spoticanja wrote:mozda hoce reci da za sve sto valja u gradu zasluzan je Fudo a za sve sto ne valja SDA ili po novom Ramo :mrgreen:
nema veze sto Fudo upravlja svime u gradu :mrgreen:
i sto nikad nije bio u SDA :oops:

ne, nisam tog kova. nisam od onih sto glorificiraju svakog gradonacelnika, i dovode ga na nivo bozanstva.
svakako i prethodni, i ovodasnji nisu dovoljno dobri za moja shvatanja "evropskog grada".
mada, iskreni da budemo, Fudo je malo korak ispred, barem zbog novogodisnjih proslava.
jos uvijek su fascinantna ona vjerska okupljanja tokom mjeseca Ramazana. nema vise tih vremena kada su to bili
spiritualni dani. kao sto homofobicnima smeta gay parada, mene jednako ta vjerska okupljanja frustriraju. novokomponovani
mi ruiniraju onu spiritualnu sliku koju su mi usadili neki stari iz raznih kvartova ovog grada.

eh da Fudo to jos sredi, te vjerske sharade, od mene ima glas. :)

dakle, jel' ovo dovoljan dokaz da Fudo ne igra za moj tim?

ni SBB ni SDA ni ASDA ni SDP, a ni DF.

eto, k'o otvorena knjiga sam sada.
Tesko da ti fudo ili bilo ko drugi ovo zadnje moze sredit .nego , zasto gubis i vrijeme i zivce u kasabi ? Ovaj grad ogranicava tvoj potencijal ,vidi se
kamberovica polje

#32115 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Mislim da je ovo najjača gradska tema. Od lokalnih mačaka, do vjerskih pitanja. Pa niko nam nije ni do koljena. :D
N.N.

#32116 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Cuj molim te, u 365 dana, njemu smeta nesto sto traje cc 2 h u jednom jebenom danu.

Treba napraviti jos veci i glamurozniji akBgda :mrgreen:

Sve nesto mislim, 'vakvi da su u vecini, najebali bi mi dobro. Ali to nije nista novo, jel :)
Djewojka

#32117 Re: Zeničani

Post by Djewojka »

clio_dci120 wrote:Gdje nam je ona djewojka, sta ima novo u Carpe Diemu i Coolturi?
Evo uhvatila vremena za forum. Čujem u četvrtak u restoranu Carpe diem gostuje Koke, kao poklon gradu noć prije Dana oslobodjenja grada. Ili početak slavlja kako je Vrace najavio na svom profilu. :lol: Pa eto bujrum. Koliko dole uopste može stati duša. :?:

Kakva je sudbina zgrade Doma armije? Čujem da je Grad zavrnuo pipu preporodu i hoće da ih presele u zgradu TV Zenica. Plan je da se od prostora onog do ceste napravi slastičarna ili kafic. Navodno za sad ce preporodu dati prvi sprat kompletno, a na gornji sprat TV Zenica. Fitnes se iseljava. Navodno je fitnes klub duzan kirije , ako je uopste plaćao. Nije ni struju plaćao, imao neku shemu :cry: .
channel10

#32118 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Slabe su ti dojave. Neko je morao plaćati struju jer bi bila isključena. Tu nema nikakvih šema, nego plati pa se klati.

Moet, Adz možda igra za tvoj tim i obratno..
moet-perignon

#32119 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Atego wrote:Tesko da ti fudo ili bilo ko drugi ovo zadnje moze sredit .nego , zasto gubis i vrijeme i zivce u kasabi ? Ovaj grad ogranicava tvoj potencijal ,vidi se
znamo mi ko je Fudo. jasno je kakvi su kapaciteti covjeka koji je instalirao osam ili sest palmi duz magistrale.
cak mu se i rodbina smijala. :)
jasno je sto mozemo ocekivati od covjeka sa trampovskim metodologijom upotrebom drustvenih mreza pod korisnickim imenom saliven onil.
kao sto neko gore rece, on je SDA, i tamo su ga tesali. njemu trebaju ljudi kao glasaci sto idu na demonstrativne iftare.

ne gubim vrijeme u kasabi. zivim negdje drugdje, ali i emotivna veza sa mojim gradom je mnogo jaca od onih sto ga smjestaju u formu kasabe.
moet-perignon

#32120 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

channel10 wrote:Slabe su ti dojave. Neko je morao plaćati struju jer bi bila isključena. Tu nema nikakvih šema, nego plati pa se klati.

Moet, Adz možda igra za tvoj tim i obratno..

mislis, hdz? u slucaju da ne grijesim: no way!
ukroceni i pritajeni nacionalizam takve "demokratske" stranke mi je najopasniji.
Atego

#32121 Re: Zeničani

Post by Atego »

moet-perignon wrote:
Atego wrote:Tesko da ti fudo ili bilo ko drugi ovo zadnje moze sredit .nego , zasto gubis i vrijeme i zivce u kasabi ? Ovaj grad ogranicava tvoj potencijal ,vidi se
znamo mi ko je Fudo. jasno je kakvi su kapaciteti covjeka koji je instalirao osam ili sest palmi duz magistrale.
jasno je sto mozemo ocekivati od covjeka sa trampovskim metodologijom upotrebom drustvenih mreza pod korisnickim imenom saliven onil.
kao sto neko gore rece, on je SDA, i tamo su ga tesali. njemu trebaju ljudi kao glasaci sto idu na demonstrativne iftare.

ne gubim vrijeme u kasabi. zivim negdje drugdje, ali i emotivna veza sa mojim gradom je mnogo jaca od onih sto ga smjestaju u formu kasabe.
Ne zivis ovdje , a dosao si nam solit pamet i kidisat na iftare ? But why ? :sad:
moet-perignon

#32122 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Atego wrote:
moet-perignon wrote:

Ne zivis ovdje , a dosao si nam solit pamet i kidisat na iftare ? But why ? :sad:

radim na nekim projektima. poznajem barm 20-tak Zenicana koji tako funkcionisu. sto god, Zenica je moj grad, ali mi iskreno nije namjera da "solim" pamet, vec samo dajem kriticki osvrt.
Djewojka

#32123 Re: Zeničani

Post by Djewojka »

Nije Fudo instalirao palme, nego turska firma kojoj je dao pumpu pod zakup. By the Way bile su lijepe dok su bile nove, ali trebalo je to redovno održavati.
Ovi sto žive vani su smorili sa svojim kritičnim osvrtima. Izvini, ali si bas negativan u poredeđenju sa drugima koji žive ovdje..
kamen spoticanja

#32124 Re: Zeničani

Nivelacija wrote:
kamen spoticanja wrote:
ma zajebajem se kontam sjebat raspravu jer pobjegose i ove nove djewojke sto su se logovale.
Ubiste losom pricom i prepucavanjima estagfirullah
a tebi se gledaju koke s instagrama :D
onda izvini :oops:
clio_dci120

#32125 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Djewojka wrote:
clio_dci120 wrote:Gdje nam je ona djewojka, sta ima novo u Carpe Diemu i Coolturi?
Evo uhvatila vremena za forum. Čujem u četvrtak u restoranu Carpe diem gostuje Koke, kao poklon gradu noć prije Dana oslobodjenja grada. Ili početak slavlja kako je Vrace najavio na svom profilu. :lol: Pa eto bujrum. Koliko dole uopste može stati duša. :?:

Kakva je sudbina zgrade Doma armije? Čujem da je Grad zavrnuo pipu preporodu i hoće da ih presele u zgradu TV Zenica. Plan je da se od prostora onog do ceste napravi slastičarna ili kafic. Navodno za sad ce preporodu dati prvi sprat kompletno, a na gornji sprat TV Zenica. Fitnes se iseljava. Navodno je fitnes klub duzan kirije , ako je uopste plaćao. Nije ni struju plaćao, imao neku shemu :cry: .
E to, mozes nam ovako javljati ove dogadaje gdje sta bude...Mozda nam znas reci hoce li biti Ramayana i Sandrica na Koketu? D
Gledam prije neki dan slike, ima i nekih jeftinih vala, a ima i onih sto se drze. Izgleda za svaciji dzep da ima.
Post Reply