Tebi izgleda nista ne odgovora.moet-perignon wrote:clio_dci120 wrote:Bas smo kasaba...
https://www.klix.ba/magazin/kultura/u-z ... /190408130
Cijenim ovaj dogadjaj, ali tanko je to. I citavo predavanje je na nivou kasabe. Znam dobro sto je Rumi, i kako se Rumi i njegova filozofija, poezija i vizija zivota prezentira negdje drugdje.
Kad se sjetim kako je BuyBook preveo Rumijevog Mesneviju, bude me totalno sramota. Njegova meditativna poezija je prevedena na nivou perverzije, a ne spiritualnosti.
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ja_Ja
#32051 Re: Zeničani
-
moet-perignon
#32052 Re: Zeničani
Ja_Ja wrote:Tebi izgleda nista ne odgovora.moet-perignon wrote:clio_dci120 wrote:Bas smo kasaba...
https://www.klix.ba/magazin/kultura/u-z ... /190408130
Cijenim ovaj dogadjaj, ali tanko je to. I citavo predavanje je na nivou kasabe. Znam dobro sto je Rumi, i kako se Rumi i njegova filozofija, poezija i vizija zivota prezentira negdje drugdje.
Kad se sjetim kako je BuyBook preveo Rumijevog Mesneviju, bude me totalno sramota. Njegova meditativna poezija je prevedena na nivou perverzije, a ne spiritualnosti.
slazem se. treba se zadovoljavati malim. mogli bismo da nemamo ni ovaj skromni dogadjaj o Rumiju u Gradskoj.
sjajno.
mada je Rumi nauka za sebe, i sufisticki performansi bi mogli malo zaciniti citav taj event.
no pusti mene, vidis da cagnrizam danonocno.
- kamen spoticanja
#32053 Re: Zeničani
puno je to vise od 2 hiljademoet-perignon wrote:Casual's wrote:Svakako ode u mp3. Ovo sa mittalom je plod te putanjekamen spoticanja wrote: grijanje sad na jednu stranu,ali ako mittal udje u probleme grad nam ode u mp3...a nije ni da je ovako blistavo
a sto bi to bilo problem? i ovako nam tovari pacijente, i zdravstvo nam se uvija od njegove stete.
i mi to masno palcamo, tjeseci se da manje od 2000 radnika hrani porodicu.
koji oksimoron.
i nista nam se ne uvija od.mittala nego od nasih uhljupa koji nisu u stanju da provode zakone vlastite drzave i koje mittal kupuje za sicu pa zmire na razvaljivanje okolisa
ali ako stane plata u mittalu racunaj da u Zenici staje najmanje trecina cirkulacije love
a to ne mozemo premostiti budzetom i almijevom buranijom
btw sta su ono begici kupili naziv neke ulice?
-
moet-perignon
#32054 Re: Zeničani
smartXL wrote:Druže, mittal ne treba zatvorit, nego natjerati da ispoštuje ekološke standarde. Proizvodnja čelika U zenici nije otkad je Mittal došao, nego od vakta austro-ugarske. I ta, nije Samo 2000 duàa, puno više, pun klinac kooperanata radi u pogonima, a gdje je još indirektno. Ne možeš pred tim oči zatvarati, al da treba imat muda i pritisnut ih, treba
da li je to stvarno izvodljivo pred ovih brkati kabdahija od metar i zilet? postoji opsezna socioloska studija o tim postkolonijalnim krmcima poput Biju Naira, koji lizu dupe svome gazdi, a ako treba i svojim kolonijalnim gospodarima samo da imaju neku korist. dostojanstvo i integritet su mislena imenica.
nema sanse da ti on promislja o ekoloskoj svijesti. jok. takvi su najgori.
-
Throttle
#32055 Re: Zeničani
Pa kad im je sve pušteno. Od same simbolične prodaje tj predaje pa na dalje. E sad što se država prodaje za asfalt u Tetovu ili sponzorisanje nekog sitnog eventa, to je posebna tema. Nije do indijaca nego do nas. Olako dajemo svoje
-
smartXL
#32056 Re: Zeničani
Naravno da je izvodio, Mittal ima proizvodnju u Luxembourgu pa jel primoran da vodi računa o ekologiji? Nije na mittalu o tome da razmišlja, nego na našim ljudima, na njemu je samo da sprovodi obaveze.moet-perignon wrote:
da li je to stvarno izvodljivo pred ovih brkati kabdahija od metar i zilet? postoji opsezna socioloska studija o tim postkolonijalnim krmcima poput Biju Naira, koji lizu dupe svome gazdi, a ako treba i svojim kolonijalnim gospodarima samo da imaju neku korist. dostojanstvo i integritet su mislena imenica.
- kamen spoticanja
#32057 Re: Zeničani
i husi i fudi i federalnim inspektorima mittal je kibla...
a nas dodje 45 na proteste
dakle ko nas hebe
a nas dodje 45 na proteste
dakle ko nas hebe
-
moet-perignon
#32058 Re: Zeničani
smartXL wrote:Naravno da je izvodio, Mittal ima proizvodnju u Luxembourgu pa jel primoran da vodi računa o ekologiji? Nije na mittalu o tome da razmišlja, nego na našim ljudima, na njemu je samo da sprovodi obaveze.moet-perignon wrote:
ne aboliram krivice nasih pseudointelektualac i "ekonomskih eksperta", kako pojedini krase svoju malenkost.
mi smo posebna prica, i mislim da je to nevolja sto su nam na vlasti neuki ljudi, i dosta pogubljeni nakon turbulentne tranzicije. traljave ljude na vlasi imamo i usud je nas da su svi intelektualnog kapaciteta nivoa rame i raminog sina.
naravno, imamo i mi svoju kolonijalnu proslost i skloni smo poltronizmu, poniznosti i pobrkamo se u tom unizavanju, pa nam pukne film
i rijesimo da otimamo. sve je to davno prezvakana studija, i koraci su vec unaprijed predvidljivi. tako da je brki od metar i zilet lako sa nama. zna on kako da nas ukroti, da mu iz ruke jedemo. mozda ste primjetili, ali on se samo smijesi. samo se smijesi. onaj hinjavi kez... ne znam kako vam ne ide na nerv.
indijci su tu mnogo kompleksnija prica.
obzirom da su Luksemburg i Belgija tipicna 'zapadna zemlja', i njihov odnos prema zapadnom covjeku je malo ponizniji. i zato
ce rado da ispunjava uvjete za njihove bivise gospodare.
svo vrijeme drvim kako smo kasaba, a pojedini se ne slazu. misle da smo Brodvej, ako imamo Rumija u Gradskoj.
-
clio_dci120
#32059 Re: Zeničani
Ma ko je rekao da smo Brodvej, eto te kao Nihilo, interpretiras na svoju ruku sa ciljem spustanja i omalovazavanja drugacijih stavova.
Brodvej nismo, ali nismo ni Kalesija ili Vitez.
-
moet-perignon
#32060 Re: Zeničani
dobro, nisi rekao da je Brodvej, ali si u par navrata pokusao dati do znanja da je Zenica Mekka kulture.clio_dci120 wrote:Ma ko je rekao da smo Brodvej, eto te kao Nihilo, interpretiras na svoju ruku sa ciljem spustanja i omalovazavanja drugacijih stavova.
kamen spoticanja, onaj protest je bio vise organizacija jednog lica. Kenan je na svoj nacin podstakao na proteste, i sam od sebe je to
inicirao. nije to bila organizacija Eko foruma, niti Lemesa. Kenan je sam od sebe preko fb-a pokrenuo. ostali su se pridruzili. Kenan nije imao
svoje medije, svoj PR.
postujem Lemesa, on je dao sve od sebe. u komunikaciji sam sa njim, ali imam dojam da i njemu blago opada entuzijazam. razumijem ga.
- Casual's
#32061 Re: Zeničani
na protestu za Čelik 8.000 duša
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#32062 Re: Zeničani
Trebalo bi naci obrazlozenje prijedloga da vidimo na koga se misliCasual's wrote:Kakve ekologije? Imaju sve dozvole uredne.Boli njih kurko za ekologijom.
![]()
-
Throttle
#32063 Re: Zeničani
Evo guglam, imaju neki pjevači izvorne narodne muzike, Ilija i Marko. Ima neki tekst da au po njima htjeli nazvTi i ulicu u Derventi. A možda se radi i o vrandučkim dobrotvorima 
-
moet-perignon
#32064 Re: Zeničani
Throttle wrote:Evo guglam, imaju neki pjevači izvorne narodne muzike, Ilija i Marko. Ima neki tekst da au po njima htjeli nazvTi i ulicu u Derventi. A možda se radi i o vrandučkim dobrotvorima
mislim da je u Sarajevu ulica po braci koja su zivjela u toj ulici, a tokom rata su stradali mladi. ima ponesto o tome na googleu.
-
moet-perignon
#32065 Re: Zeničani
centar72 u zadnjih par nedjelja koji vuku na mjesece, ne daje odgovore gradjanima. sve je u 'proceduri'.
i ovo je vid bojkotiranja gradonacelnika? centar72 je finansiran od EK, USAID, Kraljevine Holandije i Sorosa.
u davanju odgovora ucestvuju svi iz javnih sektora.
ako je ovo vid bojkotiranja, onda ramo-i-ramini nemaju mjeru ni za sto.
i ovo je vid bojkotiranja gradonacelnika? centar72 je finansiran od EK, USAID, Kraljevine Holandije i Sorosa.
u davanju odgovora ucestvuju svi iz javnih sektora.
ako je ovo vid bojkotiranja, onda ramo-i-ramini nemaju mjeru ni za sto.
- N.N.
#32066 Re: Zeničani
Pa Fudine sluzbe odgovaraju na Centar72.
Ili mislis da je jedan Mujo Garanovic sposoban da ti pismeno odgovori o nekom problemu u mjesnoj zajednici. Ili onaj Denan Pasalic!?
Ili mislis da je jedan Mujo Garanovic sposoban da ti pismeno odgovori o nekom problemu u mjesnoj zajednici. Ili onaj Denan Pasalic!?
-
moet-perignon
#32067 Re: Zeničani
N.N. wrote:Pa Fudine sluzbe odgovaraju na Centar72.
Fudine sluzbe mozda imaju samo administrativan pristup skripti da urade copy/paste odgovora sluzbenika iz Vodovoda ili Grijanja, i sl.
nemaju oni relevantne podatke kada ce doci voda, i zasto je negdje ruinirana cesta nakon sto Grijanje bahato ostavi nakon privremeno sanirne cijevi.
- N.N.
#32068 Re: Zeničani
Ne sekiraj se ti. Sasvim dovoljno je on svojih ljudi instalirao za ove 2-3 godine u sve ustanove da ima sasvim relevantne podatke 
- Casual's
#32069 Re: Zeničani
Htio si reci nema niko drugi podatke osim Fudinih ljudi?moet-perignon wrote:N.N. wrote:Pa Fudine sluzbe odgovaraju na Centar72.
Fudine sluzbe mozda imaju samo administrativan pristup skripti da urade copy/paste odgovora sluzbenika iz Vodovoda ili Grijanja, i sl.
nemaju oni relevantne podatke kada ce doci voda, i zasto je negdje ruinirana cesta nakon sto Grijanje bahato ostavi nakon privremeno sanirne cijevi.
-
clio_dci120
#32070 Re: Zeničani
Pa Moet, nabrojao si sva JP koji su pod direktnom ingerencijom Gradske uprave. Takodjer, ta stranica iskljucivo je pokriva grad, tako da drugi nivoi (kanton) nemaju nikakve veze.
- kamen spoticanja
#32071 Re: Zeničani
mozda hoce reci da za sve sto valja u gradu zasluzan je Fudo a za sve sto ne valja SDA ili po novom Ramo
nema veze sto Fudo upravlja svime u gradu
i sto nikad nije bio u SDA
nema veze sto Fudo upravlja svime u gradu
i sto nikad nije bio u SDA
-
Nivelacija
#32072 Re: Zeničani
Fudo da upravlja svime u gradu danas bi se gradio bingo trzni na malinjaku a bbi na trgu rudara.
Zaposlila bi se omladina radila ne bi NMI moralu u Bershku u Sa po hlace
Ali prosuli pricu gradjevinski lobi mafija kako ne bi mogao graditi da u kampanji mogu reci nije nista uradio
Zaposlila bi se omladina radila ne bi NMI moralu u Bershku u Sa po hlace
Ali prosuli pricu gradjevinski lobi mafija kako ne bi mogao graditi da u kampanji mogu reci nije nista uradio
-
smartXL
#32073 Re: Zeničani
Centar72 već duže vrijeme nije u funkciji ni za Tuzlu, i kod njih su zasutili
- kamen spoticanja
#32074 Re: Zeničani
i svizac bi odmotao cokoladu
jel se ono tako kaze
jel se ono tako kaze
- Casual's
#32075 Re: Zeničani
Nagrnuli investitori, arapi, šest novih centara u novoj poslovnoj zoni - ne znamo sta cemo od tolike gradnje i poslova.Nivelacija wrote:Fudo da upravlja svime u gradu danas bi se gradio bingo trzni na malinjaku a bbi na trgu rudara.
Zaposlila bi se omladina radila ne bi NMI moralu u Bershku u Sa po hlace![]()