malakh wrote:IMT25 wrote:
Ja ne krivim Bošnjake, da se razumijemo odmah! Ja ne želim da moj narod, a ni drugi ovdje ponovo proživljavaju golgotu zbog lažnog pro-bosanskog patriotizma, ove današnje kvazi-ljevice (usput pored nje nam i ne teba bošnjačka desnica). Sva frka je u tome, kako će se birati hrvatski član predsjedništva! Tu rupu u Ustavu je iskoristio dr. Lagumdžija, kako bi namještao sastav Predsjedništva BiH, kako odgovara njegovim ličnim ambicijama sa pozicije Ministra vanjskih poslova, a na koju je doktor Lagudžija uvijek pretendovao. A, navukao je dio SDA i njihovih glasača, da ga podrže u projektu Komšić, ko biva da bi elimisao Čovića, dušmana BiH. Komišić jadan možda i ne zna zašto ga je u stvari SDP nomininovao za hrvatskog člana predsjedništva. Čović jeste dušman, ali kako on sa pozicije člana predsjedništva može puno naštetiti BiH. Pogledaj u ustavu nadležnosti članova predsjedništva, nemaju nikakve veze sa unutrašnjom politikom.
projekat komšić je sasvim legalan, legitiman i ustavan i treba da se ponovo desi. čovjek je hrvat i kao takav, zakon i ustav ove države mu daju za pravo da bude biran i da bira. znači kompletna farsa o njegovoj nelegitimnosti pada u vodu.
i samo neko ko je politički naivan može reći da je funkcija predsjednika država minorna i da predsjednik države nema nikakve ovlasti, a veliki dio vanjske politike države obavlja upravo predsjednik. da ne spominjem ambasadore i lobiji po inostrantsvu.
Danjašnja posrnula ljevica proba na istu foru, ali s ciljem povratka na vlast, braniti BiH od neprijatelja Čovića, time što će onemogućti njemu ili drugom koga bi hrvati izabali, onemogućiti im da budu izabrani. Ovo što rade Bajrvović i slični uhljupi, je anti-državno, veleizdajničko djelovanje, sa dalekosežnim posljedicama po BiH.
možeš li mi ovo detaljnije objasniti? ljevica, pa antidržavna. po čemu, kako?
To za naše članove predsjedništva i njihov značajan utjecaj u međunarodnim odnosima-to ništa! Za sve što ih zanima "međunarodna zajednica" radije konsultuje svoje ljude iz OHR-a, OSCE-a...i more svojih špijuna i špijučića u BiH. Nisam rekao da su baš totalno bezveze, ali značajan utjecaj u ovakvim okolnostima nemaju. I lobiji? Koji crni lobiji? Koliko para toliko muzike, tako rade lobiji. A i za to sve, pa bio ti je Komšić dva puta, na poziciji člana predsjeništva, 8 godina, pa šta? Evo 10 godina aktivno pratim politiku, ne znam nijedan njegov koristan, lobistički potez u korist BiH. A znam kakve je kretene imenovao za ambasadore BiH u Inostranstvu i međunar. organizacijama.
A zaboravimo malo Komšića, nego ovako BiH je višenacioanlna država, je li tako? Analogija sa bivšom Yu, zamisli da u zajedničko predsjedništvo u SFRj, ( a koje je bilo uspostavljeno nakon titine smrti) , recimo iz Republike Slovenije bude upućen Slovenac, a koji je izglasan glasovima Iz Republike Hrvatske. ili jpš bolje da je cijela SFRj bila jedna izborna jedinca, onda bi najmnogobrojniji narod- SRBI, praktično bili u mogućnosti da svakom narodu biraju njegovog predstavnika u zajedničko predsjedništvo, po svom čeifu. Malo smrdi, malo je nenormalno, zar ne? A da naš Ustav to dozvoljava i da je to zakonski moguće, o tome nema spora. A za to ljevica pa-antidržavna, to stvarno nemam živaca objašnjavati, samo radi ilustracije i MiloradDodik je nominalno-ljevičar.
Hrvatima u BiH, ili bi trebalo ukinuti status konstitivnog naroda, a na što je nekada ranije pozivao Bajrović, a njihovi predstavnici da budu birani po režimu za manjine, ( vjerovajtno cijela BiH izborno područje, a svi konstitutivni mogu glasati za njihove kandidate.), naravno ukoliko Bajrović i sl genijalci znaju kako bi se to moglo i dalo izvesti, ili im treba dati ono što imaju i druga dva konstitutivna, izbornu jedicu i eventualno teritorijalnu cjelinu. Ovako su ni tamo-ni ovamo, nešto između konstitutivnog i manjine. Znam šta ćeš reči, herceg-bosna, fašisti, ali jbg ovako ovo više ne ide i promijene ustava su neminovne.