Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
zetareticula wrote:Na EP dizel 1.91 znaci 5f gore isao karam ima stare samo u guzicu kako su brzi za poskupiti
Jos 5f digli? Ma daj...
džaba napadate EP a niko ne spominje njihovog gazdu, INA-u
pa oni im diriguju cijeni, tj. ovi igraju kako INA svira
a ista ta INA banda je podigla cijene i na svojim pumpama
a niko je ne spominje, nego osuli drvlje i kamenje na EP, koji uopšte sam ne odlučuje nego njihov gazda INA-MOL
medobrundoo wrote:aloo bolan ne bio
ako je pri cijeni te nafte koje spominješ od 114 dolara, izlazna krajnja bila 2,30 BAM
sam prosta logika i matematika govori da pri cijeni od 45 dolara, morala biti najmanje DUPLO jefitnija, tj. minimum 1,5 BAM
a uz sve kurce palce koje nabrajaš kao njihove "troškove"
1. 2,45 je bila cijena prije ovog pada.
2. Nije to prosta logika i matematika. U toj citavoj kalkulaciji postoje i fiksni troskovi (koji su zapravo većinski) i njih ne diktira cijena barela. Prerada nafte, transport, takse i akciza se recimo obračunavaju po litru (sama akciza je minimum 0,30KM uvijek). To je li litar sirove nafte na berzi 0,20KM ili 0,70KM (lupam) apsolutno nema veze. Samo troskovi koji idu na procenat (tipa PDV-a, koji se racuna na kranju nabavnu cijenu) su varijabilni.
ako je pri cijeni te nafte koje spominješ od 114 dolara, izlazna krajnja bila 2,30 BAM
sam prosta logika i matematika govori da pri cijeni od 45 dolara, morala biti najmanje DUPLO jefitnija, tj. minimum 1,5 BAM
2. Nije to prosta logika i matematika. U toj citavoj kalkulaciji postoje i fiksni troskovi (koji su zapravo većinski) i njih ne diktira cijena barela. Prerada nafte, transport, takse i akciza se recimo obračunavaju po litru (sama akciza je minimum 0,30KM uvijek). To je li litar sirove nafte na berzi 0,20KM ili 0,70KM (lupam) apsolutno nema veze. Samo troskovi koji idu na procenat (tipa PDV-a, koji se racuna na kranju nabavnu cijenu) su varijabilni.
ovo sto ti pises je supljiranje
bilo je o ovim kalkulacijama rijeci u decembru,malo si zakasnio
zakljucak je da nas distributeri uzimaju lopatom i da imaju ekstra zarade...spustaju duplo sporije cijene nego sto ih dizu
eto za sedmicu su dva puta poskupjeli a kada su spustali...islo se svakih 10ak dana po 5 kf
uz duzno postovanje druze moram ti reci da se ne razumijes u te stvari... sve akcize i PDV na litar goriva iznose oko 60 kf (Ne zamjerite ako sam priblizno) + cijena NIJE bila 2.45 nego je bila 2.36... imas pad barela za otprilike 70 DOLARA za 159 litara i placas gorivo idalje 1.86 ??? ako su akcize i dadzbine 60 kf, objasni ti meni gdje su tu jos 1.26 km nakih troskova ? u tih 1.26 druze ulazi JOS kupovna cijena goriva (rafinerijska koja jeste veca jer je to preradjeno) + eventualno troskovi prevoza i MARZA... PA KO JE LUD ZIVOTA TI ?? sta extra profit ako su njihovi troskovi bili 1.50, a prodajna 1,86... sta marza od 36 kf po litru sica ??? Znas li ti kolike su to pare da ti Bog dadne srecu ?? Odakle pravo na tolike marze ?? STa 20 kf nije dosta po litru goriva ???
uz duzno postovanje druze moram ti reci da se ne razumijes u te stvari... sve akcize i PDV na litar goriva iznose oko 60 kf (Ne zamjerite ako sam priblizno) + cijena NIJE bila 2.45 nego je bila 2.36... imas pad barela za otprilike 70 DOLARA za 159 litara i placas gorivo idalje 1.86 ??? ako su akcize i dadzbine 60 kf, objasni ti meni gdje su tu jos 1.26 km nakih troskova ? u tih 1.26 druze ulazi JOS kupovna cijena goriva (rafinerijska koja jeste veca jer je to preradjeno) + eventualno troskovi prevoza i MARZA... PA KO JE LUD ZIVOTA TI ?? sta extra profit ako su njihovi troskovi bili 1.50, a prodajna 1,86... sta marza od 36 kf po litru sica ??? Znas li ti kolike su to pare da ti Bog dadne srecu ?? Odakle pravo na tolike marze ?? STa 20 kf nije dosta po litru goriva ???
Nije sica ali je cca 20% marza, sto znaci da to nije extra profit. To je standardna marza koja se zaracunava u vecini biznisa. Vise nas udaraju po usima u ugostiteljstvu, pa se niko ne buni.
basicm wrote:Naravno za poskupiti su odmah spremni, dok pojeftinjenja dolaze kad moraju. Neka, kad opet novine napisu da EP posluje sa gubicima, radovacu se, neka si domaci.
Kako ljudi lupetaju... Izvini gdje si ti bio zadnjih 10 godina?
kakva je marza bila kad su cijene prije x godina bile ovolike.. mislim na barel ? Onda su oni gratis davali gorivo, nije bilo marzi nista... vjeruj mi i onda su oni imali marze pa je gorivo na ovu cijenu barela bilo 1.50 KM po litru... ? Sta se to promjenilo ?? ako su i tad marze bile 20% koliko su sad ??
konektovan wrote:U narednih sedam dana ide dodatnih 5 pfeninga gore.
Nema potrebe da lupate ako nemate provjerene informacije... EL Tarik jos nije digaocijene.. benzin je 1.81... od sutra ce biti skuplji 5 kf... ostala eventualna poskupljenja ce zavisiti od daljeg kretanja cijene barela sirove nafte... ako nastavi da raste prema 70$ dici ce jos 5 do 10 kf sigurno...
Nema potrebe da lupate ako nemate provjerene informacije... EL Tarik jos nije digaocijene.. benzin je 1.81... od sutra ce biti skuplji 5 kf... ostala eventualna poskupljenja ce zavisiti od daljeg kretanja cijene barela sirove nafte... ako nastavi da raste prema 70$ dici ce jos 5 do 10 kf sigurno...
pa o ovome se i radi.
ako sada prodaje, po kojoj cijeni je nabavljao prije 10-30 dana? po nekoj kada je cijena sirove nafte bila ispod 50 dolara po barelu. zasto je nije prodavao jeftino kao sto je i nabavio nego osluskuje je li ide prema 70 dolara da odmah dize i na pumpi.
pa o ovome se i radi.
ako sada prodaje, po kojoj cijeni je nabavljao prije 10-30 dana? po nekoj kada je cijena sirove nafte bila ispod 50 dolara po barelu. zasto je nije prodavao jeftino kao sto je i nabavio nego osluskuje je li ide prema 70 dolara da odmah dize i na pumpi.
imas kakavsavjet sta daradimo ?? Da pisemo svi po forumu ? Pricamo nonstop koliko kradu i dodje pasa kaze nemaju oni extra profit marza je 20%... sve ja znam da si ti upravu aldzaba nam je to... realnost je da ce ako bude rasto barel ici gore 100%... ako bude opet dobio tendenciju pada prema 55 $ onda mozemo ocekivat da CIJENE OSTANU ISTE... tako nam je jaruga i nema tu rasprave neke... sem dobro uklet pa nek ih stigne negdje, jbg.. nekom se vrati na zdravlje, nekom na porodicu, nekom na neki drugi nacin, al sve se u zivotu vrati kad tad
dgL_ wrote:kakva je marza bila kad su cijene prije x godina bile ovolike.. mislim na barel ? Onda su oni gratis davali gorivo, nije bilo marzi nista... vjeruj mi i onda su oni imali marze pa je gorivo na ovu cijenu barela bilo 1.50 KM po litru... ? Sta se to promjenilo ?? ako su i tad marze bile 20% koliko su sad ??
Prije x godina nije bilo PDV-a, takse, troskovi prerade i transporta su bili nizi itd. Zasigurno znam da im je nabavna donedavno bila 1.50, tako da o extra profitu nema govora. To sto je gorivo unosan posao pa i sa 20% zaradjuju puno je druga prica, ali zna se sta je extra profit, a to ovdje nije slucaj.
Ta prica je prikladnija za prosjecnu cevabdzinicu koja na carsiji 10 cevapa naplati 7 KM, a njih ista kosta sa PDV-om cca 2KM
dgL_ wrote:kakva je marza bila kad su cijene prije x godina bile ovolike.. mislim na barel ? Onda su oni gratis davali gorivo, nije bilo marzi nista... vjeruj mi i onda su oni imali marze pa je gorivo na ovu cijenu barela bilo 1.50 KM po litru... ? Sta se to promjenilo ?? ako su i tad marze bile 20% koliko su sad ??
Prije x godina nije bilo PDV-a, takse, troskovi prerade i transporta su bili nizi itd. Zasigurno znam da im je nabavna donedavno bila 1.50, tako da o extra profitu nema govora. To sto je gorivo unosan posao pa i sa 20% zaradjuju puno je druga prica, ali zna se sta je extra profit, a to ovdje nije slucaj.
Ta prica je prikladnija za prosjecnu cevabdzinicu koja na carsiji 10 cevapa naplati 7 KM, a njih ista kosta sa PDV-om cca 2KM
Znas li kad je PDV uveden ? Apsolutno nema nikakve veze sa PDVom jer je cijena i nakon uvoza bila NIZA kad se uzmu isti parametri kao prilikom ovog pada...(ako se sjetis cak i prilikom vise cijene barela cijene goriva su bile NIZE) o kakvim cijenama transporta pricas ?? Koliko se to mogla cijena transporta povecati ?? Troskovi prerade nafte takodjer, da bi oni trebali drzati ovako sramne cijene ?? Takse i PDV sam ti evo uracunao sve ti napisao u gornjem postu koliko iznose sve ti izracunao... Naftni kokteli, lobiji, dogovaranja... apsolutno me niko ne moze ubjediti da je realna cijena goriva 1.91 na barel od 60$... kao sto me nije mogao ubjediti da je na 48$ ta cijena 1.86... kao sto me ne moze ubijediti da je nabavna cijena goriva 1.50... ti vjeruj tom prijatelju placeniku koji ti prenosi onakve informacije kakve mu gazda kaze i cuva poslovnu tajnu...
_mufljuz_ wrote:hifa pakaši podigli cijene juce u Zenici majku him
svi su digli 5 do 10 kf... nijesamo HIFA...
poenta je sto ja licno nevjerujem u price koje kakvih Sheika, kraljeva iz Arabije ili sta ti ja znam odakle... koje su kruzile kako barel nece ici iznad 70$ naredne 3 godine, kako ovo, kako ono... ja iskreno vjerujem cak do ljeta da ce se on popet na 100$... pogotovo ako se smire sukobi u Ukrajini...
Digli su već cijene i to benzin za 10 Pfeninga i diesel za 5 Pfeninga.
Digli su već cijene i to benzin za 10 Pfeninga i diesel za 5 Pfeninga.
pa to su danas mogli dici, stose tice EL Tarika... Zavikendbile cijene koje su bile i prije.. ovo je prvo poskupljenje, a ovde vec pisu kako ce opet ic za 5-10 kf... odakle te informacije meni samo nije jasno.
_mufljuz_ wrote:hifa pakaši podigli cijene juce u Zenici majku him
svi su digli 5 do 10 kf... nijesamo HIFA...
poenta je sto ja licno nevjerujem u price koje kakvih Sheika, kraljeva iz Arabije ili sta ti ja znam odakle... koje su kruzile kako barel nece ici iznad 70$ naredne 3 godine, kako ovo, kako ono... ja iskreno vjerujem cak do ljeta da ce se on popet na 100$... pogotovo ako se smire sukobi u Ukrajini...
Ja vec do kraja marta ocekujem cijene na nivou 100$ po barelu, maloprodajne oko 2.80 KM.
Zanimljivo kako brzo potrošiše zalihe jeftinog goriva. Nisu im trajale ni dvije sedmice a kad cijene padaju onda se po dva mjeseca povlače skupe zalihe.
Nova ( potpuno obnovljena) EP pumpa u Zenici, Mokušnice cijene su bile sinoć 1,86 a na magistrali 1,91 KM.