Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- CherryLips
#3201 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Bila sam prije i u Tifaniju,jakni za djecake-bebe nema...no nejse,valjda ce negdje izletiti...
- Alhemicarkaa
#3202 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nedade mi đavo mira, pa pretražih rode na ovu temusafran wrote:Za ovo nisam znala.kadinica wrote:
Ja, ja, nemajka nego šta, šta mislite zašto sam tu - tješim se![]()
Na rode ne smijem, bojim se![]()
Placentofagija, bezpelenaštvo, dojenje do fakulteta, spavanje sa djetetom do njegove svadbe, porod u kući - sama sa mužem i starijom djecom, čista romantika itd....
Neka te sa nama.
- vanad
#3203 Re: Bebe - ALL ABOUT!
do sad sam govorila da jedem bas sve i svasta...promjenila sam misljenje
I jos citam kako neka zena tvrdi ako zivotinje pojedu, sto to ko mi ne bi...auuuuuaaaa
I jos citam kako neka zena tvrdi ako zivotinje pojedu, sto to ko mi ne bi...auuuuuaaaa
- yellow cat
#3204 Re: Bebe - ALL ABOUT!
RODE ponekad nisu normalne, imaju super savjeta za dojilje, ali jako često zabrazde pošteno.
- otherside
#3205 Re: Bebe - ALL ABOUT!
sve su to sekteyellow cat wrote:RODE ponekad nisu normalne, imaju super savjeta za dojilje, ali jako često zabrazde pošteno.
- Cholina_Lokica
#3206 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Zasto mi je trebalo da guglam ovokadinica wrote:
Ja, ja, nemajka nego šta, šta mislite zašto sam tu - tješim se![]()
Na rode ne smijem, bojim se![]()
Placentofagija, bezpelenaštvo, dojenje do fakulteta, spavanje sa djetetom do njegove svadbe, porod u kući - sama sa mužem i starijom djecom, čista romantika itd....
- malsal
#3207 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Kad je u redu djeci dati da jedu sami ?
Imam prijatelje koji su svome sinu od 6 mjeseci u ruke davali jabuku, avokado, snite hjeba, bananu i slicno ali ispadne brate toliki nered da treba oprat i djete i kuhinju i robu sto je djete nosi.
Moj ima 10.5 mjeseci i primjetim da zeli hranu u ruku, bez obzira sta je (pasta, krompir, meso, voce, povrce...) ali malo me strah koliko on moze sam da ugrize i u usta stavi, a o neredu da ne pricamo...
Misljenja, savjeti ?
Imam prijatelje koji su svome sinu od 6 mjeseci u ruke davali jabuku, avokado, snite hjeba, bananu i slicno ali ispadne brate toliki nered da treba oprat i djete i kuhinju i robu sto je djete nosi.
Moj ima 10.5 mjeseci i primjetim da zeli hranu u ruku, bez obzira sta je (pasta, krompir, meso, voce, povrce...) ali malo me strah koliko on moze sam da ugrize i u usta stavi, a o neredu da ne pricamo...
Misljenja, savjeti ?
- vanad
#3208 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ja sam svojima davala hranu u ruku cim su izrazili zelju. Nisam im sad sa pola godine davala da se kupaju u supi ali recimo one smokije (bez icega) ili komad banane jesam sigurno od jedno pola godine. Sa 10 - 11 mjeseci su jeli i keks tipa plazma ili komad jabuke ili kruske (meksa je). Od godine sam im dala i da kasikom sami pojedu recimo jogurt. A sto se nereda tice....oguglala sam
Po meni je bitnije da dijete vjezba motoriku nego da mi je kuhinja perfektno cista. Jucer mi brat sjedi i gleda zid gdje mi ovaj mladji (15 mjeseci sutra abd) sjedi i kaze, mogli bi vi ovo malo okreciti 
-
safran
#3209 Re: Bebe - ALL ABOUT!
E pa kad dobiješ dijete pomiriš se sa neredom a kuhinjska krpa ti postane dio tijela. Najgore je od 1,5 god pa negdje do 3.malsal wrote:Kad je u redu djeci dati da jedu sami ?
Misljenja, savjeti ?
Ja sam svom bebanu tada već davala ponešto da grize sam ali u početku uz stalni nadzor koji kasnije postepeno popuštaš - kao uostalom i sve ostalo. Doduše, bila sam puno opreznija sa starijim sinom dok je mlađi probao i kikiriki i grisini i ribice prije napunjene godine dana - dao mu braco.
- Female_Sa
#3210 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hahahaaha, mi nedavno okrecili i moler jedva uspio prekreciti ono sto je moja curica svrljala. Zaista je bilo uzasno - voštane bojice, flomasteri, otisci ruku prvljavih od cokolade, kreme i sl. Uzasno bilo. Posto sad ima 2.5 godine, malo je bolja po tom pitanju:) Ne svrlja po zidu iako nekada uzme flomaster i kaze "Pisem macu po zidu", a mi skocimo odmah k'o ludi da joj otmemo flomaster:) Do mene je, definitivno, jer ja sam je toliko zeljela i cekala tako da joj danas pustim i ono sto ne bih trebala (npr. da uzima flomastere) ali eto..vanad wrote:ja sam svojima davala hranu u ruku cim su izrazili zelju. Nisam im sad sa pola godine davala da se kupaju u supi ali recimo one smokije (bez icega) ili komad banane jesam sigurno od jedno pola godine. Sa 10 - 11 mjeseci su jeli i keks tipa plazma ili komad jabuke ili kruske (meksa je). Od godine sam im dala i da kasikom sami pojedu recimo jogurt. A sto se nereda tice....oguglala samPo meni je bitnije da dijete vjezba motoriku nego da mi je kuhinja perfektno cista. Jucer mi brat sjedi i gleda zid gdje mi ovaj mladji (15 mjeseci sutra abd) sjedi i kaze, mogli bi vi ovo malo okreciti
Sto se tice davanja hrane, ja sam svojoj takodjer relativno rano pocela davati sama da jede. Prva dva zubica su joj nikla u 4. mjesecu, a do 8. je imala šest zuba tako da je dobro mogla jesti. Pasirala sam joj samo dok je bila bas ono beba. Oko osmog mjeseca (a mozda cak i ranije) sam joj pocela davati da sama pomalo jede. Uvijek je jela (a jede i danas) u hranilici i to je super ukoliko istu imas, jer se dijete uci jesti na jednom mjestu. Hranu je jela iz svog tanjirica i davala sam joj u pocetku izrendanu jabuku, bananu, okuljene grozdove, mrvice hljeba da ih "lovi" i jede, smoki i sl. Prije napunjene godine davala sam joj i suhe grozdjice i jednom prilikom je grozdjicu sebi ugurala u nos ali je iskihala. Ovo govorim iz razloga sto malo dijete uvijek moras drzati na oku dok jede.
Uglavnom, vrijeme ti je da mu pocnes davati da sam jede samo pazljivo.
-
safran
#3211 Re: Bebe - ALL ABOUT!
female - ti ko da mog mlađeg opisa 
- JanuaryJones
#3212 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Baby Azel Hrasno. Vidjeh jednu čitavu rafu sa malim jaknicamaCherryLips wrote:Bila sam prije i u Tifaniju,jakni za djecake-bebe nema...no nejse,valjda ce negdje izletiti...
Sent from my iPad using Tapatalk
-
Sunculish
#3213 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Kad smo već kod hrane i ja da se pohvalim... Moja je sinoć prvi put probala rižu. Doduše, jesam je malo prekuhala ali i onako bezuba je jurila za kašičicom sa rižom pa joj nije bio problem da je "žvaće".
- Female_Sa
#3214 Re: Bebe - ALL ABOUT!
safran wrote:female - ti ko da mog mlađeg opisa
Eh..ja se stalno pitam koji odgojni sistem da primijenim na svom djetetu ali cini mi se da u mom slucaju sve pada u vodu
Ne zelim da bude razmazeno deriste (mislim da to os uvijek nije) ali kako je pocela...
Uglavnom, skontala je da kad napravi zijan odmah se pocne umiljavati, napravi onu umiljatu facu malog cuke i kaze "hocemo li se maziti malo mama". I kako da je onda ruzim:)
- Alhemicarkaa
#3215 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Čuj je li rano sa 10,5 mjeseci - mene moja nije ni pitala, otela mi je kašiku iz ruke već sa 6 mjeseci. Uvijek je hranim sa 3- 4 kašike, dvije ona drži, a jednu ja, 4 je ako ona jednu baci
A nered - što se prije pomiriš, biće ti lakše. I ja imam hranilicu i to je spas, ona već sama kad joj se jede ide prema njoj i penje se. Digla sam ćilim i pustila je da se uči, bude hrane i na zavjesi, ali sam sebe ubjedila da su to šare
. Neki dan je uzela zdjelicu supe i lijepo je okrenula i prosula. Ja sam onako blijedo gledala i skontala da mi je bolje da se ne nerviram, uzela krpu i obrisala.
Ali da se pohvalim, sutra godinu i po i skoro da samostalno jede sa kašikom, supa ide malo teže, ali sve ostalo bez problema. Jaje sama pojede
A nered - što se prije pomiriš, biće ti lakše. I ja imam hranilicu i to je spas, ona već sama kad joj se jede ide prema njoj i penje se. Digla sam ćilim i pustila je da se uči, bude hrane i na zavjesi, ali sam sebe ubjedila da su to šare
Ali da se pohvalim, sutra godinu i po i skoro da samostalno jede sa kašikom, supa ide malo teže, ali sve ostalo bez problema. Jaje sama pojede
-
Sunculish
#3216 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Zaboravih da pitam, znate li za kakvog dobrog očnog doktora privatno ili u bolnici gdje može pregledati oči bebani?
Neki dan sam primjetila da joj lijevo oko malo "ostane" na jednoj strani a jutros primjetim desno.
Čitala sam na nekoj bebi stranici da su u uzrastu od 5 mjeseci očni živci stabilni pa sam se malo uplašila.
Ako bilo koja od vas ima kakvu preporuku bila bih zahvalna.
Neki dan sam primjetila da joj lijevo oko malo "ostane" na jednoj strani a jutros primjetim desno.
Čitala sam na nekoj bebi stranici da su u uzrastu od 5 mjeseci očni živci stabilni pa sam se malo uplašila.
Ako bilo koja od vas ima kakvu preporuku bila bih zahvalna.
-
safran
#3217 Re: Bebe - ALL ABOUT!
puno treniralaAlhemicarkaa wrote: Jaje sama pojede
- yellow cat
#3218 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Žene, ima neka problem sa obuvanjem nove obuće djeci? Dakle, moj dječak odbija nositi bilo šta drugo osim patika. Jučer odemo u Planet obuce, da mu kupimo gumene cizmice, daaanima mu pricam kad smo na vani da ce moci skakati po lokvicama kad mu kupim cizmice, da ne moze u patikama, blabla.. i on uvijek ponavlja za mnom. Odemo sinoc tamo, ma ni da vidi cizmice, tantrum samo ako mu ih prinesem. Uspijemo mu ih obuti, a on legao na pod i vristi iz sveg glasa! Ne znam vise sta da radim, ovo sa njegovom obucom mi postaje pravi problem. Već imamo zavidnu kolekciju kupljene, a nikad obuvene obuće.
- Alhemicarkaa
#3219 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Šuti tamo, sad će se opet javiti one ne više od četri jaja sedmično, svako jutro jaje, SVAKO JUTRO JAJE? itd itd.safran wrote:puno treniralaAlhemicarkaa wrote: Jaje sama pojede![]()
![]()
yellow cat, je li ti pitaš kako prevazići tantrum ili kako natjerati djete da obuje nešto novo?
btw nemam pojma
- yellow cat
#3220 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Kako ga natjerati da obuje nešto novo? Za tantrum se puno ne sikiram, nije da me pogađa. A da budem iskrena, dobro je dijete, to su baš iznimne situacije kad vileni, obično kad je pospan.
- niko_niko_kao_ja
#3221 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ih mi imamo suprotan problem, ovaj moj kad probamo nesto novo nema sanse da skine. voli covjek da se modira.
ako pokusamo skinuti onda nastaje drama, vriska, ludilo, prvo mu pokusam lijepo objasniti da moramo skinuti, ako to ne upali onda ignorisem vrisku, i uradim sta sam naumila.
i kuci imamo problem kad krenemo vani on obavezno zeli nesto drugo obuti, i tu primjenim istu metodu. a ako vidim da mu se nesto bas ne svidja, onda se slomim pricajuci kako mu je to bas super, lijepo i bla bla.
juce je recimo bio jako sretan sto smo obuli gumenjake, i sve im se divio kako su lijepe, i govori mamaaaa cime (cizme), rekoh kako su ti lijepe, kaze a jaka (jakna), elem morala sam komplet outfit pohvaliti.
pravi je fashion guru. 
juce je recimo bio jako sretan sto smo obuli gumenjake, i sve im se divio kako su lijepe, i govori mamaaaa cime (cizme), rekoh kako su ti lijepe, kaze a jaka (jakna), elem morala sam komplet outfit pohvaliti.
-
safran
#3222 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Jooo frajera, a super mu stoji što jest jest - nisam znala da je sam svoj stilista. 
- niko_niko_kao_ja
#3223 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ma jasta, taj sam sebi bira sta ce obuci, obuti, i onda se sam sebi divi. 
- Alhemicarkaa
#3224 Re: Bebe - ALL ABOUT!
niko_niko_kao_ja, koliko je ono sad tvom? on bi nešto stariji od moje? po svemu i ona naginje tome, neki dan mi je donjela narandžaste pokućnice i nije htjela obuti tene. A fetiš su joj moje štikle, obuje ih i hoda kroz kuću i samo zove mama, mama, mamaaaaaaaaaaaa i kad ja kažem molim pokaže na cipele i kaže ammmm.
- niko_niko_kao_ja
#3225 Re: Bebe - ALL ABOUT!
za tri dana ce mu biti 19 punih mjeseci.Alhemicarkaa wrote:niko_niko_kao_ja, koliko je ono sad tvom? on bi nešto stariji od moje? po svemu i ona naginje tome, neki dan mi je donjela narandžaste pokućnice i nije htjela obuti tene. A fetiš su joj moje štikle, obuje ih i hoda kroz kuću i samo zove mama, mama, mamaaaaaaaaaaaa i kad ja kažem molim pokaže na cipele i kaže ammmm.
i pravo je opsjednut obucom, odjecom manje vise, ali obuca je fetis. nasa, njegova, nebitno cija je i kakva je bitno je da je obuca.