Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
cpu_fan

#3201 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

Nepass wrote:
cpu_fan wrote:
Izvini drug ali ne možemo da skontamo kakva su ovo dodatna održavanja. Za stan od cca 50 kvadrata u ovome gradu prema zakonu plača se cca 19 KM mjesečno upravitelju koji je izabran od strane etažnih vlasnika ulaza za održavanje zajedničkih dijelova zgrade. Ne razumijemo kako plačaš vodu + nekakvo održavanje, kako plačaš centralno grijanje + nekakvo održavanje ?
Pa placas mjesecno odrzavanje grijanja, vode, stubista 1,2KM po kvadratu. To je fiksno, dodatno placas ono sto potrosis. Svaki stan ima svoje mjerace. Stan od 78qm koji imaju u ponudi fiksno placas 93KM/mjesec + ono sto potrosis.
Imas opciju da iznajmis ili kupis parking. Ako iznajmis na ove 93KM placas jos 60KM. Ako kupis 1kKM 1qm onda ovih 60 naravno otpada.
Meni se cini skupo.
Hajde ovo sve razdvojite zbunjujete ljude. Imate troškove :

a.) Struja - plaćate koliko potrošite ne plaća se nikakvo drugo održavanje
b.) Voda - koliko potrošite jer svaka novogradnja ima ugrađene vodomjere i ne plaća se nikakvo drugo održavanje
c.) Grijanje - svaki stan u novogradnji ima ugrađen kalorimetar , svaki mjesec plaća se paušal prema kvadraturi stana + koliko kW potrošite u toku sezone grijanja
d.) Smeće u ovom gradu se plaća samo KJKP Rad prema kvadraturi stana
e.) Naknada upravitelju za održavanje zajedničkih dijelova zgrade se plaća prema kvadraturi stana + kvadraturi garažnog mjesta ukoliko se kupi i već sam ranije napis'o da za stan od 50-tak kvadrata ovo iznosi cca 19 KM

Garažno mjesto na etažama ispod se ne moraju kupovati ili iznajmljivati ali će postati neophodne jer će faliti parking mjesta kako se zgrade budu useljavale.

Ne postoje u ovom gradu nikakve druge zakonske odredbe za naplatu nekakvih naknada na ime održavanja u zgradama.
Last edited by cpu_fan on 22/07/2016 16:11, edited 1 time in total.
Nepass

#3202 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

kB27 wrote:Da ne bude zabune, pod 'iznajmljuješ parking' se valjda misli na lično garažno mjesto - ne na parking ispred/oko zgrade. Da ne ispadne da se to plaća 60KM, što nema smisla. :)
Da licno parking mjesto u garazi
Nepass

#3203 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

cpu_fan wrote:
Nepass wrote:
cpu_fan wrote:
Izvini drug ali ne možemo da skontamo kakva su ovo dodatna održavanja. Za stan od cca 50 kvadrata u ovome gradu prema zakonu plača se cca 19 KM mjesečno upravitelju koji je izabran od strane etažnih vlasnika ulaza za održavanje zajedničkih dijelova zgrade. Ne razumijemo kako plačaš vodu + nekakvo održavanje, kako plačaš centralno grijanje + nekakvo održavanje ?
Pa placas mjesecno odrzavanje grijanja, vode, stubista 1,2KM po kvadratu. To je fiksno, dodatno placas ono sto potrosis. Svaki stan ima svoje mjerace. Stan od 78qm koji imaju u ponudi fiksno placas 93KM/mjesec + ono sto potrosis.
Imas opciju da iznajmis ili kupis parking. Ako iznajmis na ove 93KM placas jos 60KM. Ako kupis 1kKM 1qm onda ovih 60 naravno otpada.
Meni se cini skupo.
Hajde ovo sve razdvojite zbunjujete ljude. Imate troškove :

b.) Voda - koliko potrošite jer svaka novogradnja ima ugrađene vodomjere i ne plaća se nikakvo drugo održavanje
c.) Grijanje - svaki stan u novogradnji ima ugrađen kalorimetar , svaki mjesec plaća se paušal prema kvadraturi stana + koliko kW potrošite u toku sezone grijanja
e.) Naknada upravitelju za održavanje zajedničkih dijelova zgrade se plaća prema kvadraturi stana + kvadraturi garažnog mjesta ukoliko se kupi

Garažno mjesto na etažama ispod se ne moraju kupovati ili iznajmljivati ali će postati neophodne jer će faliti parking mjesta kako se zgrade budu useljavale.

Ne postoje u ovom gradu nikakve druge zakonske odredbe za naplatu nekakvih naknada na ime održavanja u zgradama.
Vec sam napisao, nisam isao u dtalje. Pitam agenta kako je za grijanje, jesu li toplane ili kako je rijeseno.
Kaze zgrada spojena na gradski sistem grijanja, mjesecno se placa naknada za grijanje, vodu i odrzavanje stubista 1,2KM po qm plus ono sto potrosis. To su fiksni troskovi.

Ok sta je sa parkingom?
Imamo -1 i -2 garazu. Na jednoj se prodaju mjedta na drugoj iznajmljuju. Iznajmljivanje 60KM kupovina 12 ili 24qm po 1000KM.

Oni su to troje (grijanje, voda, stubiste) spojili u jedno i to izadje tih 1,20 po qm.
Struja ne spada u to, isto tako ni kablovska ni net ni telefon.
cpu_fan

#3204 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

a vjerovatno je on to sve spojio pa ti rekao ugrubo da sve to dođe 1,20 KM po kvadratu osnovnih projektovanih troškova stanovanja, a ja sam to gore sve razdvojio šta se plaća jer ne postoji nikakvi drugi paralelni troškovi održavanja.

Za grijanje moraš platiti mjesečno paušal + potrošnju kW u toku sezone (stan mora imati ugrađen kalorimetar), za vodu nemaš nikakvih naknada jer plačaš ono što potrošiš ( stan mora imati ugrađen vodomjer) i plačaš ono što ti kažeš stubište ali to je održavanje zajedničkih dijelova zgrade/ulaza
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3205 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

Udaranje neko po usima.
Zakonom je propisano odrzavanje zgrada.
0.25 pf/m2 za zgrade bez lifta i 0.38 pf/m2 za zgrade sa liftom,sve ostalo je lov u mutnom.
kB27

#3206 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

Nepass wrote:Sad kako i sto se to sve placa nisam ulazio u tematiku, lamela d i c su rasprodane, lamela b je sva rezervisana. Cijene digli za 200KM po qm. Kaze cijena fiksna za stanove koji su mene zanimali. Parking bi kao mogao po 950KM/qm.
Vide da mogu sve prodati pa onda uopste nisu zainteresovani za puno price.
Eh da za kes ide popust 3%

Najvise su me ovi fiksni troskovi odbili i dizanje cijene u odnosu na lamelu d i c.
Dakle ubezobrazili se, što kažeš kad su vidjeli da mogu kako hoće.

Na početku se u prvoj zgradi (u fazi izgradnje) mogao uzeti stan po cca. 1850KM/m2, provjereno.
O'zone
Globalni moderator

#3207 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by O'zone »

Šta su ono krenuli roviti iza Robota kod opštine N.Sarajevo na mjestu gdje je bio onaj borački parking? Sređuju parking ili prave zgradu?
Nepass

#3208 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

kB27 wrote:
Nepass wrote:Sad kako i sto se to sve placa nisam ulazio u tematiku, lamela d i c su rasprodane, lamela b je sva rezervisana. Cijene digli za 200KM po qm. Kaze cijena fiksna za stanove koji su mene zanimali. Parking bi kao mogao po 950KM/qm.

Najvise su me ovi fiksni troskovi odbili i dizanje cijene u odnosu na lamelu d i c.
Dakle ubezobrazili se, što kažeš kad su vidjeli da mogu kako hoće.

Na početku se u prvoj zgradi (u fazi izgradnje) mogao uzeti stan po cca. 1850KM/m2, provjereno.
Sad je 2150KM, i kaze fiksno za trosobne stanove. Ovi drugi bi mogli za 2100 ici.
kB27

#3209 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

Nepass wrote: Sad je 2150KM, i kaze fiksno za trosobne stanove. Ovi drugi bi mogli za 2100 ici.
Ma ja, vidjeli da je pravo puno zainteresiranih. A još su vjerovatno na početku malo spustili cijenu da budu konkurentniji u odnosu na novogradnju sa druge strane Doma zdravlja.

Vjerujem da je tih 1850 moglo biti 1750-1800 da se iskeširalo odmah.
Innovation

#3210 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Innovation »

cpu_fan wrote: Hajde ovo sve razdvojite zbunjujete ljude. Imate troškove :

e.) Naknada upravitelju za održavanje zajedničkih dijelova zgrade se plaća prema kvadraturi stana + kvadraturi garažnog mjesta ukoliko se kupi i već sam ranije napis'o da za stan od 50-tak kvadrata ovo iznosi cca 19 KM

:thumbup:
Innovation

#3211 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Innovation »

O'zone wrote:Šta su ono krenuli roviti iza Robota kod opštine N.Sarajevo na mjestu gdje je bio onaj borački parking? Sređuju parking ili prave zgradu?
Prave parking. Ima na njihovoj stranici.
samo pozitiva

#3212 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by samo pozitiva »

Innovation wrote:
O'zone wrote:Šta su ono krenuli roviti iza Robota kod opštine N.Sarajevo na mjestu gdje je bio onaj borački parking? Sređuju parking ili prave zgradu?
Prave parking. Ima na njihovoj stranici.
Koldzin parking :izet:
Qoom

#3213 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Qoom »

Po regulacionom planu planirana džamija.

Image

Elhamdulillah, neka nama džamija.
zakasnila

#3214 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by zakasnila »

Njihov odnos i nezainteresiranost prema kupcu me zaista iznenadila! Jedva je on odgovarao na pitanja, cak nije htio da kaze ni koliki je popust na gotovinu, a on sam spomenuo taj popust i kad sam pitala koliki je popust kaze o tome u slucaju prodaje :-)
Prpa.ba

#3215 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Prpa.ba »

Qoom wrote:Elhamdulillah, neka nama džamija.
Sta ce nam sad dzabojedi iz EPBiH, PIO/MIO i BHT? Kratka pauza za dzumu neminovno ce dovesti do pada religioznosti. Puna podrska novoj dzamiji. :mrgreen: :mrgreen:
Qoom

#3216 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Qoom »

Prpa.ba wrote:
Qoom wrote:Elhamdulillah, neka nama džamija.
Sta ce nam sad dzabojedi iz EPBiH, PIO/MIO i BHT? Kratka pauza za dzumu neminovno ce dovesti do pada religioznosti. Puna podrska novoj dzamiji. :mrgreen: :mrgreen:
Eeeee, a sad se može i na ikindiju, taman da kompenziraju :D
Thorgerson

#3217 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

Nepass wrote:Imas cjenovnik na netu, zavisi i od cjene nekretnine. Ako je stan preko 100k oko 400 KM. Neda mi se guglati.

Skupa nova otoka, a skupii fixni troskovi odrzavanja, parking i rezije za 55qm oko 120KM mjesecno.
Ovaj post je donio svu ovu zbrku oko rezija, a ustvari stvar je jednostavna. Rezije ti nisu nista vise nego u bilo kojoj drugoj novogradnji, a cak su i nize od starogradnji.

Ja ne placam parking, ali placam fiksno odrzavanje, grijanje, smece i to je svaki mjesec cca. 60 KM. Da nemam kalorimetar, placao bih cca. 95 KM.

Te fiksne troskove imas u svakom stanu. Ne znam sta si ti ocekivao? Cuj skupi fiknsi troskovi odrzavanja. :roll:
Thorgerson

#3218 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

mali_milojica wrote:Udaranje neko po usima.
0.25 pf/m2 za zgrade bez lifta i 0.38 pf/m2 za zgrade sa liftom,sve ostalo je lov u mutnom.
Ma nije nego je pogresno shvatio, nema nikakvih dodatnih troskova. Provjerio sinoc sa haverom, kupio dole stan. Nista, regulara ce placati sve kao i u bilo kojoj drugoj zgradi sto se placa. Ako hoces garazno mjesto, pa naravno da ces ga platiti. Ili ako hoces zagarantovano parking mjesto, rijetko koja zgrada to ima besplatno. Ako je i besplatno, onda si to ranije iskihao preko kupovne cijene.

Standardni troskovi zivljenja u stanu i stambenoj zgradi.
cpu_fan

#3219 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

Thorgerson wrote:
Ma nije nego je pogresno shvatio, nema nikakvih dodatnih troskova. Provjerio sinoc sa haverom, kupio dole stan. Nista, regulara ce placati sve kao i u bilo kojoj drugoj zgradi sto se placa. Ako hoces garazno mjesto, pa naravno da ces ga platiti. Ili ako hoces zagarantovano parking mjesto, rijetko koja zgrada to ima besplatno. Ako je i besplatno, onda si to ranije iskihao preko kupovne cijene.

Sami sebe zbunjuju.
Nepass

#3220 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

Thorgerson wrote:
Nepass wrote:Imas cjenovnik na netu, zavisi i od cjene nekretnine. Ako je stan preko 100k oko 400 KM. Neda mi se guglati.

Skupa nova otoka, a skupii fixni troskovi odrzavanja, parking i rezije za 55qm oko 120KM mjesecno.
Ovaj post je donio svu ovu zbrku oko rezija, a ustvari stvar je jednostavna. Rezije ti nisu nista vise nego u bilo kojoj drugoj novogradnji, a cak su i nize od starogradnji.

Ja ne placam parking, ali placam fiksno odrzavanje, grijanje, smece i to je svaki mjesec cca. 60 KM. Da nemam kalorimetar, placao bih cca. 95 KM.

Te fiksne troskove imas u svakom stanu. Ne znam sta si ti ocekivao? Cuj skupi fiknsi troskovi odrzavanja. :roll:
Ljeti mi je i 5KM skupo za grijanje.
Neko spomenu gore pausal 0.5KM za grijanje po qm. Ja sarajevo gasu platim 2,5KM mjesecno plus potroseno. Servis bojlera 60KM godisnje. I to je to.
Toplane su isto cista otimacina para, nadam se da ce se i tu nesta promjeniti.
Moje rezije sa telefonom i kablovskom mjesecno izadju 150KM to je gornja granica.
Nepass

#3221 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

Thorgerson wrote:

Kako nema troskova, bio ja licno, agent mi rekao tako.
Mozda je normalno za nekog ko placa toplane.
Ja fakat ne mogu pojmiti da placam grijanje preko ljeta tj. da placam nesta sto ne trosim. Ok odrzavanje sistema grijanja i cijevi za vodu i ciscenje stubista. Samo sto to ne vrijedi 1,2KM po kvadratu.
cpu_fan

#3222 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

Nepass wrote:
Thorgerson wrote:

Kako nema troskova, bio ja licno, agent mi rekao tako.
Mozda je normalno za nekog ko placa toplane.
Ja fakat ne mogu pojmiti da placam grijanje preko ljeta tj. da placam nesta sto ne trosim. Ok odrzavanje sistema grijanja i cijevi za vodu i ciscenje stubista. Samo sto to ne vrijedi 1,2KM po kvadratu.
Majstore kad kupuješ stan sa centralnim grijanjem moraš prihvatiti da imaš troškove tokom cijele godine. Za stan od cca 50 kvadrata otprilike se plaća 28-30 KM tokom cijele godine + tokom grejne sezone 0,0676 KM x kW. I nemaš više nikakvih troškova na ime održavanja grijanja i tačka.

Za vodu platiš koliko potrošiš i nemaš nikakvih troškova oko održavanja i tačka.

Za struju platiš koliko potrošiš i nemaš nikakvih troškova oko održavanja i tačka.

Čiščenje stubišta, popravak kvarova i održavanje na zajedničkim instalacijama (čitaj do ulaza u stan) , svjetlo, lift, hidrofor, vrata, vodovodne instalacije itd spada u održavanje zajedničkih dijelova zgrade i plaća se na račun upravitelja i za stan od cca 50 kvadrata iznosi 19 KM.

Odvoz smeća se plaća isključivo KJKP Rad i za stan od cca 50 kvadrata iznosi 7KM i nikakvih drugih troškova nema.

Ovo vrijedi za čitav grad i u svakoj zgradi u ovom gradu su isti troškovi izuzetak za grijanje su zgrade gdje u stanovima nisu instalirani kalorimetri pa za njih vrijedi da plaćaju paušal po m2 tokom čitave godine što je opet protuzakonitu ali sad to nije tema. Uglavnom svaki stan u novogradnji ima ugrađen kalorimetar ako se ne radi o plinskom grijanju.
izgubljena dusa

#3223 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by izgubljena dusa »

Nije mi jasno zasto bi se odrzavanje cijevi za vodu placalo po m2?
Nece vodovod kreciti stan :roll:
Zna se koliko instalacija ima i gdje su postavljene
Kuhinja, kupatilo i eventualni WC... i nema vise.... nisu cijevi i voda dovedene u spavacu sobu :(
Kakve veze ima da li je stan od 30 ili od 60 m2
Zna se sta je mokri cvor i to bi trebalo biti kljuc za pausalne troskove.
cpu_fan

#3224 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

izgubljena dusa wrote:Nije mi jasno zasto bi se odrzavanje cijevi za vodu placalo po m2?
Nece vodovod kreciti stan :roll:
Zna se koliko instalacija ima i gdje su postavljene
Kuhinja, kupatilo i eventualni WC... i nema vise.... nisu cijevi i voda dovedene u spavacu sobu :(
Kakve veze ima da li je stan od 30 ili od 60 m2
Zna se sta je mokri cvor i to bi trebalo biti kljuc za pausalne troskove.
Ma ne plaćate održavanje cijevi sve ste pogrešno shvatili !

i btw otklanjanje kvarova i nedostataka na unutrašnjim instalacijama u stanu snosi vlasnik stana izuzetak su jedino kvarovi i otklanjanje nedostataka unutar garantnog roka !
O'zone
Globalni moderator

#3225 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by O'zone »

Sta ono opet oni prave ogradu oko Plavog Zamka kod Željinog stadiona i to koliko vidjeh po istim linijama gdje je bio stari zid samo sad stavljaju one žičane žardinjere punjene kamenjem. Pa što su im ga rušili uopšte onda?

Poslato sa radnog mjesta...
Post Reply