Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#3201 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by uglavnomja »

insaneinthebrain wrote:
uglavnomja wrote:
insaneinthebrain wrote:pa kad se prestanu zalijevati basce i sta sve ne mozda i bude vode

nema vode ni zimi :twisted:
tad stede struju a sad nema vode u bunarima. ne moze da se napunu koliko narod prosipa

mislis koliko iscuri kroz cijevi iz kamenog doba :zzzz:

a sve to narod ilitiga ovce placaju ...

nema sta javno preduzece da stedi :roll: na narodu, nego treba da omoguici da narod dobije ono sta mu treba.

samo nije narod svugdje isti :run:

nema vide na hvaru - sprema se blokada trajekta, pobuna, vojska dovozi vodu , ali metropla, jelte, i metropolci su navikli da nema vode u centru.
StupskaBitanga

#3202 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by StupskaBitanga »

insaneinthebrain wrote:pa kad se prestanu zalijevati basce i sta sve ne mozda i bude vode
gdje ja u stanu imam baštu da potrošim 13 kubikaa vode?
braca

#3203 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by braca »

Koliko sam ja shvatio iz jedne TV emisije, nije problem voda, vode ima i pored gubitaka, stvar je u tim nekim pumpama koje drukaju vodu u sistem, e na njima stede, sto zbog potrosnje struje, sto zbog racionalizacije samih pumpi, a nije za zanemariti ni ekstra profit kod zatvaranja i orvaranja vode kada se upumpava zrak PRIJE vode, ali koji takodjer vrti "potrošimjer", znaci na prazno, ali nama otkucava i naplacuje se, ali kako rekoh i kako cuh, glavni fol redukcije je u pumpama, a ne u nestasici vode.
The BEN10

#3204 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by The BEN10 »

StupskaBitanga wrote:
Ned071 wrote:
StupskaBitanga wrote:Jesu ovi otišli na more i godišnje i lupili cijene vode jer je nemoguće da se ovoliko vode potrošilo pa je jedino logika da su stavili neki prosječni iznos
Po njima ja ajkule uzgajam....
13 kubika vode pa to je 13 hiljada litara vode???????
Auuuuuu :-)
Ned071

#3205 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Ned071 »

Sta se cudite? Meni za mjesec racun skocio na 29 kubika... Hiljadu litara dnevno... :bih:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3206 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by bitanga_sa_otesa »

Ned071 wrote:Sta se cudite? Meni za mjesec racun skocio na 29 kubika... Hiljadu litara dnevno... :bih:
jesi promijenio vodu delfinima? nisu popili ni onu od jucer :lol: :lol:
Vitezanin

#3207 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Vitezanin »

Jutros opet nema vode na Mejtašu. A vani 37 C.

:-? :-? :-? :-?
Ned071

#3208 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Ned071 »

Dresiram ih :mrgreen:
bull21

#3209 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by bull21 »

Dnevna štednja vode? Jel' ovo neka zajebancija ili za ozbiljno?
StupskaBitanga

#3210 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by StupskaBitanga »

trkom kupiti vodu hahahahahha
oldtajmer

#3211 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by oldtajmer »

danima upozoravaju da ce biti i dnevne redukcije jbg. valjda je to sad
StupskaBitanga

#3212 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by StupskaBitanga »

Sad će profitirati proizvođaci vode
lavic

#3213 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by lavic »

Znam sve i sve me isto pogadja i nervira, danasnji nestanak vode je najavljen i uzrokovan je popravkom pumpi koje su napravile nestanak vode u nedelju.
Ja se sjecam redukcija i prije rata, samo tada nije bilo interneta i foruma pa smo sutili i ,,,.......

Koliko ja znam zadnje ozbiljne intervencije na sistenu vodosnabdjevanja su bile nekad 80-83, od tad je proslo godina i godina bez ozbiljnih popravki vec samo krpljenje.

Zasto mi svi gradjani Sarajeva ne pokrenemo inicjativu ili peticiju da se napravi samodoprinos za popravku infrastrukture, recimo da svaka stambena jedica izdvoji 200 KM.

Uzecemo da ima 100 000 stambeni jedinica u gradu x 200 KM je 20 miliona, sasvim dovoljno za solidan pocetak i dobru osnovu u pregovorima vladi kantona sa stranim bankama za ostatak potrebnih sredstava za potpunu rekonstrukciju vodovodne mreze.

Samo da napomenem, kad se popravlja vodovodna mreza onda se kopa prilicno duboko i dobar dio nase mreze su strucnjaci stavili ispod gradskih ulica, sto na nasu zalost poskupljuje popravku i uzrokovat ce probleme u saobracaju.

Vase misljenje?????

PS. nisam na budzetu niti starnacki covjek, nisam cak bio ni Titin omladinac.
Ned071

#3214 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Ned071 »

Cim pootpustaju visak i pocnu radit sta im je posao podrzacu taj prijedlog
Haris.ba

#3215 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Haris.ba »

lavic wrote:Zasto mi svi gradjani Sarajeva ne pokrenemo inicjativu ili peticiju da se napravi samodoprinos za popravku infrastrukture, recimo da svaka stambena jedica izdvoji 200 KM.
Znaš, komunizam je prošao. Nek jednostavno izvrše dokapitalizaciju ili privatizaciju. Daju građanima Sarajeva mogućnost kupovine dionica, pa lijepo postaneš vlasnik shodno svome učešću.
VjecitiStudent

#3216 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Haris.ba wrote:
lavic wrote:Zasto mi svi gradjani Sarajeva ne pokrenemo inicjativu ili peticiju da se napravi samodoprinos za popravku infrastrukture, recimo da svaka stambena jedica izdvoji 200 KM.
Znaš, komunizam je prošao. Nek jednostavno izvrše dokapitalizaciju ili privatizaciju. Daju građanima Sarajeva mogućnost kupovine dionica, pa lijepo postaneš vlasnik shodno svome učešću.
Tek ćemo onda najebati.
uglavnomja

#3217 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by uglavnomja »

ja koliko se sjecam starci su davali samodoprinos za olimojiadu, za ceste, za zemljitrese, pop;lave, nesrece .... nikada sa PROFITNE varijante. 'koji ce qrac narod davati samodoprinos da ista lijena i nesposobna budzetska banda ubire pare i dalje???? rastjerati visak, zaplijeniti vozni park direktora, uvesti OTKAZ kao normalnu pojavu, zaposljavanje po strucnosti i potrebi

za pocetak prestati placati racune, ali svi, ne samo jadnici kojima se zatvra voda, pa kad ostanu mjesec bez prihoda ... vidjece. a ako pokusaju zatvoriti vodu cotavom gradu - onda sam cak i za nasilje :oops:
Haris.ba

#3218 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Haris.ba »

VjecitiStudent wrote:
Haris.ba wrote:
Tek ćemo onda najebati.
To je jedino rješenje. Niti će narod opametniti odjedanput, te izabrati vlast koja će upravljati domaćinski. Trenutnim poslovanjem će se dovesti do situacije da će stranci usloviti novi kredit ulaskom stranog kapitala.
Ja predlažem neki vid "kapitalističkog samoupravljanja". Inače, čeka nas sudbina ko u Južnoj Americi.

Pa ovaj kredit što je neko spomenuo za popravak cijevi nije uzet zbog toga što su stranci tražili veću cijenu vode (između ostalog).
Može se to odgađati, ali potrebna su ogromna ulaganja.

Inače, zanimljivo je što je na vodovod upisano 10.000 KM osnivačkog kapitala.

P.S.
Zanimljivo je pogledati: http://viksa.ba/internet/Aktuelno/Dokum ... 2015_1.pdf
VjecitiStudent

#3219 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Oni nas namjerno dovode u ovakvo stanje iz kojeg bi privatizaciju svega trebali prihvatati kao spas.
Gdje bi sve naravno sve pokupovali isti ovi koji su nas i doveli u ovakvo stanje.

Ama baš nigdje u svijetu privatizacija vodovoda nije dovela do nižih cijena i boljih usluga, naprotiv!
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3220 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by bitanga_sa_otesa »

ja cuo na radiju da je trafo izgorio u nekoj pumpnoj stanici...ne rekose kojoj....
lavic

#3221 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by lavic »

bitanga_sa_otesa wrote:ja cuo na radiju da je trafo izgorio u nekoj pumpnoj stanici...ne rekose kojoj....
Trafo stanica koja daje struju pumpama u naseljima iznad bolnice Kosevo, Breka, Bjelave,,,,,,
lavic

#3222 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by lavic »

Haris.ba wrote:
Ja se tu sa tobom ne slazem, pitanje je ima li bilo gdje u svjetu da je gradski vodovod u privatnim rukama.
Negdje sam nasao da je Paris privatizovao i nakon pet godina vratio vodovod u vlasnistvo grada.

Slazem se da vlada kantona treba i eventualno fin. pilocija ispitat poslovanje, ali je vodovod svih nas i svima treba.
Zasto ne uradit sve i da nadlezne institucije pomognu vodovodu u naplati potrazivanaj, malo svi gradjani, malo kredit,i morni smo opet 30-tak godina.

Ima li logike flasa vode u granapu je oko 1 KM, a vode za mjesec po osobi dodje u rasponu od 5-9 KM.
Daj da budemo malo realni i sagledamo stvari sa svih strana, ima u ViK sigurno svega, ali nije ni nase maslo za Ramazana.
bull21

#3223 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by bull21 »

Interesantno kako bi kod nas ljudi sve riješili privatizacijom. Jer ne daj Bože da se mora otpustiti neradnik kojem je i sam dolazak na posao avantura.
Haris.ba

#3224 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Haris.ba »

Nije problem neradnik. Neradnika je lahko otpustiti kad ga ima ko otpustiti. A te ko će otpustiti bira vlast u kantonu. A njih naravno mi.
I svi govore otpustiti neradnike, a kanton odmah na poskupljenje (koje je neminovno i potrebno - ali problem je u šta pare odoše).
Postoji nedostatak konekcije između nas i vlasti.

Mi smo zakucali na stepenu razvoja političkog sistema miksa demokratije i feudalizma, ekonomskog sistema izrabljivačkog kapitalizma i državne/društvene ekonomije. Ako je strah privatizacijom (a nažalost sve ide prema tome - sad je stvar ko će omastiti brk?) jedino rješenje da se mi i vlast trznemo - onda treba i pričati o njoj.

Nevjerovatno je koliko Kanton Sarajevo ima potencijala, rješavajući VIK rješile bi se mnoge stvari. Od za ZOI voda za topove na Bjelašnici, voda za industriju i turizam do poplava u Butilama. Ne znamo, džaba.

P.S.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/dan- ... 32083.aspx
Nismo ni mi daleko.
Last edited by Haris.ba on 23/07/2015 10:55, edited 1 time in total.
uglavnomja

#3225 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by uglavnomja »

lavic wrote: Daj da budemo malo realni i sagledamo stvari sa svih strana, ima u ViK sigurno svega, ali nije ni nase maslo za Ramazana.

a zasto ovo zadnje?

trebamo da se kupamo jednom sedmicno, da peremo zube jednom dnevno, da peremo ves masine jednom mjesecno, kad se sve ukoci od znoja?

da iskorijenimo sve biljke iz grada?

gradski vodovod je za sve potrebe svih gradjana, hoces bastu, bazen, pranje auta ... uizvoli plati. a ne da se stedi na vodi.

ima se para za limuzine, za ublehe nvo i vjerske zajednice, za besmislene posjete troclanog predsjednistva, za hiljade zaposlenih preko stele, za 14 vlada ... ali za ono najosnovnije i najpotrebinje za zivot VODU nema se :roll:
Post Reply