Moje misljenje je da dijete jednostavno ne pale.
Treba stvoriti navike, one koje ce ostati do kraja zivota a koje organizmu prijaju. Znaci, jako je bitno pratiti sta ti organizam trazi.
Recimo, ja vec nekoliko godina ne konzumiram secer u napitcima (kafa, caj, limunada). Ispocetka je bilo cudno, ali sam se sad do te mjere navikla da mi je to normalno, a zasecerena kafa mi je sad fuj.
Pijem uglavnom vodu, sokove sam isto izbacila, nekad mineralnu ili sok koji sama iscijedim.
Jedem nekoliko obroka dnevno i to mi najvise prija (navikla sam tako zbog problema koje sam nekad imala sa gastritisom). Ne prejedam se ali zato nesto uvijek gricnem kad osjetim glad.
Jedem crnu cokoladu, onu sa 60% vise kakao-a. Kad mi se jede slatko pojedem jednu dvije kockice te cokolade i to me zasiti.
Jednom sedmicno pojedem kolac ako mi se jede. Znaci ne ogranicavam se, ako mi se nesto u momentu jede pojedem, ali to je izuzetak a ne pravilo.
Bitno mi je da se zdravo hranim, jer znam da je istinita ona "ono si sto jedes". Moderne bolesti podstice losa ishrana. Tako da mi se uopste nije tesko pridrzavati ovih navika, naprotiv, osjecam se super.
Ja inace volim povrce, voce, ribu, piletinu, ne volim masnu, tesku hranu, pa mi je ovaj nacin ishrane skroz prirodan. Naravno nekad pojedem pitu, cevape, ali to je rijetko, poslije osjecam nadutost tako da mi ne naumpadne narednih mjesec dana. Ali to sebi ne ukidam, jer ne zelim da se osjecam kao da sama sebi nesto ne dam.
Ono sto praktikujem za dorucak, pogotovo ljeti, je voce sa jogurtom i zitarcama. Obicno banana i jos nesto, tipa breskve, jagoda ili sta vec imam u frizideru. Kad to pojedem, primijetila sam, dovoljno me razbudi da mi kafa uopste ne treba nakon toga.
Takodjer, pijem u zadnje vrijeme caj sa djumbirom. Kazu da je dobar za topljenje masnih naslaga, ali i za jacanje imuniteta. Meni je bas super s limunom i medom a ukusniji od zelenog. Nekad isto kad se sjetim u toplu vodu iscijedim malo limuna pa to popijem na taste ujutro. Ubrzava probavu.
Eh ono cega se ne mogu nikako odreci je casa dobrog vina, uz veceru ili mimo vecere

Iskreno, ne vjerujem ni da cu mijenjati za sad tu naviku
Vjerovatno iz ovih gore razloga nemam problema s kilazom, osim recimo kad je neki stresan period pa ne stignem vjezbati i dobijem dvije-tri kile, ali to lako sidje kad se vratim na stari rezim vjezbanja.
Neko je prethodno spomenuo tu psiholosku stranu jedenja. Nekad nesto jedemo jer smo ljuti, tuzni, ili pojedemo obrok sto bi rekli "u neznanju". Pa nije lose prije nego krenemo jesti staviti ruku na stomak i definisati, od 1 do 10 koliko sam stvarno gladan a koliko trpam hranu kompulzivno iz nekog desetog razloga. (gledala neki video podavno na ovu temu, ako ga nadjem postavim ga).