Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Bambi_na_kofeinu

#3201 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bambi_na_kofeinu »

Kastanienallee wrote:Meni zeleni caj uglavnom ne godi bez obzira kako da ga spremim. To mi je jednostavno prejako za moj zeludac. Smeta mi i osjecam tremor kao i od espressa.
Ja sam nakn nekoliko bezuspješnih pokušaja da se naviknem prosto odustala.
Ne sviđa mi se i život je prekratak da pijem nešto što mi je ružno :D
Sem toga imam neku svoju logiku po kojoj mi je bolje uvesti više čajeva od trava koje nas okružuju, pa tako sezonski pijem čajeve od žare, mente, matičnjaka, kantariona, majčine dušice, bokvice, u velikim količinama.
Navika koju su moji stari imali a koju ja tek razvijam.
I mnogo mi više godi.

A crni čaj mi je ok kada treba nešto da me baš razbudi, s malo mlijeka mi i ukusan.
NIN

#3202 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by NIN »

Bambi_na_kofeinu wrote:Ali, da se ne zavaravamo, višak bilo kakvih kalorija deblja, kila jabuka ima 500 kalorija, to je oko 4-5 komada, ja to mogu pojesti da ne trepnem. Ili kila trešanja, ni ne okrenem se pojela sam je, kontam voće, hajte najte, i ne brojim u obrok, a ono kalorijski kao da sam pojela cijelu Milku.

Hoću da kažem i sa voćem treba oprezno, za čas se natuče višak kalorija kroz njega koji i ne brojimo a zbog kojeg kile ne idu dole.
Kalorije (energija u kJ) iz voca te nece udebljati (nema sanse) jer se one uglavnom sastoje iz prostih, jednostavnih saharida (jedna molekula) koji se jako lako metabolisu u oganizmu za razliku od nezasicenih, a pogotovo zasicenih industrijskih masnoca (lanci lipidnih molekula kojima je vjestacki spinovana veza da bi se dobila dugotrajnost, tj. da ne bi uzegla) i polisaharida koji se takodjer jako tesko razgradjuju/metabolisu. Navodim ova dva nutrijenta jer njih redovno unosimo u organizam u regularnim, slanim obrocima. Ono sto si ti primjetila, tj. da ako pojedes kilu jabuka pa vaga ne mrda, e to je radi kombinacije regularnog obroka i voca jer tvoj organizam ima tendenciju da kumulira zasicene nutrijente i tako stvara visak masnih naslaga (amanet evolucije) za kasnije dok jednostavna jedinjeja bivaju metabolirana mnogo brze. Uglavnom, ne deblja te ona kila jabuka ili tresanja nego obrok bogat ugljikohidratima, masnocama i polisaharidskim secerima (mnogi ne znaju da njih ima mnogo u regularnoj slanoj ishrani.)

I bas iz ovog (metabolickog) razloga isti broj kalorija u jabukama, bananama, kruskama, sljivama nisu iste kao one u kiflama, crvenom mesu, zacinima, varivima, a da ne spominjem cokolade, eurokreme, nutele, kole, sejkove, pudinge, itd.

...a da budem jos prostiji, tvoj organizam ce 500 kalorija jabuka pokakit i popiskit za par sati dok ce od 500 kalorija iz Milke, nakon molekularne razgradnje kompleksnih jedinjenja, pohraniti par stotina grama masnih naslaga, a ostatak ce pokakit tek sutradan. :D
leah

#3203 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by leah »

Pozdrav, ja bih samo da predlozim ovima sto im je ruzan zeleni caj ili im ne odgovara, da potraze bijeli caj, biljka je ista samo je bijeli caj puno blazeg i suptilnijeg okusa, kupe se mladi listovi caja i ne ostavljaju se listovi da fermentisu ili sta vec rade sa njim :) tako da nema onaj opori ukus. Zdravstveno i nutricijski gledano ima isti kvalitet kao i zeleni stim da ima jako malo kofeina u sebi. Ima od alnature u dm-u da se kupi a nekad bude i teekane neki mix zeleni i bijeli, stim da tu dodje skroz malo bijelog caja, sretno sa mrsanjem svima koji se trude:)
Luce

#3204 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Luce »

Moje misljenje je da dijete jednostavno ne pale.

Treba stvoriti navike, one koje ce ostati do kraja zivota a koje organizmu prijaju. Znaci, jako je bitno pratiti sta ti organizam trazi.

Recimo, ja vec nekoliko godina ne konzumiram secer u napitcima (kafa, caj, limunada). Ispocetka je bilo cudno, ali sam se sad do te mjere navikla da mi je to normalno, a zasecerena kafa mi je sad fuj.
Pijem uglavnom vodu, sokove sam isto izbacila, nekad mineralnu ili sok koji sama iscijedim.
Jedem nekoliko obroka dnevno i to mi najvise prija (navikla sam tako zbog problema koje sam nekad imala sa gastritisom). Ne prejedam se ali zato nesto uvijek gricnem kad osjetim glad.
Jedem crnu cokoladu, onu sa 60% vise kakao-a. Kad mi se jede slatko pojedem jednu dvije kockice te cokolade i to me zasiti.
Jednom sedmicno pojedem kolac ako mi se jede. Znaci ne ogranicavam se, ako mi se nesto u momentu jede pojedem, ali to je izuzetak a ne pravilo.
Bitno mi je da se zdravo hranim, jer znam da je istinita ona "ono si sto jedes". Moderne bolesti podstice losa ishrana. Tako da mi se uopste nije tesko pridrzavati ovih navika, naprotiv, osjecam se super.
Ja inace volim povrce, voce, ribu, piletinu, ne volim masnu, tesku hranu, pa mi je ovaj nacin ishrane skroz prirodan. Naravno nekad pojedem pitu, cevape, ali to je rijetko, poslije osjecam nadutost tako da mi ne naumpadne narednih mjesec dana. Ali to sebi ne ukidam, jer ne zelim da se osjecam kao da sama sebi nesto ne dam.
Ono sto praktikujem za dorucak, pogotovo ljeti, je voce sa jogurtom i zitarcama. Obicno banana i jos nesto, tipa breskve, jagoda ili sta vec imam u frizideru. Kad to pojedem, primijetila sam, dovoljno me razbudi da mi kafa uopste ne treba nakon toga.
Takodjer, pijem u zadnje vrijeme caj sa djumbirom. Kazu da je dobar za topljenje masnih naslaga, ali i za jacanje imuniteta. Meni je bas super s limunom i medom a ukusniji od zelenog. Nekad isto kad se sjetim u toplu vodu iscijedim malo limuna pa to popijem na taste ujutro. Ubrzava probavu.
Eh ono cega se ne mogu nikako odreci je casa dobrog vina, uz veceru ili mimo vecere :mrgreen: Iskreno, ne vjerujem ni da cu mijenjati za sad tu naviku :-D

Vjerovatno iz ovih gore razloga nemam problema s kilazom, osim recimo kad je neki stresan period pa ne stignem vjezbati i dobijem dvije-tri kile, ali to lako sidje kad se vratim na stari rezim vjezbanja.
Neko je prethodno spomenuo tu psiholosku stranu jedenja. Nekad nesto jedemo jer smo ljuti, tuzni, ili pojedemo obrok sto bi rekli "u neznanju". Pa nije lose prije nego krenemo jesti staviti ruku na stomak i definisati, od 1 do 10 koliko sam stvarno gladan a koliko trpam hranu kompulzivno iz nekog desetog razloga. (gledala neki video podavno na ovu temu, ako ga nadjem postavim ga).
Sanchez22

#3205 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanchez22 »

Svaka cast luce :thumbup:
saga

#3206 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by saga »

Bambi_na_kofeinu wrote: Pomaže mi voditi dnevnih prehrane.
Ovo preporucujem svima. Ako zapises svaku glupost koju si pojeo/popio u toku dana na kraju dana se mozes prilicno zaprepastiti.

Sa secerenja napitaka sam se postepeno skidala, umanjivala kolicinu u caju/kafi dok nisam prestala skroz koristiti i dok mi kao sto Luce rece nije postalo to gadno kad je zasecreno.
Slatkise presijecem skroz, jer nemam mjere. Doduse, ja i nakon sto mjesec dana ne jedem slatkise, ne pijem sokove itd imam opasnu zelju za slatkim.. ne moRe mene namiriti kockica - dvije tamne cokolade, k'o da je nisam ni pojela. Ali borim se, pa si jednom mjesecno napravim slatku gozbu :D
Kad bas kriziram pojedem kakvog suhog voca i po' crne cokolade :oops:
Bambi_na_kofeinu

#3207 Re: Mrsanje - nacini ?

NIN wrote:
Kalorije (energija u kJ) iz voca te nece udebljati (nema sanse) jer se one uglavnom sastoje iz prostih, jednostavnih saharida (jedna molekula) koji se jako lako metabolisu u oganizmu za razliku od nezasicenih, a pogotovo zasicenih industrijskih masnoca (lanci lipidnih molekula kojima je vjestacki spinovana veza da bi se dobila dugotrajnost, tj. da ne bi uzegla) i polisaharida koji se takodjer jako tesko razgradjuju/metabolisu. Navodim ova dva nutrijenta jer njih redovno unosimo u organizam u regularnim, slanim obrocima. Ono sto si ti primjetila, tj. da ako pojedes kilu jabuka pa vaga ne mrda, e to je radi kombinacije regularnog obroka i voca jer tvoj organizam ima tendenciju da kumulira zasicene nutrijente i tako stvara visak masnih naslaga (amanet evolucije) za kasnije dok jednostavna jedinjeja bivaju metabolirana mnogo brze. Uglavnom, ne deblja te ona kila jabuka ili tresanja nego obrok bogat ugljikohidratima, masnocama i polisaharidskim secerima (mnogi ne znaju da njih ima mnogo u regularnoj slanoj ishrani.)

I bas iz ovog (metabolickog) razloga isti broj kalorija u jabukama, bananama, kruskama, sljivama nisu iste kao one u kiflama, crvenom mesu, zacinima, varivima, a da ne spominjem cokolade, eurokreme, nutele, kole, sejkove, pudinge, itd.

...a da budem jos prostiji, tvoj organizam ce 500 kalorija jabuka pokakit i popiskit za par sati dok ce od 500 kalorija iz Milke, nakon molekularne razgradnje kompleksnih jedinjenja, pohraniti par stotina grama masnih naslaga, a ostatak ce pokakit tek sutradan. :D
Stvarno?
Ja bih umrla u uvjerenju da tijelo ne prepoznaje izvor energije, već svaki višak skladišti.

Znači, čisto teoretski govoreći jer naravno da se niko tako ne hrani, ako ja dugoročno jedem 5 kila jabuka na dan , što je oko 2500 kalorija, neću se udebljati, iako brojčano unosim više kalorija nego što mom tijelu treba?
golman

#3208 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by golman »

Luce wrote:Moje misljenje je da dijete jednostavno ne pale.

Treba stvoriti navike, one koje ce ostati do kraja zivota a koje organizmu prijaju. Znaci, jako je bitno pratiti sta ti organizam trazi.

Recimo, ja vec nekoliko godina ne konzumiram secer u napitcima (kafa, caj, limunada). Ispocetka je bilo cudno, ali sam se sad do te mjere navikla da mi je to normalno, a zasecerena kafa mi je sad fuj.
Pijem uglavnom vodu, sokove sam isto izbacila, nekad mineralnu ili sok koji sama iscijedim.
Jedem nekoliko obroka dnevno i to mi najvise prija (navikla sam tako zbog problema koje sam nekad imala sa gastritisom). Ne prejedam se ali zato nesto uvijek gricnem kad osjetim glad.
Jedem crnu cokoladu, onu sa 60% vise kakao-a. Kad mi se jede slatko pojedem jednu dvije kockice te cokolade i to me zasiti.
Jednom sedmicno pojedem kolac ako mi se jede. Znaci ne ogranicavam se, ako mi se nesto u momentu jede pojedem, ali to je izuzetak a ne pravilo.
Bitno mi je da se zdravo hranim, jer znam da je istinita ona "ono si sto jedes". Moderne bolesti podstice losa ishrana. Tako da mi se uopste nije tesko pridrzavati ovih navika, naprotiv, osjecam se super.
Ja inace volim povrce, voce, ribu, piletinu, ne volim masnu, tesku hranu, pa mi je ovaj nacin ishrane skroz prirodan. Naravno nekad pojedem pitu, cevape, ali to je rijetko, poslije osjecam nadutost tako da mi ne naumpadne narednih mjesec dana. Ali to sebi ne ukidam, jer ne zelim da se osjecam kao da sama sebi nesto ne dam.
Ono sto praktikujem za dorucak, pogotovo ljeti, je voce sa jogurtom i zitarcama. Obicno banana i jos nesto, tipa breskve, jagoda ili sta vec imam u frizideru. Kad to pojedem, primijetila sam, dovoljno me razbudi da mi kafa uopste ne treba nakon toga.
Takodjer, pijem u zadnje vrijeme caj sa djumbirom. Kazu da je dobar za topljenje masnih naslaga, ali i za jacanje imuniteta. Meni je bas super s limunom i medom a ukusniji od zelenog. Nekad isto kad se sjetim u toplu vodu iscijedim malo limuna pa to popijem na taste ujutro. Ubrzava probavu.
Eh ono cega se ne mogu nikako odreci je casa dobrog vina, uz veceru ili mimo vecere :mrgreen: Iskreno, ne vjerujem ni da cu mijenjati za sad tu naviku :-D

Vjerovatno iz ovih gore razloga nemam problema s kilazom, osim recimo kad je neki stresan period pa ne stignem vjezbati i dobijem dvije-tri kile, ali to lako sidje kad se vratim na stari rezim vjezbanja.
Neko je prethodno spomenuo tu psiholosku stranu jedenja. Nekad nesto jedemo jer smo ljuti, tuzni, ili pojedemo obrok sto bi rekli "u neznanju". Pa nije lose prije nego krenemo jesti staviti ruku na stomak i definisati, od 1 do 10 koliko sam stvarno gladan a koliko trpam hranu kompulzivno iz nekog desetog razloga. (gledala neki video podavno na ovu temu, ako ga nadjem postavim ga).
Svaka čast na tekstu.Navika o zdravom načinu ishrane,riješava sve probleme.
Sanchez22

#3209 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanchez22 »

Sta sad da radim sa ovim secerom :lol:
Caj i limunadu sam vec naucio bez secera.Ostaje izazov kafa jer popijem barem 0,5l danas.Od sutran samo crnu bez secera pa cu vidit kako ide.
registrovana onako

#3210 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by registrovana onako »

Sanchez22 wrote:Sta sad da radim sa ovim secerom :lol:
Caj i limunadu sam vec naucio bez secera.Ostaje izazov kafa jer popijem barem 0,5l danas.Od sutran samo crnu bez secera pa cu vidit kako ide.
napravi trake za depilaciju :D
NIN

#3211 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by NIN »

Bambi_na_kofeinu wrote:Stvarno?
Ja bih umrla u uvjerenju da tijelo ne prepoznaje izvor energije, već svaki višak skladišti.

Znači, čisto teoretski govoreći jer naravno da se niko tako ne hrani, ako ja dugoročno jedem 5 kila jabuka na dan , što je oko 2500 kalorija, neću se udebljati, iako brojčano unosim više kalorija nego što mom tijelu treba?
100%! A ako zelis probati i uvjeriti se onda probaj, recimo, ne moras samo jabuke - organizuj vocnu dijetu: dorucak dva grepfruta i jedan kivi pa zalijes cajem s medom, nakon par sati pojedi jabuku, za rucak napravi vocnu salatu s dvije kruske, dvije jabuke, jednom bananom, dva kivija, itd, poslijepodne iscjedi 4 citrusa po zelji, za veceru pola osrednje dinje i caj s medom, a pred spavanje jabuka. Tokom sedmice miksaj i ubacuj nove vocke tako da svaki dan predjes 2500 kalorija i garantujem ti da ces za sedmicu dana biti laksa za nekoliko kilograma, ako prije toga ne padnes u nesvjest od gladi. :D

Ozbiljno! :)
MOSALJOZE

#3212 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MOSALJOZE »

Vas cio dan samo kivi pred očima 8-)
Tesla10

#3213 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Tesla10 »

Da li je teorija Williama Sheldona tačna ? Da li stvarno postoje tri osnovna tipa građe ljudskoga tijela ? Dali su endomorf, mezomorf i ektomorf samo mitovi ? Ja znam da svi ljudi imaju neku svoju osobinu po kojoj se razlikuju od drugih ljudi, odmah da budemo jasni :) . Ali ova podjela na endomorfe, mezomorfe i ektomorfe mi je smiješna, zato što je većina naučnika odbacila ovu teoriju (a ja vjerujem nauci). Dakle, koje je vaše mišljenje u vezi ove teorije ?
switty

#3214 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by switty »

Koji je najbolji program sa YT za mršanje? Hvala na odgovoru.
CoCoLoCo

#3215 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by CoCoLoCo »

ja sam cuo da je najbolji nacin ako se manje jede, al nemojte mi na rjec vjerovat :D
harisaga

#3216 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by harisaga »

Tesla10 wrote:Da li je teorija Williama Sheldona tačna ? Da li stvarno postoje tri osnovna tipa građe ljudskoga tijela ? Dali su endomorf, mezomorf i ektomorf samo mitovi ? Ja znam da svi ljudi imaju neku svoju osobinu po kojoj se razlikuju od drugih ljudi, odmah da budemo jasni :) . Ali ova podjela na endomorfe, mezomorfe i ektomorfe mi je smiješna, zato što je većina naučnika odbacila ovu teoriju (a ja vjerujem nauci). Dakle, koje je vaše mišljenje u vezi ove teorije ?

Nije naravno 100% primjenjiva na svaku osobu,ali je veoma jednostavna i dosta tačna podjela najčešćih tipova gradje tijela.
purple_silence

#3217 Pravilna i raznovrsna ishrana-Mršanje

Post by purple_silence »

Pozdrav svima!
Voljela bih s vama povesti diskusiju, o pravilnoj ishrani, o kojoj svašta znam, a opet ama baš ništa. Prvo da kažem da sam se pokušavala nakaniti godinama da se hranim pravilno, ali moja želja i volja su išli ka suprotnom, hamburgeri, pizze, tjestenina, sokovi, cola (na koju sam bukvalno navučena) i sav najgori fast food koji su za mene postali svakidašnjica, ne uživanje, kad otvorim kući frižider koji je ispunjen mazalicama,salamama, ja ga zatvorim govoreći da nema ništa, jer sam se jako razmazila, veeeliki sam gurman i nije me ništa moglo zaustaviti, nisam htjela ni na kakve dijete, jer ne znam ništa o njima, samo znam da su štetne, nesigurne, ako se brzo smrša pojavljuje se celulit (ili sam možda u zabludi, možda postoji neka wow zdrava dijeta), Internet nosi bum informacije u koje nikad nisam sigurna, mnoštvo informacija me zbunjuje, ovako sve imam na jednom mjestu, a nadam se da sam došla na pravo. Cijeli život sam smatrala da nisam debela, nego „krupnijaa“, mrzila sam kad mi neko kaže da imam „malo“ viška kila, sve dok... jednog dana sasvim slučajno iz puke zezancije kod momka nisam stala na vagu(prije 15 dana). Nisam smjela da pogledam nego sam njega pustila da kaže broj i nastupio je šok. Sa svojih 159cm imam 72 kile. Bilo bi ljepše da mi je neko odvalio šamar, nego taj broj koji me je sravnio sa zemljom. :D Prvi put sam istini pogledala u oči, priznala sebi činjenicu, osjetila se kao krmača kojoj je filozofija života krajnji hedonizam, „hljeba i igara“. :D :D :D :run:
Željela bih ovdje da razmjenjujem iskustva sa vama, da govorim kako mi napreduje ili nazaduje ta „pravilna ishrana“, svoje padove i uspone, da mi pričate o dijetama, mišljenjima, da se nadopunjujemo i podstičemo međusobno. Počela sam prvi put uživotu sa zdravom ishranom, kuhanim jajima, salatama i svime što je zdravo, stalno sam jako gladna (a bila sam i prije jer je moj želudac ko bunar u „Alisi iz zemlje čuda“-beskrajan. :D Znam sve ono što svi znaju, da se ne smije jesti iza 6 itd.. Eh pa da počnem s prvim pitanjem... Pošto pijem dosta kafe, počela sam koristiti natren (umjetno sladilo=0 kalorija) ali sam negdje pročitala da je kancerogen, a opet se to i negira. Da li jabuke debljaju noću? Da li banane debljaju? Da li je kupovni zeleni čaj dobar za mršanje? Kako smanjiti apetit i shvatiti ishranu samo kao potrebu (nemojte navoditi one gluposti da brojim koliko puta žvačem, jer to neću). Mora li se jesti ujutru? Da li 2l vode dnevno stvarno pomaže mršanju ili nas samo napuše? Pričajte sva svoja iskustva u vezi ishrane, vaših dijeta, ssve, sve, sveee!!!
ilkbahar

#3218 Re: Pravilna i raznovrsna ishrana-Mršanje

Post by ilkbahar »

E ja sam ččitala da najnovija istraživanja ukazuju na to da ne valja jesti pretjerano raznovsnu hranu. Tacnije, za jedna obrok treba birati samo jednu vrstu namirnice, ili jesti samo povrce, ili jesti samo zitarice ili meso. Znaci nikako sve skupa. Jer kao navodno dok se u zelucu preradjuje jedna vrsta hrane, ona druga truhne i ne preradjuje se pa se onda ona skladisti u salo. Sad ne znam to ja najbolje objasniti.

Ali za mrsavljenje provjerena metoda je probusena kasika. Odnosno manje jesti količinski.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#3219 Re: Pravilna i raznovrsna ishrana-Mršanje

Post by ladyblue18 »

purple_silence wrote:Pozdrav svima!
Voljela bih s vama povesti diskusiju, o pravilnoj ishrani, o kojoj svašta znam, a opet ama baš ništa. Prvo da kažem da sam se pokušavala nakaniti godinama da se hranim pravilno, ali moja želja i volja su išli ka suprotnom, hamburgeri, pizze, tjestenina, sokovi, cola (na koju sam bukvalno navučena) i sav najgori fast food koji su za mene postali svakidašnjica, ne uživanje, kad otvorim kući frižider koji je ispunjen mazalicama,salamama, ja ga zatvorim govoreći da nema ništa, jer sam se jako razmazila, veeeliki sam gurman i nije me ništa moglo zaustaviti, nisam htjela ni na kakve dijete, jer ne znam ništa o njima, samo znam da su štetne, nesigurne, ako se brzo smrša pojavljuje se celulit (ili sam možda u zabludi, možda postoji neka wow zdrava dijeta), Internet nosi bum informacije u koje nikad nisam sigurna, mnoštvo informacija me zbunjuje, ovako sve imam na jednom mjestu, a nadam se da sam došla na pravo. Cijeli život sam smatrala da nisam debela, nego „krupnijaa“, mrzila sam kad mi neko kaže da imam „malo“ viška kila, sve dok... jednog dana sasvim slučajno iz puke zezancije kod momka nisam stala na vagu(prije 15 dana). Nisam smjela da pogledam nego sam njega pustila da kaže broj i nastupio je šok. Sa svojih 159cm imam 72 kile. Bilo bi ljepše da mi je neko odvalio šamar, nego taj broj koji me je sravnio sa zemljom. :D Prvi put sam istini pogledala u oči, priznala sebi činjenicu, osjetila se kao krmača kojoj je filozofija života krajnji hedonizam, „hljeba i igara“. :D :D :D :run:
Željela bih ovdje da razmjenjujem iskustva sa vama, da govorim kako mi napreduje ili nazaduje ta „pravilna ishrana“, svoje padove i uspone, da mi pričate o dijetama, mišljenjima, da se nadopunjujemo i podstičemo međusobno. Počela sam prvi put uživotu sa zdravom ishranom, kuhanim jajima, salatama i svime što je zdravo, stalno sam jako gladna (a bila sam i prije jer je moj želudac ko bunar u „Alisi iz zemlje čuda“-beskrajan. :D Znam sve ono što svi znaju, da se ne smije jesti iza 6 itd.. Eh pa da počnem s prvim pitanjem... Pošto pijem dosta kafe, počela sam koristiti natren (umjetno sladilo=0 kalorija) ali sam negdje pročitala da je kancerogen, a opet se to i negira. Da li jabuke debljaju noću? Da li banane debljaju? Da li je kupovni zeleni čaj dobar za mršanje? Kako smanjiti apetit i shvatiti ishranu samo kao potrebu (nemojte navoditi one gluposti da brojim koliko puta žvačem, jer to neću). Mora li se jesti ujutru? Da li 2l vode dnevno stvarno pomaže mršanju ili nas samo napuše? Pričajte sva svoja iskustva u vezi ishrane, vaših dijeta, ssve, sve, sveee!!!
Sve ovo boldano je razlog zasto si se dovela tu gdje jesi, ali hajmo ispocetka.

Bold 1, smijes jesti iza 6. To "sto svi znaju" mozes okaciti macku o rep.
Bold2, izbaci natren, kupi steviju.
Voce nije pozeljno navecer, a nit same banane od sebe debljaju.
Zeleni caj je vise marketinski trik kao i svaka cudotvorna hrana.
Smanjivanjem apetita neces nista postici a jos manje izjavama shvatiti hranu kao potrebu jer to zvuci lose.
Ti moras da ubrzas metabolizam a nekakvim smanjivanjem apetita ces samo jos vise kila natuc.

Dorucak, pozeljan.
Voda, 2l min, ne pomaze direktno mrsanju, ali treba organizmu iz 101 razloga.

Ukratko, pocni guglati i informisati se o zdravoj ali prije svega pravilnoj ishrani.
5 obroka, proteini, zdrave masti, slozeni UH i nekakav trening.

Ne bi bilo lose i da pocnes racunati kalorije za pocetak da se uhodas, vagaj hranu.
I najvaznije, nije vazno kada jedes nego koliko ukupno kalorija unosis. Dokle god si sa dnevnim kalorijskim potrebama ti mozes jesti u 10 navecer.
I ne postoji hrana koja deblja, postoji losa ishrana puna lose hrane koja dovodi do viska kg.

Za pocetak, pocni odavde http://body.ba/fitness/mrsanje/najbolji ... mrsanje/75
ilkbahar wrote:
Ali za mrsavljenje provjerena metoda je probusena kasika. Odnosno manje jesti količinski.
Koliko god se to cinilo tacnim ipak nije jer da se mrsa treba se jesti i to kvalitetno i pametno. Da se mrsa zdravo naravno.

I manite se istrazivanja raznih, radite kako vama najbolje odgovara i rezultati nece izostati.
Bambi_na_kofeinu

#3220 Re: Mrsanje - nacini ?

Za početak, s tim kuhanim jajima i natrenom ćeš odustati za cca 10 dana.
Drugo, zvučiš kao da u najmanju ruku imaš 213 kg, koja drama.
Treće nadrobila si gomilu besmislica da mi je oko zatitralo, brojanje žvakanja? Koji penis?

Prije svega "svuci" se s kole, koji će ti vrag sladilo ako piješ kolu?
Koji će ti vag sladilo uopće, od kašikice šećera u kafi se nisi udebljala, garantujem ti.
Light i diet proizvodi kojima je prividno oduzeta masnoća ili šećer ti ne daju ništa, sem što podsvjesno i dalje osjećaš potrebu da pojedeš nešto slatko.

Izbaci gazirano, izbaci fast food, počni kuhati, ne ukidaj ništa sebi permanentno jer ćeš se samo frustrirati i odustati.
Ali imaj u vidu da ako si pojela kolač unijela si oko 500-njak kalorija koje trebaš oduzeti od konkretne hrane pa će ti s vremenom biti žao da pojedeš jedan kolač a ne ručaš konkretan obrok.

Pij kad si žedna, nema univerzalnog organizma niti nam svima treba 2l vode na dan
Hodaj.
Skidaj kile polako i ne očekuj minus 7 kila na mjesec, i 2-3 su fantastičan rezultat i dugoročan.
Vagaj se jednom sedmično.
Celulit se ne dobija od dijeta, niti su dijete uvijek pogubnije od viška kilograma...ali mogu biti.
ema_

#3221 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ema_ »

http://www.cazin.net/vijesti/clanak/sad ... tnih-50-kg

Motivacija je čudo. Onda kad nama klikne u glavi, a razlog i pokretač može biti jedan od milion, onda ide i mršanje i sve ostalo u životu :thumbup:

Vezano za same načine mršanja, mislim da je pogrešno praviti neke uslove, savjete, za i protiv debate ..., a što bi kao vrijedilo za sve osobe. Svako od nas ima drugačiji organizam i metabolizam i status hormona (žene) i psihu kao i razlog zašto se uopće udebljao, a nakon nekog vremena svako za sebe vidi šta mu najviše odgovara i pomaže u gubljenju kg. Nekome paše nejedenje nakon 7, nekome paše da samo smanji šećer i tjestenine, nekome fizička aktivnost, nekima dijete koje se mogu nazvati i ekstremnijima, ma stotine je načina. Dok god ne šteti zdravlju i ima efekta, treba pustiti svakoga da mrša kako on izabere :) .
GreenWay

#3222 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by GreenWay »

NIN wrote:

100%! A ako zelis probati i uvjeriti se onda probaj, recimo, ne moras samo jabuke - organizuj vocnu dijetu: dorucak dva grepfruta i jedan kivi pa zalijes cajem s medom, nakon par sati pojedi jabuku, za rucak napravi vocnu salatu s dvije kruske, dvije jabuke, jednom bananom, dva kivija, itd, poslijepodne iscjedi 4 citrusa po zelji, za veceru pola osrednje dinje i caj s medom, a pred spavanje jabuka. Tokom sedmice miksaj i ubacuj nove vocke tako da svaki dan predjes 2500 kalorija i garantujem ti da ces za sedmicu dana biti laksa za nekoliko kilograma, ako prije toga ne padnes u nesvjest od gladi. :D

Nije tacno. Kalorija je kalorija nema veze sta si pojeo/la.
GaRGa

#3223 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by GaRGa »

GreenWay wrote:
NIN wrote:

Nije tacno. Kalorija je kalorija nema veze sta si pojeo/la.
kako onda objasnjavas pistacije i koristenje istih u dijetama ? 123g ima 685 kalorija od toga 51% ugljikohidrati
admir0711

#3224 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by admir0711 »

Ja sam pokusao stotinu i jedan nacin da smrsam. Smrsam par kilograma i opet se vratim na staro. Jednom slucajno otvorim ovu temu i vidim da neko preporucuje LCHF prehranu. To je bilo prije otprilike 2 mjeseca. Sada sam laksi 15 kg i imam zelju jos toliko smrsati. Moram napomenuti da nijednom nisam bio gladan za vrijeme ova 2 mjeseca.
Leo_alfa

#3225 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Leo_alfa »

GreenWay wrote:Nije tacno. Kalorija je kalorija nema veze sta si pojeo/la.
Kalorija je jedinica mjere. Ne znaci da ce tijelo na isti nacin provesti metabolizam proteina i masnoca ili recimo vitamina. Ako unosis mnogo kalorija taman da je to kroz voce samo, to ne znaci da ces se udebljati. Nesto sto nije masnoca se ne moze pretvoriti u masnocu, to ne ide tako.
Da bi funkcionisao potrebna je energija, dovoljno ti je da jedes voce u toku cijelog dana, pod uslovom da ga jedes dovoljno. I zadovoljio si svoje potrebe za energijom. Ali to ne znaci da je takva ishrana zdrava za organizam. Potrebno je unositi proteine, masti, vitamine, minerale, secere kao i adekvatnu kolicinu vode i vlakana u organizam kako bi "pazio" na normalno funkcionisanje organizma.
Masnoca koju tijelo "skladisti" je u stvari visak energije koja se unese, a ne sagori u toku dana. Tako da ako unosimo vece kolicine secera i masnoca, "potrositi" cemo secer (mozda ne sav ali onda sigurno poremetiti metabolizam, da li u manjoj mjeri ili u mjeri da obolimo je drugo pitanje) dok ce se masnoce "skladistiti". Ili jednostavno previse masnoca unosimo pa se zbog toga debljamo. Ali sigurno se nece secer "uhvatiti" oko stomaka ;-), niti se secer moze pretvoriti u masnocu. Naravno ovo je mnogo komplikovanije, ali ugrubo predstavljeno ovakav je princip.
Jedini, po mom misljenju, normalan nacin gubljenja kilograma jeste naci pravi omjer izmedju kolicine energije koju unesemo u organizam (koja je u prvoj stavci dovoljna za nasu dob, spol i obuhvata sve nutrijente) i kolicine enrgije koju potrosimo u toku dana.
Razne dijete koje ljudi koriste mnogo mogu nastetiti organizmu, a da ljudi nisu ni svjesni, osim toga sto se pokazu neefikasne jer su u samom startu bazirane na pogresnim principima. Tijelo treba da ima zdrav ritam gubljenja kilograma, a sama dijeta ne treba da postoji kao odredjeni vremenski period. Mislim da je odricanje, krizanje dana u kalendaru i iscekivanje zavrsetka dijete pogresno jer se u stvari samo primoravamo na striktan rezim, a ne navikavamo se na nacin ishrane koji nam odgovara kako bi ga se mogli stalno pridrzavati.
Bitna stvar je i kondicija, ne trebamo svi biti atlete, ali da bi podrzali sve gore navedeno moramo biti fizicki aktivni. Ako izgubimo 10-tak kilograma nekom dijetom, bez ikakvog vjezbanja to sigurno nije dobro. Stanje organizma treba biti jako, ne mozemo to raditi na racun slabljenja imuniteta, taman da smo zadovoljni s postignutim izgledom.
I na kraju ove stvari su toliko individualne da se ne mogu sablonski preslikavati s jedne osobe na drugu.
Post Reply