Sa koje stranice? Vjerovatno poslano nekom privatnom sluzbom. Samo njihovi troskovi su 30KM, 10KM taksa, pa 10% carina i 17% PDV.hali gali halid wrote:Zdravo, ako može pomoć. Naime naručio sam kimono iz Velike Britanije, cijena je 61,99 funti, i shipping 12,99 funti.
Koliku će mi carinu naplatiti?
CARINA U BiH
Moderator: anex
- seoBIH
#3201 Re: CARINA U BiH
-
hali gali halid
#3202 Re: CARINA U BiH
Sa ebaya, Royal Mail je u pitanju.
-
BJB
#3203 Re: CARINA U BiH
Nasa carina..koji glupani..dosao mi paket s beautybaya, vrijednost 68.24KM, svrati postar kaze imam platiti 37,36...Odlucila sam da necu platiti.
Sta je sad procedura? Odem u postu i kazem da odbijam platiti, je li oni vracaju na carinu ili u zemlju odakle je stigao paket?
Sta je sad procedura? Odem u postu i kazem da odbijam platiti, je li oni vracaju na carinu ili u zemlju odakle je stigao paket?
- holowey
#3204 Re: CARINA U BiH
ako ne zelis da platis, sjedi kuci i nemoj nista raditi... posiljka ce se svakako vratiti posiljaocu, ti mozes od njega traziti pare nazad i dobices samo za vrijednost artikla, postarina koju je on platio ce se odbiti od cijene... ako bude cjepidlaka, refundirace ti manje od 100% za artikl, a mozda ti samo da kredit za sljedecu kupovinu...BJB wrote:Nasa carina..koji glupani..dosao mi paket s beautybaya, vrijednost 68.24KM, svrati postar kaze imam platiti 37,36...Odlucila sam da necu platiti.
-
BJB
#3205 Re: CARINA U BiH
Skontala sam da mi je isplativije ne podici je, pa kad mi vrate novac kupiti ta dva artikla odvojeno, jer se preko 20 funti ne placa postarina..
Iskreno nisam mislila da ce nasi papci uopste otvoriti i cariniti tako mali paket, ali ni jedne sekunde ne pomisljam da platim, necu sve da mi posiljalac ne da refund na kraju.
Iskreno nisam mislila da ce nasi papci uopste otvoriti i cariniti tako mali paket, ali ni jedne sekunde ne pomisljam da platim, necu sve da mi posiljalac ne da refund na kraju.
- seoBIH
#3206 Re: CARINA U BiH
Zasto ih nazivas glupanima, kada na kraju ti ispadas glupan? Dazbine si platio prema vazecem zakonu. Druga stvar je sto zakon treba mijenjati, ali sami smo kriviBJB wrote:Nasa carina..koji glupani..dosao mi paket s beautybaya, vrijednost 68.24KM, svrati postar kaze imam platiti 37,36...Odlucila sam da necu platiti.
-
BJB
#3207 Re: CARINA U BiH
A od mene marke nece vise nikad, radije cu izgubiti vrijednost cijelog paketa nego im platiti ista. To mi je jedini paket ove sedmice na tu adresu i to ime. Ne pada mi na pamet da im dam pola vrijednosti paketa da bi oni ispunili normu naplacivanja. Nek se vrati, narucit cu opet, jedan po jedan proizvod bez postarine i tad mi nece moci nista.
A zakon ako se promijeni za deset godina bice dobro, a nece garant.
Last edited by BJB on 22/11/2016 11:25, edited 1 time in total.
- seoBIH
#3209 Re: CARINA U BiH
Ali kakve veze ima sto je prvi paket u sedmici? Ako je preko 50KM vrijednost paketa i dostave, onda imaju svako pravo. Nemoj da se ljutis sa njih, samo rade posao
Ustvari, rade ga polovicno, da li carine sve, kukanja na ovoj temi bi bilo dooosta vise.
-
cassius
#3210 Re: CARINA U BiH
BJB wrote:A od mene marke nece vise nikad, radije cu izgubiti vrijednost cijelog paketa nego im platiti ista. To mi je jedini paket ove sedmice na tu adresu i to ime. Ne pada mi na pamet da im dam pola vrijednosti paketa da bi oni ispunili normu naplacivanja. Nek se vrati, narucit cu opet, jedan po jedan proizvod bez postarine i tad mi nece moci nista.
Samo za sljedeci put pripazi da ti paket ne prelazi vrijednost od 50 km, u vrh glave 55 km i nece ti se carinit.
-
hali gali halid
#3211 Re: CARINA U BiH
68KM carine na artikal vrijednosti 170KM, a sto mi tesko pade, bruku nekih uplatnica, taksi...
- Del_Boy1
#3212 Re: CARINA U BiH
Gdje se plaća carina, jel' u pošti prilikom preuzimanja paketa ili negdje drugo.
Sent from my E2303 using Tapatalk
-
cassius
#3213 Re: CARINA U BiH
Del_Boy1 wrote:Gdje se plaća carina, jel' u pošti prilikom preuzimanja paketa ili negdje drugo.
Da. Doce ti obavijesti da moras platit carinu ili ce ti u posti reic.
-
channel10
#3214 Re: CARINA U BiH
S obzirom da je beauty, znaci da je kozmetika. Čini mi se da se ona carini kao i parfemi,bez obzira na vrijednost.BJB wrote:Nasa carina..koji glupani..dosao mi paket s beautybaya, vrijednost 68.24KM, svrati postar kaze imam platiti 37,36...Odlucila sam da necu platiti.
Dalje, što je niža vrijednost paketa, to je veći udio dadzbina jer ebu one takse i markica po markica...
- Del_Boy1
#3215 Re: CARINA U BiH
Nadam se da mi neće rećicassius wrote:Da. Doce ti obavijesti da moras platit carinu ili ce ti u posti reic.
-
whiplasher83
#3216 Re: CARINA U BiH
Zna li neko kako radi DPD posta, tj preko koga u BIH? I zna li neko kolike su im usluge pri carinjenju robe?
-
boshniak
#3217 Re: CARINA U BiH
Koja je procedura ako se ne odgovori na onaj zahtjev da se carini dostavi faktura u roku od 10 dana, da li oni vracaju paket nazad ili carine po kataloskoj ili nekoj drugoj procjeni.
-
TRANCE
#3218 Re: CARINA U BiH
A zakon je pravljen u smislu oderi glupog Bošnju.seoBIH wrote:Zasto ih nazivas glupanima, kada na kraju ti ispadas glupan? Dazbine si platio prema vazecem zakonu. Druga stvar je sto zakon treba mijenjati, ali sami smo kriviBJB wrote:Nasa carina..koji glupani..dosao mi paket s beautybaya, vrijednost 68.24KM, svrati postar kaze imam platiti 37,36...Odlucila sam da necu platiti.
PDV od 17% je ok, to ima i u EU na pakete vrijednosti iznad 22 € koji dolaze iz država izvan EU.
3,5 KM pošti kad se vrši carinjenje su isto ok, i to ima u EU.
Ali ono što je deračina je sljedeće:
Fiksna carina od 10% na pakete vrijednosti iznad 50 KM. Taj iznos u EU je 150 €, a carina se plaća prema carinskoj tarifi za svaki proizvod koja je često i 0%, što također ovisi i od države uvoza. Našima mrsko razvrstavati robu prema tarifnim grupama i državama porijekla, pa opale carinu od 10% na sve proizvode.
Troškovi carinskog evidentiranja od 1%, što god to značilo.
Carinski pregled, fiksno 3 do 8 KM, ovisno od veličine i vrijednosti paketa, što je još jedna deračina.
Fiksna taksa od 10 KM. Deračina koje niĐe na svijetu nema, samo u Bosni.
Troškovi uplatnica za carinu, PDV, fiksnu taksu i carinski pregled. To u normalnim državama platiš direktno pošti ili karticom preko interneta bez dodatnih provizija. Kod nas platiš 3-4 KM za nekoliko uplatnica, gdje nisu u stanju barem objediniti uplate na isti račun, pa da bude samo jedna uplatnica.
Zato na kraju na paket vrijednosti 50 KM umjesto 12 KM koliko bi bilo realno platiti za PDV i troškove pošte, Bošnjo plati 35 do 40 KM.
- zubi
#3219 Re: CARINA U BiH
Nista u vrh glave, carine i 51 KM.cassius wrote:BJB wrote:A od mene marke nece vise nikad, radije cu izgubiti vrijednost cijelog paketa nego im platiti ista. To mi je jedini paket ove sedmice na tu adresu i to ime. Ne pada mi na pamet da im dam pola vrijednosti paketa da bi oni ispunili normu naplacivanja. Nek se vrati, narucit cu opet, jedan po jedan proizvod bez postarine i tad mi nece moci nista.
Samo za sljedeci put pripazi da ti paket ne prelazi vrijednost od 50 km, u vrh glave 55 km i nece ti se carinit.
-
made_in_sarajevo
#3220 Re: CARINA U BiH
Hocu da kupim sat iz njemacke preko interneta u vrijednosti 85€. Prva kupovina sata i nije sa ebaya nego neka stranica za satove, jel trebam prodavacu reci da batali kutije i da napise sto manju cijenu?
Poslano sa mog SM-N9005 koristeći Tapatalk
Poslano sa mog SM-N9005 koristeći Tapatalk
-
sewerload
#3221 Re: CARINA U BiH
Danas čitam na klixu:
Je li neko zna šta to znači? Jesu li možda podigli vrijednost koja se mora carinit sa 50KM? Ili..UIO usvojio je danas izmjene Zakona o PDV-u kako bi se uskladio s novim Zakonom o carinskoj politici BiH, a riječ je o tehničkim izmjenama koje se tiču oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina pri uvozu robe u carinsko područje BiH, čime se vrši i usklađivanje s europskim zakonodavstvom
-
cassius
#3222 Re: CARINA U BiH
PA pisalo je vec negdje da ce se valjda na inicijativu sve tri Poste, podici vrijednost na 200 KM .
- Paulaner
#3223 Re: CARINA U BiH
U nedoumici sam...
Planiram za par dana sa sobom povuci Mikrovalnu koja je nova,u originalnom pakovanju. Posjedujem i racun placena je 55€,nemam onaj EU obrazac kako se vec zove za povrat poreza...
Nisam nikad prijavljivao nista na carini pa me interesuje kako to ide,jel trebam Slovencima odmah prijaviti i njima platiti carinu i dalje samo pokazivati da je ocarinjeno ili na nasoj granici prijaviti??
Neki me sejtan nagovara da uopste ne prijavim jer me inace ne kopaju,ali ne bih da mi pisu kaznu ili cak oduzmu mikrovalnu koju planiram poklonit
Sta ja ustvari placam jel i carinu i pdv??
Planiram za par dana sa sobom povuci Mikrovalnu koja je nova,u originalnom pakovanju. Posjedujem i racun placena je 55€,nemam onaj EU obrazac kako se vec zove za povrat poreza...
Nisam nikad prijavljivao nista na carini pa me interesuje kako to ide,jel trebam Slovencima odmah prijaviti i njima platiti carinu i dalje samo pokazivati da je ocarinjeno ili na nasoj granici prijaviti??
Neki me sejtan nagovara da uopste ne prijavim jer me inace ne kopaju,ali ne bih da mi pisu kaznu ili cak oduzmu mikrovalnu koju planiram poklonit
Sta ja ustvari placam jel i carinu i pdv??
- _Reds_
#3224 Re: CARINA U BiH
Ne moras to prijavljivati, preko granice mozes prenijeto do vrijednosti 150 KM po osobi.
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#3225 Re: CARINA U BiH
Nadam se da je ovo prava tema za ovo pitanje. Znaci, dosla danas posiljka na carinu - ne mogu je cariniti, zadrzati ce je 48 sati i vratiti natrag. U pitanju je nesto sto bi se moglo svrstati kao medicinska oprema (sipke i sarafi za lomove u veterini) i moj muz, ciji je ovo problem, nema dozvolu za uvoz takvih stvari iako je pravno lice. NIkad nije ni pokusao da trazi dozvolu jer su mu do sad paketi ladno prolazili bez ikakvih problema. Plati carinu i dovidjenja. Ali sad odjednom ne moze. Veca je vrijednost u pitanju i njemu nije mrsko platiti carinu niti ostale troskove, samo da to dobije.
Pa ima li neko neku ideju kako se trazi to odobrenje za uvoz? Od koga? Moze li se to zavrsiti za 48 sati? ima li neki web sajt da pogledam? Ma ne znam ni gdje da gledam! Hvala!
Pa ima li neko neku ideju kako se trazi to odobrenje za uvoz? Od koga? Moze li se to zavrsiti za 48 sati? ima li neki web sajt da pogledam? Ma ne znam ni gdje da gledam! Hvala!