Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- Bloo
- Globalna šefica
#3201 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
nemam unutrasnje, ni vanjske izolacije, skoro sve vanjski zidovi, imam konvektore, vec 3 zimu i racun mi dode oko 280
KM
-
mali_balon
#3202 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko prostorija grijes, kvadratura, koliko uredjaja imas i koliko stuje platis bez konvektora.Bloo wrote:nemam unutrasnje, ni vanjske izolacije, skoro sve vanjski zidovi, imam konvektore, vec 3 zimu i racun mi dode oko 280
KM
- Bloo
- Globalna šefica
#3203 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
veliku dnevnu od skoro 20 kvadrata sa jednim srednjim i jednim većimmali_balon wrote:Koliko prostorija grijes, kvadratura, koliko uredjaja imas i koliko stuje platis bez konvektora.Bloo wrote:nemam unutrasnje, ni vanjske izolacije, skoro sve vanjski zidovi, imam konvektore, vec 3 zimu i racun mi dode oko 280
KM
trpezariju srednje velićine sa jednim maleckim
kuhinja povezana sa trpezarijom pa uđe toplina
u kupatilu one ljestve ali ih ne koristim
ergo 3 uređaja koja se koriste
bez konvektora od 35 do 50 - mašina, bojler računar tv uvijek rade i svjetla
- rovac13
#3204 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Manekenka :manekenka u penziji wrote:Sobica od 15 m2. Imamo odlicnu fasadu ali je igrom slucaja ova sobica (samo ova) uradena stiroporom i iznutra (sto ne bih nikome preporucila jer je ljeti pakao unutra).
Temperatura je ovo pola mjeseca bila idealna tako da se konvektor palio otprilike oko 6min na svako sat (koliko sam mogla da upratim). Izmedu ostalog, soba nije pregrijavana jer kao sto sam prije vec pisala, potrebno je samo da odrzava mlaku temperaturu od 21° dok beba spava.
Ne znam sto su se pojedinci upalili kao kutnjaci.
Ako sam dobroskontao ti grijes necim drugim a u toj sobi beba spava i grije se navece.
Posto si rekla da je soba uradjena stiroporom iznutra,to jest dobro sto se tice izolacije extra su mali gubici,a i ne griju se zidovi pa tako brzo konvektor ugrije prakticno samo zrak .
Ali sto se tice bebe posto svi zelimo bebama najbolje,predlazem ti da u tu sobu nabavis neki mali uredjaj koji mjeri relativnu vlaznost i to sto prije.Stiropor sprecava takodje i da dio vlage iz zraka ode u zidove tako da postoji mogucnost da se poveca vlaga u toj sobi,da se stvori kondenz na prozoru i slicno.Sto moze lose uticat na zdravlje.
Mozda bude sve ok,ali bolje provjerit nego riskirat nesto,pogoovo sto taj mjerac ne kosta skoro nista.
- manekenka u penziji
#3205 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imamo i to. Vlaga iznosi 60%. Mislim da je to OK
-
mali_balon
#3206 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A koliko vremena rade po danu, jesu li cijeli dan upaljenim na termostat ili kad dodjete s posla pa ih tek tad upalite.Bloo wrote:veliku dnevnu od skoro 20 kvadrata sa jednim srednjim i jednim većimmali_balon wrote:Koliko prostorija grijes, kvadratura, koliko uredjaja imas i koliko stuje platis bez konvektora.Bloo wrote:nemam unutrasnje, ni vanjske izolacije, skoro sve vanjski zidovi, imam konvektore, vec 3 zimu i racun mi dode oko 280
KM
trpezariju srednje velićine sa jednim maleckim
kuhinja povezana sa trpezarijom pa uđe toplina
u kupatilu one ljestve ali ih ne koristim
ergo 3 uređaja koja se koriste
bez konvektora od 35 do 50 - mašina, bojler računar tv uvijek rade i svjetla
- rovac13
#3207 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
manekenka u penziji wrote:Imamo i to. Vlaga iznosi 60%. Mislim da je to OK

Mislim da je ok,mozda na granici,dobro je da imas.Kad se pocne vani spustat temperatura mozda ce postajati malo teze,jer ce staklo pocet rosit kad unutrasnja temp dostigne temperaturu rosista .
Bitno je pratit
Soba ne smije imat neki cudan miris,to nebi bilo dobro.A cak i kad bi se desilo da poraste vlaznost opet je rjesivo samo treba pratit
- manekenka u penziji
#3208 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pratimo od ljetos vlaznost i temperaturu. Sudeci po grafikonima stalno smo na granici. Problem je sto u toku noci ne smijem otvoriti prozor,ali zato po danu zracim prostoriju
- Bloo
- Globalna šefica
#3209 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ostavim na 15 stepenimali_balon wrote:
A koliko vremena rade po danu, jesu li cijeli dan upaljenim na termostat ili kad dodjete s posla pa ih tek tad upalite.
nekada kada je toplije ugasim, pa upalim tek kad dodem, ali se stvarno brzo ugrije
- Bloo
- Globalna šefica
#3210 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
mozda da kupite one tablete za isusivanje ? neke velike plavo bijele?manekenka u penziji wrote:Pratimo od ljetos vlaznost i temperaturu. Sudeci po grafikonima stalno smo na granici. Problem je sto u toku noci ne smijem otvoriti prozor,ali zato po danu zracim prostoriju
ja sam ostavljala u sobi koja se ne grije, na ormarima, velike posude sa puno soli
- rovac13
#3211 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-ako imas roletne drzi spustene
-provjetravanje sto vise mozes
-ako bude problema podigni temp vise koji stepen tako zrak moze vise da drzi vodu u sebi(manje rel vlaznost)
Za pocetak............
-provjetravanje sto vise mozes
-ako bude problema podigni temp vise koji stepen tako zrak moze vise da drzi vodu u sebi(manje rel vlaznost)
Za pocetak............
- rovac13
#3212 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo ti tabela pri kojoj temp (lijevo) i pri kojoj rel vlaznosti (gore) koliko grama vode se nalazi svakom kubiku zraka u sobi,i koja je temp rosista pri istim uslovima.

Ova tabela ti govori da su tablete i slicne stvari bacanje para.
Zato sto :
-na temp 25*C i rel vl 60% u zraku se nalazi 13,8 gr vode po m3.
-na temp 20*C i rel vl 60% u zraku se nalazi 10,4 gr/m3
-sobica od 16m2 ima preko 40m3 zraka,odnosno 500-600 grama vode se nalazi u toj sobici
-tableta moze upit veoma malo vode tako da nista od tog
Sledeca stvar pri temp 20*C i rel vl 60% tacka rosenja je +12*C ,to znaci kad budete imali temp na unutrasnjoj strani stakla na prozorima od 12*C tad pocinje rosenje (kondenz) a to nije dobro onda.
To je za pocetak

Ova tabela ti govori da su tablete i slicne stvari bacanje para.
Zato sto :
-na temp 25*C i rel vl 60% u zraku se nalazi 13,8 gr vode po m3.
-na temp 20*C i rel vl 60% u zraku se nalazi 10,4 gr/m3
-sobica od 16m2 ima preko 40m3 zraka,odnosno 500-600 grama vode se nalazi u toj sobici
-tableta moze upit veoma malo vode tako da nista od tog
Sledeca stvar pri temp 20*C i rel vl 60% tacka rosenja je +12*C ,to znaci kad budete imali temp na unutrasnjoj strani stakla na prozorima od 12*C tad pocinje rosenje (kondenz) a to nije dobro onda.
To je za pocetak
- Bloo
- Globalna šefica
#3213 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
i povremeno okreći bebu da se ne uhvati mem na jednoj strani 
- manekenka u penziji
#3214 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imam neku kutiju sto skuplja vlagu i drzim je u hodniku. Bas izvuce finu kolicinu vlage. Hodnik nam iz nekog razloga uvijek smrdi na vlagu.
Kad smo se tek uselili, nismo imali fasadu pa je tu hodnik najvise zaplatio. Poslje smo to eliminisali, oribali zidove varikinom, zracili i poslje okrecili.
Mislim da je problem sto hodnik vodi do ulaza u garazu gdje nam je kotlovnica. Ona se ne grije pa je moguce da se tu pravi kondens.
Moguce je i da nemamo dovoljno radijatora na toliki hodnik.
Kad smo se tek uselili, nismo imali fasadu pa je tu hodnik najvise zaplatio. Poslje smo to eliminisali, oribali zidove varikinom, zracili i poslje okrecili.
Mislim da je problem sto hodnik vodi do ulaza u garazu gdje nam je kotlovnica. Ona se ne grije pa je moguce da se tu pravi kondens.
- rovac13
#3215 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pretpostavljam da nemas bebuBloo wrote:i povremeno okreći bebu da se ne uhvati mem na jednoj strani
- Bloo
- Globalna šefica
#3216 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
pretpostavljam da nemas smisla za humorrovac13 wrote:Pretpostavljam da nemas bebuBloo wrote:i povremeno okreći bebu da se ne uhvati mem na jednoj strani......jednog dana kad budes imao akoBogda vjerovatno ces shvatit ozbiljnost ovakvih situacija
znam da je zajebano, ja svake zime ubijam svoje podstanare - mem i gljivice
- Bloo
- Globalna šefica
#3217 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
koliki je to hodnik?manekenka u penziji wrote:Imam neku kutiju sto skuplja vlagu i drzim je u hodniku. Bas izvuce finu kolicinu vlage. Hodnik nam iz nekog razloga uvijek smrdi na vlagu.
i da doticaj sa hladnim vanjskim prostorom, ja moram svake zime da odredene prostoije "varikiniram" i prekrečim dijelove
- rovac13
#3218 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko uredjaj mjeri vlaznost u hodniku.manekenka u penziji wrote:Imam neku kutiju sto skuplja vlagu i drzim je u hodniku. Bas izvuce finu kolicinu vlage. Hodnik nam iz nekog razloga uvijek smrdi na vlagu.
Ja sam kod prijatelja rjesavao s njim taj problem,stavili smo kutiju uhu sa nekim granulama i nama fino izgledalo to sabere 1 ili 2 dl vode za neko vrijeme ali problem je i dalje bio tu.
Onda smo nabavili odvlazivac i u potpunosti rijesili problem.
Iznenadjenja tek tad nastaje,kad ti aparat izvuce 2 litra vode za noc
- rovac13
#3219 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Podatak iz tabele o temperaturi rosista se primjenjuje isto kao na temp stakla tako i na temp zidova.
Znaci kao imate hladan zid negdje on ce rosit isto kao i staklo,tacno mozete ocitat pri kojoj temp sobe i kojoj vlaznosti na kojoj ce temp zid pocet rosit.
Znaci kao imate hladan zid negdje on ce rosit isto kao i staklo,tacno mozete ocitat pri kojoj temp sobe i kojoj vlaznosti na kojoj ce temp zid pocet rosit.
- Kinaski
#3220 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sta bi po vama bilo najisplativije uzet za grijanje, stan ima 45 m2 ?
- manekenka u penziji
#3221 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sad lupam napamet, ali hodnik ima sigurno 20m2, ukljucujuci stepeniste.
Grije ga jedan metarski radijator kod ulaznih vrata a hladi ga garaza.
Grije ga jedan metarski radijator kod ulaznih vrata a hladi ga garaza.
- Hajlac
#3222 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kinaski wrote:Sta bi po vama bilo najisplativije uzet za grijanje, stan ima 45 m2 ?

-
L u c i f e r
- Kinaski
#3224 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
hahha a daj ozbiljan sam bioHajlac wrote:Kinaski wrote:Sta bi po vama bilo najisplativije uzet za grijanje, stan ima 45 m2 ?
-
L u c i f e r
#3225 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Norveški radijatori?