Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#3201 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

Gojeni H wrote: :shock:
U kakvoj li si ti jedinici jarane bio. :D
Kod nas, ali ne samo kod nas, stvoren je taj glupimit o specijalcima kao nadljudima. Allaha mi, krvare kao i svi insani.
Jedinice su stvorene u pocetku da obucavaju gerilu ... dakle treneri.
Kasnije se poslije Minhena mnogo stosta promijenilo pa su uvedene i anti-teroristicke jedinice.
Vrlo veseloj. Bila je to još jedna životna škola. Nevjerovatno ali evo i nakon 20 godina ti likovi me se sječaju, pozdrave i pitaju treba li šta dok oni fini na kraju ispadnu hinje i hulje. Lik je popio 2 kugle ali nije ostavio ranjenika u nekoj vukojebini kod Vareša dok mu je brat razgulio na puškomet.
Komandantu brigade su provalili u kancelariju i ukrali šteku nekih cigareta(winston ili sl) i kad smo se postrojavali pred teren počaste ga tim cigaretama.
PM72

#3202 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

najpametniji je bio moj jaran Senad.U JNA javio se za kuhara.A do tada nije jaje skuhao.Došao sa 20 kg više,jeo ko car a donio para da je odmah otišao dva mjeseca na more.Prodavao oficirima table slanine u po cijene,konzerve itd a ovi mu sređivali odlaske kući.I u ovoj vojci je bio hadžo.džaba je -kad neko zna.A mi se polomismo truneći o specijalcima,puškama,krkanju,klofanju...
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#3203 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

PM72 wrote:najpametniji je bio moj jaran Senad.U JNA javio se za kuhara.A do tada nije jaje skuhao.Došao sa 20 kg više,jeo ko car a donio para da je odmah otišao dva mjeseca na more.Prodavao oficirima table slanine u po cijene,konzerve itd a ovi mu sređivali odlaske kući.I u ovoj vojci je bio hadžo.džaba je -kad neko zna.A mi se polomismo truneći o specijalcima,puškama,krkanju,klofanju...
On je bio pametan, a to je u vojsci zabranjeno. Srećo to je dobro skrivao.
Red Wolf

#3204 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Red Wolf »

PM72 wrote:Gojeni :thumbup:
Pa, meni je JNA izabrala "specijalce" na regrutaciji. A, kad sam stao srat', daju mi skolu rezervnih oficira. Jos gore.
Ne znam gdje si ti bio na regrutaciji ali meni je u knjižicu stavljen pečat PEŠADIJA a nisam čuo da je neko regrutovan za nekog "specijalca".Sjećam se da si mogao zaokružiti ako si želio služiti u padobranskim jedinicama (da to bude fol dobrovoljno).Ako te zapala ŠRO i to Bileća - onda si najeb'o.Bila je u Karlovcu i ŠROI (škola rezervnih oficira inžinjerije) ali to je za pet klasa ispod obuke bilećanaca.
To za karlovac neznam al ja sam u divulje prebacen iz ŠRO u Zadru gdje sam bio a i regrutovan sam u ŠRO
Repetitor

#3205 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Neko je pitao sta je sa onom lokacijom kad se ide prema Vojkovicima iz pravca Sarajeva preko Kule,tj. lokacija kasarne na lijevoj strani,sto ima samo ograda i dvije cini mi se strazarske kucice. Ono je skladiste koje je nekada svojevremeno koristila JNA odmah nakon 2 svj.rata. Cak je tu nekad iza 45-te pa do 50-tih godina bio vojni punkt sa rampom,a cuvala se i mrtva straza.Oklopne jedinice bile smjestene tu dok nisu napravljene Slobodan Princip Seljo i Slavisa Vajner Cica. Kasnije sve bilo jedan veliki vojni poligon(sarajevsko i bijelo polje,mladice, tilava i okolina). Izgradnjom sarajevskog aerodroma i naselja Dobrinja,to je dosta preuredjeno,skrenut tok rijeke Dobrinje, a vojska je koristila ''sportski aerodrom'' Butmir,dok ovo ovamo (mislim na aerodrom)upakovano pod civilno.70tih i 80tih godina konstantno ste mogli gledati skakanja padobranaca,ono kao atrakcija je bila.Znam za 2 slucaja kad se nisu padobrani otvorili,to je ono sto sam gledao,jos kao klinac.
kosava

#3206 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kosava »

PM72 wrote:Košava,
Odosmo od teme.

Bivši sam radnik MUP-a tako da znam neke stvari.Mogao bih ti sad referat napisati o državnoj bezbjednosti ali neću da smaram ljude.Otvori novu temu ako te toliko zanima pa ću ti detaljisati oko toga.
Ma znam i ja samo od koje si godine radio u MUP-u jeli bio SUP ili MUP kada si poceo radit? Ovo bez namjere da te uvrijedim ali ja ovo is SDB perspektive :wink:
kosava

#3207 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kosava »

Gojeni H wrote:
kosava wrote:
SDB je imao oko 600 radnika u cijeloj Jugi, ali su imali veliku saradnicku strukturu svaka firma je imala saradnika koji je podnosio izvjestaje ko sta prica takvi saradnici nisu imali nikakve iskaznice, saradnicke iskaznice su bile izdate malome broju ljudi nit su SDBovci sjedili u svakoj stanici milicije nego u regionalnim centrima Sarajevo, Zenica, Tuzla, Bihac , Doboj itd .
@kosava

Uz duzno postovanje, ovo nije istina i to uopste nije tesko provjeriti na gugletu.
Ja znam barem trojicu bivsih SDB-ovaca. Znam i kad su radili u stanici policije.

Ali, kakve ovo veze ima sa snajperistima? :D
Pa nece ima biti kancelarija u zgradi poste :D
Niti su radili u stanici policije u Celicu.
Apsolutno nikakve. :D

A saradnici nikad nebi posumnjo u njih ono ljudi nisu ni clanovi partije :shock:
Last edited by kosava on 02/02/2015 21:23, edited 2 times in total.
kosava

#3208 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kosava »

dupli
kosava

#3209 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kosava »

Gojeni H wrote:
PM72 wrote:Gojeni :thumbup:
Pa, meni je JNA izabrala "specijalce" na regrutaciji. A, kad sam stao srat', daju mi skolu rezervnih oficira. Jos gore.
Ne znam gdje si ti bio na regrutaciji ali meni je u knjižicu stavljen pečat PEŠADIJA a nisam čuo da je neko regrutovan za nekog "specijalca".Sjećam se da si mogao zaokružiti ako si želio služiti u padobranskim jedinicama (da to bude fol dobrovoljno).Ako te zapala ŠRO i to Bileća - onda si najeb'o.Bila je u Karlovcu i ŠROI (škola rezervnih oficira inžinjerije) ali to je za pet klasa ispod obuke bilećanaca.
Naravno da nije. To su ti bili padobranci ili anti-teroristicka vojne policije, kao sto si i sam vec objasnio. Al' je sve bilo "specijalci". :D
Ja sam vazda konto ono specijalac ti znaci da je isao u skolu za djecu sa posebnim potrebama sto be se u Zenici reklo ide u skolu gdje cevapi mirisu to jest Dzorde Premovic pa smo se vazda pitali sta je Dole zgrijesio Titi i paritiji pa da specijalnu skolu naimenuju po njemu.
kosava

#3210 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kosava »

PM72 wrote:najpametniji je bio moj jaran Senad.U JNA javio se za kuhara.A do tada nije jaje skuhao.Došao sa 20 kg više,jeo ko car a donio para da je odmah otišao dva mjeseca na more.Prodavao oficirima table slanine u po cijene,konzerve itd a ovi mu sređivali odlaske kući.I u ovoj vojci je bio hadžo.džaba je -kad neko zna.A mi se polomismo truneći o specijalcima,puškama,krkanju,klofanju...
Pa znas pravilo jebo sto znas generala jesi li dobar sa kuharom? :D
Tromblon

#3211 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Tromblon »

*Dozer

Slično i kod nas. Sa Hladnjače se vidi cijev u kućama na Pijačnoj..Tras i pade cijev prema dole....malo kasnije salva granata u Hladnjaču...
Max Bunker

#3212 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Max Bunker »

Repetitor wrote:Neko je pitao sta je sa onom lokacijom kad se ide prema Vojkovicima iz pravca Sarajeva preko Kule,tj. lokacija kasarne na lijevoj strani,sto ima samo ograda i dvije cini mi se strazarske kucice. Ono je skladiste koje je nekada svojevremeno koristila JNA odmah nakon 2 svj.rata. Cak je tu nekad iza 45-te pa do 50-tih godina bio vojni punkt sa rampom,a cuvala se i mrtva straza.Oklopne jedinice bile smjestene tu dok nisu napravljene Slobodan Princip Seljo i Slavisa Vajner Cica. Kasnije sve bilo jedan veliki vojni poligon(sarajevsko i bijelo polje,mladice, tilava i okolina). Izgradnjom sarajevskog aerodroma i naselja Dobrinja,to je dosta preuredjeno,skrenut tok rijeke Dobrinje, a vojska je koristila ''sportski aerodrom'' Butmir,dok ovo ovamo (mislim na aerodrom)upakovano pod civilno.70tih i 80tih godina konstantno ste mogli gledati skakanja padobranaca,ono kao atrakcija je bila.Znam za 2 slucaja kad se nisu padobrani otvorili,to je ono sto sam gledao,jos kao klinac.
Jel' može biti da su tu i tenkovi čuvani jedno vrijeme?

P.S.
Kada spominjete profesionalne snajperiste, zar nije Kemal Ademović prije rata u specijalnoj bio profesionalni snajperista (kao da je nekada to negdje rekao) :?
PM72

#3213 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Košava,
Na mojoj službenoj legitimaciji pisalo je Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina - službena legitimacija.Plava knjižica sa grbom SRBiH.Pa ti skontaj kad je to bilo :lol: Naravno da u stanici milicije u Ćeliću nije bilo radnika SDB jer su to "seoske" stanice.I nećemo više o tome,fino sam ti rekao da otvoriš novu temu-vidiš da se drugi ljute.
PM72

#3215 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Pitao bih onog stručnjaka da li je i ovaj snajperista "profesionalac"?

Image
Ramzess Veliki

#3216 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Drinski wrote:Malo o snajperistima:

http://www.avaz.ba/clanak/161891/najsmr ... g-talibana
Malo sam razočaran ... amerikanci bolje lažu ... oni pogađaju svako malo na dva i po' kilometra, još uspiju neprimijetno da ti primaknu kameru na par metara da snimi kad te zvizne kugla u vugla. :thumbup:
Ramzess Veliki

#3217 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Vidi ti što je suvremeni specijalac a ne ovi naši međedi ... primi metaka a da ih ni ne osjeti. :thumbup:
Image
spreca

#3218 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by spreca »

Citam temu redovno i bas mi je ono interesantna :D ........samo bih da dodam mada nije vezano za snajperiste....skoro svi vojni aerodromi u Yu su imali borbeni vod(za diverzantsko i protiv gerilsko ratovanje)koji su uglavnom imali 20-25 vojnika a takve grupe su osnovane posle one Bugojanske grupe.....neznam kako dugo je to trajalo.....imali su obuku slicnu padobrancima......vjecito su bili u pripremi.....ispred paviljona gdje su spavali vjecito je dezurao :D Dajc i sofer ....obuka je bila paklena i do kraja vojnog roka.
aldinjo

#3219 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by aldinjo »

https://www.youtube.com/watch?v=SKFsjjgZWyw Zna li neko kako se zove ovaj na 15:20 ne znam majke mi?
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#3220 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

... i ko su ovi koji su ga pristavili? Jukini? Sudeći po onome balavcu u maskirnom prsluku i sa utokom - garant

Čuj, vode se "borbe" u Holiday Inn-u :-)

Pozdrav domovini :thumbup:
PM72

#3221 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

u pravu si za ovo "balavac".Znam ga lično,nije znao pištolj rasklopiti a dokopao se CZ99 kad je uletio u Holidej in.4 ili 5 aprila,kad su sa Holidej ina pucali na narod.Nije on bio Jukin (poslije je bio u MGV-u jedan od luđih :D )nego je vidio kako naoružani upadaju u Holidej in a gdje je belaj on je bio prisutan.Poslije su mu jedva uzeli taj pištolj.Inače,fin je momak,oca su mu zarobili na Otesu pa jedva razmjenili.
Woody

#3222 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

Fin... Jašta :-)

Još da su anamo-oni znali čijeg su oca zarobili... Eheeej...

I da... Otkud toliki naoružani (koji su upali u Holiday Inn) na "mirovnim" demonstracijama? Jebi ga, ja sam bio na "drugim demonstracijama" u ta doba pa ne znam :wink:
PM72

#3223 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Woody,

Znaš da si mi drag ali nemoj pregoniti.Momak je imao srca i radio je stvari za koje ja ne bi imao "testise".Pomenuću izvlačenje tenka sa Mojmila.Ulazio je u Nedžariće.A imao nepunih 17.
Last edited by PM72 on 04/02/2015 15:27, edited 1 time in total.
Woody

#3224 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

Haj' dobro @paša moj...

Neću dalje, da nas ko "bre ne zavadi" ;-) Al' znaš ti mene... kad ne bi na usta, ja bi na guzicu lan'o :lol:

Živ ti meni bio :thumbup:
aldinjo

#3225 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by aldinjo »

Stvarno si naporan čovjek. Vjerovatno si bio na "Jutel za mir" kao i mnogi uzorni jugosloveni.
Post Reply