andromeda101
Govorim u slučaju da nam se namjesti blokada od strane Hrvatske a ne oružani sukob s Hrvatskom.
U slučaju blokade, Hrvatska nema pravo blokirati internacionalne vode i zatvarati BiH. Može koristiti samo svoj teritorij.
U slučaju oružanog sukoba ne daj Bože, onda bi Mljet bio na udaru kao i obala. Gloves off.
Ako trebamo birati između klaonice i zauzimanja Hrvatske obale, pogodite šta bi birali. U slučaju oružanog sukoba, ne daj Bože.
Desavanja u Hrvatskoj
- dalmatinka
#3201 Re: Desavanja u Hrvatskoj
- andromeda101
#3202 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Halo doktori, dileri, psihoanalitičari.
Imate li kakvih bolji štoseva osim ovih izlizanih, pa da me nasmijete.
Ne ubijajte mene, ubijte moje riječi ako možete.
Ne govorim to da isprovociram sukob, nego dajem potencijalne razloga zašto i kako.
Iako, nama ne trebaju nikakvi razlozi, ima međunarodno pravo.
Šta ste se odma usrali. Pa nećemo ratovati.
Ne govorim to da isprovociram sukob, nego dajem potencijalne razloga zašto i kako.
-
hhaarree
#3203 Re: Desavanja u Hrvatskoj
jel ovo vi jos o potencijalnom ratu i blokiranju jebenog kilometra obale 
-
Bodkin
#3204 Re: Desavanja u Hrvatskoj
alo ba 12!!!hhaarree wrote:jel ovo vi jos o potencijalnom ratu i blokiranju jebenog kilometra obale
-
muzicar_iz_parka
#3205 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Kad će početi gradnja luke u Neumu 
- fortaleza
#3206 Re: Desavanja u Hrvatskoj
U 7. mjesecu. Ibrahim Bušatlija razradio nacrte.muzicar_iz_parka wrote:Kad će početi gradnja luke u Neumu

- nosara
#3207 Re: Desavanja u Hrvatskoj
"HRVATSKA nije stvarno ispunila uvjete koje je postavila Europska unija: 'Na brzinu je prihvaćeno mnoštvo zakona za provedbu kojih, međutim, uopće ne postoje uvjeti. Ili su samo najavljeni popravljeni zakoni. Primjer 1: u prosincu je Sabor, hrvatski parlament, prihvatio 'strategiju razvoja pravosuđa od 2013. do 2018.'. U njoj se ispunjavaju zahtjevi EU-a. Ali, nema nužnoga 'godišnjeg akcijskog plana' za provedbu zakona bez kojega čitava strategija ostaje mrtvo slovo na papiru", stoji u članku kjoeg je objavila najjača njemačka novinska agencija DPA. U članku autor teksta Thomas Brey uvjeren je da Hrvatska nije stvarno ispunila uvjete koje je postavila Europska unija.
Vlada najavi pa ne bude ništa
U člaku se tako navodi i primjer Zakona o strateškim investicijama' gdje su trebale biti uklonjene investicijske prepreke, na koje se žalio Bruxelles.
"Vlada želi sama odlučivati o velikim projektima i tako spriječiti uobičajeno torpediranje na komunalnoj razini. Samo, već mjesecima je sve ostalo na toj najavi. Toga ključnog zakona još nema", stoji u tekstu kojeg prenosi u Deutsche welle primjetivši kako njemački mediji sve češće objavljuju napise o tome je li Hrvatska zaista spremna za Europsku uniju.
U članku DPA tako se kaže kako Vlada često nešto najavi u smislu donošenja zakona no ništa ne događa, a ako se ipak dogodi, nedostaju odredbe o provedbi koje bi zakonu udahnule život. Isto tako Hrvatska već desetljećima pripada među osobito korumpirane zemlje u Europi. Zato je borba protiv toga zla bila jedan od glavnih zahtjeva Bruxellesa prije pristupanja.
Strani investitor: Vlasti nas šikaniraju
U članku se navodi da je dugogodišnji premijer Ivo Sanader u spektakularnom suđenju za korupciju osuđen na deset godina zatvora, "ali to ima malo utjecaja na svakodnevni život građana". Osim korupcije problem je javna uprava za koju se kaže da je "najgori prolbem nove članice Europske unije" jer je zastarjela, pristrana, lijena i samovoljna.
"Vlasti nas šikaniraju, šalju nas u krug od jednih do drugih, vlada nesposobnost i nerazumijevanje', kaže ogorčeno. (...) 'Hrvatska je miljama daleko od EU-standarda. U gospodarstvu velikim dijelom još odlučuju mafijaši. Ako se tako odnosi prema stranim investitorima, onda ta zemlja ne pripada u EU", citira se pismo austrijskog poduzetnika Friedricha Ebnera, čiji koncern građevinskih materijala Leier International iz Horitschona/Haračuna u austrijskom Gradišću od 2006. ima u Hrvatskoj jednu ciglanu.
Spremnost za reforme nestat će ulaskom u EU
Ispitivanje Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore objavljeno u ožujku otkrilo je i ovo: 'Vrlo rašireno nezadovoljstvo vlada kod borbe protiv korupcije i kriminala, pravne sigurnosti, fleksibilnosti radnog prava, discipline plaćanja i predvidivosti gospodarske politike. Vrlo nezadovoljni su poduzetnici javnom upravom, poreznim sustavom i poreznim vlastima kao i poreznim opterećenjem.'
"Bojimo se da će spremnost na političke reforme i pritisak da se reforme provedu nestati s ulaskom u EU", kaže Marina Škrabalo iz najveće nevladine organizacije za demokraciju i ljudska prava GONG. 'Bojimo se da će na područjima pravosuđa, korupcije i povratka izbjeglica nestati reformska spremnost.' Zato je GONG predložio osnivanje saborskog odbora koji će nadzirati provedbu reformi. Već mjesecima vlada i parlament nisu reagirali na taj prijedlog", piše Njemačka novinska agencija DPA a prenosi Deutsche Welle.
-
gost iz ZG
#3208 Re: Desavanja u Hrvatskoj
nosara wrote: "HRVATSKA nije stvarno ispunila uvjete koje je postavila Europska unija ...
ponavljaš post, zar nije dosadno?
... stvarno nemaš pametnijeg posla nego stalno antihrvatsko mentalno masturbiranje?
No dobro, svak im svoje zadovoljstvo, bolesno
uživaj
- dalmatinka
#3209 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Daš mu kost da se zabavi, prestati će lajati, pa uputiš jedangost iz ZG wrote:nosara wrote: "HRVATSKA nije stvarno ispunila uvjete koje je postavila Europska unija ...![]()
ponavljaš post, zar nije dosadno?
... stvarno nemaš pametnijeg posla nego stalno antihrvatsko mentalno masturbiranje?
No dobro, svak im svoje zadovoljstvo, bolesno
uživaj
- uglavnomja
#3210 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Država Dunji Gotovini mora isplatiti 700.000 kuna, evo što kaže general!
U MORH-u su potvrdili da su dužni, osim isplate odštete zbog nezakonitog umirovljenja, Dunji Zloić Gotovini prema presudi upravnog suda iz 2006. godine, kao djelatnoj vojnoj osobi ponuditi adekvatno radno mjesto sukladno stručnoj spremi i činu.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/dunj ... 83477.html
U MORH-u su potvrdili da su dužni, osim isplate odštete zbog nezakonitog umirovljenja, Dunji Zloić Gotovini prema presudi upravnog suda iz 2006. godine, kao djelatnoj vojnoj osobi ponuditi adekvatno radno mjesto sukladno stručnoj spremi i činu.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/dunj ... 83477.html
-
gost iz ZG
#3211 Re: Desavanja u Hrvatskoj
"supruga umirovljenoga generala Ante Gotovine, dobila je spor protiv Ministarstva obrane zbog nezakonitog umirovljenja i otpusta iz službe 2004. godine"
... još jedna svinjarija HDZ-a, koju mora platiti današnja vlast-tj. mi porezni obveznici
Deja vu
Deja vu
-
kerima1
#3212 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Zanima me da li je Hrvatska stvarno propala kako se pise,prica??
- Danguba
#3213 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Nije jos i tesko da ce propasti a da li je prezaduzena, jeste. To ce joj biti teret narednih 20-30 godina sa ovim kapacitetima.kerima1 wrote:Zanima me da li je Hrvatska stvarno propala kako se pise,prica??
Kada pogledamo kako je ta drzava uredjena (ali skoro sve kroz zaduzenja) dolazimo do zakljucka da se moze svako tako urediti a sta poslije toga.
To ti dodje isto kao da ja vozim golfa 2 a ti nekog novijeg pasata. Ja svoga kupio za kesh a ti digao kredit a uz to jos ostao bez posla. Je li treba da ja zavidim TEBI sto imas dobro auto?
Hrvatska je propustila dobru sansu da razvija svoje kapacitete(a imala ih je) bez zaduzenja ili sa manjim zaduzenjima. To bi trajalo malo duze ali bi na kraju ispalo bolje nego ovako ''kredit na kredit''.
-
drache
#3214 Re: Desavanja u Hrvatskoj
dalmatinka wrote:andromeda101
Govorim u slučaju da nam se namjesti blokada od strane Hrvatske a ne oružani sukob s Hrvatskom.
U slučaju blokade, Hrvatska nema pravo blokirati internacionalne vode i zatvarati BiH. Može koristiti samo svoj teritorij.
U slučaju oružanog sukoba ne daj Bože, onda bi Mljet bio na udaru kao i obala. Gloves off.
Ako trebamo birati između klaonice i zauzimanja Hrvatske obale, pogodite šta bi birali. U slučaju oružanog sukoba, ne daj Bože.Ti izgleda puno igraš video igre, ili promijeni dilera.
-
kerima1
#3215 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Danguba Hvala na odgovoru,volila bih "cuti"jos koje misljenje.Kako si opisao pa zar i to nije jedna vid propadanja,preveliko zaduzenje koje se tesko vraca.
Doduse nema ni Bosna nista od ovog stanja u kojem je nit je uredjena,nit napreduje u bilo kojem smislu.
- dalmatinka
#3216 Re: Desavanja u Hrvatskoj
To ti je malo teže za shvatiti i nama koji živimo u HR. Ako ćemo vjerovati novinarima, mi smo već dva metra pod zemljom, međutim ako pogledaš malo oko sebe - baš i nije tako. Moje mišljenje je da su ljudi previše bombardirani katastrofičnim natpisima i da kukaju i više no što treba. Nezaposlenost je velika prema statistikama, ali opet s druge strane svakodnevno vidim ljude, s njima sam u kontaktu koji se bore na razne načine, rade sezonski, povremeno, čuvaju djecu, starce, obnavljaju maslinike i sade nove itd, itd. Ne znam što bih ti rekla, meni ne izgleda katastrofično ono što vidim, ali da je moglo puno drugačije, moglo je.kerima1 wrote:Zanima me da li je Hrvatska stvarno propala kako se pise,prica??
- Danguba
#3217 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Apsolutno tacno ali vjerovatno da se ceka neko povoljnije vrijeme za zaduzivanje. Trebaju se neke kockice posloziti da bi to dalo rezultata.kerima1 wrote:Danguba Hvala na odgovoru,volila bih "cuti"jos koje misljenje.Kako si opisao pa zar i to nije jedna vid propadanja,preveliko zaduzenje koje se tesko vraca.Doduse nema ni Bosna nista od ovog stanja u kojem je nit je uredjena,nit napreduje u bilo kojem smislu.
Svako zaduzenje koje nece stvarati koliku-toliku dobit je promasaj.
Postoje tu neke stvari na koje MI ne mozemo da uticemo. Sve sto bih napisao bilo bi kao teorija zavjere ali ostaje nesto sto nam stvara knedlu u grlu. Niko nas ( Hrvatsku,BiH, ni Sloveniju...) nije pitao kako vam se moze pomoci nego ''morate to i to uraditi'' da bi dobili pomoc. U tom procesu desilo se ono najgore a to je da su mnogi giganti propali (kroz sumnjive privatizacije koje su zahtjevane), radnici ostali bez posla a to je nesto najgore sto se moze desiti. Radnik je najjaca karika u tom lancu i bez njega nema ni drzave. Sto vise radnika, drzava sve stabilnija.
- Pingwin
#3218 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Jess, a najvaznije od svega mene interesuje kako ćeš ti i takvi slični tebi uopšte doći do mora tj do hrvatske obale? Mislim pričamo o potencijalnim razlozima.andromeda101 wrote:Halo doktori, dileri, psihoanalitičari.![]()
- dalmatinka
#3219 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Pa ako si pratio malo temu, a ona je nastavak polemike od prije par mjeseci na ovom topicu on i nije mislio doći do hrvatske obale. Plan mu je naime slijedeći - on će pucnuti prstima i Turci će poslati svoje ratne brodove - tek tako.Pingwin wrote:Jess, a najvaznije od svega mene interesuje kako ćeš ti i takvi slični tebi uopšte doći do mora tj do hrvatske obale? Mislim pričamo o potencijalnim razlozima.andromeda101 wrote:Halo doktori, dileri, psihoanalitičari.![]()
- Pingwin
#3220 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ja u to ne sumljam, čak štoviše, sam siguran da su turci već podigli predostrožnost na viši nivo i zasad samo čekaju da ih Sulejman Tihić zovne na crveni telefon.dalmatinka wrote: Pa ako si pratio malo temu, a ona je nastavak polemike od prije par mjeseci na ovom topicu on i nije mislio doći do hrvatske obale. Plan mu je naime slijedeći - on će pucnuti prstima i Turci će poslati svoje ratne brodove - tek tako.
- vivaldi
#3221 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Danguba wrote:Apsolutno tacno ali vjerovatno da se ceka neko povoljnije vrijeme za zaduzivanje. Trebaju se neke kockice posloziti da bi to dalo rezultata.kerima1 wrote:Danguba Hvala na odgovoru,volila bih "cuti"jos koje misljenje.Kako si opisao pa zar i to nije jedna vid propadanja,preveliko zaduzenje koje se tesko vraca.Doduse nema ni Bosna nista od ovog stanja u kojem je nit je uredjena,nit napreduje u bilo kojem smislu.
Svako zaduzenje koje nece stvarati koliku-toliku dobit je promasaj.
Postoje tu neke stvari na koje MI ne mozemo da uticemo. Sve sto bih napisao bilo bi kao teorija zavjere ali ostaje nesto sto nam stvara knedlu u grlu. Niko nas ( Hrvatsku,BiH, ni Sloveniju...) nije pitao kako vam se moze pomoci nego ''morate to i to uraditi'' da bi dobili pomoc. U tom procesu desilo se ono najgore a to je da su mnogi giganti propali (kroz sumnjive privatizacije koje su zahtjevane), radnici ostali bez posla a to je nesto najgore sto se moze desiti. Radnik je najjaca karika u tom lancu i bez njega nema ni drzave. Sto vise radnika, drzava sve stabilnija.
vanjski dug je prilicno slozena stvar, a pritom vrlo jednostavna i zahvalna za manipulacije.
najcesca novinarska recenica je da je dug hrvatske 45 milijardi eura - zvuci bombasticno i vrlo porazno za vlast pa je zato omiljena opoziciji.
medjutim fol je u tome sto hipoteticki govoreci bukvalno ujutru hrvatska moze isplatiti sve ono sto se drzava zaduzila i potrosila, a da se pritom ne zaduzuju nigdje i kod nikoga.
isto tako hrvtska ili bilo koja druga zemlja moze imati najbolju vlast na svijetu koja ce uredno vracati sve svoje rate i dugove, cak i vise od onoga sto im dolazi na naplatu, da ne posudi nijedan euro, ali da na kraju godine vanjski dug poraste ua 1, 2 ili vise milijarde eura.
da pojednostavim, hrvatski vanjski dug jeste 45 milijarde eura, ali to ne znaci da se hrvatska vlast zaduzila i potrosila te pare. ustvari, na vlast otpada tek trecina
- Danguba
#3222 Re: Desavanja u Hrvatskoj
u svakom slucaju neugodno. rijetko ko oprasta dug.vivaldi wrote:
vanjski dug je prilicno slozena stvar, a pritom vrlo jednostavna i zahvalna za manipulacije.
najcesca novinarska recenica je da je dug hrvatske 45 milijardi eura - zvuci bombasticno i vrlo porazno za vlast pa je zato omiljena opoziciji.
medjutim fol je u tome sto hipoteticki govoreci bukvalno ujutru hrvatska moze isplatiti sve ono sto se drzava zaduzila i potrosila, a da se pritom ne zaduzuju nigdje i kod nikoga.
isto tako hrvtska ili bilo koja druga zemlja moze imati najbolju vlast na svijetu koja ce uredno vracati sve svoje rate i dugove, cak i vise od onoga sto im dolazi na naplatu, da ne posudi nijedan euro, ali da na kraju godine vanjski dug poraste ua 1, 2 ili vise milijarde eura.
da pojednostavim, hrvatski vanjski dug jeste 45 milijarde eura, ali to ne znaci da se hrvatska vlast zaduzila i potrosila te pare. ustvari, na vlast otpada tek trecina
druga je stvar sto Hrvatska jos uvijek moze da servisira taj dug.
citam prije neki dan koje su zemlje i koliko zaduzene. strava kada citas a u stvarnosti nista se ne desava u jakim i stabilnim zemljama. jednostavno tako funkcionisu sto se ne moze reci za sve ''pridruzene'' clanice EU koje ce se koprcati godinama.
- dalmatinka
#3223 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Evo jedan zanimljiv članak kojim bih se nadovezala na @vivaldija.
http://www.tportal.hr/biznis/gospodarst ... ijetu.html
P.S: Na kraju čanka se pojavljuje slijedeći link : http://www.tportal.hr/biznis/gospodarst ... ijetu.html
Na toj karti smo još u zelenom - do kada ????
http://www.tportal.hr/biznis/gospodarst ... ijetu.html
P.S: Na kraju čanka se pojavljuje slijedeći link : http://www.tportal.hr/biznis/gospodarst ... ijetu.html
Na toj karti smo još u zelenom - do kada ????
-
Bodkin
#3224 Re: Desavanja u Hrvatskoj
nije dug toliki problem. dobro je vivaldi rekao, dug sluzi da se plase mala djeca (citaj glasaci) jer zbog duznicke krize u evropi to je bauk. naravno, treba gledati postotak duga od gdp-a ali treba gledati i koliko su zemlje fiskalno odrzive. prestao sam pratiti javne finansije hrvatske ali dug servisiraju. ne znam koliki im je budzetski deficit danas.
ono sto je dobro je da su dio duga ulozili u kapitalne projekte sto se za nas ne moze reci
druga stvar koja je dobra je da imaju sada i evropske fondove za odredjene reforme ili obnovu infrastrukture tako da ce im to mozda malo olaksati pritisak na budzet. kako god nisu propali i nece skoro (bar ako se ne zaduze 20-30 milijardi preko noci)
ono sto je dobro je da su dio duga ulozili u kapitalne projekte sto se za nas ne moze reci
druga stvar koja je dobra je da imaju sada i evropske fondove za odredjene reforme ili obnovu infrastrukture tako da ce im to mozda malo olaksati pritisak na budzet. kako god nisu propali i nece skoro (bar ako se ne zaduze 20-30 milijardi preko noci)
- vivaldi
#3225 Re: Desavanja u Hrvatskoj
nisam ni rekao da je ugodna situacija, ali se radi o vrlo strucnoj temi i sve ovo sto se pise i vrti po medijima (jebes forume oni nisu vazni) je strahovito povrsno.Danguba wrote: u svakom slucaju neugodno. rijetko ko oprasta dug.
druga je stvar sto Hrvatska jos uvijek moze da servisira taj dug.
citam prije neki dan koje su zemlje i koliko zaduzene. strava kada citas a u stvarnosti nista se ne desava u jakim i stabilnim zemljama. jednostavno tako funkcionisu sto se ne moze reci za sve ''pridruzene'' clanice EU koje ce se koprcati godinama.
ja naravno ne znam odgovore, ali ono sto znam je da se svaki vanjski dug dijeli na javni i privatni. Taj javni dug hrvatske je oko 13-14 miliajrdi eura (to je ono sto drzavna i drzavne instutucije duguju), a ostalo duguju privatne firme - ponajvise banke koje povlace sredstva izvana, ali se to vodi na dug drzave gdje su otisla.
Isto tako, nek npr Todoric sutra kupi Mercator, on mora uzeti kredit negdje vani npr Evrospka banka. Ako posudi 500 miliona eura, za toliko ce porasti i vanjski javni dug hravtske iako to nema veze ni sa milanovicem ni sa karamarkom.
medjutim, ako taj todoric sutra bude imao problema sa vracanjem duga, banka ce to namiriti kroz njegove nekretnine i sl, ali ce vjerovatno hrpa radnika ostati bez posla, a oni onda postaju problem ne todorica vec drzave.
To je taj kompleksan odnos, a npr cak i ovu cuvenu finansijsku krizu je pokrenuo problem privatnog, a ne javnog duga u americi.
tu su naravno i devizne rezerve, a nije kompletna prica ako naglas govoris u dugu, a presutis ovu "stednju" koja je slucaju hrvatske dosta velika - preko 11 miliajrdi eura vs 6,3 miliajrde (maraka) BiH ili 12 miliajrdi eura srbije koja ipak ima znantno vecu populaciju (i puno manji dug, ali svejedno).
u svakom slucaju vrlo slozena tema