Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
edina2

#3201 Re: Avio kompanije all about

Post by edina2 »

Za avijaciju ne znam ...znam za ekonomiju;) i sta u ekonomiji znaci gubitak.
ljubav_aha

#3202 Re: Avio kompanije all about

Post by ljubav_aha »

edina2 wrote:sa svojim postom nisi nista postigla :lol:
Koja zarada?
Jedino je Lufthansa imala zaradu. Sve ostale su imale cisti gubitak.[/quote]

u avijaciji ne postoji CISTI gubitak :D zasto mislis da postoje alijanse ;-)[/quote]
Za avijaciju ne znam ...znam za ekonomiju;) i sta u ekonomiji znaci gubitak.[/quote]

ja znam za avijaciju :-D to mi je profesija ;-) pises o ekonomiji, pogledaj IATA koja savjetuje avio komapnije u poslovanju,ekonomija i drugi sektori :-D a aviation policy je cesto puta najveci neprijatlej ekonomije,tj,birokracija i manipulacija svake drzave ,nema ciste ekonomije i cistog gubitka
edina2

#3203 Re: Avio kompanije all about

Post by edina2 »

Svaka kompanija ima pocetak i kraj finansijske godine tj prihode i rashode. Vazda bilo i ostace. U avijaciji se mozda drugacije racunaju ali postoje.
drndalo

#3204 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Edina, @ljubav ima mali problem sa izrazavanjem, cesto je moram pitati sta je htjela reci...

Sto se finansija tice, ti si u pravu, ona vjerovatno hoce reci da i nesto drugo utice na avio kompanije osim cistog "biznisa"...
ljubav_aha

#3205 Re: Avio kompanije all about

Post by ljubav_aha »

drndalo wrote:Edina, @ljubav ima mali problem sa izrazavanjem, cesto je moram pitati sta je htjela reci...

Sto se finansija tice, ti si u pravu, ona vjerovatno hoce reci da i nesto drugo utice na avio kompanije osim cistog "biznisa"...
:D :lol: :thumbup: :-D

edina2 wrote:Svaka kompanija ima pocetak i kraj finansijske godine tj prihode i rashode. Vazda bilo i ostace. U avijaciji se mozda drugacije racunaju ali postoje.
avijacija je najosjetljivija u labor ( radnici) i gorivo , sve ostalo je manje vazno :D :-D
Master.DKP

#3206 Re: Avio kompanije all about

Post by Master.DKP »

Dragi formuaši, avio putnici i svi ostali. Evo vam moje zapažanje, pratim temu dugo vremena...

U zadnji 8-10 godina sam letio ca. 120 puta avionom. Iz Sarajeva za dalje u svijet i iz Europe dalje prema mnogobrojim destinacijama i prema Sarajevu !

Mi u BiH imam najgoru i najskuplji infrasturkturu.!!!

Minuta razgovora u mobilnoj mrezi !

Najskuplje avio karte prema Europi i ostalim HUB-ovima u svijetu u odnosu na zemlje regiona !

Najlosiji i najnerazvijeniji željeznički saobračaj u BiH !

Uzročno - posljedično smo definitivno ( realno i statistički) najsiromašnija zemlja u Europi prema svim relevantnim pokazateljima i imamo najsporeije društvene procese i procese integradije u Europi. Društveno smo još na nižem nivou nego ekonomski.

E sve ovo, kao činjenica je BAZA svim loših stvari koji imam u infrastukturi tj, konkretno na ovoj temi u AVIO SAOBRAČAJU i mogučnosti dobrog putovanja po realniom cijenama iz BiH tj. sada samo iz Sarajeva i Europu i svijet !

Od Nove godine do danas, letio sam 4 puta sa sarajevskog aerodroma. SJJ je jedini aerodrom gdje od nedavno ima interent koji se NAPLAČUJE ! Jedini aerodrom gdje OD NEDAVNO - NE MOŽEŠ uči automobilom do Terminala zgrade SJJ da izbacis/uzmes putnika nego MORAŠ platiti parking min. 1 sat tj. 3 KM ! ( Provjereno, jednin aerodrom od preko 100 na kojima sam bio u svijetu ! )

Moj lično posao i žvot su direktno vezani za mogučnost komunikacije i putovanja. Ja i Sarajeva plačam najskuplju kartu do Europe i dalje i u BiH plačam najskuplji minut/MMS/data transfer u Europi.

BH AIRLINES je smarota kako suvlasnik tj. VLADA FBiH ne razumije da manjinski vlasnik želi kompaniju sebi da bi je razvio prema svojoj viziji i potrebama. Vlada FBiH se u slučaju još privrednih subjekata POTPUNO NESPOSOBNA da vodi bilo kakav udio u bilo kojoj profitabilnoj i važnoj kompaniji u BiH ! Za to ima 1001 primjer !

( BH AIRLINES se prdao po vladom premijera Mustafe Mujezinovića koji je primio marokanskog isjeljitelja TORABIJA i dodijelio mu priznanje !).

http://www.vijesti.ba/vijesti/svijet/23 ... abija.html

Tako da ne treba gledati jednu kompaniju kao Lufthanssa ili bilo koju drugu, čak i WIZZAIR je ozbiljnije kompanija od većine BH i regionalnih kompanija.

Svi mi u BiH i izvan BiH radimo i ovisimo od nekih stvari koje se dešavaju u BiH defitivino nemamo šta očekivati od bilo koje kompanije/organizacije kojom upravlja ova država.

Moj prijedlog je privatizirati Vijeće Ministara i sve ispod njega u stukturi vlasti i sve što država ima i ikada je imala prodati ozbiljnih vlasnicima kapitala i ideja pa da se živi dalje !

ALi prvo moramo da prodadnemo zvanično, kao GRČKA i onda tek iz početka.

:sax: :bih:
drndalo

#3207 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Master.DKP wrote:Od Nove godine do danas, letio sam 4 puta sa sarajevskog aerodroma. SJJ je jedini aerodrom gdje od nedavno ima interent koji se NAPLAČUJE !

Jedini aerodrom gdje OD NEDAVNO - NE MOŽEŠ uči automobilom do Terminala zgrade SJJ da izbacis/uzmes putnika nego MORAŠ platiti parking min. 1 sat tj. 3 KM ! ( Provjereno, jednin aerodrom od preko 100 na kojima sam bio u svijetu ! )

Tako da ne treba gledati jednu kompaniju kao Lufthanssa ili bilo koju drugu, čak i WIZZAIR je ozbiljnije kompanija od većine BH i regionalnih kompanija.
Mali ispravak krivih navoda:

Internet nije jedino na SJJ na placanje... Na prvu spominjem ZAG i BEG... Sto ne znaci da nisi u pravu da bi to trebalo biti dzabe barem prvi sat...

Ni prije nisi mogao doci do terminla autom jer je bio razvucen VIP-lanac, pa si mogao samo stati i blokirati cestu par minuta dok ne utovaris-istovaris putnike-prtljag... Sada je tu VIP legaliziran betonom umjesto lancem, a autom je obavezan ulaz na parking... Ali, 15 minuta na parkingu je besplatno... Tako da sa ukidanjem metal-detektora na ulazu u zgradu aerodorma tih 15 minuta bude i vise nego dovoljno za ulaz-izlaz bez placanja... Zadnja 3 puta ne platih ni marke...

Wizzair jesto ozbiljnija kompanija od vecine regionalnih kompanija, jer one sve prezivljavaju drzavnim dotacijama, a Wizz leti onim sto sam zaradi...
alibaba007

#3208 Re: Avio kompanije all about

Post by alibaba007 »

Na FB stranici B&H-a
B&H AIRLINES
Obavjestava sve putnike da su letovi za Amsterdam otkazani do daljnjeg!!!
alibaba_i_30_godina

#3209 AW: Avio kompanije all about

Post by alibaba_i_30_godina »

alibaba007 wrote:Na FB stranici B&H-a
B&H AIRLINES
Obavjestava sve putnike da su letovi za Amsterdam otkazani do daljnjeg!!!
I let za Zurich koji je trebao biti danas, direktna linija, je otkazan prije 2 dana i svim putnicima su ponudili jucerasnji let preko Zagreba. Sta se dogadja sa ovim "kompanijom"?
Gesendet von meinem GT-I9100 mit Tapatalk
Ko to smat

#3210 Re: Avio kompanije all about

Post by Ko to smat »

E jebiga ja se spremam sad u aprilu da idem amsterdam-sarajevo ali izgleda sionapu.kakvi su letovi iz Kelna ili dizeldorfa jesu li tu bas redovni mogo bi onda iz Njemacke za sarajevo .
akcija007

#3211 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

Iz Kelna je redovno leti Germanwing utorkom, cetvrtkom i nedjeljom u ljetnom redu letenja, iz Dizeldorfa za Sarajevo nema direktnog
Ridjobrki

#3212 Re: Avio kompanije all about

Post by Ridjobrki »

- Jednostavno su smanjene operacije iz tehničkih razloga. Jedan je avion na servisu, a drugi je u Istanbulu, također na servisu. Ti se servisi moraju obaviti prije ljetnog reda letenja - kazao nam je Jovanović.
Vr'. :lol: :lol: :lol:
Last edited by Ridjobrki on 05/03/2012 10:36, edited 1 time in total.
drndalo

#3213 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Ridjobrki wrote:
Istovremeno, ranije su vlasti FBiH izašle ususret partnerima i dale saglasnost da sva tri člana Uprave kompanije budu iz Turske, iako FBiH ima većinsko vlasništvo. Također, izvor blizak bh. vlastima kaže da se već sada s bh. strane ulaže i previše.

- Oni već primaju godišnje 2.720.000 KM subvencije za javna preduzeća i putničku taksu koja je oko četiri miliona. Dakle, godišnje dobiju oko 6,8 miliona KM od Vlade - kazao je naš izvor.
Pa ovo nema ni u PI*CI MATERINOJ !!! Za 49% vlasnistva im das 100% (3/3 clana) uprave i jos te dodatno za*ebaju ! Jel ikad iko cuo u poslovanju za "Raskid ugovora", ukoliko se osnovne ideje ugovora ne provode ???!!! Je*em ti i Vladu, i sve stranke u njoj, i Zlatka koji voli samo da se slika, a kad neko treba udariti sakom od sto, nista !

Sto se tice ovih 6.8 mil. KM godisnje, neko ko zna ponesto o ovoj djelatnosti (ako nema u BiH, ima u uvozu strucnjaka nesto, platis Nijemca menadzera npr. 800.000 godisnje, i jos ostane 6 mil. subvencije za letenje) ce od ovih para, plus makar i samo sa 2x ATR72 sa linijama koje imaju smisla i zarade poslovati na pozitivnoj nuli...

Koji smo mi kreteni... Malo nas je, al' smo *ovna... :x
Ridjobrki

#3214 Re: Avio kompanije all about

Post by Ridjobrki »

Mislim da se ne može dati 51% nacionalnog zračnog prevoznika (flag carrier). Nek me neko poduči ko zna sigurno ali mislim da je u tom kvaka.
janisjoplin

#3215 Re: Avio kompanije all about

Post by janisjoplin »

"Kao što je spomenuto u izvještaju 2011 pripremljenog od strane drzavnog revizora, kompanija je gubila vise prije dolaska Turkisha, a to je zbog Jeta".

Potreban nam je nacionalni prijevoznik ne da bi se hranio naš "nacionalni" identitet niti za profit.

Transport je generator ili „gorivo“ za ekonomiju jedne zemlje. Da li se ova zemlja nalazi preko cross-country/continent glavnog toka kopnenog prijevoza? Da li imamo luku? Da li imamo autoceste diljem zemlje? Znate li da nakon zaustavljanja operacija BH Airlinesa za Bec, koja je bila prosjecna cijena Austrian Airlinesa, Adrie ili Croatia Airlines? Uvijek veća od bilo kojeg europskog ili preko Atlantskog odredišta!
Nacionalni avio prevoznik, posebno za zemlje u razvoju, služi kao pristup zemlji ne kao profitni centar, kako bi turisti, mali poduzetnici i dijaspore koji donose i troše novac u toj zemlji. To je ono što je Emirates i Turkish uradio,a Hrvatska, Jat i Adria pokušavaju učiniti.
Osim toga, kolaps suradnje s TK i BiH će biti super primjer za buduće privatizacije ili zajedničke pothvate.
BHAirlines ne moze dobiti nijedan code share ili interline ugovor s bilo kojom europskom avio kompanijom bez Jeta. Da li je BHAirlines koristio taj Jet učinkovito? Sumnjam, ali ako ode to samo najavljuje kraj avio prijevoznika.

Kada je riječ o TK, očito je da oni nisu uključeni u BHAirlines za profit. Mislim da imaju dovoljno kapaciteta da se stavi na uslugu bilo gdje u Europi, drže njemački AOC u joint venture s LH.Ne vidim razloga za TK da imaju interes, osim političke okolnosti. Ako žele kupiti BHAirlines, jedini razlog može biti je da se oslobode od nestabilnog partnera. Ne uništava se avio kompanija s kojom si vec partner. Pa .. samo zapravo ako oni ne zapošljavaju naše genije. Zašto bi uostalom prljali svoje ruke kada vlada vec uništava.
Na kraju, prema mom insider prijatelju, prošlog ljeta između TK i FBiH dogovoreno je uvecanje kapitala u BHAirlines.Od strane Turkish Airlines(TK) uplaćen u cijelosti dio kako je i dogovoreno, ali je FBiH nakon nekoliko otpisa zaustavila injekciju(tj dogovoreni dio) kašpitala. Čini se da je Turkisu bilo dosta ovih zezancija i zaustavio je financiranje poduzeća. U skladu s ovim,genijalno otkriće državnog revizora BHA bilo je da se BH Airlines oslobodi Jeta, naizgled su našli rješenje za to.

Sve ovo bi mogao biti rezultat drugog genijalnog projekta, a to je da nasa Vlada treba avion za svoja privatna putovanja. Možemo koristiti aerodromske dividende za ovaj Jet umjesto BHAirlinesa, BHA umre, a mi ga se oslobodimo. Aerodrom pokreće ovaj Jet( Cessna Citation ) kada je izvan uporabe Vlade, ako je potrebno, zajedno s ATRovima. Tako aerodrom također moze dograbiti dio zemlje koju posjeduje BH Airlines na aerodromu.
Je li ova urota istina ili ne, činjenica je BHA umire zbog nedostatka novčanog toka koji proizlazi iz Vladine odluke da ne ispunjava svoje obveze. Zahvaljujući našoj vlasti, Austrian Airlines i Croatia Airlines će povećati svoj profit na putu do SJJ kontroliranjem kapaciteta. A mi ćemo ih platiti kroz cijene karata kako bi promovirali svoje zemlje ili pokrivali njihove gubitke.
Master.DKP

#3216 Re: Avio kompanije all about

Post by Master.DKP »

Napisao sam i prije godinu dana ! MI plačamo cijenu lošeg organizacije i loših poteza jer imamo NAJSKUPLJE avio karte i najlošiju INFRASTRUKTURU u Europi ! A sve tgo zbog NAS, tj onih koji rade tj. ne rade svoj posao !

BH airlines / Aerodrom Sarajevo i skoro sve državne kompanije su RUPE bez dna, MILIONE daju na pokrivanje akumuliranih gubitaka od KATASTROFALNSIH poslovnih poteza i poslovanja i to plačamo MI a onda i dalje LETIMO najskuplje u Europi.

Pogledajte samo sada BH Airlines i cijelo stanje INFRASTRUKTURE u BiH ! U slučaju BH Airlines samo bili i bit če mo žrtve inata i ludila vlade FBIH i THY sa druge strane ! Svako pljuje drugoga i vuće na svoju stranu a REZULTAT je ukidanje svih linija i NENORMLANO visoke cijene avio karata sa svim kompanijama !

Niti jedan nova kompanija NE DOLAZI NA SJJ, samo se ukidaju linije i ovako smiješna privreda ispašta tu cijenu loše infrastukture.

NEMAMO ŽELJEZNICE ! Ne postoji država u Europi koja nema perfektno razvijene željeznice i razumne cijene za putnički saobračaj ! BiH nema ŽELJEZNICA, do Budimpešte se 3 puta presijeda i putuje 12 do 14 sati !

Uzrok svega ovoga su potpuno ludi, korumpirani i nesposobni ljudi koji vode bilo koji državnu firmi ili resurs ! Posljedica toga je da mi plačamo i plačamo i dalje NAJSKUPLJU kartu za bilo gdje.

P.S: Plačamo skor i najskuplju hranu, telecom usluge, avio prevoz i mnoge, mnoge druge stvari.
drndalo

#3217 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Da se grubo nasalim, ima se, moze se... ;-) Znam da ti nije do smijeha, ali sta ti preostaje, da izgubis zivce, i da ne valjas ni sebi, ni svojima ?
holowey

#3218 Re: Avio kompanije all about

Post by holowey »

Master.DKP wrote:Napisao sam i prije godinu dana ! MI plačamo cijenu lošeg organizacije i loših poteza jer imamo NAJSKUPLJE avio karte i najlošiju INFRASTRUKTURU u Europi ! A sve tgo zbog NAS, tj onih koji rade tj. ne rade svoj posao !
nije problem skuplje karte, problem je sto su te karte cesto tri ili vise puta skuplje od recimo letova iz zagreba ili beograda... crnjak :(

igrom slucaja, jucer sam provjeravao cijenu povratne karte od sarajeva do pnom pena i nazad... od cca $5000 pa navise... ista karta, za isti termin, iz beograda ili zagreba od cca $1500 :( pa zar let od sa do zg/bg kosta $3500? :? da li je moguce da se sa aerodrom jos uvijek smatra kriznom zonom pa su osiguranja skuplja? do cega je?
drndalo

#3219 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Do malog trzista, i do politike punjenja aviona, koje nekima nije interesantno da naprave posebnu ponudu... Pa ti na tako "ekskluzivan" put, izvuce neku cijenu nekada unesenu u neke tabele, "anamo negdje"... Meni krajem marta daje kartu za oko 2500 US$ do tamo... Sa 3 presjedanja, sto isto utice na rast cijena karata, ali ne toliko da bi npr. takva karta kostala 5000 $... Ova varijanta je sve AF preko Pariza, a ni karte na tom letu npr. ZAG-CDG nisu poznate kao najjeftinije... Mali avion, dosta poslovnjaka, kao i prekookeanskih presjedaca im ga puni dovoljno da mogu lupati dobre cijene preostalih sjedista...
komentar2

#3220 Re: Avio kompanije all about

Post by komentar2 »

Moje je mišljenje da Sarajevu treba mnogo bolji i veći aerodrom povezan autoputem prema gradu a ne u sred stambenog dijela grada.
Izgradnja novog aerodorma bi trebala da bude prioritet infrastrukturnih planova FBiH i Kantona. :)
drndalo

#3221 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Jest' od kojih para ? Ili neke mozda 3000 godisnje koncesije... I ovakav kakav je jos uvijek prilicno neiskoristen...
komentar2

#3222 Re: Avio kompanije all about

Post by komentar2 »

Kredit?
drndalo wrote:Jest' od kojih para ? Ili neke mozda 3000 godisnje koncesije... I ovakav kakav je jos uvijek prilicno neiskoristen...
drndalo

#3223 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Mislim da gradis kule u zraku, kada se SJJ nije za Titina doba, za one armije sa onoliko bagera i resursa, poceo preseljavati na zamisljenu lokaciju na Romaniji, onda nece nikada... Zasto ? S kojim prometom bi se otplacivao taj kredit ? Sadasnji promet moze sigurno biti bar 2x veci, a to je jos uvijek bar 40% manje od sadasnjeg kapaciteta... A kapacitet bi mogao malo i porasti (po meni do 15%) povecanjem broja operacija koje obavljaju avioni sa npr. 150 sjedista, umjesto 76... Elem, ja ne vidim da broj putnika tog aerodroma u dogledno vrijeme moze stici broj stanovnika ove zemlje, sve skupa...
komentar2

#3224 Re: Avio kompanije all about

Post by komentar2 »

Pa glavni grad mora imati reprezentativan aerodrom.
A lokacija bi prije trebala biti Sarajevsko-Zenička zaravan nego visoravni na planinama.
drndalo wrote:Mislim da gradis kule u zraku, kada se SJJ nije za Titina doba, za one armije sa onoliko bagera i resursa, poceo preseljavati na zamisljenu lokaciju na Romaniji, onda nece nikada... Zasto ? S kojim prometom bi se otplacivao taj kredit ? Sadasnji promet moze sigurno biti bar 2x veci, a to je jos uvijek bar 40% manje od sadasnjeg kapaciteta... A kapacitet bi mogao malo i porasti (po meni do 15%) povecanjem broja operacija koje obavljaju avioni sa npr. 150 sjedista, umjesto 76... Elem, ja ne vidim da broj putnika tog aerodroma u dogledno vrijeme moze stici broj stanovnika ove zemlje, sve skupa...
ljubav_aha

#3225 Re: Avio kompanije all about

Post by ljubav_aha »

Ridjobrki wrote:Mislim da se ne može dati 51% nacionalnog zračnog prevoznika (flag carrier). Nek me neko poduči ko zna sigurno ali mislim da je u tom kvaka.

sve se moze moj Ridjobrki prijatelju,o tome sam pisala ,ali dzaba :D
Post Reply