Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
lopovjack
#3201 Re: Cijene stanova All about
Cinjenica je da su prodali vec oko 60% sanova u novoj zgradi na malti. Dobra je stvar sto ce u toj zgradi biti centralno grijanje-toplane a ne plin. Takodjer sam cuo sve najbolje o izvodjaču,ali ni meni se ne svidja bas raspored u stanovima. Evo npr. ovaj od 65m2 deset kvadrata je otislo na dva hodnika. Ovi veci od 76m2 su bolji ali su preskupi...
-
StupskaBitanga
#3202 Re: Cijene stanova All about
što je bolje imati toplane a ne plin?
-
sabanss
#3203 Re: Cijene stanova All about
Nek ti odgovori onaj ko je probao obojeStupskaBitanga wrote:što je bolje imati toplane a ne plin?
Toplane skupe, plin jos skuplji
-
shheff
#3204 Re: Cijene stanova All about
koliko je realna cijena garsonjere na otoci 31 m2 kojoj treba renoviranje 6000-7000KM
- Kosato
#3205 Re: Cijene stanova All about
shheff wrote:koliko je realna cijena garsonjere na otoci 31 m2 kojoj treba renoviranje 6000-7000KM
ja ne bih licno dao vishe od 40.000,00
ako je bas u nekom rasulu ta garsonjera onda se malo cjenkaj spusti par tisuca i to je to
-
StupskaBitanga
#3206 Re: Cijene stanova All about
Živio sam u zgradi koja je bila na Toplanama i cijena mjesečnog računa za Toplane je bila preko 100KMsabanss wrote:Nek ti odgovori onaj ko je probao obojeStupskaBitanga wrote:što je bolje imati toplane a ne plin?![]()
Toplane skupe, plin jos skuplji
Sada ovdje mi plina u najvećoj zimskoj sezoni kada su najveći minusi dođe 150KM a u tu cijenu ulazi i topla voda i kuhanje
-
safran
#3207 Re: Cijene stanova All about
Ja stanujem u Aerodromskom i naselje je stvarno super. Zelenilo - ima, igralište za djecu - onako, bilo je, predviđeno je ali je polomljeno i djelimično u funkciji. Blizu je Park prijateljstva u Dobrinji 5 pa tamo vodimo malu djecu. Stariji imaju na raspolaganju 2 košarkaška igrališta i jedno fudbalsko. Kao i ostatak grada patimo se sa cukama. Parking mjesta - ima. Naselje ima ambulantu obiteljske medicine, apoteku. Prodavnice - Konzum, TP Market i veći broj granapa i zelenara. Od septembra imamo i vrtić Ciciban koji se deklariše kao "bošnjački". Blizu su Intereks, Tuš, Merkator etc. Uglavnom je mirno, saobraćaj umjeren pa dijete smiješ pustiti da se provoza na biciklu. Stanovi predviđeni za grijanje na struju i čvrsta goriva ali je u većini slučajeva proveden plin. Vode uvijek ima. Škole - Ćamil Sijarić najbliža - ima produženi boravak, Skender Kulenović kod Merkatora - nema produženi boravak. Državni vrtić - Srećica = smrdljivica - loš objekat. Privatnih ima u blizini bukadar. Uglavnom, naselje je super za porodice sa malom djecom, ima niz prednosti samo mi se čini da je cijena koju imaš na umu malo preniska. I garažu ne dobivaš uz stan - garaža je odvojena jedinica i može se prodati posebno.sanja072 wrote:.... i da, u većini slučajeva za pristojnu cijenu stana (nekih 85-90 hiljada) može se kupiti trosoban stan uz koji još dobiješ garažu, eventulano hobi sobu, a stan k'o bombon, sa odličnim rasporedom, zelenilo oko zgrade, parkovi, dovoljno mjesta za parking ako kojim slučajem ne dobiješ naprijed pomenutu garažu, zgrade pristojne s max 3 sprata itd....
- OldMayor
#3208 Re: Cijene stanova All about
Ljudi dragi proslo je vrijeme socijalizma i dobijanja stanova preko fondova, kad je drzava pomalo i vodila brigu gdje joj gradjani zive itd. Ovakvi stanovi se sada grade po citavom svijetu, funkcionalni i sa totalno iskoristenim prostorom. Znam ja da bi svi volili ko sto su navikli, spavace po 15m2, ostave, podrume, hodnike, ali toga vise nema. Da ima, onda cijena stana ne bi bila 2400 nego 3000 jer se to sve placa.
Bio il ne bio haos u ovoj zgradi na Malti, ovakvi stanovi se traze. Ljudi sto zive u starijim stanovima, zatvaraju lodje, pregradjuju trpezarije, da dobiju od dvosobnog - trosoban.
Jednostavno trziste to trazi, a investitor daje ono sto se trazi. Sta sad, nece napravit dvosoban stan 60m2 i da ga niko ne kupi? A iskreno i pojedini ne znaju sta bi, jer da je stan 60m2 dvosoban rekli bi joj vidi tolika kvadratura a samo dvije sobe.
Uostalom, nazovite pa vidite kolko je ostalo stanova, sto dovoljno govori sta se trazi. I prije nego lupite komentar, razmislite sta bi vi uradili, da li biste kupili nov stan u novoj zgradi dvosoban 45m2 ili na slicnoj lokaciji kupili nekakvu starudiju od 30+ godina dvosoban od 55m2 gotovo po istoj cijeni?
Bio il ne bio haos u ovoj zgradi na Malti, ovakvi stanovi se traze. Ljudi sto zive u starijim stanovima, zatvaraju lodje, pregradjuju trpezarije, da dobiju od dvosobnog - trosoban.
Jednostavno trziste to trazi, a investitor daje ono sto se trazi. Sta sad, nece napravit dvosoban stan 60m2 i da ga niko ne kupi? A iskreno i pojedini ne znaju sta bi, jer da je stan 60m2 dvosoban rekli bi joj vidi tolika kvadratura a samo dvije sobe.
Uostalom, nazovite pa vidite kolko je ostalo stanova, sto dovoljno govori sta se trazi. I prije nego lupite komentar, razmislite sta bi vi uradili, da li biste kupili nov stan u novoj zgradi dvosoban 45m2 ili na slicnoj lokaciji kupili nekakvu starudiju od 30+ godina dvosoban od 55m2 gotovo po istoj cijeni?
- drndalo
#3209 Re: Cijene stanova All about
Ja bih bez puno razmisljanja kupio dobru starogradnju... Sta cu, staromodan sam...
Iduci pothvat investitora iz ANS Drive-a (i ostalih), jer trziste to zahtijeva:
Komforni jednosobni stanovi u novoj zgradi...

Last edited by drndalo on 30/10/2013 12:03, edited 4 times in total.
- madner
#3210 Re: Cijene stanova All about
10 kvadarata vise je 10 kvadrata vise.
-
milojicabrzi
#3211 Re: Cijene stanova All about
Zato sto stanovnistvo bjezi iz tih sredina u potrazi za zasposlenjem i koncentirse se u vecim gradskim centrima.Lounge Act wrote:Gledam danas nesto po piku pa me zanima - zasto su cijene stanova u Varesu i Vares Mejdanu, Ilijasu, Prijedoru i Brckom puno manje u odnosu na ostatak BiH?
Upravo iz tog razloga su cijene nekretnina u Mostaru, medju najvecim u BiH i u dobrom segmentu nadilaze i sarajevske cijene stanova-jer se komplet stanovnistvo iz hercegovackih, s oprostenjem, Vuko*ebina, masovno naseljava u Mostaru.
Banja Luka je takodjer, zbog potraznje, sa cijenama nadmasila Sarajevo, nema stana u gradskoj zoni ispod 2000 km/m2.
Pogledaj i u ovim novim naseljima u SA, u Tibri i Dobrinji, veliki je broj novih stanara koji su iz Kaknja, Zenice, Tuzle, a nasli posao u SA
- madner
#3212 Re: Cijene stanova All about
Ponuda u Sarajevu je trenutno jednostavno veca od potraznje pa su zato cijene relativno niske.
- Capsicum
#3213 Re: Cijene stanova All about
Raspored u ovim stanovima na Malti je kriza fakat. Ovakvo nesto jos u zivotu nisam vidio. Mislim, prodace se ovo, kao sto se i Tibra prodaje...
Steta dobre lokacije. Stara i nova kifla gledajuci raspored u stanovima, su svjetlosne godine ispred ovog cirkusa. Al, sto neko rece, valjda se ovo sad trazi...
Steta dobre lokacije. Stara i nova kifla gledajuci raspored u stanovima, su svjetlosne godine ispred ovog cirkusa. Al, sto neko rece, valjda se ovo sad trazi...
-
sabanss
#3214 Re: Cijene stanova All about
Pa ovo i jeste starogradnja... Pogledaj stanove na Ciglanama, Dobrinji ili Vojnickom. Sobe od 10 kvadrata nisu nikakva nepoznanica. Koncept DB-kuhinja-trepezarija-predsoblje u jednoj prostoriji nije bas dobro prihvacen u ovih par nekretnina gradjenih poslije rata (Importanne, Bosmal, Borak...)drndalo wrote:Ja bih bez puno razmisljanja kupio dobru starogradnju... Sta cu, staromodan sam...
-
sabanss
#3215 Re: Cijene stanova All about
Onda zivis u jako malom stanu ili ne grijes kao sto toplane griju... Vecina ljudi voli koncept grijanja unutrasnjih prostorija na 26 stepeni sto bi plinom prouzrokovalo ogromne troskove.StupskaBitanga wrote: Živio sam u zgradi koja je bila na Toplanama i cijena mjesečnog računa za Toplane je bila preko 100KM
Sada ovdje mi plina u najvećoj zimskoj sezoni kada su najveći minusi dođe 150KM a u tu cijenu ulazi i topla voda i kuhanje
-
StupskaBitanga
#3216 Re: Cijene stanova All about
Ako ti je mali stan od skoro 70 kvadrata i da temperatura u stanu nikad nije manja od 24 stepena
-
sabanss
#3217 Re: Cijene stanova All about
Svaka cast, onda je zgrada jako dobro izolovana ili imas stan u sredini zgrade sa malo povrsine vanjskih zidova. Plin sigurno nije jeftin oblik grijanja, mislim da je cak i najskuplji...StupskaBitanga wrote:Ako ti je mali stan od skoro 70 kvadrata i da temperatura u stanu nikad nije manja od 24 stepena
I koliko znam cijena grijanja za stan od 70 kvadrata je tacno 100 KM.
- OldMayor
#3218 Re: Cijene stanova All about
@sabanss, a na osnovu cega ovo tvrdis? Jeli imas konkretne informacije ili samo onako mislis da je tako. Jer koliko sam ja upucen u Bosmalu su gotovo svi stanovi prodati (da, trebalo im je dugo, ali jesu), Importanne isto tako je dosta stanova rasprodano, za Borak ne znam ali mislim da im je cijena previsoka.sabanss wrote:Pa ovo i jeste starogradnja... Pogledaj stanove na Ciglanama, Dobrinji ili Vojnickom. Sobe od 10 kvadrata nisu nikakva nepoznanica. Koncept DB-kuhinja-trepezarija-predsoblje u jednoj prostoriji nije bas dobro prihvacen u ovih par nekretnina gradjenih poslije rata (Importanne, Bosmal, Borak...)drndalo wrote:Ja bih bez puno razmisljanja kupio dobru starogradnju... Sta cu, staromodan sam...
Isto tako na Malti su svi stanovi sa tim otvorenim konceptom i pukli su u veoma kratkom roku, ja sam zvao i vec pola kvadratura nemas u ponudi rezervisano sve.
Dalje, vecina mladih voli taj otvoreni koncpet jer se mogu izvoditi sankovi i slicna sranja, stariji bas i ne vole. To treba imati na umu. Takodjer, dosta ovih postojecih stanova koji imaju odvojenu kuhinju i trpezariji, ljudi ruse spajaju, prave spavace sobe. Dakle to sto govoris, nije bas tacno.
@drndalo, to je tvoj ukus. Neko voli vise novogradnju, naustrb kojeg kvadrata vise. Jbg, nisu svi ljudi isti. Ali ne mozes sad tim ljudima reci da zive u cumezima, a eto ko ti se rasirio na 7-8m2 vise u zgradi staroj 30+ godina. Sve ima svoje prednosti i mane.
- OldMayor
#3219 Re: Cijene stanova All about
Pa nista drugo nego odlicna izolacija.sabanss wrote:Svaka cast, onda je zgrada jako dobro izolovana ili imas stan u sredini zgrade sa malo povrsine vanjskih zidova. Plin sigurno nije jeftin oblik grijanja, mislim da je cak i najskuplji...StupskaBitanga wrote:Ako ti je mali stan od skoro 70 kvadrata i da temperatura u stanu nikad nije manja od 24 stepena
I koliko znam cijena grijanja za stan od 70 kvadrata je tacno 100 KM.
Ja poznajem dvojicu likova koji placaju 350-400 KM grijanja, i to ne budu kuci uvijek. Plinsko etazno. Sad se fataju za glavu, jos plus ulozili po 3-4 hiljade da se to sve ugradi.
-
sabanss
#3220 Re: Cijene stanova All about
Jedno sam vrijeme gledao stanove u tim zgradama i bili su slobodni po par godina. Da ne govorim da su cijene spale sa pocetnih 4500 - 5000 KM na prihvatljivih 2000 - 2500 KM. Naravno da ima utjecaj i krize ali nije bas da se nisu prodavali stanovi u ostalim novogradnjama.
Inace cesto prodjem navece kraj Bosmala - tamo je stanova u kojima neko boravi jedno 7 -8... Toranj do tranzita je skoro prazan, tamo nikad nisam vidio svjetlo. Importane je koliko sam cuo tek nedavno prodao stanove, kada su dobro spustili cijene. Inace su i oni imali jedno tri prodata stana. Ne kazem da stanovi nisu prodati, samo ih nisu kupili ljudi da zive u njima, vec zato sto su morali negdje uloziti pare.
Tesko ce neko investirati u jednosoban stan od 85 kvadrata... Za vise se nema para pa se prave kompromisi sa pregradjivanjem i sobama od 10 kvadrata...
Inace cesto prodjem navece kraj Bosmala - tamo je stanova u kojima neko boravi jedno 7 -8... Toranj do tranzita je skoro prazan, tamo nikad nisam vidio svjetlo. Importane je koliko sam cuo tek nedavno prodao stanove, kada su dobro spustili cijene. Inace su i oni imali jedno tri prodata stana. Ne kazem da stanovi nisu prodati, samo ih nisu kupili ljudi da zive u njima, vec zato sto su morali negdje uloziti pare.
Tesko ce neko investirati u jednosoban stan od 85 kvadrata... Za vise se nema para pa se prave kompromisi sa pregradjivanjem i sobama od 10 kvadrata...
- drndalo
#3221 Re: Cijene stanova All about
Naravno da je to moj ukus i moj izbor... Ne znam sta nekome puno znaci starost zgrade ukoliko se finansijski i lokacijski moze bolje uklopiti u to, nego sa novogradnjom... Novogradnja po svaku cijenu, i to "na lokaciji"...? Ides, super zvuci, samo malo ljudi ima para za to, pa onda idu na kompromise, 6-sobni stan na cak 47m2... Karikiram, ali znas sta hocu reci...OldMayor wrote: @drndalo, to je tvoj ukus. Neko voli vise novogradnju, naustrb kojeg kvadrata vise. Jbg, nisu svi ljudi isti. Ali ne mozes sad tim ljudima reci da zive u cumezima, a eto ko ti se rasirio na 7-8m2 vise u zgradi staroj 30+ godina. Sve ima svoje prednosti i mane.
I ja bih volio da imam para za dvoetazni penthaus stan na M.dvoru od min. 160m2, sa terasicom od 30m2... Ali nemam... Pa sam u skladu sa svojim budzetom vagao i pravio kompromise... Pa sam skontao da mi je bolje 3-4 tramvajske stanice dalji stan uzeti, ali sa 12 m2 vise, i to da ga pristojno renoviram za ostatak para... *ebiga, ne moze sve... Barem ne vecini nas...
Ali kod nas bi svi sve i to odmah... Barem 3-soban, barem na Grbavici, barem 70m2, i da je kvadrat 1000 KM... Imal gdje ? Nema. Pa onda idu na to da imaju vise soba, makar i na 50m2, a kad dodju djeca, onda skontaju da djeca doduse imaju odvojenu sobu, ali da moraju zivjeti "na sprat" u njoj... A i to na kredit od 25 godina, sa povoljnih 9.99% kamate, a prije kupovine istog nisu ustedili ni 20.000 KM, da barem opremanje stana ne moraju ukljucivati u kredit...
Najteze je kupiti prvu nekretninu, makar bila i od 31m2... Kasnije je sve lakse, jer vec imas nesto, pa doplacujes razliku u kvadratima...
-
StupskaBitanga
#3222 Re: Cijene stanova All about
Svi bi hljeba preko pogače i to na Marijin Dvoru
-
ljuspica
#3223 Re: Cijene stanova All about
koliko kosta garsonjera na Dobrinji? Otprilike...
- valter.ba
#3224 Re: Cijene stanova All about
24.892 KM!
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
- CaneBos
#3225 Re: Cijene stanova All about
.
Last edited by CaneBos on 16/11/2013 15:13, edited 1 time in total.