swanfilter wrote: ↑24/02/2025 20:18
sumirprimus wrote: ↑24/02/2025 20:10
swanfilter wrote: ↑24/02/2025 20:06
Al, kako sam kazes, uz kredit. I ovim smo blize realnom. Odnosno, mjesecno na knap.
Da. Zato i je knap, prosjecna plata plus kredit. Ako nije stambeni jeste auto ili potrosacki. Ali je kredit.
Mali procenat ljudi ima iznad toga.
Al neko je ne prethodnoj stranici spomenuo 2000-2500 KM mjesecno potrebnih i za pojedinca, a da moze normalno kroz mjesec. Takvu platu mali broj i pojedinaca u BiH ima. Znaci, porodica sa dvije plate i dvoje djece mora sisati euro prosjek da ne zivotari.
E to meni vec nije jasno.
Pa je li svi vidimo i znamo da su nam cijene proizvoda vece nego u Njemackoj. Dakle,imamo njemacke troskove a bosanske plate i onda je i logicno da ces zivotariti sa 1000 eura mjesecno u BiH,isto kao sto zivotari i svabo sa tom platom u De. I ovdje je problem ljudima koji rentaju stanove,kao i tamo a evo i ovdje je postalo normalno da je rentanje stana na boljoj lokaciji 700 KM a tamo je 700 eura,jer je EU valuta.
I naravno da onaj ko zivi u gradu i sve kupuje,zacas potrosi te pare. Pa i ja ,cim izadjem iz kuce,pare samo nestanu...jedini nacin ustede je kada ne izlazim iz kuce
I to ne trosim na gluposti,ne pijem,ne pusim,ne drogiram se...nego osnovne stvari...
Jedino sto moze donekle spasiti i ublaziti ovo ludilo od cijena je da ljudi sebi zasade malo vrtlica i proizvedu hranu preko ljeta i zimnicu za zimu (ali i to nemaju svi uslove a neki i nece),pa da to malo ublazi ali opet za svako jelo treba i mesa a sada je prosjek mesa 20 KM/kg,fasirano ili junetina sa kostima.
Dakle,da napravis sarmu,sa tvojim kupusom,opet ti treba 25 KM za ostale sastojke