Jarane nema te. Niko ne glasa za tebe.Sejdić pisao Palmeru: Zašto ne razgovarate i s nama, imam rješenje za mnoge nedoumice
Novi Izborni zakon BiH
- sinuhe
#3201 Re: Novi Izborni zakon BiH
- Skijaš
#3202 Re: Novi Izborni zakon BiH
Jacati velikohrvatsku politicku opciju i dati joj jos mehanizama blokade jer ce se u protivnom ta velikohrvatska opcija razgoropaditi i dodatno blokirati stvar, nije konstruktivno. Pogresno je vjerovati u to a pogotovo je pogresno prijetiti tim.
- vee-jay
#3203 Re: Novi Izborni zakon BiH
Od Bakira Izetbegovica ne ocekujem nikakav korak koji bi isao ka jacanju drzave Bosne i Hercegovine i/ili bilo cega "Bosanskog" u njoj.
Od Radoncica isto.
Od onih stranaka koji sebe deklarisu kao "gradjanske" ocekujem puno vise od ovoga sto je sada (ne znam ni kako to da definisem).
Nadam se da se Komsic ostati istrajan.
Od Radoncica isto.
Od onih stranaka koji sebe deklarisu kao "gradjanske" ocekujem puno vise od ovoga sto je sada (ne znam ni kako to da definisem).
Nadam se da se Komsic ostati istrajan.
-
emmir1
#3204 Re: Novi Izborni zakon BiH
Lijepo bih dao Hrvatima mjesto u predsjedništvu.
I evo mi Bosnjaci pokazali da smo spremni na kompromis i uradili smo prvi korak.
Šta mi sada dobijamo
Jebo predsjednistvo, dom naroda treba držat
I evo mi Bosnjaci pokazali da smo spremni na kompromis i uradili smo prvi korak.
Šta mi sada dobijamo
Jebo predsjednistvo, dom naroda treba držat
-
Novak20
- SaraFina
#3206 Re: Novi Izborni zakon BiH
Gdje je 4 član presjedništva iz reda ostalih? Ha?
PREDSTAVNIK OSTALIH
Sejdić pisao Palmeru: Zašto ne razgovarate i s nama, imam rješenje za mnoge nedoumice
Predsjednik Romskog informativnog centra Dervo Sejdić uputio je otvoreno pismo američkom izaslaniku za izbornu reformu u našoj zemlji Matthewu Palmeru.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sejdic- ... /211001150
PREDSTAVNIK OSTALIH
Sejdić pisao Palmeru: Zašto ne razgovarate i s nama, imam rješenje za mnoge nedoumice
Predsjednik Romskog informativnog centra Dervo Sejdić uputio je otvoreno pismo američkom izaslaniku za izbornu reformu u našoj zemlji Matthewu Palmeru.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sejdic- ... /211001150
Pripadam građanima Bosne i Hercegovine u okviru ustavne kategorije 'Ostali' sa pravom da biram ali bez prava da budem biran, na poziciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Doma Naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, jer sam Rom. Ja zaista cijenim i zahvalan sam vladi SAD-a na uloženim naporima i pružanju pomoći Bosni i Hercegovini u njenom političkom i socio-ekonomskom napretku kao i asistencijama u okviru reformi koje Evropska unija zahtjeva od Bosne i Hercegovine na njenom putu ka članstvu u EU i NATO", kaže on.
Dodaje kako je zahvalan vladi SAD koja je delegirala Palmera kao svog izaslanika za izborne reforme u Bosni i Hercegovini.
"Nadam se iskreno da će te vi imati više uspjeha od prethodnih izaslanika SAD-a i Evropske unije, obzirom da nisu imali značajnihjih rezultata evo već 11 godina na temu provedbe Presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu o kojem i u kojem svi raspravljaju osim onih koga se to tiče. Iz medija u Bosni i Hercegovini saznajem i vidim da ste posvećeni u pružanju pomoći kako i na najbezbolniji način za sve nas izvršiti ograničene ustavne promjene u skladu sa tim i izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, a koji bi trebali biti u skaldu sa gore pomenutom Presudom Sejdić-Finci, ali i drugim presudama iz Strazbura koje vrlo često u svojim izjavama ističete i kao prioritet, na čemu sam vam posebno zahvalan", kaže on.
Kaže i kako je Palmer do sada više puta dolazio u Bosnu i Hercegovinu i kako je razgovarao sa političarima Bošnjaka, Hrvata i Srba bilo da su na pozicijama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, međutim, kako kaže Palmer do sada nije pozvao nikog iz Ustavne kategorije "Ostali" niti građana BiH koji ne pripadaju konstitutivnim narodima. Sejdić kaže i kako iz izjava se ne može naslutiti da ima namjeru i sa njima razgovarati.
"Možda mi imamo prijedlog koji može biti prihvatljiv za sve građane pa i pripadnike konstituvnih naroda. Ja sam uvjeren da ja Dervo Sejdić, imam prijedlog koji bi riješio mnoge nedoumice. U Bosni i Hercegovini, najvećim dijelom na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, živi oko 350.000 - 400.000 građana, državljana Bosne i Hercegovine koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, na koje vi čini se kao i vaši prethodnici kao relevantne sagovornike i značajan politički subjektivitet ne računate, ne uključujete. Siguran sam da znate ali ja vas također želim napomenuti da osobe-političari sa kojima razgovarate zastupaju isključivo interese njihovih etničkih skupina ili političkih stranaka i ideologija bez obzira na kojoj se funkciji nalaze u okviru institucija BiH, boreći se da za sebe i svoje istomišljenike obezbjede što više pa makar to bilo na štetu drugih", kaže on.
Dodaje kako ovo otvoreno pismo će završit porukom koju je na sličan način poslao visokom predstavniku EU u BiH gospodinu Cristian Schmidtu.
"Ljudi koji rade u situaciji su da pogriješe, ali isto tako da svoju grešku i isprave, naknadnom izjavom Izvinjenja. Na žalost neke se greške nikada ne mogu ispraviti pa je dobro iste svesti na minimum ili dobro razmisliti prije nego ih se učini.
Od vas kao legaliste i izaslanika SAD-a, očekujem da u vašem opusu rada, naročito rada na usklađivanju Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava i njene provedbe, obavezno obuhvatite uključivanje i nas pripadnika 'Ostalih', jer nas se tiče", zaključio je Sejdić.
-
Novak20
- Skijaš
#3208 Re: Novi Izborni zakon BiH
Hrvati imaju mjesto u Predsjednistvu. To je ustavna kategorija. Moze se govoriti o boljim metodama izbora clanova Predsjednistva a ako HDZ ima neki model koji bi povecao sanse da njihov kandidat pobjedi, trebaju pokazati konstruktivnost. Prijetnje Milanovicem ili nada u Dodikovu destruktivnost ne piju vode. U (relevantnim) medjunarodnim centrima moci jaca svijest koju bi se najbolje sazelo u krilaticu "Konstitutivnost za konstruktivnost". I ako nema konstruktivnosti, vece su sanse da se eliminise konstitutivnost Hrvata nego da uspiju ove prijetnje Bosnjacima Gazom
- Point.
#3209 Re: Novi Izborni zakon BiH
A ostale, kojih ima kao i Hrvata u BiH ko jebe jelde? Od nameta nema selameta.Novak20 wrote: ↑01/10/2021 17:18Ofucano razmišljanje koje se svodi na HDZ i Čovića kao pravdanje za dominaciju Bošnjaka nad Hrvatima i oduzimanje njihovih političkih prava. Hrvati i hrvatska politika generalno nisu zadovoljni jer su izigravani godinama nametanjem u miru ali kockice su se sada poprilično složile.
Kompletna hrvatska nacija je danas složna po pitanju BiH, politika u boljim okolnostima radi i lobira za ono što je u ratu izboreno i za što su ljudi ginuli da bi ih se u miru potralo kao politički nebitne.
Za svo to vrijeme koliko je imala otvorenu podršku MZ, bošnjačka politika nije napravila ništa korisno za svoj narod kojega neprestalno drži u političkim tenzijama ovećavajući pobjedu umjesto da se posvetili pravdi i ekonomskom napretku barem u dijelu države gdje im nitko ne smeta da pokažu koliko su sposobni.
Ako se ne usvoje izmjene IZ na način da tri konstitutivna naroda budu stvarno jednakopravni ili barem da se tako osjećaju oripadnici tih naroda, otvoriti će se ili ubrzati neki drugi polirički procesi sa nepredvidivim ishodima.
-
Nikola Testa
#3210 Re: Novi Izborni zakon BiH
2022 izbacit HDZ iz vlasti, vidjećete kako se onda prave kompromisi.
-
Seawolf
#3211 Re: Novi Izborni zakon BiH
Pa šta fali ovom novom prijedlogu?Skijaš wrote: ↑01/10/2021 19:27Hrvati imaju mjesto u Predsjednistvu. To je ustavna kategorija. Moze se govoriti o boljim metodama izbora clanova Predsjednistva a ako HDZ ima neki model koji bi povecao sanse da njihov kandidat pobjedi, trebaju pokazati konstruktivnost. Prijetnje Milanovicem ili nada u Dodikovu destruktivnost ne piju vode. U (relevantnim) medjunarodnim centrima moci jaca svijest koju bi se najbolje sazelo u krilaticu "Konstitutivnost za konstruktivnost". I ako nema konstruktivnosti, vece su sanse da se eliminise konstitutivnost Hrvata nego da uspiju ove prijetnje Bosnjacima Gazom
Kandiduje se Sejdić u Sarajevu i izaberu ga birači u pet nekih kantona.
Kandiduje se Finci u Mostaru i izaberu ga birači iz pet nekih drugih kantona.
Kandiduje se dr. Pilav u Srebrenici i izaberu ga birači u manjem entitetu.
I svi zadovoljni. Svako izabrao svog predstavnika u Predsjedništvu BiH.
Ako ne budu takvi rezultati izbora, onda nije problem u izbornom zakonu, nego u biračima.
Građanska država nije u izbornom zakonu, nego u glavama birača.
Uostalom, prije 31 godinu smo birali prema najboljem izbornom zakonu na svijetu i svi smo birali iz jedinstvene izborne jedinice, svih 7 članova Predsjedništva RBiH.
Pa smo izabrali sedmoro od kojih je troje završilo osuđeno za ratne zločine.
- 512MB
#3212 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ustav se može promjenit i bez HDZa. Nek kasnije kmeče ko ih jebe.
-
Nikola Testa
- Bloo
- Globalna šefica
#3214 Re: Novi Izborni zakon BiH
građanska vrlinaSeawolf wrote: ↑01/10/2021 20:09 Građanska država nije u izbornom zakonu, nego u glavama birača.
Uostalom, prije 31 godinu smo birali prema najboljem izbornom zakonu na svijetu i svi smo birali iz jedinstvene izborne jedinice, svih 7 članova Predsjedništva RBiH.
Pa smo izabrali sedmoro od kojih je troje završilo osuđeno za ratne zločine.
- Login77777
#3215 Re: Novi Izborni zakon BiH
Dodao je da ukidanje nacionalnih prefiksa u izborima članova Predsjedništva BiH ne predstavlja pravu reformu koju treba Bosna i Hercegovina.
- To je tzv. Fileov model, kojim se, naizgled, implementira presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”, ali se kroz matematiku zapravo želi osigurati status „konstitutivnih partija“ - kaže Veber.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Bloo
- Globalna šefica
#3217 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ovo sve vise lici na LOTR

Spoiler
Show

-
pemanapemani
#3218 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nazalost, popis je pokazao da ostalih ima cca. 3%, a danas vjerovatno i manje. Od toga nesto vise od 1% onih kojima je Bosna i Hercegovina primarni identitet.
Zaklinjes se u BiH, a kad dodje mak na konac (popis) poletis " svome jatu".
Legitimno, ali o kakvoj nasusnoj potrebi za gradjanskom drzavom onda pricamo?
U Ustavu imamo konstitutivne narode i gradjane. Svi polete da budu konstitutivni, a onda se srdimo na MZ sto ne naprave gradjansku BiH i ukinu konstitutivnost.
-
Seawolf
#3219 Re: Novi Izborni zakon BiH
Građani nisu oni koji su na popisu na pitanje broj 24 odgovorili nekim drugim identitom koji nije jedan od konstitutivnih.pemanapemani wrote: ↑01/10/2021 21:21 Da je tacno ono sto gospodin Sejdic govori, danas bi imali barem solidne temelje za gradjansku drzavu.
Nazalost, popis je pokazao da ostalih ima cca. 3%, a danas vjerovatno i manje. Od toga nesto vise od 1% onih kojima je Bosna i Hercegovina primarni identitet.
U Ustavu imamo konstitutivne narode i gradjane. Svi polete da budu konstitutivni, a onda se srdimo na MZ sto ne naprave gradjansku BiH.![]()
Takvi su samo zamijenili jednu košulju drugom i to ih ne čini "građanima".
Građani su samo oni koji su se popišali na pitanje broj 24 i time dali do znanja da takvom pitanju nije mjesto na popisu, te odabrali "Ne izjašnjava se".
A takvih je bilo 10 puta manje od 3%.
- Login77777
#3220 Re: Novi Izborni zakon BiH
Sta ima brojnost sa time? Svaki drzavljanin BiH mora isto vrijediti. Brojnost tu nema veze. Kao sto jednako mora biti zastupljenost jednog narod koliko i drugog prema ustavu i ako jedni ima nekolilo puta vise.pemanapemani wrote: ↑01/10/2021 21:21Da je tacno ono sto gospodin Sejdic govori, danas bi imali barem solidne temelje za gradjansku drzavu.
U Ustavu imamo konstitutivne narode i gradjane. Svi polete da budu konstitutivni, a onda se srdimo na MZ sto ne naprave gradjansku BiH i ukinu konstitutivnost.![]()
Jedino je sigurno a to je da nije moguce provesti presude iz strazbura a ostaviti povlastena tri naroda naspram ostali.
-
last mohicans
#3221 Re: Novi Izborni zakon BiH
Mozda je čovjek mislio na Rome
U vezi ovog File-ta, bas šega prezime, sta je loše za izbor onog člana predsjednistva koji dobije najvise glasova u FBiH,zatim da naredni bude iz drugih izbornih jedinica u kojima prvi nije dobio glasove? Tu Komšo nema šanse kao hrvatski član, jedino da ima više i od bošnjačkog člana, pa da imamo u suštinu dva bošnjačka. Ako ovaj prijedlog dozvoljava izbor hrvatskog člana iz jedinica gdje su Bošnjaci vecina. Jesu li ovim prijedlogom određene nacionalnosti, da jedan mora biti Bošnjak, a drugi Hrvat? Mene više interesira DN koji treba za svagda razjebati u obimu kakvom je sad, da te više ne moze kočiti kome se nadigne da koči.
U vezi ovog File-ta, bas šega prezime, sta je loše za izbor onog člana predsjednistva koji dobije najvise glasova u FBiH,zatim da naredni bude iz drugih izbornih jedinica u kojima prvi nije dobio glasove? Tu Komšo nema šanse kao hrvatski član, jedino da ima više i od bošnjačkog člana, pa da imamo u suštinu dva bošnjačka. Ako ovaj prijedlog dozvoljava izbor hrvatskog člana iz jedinica gdje su Bošnjaci vecina. Jesu li ovim prijedlogom određene nacionalnosti, da jedan mora biti Bošnjak, a drugi Hrvat? Mene više interesira DN koji treba za svagda razjebati u obimu kakvom je sad, da te više ne moze kočiti kome se nadigne da koči.
-
pemanapemani
#3222 Re: Novi Izborni zakon BiH
Morao sam se izjasniti kao Bosanac/BiH, jer su izjednacii etniju i naciju. Da je bilo pitanje etnicka/narodna pripadnost, bio bi odgovor koji si naveo.Seawolf wrote: ↑01/10/2021 21:29Građani nisu oni koji su na popisu na pitanje broj 24 odgovorili nekim drugim identitom koji nije jedan od konstitutivnih.pemanapemani wrote: ↑01/10/2021 21:21 Da je tacno ono sto gospodin Sejdic govori, danas bi imali barem solidne temelje za gradjansku drzavu.
U Ustavu imamo konstitutivne narode i gradjane. Svi polete da budu konstitutivni, a onda se srdimo na MZ sto ne naprave gradjansku BiH.![]()
Građani su samo oni koji su se popišali na pitanje broj 24 i time dali do znanja da takvom pitanju nije mjesto na popisu, te odabrali "Ne izjašnjava se".
- Tanqueray
#3223 Re: Novi Izborni zakon BiH
Preduslovi za gradjansku drzavu je demontiranje SDA, tj da se podigne svijest glasaca da padnu ispod 3%.
Na popisu izbaciti nacionalno opredjelenje i vjeroispovjest.
Rat spominjati sto manje.
Vjerske sluzbenike vratiti u bogomolje.
Donijeti zakon o sirenju medjunacionalne mrznje, sa posebnim osvrtom na drustvene mreze i portale. Prakticno vratiti verbalni delikt, jer ovo sada je preslo sve moguce granice.
Onda se imamo cemu nadati, sve do tada, bice ovako kako je, politicari ce plasiti "svoj" narod drugim narodima itd a za to vrijeme ce da uzimaju taj isti narod lopatom, skakati sa funkcije na funkciju do kraja zivota.
Na popisu izbaciti nacionalno opredjelenje i vjeroispovjest.
Rat spominjati sto manje.
Vjerske sluzbenike vratiti u bogomolje.
Donijeti zakon o sirenju medjunacionalne mrznje, sa posebnim osvrtom na drustvene mreze i portale. Prakticno vratiti verbalni delikt, jer ovo sada je preslo sve moguce granice.
Onda se imamo cemu nadati, sve do tada, bice ovako kako je, politicari ce plasiti "svoj" narod drugim narodima itd a za to vrijeme ce da uzimaju taj isti narod lopatom, skakati sa funkcije na funkciju do kraja zivota.
-
Seawolf
#3224 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ne dopada mi se uopšte tvoje objašnjenje.pemanapemani wrote: ↑01/10/2021 21:38Morao sam se izjasniti kao Bosanac/BiH, jer su izjednacii etniju i naciju. Da je bilo pitanje etnicka/narodna pripadnost, bio bi odgovor koji si naveo.Seawolf wrote: ↑01/10/2021 21:29
Građani nisu oni koji su na popisu na pitanje broj 24 odgovorili nekim drugim identitom koji nije jedan od konstitutivnih.
Imao si pitanje broj 19, na koje si odgovorio sa "BiH", a pošto poistovječuješ nacionalnost sa državljanstvom, onda je za tebe pitanje broj 24 bilo suvišno.
A u tom slučaju postoji samo jedan "građanski" odgovor na pitanje broj 24.
- Skijaš