Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Edin H.

#3201 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Edin H. »

animals wrote:
Edin H. wrote:

Brexit :D
Gdje zivis ti covjece..
pa si tako pametan..
Tesko zakljuciti iz odgovora? :-)
animals

#3202 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Edin H. wrote:
animals wrote:
Edin H. wrote:

Brexit :D
Gdje zivis ti covjece..
pa si tako pametan..
Tesko zakljuciti iz odgovora? :-)
Jel vozis kamion..
samo su oni tako pametni..
Edin H.

#3203 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Edin H. »

animals wrote:
Jel vozis kamion..
samo su oni tako pametni..
Da, kako si pogodio?

Ti mora da se bavis predvidjanjem kasikama :D
animals

#3204 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Samo da znas kad Evropa postane Amerika, a ide u tom smjeru..
najebali smo svi..
Edin H.

#3205 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Edin H. »

Ma ne gotivim ja ba americku verziju surovog kapitalizma, ja sam vise za kolektiv, nesto poput Sjeverne Koreje ili barem Kube :oops:
macchiato

#3206 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by macchiato »

Imam nešto famelije na Čemerici i odlično žive, ne žale se. :mrgreen:
Šta ja znam, valjda je fazon u tome kako se snađeš. Ili ne snađeš.

Doduše oni su otišli brzo poslije rata i vremenom su izgradili dobre karijere i živote (nikakvi senzacionalni poslovi, ali rade u struci i dobro im ide, mislim da je jedno od njih otvorilo i privatni poslić), ne znam kako je sad i koliko je izvodljivo izgraditi dobar život.
moonca

#3207 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Seyfo wrote:Tema postade ozbiljna,sazrijeva. Donekle se kao doslo. Spoznasmo cak i Ameriku. Btw meni se cini da su SAD bile mnogo aktualnije za odlazak za vrijeme rata pa tamo nekad iza rata pa negdje do 2000.g. Sada slabo ko odlazi u ovom valu odlazaka a i nije vise objekat zelje. Ja evo ne znam da je neko otisao tamo u zadnjih 5g a za Njemacku znam 10ero.
Svi misle da je Njemacka bolji -'deal' - a i bliza je. Mislim da grijese.
animals

#3208 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Edin H. wrote:Ma ne gotivim ja ba americku verziju surovog kapitalizma, ja sam vise za kolektiv, nesto poput Sjeverne Koreje ili barem Kube :oops:
Ne vec pljujes po Evropi...
iako vecina zapadni drzava ima kvalitetniji zivot za prosjecnu srednju klasu..
Edin H.

#3209 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Edin H. »

animals wrote:
Edin H. wrote:Ma ne gotivim ja ba americku verziju surovog kapitalizma, ja sam vise za kolektiv, nesto poput Sjeverne Koreje ili barem Kube :oops:

Znaci tebi je drago da Rumuni predsjedavaju Evropskom unijom? :D

A korupcija? :oops:
konjislav

#3210 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Seyfo wrote:Tema postade ozbiljna,sazrijeva. Donekle se kao doslo. Spoznasmo cak i Ameriku. Btw meni se cini da su SAD bile mnogo aktualnije za odlazak za vrijeme rata pa tamo nekad iza rata pa negdje do 2000.g. Sada slabo ko odlazi u ovom valu odlazaka a i nije vise objekat zelje. Ja evo ne znam da je neko otisao tamo u zadnjih 5g a za Njemacku znam 10ero.
Da, ali ne zato što ne žele, nego zato što ne mogu.
Malo istraže i shvate da je (gotovo) nemoguće otići u Ameriku, a sa druge strane lahko u Njemačku.
Gledajući iz te perspektive, Njemačka (kao dostupna država do koje se može doći) je bolja od Amerike. I ja isto tako mislim, mada sutra čim dobijem priliku ispaliti ću se za Ameriku, u Kaliforniju.
Last edited by konjislav on 08/01/2019 00:44, edited 1 time in total.
Edin H.

#3211 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Edin H. »

konjislav wrote: I ja isto tako mislim, mada sutra čim dobijem priliku ispaliti ću se za Ameriku, u Kaliforniju.
animals

#3212 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Edin H. wrote:
animals wrote:

Znaci tebi je drago da Rumuni predsjedavaju Evropskom unijom? :D

A korupcija? :oops:
Govorimo o zapadnim Evropskim drzavama..
a ne o onima koje su decenijama bile pod Rusima..
niko ne ide da zivi u Rumuniju..
vec na zapad..
moonca

#3213 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

kiki-miki wrote:
moonca wrote:
Zbog cega mislis tako?
I zasto je po tvom misljenju Amerika dobra za zivot?
Narod je po meni -fleksibilniji, veca mogucnost nalazenja posla, mislim da je i jeftinije zivjeti...mozes birati i klimu koja ti odgovara.... no, ja nisam zivjela u Njemackoj, ali moje poznavanje Njemaca - ne svidjaju mi se.
konjislav

#3214 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

kiki-miki wrote:
moonca wrote:
Zbog cega mislis tako?
Amerika je zemlja prilika i bukvalno ti nudi šta god hoćeš. Imaš dosta veću ponudu poslova koji su uzgred rečeno dosta plaćeniji od Njemačke konkretno u mojoj struci, a znam da je tako i za druge struke. Bilo šta vezano za STEM vrijedi ova tvrdnja. U prosjeku bolja klima, a u određenim slučajevima daleko bolja, ljudi dosta otvoreniji od Švaba, (gotovo) svi su došlje, tako da nema veze što nisi domaći Švabo u Americi, lakše otvoriti posao, manji porezi, možda mi još šta padne na pamet.
Last edited by konjislav on 08/01/2019 00:48, edited 2 times in total.
konjislav

#3215 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

moonca wrote:
kiki-miki wrote:
moonca wrote: Svi misle da je Njemacka bolji -'deal' - a i bliza je. Mislim da grijese.
Zbog cega mislis tako?
Narod je po meni -fleksibilniji, veca mogucnost nalazenja posla, mislim da je i jeftinije zivjeti...mozes birati i klimu koja ti odgovara.... no, ja nisam zivjela u Njemackoj, ali moje poznavanje Njemaca - ne svidjaju mi se.
Ja sam živio oko godinu dana za vrijeme fakulteta, i slažem se sa svim što si spomenula.
animals

#3216 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Porediti Evropu sa Amerikom, ili EU sa SAD..
ali Njemacku sa SAD, je malo perverzno..
animals

#3217 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

moonca wrote:
Jesi zivjela u Americi..
moonca

#3218 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

animals wrote:
moonca wrote:
Jesi zivjela u Americi..
Da.
1GB

#3219 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 1GB »

Njemacka je socijalna drzava gdje je vecini gradjana relativno dobro, dok su US dobre samo za uspjesne. Nijemci su iskreni dok ti se Amerikanci smijese i kad ti zele dobro i kad ti zele zlo. Nikad ne bih volio duzi period zivjet u US.
konjislav

#3220 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

1GB wrote:Njemacka je socijalna drzava gdje je vecini gradjana relativno dobro, dok su US dobre samo za uspjesne. Nijemci su iskreni dok ti se Amerikanci smijese i kad ti zele dobro i kad ti zele zlo. Nikad ne bih volio duzi period zivjet u US.
A kraći period? Određeni grad, određeni posao, određena firma, itd?
1GB

#3221 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 1GB »

Na kreci period bi zivio i u BiH ako treba :mrgreen:
muha_sa

#3222 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

dokle ste :?
Radio Sarajevo

#3223 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

dezurni_ucenik wrote:
Radio Sarajevo wrote:
Ne znam tačno koji je proces i da li je tačna ova priča, ali evo možeš i ovako...

https://www.kakopedija.com/1439/kako-postati-advokat/

Pripravnički možeš uvijek džaba kod nekog odraditi, ali jok, kod nas bi ljudi odmah milju i po, a ne znaju sijalicu zamijeniti.

Koliko sam uhljeb, valjda dokazuje da nikad nisam radio u državnoj firmi, otac mi leži na Kovačima, a majka penzioner. Svaku marku sam svojim radom zaradio. I da... Zajebao sam se u životu i završio FPN, ali vjeruj mi da se i od toga mogu napraviti pare, bez ikakve štele, ali moraš raditi. Bez motike nema hljeba...

Dzaba mozes pripravnicki uvijek odraditi ali nije istina da svi zele da rade odmah za milju i po. To je izmisljotina. Ne znam nikoga ko se bunio za pripravnicku sicu od platu. Isto tako mozes ti i nastaviti dzaba raditi, volontirati i sebe tjesiti da je to drustveno-korisni rad ali znaj da neko od tog tvog rada ima finu korist. Ta tvoja prica ne zivimo u Americi pa da se forsira bez motike nema hljeba. Da je tako ne bismo bili drzava sa najvecim brojem nezaposlenih u Evropi. Mozda nismo broj 1 ali sigurno je da smo pri vrhu. A i to nesto govori. Pa nemoguce je da su svi ljencuge i da niko ne zeli da radi. Ti si uspio super neka si. Mislis da je lako advokat postati? Moze svako poloziti pravosudni mozes otvoriti kancelariju. Pitanje je koliko ces imati klijenata. Mislis da je svaki advokat uspjesan? U svakom slucaju vrijedi probati ali uspjeh ti nije zagarantovan. Nismo mi uredjeno drustvo. Ako sam te sta uvrijedio za roditelje, izvini.
Drago mi je da smo spustili loptu. Moja poenta priče je da Bosna nije kriva što neko nema posao u struci, nego ima više stvari koje mogu biti, uslovno rečeno, okrivljene za to, a prva je izbor struke. Nažalost, svugdje u svijetu danas ima previše novinara, pravnika, ekonomista, kriminalista itd. Meni je skroz u redu nečemu se posvetiti jer to voliš, i ja to cijenim, ali ako kasnije nema para od toga, onda je pogrešno kriviti državu zbog toga. To je nažalost kapitalizam, koji će nam vjerovatno jednog dana svima glave doći, ali tako se pliva. Dakle, prvo treba kriviti svoj izbor, pa onda se zapitati jesam li dovoljno kvalitetan u tome, i je li možda ogromna konkurencija, itd. Država s tim nema ništa, a štele su sastavni dio traženja posla svugdje u svijetu, varate se svi vi koji mislite da je to drugačije negdje van Bosne.

Konkretno, ja sam završio FPN u Sarajevu, i radio sam u struci, i to za prilično lijepe pare u Sarajevu, ali sam u isto vrijeme gledao kako mogu zaraditi više i raditi druge stvari, koje mi možda nisu struka, ali su takođe interesantne i ugodne za raditi.

Kad sam našao nešto takvo, pokupio sam prnje, otišao na magisterij vani, i ostao jedno vrijeme, ali i pored toga, razvio sam biznis na internetu, koji je isključivo vezan za Bosnu. Trenutno radim u struci koja nema veze s mojom, i tu sam već pet godina, i super mi je. Shvatio sam da moja "struka", šta god to bilo, može biti bilo šta što mi se sviđa, a ne mogu da vjerujem da se ljudi vežu samo za jednu stvar, i radili bi samo to, i ništa nikad drugo.

Uz ugodnu prekvalifikaciju, može se naći super posao svugdje u Evropi, pa i u Bosni. Ali treba raditi, nekad i po 12 sati dnevno, i više. Ja radim u firmi osam sati, a onda radim sam kod kuće, i tako stalno. Onda će rezultati doći. Nakon toga možeš birati, biti sam svoj gazda, raditi manje itd.

Gomila mojih poznanika, pa i prijatelja, u Bosni traže posao, a Boga mole da ga ne nađu. Ili tako, traže u struci, a završili su komparativnu književnost. Meni je to sjajna struka, ali nažalost, nema ni potrebe ni para za to. Znam i gomilu ljudi koji misle da su pametniji od ostalih, a dovedeš im nekog stranca na kafu, i shvatiš da im je engleski na nivou how yes no. O drugim jezicima da ne pričam...

Što se tiče prava, znam da nije lako položiti pravosudni, ali znam i da se može. Jbg, ako ideš sa stavom "neću ja to nikad", onda i nećeš položiti. Kao advokat ne moraš imati kancelariju u centru grada, možeš i u Buća Potoku početi, s kirijom od 100 KM, a koliko ćeš imati klijenata, zavisi samo od tebe. Tu nema štela i štelica, tržište određuje.

Isto je i sa drugim profesijama. Skroz je u redu zajebati se u životu, ali nije u redu taj zajeb i dalje trpiti, te biti žrtva lošeg izbora. I nikad nije kasno promijeniti nešto u životu.
stakasa

#3224 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

muha_sa wrote:dokle ste :?
Meni se cini Njemacka smece Amerika vrh. Doduse nisam stigo sve procitat
muha_sa

#3225 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

stakasa wrote:
muha_sa wrote:dokle ste :?
Meni se cini Njemacka smece Amerika vrh. Doduse nisam stigo sve procitat
Dilema otic u Njemacku il Ameriku--preporucam Ameriku :D
Post Reply