Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Saka

#3201 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

PeroVelikiZdero wrote:Pa ja sam zelio da platim i legalno poslujem ali kako kad su nesposobni da usavrse zakone kojim mozemo otvoriti neki obrt kojim cemo legalno prijavljivati rashode. Jer pazi, meni nisu rashodi 20%, meni su rashodi 60% - 70 % i sad ja njima moram platiti na ukupan prihod porez.
Jesam li ja tu kriv ili oni koji nisu meni omogucili da legalno radim?
Ma bolan mogao si ti napraviti obrt i raditi normalno, 20-ti put to spominješ. Kad registruješ obrt u opštini kažeš prodaja i zdravo. Poslije te ništa ne sprečava da šalješ poštom u inostranstvo i naplaćuješ. Jedino ako ne izvoziš kontejnerima pa ti treba carinski broj. Znam koliko hoćeš ljudi koji preko obrta rade s inostranstvom i nemaju problema, niti ih je neko kad kaznio. Jeste siva zona ali normalno funkcioniše. Meni se čini da vi to navodite samo radi vadione. Pa ima hiljade i hiljade pravila i za obrt i firme koje su stupidne pa ljudi opet rade, dovijaju se. Kad bi mi svi rekli: e neću sad da radim dok se to ne uredi tako i tako ne bi niko ništa radio.
Norm

#3202 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Norm »

Na koji broj uplacujete, kome? ja bio u PU i trazio da mi daju uplatnicu i na koji broj, svrhu, kome da uplatim...kazu neznamo jos tacno, sacekajte sa uplatom, ako pogrijesite necete moci vratiti???
Da ne govorim o tome da imaju podatke od banke? koje im banka nije ustupila...bio i u banci i pitao ih o ovome jer se listing mog racuna dobijen iz banke za 2017 i onoga sto imaju u PU a tvrde da su dobili iz banke ne slaze ni blizu??? U banci me uvjeravaju da im oni nisu dostavili te podatke jer nisu zvanicno ni dobili zahtjev???
Odem ponovo u PU i pitam sta sad...odgovor je popunite po tom sto imate pa cemo mi razmotriti da li prihvatamo???
Znaci li to da ako ne uplatimo na pogresan racun da ce nas kazniti? ili ako uplatimo i pogrijesimo necemo dobiti lovu nazad?
:bih: :bih: :bih:
tester33

#3203 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by tester33 »

Norm wrote:Na koji broj uplacujete, kome? ja bio u PU i trazio da mi daju uplatnicu i na koji broj, svrhu, kome da uplatim...kazu neznamo jos tacno, sacekajte sa uplatom, ako pogrijesite necete moci vratiti???
Da ne govorim o tome da imaju podatke od banke? koje im banka nije ustupila...bio i u banci i pitao ih o ovome jer se listing mog racuna dobijen iz banke za 2017 i onoga sto imaju u PU a tvrde da su dobili iz banke ne slaze ni blizu??? U banci me uvjeravaju da im oni nisu dostavili te podatke jer nisu zvanicno ni dobili zahtjev???
Odem ponovo u PU i pitam sta sad...odgovor je popunite po tom sto imate pa cemo mi razmotriti da li prihvatamo???
Znaci li to da ako ne uplatimo na pogresan racun da ce nas kazniti? ili ako uplatimo i pogrijesimo necemo dobiti lovu nazad?
:bih: :bih: :bih:

Samo se upusti , i ne uplacuj nista. Nema sanse da pogrijesis... :wink:
DJ Babo

#3204 Re: Freelancing

Post by DJ Babo »

she+ wrote:
DJ Babo wrote: obrt, s tim da ja puno radim i na nasem trzistu
hmh, kako?

doduse, sad guglam, vidim da bi po novom zakonu to trebalo biti rijeseno.. dokle je, jel usvojen?
https://www.klix.ba/biznis/obrtnici-oce ... /171113112
iskren da budem, meni je malte ne bila novost to da obrtnici ne mogu raditi sa inostranstvom. mislim da sam to nekad ranije cuo, ali sam odmah i zaboravio

kao obrtnik imam devizni racun u banci i regularno primam uplate na koje akontativno placam porez u roku od 7 dana. koliko sam vidio na drugoj temi (gdje ima ljudi koji puno znaju o ovoj tematici), zakonom je regulisano da obrti ne mogu fizicki izvoziti nista, ali se ne govori nista o uslugama i poreska to tolerise.

ne vjerujem da je novi zakon jos usvojen
PeroVelikiZdero

#3205 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

Saka wrote:
PeroVelikiZdero wrote:Pa ja sam zelio da platim i legalno poslujem ali kako kad su nesposobni da usavrse zakone kojim mozemo otvoriti neki obrt kojim cemo legalno prijavljivati rashode. Jer pazi, meni nisu rashodi 20%, meni su rashodi 60% - 70 % i sad ja njima moram platiti na ukupan prihod porez.
Ma bolan mogao si ti napraviti obrt i raditi normalno, 20-ti put to spominješ. Kad registruješ obrt u opštini kažeš prodaja i zdravo. Poslije te ništa ne sprečava da šalješ poštom u inostranstvo i naplaćuješ. Jedino ako ne izvoziš kontejnerima pa ti treba carinski broj. Znam koliko hoćeš ljudi koji preko obrta rade s inostranstvom i nemaju problema, niti ih je neko kad kaznio. Jeste siva zona ali normalno funkcioniše. Meni se čini da vi to navodite samo radi vadione. Pa ima hiljade i hiljade pravila i za obrt i firme koje su stupidne pa ljudi opet rade, dovijaju se. Kad bi mi svi rekli: e neću sad da radim dok se to ne uredi tako i tako ne bi niko ništa radio.
A hoce li mi priznati rashode koje placam PayPalu i eBayu u obliku fee jer samo njima placam oko 18% fee.
Jel priznaju te racune?
Nesto sumnjam
Norm

#3206 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Norm »

PeroVelikiZdero wrote:
Saka wrote:
A hoce li mi priznati rashode koje placam PayPalu i eBayu u obliku fee jer samo njima placam oko 18% fee.
Jel priznaju te racune?
Nesto sumnjam
Pit'o ne priznaju... ali priznaju 20%-30% zavisi od djelatnosti u koju te smjeste... ;-)
DJ Babo

#3207 Re: Freelancing

Post by DJ Babo »

she+ wrote:doduse, sad guglam, vidim da bi po novom zakonu to trebalo biti rijeseno.. dokle je, jel usvojen? https://www.klix.ba/biznis/obrtnici-oce ... /171113112
Saka wrote: Ma bolan mogao si ti napraviti obrt i raditi normalno, 20-ti put to spominješ. Kad registruješ obrt u opštini kažeš prodaja i zdravo. Poslije te ništa ne sprečava da šalješ poštom u inostranstvo i naplaćuješ. Jedino ako ne izvoziš kontejnerima pa ti treba carinski broj. Znam koliko hoćeš ljudi koji preko obrta rade s inostranstvom i nemaju problema, niti ih je neko kad kaznio. Jeste siva zona ali normalno funkcioniše. Meni se čini da vi to navodite samo radi vadione. Pa ima hiljade i hiljade pravila i za obrt i firme koje su stupidne pa ljudi opet rade, dovijaju se. Kad bi mi svi rekli: e neću sad da radim dok se to ne uredi tako i tako ne bi niko ništa radio.
tako nekako? :D
odgovoricu ti citatom druga @Chmolje, jer je sve vrlo lijepo receno, bolje nego sto bih ja znao :)
svi ovi upisi mi samo govore da je dobar dio vas bio operisan od realnosti našeg državnog aparata koji uključuje i poreznu. mi koji smo radili i radimo u realnom sektoru, sa ovim se godinama suočavamo i snalazimo kako i koliko možemo. hiljadu puta se dešavaju situacije u kojima ne znaš kako postupiti, niti ti u poreznoj znaju reći kako ćeš to riješiti. i onda moliš Boga da si sve dobro uradio, da te još inspekcija ne pukne po ušima, iako si uradio najbolje što si znao.
i dodacu jos da ja za sve izdajem poreske fakture sa fiskalnim racunom, i placam sve obaveze prema drzavi
VladaFBiH

#3208 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by VladaFBiH »

PeroVelikiZdero wrote:Ja sam sebi vec otvorio revolut account, pokrenuo sam si zahtjev za Visa karticon. Dobit cu je kroz iducih 10-tak dana.
Zbogom Bosno, vise ni marke ovdje necu isplatiti, sve ce ici preko revoluta, pa hajde onda mi udite u trag.

Sto je najgore zelio sam legalno poslovat ovdje, ali ne daju mi da idem u legalu jer nasi zakoni ne poznaju preprodaju preko interneta.
Do sada sam bio na sivo, sad idem na crno
siguran? imaš li obrt? imaš li ulaz robe/dokaz o nabavci i dokaze da si prodao tu robu samo zaradio "maržu" mislim da bi se to trebalo moći riješiti... nema logike da ti oporezuju cijeli iznos osim ako ne prodaješ i nabavljaš na crno a tada nisi u "legali" svakako...
VladaFBiH

#3209 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by VladaFBiH »

bedakb wrote:@Chmoljo

Cemu onda kolona u AMS-1035 pod nazivom Zdravstveno osiguranje na teret osiguranika ? Ti ako si svoje pare nasao na putu, ja bgm nisam :)

Neka fino urede sve stvari pa cemo onda razgovarati, sta tako su mogli dodati u ovaj obrazac i jos neku glupost tipa Dodatak za zastitu okolisa, pa da suma sumarum dodjemo na nekih 20% poreza na kraju :?

P.S u javnom pozivu na stranici PUFBIH se nigdje ne spominje 4% nego samo stopa od 10%, medjutim kad vidis obrazac stvari izgledaju drugacije.Nije valjda da je i to propust u pozivu, kao i ono za 20% rashoda ?
Jesi li bio prijavljen u tom periodu na biro i imao zdravstveno osiguranje (bez obzira da li si ga koristio ili ne)?

Meni je logično da ti naplate jer si svakako mogao ili si koristio uslugu koja je namijenjena za nezaposlene bez prihoda... da li je pravično to je već druga stvar
PeroVelikiZdero

#3210 Re: Porez na dohodak na freelancing?

VladaFBiH wrote:
PeroVelikiZdero wrote:Ja sam sebi vec otvorio revolut account, pokrenuo sam si zahtjev za Visa karticon. Dobit cu je kroz iducih 10-tak dana.
Zbogom Bosno, vise ni marke ovdje necu isplatiti, sve ce ici preko revoluta, pa hajde onda mi udite u trag.

Sto je najgore zelio sam legalno poslovat ovdje, ali ne daju mi da idem u legalu jer nasi zakoni ne poznaju preprodaju preko interneta.
Do sada sam bio na sivo, sad idem na crno
siguran? imaš li obrt? imaš li ulaz robe/dokaz o nabavci i dokaze da si prodao tu robu samo zaradio "maržu" mislim da bi se to trebalo moći riješiti... nema logike da ti oporezuju cijeli iznos osim ako ne prodaješ i nabavljaš na crno a tada nisi u "legali" svakako...

Nemam obrt jer ga nisam mogao registrirati za intenet prodaju, to ne mozes ni dan danas.

Cak da imam registriran neki obrt u BIH, mislim da bi morao platiti porez na dohodak iz inozemstva jer obrt u BIH ne moze poslovati van BIH. Znaci, mogu me opet pitati a a sta je sa ovim novcima koje si dobio iz inozemstva, sta je sa tim?
Ne mozes to staviti na obrt kad obrt ne moze dobivati novce iz inozemstva.

Ne znam, sve je trulo i neoranizirano, to je poenta svega ovog problema.
Onda kako c im reci evo platio sam fee ebayu i paypalu 18%, kad to nebi mozda ni priznali.

U trenutnoj situaciji, nema sanse da ista mogu osim platiti. Jedini mi je spas da ukinu ovo retroaktivno.

Jos nesto, nemam nikakve dokaze o kupljenim stvarima jer okle mi dokazi od prije 3 godine.
A ja sam cak pitao tetu u PU, ona mi je rekla cak da i imam dokaze, nista mi ne pomaze jer nemam nikakav obrt. Ja joj govorim pa oprobao sam ga izvaditi, oni mi rekli ne moze a teta meni samo rasiri rukama i kaze ne znam ti ja nista ali tako je.
E jebi ga sada
she+

#3211 Re: Freelancing

Post by she+ »

a dobro, ako prodje taj zakon, onda ce to sve biti regularno
samo valjda ne dodje i uz vise nameta
pianist

#3212 Re: Freelancing

Post by pianist »

TheHound wrote:
pianist wrote:

Nasao se neki wallpaper s motivima Maldiva? :lol:
Samo kad bi znao :)
maher

#3213 Re: Freelancing

Post by maher »

kod nas posebno imamo primjere gdje stranci zaposljavaju ljude ovdje i ostvaruju extra profit jer na primjer ovdje rad inzenjera plaćaju 3000 KM mjesečno, a prodaju ga u svijetu za 10000 KM, koliko bi plaćali inženjera u svojoj zemlji ...
imate strucnjake sa balkana, koji su se besplatno skolovali i koji odlaze na zapad i spremni su raditi za manje place jer nisu optereceni kreditima kao zapadni studenti koji vracaju ogromne kredite kojima placali studije i kojima ovi snizavaju cijenu rada ...
rad u softverskoj industriji je jako placen, ali i izrabljivacki ... to se moze raditi određen vremenski period ... neko izdrzi 5 godina, neko 10 ... ali ne moze do penzije ... gazda uzima nove, mladje i onda njih cijedi, a ovi iscijedjeni onda razmisljaju da otvore neki svoj biznis ili da nadju neki posao od 8 do 4 ...
postoje kod nas firme koje sve ovo rade legalno sa stotinama radnika i placaju sve sto treba ... i to nijednoj ozbiljnoj firmi nije problem ... ali ako ima onih koji to rade na crno, onda oni ispadaju budale ... naravno, svaka cast onima koji rade za strance daljinski, ali steta je sto umjesto sati rada ne izvozimo proizvode i rješenja ... profit i to ogroman uzima neko drugi ...
generalno, vidjeli smo da sve neke subvencije, olaksice, povoljnosti privlace samo petljance ... i da to za ozbiljne poslove i firme nije potrebno ...
svako ko ovdje radi bilo za koga mora drzavi platiti njene usluge ... policija, vojska, pravosuđe, finansijski sistem ... kao bilo gdje drugo ... firme ne postoje zbog radnika i drzave kao sto nekad gazde počnu kukati nego zbog njihovog profita isto kao što pdv ne plaćaju firme nego nego kupci ... sta god kupimo mi platimo 17%, a onda gazde kazu mi placamo drzavi pdv i kao sad bi drzava trebala da ih pazi...
nije nemoguce da ovo oporezivanje traze stranci da bi zastitili svoja trzista i svoju radnu snagu ...
imali smo primjer seobe kreativne industrije iz londona u berlin ... zbog brexita ... odmah je skocila cijena stanova i poslovnih prostora u berlinu jer ovi koji su dosli imali su vece plate ... lokalne firme i strucnjaci su se preselili iz centra na periferiju ...
nekome

#3214 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

....
Last edited by nekome on 02/07/2025 14:49, edited 1 time in total.
pianist

#3215 Re: Freelancing

Post by pianist »

DJ Babo wrote:
pianist wrote:Koje odrasle? Pises o drzavi ko da zivimo u Svicarskoj, pa to moze jedino stranacki bot pomucenog razuma, ili stranacki bot u nastanku, jer mu je nesto negdje obecano, pripravnicki u nekoj drzavnoj sluzbi ili nesto slicno
tvoj je svijet mali i skucen, pa razumijem da ne mozes shvatiti da neko moze samo svojim znanjem i trudom uspjeti
Pa ironicno mi je jer sam bas ja takav primjer, uspio svojim znanjem i trudom, a i pored toga imam najveci stepen obrazovanja koji sam mogao imati sa svojim godinama. Bez obzira na to, vidim kako firme propadaju, kako mi je veliki broj prijatelja ostao bez posla jer firme propadaju, kriminal vlada u drzavi. Na svakom nivou drzave vlada kriminal i nepravda, a onda ti dodjes ovdje, sa svojim znanjem i uspjehom i pricas nekakve bajke o tome kako je drzava jos velikodusna? Prema kome je bolan velikodusna? Pa snasli smo se ti i ja, vidis li ti koliko ljudi ovdje ili radi za 400 KM, ili ne radi nikako?
To je sad vec jedna druga tema, necu da idem u dubiozu, bezveze cu ispeglati ljude ovdje, ali molim te, mani mi se prica o zakonu u ovoj drzavi, a pogotovo o njenoj velikodusnosti prema njenim gradjanima. Zbog tog sam pomislio da si nista drugo nego stranacki bot, jer svakodnedno po FB gledam pacenike koji su uletili pola godine u neku drzavnu sluzbu, pa jadni objavljuju na profilima kako je postavljen semafor u nekakvom sokaku, ne bi li ih ko ostavio na tom poslu.
nekome

#3216 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

....
Last edited by nekome on 02/07/2025 14:49, edited 2 times in total.
Saka

#3217 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

PeroVelikiZdero wrote:A hoce li mi priznati rashode koje placam PayPalu i eBayu u obliku fee jer samo njima placam oko 18% fee.
Jel priznaju te racune?
Nesto sumnjam
Ko hoće li ti priznati? To knjigovođa radi, nemaju ti šta "oni" priznati i ne priznati. "Oni" te mogu samo kazniti ako nije knjiženo po zakonu. A rashodi koje plaćaš PayPal-u i eBayu se naravno mogu knjižiti, nemaš računa ali imaš ugovor na kojem piše procenat. To je sve do knjigovođe da tvoj biznis model prilagodi našim uslovima. Naravno da naš zakon ne poznaje moderne internet transakcije, traže se računi, ovjereni ugovori sa prevodima od sudskog tumača i slične gluposti, ali nije ni inspekcija toliko nefleksibilna u tom smislu da tjera mak na konac, sve dok uredno izmiruješ obaveze.
PeroVelikiZdero wrote:Ne mozes to staviti na obrt kad obrt ne moze dobivati novce iz inozemstva.
Ko kaže da obrt ne može dobivati novce iz inozemstva? Otvoriš račun u banci i normalno ti liježu pare svana kao i svima. Ništa ga fizički ne sprečava, osim što negdje u pravilnicima stoji da ne može raditi uvoz/izvoz. Opet kažem, siva zona ali ljudi tako rade godinama i nemaju problema.
Norm

#3218 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Norm »

nekome wrote:
bosanka hercegovic wrote:AUG je propisan da ga podnosi pravno lice-firma dakle ISPLATILAC, obrazac nije namijenjen da ga popunjava primalac sredstava( zato je nepopunjiv), jer prema Zakonu obaveza ISPLATIOCA je da obračuna i uplati akontaciju poreza na dohodak 10%, doprinose za PIO 6%, doprininose za zdravstveno, prije isplate dohodka primaocu, te popuni i preda AUG-1031 i jednu kopiju obrasca pošalje preporučenom poštom primaocu dohodka...porzena inspekcija ne kontorlise u vezi AUG-a primaoca, već isplatioca jer to je njegova obaveza
:thumbup: :thumbup:

Kako malo ljudi ovo shvata, ili vjerovatno ne želi da shvati.
Nisam ni pravnik ni ekonomista, da li to znaci da ne treba da platimo to sto 'iscu'?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3219 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

VladaFBiH wrote: Jesi li bio prijavljen u tom periodu na biro i imao zdravstveno osiguranje (bez obzira da li si ga koristio ili ne)?

Meni je logično da ti naplate jer si svakako mogao ili si koristio uslugu koja je namijenjena za nezaposlene bez prihoda... da li je pravično to je već druga stvar
Kod mene drug nije bio prijavljen, nece nista da ima sa javnim zdravstvom. Placa sebi privatno zdravstvo i opet mora platiti. Meni to nije korektno.
Rimes87

#3220 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

Neko treba ovom Šerifu pokazati definiciju riječi retroaktivno...
bosanka hercegovic

#3221 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bosanka hercegovic »

Norm wrote:
nekome wrote:
bosanka hercegovic wrote:AUG je propisan da ga podnosi pravno lice-firma dakle ISPLATILAC, obrazac nije namijenjen da ga popunjava primalac sredstava( zato je nepopunjiv), jer prema Zakonu obaveza ISPLATIOCA je da obračuna i uplati akontaciju poreza na dohodak 10%, doprinose za PIO 6%, doprininose za zdravstveno, prije isplate dohodka primaocu, te popuni i preda AUG-1031 i jednu kopiju obrasca pošalje preporučenom poštom primaocu dohodka...porzena inspekcija ne kontorlise u vezi AUG-a primaoca, već isplatioca jer to je njegova obaveza
:thumbup: :thumbup:

Kako malo ljudi ovo shvata, ili vjerovatno ne želi da shvati.
Nisam ni pravnik ni ekonomista, da li to znaci da ne treba da platimo to sto 'iscu'?
Zbog nepostojanja obrasca građani nisu mogli prijaviti porez u ranijim godinama...jer obično se porez na adekvatnom obrascu porezne prijave prijavi, pa se onda izvrši uplata...porezna neće to da prizna...već se vadi da se imao AUG :-) na raspolaganju ...treba stvari posloziti kako treba...evo često po medijima ovih dana gostuje Šerif Isović, i nikako neko da ga pita da javno obajsni kako da primalac ino primitka popuni AUG i zaokruži a) ili b) jer većina freelancera nije niti pod a) niti pod b)...a moraju nešto zaokružiti, tj dati netačne podatke što je krivčno djelo.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3222 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Jedino sto se moze dobiti na "nepostojanje obrasca" jeste molba da se plati u ratama. To bi trebalo odobriti, ostalo ne.
bosanka hercegovic

#3223 Re: Porez na dohodak na freelancing?

un1ted wrote:
VladaFBiH wrote: Jesi li bio prijavljen u tom periodu na biro i imao zdravstveno osiguranje (bez obzira da li si ga koristio ili ne)?

Kod mene drug nije bio prijavljen, nece nista da ima sa javnim zdravstvom. Placa sebi privatno zdravstvo i opet mora platiti. Meni to nije korektno.
Kod nas i PIO i zdravstveno živi na račun ljudi koji trenutno rade i zarađuju, jer to je ostavština glupog komunističkog sistema...zato imamo situaciju da su penzije male, da je javna zdravstvena usluga koja se debelo plaća veoma loša, jer nema konkurencije...zna da će joj kanuti u javnu kasicu...ja sam se nadavno posjekla i otisla u dom zdravlja da mi saniraju povredu...i dali mi spisak da odem u apoteku da kupim sve što im treba, njihova je samo usluga besplatna...to je bio prvi put da sam im otisla u zadjih 18 godina, hvala Bogu
bosanka hercegovic

#3224 Re: Porez na dohodak na freelancing?

un1ted wrote:Jedino sto se moze dobiti na "nepostojanje obrasca" jeste molba da se plati u ratama. To bi trebalo odobriti, ostalo ne.
Porezna neće da bude fer pa da prizna da Ministarstvo finansija nije blagovrmeno i na adekvatan način uredilo pravilnicima ovu oblast. Zakon u globalu definiše da se na dohodak fizičkih lica plaća porez po stopi od 10%, da su oni imali čvrst propis u rukama, izašli bi oni u ranijim godinama sa ovim pozivom, a ne sad, nabrzaka, pred izbore i nakon što je usvojen ovaj falšavi AMS-1035, koji je samo unio pometnju građanima
PeroVelikiZdero

#3225 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Jos 10 dana da se rjesi nasa situacija.
Onda ce nam ostati ili plati ili ne plati pa onda snosi posljedice od kamata, do krivicnih prijava, gonjanja po sudovima, blokiranja racuna...

Bem im misa
Post Reply