US presidential election - Trump vs Hillary

Post Reply

Pobjednik izbora će biti:

Poll ended at 04/10/2016 14:57

1. Donald Trump
72
32%
2. Hillary Clinton
141
62%
3. izbori će se prolongirati zbog vanrednih okolnosti u USA ili svijetu
14
6%

Total votes: 227

prog321

#3201 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by prog321 »

daddy-kool wrote:
prog321 wrote:Ekonomija.
To je jedino bitno.
Ja godinama ponavljam da su zapadne ekonomije u sunovratu zadnjih 15 godina.
Ljudi u Americi rade po dva-tri posla da bi sastavili kraj sa krajem.
Sto rece jedan poznanik anglosaksonac, jebe mi se za nove poslove, ja hocu dobro placene poslove.
Trump nije bio dio establismenta. I to je jedino donijelo prevago. Sto je igrao na kartu rasizma, ksenofobije i izolacionizma je samo nuspojava.
Da je Sanders bio kandidat hladno bi uzeo izbore.
I sad bi pricali da su Ameri postali komunisti :-D
Osim što planira smanjiti ilegalnu imigraciju, zategnuti sa Kinom, i sl. na koji novi način on planira dovesti dobro plaćene poslove bjelcima sa srednjom školom? Podizanje minimalne nadnice? I ta priča je duža od 15 godina, ali je imala prekida sa periodima jefinog kredita i opšteg rasta.
Nesh' vjerovati, ali procitao sam Trumpov ekonomski plan uzduz i poprijeko. Prelistao razne analize. Sve u svemu, prosjecan 10-godisnjak bi sastavio slican plan. Dati bogatunima jos poreznih popusta (vecina ih ionako nista ne placa) i ukinuti sve trade ugovore. Mislim,, halo. ?
Ne vjerujem da je Trump sam mislio da ce pobjediti sa ovakvim ekonomskim planom. To je bilo navrat-nanos sastavljeno.
Ponavljam , Trump je showman, varalica i ludjak. Nece ni 10% svojioh planova ostvariti ako svi drzavni aparati ostanu isti ali se bojim da radikali u njegovom okruzenju ne iskoriste moc da bi uveli neku vrstu diktature ili poceli svjetski rat sa nuklearkama. To je verlika grupa ludjaka oko Trumpa i u ovom momentu je sve moguce. :-) :-)

Trump je dobio izbore jer je prestavljao buntovnistvo nad postojecom oligarhijom, Ne zbog ekonomskog plana.
palermo

#3202 Re: RE: Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by palermo »

artime wrote: Jah... Pa evo Obama obećao da ce smanjiti broj trupa na Bliskom pa sta bi na koncu. Otvorili se jos drugi frontovi. Stvarno me čudi to razmišljanje. Znaci rijeci z ovom poslu nista ne znače. 100 000 radnih mjesta. Poznato?

Btw nije mi namjera da poredim Dodika ili Bakira i Usa predsjednike no cisto da znate da je svugdje igra donekle slična. Prica se sto narod želi ćuti. I treba pohvaliti Trumpov tim koji je izračunao demografiju i koeficijent inteligencije i stvorio pricu o Meksikancima i muslimanima i crooked Hillary.. A recimo on nije placao porez. Lolcina velika. I sada kada je izabran ide drugi par cipela. Pokušava se stosta izbrisati. Sakriti. Itd. Retorika mu j bila odlična za pobjedu. To sto ja licno nisam za hate speech itd. To naravno nije bitno i na koncu on ce boraviti u Bijeloj ;)
Ma ova priča me podsjeća na sjajno vrijeme Mileta i Hareta kada je prevladavajuća misao bila,. to Dodo samo sebi diže rejting.....kao da on može nešto uraditi.....

Mislim ako je Trump i njegovo društvo tako mudro uračunao demografiju i inteligenciju svojih birača ne sumnjam da će tako mudro i vješto znati odabrati šta je najlakše uraditi da zadovolji makar minimum želja njegovih birača....šta misliš da mu je najlakše.....
Pandakonda

#3203 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Pandakonda »

daddy-kool wrote:
Pandakonda wrote:

https://www.donaldjtrump.com/policies/trade

Negotiate fair trade deals that create American jobs, increase American wages, and reduce America's trade deficit.

Pročitaj ostalo na linku mrsko mi kopirat sve :-)
Hvala ti na linku, ali koja konkretno politika će pomoći niskoobrazovanom glasaču da dobije satnicu od 20-40 dolara? U nekim dijelovima je i 15 nedosanjani san?
Vjerovatno samim time što će uštedit dosta para ako uspiju popravit loše trgovinske dogovore što je Trump najavio i te dodatne pare će se vjerovatno iskoristit da se povećaju plate i samim tim motivišu Amerikance da se isplati radit te poslove. Ovako Meksikanci rade te poslove jer se Amerikancima valjda ne isplati radit za 15 dok će neki Meksikanac čak pristat da radi za 7 npr.
daddy-kool

#3204 Re: RE: Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by daddy-kool »

artime wrote:
Btw nije mi namjera da poredim Dodika ili Bakira i Usa predsjednike no cisto da znate da je svugdje igra donekle slična. Prica se sto narod želi ćuti. I treba pohvaliti Trumpov tim koji je izračunao demografiju i koeficijent inteligencije i stvorio pricu o Meksikancima i muslimanima i crooked Hillary.. A recimo on nije placao porez. Lolcina velika. I sada kada je izabran ide drugi par cipela. Pokušava se stosta izbrisati. Sakriti. Itd. Retorika mu j bila odlična za pobjedu. To sto ja licno nisam za hate speech itd. To naravno nije bitno i na koncu on ce boraviti u Bijeloj ;)
Ovakva retorika kakva je bila u ovoj američkoj trci za predsjednika se do sada nije mogla čuti. Otvoreno pozivanje na iskaljivanje vlasitog nezadovoljstva i (ekonomskog) neuspjeha na imigrantima i strancima, neko nam oduzima poslove, pare (hej neko Americi nešto oduzima - najjača sila na svijetu, upravljaju finansijskim tržištima :-) ), islamofobija, ksenofobija, rasizam (vidi pod KKK i njegovu historiju prema crncima), itd

Koja je pozitivna vizija budućnosti?
daddy-kool

#3205 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by daddy-kool »

Pandakonda wrote:

Vjerovatno samim time što će uštedit dosta para ako uspiju popravit loše trgovinske dogovore što je Trump najavio i te dodatne pare će se vjerovatno iskoristit da se povećaju plate i samim tim motivišu Amerikance da se isplati radit te poslove. Ovako Meksikanci rade te poslove jer se Amerikancima valjda ne isplati radit za 15 dok će neki Meksikanac čak pristat da radi za 7 npr.
Amerika je puna para, ali njihova raspodjela ne valja. Kako će to korigovati?
Ko će kome povećati platu i zbog čega? Pa tamo je sve privatni sektor.
Napraviće shortage radne snage? How yes no.
daddy-kool

#3206 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by daddy-kool »

prog321 wrote:
Nesh' vjerovati, ali procitao sam Trumpov ekonomski plan uzduz i poprijeko. Prelistao razne analize. Sve u svemu, prosjecan 10-godisnjak bi sastavio slican plan. Dati bogatunima jos poreznih popusta (vecina ih ionako nista ne placa) i ukinuti sve trade ugovore. Mislim,, halo. ?
Ne vjerujem da je Trump sam mislio da ce pobjediti sa ovakvim ekonomskim planom. To je bilo navrat-nanos sastavljeno.
Ponavljam , Trump je showman, varalica i ludjak. Nece ni 10% svojioh planova ostvariti ako svi drzavni aparati ostanu isti ali se bojim da radikali u njegovom okruzenju ne iskoriste moc da bi uveli neku vrstu diktature ili poceli svjetski rat sa nuklearkama. To je verlika grupa ludjaka oko Trumpa i u ovom momentu je sve moguce. :-) :-)

Trump je dobio izbore jer je prestavljao buntovnistvo nad postojecom oligarhijom, Ne zbog ekonomskog plana.
Upravo, skup gluposti.
Muhamed Đakmić

#3207 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Muhamed Đakmić »

Ne bih poredio Trumpa sa Hitlerom, ali zar ne mislite da tridesetih godina prošlog stoljeća nisu postojale iste ove priče oko Hitlera? :D

I to čak u drugoj polovini tridesetih. Ono "Neće ba on ništa, đe će" level argumentacije, koji u suštini ne govori apsolutno ništa.

Trump je dobio izbore, a da veliki broj njegovih glasača ne bi podržao ono o čemu on govori da se stvarno počne dešavati u stvarnosti. Ali ti njegovi glasači stvarno ne znaju šta sve može proizaći ih njegovih postupaka, većina ih i ne pamti Drugi svjetski rat. Odnosno, ono što hoću reći je da nama izgleda treba svakih xy godina neko osvježenje sjećanja koliko su fašizam, rasizam i nacizam zajebane ideologije.

Nije većina Nijemaca stavila pušku na rame 1939. i krenula u osvajanje svijeta, ali takvo nešto nisu mogli zaustaviti jednom kad su dali Adolfu legitimitet.

Opet kažem, ne vjerujem da je Trump takav tip jer je Hitler bio totalno drugačija ličnost od njeg, ali ne znam kako neko može tvrditi bilo šta unaprijed. Ljudi su to kroz historiju radili i to je obično nosilo stotine hiljada života.
mousstapha

#3208 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by mousstapha »

Izgleda da čim izumre generacija koja pamti rat, vrijeme je za novi. :D
mixone1995

#3209 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by mixone1995 »

Kakav god da je Trump, bolji je od one trojice glavonja sto sjede u nasem Predsjednistvu.
Rugafet

#3210 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Rugafet »

Pandakonda wrote:Zabranit će PRIVREMENO ulaz muslimanima koji dolaze iz država koje imaju historiju sa terorizom, znači ne iz svake zemlje, samo one koje su povezane sa terorizom tipa Irak, Afganistan, Sirija itd. Sigurnost na prvom mjestu pa onda merhamet.
Tako je...Komsije za njega kazu da je uvijek bio miran i povucen.
animals

#3211 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by animals »

Amerika ima problem, koji i u Evropi nadolazi..
strah od imigranata,nedostatak posla, kriminal i korupcija..
politicari, koji su mutirali i zive daleko od realnog zivota obicnog covjeka..
velike kompanije koje su ljude stavileu ropstvo..
takvi ce politicari poceti pobijedjivati i u Evropi..
sve su krivi liberalni politicari, koji nisu ni l od liberalnog,
vec su u sluzbi veliki kompanija...
na prvom mjestu je nekontrolisano useljavanje, koje je od vecine ljudi napravilo rasiste..
Point.

#3212 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Point. »

animals wrote:Amerika ima problem, koji i u Evropi nadolazi..
na prvom mjestu je nekontrolisano useljavanje, koje je od vecine ljudi napravilo rasiste..
Nemoj da se lazemo, bijeli covjek je uvijek bio rasista. Pa do prije 50 godina su postojale raznorazne belgijske, holandske, britanske kolonije. Misljenja sam da je bijeli covjek uvijek bio rasista samo sto mu je ovaj egzodus sirijskih, somalskih imigranata idealno posluzio da taj rasisam ispoljava javno i bez stida.
Fudo387

#3213 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Fudo387 »

Na prvom mjestu je pasjaluk.
Visedecenijsko opste blagostanje u kojem se najeo, napio, nahandrio, dovelo ga u situaciju da vise ne zna sta ce od sebe.
Sistem uocio problem i onda mu ponudio dvije opcije, da bude hejter ili da bude peder.
I jbg, eto, sad se prazne.
omar little

#3214 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by omar little »

hmm evo prvih poteza

It emerged the US President-elect has spoken to the leaders of nine other countries - Egypt, Ireland, Mexico, Israel, Turkey, India, Japan, Australia and South Korea within 24 hours of his victory.
ultima_palabra

#3215 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by ultima_palabra »

omar little wrote:hmm evo prvih poteza

It emerged the US President-elect has spoken to the leaders of nine other countries - Egypt, Ireland, Mexico, Israel, Turkey, India, Japan, Australia and South Korea within 24 hours of his victory.
Kao što je neko govorio, Evropa u zapećku... možda je i bolje.
animals

#3216 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by animals »

Point. wrote:
Nemoj da se lazemo, bijeli covjek je uvijek bio rasista. Pa do prije 50 godina su postojale raznorazne belgijske, holandske, britanske kolonije. Misljenja sam da je bijeli covjek uvijek bio rasista samo sto mu je ovaj egzodus sirijskih, somalskih imigranata idealno posluzio da taj rasisam ispoljava javno i bez stida.
Cuj bijeli covjek jedini rasista..
pa i ti si rasista, samo neces da priznas..
svi ljudi na ovoj planeti su rasisti..
pa odes u drugo selo, pa te mrko gledaju,
a kamoli medju skroz drugacije..
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3217 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by pici »

Fudo387 wrote:
Visedecenijsko opste blagostanje u kojem se najeo, napio, nahandrio, dovelo ga u situaciju da vise ne zna sta ce od sebe.
Sistem uocio problem i onda mu ponudio dvije opcije, da bude hejter ili da bude peder.
:thumbup: e pa jednom da se i ja složim su tobom ( nisam peder) generale fHudara :mrgreen:
Fudo387

#3218 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Fudo387 »

ultima_palabra wrote:
omar little wrote:hmm evo prvih poteza

Kao što je neko govorio, Evropa u zapećku... možda je i bolje.
Mozda je Irca nazvao zbog prelijepih golf terena. :lol:
Point.

#3219 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Point. »

animals wrote:
Point. wrote:
Cuj bijeli covjek jedini rasista..
pa i ti si rasista, samo neces da priznas..
svi ljudi na ovoj planeti su rasisti..
pa odes u drugo selo, pa te mrko gledaju,
a kamoli medju skroz drugacije..
Vjerovatno ima i rasista zute i crne boje koze, al niko ne moze biti veci rasista od bijelca. Istorija nam je pokazala upravo to.
Fudo387

#3220 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Fudo387 »

pici wrote:
Fudo387 wrote:
:thumbup: e pa jednom da se i ja složim su tobom ( nisam peder) generale fHudara :mrgreen:
Razumijem te druce pici, ostalo nas je malo, al' borimo se k'o lavovi. :D
animals

#3221 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by animals »

Point. wrote: Vjerovatno ima i rasista zute i crne boje koze, al niko ne moze biti veci rasista od bijelca. Istorija nam je pokazala upravo to.
Vjerovatno sto su najbrojniji na planeti bili do sada..
Tomahawk11
Globalni moderator

#3222 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Tomahawk11 »

Image
Thorgerson

#3223 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Thorgerson »

Muhamed Đakmić wrote:Ne bih poredio Trumpa sa Hitlerom, ali zar ne mislite da tridesetih godina prošlog stoljeća nisu postojale iste ove priče oko Hitlera? :D

I to čak u drugoj polovini tridesetih. Ono "Neće ba on ništa, đe će" level argumentacije, koji u suštini ne govori apsolutno ništa.

Trump je dobio izbore, a da veliki broj njegovih glasača ne bi podržao ono o čemu on govori da se stvarno počne dešavati u stvarnosti. Ali ti njegovi glasači stvarno ne znaju šta sve može proizaći ih njegovih postupaka, većina ih i ne pamti Drugi svjetski rat. Odnosno, ono što hoću reći je da nama izgleda treba svakih xy godina neko osvježenje sjećanja koliko su fašizam, rasizam i nacizam zajebane ideologije.

Nije većina Nijemaca stavila pušku na rame 1939. i krenula u osvajanje svijeta, ali takvo nešto nisu mogli zaustaviti jednom kad su dali Adolfu legitimitet.

Opet kažem, ne vjerujem da je Trump takav tip jer je Hitler bio totalno drugačija ličnost od njeg, ali ne znam kako neko može tvrditi bilo šta unaprijed. Ljudi su to kroz historiju radili i to je obično nosilo stotine hiljada života.
Poredjenje Hitlera i Trumpa je obicna glupost. Inace poredjenja sa bilo kakvim diktatorom nemaju veze.

Hitler je imao podrsku svoje stranke. 110% postotnu podrsku.

Ja se nadam da je vama jasno da Trump nece imati punu podrsku svoje stranke u senatu, tj. republikanaca.
Banksy

#3224 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Banksy »

Republikanci su imali sve to i za vrijeme Busha mlađeg...
llull

#3225 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by llull »

ST11 wrote:
dezurni_ucenik wrote:

Strasno je kad pomislis da su ovakvi likovi juce imali pravo glasa.
Fasizam i diskriminacija u najciscem obliku, ako se oslonim na neke prosle komentare u ovoj temi. Isto tako mogu ponoviti i rijeci bas tih komentatora, kako fasisti, rasisti ili nacionalisti najcesce ni ne shvacaju, da su fasisti, rasisti ili nacionalisti.

Post godine ... Bravo druze ... Zaboli me i za Trampa i Hilari ali me zabrinjava ovakva netolerancija u bosni ...
Post Reply