foton wrote:
Dogma jeste prisutna u raznim oblicima i sferama, ali nikako u nauci. U nauci je pozeljan i veliki korak naprijed ukoliko se ustanovi neka do sada koristena "greska". NEMA dogme. Uvodjenje dogme je udaljavanje od nauke.
Kaze se apsurd ali nema veze. Trebalo je shvatiti da je upravo poenta sa pitanjem da je apsurdno jer ono proizilazi iz tvog posta. Evo da pojednostavim: BILO KOJA pozitivna zakrivljenost MOZE dati kuglast oblik, bez obzira bila mala ili velika, a isto tako i NITI JEDNA zakrivljenost ne garantuje kuglast oblik. Eto.
Inace zakrivljenost Zemlje se moze na razne "primitivne" nacine izracunati (ako je hipoteza o kuglastom obliku tacna). Danas mozemo reci da jeste, mada ima i struja koje bi rado osporile slicne zakljucke.
-Rekao sam „neka vrste dogme“,dakle nisam mislio bukvalno.Mada je i sam pojam široko obuhvatnog značenja.
-Ali kako god,netačno je što kažeš,da nema dogme u nauci.Čitao sam da je jedan biolog razvio čak nešto kao 10 vjerovanja u prirodnim naukama,alaudirajući na osnovni koncept prisustva dogme u nauci, da je u suštini naučni dokaz ukorijenjen na materijalističkom poimanju.Na taj način je svaki drugi realitet isključiv.Pa čak i unutar materijalizma postoji isključivo dokaz ličnog poimanja.Sve ostalo može da se vjeruje.
-Ne kaže se,nego piše se.

Obično kada koristim neke posudjenice,pogotovo u nominativu,onda ne radim jednačenje suglasnika.
-Dobar jutar.

Pa uletio si u diskusiju, iako nemaš pojma o čemu je bilo riječ,trebao si da čitaš ranije.Tada bi valjda skontao da cijelo vrijeme,izmedju ostalog,alaudiram da i ustanovljenja zakrivljenost nije garancija kuglastog oblika Zemlje,što sam i napisao u prethodnom postu.Da ti pojednostavim još jednom,cilj eksperimenta je ipak bio, da se pobije stav da je Zemlja ravna ploha.
-Ti matematiku odnosno trigonometriju nazivaš „primitivnim“?!A kakvo je onda „moderno“ računanje?

Mislim, postoji li „moderna“matematika?Struje?!Valjda teorije.A zašto možemo reći,eto danas,da je Zemlja kuglastog oblika?