nije bitno hoću li ja uspjeti, bitno je da drugi propadnu

Moderator: Chloe

https://en.wikipedia.org/wiki/2011_T%C5 ... nd_tsunamiConnaisseur Karlin wrote:@Krokodajl , video mi nije odobren za gledanjesto je poenta datuma i slike ?
@medo, cesstitima,iako nemam pojma o poeziji

Nadam se da mi neces zamjeriti, a da se i @piupiu nece ljutiti, ako ovo iznad prenesemo na ovu temu.John Cleese wrote:To mi je jedan od drazih SF filmova emitiranih tih godinaGojeni H wrote:haj'mo ko se sjeca ovoga:
http://polifonia.blog.polityka.pl/wp-co ... tworld.jpg
Jul Briner dominirao.![]()
Vrlo rado sam onomad gledao i distopije - Logan's Run, Fahrenheit 451, Soylent Green... Nineteen Eighty-Four (nesto kasnije)...
Treba, naravno, spomenuti... http://www.youtube.com/watch?v=lq0AW7AzbkY
...and something completely different (18+) http://www.youtube.com/watch?v=nSmkUDkKsPE![]()
Nego, digresija...
Kad spomenuh Soylent Green... nikad mi nije bilo jasno ko i zasto (jer ni danas nisu bolji) onako kretenski prevodi naslove filmova...
Film Soylent Green su, primjera radi, onomad nazvali Zeleno sunce
(Zeleni sojlent je, naime, za potrebe filma izmisljen pojam - to je najkvalitetnija hrana zamisljenog buduceg, u filmu prikazanog, drustva... hrana koju, u strogoj tajnosti, proizvode od ljudskog mesa, nakon dobrovoljne eutanazije starijih gradjana...)
A ni danas, kako vec rekoh, nisu bolji... pa je, na primjer, Mystic River (Mystic je ime rijeke) - Misticna rijeka...![]()
I tako dalje...
Krokodajl wrote:
Evo ova verzija valjda može, nju izvode pjevači i umjetnici iz regije Tohoku, većina njih su ostali bez doma, izgubili su članove porodice, prijatelje, neki se ni danas nisu u mogućnosti vratiti zbog radijacije iz Fukushima Daiichi nuklearne elektrane, ali kao i uvijek, fascinira me ta odlučnost, podignutog čela, pogled ravno, i daljnji put naprijed.
Nevezano za zemljotres iz 2011 ali ono o čemu sam pričao.
Jedna od fotografija koja je obišla svijet i ostala simbol odlučnosti Japanaca da opstanu i da krenu dalje.
Dječak nosi tijelo svoje mrtve sestre koja je stradala u nuklearnom napadu na Nagasaki, stojeći u redu ispred krematorija.
Unatoč svemu, i unatoč svima, i dalje čvrsto i odlučno prema svojim nahođenjima i tradiciji, Japanci uvijek podignuta čela i pogled naprijed, zato i jesu tu gdje su.
Stenli Kjubrik/Stanley Kubrick/ je bio poznat po raznim opsesijama. Bio je perfekcionista do opsesivnosti. Opsesije su mu bile fotografija i igranje šaha. Igrao je šah za novac, mameći slabije igrače u Washington Sq parku u Njujorku i sa zaradjenim novcem snimio svoj prvi dugometražni film, 1953. Strah i želja /Fear and Desire/ u Kaliforniji. Govorio je : Bog je u detaljima. Znao je tačno dokle može da ide sa detaljima i kada da stane i kako se korektno pravi istorijski film, njegovo maestralno delo, Bari Lindon/Barry Lyndon 1975 /.
Jedna od najvećih Kjubrikovih opsesija bio je Napoléon Bonaparta. Nije Kjubrik bolovao od Napoleonovog sindroma, ne, nikako. Ne Kjubrik. On je jednostavno bio fasciniran i impresioniran Bonapartom i smatrao ga najinteresantnijim čovekom na svetu. Čak su i Marks i Engels bili impresionirani Bonapartom i njegovim istorijskim značajem. Bonaparta je, kako je jednom izjavio Oliver Kromvel, ‘Jedan od najveličanstvenijih razvratnika. Njegove vrline i sposobnosti su se uporedjivale samo sa njegovim porocima.’ I Betovenov najbolji muzički opus bio je inspirisan Bonapartom.
Kjubrikovu opsesiju Bonapartom je opisao i Malkom Mekdovel. Dok su snimali Paklenu pomorandžu/A Clockwork Orange/, Kjubrik je za vreme večere uporedo jeo sladoled i šniclu. Na Mekdovelovo pitanje kako može da jede dezert sa šniclom, Kjubrik je odgovorio ‘Koja je razlika? Sve je to hrana. Tako je i Napoléon jeo.’
Ostatak.... http://pulse.rs/napoleon-film-koji-kjubrik-nije-snimio/
Hvala, naša tema, nije moja...heal wrote:oo hvala na dobrodoslici, tema ti je superiskapiupiu wrote:Novi kolačić.heal wrote:![]()
Zdravo, kolačiću.
Samo vi, gdje vam srcu drago...Gojeni H wrote:Nadam se da mi neces zamjeriti, a da se i @piupiu nece ljutiti, ako ovo iznad prenesemo na ovu temu.John Cleese wrote:
A ni danas, kako vec rekoh, nisu bolji... pa je, na primjer, Mystic River (Mystic je ime rijeke) - Misticna rijeka...![]()
I tako dalje...
Da ne bismo bili previse kriticni, kako bi preveo "Blade Runner"?![]()
Od novijih mi je Equilibirum nevjerovatno dobar, nevjerovatno zapostavljen.
Marsovci! Oni nisu s ove planete.Gojeni H wrote:Krokodajl wrote:
Evo ova verzija valjda može, nju izvode pjevači i umjetnici iz regije Tohoku, većina njih su ostali bez doma, izgubili su članove porodice, prijatelje, neki se ni danas nisu u mogućnosti vratiti zbog radijacije iz Fukushima Daiichi nuklearne elektrane, ali kao i uvijek, fascinira me ta odlučnost, podignutog čela, pogled ravno, i daljnji put naprijed.
Nevezano za zemljotres iz 2011 ali ono o čemu sam pričao.
Jedna od fotografija koja je obišla svijet i ostala simbol odlučnosti Japanaca da opstanu i da krenu dalje.
Dječak nosi tijelo svoje mrtve sestre koja je stradala u nuklearnom napadu na Nagasaki, stojeći u redu ispred krematorija.
Unatoč svemu, i unatoč svima, i dalje čvrsto i odlučno prema svojim nahođenjima i tradiciji, Japanci uvijek podignuta čela i pogled naprijed, zato i jesu tu gdje su.![]()
Navodno su ljudi iz japanske vlade, raspravljajuci o uslovima kapitalucije 1945. god., zakljucili da apsolutno nikakva okupacija ili promjena ne moze poremetiti nacionalnu koheziju i relativnu harmoniju u japanskom drustvu.
Fascinantna kultura. Pokazali su da mogu biti izuzetno surovi, ali ih je najbolje neko opisao parafraziram: "U svemu teze savrsenstvu. Svaki posao koji rade, rade kao da se radi o umjetnosti kojoj neko treba da se divi."
I tako kovac postade majstor izrade maceva zvanih katana.
Znam da neces vjerovati, ali sam ja mrtav ozbiljan na poslovnom sastanku iznio argument da su Japanci - vanzemaljci.piupiu wrote:Marsovci! Oni nisu s ove planete.Gojeni H wrote:
Fascinantna kultura.
Ma, vjerujem ti skroz, imam utisak da svaki čovjek sa evropskog podneblja koji dodje u doticaj sa njihovom kulturom ili posjeti Japan mora pomisliti isto. To je, valjda, rezultat te njihove kulturološke izolacije i jedne vrlo neevropske kulturološke orijentacije - mi živimo ideologije, a oni žive kulturu... Pisala sam već koliko me fascinira njihova ritualizirana estetika življenja - u svim aspektima života ritual, estetika i posvećenost su dovedeni do savršenstva... što je intrigantno, s obzirom na to da je jedan od njihovih kulturoloških smjernica prihvatanje nesavršenstva (što nije u sukobu sa disciplinom i etikom, koje ih tjeraju da u svom ritualiziranom ophodjenju sa svijetom teže ka najboljem). Naša estetika (evropska), na primjer, se zasniva na simetriji, na jednoobraznosti - pa tako, na primjer, imamo komplet identičnih tanjira, čaša, itd... Japanci, opet, cijene ljepotu jednog predmeta, pa tako na njihovom stolu stoje zdjelice različitih oblika i boja... eh, Japan. Fascinantan.Gojeni H wrote:Znam da neces vjerovati, ali sam ja mrtav ozbiljan na poslovnom sastanku iznio argument da su Japanci - vanzemaljci.piupiu wrote:Marsovci! Oni nisu s ove planete.Gojeni H wrote:
Fascinantna kultura.
Naki sefovi, razmatraju da li ce uletjeti u joint-venture s jednom japanskom firmom.
I neko u neka doba veli: "Sta ti mislis Gojeni, ti si cini mi se radio s njima dok si bio u ZZZ firmi?"
*Nije da sam neki faktor, ali ponekad me i pitaju za savjet.
Moj argument je bio da ih ne mozemo shvatiti ni kad mislimo da smo ih skontali. Da oni nikada nece dozvoliti da se previse upletemo u njihove poslove.
Da se pojedinac Japanac veoma lose snalazi u nejapanskoj firmi i drustvu, ali da zato kao kolektiv razvaljuju.
ALi, takodje da je sushi dobar (iako ga ja nesto i ne gotivim) kao i da je karaoke masina neophodan inventar radi boljih poslovnih odnosa.![]()
Ljudi ciji duh i zajednicu ne mogu unistiti ni atomske bombe i okupacija, ni kult Aum, ni Fukusima, ... uvijek se pridizu, jos malo, jos disciplinovaniji, jos jaci, sa jos vecom brigom jednih za druge.
Prema drugima su rasisti, naravno.
Vabi-sabi je način života koji se fokusira na pronalaženje lepote u nesavršenstvu i prihvatanje prirodnog ciklusa razvijanja i propadanja.
Ova filozofija savršeno predstavlja svestran japanski pogled na svet, a s estetske strane je usmerena na lepotu prolaznosti.
Estetika vabi-sabija se ponekad opisuje kao jedna lepota koja je “nesavršena, prolazna i nepotpuna”.http://lifecollege4life.blogspot.com.au ... ustva.html
Necu ti zamjeriti, ali sam bio u iskusenju da ti odgovorim na nekom trecem podforumuGojeni H wrote:Nadam se da mi neces zamjeriti, a da se i @piupiu nece ljutiti, ako ovo iznad prenesemo na ovu temu.
Elem, mozes zamisliti kad u ovom novom serijalu Svijeta divljeg zapada Entoni Hopkins i Dzefri Rajt pocnu pricati o mogucnosti "pojave svijesti" kod "domacina" (androida). Sve ti se pomuti u glavi, ali i dalje kontas da shvatas koliko je to duboko.
Nemoj prevrtat' ocima, ne koristim droge.![]()
Distopiju volim i danas, ali onu pravo dobru. Soylent Green mi je bio pravo dobar, 1984. ni blizu kao knjiga, mada je glavni glumac briljirao.
Iako sam se i sam znao naci u poziciji gdje fakat nisam znao kako da nesto prevedem na bosanski, nekad su se a i danas se ljudi blamiraju prevodima filmova.
Od novijih mi je Equilibirum nevjerovatno dobar, nevjerovatno zapostavljen.
Mystic River je, prosto, Rijeka Mistik.piupiu wrote:Samo vi, gdje vam srcu drago...Gojeni H wrote:Nadam se da mi neces zamjeriti, a da se i @piupiu nece ljutiti, ako ovo iznad prenesemo na ovu temu.John Cleese wrote:
I tako dalje...
Od novijih mi je Equilibirum nevjerovatno dobar, nevjerovatno zapostavljen.![]()
Evo, sad se i ja zamislih kako bih preveal Mystic River, a kako Blade Runner.... Za Mystic River je teško, zato što asocijativno vuče na misterioznu rijeku, a da prevedeš kao "Rijeka Mistik" zvuči glupo, haj' da je Misisipi....jedino da prevedeš po porijeklu imena rijeke - Velika rijeka... Inače meni jedan od najdražih filmova ikad.
Blade Runner - opet, kako ćeš ako ne kontekstualno? Trkač po oštrici?![]()
Predlažem naslov "Pakleni lovac na odbEgle robote"John Cleese wrote:Necu ti zamjeriti, ali sam bio u iskusenju da ti odgovorim na nekom trecem podforumuGojeni H wrote:Nadam se da mi neces zamjeriti, a da se i @piupiu nece ljutiti, ako ovo iznad prenesemo na ovu temu.
Elem, mozes zamisliti kad u ovom novom serijalu Svijeta divljeg zapada Entoni Hopkins i Dzefri Rajt pocnu pricati o mogucnosti "pojave svijesti" kod "domacina" (androida). Sve ti se pomuti u glavi, ali i dalje kontas da shvatas koliko je to duboko.
Nemoj prevrtat' ocima, ne koristim droge.![]()
Distopiju volim i danas, ali onu pravo dobru. Soylent Green mi je bio pravo dobar, 1984. ni blizu kao knjiga, mada je glavni glumac briljirao.
Iako sam se i sam znao naci u poziciji gdje fakat nisam znao kako da nesto prevedem na bosanski, nekad su se a i danas se ljudi blamiraju prevodima filmova.
Od novijih mi je Equilibirum nevjerovatno dobar, nevjerovatno zapostavljen.![]()
Gledam ja distopije i danas, kad sam za takav sadrzaj raspolozen. Cesce i radije, ipak, gledam drame.
Uzgred, ne kolutam ocima, niti sam posumnjao da koristis psihoaktivne supstance
Naslov Blade Runner ne bih prevodio, smislio bih alternativni naslov
(Ovdje su ga onomad nazvali - Istrebljivac. Nemam zamjerki.)
Ono o cemu sam prethodno pisao odnosi se na ocite pokusaje prevoda naslova i to one izrazito neuspjesne - prevoditi, primjera radi, imena i rijeci izmisljene za potrebe filma zaista je nesuvislo.
http://www.youtube.com/watch?v=GxfKt0NDxeY&t=8sfatamorgana wrote:Predlažem naslov "Pakleni lovac na odbEgle robote"![]()
Jeste.fatamorgana wrote:Pa zar film nije snimljen po Dick - ovom romanu "Do the android dream of electric sheeps" ?