Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skupljac_zeljeza

#3201 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: A kako je drugačije u BiH moguće napraviti vlast bez sva tri naroda?
tj. kako bi lakse rasturili jugoslaviju. a onda i bosnu i hercegovinu. to si htio reci? :D
SDA rasturala Jugoslaviju i Bosnu? Zašto?
Ali Kemal

#3202 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Banksy wrote:
Ali Kemal wrote: 99%. Evo i zasto. Prvo za rat je potrebna propaganda da se narod napuca, a i logistika.
Nacionalne stranke su bile drzave u drzavi, koje su to mogle i htjele da urade.
Kako bi se bilo koji narod organizovao bez svoje nacionalne stranke?
Tačno. Dokaz za to su krajnje neorganizirani Srbi u Srbiji pod MIloševićevim nenacionalnim SPS-om. :lol:
Tacno, sa Srbima nema zivota, sa jednim sjedis za stolom, pijes, jedes, a drugog drzis svezanog ispod stola, isto ti misle obadvojica :D
Jel tako :oops:
skupljac_zeljeza wrote:Da su tadašnji Muslimani glasali za Komuniste i Reformiste i da se nije formirala SDA, da li to znači da ne bi bilo HDZ-a i SDS-a?
Nije to bitno, i da su se formirale to bi bile stranke tipa HSP ili SPO, medjutim posto vidim da genralno opravdavas poziciju stvaranja nacionalnih stranaka, koji se smisao njihove pojave, sta ti mislis?
Ali Kemal

#3203 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

skupljac_zeljeza wrote:A kako je drugačije u BiH moguće napraviti vlast bez sva tri naroda?
Prvo poistovjetiti narod sa nacionalnom strankom je pogresno.
Drugo, u Bosni je postojala vlast 45 godina bez nacionalnih stranaka sa predstavnicima sva tri naroda, u stvari sva 4, pa i vise :D
skupljac_zeljeza

#3204 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Ali Kemal wrote:
skupljac_zeljeza wrote:Da su tadašnji Muslimani glasali za Komuniste i Reformiste i da se nije formirala SDA, da li to znači da ne bi bilo HDZ-a i SDS-a?
Nije to bitno, i da su se formirale to bi bile stranke tipa HSP ili SPO, medjutim posto vidim da genralno opravdavas poziciju stvaranja nacionalnih stranaka, koji se smisao njihove pojave, sta ti mislis?
Ne opravdavam nego govorim o balansu. Da Bošnjaci se nisu bilo kako organizovali nego ostali onako na vjetrometini da li bi bilo Bosne bez njene kičme Bošnjaka? Bilo je i Srba i Hrvata patriota, ali nedovoljno da se sa rasturenim Bošnjacima očuva BiH.
skupljac_zeljeza

#3205 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Ali Kemal wrote:
skupljac_zeljeza wrote:A kako je drugačije u BiH moguće napraviti vlast bez sva tri naroda?
Prvo poistovjetiti narod sa nacionalnom strankom je pogresno.
Drugo, u Bosni je postojala vlast 45 godina bez nacionalnih stranaka sa predstavnicima sva tri naroda, u stvari sva 4, pa i vise :D
Ostalo je pitanje, da li bi bez SDA bile formirane u BiH HDZ i SDS i kakva bi njihova uloga bila?
piupiu

#3206 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Pa, dobro, kako bi izgledala ta opcija 'pregovora'? Stvarno me zanima kako to neko vidi da je bilo moguće ispregovarati neratnu opciju za BiH? S kim, gdje, kako? I kako bi se situacija razvijala, s obzirom na sastav stanovništva? Ko bi se pridružio toj nenacionalnoj opciji? Zar nismo imali nenacionalnu opciju - reformiste?
5 0 5

#3207 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:44, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#3208 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

piupiu wrote:Pa, dobro, kako bi izgledala ta opcija 'pregovora'? Stvarno me zanima kako to neko vidi da je bilo moguće ispregovarati neratnu opciju za BiH? S kim, gdje, kako? I kako bi se situacija razvijala, s obzirom na sastav stanovništva? Ko bi se pridružio toj nenacionalnoj opciji? Zar nismo imali nenacionalnu opciju - reformiste?
Da prije toga nisu nosane mošti Svetog Save i pjevane pjesme ...Svi Srbi u jednoj državi, a sa druge strane Hrvati iz BiH čim je zapucalo u Hrvatskoj autobusima išli u Hrvatsku na ratište. Šta misliš iz tog broja koliko bi ih glasali za reformiste? Da Bošnjaci su umjesto SDA izabrali Durakovićeve komuniste ili Markovićeve reformiste, kako bi se sastavilo BH Predsjetništvo? Bez SDS-a i HDZ-a?
VCorp

#3209 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by VCorp »

Mohamad Sissoko wrote:Indoktrinirani ponovo pokusava proturit pricu da su svi jednako krivi za rat.
Takvu pricu cujes i od voditelja na procetnickim televizijama dok ugoscuju "eksperte za terorizam".
Najpametniji stav na temi. Svi mi znamo ko je poceo rat i zašto. Dovoljna je činjenica da je nama pobijeno civila koliko tzv. VRS vojnika. Tu je za mene kraj priče. Nisam fašista, baš me briga ko je koje nacionalnosti ali neću da idem ispod svog samopoštovanja i našeg naroda pa da se dodvoravam Srbima. Slaganje sa pricama '' ko nas bre zavadi '' te '' svi su činili zločine '' su samo umanivanje naše žrtve kao naroda a to je za mene nedopustivo. Nisam ni devedesetih bio u zavadi ni sa kim, kao ni danas i svima je jasno da se može živjeti normalno ali se ne živi prvenstveno zbog politike srpskih i hrvatskih vođa politike koji pokušavaju što više destabilizirati BiH ne bi li se ona raspala.

Na nas je palo to breme, dok oni divljaju sa četnicima danas i ulice se zovu po ustašama mi moramo uvijek okretati obraz za šamare na svoju štetu, u svrhu očuvanja multikulturalnosti čiju ideju opet samo mi nosimo. Obećao sam sebi jednu stvar, nikad više neću biti ovca za klanje i to neka im je jasno. Sad ko pripuca na mene dobiće isti odgovor, poslije prošlog rata više nikad neću sebi ponavljati kao budali da ga neće biti dok granate padaju po Sarajevu i drugim gradovima. Nasilnicima ako ne daš odmah preko ušiju proganjat će te dok si živ a dovoljno je pogledati malo historijske knjige pa da vide neki koliko puta su nad Bošnjacima izvršeni pokolji i ubijanja.
skupljac_zeljeza

#3210 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Ostalo je pitanje, da li bi bez SDA bile formirane u BiH HDZ i SDS i kakva bi njihova uloga bila?
pa sentiment je bio, prije prvih izbora, daj da prvo skinemo komuniste, pa cemo onda vidjeti sta cemo. tada se nije razmisljalo ni o raspadu jugoslavije, a kamoli o ratu. samo je bilo bitno da se komunisti sklone. a razlog zasto si mogao procitati na ovoj temi. daj vjerske slobode, daj da se vrati oteta imovina, daj demokratiju, daj kapitalizam.

to je glavni razlog zasto su nacionalisti vezali zastave. sad, mozda su sda muslimani bili previse naivni, vjerujuci da ce sds srbi bratski poslusati sve sto sda muslimani hoce, pa da se to sve miroljubivo zavrsi. ali u tu pricu ne vjerujem bas, jer se vec uveliko pocelo svercovati sa oruzijem, cak i prije pocetka rata u hrvatskoj. znaci, nesto se znalo.

ja bih onda postavio pitanje, zasto je sda-u bilo bitnije imati sds (kasnije smo saznali, izdajnicki sds, pa i hdz, kasnije smo saznali da su bili u kahucu sa srbima svo vrijeme), a nije recimo durakovicev sdp. pa jasno je, durakovicev sdp je bio mrski komunisticki ostatak sistema, dok je sds bio progresivni demokratski saveznik u rusenju komunizma.

znaci, bilo je najbitnije srusiti dotadasnju vlast. a to sto su sds i hdz, pa i djelovi sda (abdic) preveslali mudru muslimansku politiku i tako izazvali progon milion ljudi, rusenje i pljackanje cijele drzave, to je drugi par opanaka.
Narod je tako birao. Demokratskim putem su dobili koliko su dobili jedni, drugi, treći ili peti. Odlično pitanje, Zašto narod ne želi dalje sa Durakovićevim komunistima nego želi promjene? Da li su cvjetale ruže pa im dosadilo?
piupiu

#3211 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

skupljac_zeljeza wrote:
piupiu wrote:Pa, dobro, kako bi izgledala ta opcija 'pregovora'? Stvarno me zanima kako to neko vidi da je bilo moguće ispregovarati neratnu opciju za BiH? S kim, gdje, kako? I kako bi se situacija razvijala, s obzirom na sastav stanovništva? Ko bi se pridružio toj nenacionalnoj opciji? Zar nismo imali nenacionalnu opciju - reformiste?
Da prije toga nisu nosane mošti Svetog Save i pjevane pjesme ...Svi Srbi u jednoj državi, a sa druge strane Hrvati iz BiH čim je zapucalo u Hrvatskoj autobusima išli u Hrvatsku na ratište. Šta misliš iz tog broja koliko bi ih glasali za reformiste? Da Bošnjaci su umjesto SDA izabrali Durakovićeve komuniste ili Markovićeve reformiste, kako bi se sastavilo BH Predsjetništvo? Bez SDS-a i HDZ-a?
A, što ti meni postavljaš pitanja? Moj stav o tome je vrlo decidan. Interesuje me kako to neko misli da je bilo moguće, izborom neke nenacionalne opcije, spriječiti rat u BiH - izmedju dvije vatre. To me interesuje. ŠBB KBB - jer se provlači teza da je to bilo moguće. :roll:
5 0 5

#3212 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
piupiu

#3213 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

5 0 5 wrote: nije se moglo nista napraviti. mape su vec bile iscrtane sa novim granicama. dogovori pali.
Upravo tako.
skupljac_zeljeza

#3214 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

piupiu wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
A, što ti meni postavljaš pitanja? Moj stav o tome je vrlo decidan. Interesuje me kako to neko misli da je bilo moguće, izborom neke nenacionalne opcije, spriječiti rat u BiH - izmedju dvije vatre. To me interesuje. ŠBB KBB - jer se provlači teza da je to bilo moguće. :roll:
Pitanja su retorička i nastavak mojih razmišljanja i pitanja na tvoja. I mene zanima čim pitam.
Mohamad Sissoko

#3215 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

5 0 5 wrote:
nije se moglo nista napraviti. mape su vec bile iscrtane sa novim granicama. dogovori pali. pregovori su to mozda mogli malo prolongirati. ali ne bi zaustavili rat. rat su htjeli svi. tj. nadali su se da ce s ratom brzo zavrsiti posao. ali ko god ide u rat, moa znati s cime raspolaze. gledajuci tako, najnespemniji su bili muslimani i stranke koje su vodile taj narod. rezultat toga vidimo danas. slag na tortu je poslijeratna pljacka, koja je bila prioritet za vlast, umjesto povratak na okupirana podrucja, obnova zemlje i td.
Svaka cast, cestitam.
5 0 5

#3216 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
piupiu

#3217 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

skupljac_zeljeza wrote:

Pitanja su retorička i nastavak mojih razmišljanja i pitanja na tvoja. I mene zanima čim pitam.
Aha, pardoniraj me. :) Nemam pojma, meni je to u domenu naučne fantastike. Jer opcija je postojala - zvala se Savez reformskih snaga Jugoslavije.
Ali Kemal

#3218 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

skupljac_zeljeza wrote:Ne opravdavam nego govorim o balansu. Da Bošnjaci se nisu bilo kako organizovali nego ostali onako na vjetrometini da li bi bilo Bosne bez njene kičme Bošnjaka? Bilo je i Srba i Hrvata patriota, ali nedovoljno da se sa rasturenim Bošnjacima očuva BiH.
Za tebe znaci pojam patriota predstavlja SDA :-)
Za mene su oni izdajnici, kao i ostale dvije stranke, jer su upropastili i opljackali svoj narod, a BiH takodje nije ocuvana, niti je onakva kakva je bila, tako da ne vidim zakljucak da ne bi bilo Bosne, jer sadasnja Bosna i ona prije nisu iste drzave, tako da je ja nevidim ocuvanu.
skupljac_zeljeza wrote:Ostalo je pitanje, da li bi bez SDA bile formirane u BiH HDZ i SDS i kakva bi njihova uloga bila?
Ako bi i postojale njihova uloga bi bila minorna.
Nema nikakve logike da se moglo pregovarati 1995, a nije 1992. Ja mislim da jeste, i ne samo to, nego se i moralo.
Dakle sjedne se za sto i pregovara, da li znas da je prihvacenja nezavisna BiH i da je ostalo samo pitanje unutrasnjeg uredjenja, koje je ratom samo eskaliralo i dovelo do sadasnjeg stanja.
skupljac_zeljeza wrote:Da Bošnjaci su umjesto SDA izabrali Durakovićeve komuniste ili Markovićeve reformiste, kako bi se sastavilo BH Predsjetništvo? Bez SDS-a i HDZ-a?
Za Reformiste nisu glasali samo Bosnjaci, odkud ti to? Pa predsjednik te stranke je bio Srbin :oops:
Da su pobijedli naravno da SDS i HDZ ne bi bio u vlasti, kakvo je to pitanje?
skupljac_zeljeza

#3219 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Narod je tako birao. Demokratskim putem su dobili koliko su dobili jedni, drugi, treći ili peti. Odlično pitanje, Zašto narod ne želi dalje sa Durakovićevim komunistima nego želi promjene? Da li su cvjetale ruže pa im dosadilo?
pa eto, napisao sam ti ranije. htjeli su "na svojoj zemlji u svojoj vjeri", htjeli su demokratiju, slobodu vjere, povratak vakufske imovine... mislili su, sve ce biti bolje, samo kad dodju nasi na vlast. hljeba preko pogace. sada bi pristali na pola od onoga sto su imali tad, a da recimo nema necega sto se zove republika srpska. da smiju otici u visegrad i istaci zastavu svoje drzave. da mogu otici na posao u energoinvest ili zrak, a ne kod budze koji ga suta s noge na nogu.
Pa ako nije mogla više opstati Jugoslavija, šta je problem bilo da se napravi normalna BiH, ali centrifugalne sile su bile vrlo moćne i jake i djeluju i danas. Naravno da su Bošnjaci mogli uvesti reda u ovih nekoliko kantona, ali ljudima u vlasti bez obzira na stranačku boju ovaj haos za lične interese odgovara.
Mohamad Sissoko

#3220 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

VCorp wrote:
Mohamad Sissoko wrote:Indoktrinirani ponovo pokusava proturit pricu da su svi jednako krivi za rat.
Takvu pricu cujes i od voditelja na procetnickim televizijama dok ugoscuju "eksperte za terorizam".
Najpametniji stav na temi. Svi mi znamo ko je poceo rat i zašto. Dovoljna je činjenica da je nama pobijeno civila koliko tzv. VRS vojnika. Tu je za mene kraj priče. Nisam fašista, baš me briga ko je koje nacionalnosti ali neću da idem ispod svog samopoštovanja i našeg naroda pa da se dodvoravam Srbima. Slaganje sa pricama '' ko nas bre zavadi '' te '' svi su činili zločine '' su samo umanivanje naše žrtve kao naroda a to je za mene nedopustivo. Nisam ni devedesetih bio u zavadi ni sa kim, kao ni danas i svima je jasno da se može živjeti normalno ali se ne živi prvenstveno zbog politike srpskih i hrvatskih vođa politike koji pokušavaju što više destabilizirati BiH ne bi li se ona raspala.

Na nas je palo to breme, dok oni divljaju sa četnicima danas i ulice se zovu po ustašama mi moramo uvijek okretati obraz za šamare na svoju štetu, u svrhu očuvanja multikulturalnosti čiju ideju opet samo mi nosimo. Obećao sam sebi jednu stvar, nikad više neću biti ovca za klanje i to neka im je jasno. Sad ko pripuca na mene dobiće isti odgovor, poslije prošlog rata više nikad neću sebi ponavljati kao budali da ga neće biti dok granate padaju po Sarajevu i drugim gradovima. Nasilnicima ako ne daš odmah preko ušiju proganjat će te dok si živ a dovoljno je pogledati malo historijske knjige pa da vide neki koliko puta su nad Bošnjacima izvršeni pokolji i ubijanja.
:thumbup:
Kod nas je problem sto da bi pokazao da nisi fasista i da si multikulturalan moras pljuvat po sebi i svome i obavezno izjednacit strane u ratu u kojem si dozivio etnicko ciscenje i genocid a drugima to nisi radio i planirao.
Sizofrena logika pojedinih mozgova koji su ograniceni ko balkon.
Banksy

#3221 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

Ali Kemal wrote:
Banksy wrote:
Ali Kemal wrote: 99%. Evo i zasto. Prvo za rat je potrebna propaganda da se narod napuca, a i logistika.
Nacionalne stranke su bile drzave u drzavi, koje su to mogle i htjele da urade.
Kako bi se bilo koji narod organizovao bez svoje nacionalne stranke?
Tačno. Dokaz za to su krajnje neorganizirani Srbi u Srbiji pod MIloševićevim nenacionalnim SPS-om. :lol:
Tacno, sa Srbima nema zivota, sa jednim sjedis za stolom, pijes, jedes, a drugog drzis svezanog ispod stola, isto ti misle obadvojica :D
Jel tako :oops:
Izvalio si težu glupost, džaba okrećeš priču.
skupljac_zeljeza

#3222 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Ali Kemal wrote:
skupljac_zeljeza wrote:Ne opravdavam nego govorim o balansu. Da Bošnjaci se nisu bilo kako organizovali nego ostali onako na vjetrometini da li bi bilo Bosne bez njene kičme Bošnjaka? Bilo je i Srba i Hrvata patriota, ali nedovoljno da se sa rasturenim Bošnjacima očuva BiH.
Za tebe znaci pojam patriota predstavlja SDA :-)
Za mene su oni izdajnici, kao i ostale dvije stranke, jer su upropastili i opljackali svoj narod, a BiH takodje nije ocuvana, niti je onakva kakva je bila, tako da ne vidim zakljucak da ne bi bilo Bosne, jer sadasnja Bosna i ona prije nisu iste drzave, tako da je ja nevidim ocuvanu.
skupljac_zeljeza wrote:Ostalo je pitanje, da li bi bez SDA bile formirane u BiH HDZ i SDS i kakva bi njihova uloga bila?
Ako bi i postojale njihova uloga bi bila minorna.
skupljac_zeljeza wrote:Da Bošnjaci su umjesto SDA izabrali Durakovićeve komuniste ili Markovićeve reformiste, kako bi se sastavilo BH Predsjetništvo? Bez SDS-a i HDZ-a?
Za Reformiste nisu glasali samo Bosnjaci, odkud ti to? Pa predsjednik te stranke je bio Srbin :oops:
Da su pobijedli naravno da SDS i HDZ ne bi bio u vlasti, kakvo je to pitanje?
SDA u početku je bila više pokret nego organizovana stranka sa jasno definisanim ekonomskim programom i takva je poslužila kada je došao rat. Da se probosanske snage okupe u odbrani zemlje.

Uloga Srba i Hrvata bi bila minorna u Skupštini BiH ili Predsjedništvu da su svi Bošnjaci glasali za Kadićeve liberale, Markovićeve reformiste, Durakovićeve komuniste :mrgreen: ....pa tada su Durakovića svi beogradski mediji nazivali islamskim fundamentalistom zbog izjave da ga tuši tamjan u Bosni kada su nosane mošti Svetog Save.

SDA je bila pobjednik prvih demokratskih izbora u BiH i zašto nije mogla sama formirati vlast? Šta misliš?
Banksy

#3223 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

Ali Kemal wrote:
BiH ... niti je onakva kakva je bila, sadasnja Bosna i ona prije nisu iste drzave,
Genije ... :lol:
5 0 5

#3224 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:43, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#3225 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Pa ako nije mogla više opstati Jugoslavija, šta je problem bilo da se napravi normalna BiH, ali centrifugalne sile su bile vrlo moćne i jake i djeluju i danas. Naravno da su Bošnjaci mogli uvesti reda u ovih nekoliko kantona, ali ljudima u vlasti bez obzira na stranačku boju ovaj haos za lične interese odgovara.
ti kao da ne citas.
A ti kao da zaboravljaš polahko.

Da li je u BiH i tada sve išlo po nacionalnom ključu? Šta misliš kakav bi tek tada dao povod Srbima i Hrvatima da započnu rat ako bi ih isključio iz vlasti?
Post Reply