nosara wrote:Jel' to demokratizacija turske na pomolu...? Ko ce bit turski klicko...?
Erdogan i Davutoglu su ponajvise krivi za trenutno stanje Turske. Evo kratjo, zasto:
1) Nakon 9/11 su predrasudi naspram muslimanima u zapadu osjetljivo porasli, sto je ponajvise Turska u odnosu sa Evropskom Unijom osjetila.
2) Radi 1) Erdoganova vlada je pocela da se
uspjesno orijentise politicki i ekonomski prema Bliskom Istoku i Aziji, jer im je EU dala do znanja, da nema nista od clanstva u doglednom vremenu. Zbog toga je Erdoganova popularnost medu Turcima uglavnom naglo i porasla i ta nova uloga je dovela Tursku u vrlo povoljnu poziciju, jer je pogotovo EU uvidila, da im nestaje uticaj u Turskoj sa svakim dodatnim ugovorom u istoku (bila to Kina, Rusija, VAE, Egipat,.....)
Zna se, da je Turska geopoliticki vrlo bitna, pa su iz tog razloga pogotovo Rusi (i Kinezi) putem ekonomske saradnje i raznoraznih sporazuma (pa do clanstva u azijskom pendantu Nato-a) pokusali privolojleti Tursku, od cega je Turska osljetljivo profitirala
Medutim, za vrijeme Arapskog proljeca je sljedio niz preracuna od strane Turske vlade, od Egipta, preko Sirije, do Rusije. Ali, sto mi stvrano ne ide u glavu:
Na stranu prava Kurda, itd. Iz ugla Turske su Kurdi najveca prijetnja po suverenitet Turske, to valjda nije nikakva tajna. Zasto se ide na kartu radi jedne Sirije unistiti sve odnose sa Rusima (koji imaju znacajnu ulogu u Siriji) i dovesti Ruse u poziciju, da
pored zapadne alijanse dodatno jacaju Kurde?
Vec sam par puta ovdje napisao pa cu se ponoviti. Ne mozes do mile volje zijaniti u komsiluku, bez da sam fasujes belaj. Uglavnom ista uspjesna politika kao kod Srba. Sami su se doveli u tu poziciju.
Uostalom, nista im vise nije preostalo, osim da fasuju diktate iz Brisela/Berlina i Vasingtona i nadati se, da ti isti ne odluce dati potporu autonomiji ili sl. Kurdima u regionu, pa i u Turskoj, jer ce sa ovim B-politicarima (valjda placaju istoj organizaciji za konzultacije kao Rep. Sumska

) slomiti zube kao Srbija sa Kosovom