FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
vivaldi

#3201 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

and wrote:ma prvo počneš raditi za sebe.kao što napisa @novak20 hiljade hektara je neobrađenog zemljišta,sela bez krava,a hiljade je nezaposlenih koji gledaju u nebo.treba naše tržište pokrivati,prehraniti se i izvoziti što se može.
pa tesko se oduprijeti konkurenciji i na domacem trzistu jer te pomete konkurnecija. oni su i na nasem terenu bolji od nas jer imaju pare. nude neuporedivo bolje uslove.

jedini razlog sto imas domacih jabuka u trznim centrima je sto postoji obaveza da ne znam ni ja koliko ono 20 ili 30% robe mora biti domace pa onda tako uguraju nase jabuke, brasno, mlijeko i sl.
ibizza

#3202 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by ibizza »

vivaldi wrote:
Novak20 wrote:Od glave riba smrdi. Našu poljoprivredu ubije 10 kantonalnih i dva entitetska ministarstva koja ne garantuju nikome ništa. Hiljade je neobrađenih hektara i sela sa jednom kravom u jalovim pokušajima naših vlasti da se organizuje prava poljoprivredna proizvodnja. Pa i kad Turska želi kupiti 100.000 t mesa mi ga nemamo nego švercamo iz Srbije. Jadno i sramotno.Zato trgovcima i švercerima ništa ne fali dok mi zobamo škart iz tuđih robnih rezervi.
@madner je vec odgovorio.

mahinacija ima, lopovluka ima, ima hrpa nepravilnosti, ali cak i da to otklonis opet je tesko protiv konkurencije na otvorenom trszitu.

nije poljoprivreda, ali evo jedan primjer.

vec par godina na tv turskish airlines ubi reklamama sa messijem i kobijem. To se vrti po cijelom svijetu. E sad zamisli ti koliko su oni desetina miliona dolara potrosili na marketing.

a kako izgleda nas marketing?

nazoves od jetvrine snahe svastitku pa od njenog daidze amidzic zna halida ili enisa beslagica pa ga ti zamolis da dzaba uzme fildzan tvoje kafe, kocku tvoje cokoladu ili tvog dzema, i da digne palac u vis.

koga boli kurac preko granice i za halida i za enisa.

ali to je tako jer smo kokuzi. mi jednostavno nemamo sta da trazimo protiv svjetskih igraca a oni dominiraju svakim segmetnom trzista.

jedini nacin ti je da nekako pocnes raditi za njih, ali ni to nije lako
Drug, dugi su to procesi, treba vremena i zanja da se moze napasti strano trziste. Prvo se radi na domacem trzistu, pratis sta gradjani vole i to im kroz marketing prodajes . Ti si spomenuo Halida i Enisa, osobe koje su popularne kod 80% gradjana i kao takve AS Grupacija i drugi uziamju ih za reklame.
vivaldi

#3203 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

ibizza wrote:Drug, dugi su to procesi, treba vremena i zanja da se moze napasti strano trziste. Prvo se radi na domacem trzistu, pratis sta gradjani vole i to im kroz marketing prodajes . Ti si spomenuo Halida i Enisa, osobe koje su popularne kod 80% gradjana i kao takve AS Grupacija i drugi uziamju ih za reklame.
popularan je i messi ovdje :D

mala smo mi zemlja, malo trziste, a pritom mala kupovna moc. Jako je zajebano u takvim okolnostima napraviti pare.

pa cak i za pojedinca, evo upravo enisa, nema ovdje nafake pa je vise u lijepoj nasoj nego u bih
Novak20

#3204 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

vivaldi wrote:
Novak20 wrote:Od glave riba smrdi. Našu poljoprivredu ubije 10 kantonalnih i dva entitetska ministarstva koja ne garantuju nikome ništa. Hiljade je neobrađenih hektara i sela sa jednom kravom u jalovim pokušajima naših vlasti da se organizuje prava poljoprivredna proizvodnja. Pa i kad Turska želi kupiti 100.000 t mesa mi ga nemamo nego švercamo iz Srbije. Jadno i sramotno.Zato trgovcima i švercerima ništa ne fali dok mi zobamo škart iz tuđih robnih rezervi.

mahinacija ima, lopovluka ima, ima hrpa nepravilnosti, ali cak i da to otklonis opet je tesko protiv konkurencije na otvorenom trszitu.

vec par godina na tv turskish airlines ubi reklamama sa messijem i kobijem. To se vrti po cijelom svijetu. E sad zamisli ti koliko su oni desetina miliona dolara potrosili na marketing.

nazoves od jetvrine snahe svastitku pa od njenog daidze amidzic zna halida ili enisa beslagica pa ga ti zamolis da dzaba uzme fildzan tvoje kafe, kocku tvoje cokoladu ili tvog dzema, i da digne palac u vis.

ali to je tako jer smo kokuzi. mi jednostavno nemamo sta da trazimo protiv svjetskih igraca a oni dominiraju svakim segmetnom trzista.

Priče su to za malu djecu i senilne starce, 21 godinu iza rata. Mi smo kokuzi zbog ambicija nestručnih, nekompetentnih ljudi koji se preko politike uvale na mjesta sa kojih se odlučuje o svemu i godinama se prati ta neuspješna, pokvarena šema poslušnosti, nepotizma, lopovluka, štela čiji je cilj da se u mandatu namakne lova samome sebi. Pa mi ne možemo proizvesti pšenice i krompira ni za svoje potrebe tako da nam ne treba Mesi reklamirati ništa.
Nije, naravno, novi Premijer kriv za sve ali.... Lakše je kmečati pred MMF za lovu koja iscuri na krpljenje budžetskih rupa nego zasukati rukave, konstatovati stvarne probleme i rješavati ih što lično ili putem resornih ministarstava.
U društvenoj oblasti kojoj po struci pripadam, sve ove godine ministar ni jednom nije bio moj kolega iz struke...Ni kod Novalića nije drugačije. Kako onda da očekujem da ovaj Premjer i njegova Vlada napravi nešto pametno za bilo koga u državi osim za sebe i stranačke havere po ustaljenoj šemi.
Jednostavno, ne vidim više opravdanja tipa ubi suša, ubi kiša, za ovakve politike i političare kakve imamo.
ibizza

#3205 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by ibizza »

Novak20 wrote:
vivaldi wrote:

Priče su to za malu djecu i senilne starce, 21 godinu iza rata. Mi smo kokuzi zbog ambicija nestručnih, nekompetentnih ljudi koji se preko politike uvale na mjesta sa kojih se odlučuje o svemu i godinama se prati ta neuspješna, pokvarena šema poslušnosti, nepotizma, lopovluka, štela čiji je cilj da se u mandatu namakne lova samome sebi. Pa mi ne možemo proizvesti pšenice i krompira ni za svoje potrebe tako da nam ne treba Mesi reklamirati ništa.
Nije, naravno, novi Premijer kriv za sve ali.... Lakše je kmečati pred MMF za lovu koja iscuri na krpljenje budžetskih rupa nego zasukati rukave, konstatovati stvarne probleme i rješavati ih što lično ili putem resornih ministarstava.
U društvenoj oblasti kojoj po struci pripadam, sve ove godine ministar ni jednom nije bio moj kolega iz struke...Ni kod Novalića nije drugačije. Kako onda da očekujem da ovaj Premjer i njegova Vlada napravi nešto pametno za bilo koga u državi osim za sebe i stranačke havere po ustaljenoj šemi.
Jednostavno, ne vidim više opravdanja tipa ubi suša, ubi kiša, za ovakve politike i političare kakve imamo.
ma nije problem proizvesti, problem je prodati proizvod. AKo zelis da se tvoj proizvod nadje u Bingu, Konzumu itd., moras platiti minimalno 10 hiljada KM za "ulazak" i plus za svakiu bar code placas oko 500KM. To nebi bilo lose, da tvoj proizvod ide u sve objekte npr. Bionga, ali je problem sto taj proizvod ide samo u VELIKE formate. Pa tako, tvoj proizvod se nadje u mozda 20-tak objekata , proizvod ima "fore" 3 mjeseca da se "pokaze" , ukoliko se analizom utvbrdi da pomenuti proizvod ima slab obrt, isti se delistira. Da bi se prodavao proizvod moras da ulazes u akcije,marketing,promocije itd...a to pored svih torskova, rijetko ko moze sebi priustiti.

Sa druge strane imas stranu konkurenciju koja ulozi vise za 15-tak dana u marketing, nego nas proizvodjac za cijelu godinu.
vivaldi

#3206 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

ibizza wrote:ma nije problem proizvesti, problem je prodati proizvod. AKo zelis da se tvoj proizvod nadje u Bingu, Konzumu itd., moras platiti minimalno 10 hiljada KM za "ulazak" i plus za svakiu bar code placas oko 500KM. To nebi bilo lose, da tvoj proizvod ide u sve objekte npr. Bionga, ali je problem sto taj proizvod ide samo u VELIKE formate. Pa tako, tvoj proizvod se nadje u mozda 20-tak objekata , proizvod ima "fore" 3 mjeseca da se "pokaze" , ukoliko se analizom utvbrdi da pomenuti proizvod ima slab obrt, isti se delistira. Da bi se prodavao proizvod moras da ulazes u akcije,marketing,promocije itd...a to pored svih torskova, rijetko ko moze sebi priustiti.Sa druge strane imas stranu konkurenciju koja ulozi vise za 15-tak dana u marketing, nego nas proizvodjac za cijelu godinu.
to sam i ja napisao samo u kracoj verziji.

plasman je najveci problem
and

#3207 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by and »

vivaldi wrote:
ibizza wrote:ma nije problem proizvesti, problem je prodati proizvod. AKo zelis da se tvoj proizvod nadje u Bingu, Konzumu itd., moras platiti minimalno 10 hiljada KM za "ulazak" i plus za svakiu bar code placas oko 500KM. To nebi bilo lose, da tvoj proizvod ide u sve objekte npr. Bionga, ali je problem sto taj proizvod ide samo u VELIKE formate. Pa tako, tvoj proizvod se nadje u mozda 20-tak objekata , proizvod ima "fore" 3 mjeseca da se "pokaze" , ukoliko se analizom utvbrdi da pomenuti proizvod ima slab obrt, isti se delistira. Da bi se prodavao proizvod moras da ulazes u akcije,marketing,promocije itd...a to pored svih torskova, rijetko ko moze sebi priustiti.Sa druge strane imas stranu konkurenciju koja ulozi vise za 15-tak dana u marketing, nego nas proizvodjac za cijelu godinu.

pa naravno.zato je i konzum otvorio centre po bih i tuši hrvatske proizvode.neće prodavati po italiji i njemačkoj.
zato država treba pogurati bingo,a bingo naše proizvođače.
naša so je i najbolja i najkonkurentnija pa nisam siguran da ćeš je naći u konzumu u hrvatskoj
ibizza

#3208 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by ibizza »

and wrote:
vivaldi wrote:

pa naravno.zato je i konzum otvorio centre po bih i tuši hrvatske proizvode.neće prodavati po italiji i njemačkoj.
zato država treba pogurati bingo,a bingo naše proizvođače.
naša so je i najbolja i najkonkurentnija pa nisam siguran da ćeš je naći u konzumu u hrvatskoj
Vjeruj mi da upravo Bingo i Konzum najvise "vole" strance :D Oni imaju pare, a nazalost, gazde gledaju samo profit! :(
Novak20

#3209 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

ibizza wrote:
Novak20 wrote:
ma nije problem proizvesti, problem je prodati proizvod. AKo zelis da se tvoj proizvod nadje u Bingu, Konzumu itd., moras platiti minimalno 10 hiljada KM za "ulazak" i plus za svakiu bar code placas oko 500KM. To nebi bilo lose, da tvoj proizvod ide u sve objekte npr. Bionga, ali je problem sto taj proizvod ide samo u VELIKE formate. Pa tako, tvoj proizvod se nadje u mozda 20-tak objekata , proizvod ima "fore" 3 mjeseca da se "pokaze" , ukoliko se analizom utvbrdi da pomenuti proizvod ima slab obrt, isti se delistira. Da bi se prodavao proizvod moras da ulazes u akcije,marketing,promocije itd...a to pored svih torskova, rijetko ko moze sebi priustiti.

Sa druge strane imas stranu konkurenciju koja ulozi vise za 15-tak dana u marketing, nego nas proizvodjac za cijelu godinu.
Ta nas je sitnošićardžijska logika i dovela dovde...

Dio teksta Al Jazeere

Najveći potražitelj sirovina u Bosni i Hercegovini je Klas d.o.o., čija je Uprava u nekoliko navrata istakla da ima jasno opredjeljenje da sve potrebe za žitaricama, voćem i povrćem najprije proba zadovoljiti iz domaće primarne poljoprivredne proizvodnje. „Jedini uvjet je kvalitet. Svjesni smo koliko bi to značilo za razvoj prehrambene industrije u cijeloj Bosni i Hercegovini. Prema našim saznanjima, BiH je prije rata zadovoljavala svoje potrebe za hranom u prosjeku 80 posto, dok se uvozilo 20 posto hrane. Sada je situacija obrnuta. Naš cilj je da dostignemo najprije prijeratni nivo domaće proizvodnje hrane“, govori direktor Klasa Rusmir Hrvić.

Pa sve i da proizvodimo poljoprivredne proizvode za 50% naših potreba, na domaćem tržištu bi mogli bez problema i straha uduplati proizvodnju. Problem je što u ovoj državi ništa nije stvarno stimulisano osim politike, trgovine, nerada, šverca i kriminala.

Zadatak angažovanih veleumova a ne nas amatera je upravo taj da riješe ove probleme i uvežu proizvodnju, otkup, skladištenje, preradu i konačno prodaju i potrošnju....
vivaldi

#3210 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

ibizza wrote:nazalost, gazde gledaju samo profit!
nema tu nazalost, profit je jedino sto je bitno, jer ako pocnes razmisljati socijalno u trzinsoj ekonomiji nema te nigdje
and

#3211 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by and »

vivaldi wrote:
nema tu nazalost, profit je jedino sto je bitno, jer ako pocnes razmisljati socijalno u trzinsoj ekonomiji nema te nigdje
hoćeš da kažeš da konzum nabavlja samo najpovoljnije iz hrvatske i dovlači nama?
ibizza

#3212 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by ibizza »

and wrote:
vivaldi wrote:
hoćeš da kažeš da konzum nabavlja samo najpovoljnije iz hrvatske i dovlači nama?
Konzum je kupac robe, a robu u BiH dovlace raznorazne firme, vecinom smjestene u Hercegovini(iroki,Grude,Citluk,Mostar...)

@vivaldi slazem se! :thumbup:
vivaldi

#3213 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

and wrote:hoćeš da kažeš da konzum nabavlja samo najpovoljnije iz hrvatske i dovlači nama?
ne nego da konzum ko i svi gleda profit. todoric je vlasnik mase prehrmabene firmi i to gura zbog svog profita bas kao sto gura i sarajveski kiseljak u svoje prodavnice izvan bih jer je njegov.

kad je luka rajic prodao dukat bez da je prvo ponudio njemu, todoric je na par mjeseci izbacio sav dukat iz svih svoji prodavnica i nije mu bilo vazno sto je luka hrvat iz hrvatske poput njega ni sto je to mlijeko od hrvatskih farmera. biznis je biznis.

tesanjeki Madi je jedan od najjacih klaonica u drzavi, al ga nema u bingu i nikad ga nije ni bilo. Patriotizam, folovi, golovi...how yes no..
ibizza

#3214 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by ibizza »

Novak20 wrote:
ibizza wrote:
Novak20 wrote:

Dio teksta Al Jazeere

Najveći potražitelj sirovina u Bosni i Hercegovini je Klas d.o.o., čija je Uprava u nekoliko navrata istakla da ima jasno opredjeljenje da sve potrebe za žitaricama, voćem i povrćem najprije proba zadovoljiti iz domaće primarne poljoprivredne proizvodnje. „Jedini uvjet je kvalitet. Svjesni smo koliko bi to značilo za razvoj prehrambene industrije u cijeloj Bosni i Hercegovini. Prema našim saznanjima, BiH je prije rata zadovoljavala svoje potrebe za hranom u prosjeku 80 posto, dok se uvozilo 20 posto hrane. Sada je situacija obrnuta. Naš cilj je da dostignemo najprije prijeratni nivo domaće proizvodnje hrane“, govori direktor Klasa Rusmir Hrvić.

Pa sve i da proizvodimo poljoprivredne proizvode za 50% naših potreba, na domaćem tržištu bi mogli bez problema i straha uduplati proizvodnju. Problem je što u ovoj državi ništa nije stvarno stimulisano osim politike, trgovine, nerada, šverca i kriminala.

Zadatak angažovanih veleumova a ne nas amatera je upravo taj da riješe ove probleme i uvežu proizvodnju, otkup, skladištenje, preradu i konačno prodaju i potrošnju....
Hladno si uporedio AS Grupaciju koja pravi 250 miliona KM prometa i male proizvodjace sa dva uposlena :-)
ibizza

#3215 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by ibizza »

vivaldi wrote:
and wrote:hoćeš da kažeš da konzum nabavlja samo najpovoljnije iz hrvatske i dovlači nama?
ne nego da konzum ko i svi gleda profit. todoric je vlasnik mase prehrmabene firmi i to gura zbog svog profita bas kao sto gura i sarajveski kiseljak u svoje prodavnice izvan bih jer je njegov.

kad je luka rajic prodao dukat bez da je prvo ponudio njemu, todoric je na par mjeseci izbacio sav dukat iz svih svoji prodavnica i nije mu bilo vazno sto je luka hrvat iz hrvatske poput njega ni sto je to mlijeko od hrvatskih farmera. biznis je biznis.

tesanjeki Madi je jedan od najjacih klaonica u drzavi, al ga nema u bingu i nikad ga nije ni bilo. Patriotizam, folovi, golovi...how yes no..
100% tacno :thumbup:
Novak20

#3216 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

ibizza wrote:
Novak20 wrote:

Dio teksta Al Jazeere

Hladno si uporedio AS Grupaciju koja pravi 250 miliona KM prometa i male proizvodjace sa dva uposlena :-)
Objasni. Ne vidim uporedbe.
Drinski

#3217 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

vivaldi wrote:
muzicar_iz_parka wrote:Nisu ni strani investitori neko riješenje.
Pogledati primjer Srbije, oni su relativno pojednostavili sve vezano za investicije, nude subvencije 10 000 E po radnom mjestu, oslobađaju dosta obaveza na period od više godina, a rezultat toga je da im otvore fabrike u kojima radnici ni 200 E plate ne dobijaju, u suštini na kraju još država bude u većem minisu nego da nisu ni dolazili.

pa kako ce i imati vece plate kad nista ne znaju. stranac dodje, donese novu tehnologiju koju su prije toga smao na google mogli vidjeti, onda ih o svom trosku odvede kod sebe na par mjeseci da ih nauci kako da rade, plati nekolicini i kurs jezika da moze prenjet znanje ostalim juncima..

zato ti stranci i trebaju da ti ljude nesto nauce jer ti sam niti znas niti imas para. standard ce rasti u zavisnosti od brzine ucenja. nekome treba 20, a nekom 50 godina...a neko nikad ne nauci
Dragi Vivaldi, ali dok se cekaju "stranci", zar nije pametnije krenuti sa valstitim kapacitetima, a ne samo cekati, cekati, cekati...

Zar nije potrebno uvesti u srednje skole, kao obavezno gradivo, ECDL ispit, da svako dijete ima svoj kompjuter, da djeca u osnovnoj skoli govore neki strani jezik ko svoj maternji ili student da ima neku mašinu ili laboratoriju na kojoj se on (ili njih vise) obucavaju, a bez obzira na stanje naseg obrazovanja (za koje je opet kriv Novalić i Co), neke stvari se mogu uraditi. Mislim da je to dzaba govoriti NOvaliću jer je on samo naučio izrabljivati bilo radnika bilo drzavu a ekonom. savjetnici su svoje znanje pokupili od MMF "naučnika" (za koje opet Stiglitz kaze da se mu ti bili trecerazredni studenti) ili se njihov nauk svodi na prostu raspodjelu postojećih resursa bez volje, namjere i znanja za povecanjem tih resursa.
daddy-kool

#3218 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by daddy-kool »

Drinski wrote:
Dragi Vivaldi, ali dok se cekaju "stranci", zar nije pametnije krenuti sa valstitim kapacitetima, a ne samo cekati, cekati, cekati...

Zar nije potrebno uvesti u srednje skole, kao obavezno gradivo, ECDL ispit....
Koji vlastiti kapaciteti?

Ne da te ne razumijem, odrastao sam u vremenu kada je društveno i zajednički interes bilo promovisano kao (najveća) vrijednost, ali to više nije slučaj. Ni blizu. Ovo je sistem svako za sebe i nekakvo organizovanje u smislu društvenog interesa najčešće ima u osnovi motive lične koristi, krađe, zloupotrebe, prevare. Sistem nema ugrađene sankcije ili ih ne sprovodi kako bi regulisalo ponašanje fizičkih i pravnih lica da se to ne dešava.

Zato ova turbokapitalistička priča ima smisla, ona trenutno jedina stvara novu vrijednost, plus sistem koji to održava je puno manji.

Što je interesantno, ove dvije priče vode u suprotnim smjerovima: za neoliberaliste država je preglomazna i mora se ona i njen uticaj svesti na minimum. Za socijaliste države je premalo i ovakva kakva je generalno je zlouptrijebljena i korumpirana u promovisanje interesa pojedinaca. Znači, možemo mi u oba smjera ići, ali se kao društvo moramo opredijeliti da li želimo socijalizam ili kapitalizam i shodno tome promijeniti sistem, jer ovakav nije ni efikasan ni funkcionalan. Ako društvo ne donese svjesnu odluku, matica svjetskih kretanja je prema liberalnom kapitalizmu.
madner

#3219 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by madner »

Ma to se medjusobno opste ne iskljucuje.

Drzava treba da postavi okvire. Ako su ti okviri kvalitetni, onda i socializam investitorima nije problem.

Ovo sitno sicarenje i zastita firmi koje rade na crno, jer tu je zapravo najvise minimalaca je pristup seoskog varalice, koji ne zeli da ulazi u sustinu problema ali bi da se proda.
daddy-kool

#3220 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by daddy-kool »

madner wrote:Ma to se medjusobno opste ne iskljucuje.

Drzava treba da postavi okvire. Ako su ti okviri kvalitetni, onda i socializam investitorima nije problem.
Naravno.
Moja poenta je da to mora biti svjestan izbor na osnovu kojeg se pravi (dorađuje) sistem tj ono što mi zovemo država.

Ali sve to zahtijeva napor, lakše je pustiti sve, ništa ne raditi i reći brinite se o sebi.
Drinski

#3221 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

daddy-kool wrote:
Drinski wrote:

Zar nije potrebno uvesti u srednje skole, kao obavezno gradivo, ECDL ispit....
Koji vlastiti kapaciteti?

Ne da te ne razumijem, odrastao sam u vremenu kada je društveno i zajednički interes bilo promovisano kao (najveća) vrijednost, ali to više nije slučaj. Ni blizu. Ovo je sistem svako za sebe i nekakvo organizovanje u smislu društvenog interesa najčešće ima u osnovi motive lične koristi, krađe, zloupotrebe, prevare. Sistem nema ugrađene sankcije ili ih ne sprovodi kako bi regulisalo ponašanje fizičkih i pravnih lica da se to ne dešava.

Zato ova turbokapitalistička priča ima smisla, ona trenutno jedina stvara novu vrijednost, plus sistem koji to održava je puno manji.

Što je interesantno, ove dvije priče vode u suprotnim smjerovima: za neoliberaliste država je preglomazna i mora se ona i njen uticaj svesti na minimum. Za socijaliste države je premalo i ovakva kakva je generalno je zlouptrijebljena i korumpirana u promovisanje interesa pojedinaca. Znači, možemo mi u oba smjera ići, ali se kao društvo moramo opredijeliti da li želimo socijalizam ili kapitalizam i shodno tome promijeniti sistem, jer ovakav nije ni efikasan ni funkcionalan. Ako društvo ne donese svjesnu odluku, matica svjetskih kretanja je prema liberalnom kapitalizmu.
razumijem ja tebe, al ne kontas ti mene. moja poenta jeste da se ne mora za svaku sitnicu cekati strana inicijativa ili strana investicija (u najsirem smislu).
daddy-kool

#3222 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by daddy-kool »

Drinski wrote:
razumijem ja tebe, al ne kontas ti mene. moja poenta jeste da se ne mora za svaku sitnicu cekati strana inicijativa ili strana investicija (u najsirem smislu).
Ne bi trebalo, ali u takvom smo stanju kao društvo, bezidejnosti i bezvoljnosti. Neopredijeljenosti. Najvažnije stvari koje možemo učiniti da poboljšamo svoje stanje su one stvari koje ne zahtijevaju ni nekih para niti novih ideja. Na primjer, zakonodavstvo i pravosuđe je moguće urediti da očigledne zloupotrebe, krađe i pronevjere sistem brzo i efikasno sankcioniše. Školstvo je (u principu) moguće podići na barem nekakav nivo iz SFRJ, i još podići kvalitet, umjesto što ga spuštamo pojavom raznih privatnih "univerziteta" i instant škola. Zdravsteni sistem je u nekoj privatno-društvenoj konstalaciji gdje je osiguranje obavezno i prava univerzalna. Ali nabavljamo lijekove po najvišim cijenama, a većina ljudi ide privatnim zubarima. Nepotizam i korupcija su uništili sve društvene institucije. Štele, dogovori, prevare, iznude, krađa ... Sve je ovo poznato.

Znači, ako nisam bio jasan nema tu više "mi". Nema državne fabrike. Poticaj će biti ako se može usmjeriti u private džepove. Agencija će biti ako tu mogu zaposliti svoje. Zato, privatni kapital radi kako radi i mi, kao društvo, moramo čekati nekoga drugog da nam to uradi, uredi ili naredi, jer smo sami odabrali da to nas ne interesuje.
ibizza

#3223 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by ibizza »

Novak20 wrote:
ibizza wrote:
Novak20 wrote:

Dio teksta Al Jazeere

Objasni. Ne vidim uporedbe.
Mali proizvodjac da bi plasirao proizvod susrece se sa ovim izazovima:

- Uplata za ulazak i potpisivanje ugovora sa npr Konzumom u iznosu od 10.000KM
- Svaki bar code placa po 500KM (ako ima 5 artikala u asortimanu to je 2.500KM)
- Ulazi sa dva artikal u 30 objekata, dok sa tri ulazi u 15 objekata.
- Za svaki objekat salje po 12 komada jednog i drugog proizvoda - 24*30 =720kom
-Ostala tri artikla salje po 12 komada - 36*15= 540kom
U totalu , napunio si pri prvim punjenjem objekte sa 1260 komada. Uzimajuci u obzir da su novi artikli, nisu prepoznatljivi na trzistu, ove zalihe mogu da traju i do 30 dana. Uzet cu prosjecnu veleprodajnu cijenu ovih proizvoda od npr 2 KM. To znaci da je prozivodzac napravio PROMETA sa ovim kupcem u iznosu od 2520 KM za mjesec dana. Marza neka bude 50%- to je 1260KM.

E sad, gore u startu si dao Konzumu 12.500KM, on ti je dopustio da posaljes svoju robu i ti punjenjem tih objekata uspio si "zaraditi" 1260Km za mjesec dana , a ta uplata ce biti u roku od 90 ili 120 dana.
Da bi vratio ono sto si ulozio u ulazak kod ovog kupca treba ti otprilike 8-9 mjeseci.
Od kojih para ces pokrivati troskove ovo vrijeme?

Ovome onda dodajem da prvi put upoznajes vodju te kategorije u Konzumu, a on bas i nije naklonjen malim dobavljacima i za iste nema vremena, jer mu je svu paznju odvukao Lider,pratilac i izazivac u toj kategoriji, dodjemo do zakljucka da je to mnogo slozen proces.

Sa druge strane AS je gigant, ima pare , ozbiljan je pregovarac i u startu ima milion olaksica u odnosu na ovog gore.
and

#3224 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by and »

ibizza wrote:
and wrote:
vivaldi wrote:
Konzum je kupac robe, a robu u BiH dovlace raznorazne firme, vecinom smjestene u Hercegovini(iroki,Grude,Citluk,Mostar...)

@vivaldi slazem se! :thumbup:
i misliš da je to sve slučajno i da se gleda tržišna ekonomija,pa u konzumu skoro sva roba iz hrvatske,robu dovlače firme iz hercegovine.u sarajevu sam u konzumu vidio da hljeb dostavlja pekara iz busovače.vjerovatno u sarajevu nema pekara ili je ta najpovoljnija :zzzz:
and

#3225 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by and »

vivaldi wrote:

ne treba gledati patriotizam nako,već shvatiti da je to strategija,državna,pa država treba stati iza binga,što bacaju pare na raznorazne projekte mogu pogurati bingo,a imaju još milion načina i da samim tim guraju naše proizvođače i male i velike.
nisam baš siguran da todorić nije imao podršku države u svojim projektima.a to je mudar projekat.
merkator kada je htio kupiti konzum to se nije desilo jer nisu dobili pomoć države i sada ispaštaju.
hrvatska je iz iskustva slovenije znala da će ulaskom u eu na hrvatsko tržište doći špar.lidl i ostali veliki trgovački lanci i da će hrvatski proizvođači imati problema sa plasmanom.zato su vjerovatno pogurali todorića da se proširi na bih i srbiju i tako su omogućili plasman svojih proizvoda.
sve je to neka strategija,al država to treba znati prepoznati i podržati.
Post Reply