Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ali Kemal

#3201 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

apsidejzi wrote:Da i njima uvedemo demokratiju, ali pravu demokratiju a ne ovu naftnu demokratiju, ...
Sta ima da im neko drugi uvodi demokratiju, sto je ne uvedu sami sebi, nego umjesto toga ubijaju jedni druge sa tolikom okrutnoscu i svireposcu da to prevazilazi sve sto normalan covjek moze da zamisli.
Naravno pod pokroviteljstvom vjerskih vodja.
Gdje vjerske vodje vladaju zivot ne vrijedi nista.
Zamislim samo koliki je besmisao medjusobno ubijanje sunita i siita.

Svaljivanje odgovornosti na bilo koga drugog, kada se zna ko vlada tim ljudima je najobicnije licemjerje.
Norveska je puna nafte, pa tamo vlada blagostanje, tako da se vaditi na naftu, rude i slicno moze da pali samo kod neukih ljudi.
irac300

#3202 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

fatamorgana wrote:A gdje je pinokio? Dočep'o se truHlog zapada, naučio njemački? :lol:
Eno ga na temi Android, hvali svoj 'Ajfon''. :lol:
harač

#3203 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

apsidejzi wrote:Koja nauka je to zakljucila? Par likova umislilo da mogu odredjivati pravila igre i posto se ID ne uklapa u ta pravila onda ga proglasili pseudo-naukom.
:D plašim se da tvoja definicija naučnika uključuje i kadrove iz "slobomira" i autoritete tipa yahye, tako da je onda omjer 51/49% :D
belfy

#3204 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

apsidejzi wrote:
sigh wrote:Nauka je zakljucila da je Intelegenti dizajn pseudonauka.
Koja nauka je to zakljucila? Par likova umislilo da mogu odredjivati pravila igre i posto se ID ne uklapa u ta pravila onda ga proglasili pseudo-naukom. Priroda je fascinantna a ID je vise filozofski nego naucni pristup prirodi. Uzmi na primjer hlorofil koji je kljucni faktor fotosinteze. Bez hlorofila ovakvog kakav je nista zivo ne bi postojalo. S jedne strane, hlorofil posjeduje takav 3D oblik koji mu omogucava da maksimizira prihvat energije fotona zato sto im pravi idealni labirint za njihovo kvantno ponasanje. Nedavno je to nauka dokazala. Samo zahvaljujuci 3D obliku kojeg ima, hlorofil je u mogucnosti odraditi posao. Kvantna fizika u igri. S druge strane, taj 3D oblik dolazi iz DNA a DNA je nosioc informacije. Dva koncepta se uklopila u jednu molekulu i omogucila zivot. Informacija iz DNA je bitna. Kako je slucaj doveo do umetanja informacije u dna koji ce iskoristiti kvantno ponasanje fotona? Ono sto je jos fascinantnije od toga jeste da se to dogodilo u ranom periodu evolucije.

Isto tako, prelazak sa jednocelijskog zivota na visecelijske organizme. Potpuno fascinantno. Celija ljudskog organizma nosi informaciju u svom DNA i u principu moze postati bilo koja celija na tijelu. Sve ovisi gdje se proizvede. Okruzenje ce od jedne te iste celije napraviti ili nervnu celiju ili bubreznu celiju i sl. Sve one imaju istu DNA informaciju ali oblik i funkcija ovise od okruzenja. No to je svojstvo celija kod visecelijskih organizama. Sada se postavlja pitanje: Kako je prva celija razvila sposobnost da bude sastavni dio visecelijskog organizma? To ne moze biti jedna ili dvije mutacije. Te su mutacije morale biti visestruke a ja se ne mogu oteti utisku da ih opisem i "ciljanim". Ako neko moze vjerovati da ce slucajne mutacije dovesti do pripremanja terena (u konceptualnom smislu) za prelazak sa jednocelijskog na visecelijski organizam onda i ja mogu vjerovati da su bile "rukovodjene".
prvo ces nagaziti naucni krug koji je proglasio ID pseudo-naukom, da bi nakon toga istom krugu napisao opus hvale vrijedan. nekome to vjerovatno ima smisla...

no, ako dodamo detalj da sve sto si spomenuo u nastavku je nauka, kako onda ne podrzavas istu u svom pocetnom stavu? ovamo rekli da jedna celija moze postati bilo koja, u drugom rekli da je ID pseudonauka. kako ti to pomiris tako da jedno prihvatis, a drugo ne? jel to nesto kao deizam? ono - ima boga, ali muhamed nije poslanik? jel to tako ide?
apsidejzi wrote:
Ali Kemal wrote:
apsidejzi wrote:Nekada religija danas demokratija i ljudska prava.
Kako mozes tako nesto da poredis uopste?

Gdje danas vlada demokratija i ljudska prava je blagostanje, a gdje vlada religija je rat, ubijanje, destrukcija, siromastvo, represija nad stanovnistvom, ljudski zivot sto bi trebalo biti najsvetije ne vrijedi nista.

Dakle to nije isto, niti moze da se poredi. Sto vise civilizacije, to manje religije. Religiji je generalno civilizacija neprijatelj, jer onda ne moze da vlada ljudima.
E moj moke... Imas li telefon, ovaj smart phone? Znas Ali Kemale da baterija u tvom telefonu sadrzi koltan a koltan je legura ciji se kljucni sastojak iskopava u Kongu. 6 miliona ljudi poginulo u sukobima u KOngu kako bismo ti i ja, leglo demokratije i ljudskih prava, imali bateriju koja moze podnijeti facebook, razne igrice, internet, navigaciju i slicno. Meni i tebi demokratija na usrtb kineza koji za 1 dolar dnevno siju nasu adidas i nike garderobu. Tamo gdje danas vlada demokratija nije blagostanje zato sto nema religije jer je religija nazadna, nego zato sto nema religije da zaustavi krvolocne lesinare koji ce nemilosrdno finansirati raznorazne probisvjete kako bi dobili jeftinije resurse i kako bi gomila levata 15 sata cekala da kupi novi iPhone 6. Nasa demokratija i nasa ljudska prava su izgradjeni na tudjem znoju i krvlju ISKLJUCIVO zato sto nema religije da zaustavi grabljivce.

Blagostanje koje ti i ja uzivamo je samo zato sto smo ga ukrali od drugih ljudi. Zaboli briga danasnju bezreligijsku oligarhiju sto ginu milioni sirijaca i sto je na bliskom istoku nastao haos. Njima je bitno da dobijaju naftu po deset puta nizoj cijeni nego je meni i tebi prodaju. Ova nafta i benzin na koji guramo nasa auta je natopljena sirijskom i irackom krvlju. Da i njima uvedemo demokratiju, ali pravu demokratiju a ne ovu naftnu demokratiju, onda bi nam nafta bila 5KM po litru a ne 2,5. No ja i ti hocemo jeftinije telefone, jeftiniju gardarobu, jeftinije voce i povrce a to ima svoju cjenu.

Naravno, ima religija svojih oraha u dzepovima ali oni su lokalnog karaktera, no ovi sekularni su uzjahali cijeli svijet a to ne bi mogli uraditi sa religijom. No eto, tebi tako draze a to je i logicno. Kad nema Boga, nema ni odgovornosti. Vlada zakon jaceg. Bijeli covjek je jos uvijek jaci i ne postoji razlog zasto bi se solidarisao sa crnim ili zutim covjekom. Koga briga sto se pate. Bitno je da je meni dobro.
a ti kao vjernik (kao i mnogi drugi vjernici) opet imate taj smartphone i niko se ne bori protiv toga. koja je onda razlika izmedju takvih? ako tebe religija/vjera ne obavezuje da to cinis, zasto bi nekoga ko iste nema? kako si ti "praviji" koji imas zapovijedi da se takvo nesto desava od njega koji takve "zapovijedi" nema, a opet oba imate smartphone? ko je tu vise odgovoran?

da li ti vidis da vec dva puta pises protiv svojih uvjerenja?
Towelie

#3205 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Ostao sam duzan neke odgovore danas. Prvo ovo.
Uozbilji se, pitao sam i tražim odgovor. Za svaku ovakvu tvrdnju je uvijek ista situacija. Vjernik lupi nesto, ne može to odbraniti, povuče se, nakon nekoliko stranica opet lupi to isto.
U datom slucaju se ovo vjernik odnosilo na mene, jer sam navodno napustio raspravu. Ovo naravno nije tacno, jer sam sacekao jos desetak minuta nakon svog posta i nikakvog odgovora nije bilo pa sam otisao svojim poslom. Ja ne mogu da dezuram na forumu po ceo dan kada ce neko replicirati na moj post i da odmah odgovaram, imam ja i drugih obaveza. Kao sto je konkretno i danas bio slucaj. Dakle, niko nije pobegao, vec sam imao druge stvari da radim. Ja na forumu pisem kada imam vremena za to, a ne kada se nekome prohte.
Na moj dolazak ovdje ne utice nista. Niko mi nije naredio.

Poznajem ex vjernike koji sada zive totalno drugacijim stilom. Indoktrinacijom su postali vjernici, knjiga nekog covjeka je upravljala njihovim umom.... Tek kada se oslobodis toga upoznas sebe, skontas ko si, sta si i kakav si.
Ni meni nije niko naredio da budem vernik, sam sam tako izabrao jer smatram to ispravnim. Da sam hteo biti ateista, bio bih.
Koje stvari nije mogao znati niti jedan čovjek toga vremena?
Recimo da se bol oseca preko receptora za bol u kozi, a shodno ajetu o zameni koza drugim kozama iz Kur'ana. Ili cete reci da je i to prepisano od Grka?
sigh

#3206 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

apsidejzi wrote:
sigh wrote:Nauka je zakljucila da je Intelegenti dizajn pseudonauka.
Koja nauka je to zakljucila? Par likova umislilo da mogu odredjivati pravila igre i posto se ID ne uklapa u ta pravila onda ga proglasili pseudo-naukom. Priroda je fascinantna a ID je vise filozofski nego naucni pristup prirodi. Uzmi na primjer hlorofil koji je kljucni faktor fotosinteze. Bez hlorofila ovakvog kakav je nista zivo ne bi postojalo. S jedne strane, hlorofil posjeduje takav 3D oblik koji mu omogucava da maksimizira prihvat energije fotona zato sto im pravi idealni labirint za njihovo kvantno ponasanje. Nedavno je to nauka dokazala. Samo zahvaljujuci 3D obliku kojeg ima, hlorofil je u mogucnosti odraditi posao. Kvantna fizika u igri. S druge strane, taj 3D oblik dolazi iz DNA a DNA je nosioc informacije. Dva koncepta se uklopila u jednu molekulu i omogucila zivot. Informacija iz DNA je bitna. Kako je slucaj doveo do umetanja informacije u dna koji ce iskoristiti kvantno ponasanje fotona? Ono sto je jos fascinantnije od toga jeste da se to dogodilo u ranom periodu evolucije.

Isto tako, prelazak sa jednocelijskog zivota na visecelijske organizme. Potpuno fascinantno. Celija ljudskog organizma nosi informaciju u svom DNA i u principu moze postati bilo koja celija na tijelu. Sve ovisi gdje se proizvede. Okruzenje ce od jedne te iste celije napraviti ili nervnu celiju ili bubreznu celiju i sl. Sve one imaju istu DNA informaciju ali oblik i funkcija ovise od okruzenja. No to je svojstvo celija kod visecelijskih organizama. Sada se postavlja pitanje: Kako je prva celija razvila sposobnost da bude sastavni dio visecelijskog organizma? To ne moze biti jedna ili dvije mutacije. Te su mutacije morale biti visestruke a ja se ne mogu oteti utisku da ih opisem i "ciljanim". Ako neko moze vjerovati da ce slucajne mutacije dovesti do pripremanja terena (u konceptualnom smislu) za prelazak sa jednocelijskog na visecelijski organizam onda i ja mogu vjerovati da su bile "rukovodjene".
Znas li ti uopste sta je to kad se kaze informacija iz DNA ? Super ti vjeruj sta god hoces ali ID ostaje pseudonauka. Znas sto ? Zato sto je ta "teorija" razvijena da se kao poklapa sa vjerom o bozijoj kreaciji. Ljudi su htjeli ovo proturiti da se izucava na casovima biologije ! Sud je zabranio bilo kakvo spominjanje ID-a u skolama, ne zato sto je ofiran pokusaj da se ubaci bog u ucionice, nego ne ispunjava kriterije naucnog metoda. O tim naucnicima sto su napravili ovu tezu dovoljno govori cinjenica da se nisu ni potrudili da testiraju svoje navode.

Gledaj nemam ja problem da to ostane u sferi filozofije i da ljudi razmisljaju o tome ali ovako to ofirno upakovati da izgleda poput nauke, pricati o tome kao da je naucna teorija i stvarati privid da je plod ozbiljnog naucnog istrazivanja, eh to je vec previse i slobodno mogu tvrditi da nije moralno za jednog vjernika pricati o tome kao da je ovo naucni dokaz i nauka a presutiti da nije nista od toga priznato u naucnoj zajednici. I to je bas jednostavno :)
hrastov žižak

#3207 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hrastov žižak »

haha religija će zaustavit krvoločne lešinare koji piju krv diljem naše kugle :lol: oj komedije alahu :lol:
L u c i f e r

#3208 Re: Odg: Zašto je potrebna religija?

Post by L u c i f e r »

hrastov žižak wrote:haha religija će zaustavit krvoločne lešinare koji piju krv diljem naše kugle :lol: oj komedije alahu :lol:
Dokaz: bliski istok.
hrastov žižak

#3209 Re: Odg: Zašto je potrebna religija?

Post by hrastov žižak »

L u c i f e r wrote:
hrastov žižak wrote:haha religija će zaustavit krvoločne lešinare koji piju krv diljem naše kugle :lol: oj komedije alahu :lol:
Dokaz: bliski istok.
dokaz: homo sapiens na planeti zemlji nagraisan na fiks ideju
nemezis

#3210 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

nasa wrote:
nemezis wrote:
nasa wrote:Recimo, da ces se ti ovdje u BiH baviti islamom.A Muhamed usred pustinje rece prenosi cijelom svijetu kad nije, ni sam ni bilo koji covjek, slutio da ce dobaciti ni dalje od okolnih plemena :D
Uozbilji se, pitao sam i tražim odgovor. Za svaku ovakvu tvrdnju je uvijek ista situacija. Vjernik lupi nesto, ne može to odbraniti, povuče se, nakon nekoliko stranica opet lupi to isto. U medjuvremenu dođeš ti pa malo mutis vodu, filozofiras. Halali :)
Cuj trazis odgovor :lol: e i ti si smjesan, dobro cekaj da te lupi u glavu flasa kole da ti ja ne filozofiram.
Ako je vama flaša kole iz neba dovoljna, meni nije. Neko je iznio neku tvrdnju i ja tražim da je dokaže. Ti daješ odgovor koji veze s vezom nema.
nemezis

#3211 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

RNG_25 wrote:
nasa wrote:
nemezis wrote: Uozbilji se, pitao sam i tražim odgovor. Za svaku ovakvu tvrdnju je uvijek ista situacija. Vjernik lupi nesto, ne može to odbraniti, povuče se, nakon nekoliko stranica opet lupi to isto. U medjuvremenu dođeš ti pa malo mutis vodu, filozofiras. Halali :)
Cuj trazis odgovor :lol: e i ti si smjesan, dobro cekaj da te lupi u glavu flasa kole da ti ja ne filozofiram.
Smiješnije je ono "uozbilji se". :wink:
Zašto?
nemezis

#3212 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Towelie wrote:Ostao sam duzan neke odgovore danas. Prvo ovo.
Uozbilji se, pitao sam i tražim odgovor. Za svaku ovakvu tvrdnju je uvijek ista situacija. Vjernik lupi nesto, ne može to odbraniti, povuče se, nakon nekoliko stranica opet lupi to isto.
U datom slucaju se ovo vjernik odnosilo na mene, jer sam navodno napustio raspravu. Ovo naravno nije tacno, jer sam sacekao jos desetak minuta nakon svog posta i nikakvog odgovora nije bilo pa sam otisao svojim poslom. Ja ne mogu da dezuram na forumu po ceo dan kada ce neko replicirati na moj post i da odmah odgovaram, imam ja i drugih obaveza. Kao sto je konkretno i danas bio slucaj. Dakle, niko nije pobegao, vec sam imao druge stvari da radim. Ja na forumu pisem kada imam vremena za to, a ne kada se nekome prohte.

Poznajem ex vjernike koji sada zive totalno drugacijim stilom. Indoktrinacijom su postali vjernici, knjiga nekog covjeka je upravljala njihovim umom.... Tek kada se oslobodis toga upoznas sebe, skontas ko si, sta si i kakav si.
Ni meni nije niko naredio da budem vernik, sam sam tako izabrao jer smatram to ispravnim. Da sam hteo biti ateista, bio bih.
Recimo da se bol oseca preko receptora za bol u kozi, a shodno ajetu o zameni koza drugim kozama iz Kur'ana. Ili cete reci da je i to prepisano od Grka?
Prvo, "vjernik" se odnosilo na sve koji se tako ponašaju a ne konkretno na tebe.

Drugo, gdje u Kur'anu piše da "se bol osjeća preko receptora za bol u kozi"?
nasa

#3213 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Nemezis, to je film, komedija, Bogovi padaju na tjeme, tako nesto, helenejse :D
nemezis

#3214 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

nasa wrote:Nemezis, to je film, komedija, Bogovi padaju na tjeme, tako nesto, helenejse :D
Znam, gledao sam. I sta misli onaj, odakle flaša?
Chagalj

#3215 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

nemezis wrote:
Towelie wrote:Ostao sam duzan neke odgovore danas. Prvo ovo.

Prvo, "vjernik" se odnosilo na sve koji se tako ponašaju a ne konkretno na tebe.

Medicinski fenomeni u Kur-anu: Osjećaj boli na koži
Objavljeno: 16.12.2013 | Objavio: Administrator Preuzeto iz knjige: Medicinski fenomen u Kur-anu

Stoljećima se naširoko vjerovalo da je čitavo tijelo osjetljivo na bol. Tada nije bilo dokučivo da postoje posebni nervni završeci u tijelu koji prenose bol i druga osjetila. Uistinu, tek nedavno je anatomija otkrila ulogu ovih posebnih nervnih završetaka.

Najznačajnija čula na ljudskom tijelu jesu:

• dodir: korpuskule ili zrnca zadužene za čulo dodira jesu Majsnerove i Merkelove korpuskule;

• bol: bol se prenosi kroz nervne završetke na koži;

• vrućina: osjećaj vrućine prenosi se kroz Rufinijeve cilindrične korpuskule.

Govoreći o opekotinama kao uzroku boli, dijelimo ih na tri stepena:

• prvi stepen (izloženost suncu): djeluje na gornji sloj kože, izaziva otok i blagu bol. Simptomi crvenila, otoka i boli uglavnom nestaju za dva do tri dana;

• drugi stepen: koža i potkoža su ozlijeđene. Ovdje nastaje razdva­janje kože i potkože, i dolazi do nakupljanja lučevina između ova dva sloja (vidi sliku 25). Ozlijeđena osoba osjeća veliku bol, i dolazi do povećanja osjetila boli, zbog nadražaja nervnih završetaka, po­sebno usljed pucanja plikova. Koža počinje zacjeljivati u roku od 14 dana kao rezultat renovacije i inverzije ispod kože;

• treći stepen: svi slojevi kože izgore, i rana može doći do mišića i do kosti. Koža gubi elastičnost i postaje tvrda i suha. U ovom slučaju, povrijeđena osoba ne osjeća mnogo boli, pošto su nervni završeci skoro u cijelosti oštećeni usljed gorenja

U Kuranu Allah Uzvišeni kaže: “One koji ne vjeruju u dokaze Naše Mi ćemo sigurno u vatru baciti; kad im se kože ispeku, zamjenit ćemo ih drugim kožama da osjete pravu patnju. Allah je, zaista silan i mudar.” (En-Nisa, 56)

Allah nije rekao “...kad im se kože opeku”, jer opekotina može biti djelimična, nego je rekao: “...kad im se kože ispeku”, dakle sasvim iz­gore s kompletnim osjećajem boli. Ovdje Allah poistovjećuje osjećaj boli s izgaranjem kože, tj. dok koža skroz ne izgori i tako izgubi svoju funkciju. Kada se osjetilo boli izgubi, nova formirana i funkcionalna koža zamjenjuje staru. Nervni završeci zaduženi za osjećaje boli i toplote ponovo obavljaju svoju funkciju, tako da nevjernik kuša kaznu nanovo i nanovo.

Preuzeto iz knjige: Medicinski fenomen u Kur anu

Pisac: Šerif Kaf El-Gazal

OSJETILA ZA BOL I TOPLOTU SE NALAZE U KOZI

"One koji ne vjeruju u dokaze Nase Mi cemo sigurno u vatru baciti; kada im se koze ispeku, zamijenit cemo im ih drugim kozama da osjete pravu patnju. Allah je zaista silan i mudar." (Prijevod znacenja sure En-Nisa, 56)

Navedeni ajet nam govori o kazni za nevjernike. Allah, dzelle'sanuhu, ce ih baciti u Dzehennem gdje ce u vatri gorjeti, a kada im koze izgore, Allah, dzelle'sanuhu, ce im druge stvoriti. Zasto nam je ovaj detalj toliko bitan? Prije par decenija, poznati dermatolog, prof. Tagasone, je dokazao da se zavrseci osjetila za bol i toplotu nalaze u kozi. Kada ne bismo imali koze, mi ne bi osjetili toplotu, a tako ni bol. Upravo iz tog razloga Allah, dzelle'sanuhu, napominje da ce nevjernicima koze, nakon sto izgore, zamijeniti drugima, kako bi bol osjetili. Prof. Tagasone je, nakon sto je dokazao ovu cinjenicu, prisustvovao 8. saudijskom medicinskom samitu, odrzanom u Rijadu. Tu se susreo s ovim Kur'anskim ajetima. Nije proslo mnogo vremena dok je sagledao ove jasne cinjenice, ustao i pred svim prisutnim naucnicima izgovorio sehadet. Postao je musliman.
apsidejzi

#3216 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

belfy wrote: prvo ces nagaziti naucni krug koji je proglasio ID pseudo-naukom, da bi nakon toga istom krugu napisao opus hvale vrijedan. nekome to vjerovatno ima smisla...

no, ako dodamo detalj da sve sto si spomenuo u nastavku je nauka, kako onda ne podrzavas istu u svom pocetnom stavu? ovamo rekli da jedna celija moze postati bilo koja, u drugom rekli da je ID pseudonauka. kako ti to pomiris tako da jedno prihvatis, a drugo ne? jel to nesto kao deizam? ono - ima boga, ali muhamed nije poslanik? jel to tako ide?
Ja na ID ne gledam kao na nauku nego kao filozofski koncept i samim tim ne moze ni biti pseudo nauka. Kada za nesto kazes da je "pseudo" to znaci da je to nesto "lazno", onda to zapravo omalovazavas i to je bio razlog moje reakcije. To je isto kao da kazes da je Ajnstajn pseudo filozof. Cinjenica je da Ajnstajn uopste nije filozof pa zato ne moze biti ni lazni filozof, ali kada uspijes ubaciti rijec "lazni" u neku frazu onda to degradiras.

S druge strane, cak i da se ID moze posmatrati kao "pseudo-nauka" ona je proglasena pseudom jer se ne uklapa u pravila koja su ljudi izmislili. Ne mogu ljudi odredjivati kako ce se priroda ponasati. Znas kako Feynman veli: Ako se ispostavi da je svemir sastavljen iz slojeva kao glavica luka onda je on takav kakav je a tebi ako se ne svidja idi trazi drugi svemir. Ako se ispostavi da je ID ipak u pravu onda je to tako. Ovi sto su proglasili ID pseudom su uradili upravo to, isto kao i oni sto guraju ID kao da je nauka kad nije. U pitanju je isti mentalni sklop samo suprotnog znaka.

a ti kao vjernik (kao i mnogi drugi vjernici) opet imate taj smartphone i niko se ne bori protiv toga. koja je onda razlika izmedju takvih? ako tebe religija/vjera ne obavezuje da to cinis, zasto bi nekoga ko iste nema? kako si ti "praviji" koji imas zapovijedi da se takvo nesto desava od njega koji takve "zapovijedi" nema, a opet oba imate smartphone? ko je tu vise odgovoran?
Ja nisam govorio o mom i tvom imanju smartphone-a nego o onima koji ih proizvode jer smo pricali o odnosu sekularizma i religije pa je kolega tvrdio da religija donosi zlo a ja sam mu proizvodjace smartphone-a naveo kao kontraargument. To sto ti nisi u stanju upratiti tok diskusije vise govori o tebi nego o meni. Sekularizam ne utice samo na "ljudska prava i slobode" nego utice i na nacin na koji vodimo biznis a danas se biznis vodi na nacin da nije problem ako zavadimo ljude na bliskom istoku ako mozemo dobiti jeftinu naftu.

Drugi je par rukava sto se vecina tih ljudi ne moze izdici iznad prirodnih poriva sto ih nazalost cini laganim plijenom raznih lesinara, kako ovih religijskih koji ih kontrolisu na taj nacin, tako i ovih kapitalistickih koji ih zavadjaju da dobiju jeftine resurse.
Chagalj

#3217 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Kikibombona wrote:
Neke stvari koje su spomenute u Kur'anu ne samo da nije mogao znati Muhammed kao navodni pisac Kur'ana, vec niti jedan covek toga vremena.
Kako nije mogao?

Muhamed je evidentno bio izuzetno inteligentan i mudar covjek. Kao sto je Da Vinci otkrio neke do tada nepoznate stvari, mogao je i Muhamed.

Ljudi su kroz historiju imali i veca otkrica od tih navodnih kuranskih.
Nisu li?
Zasto je khm? Svako ima pravo da izabere sta zeli da radi sa svojim zivotom. Neko ce reci da je "gubljenje vremena" na forumu malo khm, ili igranje igrica, pracenje sporta, izlasci...U krajnjoj liniji, nemamo pravo da sudimo drugima.

Kako ne zadovoljava? Ako poverujes dobijes nagradu, ako ne poverujes bivas kaznjen. Nema protekcije po socijalnom statusu, boji koze, polozaju, bilo cemu..Kako to nije ispravno?
Kako povjerovati u pricu koja odise ljudskim manama i vrlinama?
U knjigu koja tolerise ropstvo i govori kojom rukom treba jesti?

Mogao je i Nikola Tesla napraviti religiju sluzeci se naucnim dokazima koje nijedan covjek u to vrijeme nije mogao znati. Ja sam 100% uvjeren da bi sada imao svoje stado.
Da, ali sve ima svoje granice i preduslove.
Kakve granice?

Ako tvoja zena voli pozoriste, moze li sa drugom koji dijeli njena interesovanja otici pogledati predstvau?
Muhamed je evidentno bio izuzetno inteligentan i mudar covjek. Kao sto je Da Vinci otkrio neke do tada nepoznate stvari, mogao je i Muhamed.
to sto pise u Kuranu nije mogao ni Muhammed ni da vinci, jer nauka je to tek otkrila nakon 1400 godina

Big bang, sirenje univerzuma, pulsari, nebule, stit oko zemlje( van allenov pojas i ozonski omotac), ispaljivanje vatre iz zvijezda, i mnogo mnogo toga jos

Ljudi su kroz historiju imali i veca otkrica od tih navodnih kuranskih.
Nisu li?
nisu, jer trebalo je nauci tek 1400 godina da stigne Kuranske ajete pa cak jos nije stigla sve, znaci potrebna ti je moderna tehnologija da bi mogao pricati o Kuranskim naucnim ajetima

Kako povjerovati u pricu koja odise ljudskim manama i vrlinama?
kojim manama?
U knjigu koja tolerise ropstvo i govori kojom rukom treba jesti?
ne tolerise ropstvo nego ga shvata kao bolest koje se treba lijeciti, da malo bolje studiras islam uvidio bi to

a to da Kuran govori kojom rukom treba jesti, ako toi nadjes u Kuranu ja cu prestati biti musliman, znaci drugim trijecima nema toga u Kur'anu nego je to u hadisu. i kad pricas o Kuranu onda pricaj prave fakte, a ne rekla kazala.

kad smo kod tog treba jesti desnom rukom, a lijevom brisati guzu, sta mislis kako je higijenski dobro, putujes pustinjom obrises se desnom rukom i desnom rukom zgrabis komad hljeba iz rusaka i jedes , gdje tu higijena.

eto zbog cega se kaze da se jede desnom rukom a lijevom brises poslije nuzde. a da nepricaj o dzinsko ljudskim odnosima po pitanju jedenja desnom rukom.
apsidejzi

#3218 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

harač wrote:
apsidejzi wrote:Koja nauka je to zakljucila? Par likova umislilo da mogu odredjivati pravila igre i posto se ID ne uklapa u ta pravila onda ga proglasili pseudo-naukom.
:D plašim se da tvoja definicija naučnika uključuje i kadrove iz "slobomira" i autoritete tipa yahye, tako da je onda omjer 51/49% :D
Tvoj strah je neosnovan. Pogledaj Lenarda Suskinda i njegov holografski svemir pa ces vidjeti da mi ne mozemo odredjivati apsolutno nikakva pravila pa ni to sta je nauka sta ne.
Chagalj

#3219 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

nemezis wrote:
Chagalj wrote:bilo je price o prirodnim motorima, pa reko da postavim sta kazu neki ucenjaci o tome

Rotary motors in the bacterial flagellum

Scientific American cites another difficult example of irreducible complexity—the rotary motors on bacterial flagellum, but it really has no answers.

15. Recent discoveries prove that even at the microscopic level life has a quality of complexity that could not have come about through evolution.
‘Irreducible complexity’ is the battle cry of Michael J. Behe of Lehigh University, author of Darwin’s Black Box: The Biochemical Challenge to Evolution. As a household example of irreducible complexity, Behe chooses the mousetrap—a machine that could not function if any of its pieces were missing and whose pieces have no value except as parts of the whole.

What is true of the mousetrap, he says, is even truer of the bacterial flagellum, a whiplike cellular organelle used for propulsion that operates like an outboard motor. The proteins that make up a flagellum are uncannily arranged into motor components, a universal joint, and other structures like those that a human engineer might specify. The possibility that this intricate array could have arisen through evolutionary modification is virtually nil, Behe argues, and that bespeaks intelligent design. [SA 84]

Indeed, it does (see diagram below).

Image

Bacterial flagellum with rotary motor, with the following features:

•Self assembly and repair
•Water-cooled rotary engine
•Proton motive force drive system
•Forward and reverse gears
•Operating speeds of up to 100,000 rpm
•Direction reversing capability within 1/4 of a turn
•Hard-wired signal transduction system with short-term memory

He makes similar points about the blood’s clotting mechanism and other molecular systems.

Yet evolutionary biologists have answers to these objections. First, there exist flagellae with forms simpler than the one that Behe cites, so it is not necessary for all those components to be present for a flagellum to work. The sophisticated components of this flagellum all have precedents elsewhere in nature, as described by Kenneth R. Miller of Brown University and others. [SA 84]

Miller is hardly the epitome of reliability. Behe has also responded to critics such as Miller.7

In fact, the entire flagellum assembly is extremely similar to an organelle that Yersinia pestis, the bubonic plague bacterium, uses to inject toxins into cells. [SA 84]

This actually comes from the National Center for Science Education’s misuses of the research of Dr Scott Minnich, a geneticist and associate professor of microbiology at the University of Idaho. He is a world-class expert on the flagellum who says that belief in design has given him many research insights. His research shows that the flagellum won’t form above 37°C, and instead some secretory organelles form from the same set of genes. But this secretory apparatus, as well as the plague bacterium’s drilling apparatus, are a degeneration from the flagellum, which Minnich says came first although it is more complex.8

The key is that the flagellum’s component structures, which Behe suggests have no value apart from their role in propulsion, can serve multiple functions that would have helped favor their evolution. [SA 84]

Actually, what Behe says he means by irreducible complexity is that the flagellum could not work without about 40 protein components all organized in the right way. Scientific American’s argument is like claiming that if the components of an electric motor already exist in an electrical shop, they could assemble by themselves into a working motor. However, the right organization is just as important as the right components.

The final evolution of the flagellum might then have involved only the novel recombination of sophisticated parts that initially evolved for other purposes. [SA 84]

Minnich points out that only about 10 of the 40 components can be explained by co-option, but the other 30 are brand new. Also, the very process of assembly in the right sequence requires other regulatory machines, so is in itself irreducibly complex.9

7.Behe responds to various critics <www.trueorigin.org/behe08.asp>
8.See Scott Minnich, Bacterial Flagella: Spinning Tails of Complexity and Co-Option <www.idurc.org/yale-minnich.html>
9.Unlocking the Mysteries of Life, video, Illustra Media, 2002.
Sta bi ovo inače trebalo da dokaže? Da je bog lično napravio svaku tu živuljku sa tim motorima?
pa sta mislis da treba da dokaze, da je neinteligenta priroda stvorila motor od 40 komponenti koji su postavljeni na tacne pozicije kao puzle, ili mozda je taj motor sam sebe stvorio kao sto je tvoja majka samu sebe rodila :-)

ni jedno,. nego je to Bog stvorio u praiskonu a onda to samo se razmnozavalo prirodnim procesima koje je Bog uprogramirao u ta sicusna bica.

dovoljno je da Bog stvori prvu licno, a onda se samo razmnozava bez da Bog mora licno praviti svaku pojedinacno. razumijes li me junace?
Chagalj

#3220 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

sigh wrote:
Chagalj wrote:bilo je price o prirodnim motorima, pa reko da postavim sta kazu neki ucenjaci o tome

Opet ti sa flagelom. :-D Kako brzo zaboravljas ili namjerno nekog zelis ovdje dovesti u zabunu ;-) Nauka je zakljucila da je Intelegenti dizajn pseudonauka. Zabranjena u skolama jer nije tacna. Jel moralno od tebe sada ovo proturiti kao nauku a ne spomenuti da je odbacena u naucnoj zajednici ? :roll:
Nauka je zakljucila da je Intelegenti dizajn pseudonauka.
apsolutno netacno, kako je to nauka zajkljucila?

de mi reci jeli to naucno dokazano kako taj motor se stvara sam ili evolucijski, nije

zasto, pa zato sto samo 10 komponenata od tih 40 su kooperativni, to jeste ima ih u drugim mehanizmima, dok drugih 30 komponnenata su novi i nema ih prije motora, razumijes li? i ne samo to, nego naucnik kaze da onaj virus sto ubrizagava otorov moze jedino da nastane od motora a ne da je motor evolvirao od toga.

Jel moralno od tebe sada ovo proturiti kao nauku a ne spomenuti da je odbacena u naucnoj zajednici ?
pitas li se zasto je odbacena? ja jos nisam vidio naucni radi zasto je odbacena, da je to u detalje opisano kako je evolucijski nastalo i da dokaz experimentima i naucnim faktima, pa da im covjek povjeruje.

muckaj malo svojom glavom a ne sve da ti drugi diktiraju sta i kako.
harač

#3221 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

apsidejzi wrote:
harač wrote:
Tvoj strah je neosnovan. Pogledaj Lenarda Suskinda i njegov holografski svemir pa ces vidjeti da mi ne mozemo odredjivati apsolutno nikakva pravila pa ni to sta je nauka sta ne.
u relativizmu je spas :D i astrologija i astronomija; i hemija i alhemija. ipak želimo demokratiju, nek brate ljudi izaberu :-D
harač

#3222 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

Chagalj wrote:pitas li se zasto je odbacena? ja jos nisam vidio naucni radi zasto je odbacena
naravno da nisi kada ništa ne čitaš. ne vjerujem da sam na ovom forumu vidio osobu koja je toliko naučno nepismena
Chagalj

#3223 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

harač wrote:
Chagalj wrote:pitas li se zasto je odbacena? ja jos nisam vidio naucni radi zasto je odbacena
naravno da nisi kada ništa ne čitaš. ne vjerujem da sam na ovom forumu vidio osobu koja je toliko naučno nepismena
a zasto nam ti momcino ne pokazes jasno i glasno pa da se vise ne bakcemo oko ovim prirodnih motora :wink:

a ne to je glupost, to je odbaceno, sud odbacio ID, tuc muc kvrc....rekla kazala

jasne dokaze na sto pa cemo onda nastaviti diskusiju.
nemezis

#3224 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:
Towelie wrote:Ostao sam duzan neke odgovore danas. Prvo ovo. U datom slucaju se ovo vjernik odnosilo na mene, jer sam navodno napustio raspravu. Ovo naravno nije tacno, jer sam sacekao jos desetak minuta nakon svog posta i nikakvog odgovora nije bilo pa sam otisao svojim poslom. Ja ne mogu da dezuram na forumu po ceo dan kada ce neko replicirati na moj post i da odmah odgovaram, imam ja i drugih obaveza. Kao sto je konkretno i danas bio slucaj. Dakle, niko nije pobegao, vec sam imao druge stvari da radim. Ja na forumu pisem kada imam vremena za to, a ne kada se nekome prohte. Ni meni nije niko naredio da budem vernik, sam sam tako izabrao jer smatram to ispravnim. Da sam hteo biti ateista, bio bih. Recimo da se bol oseca preko receptora za bol u kozi, a shodno ajetu o zameni koza drugim kozama iz Kur'ana. Ili cete reci da je i to prepisano od Grka?

Medicinski fenomeni u Kur-anu: Osjećaj boli na koži
Objavljeno: 16.12.2013 | Objavio: Administrator Preuzeto iz knjige: Medicinski fenomen u Kur-anu

Stoljećima se naširoko vjerovalo da je čitavo tijelo osjetljivo na bol. Tada nije bilo dokučivo da postoje posebni nervni završeci u tijelu koji prenose bol i druga osjetila. Uistinu, tek nedavno je anatomija otkrila ulogu ovih posebnih nervnih završetaka.

Najznačajnija čula na ljudskom tijelu jesu:

• dodir: korpuskule ili zrnca zadužene za čulo dodira jesu Majsnerove i Merkelove korpuskule;

• bol: bol se prenosi kroz nervne završetke na koži;

• vrućina: osjećaj vrućine prenosi se kroz Rufinijeve cilindrične korpuskule.

Govoreći o opekotinama kao uzroku boli, dijelimo ih na tri stepena:

• prvi stepen (izloženost suncu): djeluje na gornji sloj kože, izaziva otok i blagu bol. Simptomi crvenila, otoka i boli uglavnom nestaju za dva do tri dana;

• drugi stepen: koža i potkoža su ozlijeđene. Ovdje nastaje razdva­janje kože i potkože, i dolazi do nakupljanja lučevina između ova dva sloja (vidi sliku 25). Ozlijeđena osoba osjeća veliku bol, i dolazi do povećanja osjetila boli, zbog nadražaja nervnih završetaka, po­sebno usljed pucanja plikova. Koža počinje zacjeljivati u roku od 14 dana kao rezultat renovacije i inverzije ispod kože;

• treći stepen: svi slojevi kože izgore, i rana može doći do mišića i do kosti. Koža gubi elastičnost i postaje tvrda i suha. U ovom slučaju, povrijeđena osoba ne osjeća mnogo boli, pošto su nervni završeci skoro u cijelosti oštećeni usljed gorenja

U Kuranu Allah Uzvišeni kaže: “One koji ne vjeruju u dokaze Naše Mi ćemo sigurno u vatru baciti; kad im se kože ispeku, zamjenit ćemo ih drugim kožama da osjete pravu patnju. Allah je, zaista silan i mudar.” (En-Nisa, 56)

Allah nije rekao “...kad im se kože opeku”, jer opekotina može biti djelimična, nego je rekao: “...kad im se kože ispeku”, dakle sasvim iz­gore s kompletnim osjećajem boli. Ovdje Allah poistovjećuje osjećaj boli s izgaranjem kože, tj. dok koža skroz ne izgori i tako izgubi svoju funkciju. Kada se osjetilo boli izgubi, nova formirana i funkcionalna koža zamjenjuje staru. Nervni završeci zaduženi za osjećaje boli i toplote ponovo obavljaju svoju funkciju, tako da nevjernik kuša kaznu nanovo i nanovo.

Preuzeto iz knjige: Medicinski fenomen u Kur anu

Pisac: Šerif Kaf El-Gazal

OSJETILA ZA BOL I TOPLOTU SE NALAZE U KOZI

"One koji ne vjeruju u dokaze Nase Mi cemo sigurno u vatru baciti; kada im se koze ispeku, zamijenit cemo im ih drugim kozama da osjete pravu patnju. Allah je zaista silan i mudar." (Prijevod znacenja sure En-Nisa, 56)

Navedeni ajet nam govori o kazni za nevjernike. Allah, dzelle'sanuhu, ce ih baciti u Dzehennem gdje ce u vatri gorjeti, a kada im koze izgore, Allah, dzelle'sanuhu, ce im druge stvoriti. Zasto nam je ovaj detalj toliko bitan? Prije par decenija, poznati dermatolog, prof. Tagasone, je dokazao da se zavrseci osjetila za bol i toplotu nalaze u kozi. Kada ne bismo imali koze, mi ne bi osjetili toplotu, a tako ni bol. Upravo iz tog razloga Allah, dzelle'sanuhu, napominje da ce nevjernicima koze, nakon sto izgore, zamijeniti drugima, kako bi bol osjetili. Prof. Tagasone je, nakon sto je dokazao ovu cinjenicu, prisustvovao 8. saudijskom medicinskom samitu, odrzanom u Rijadu. Tu se susreo s ovim Kur'anskim ajetima. Nije proslo mnogo vremena dok je sagledao ove jasne cinjenice, ustao i pred svim prisutnim naucnicima izgovorio sehadet. Postao je musliman.
Da ponovim: gdje u Kur'anu piše da "se bol osjeća preko receptora za bol u kozi"?

Prvo, svako živo biće zna da boli kada koža dodje u kontakt sa visokom temperaturom. Drugo, svako ko se malo jače opekao zna da na tom mjestu više osjećaj nije isti. Treće, popij vrelu kafu pa vidi hoćeš li osjećati bol u želucu. Četvrto, boli li tebe ikada glava?

Dakle, opet, gdje u Kur'anu piše da "se bol osjeća preko receptora za bol u kozi"?
nemezis

#3225 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:

Scientific American cites another difficult example of irreducible complexity—the rotary motors on bacterial flagellum, but it really has no answers.

15. Recent discoveries prove that even at the microscopic level life has a quality of complexity that could not have come about through evolution.
‘Irreducible complexity’ is the battle cry of Michael J. Behe of Lehigh University, author of Darwin’s Black Box: The Biochemical Challenge to Evolution. As a household example of irreducible complexity, Behe chooses the mousetrap—a machine that could not function if any of its pieces were missing and whose pieces have no value except as parts of the whole.

What is true of the mousetrap, he says, is even truer of the bacterial flagellum, a whiplike cellular organelle used for propulsion that operates like an outboard motor. The proteins that make up a flagellum are uncannily arranged into motor components, a universal joint, and other structures like those that a human engineer might specify. The possibility that this intricate array could have arisen through evolutionary modification is virtually nil, Behe argues, and that bespeaks intelligent design. [SA 84]

Indeed, it does (see diagram below).

Image

Bacterial flagellum with rotary motor, with the following features:

•Self assembly and repair
•Water-cooled rotary engine
•Proton motive force drive system
•Forward and reverse gears
•Operating speeds of up to 100,000 rpm
•Direction reversing capability within 1/4 of a turn
•Hard-wired signal transduction system with short-term memory

He makes similar points about the blood’s clotting mechanism and other molecular systems.

Yet evolutionary biologists have answers to these objections. First, there exist flagellae with forms simpler than the one that Behe cites, so it is not necessary for all those components to be present for a flagellum to work. The sophisticated components of this flagellum all have precedents elsewhere in nature, as described by Kenneth R. Miller of Brown University and others. [SA 84]

Miller is hardly the epitome of reliability. Behe has also responded to critics such as Miller.7

In fact, the entire flagellum assembly is extremely similar to an organelle that Yersinia pestis, the bubonic plague bacterium, uses to inject toxins into cells. [SA 84]

This actually comes from the National Center for Science Education’s misuses of the research of Dr Scott Minnich, a geneticist and associate professor of microbiology at the University of Idaho. He is a world-class expert on the flagellum who says that belief in design has given him many research insights. His research shows that the flagellum won’t form above 37°C, and instead some secretory organelles form from the same set of genes. But this secretory apparatus, as well as the plague bacterium’s drilling apparatus, are a degeneration from the flagellum, which Minnich says came first although it is more complex.8

The key is that the flagellum’s component structures, which Behe suggests have no value apart from their role in propulsion, can serve multiple functions that would have helped favor their evolution. [SA 84]

Actually, what Behe says he means by irreducible complexity is that the flagellum could not work without about 40 protein components all organized in the right way. Scientific American’s argument is like claiming that if the components of an electric motor already exist in an electrical shop, they could assemble by themselves into a working motor. However, the right organization is just as important as the right components.

The final evolution of the flagellum might then have involved only the novel recombination of sophisticated parts that initially evolved for other purposes. [SA 84]

Minnich points out that only about 10 of the 40 components can be explained by co-option, but the other 30 are brand new. Also, the very process of assembly in the right sequence requires other regulatory machines, so is in itself irreducibly complex.9

7.Behe responds to various critics <www.trueorigin.org/behe08.asp>
8.See Scott Minnich, Bacterial Flagella: Spinning Tails of Complexity and Co-Option <www.idurc.org/yale-minnich.html>
9.Unlocking the Mysteries of Life, video, Illustra Media, 2002.
Sta bi ovo inače trebalo da dokaže? Da je bog lično napravio svaku tu živuljku sa tim motorima?
pa sta mislis da treba da dokaze, da je neinteligenta priroda stvorila motor od 40 komponenti koji su postavljeni na tacne pozicije kao puzle, ili mozda je taj motor sam sebe stvorio kao sto je tvoja majka samu sebe rodila :-)

ni jedno,. nego je to Bog stvorio u praiskonu a onda to samo se razmnozavalo prirodnim procesima koje je Bog uprogramirao u ta sicusna bica.

dovoljno je da Bog stvori prvu licno, a onda se samo razmnozava bez da Bog mora licno praviti svaku pojedinacno. razumijes li me junace?
Dakle ipak prirodni procesi? Pobjegao si od vjerovatnoće, pobjeći ćeš i od ovoga, džaba je.
Locked