nemezis wrote:Towelie wrote:Ostao sam duzan neke odgovore danas. Prvo ovo.
Uozbilji se, pitao sam i tražim odgovor. Za svaku ovakvu tvrdnju je uvijek ista situacija. Vjernik lupi nesto, ne može to odbraniti, povuče se, nakon nekoliko stranica opet lupi to isto.
U datom slucaju se ovo vjernik odnosilo na mene, jer sam navodno napustio raspravu. Ovo naravno nije tacno, jer sam sacekao jos desetak minuta nakon svog posta i nikakvog odgovora nije bilo pa sam otisao svojim poslom. Ja ne mogu da dezuram na forumu po ceo dan kada ce neko replicirati na moj post i da odmah odgovaram, imam ja i drugih obaveza. Kao sto je konkretno i danas bio slucaj. Dakle, niko nije pobegao, vec sam imao druge stvari da radim. Ja na forumu pisem kada imam vremena za to, a ne kada se nekome prohte.
Na moj dolazak ovdje ne utice nista. Niko mi nije naredio.
Poznajem ex vjernike koji sada zive totalno drugacijim stilom. Indoktrinacijom su postali vjernici, knjiga nekog covjeka je upravljala njihovim umom.... Tek kada se oslobodis toga upoznas sebe, skontas ko si, sta si i kakav si.
Ni meni nije niko naredio da budem vernik, sam sam tako izabrao jer smatram to ispravnim. Da sam hteo biti ateista, bio bih.
Koje stvari nije mogao znati niti jedan čovjek toga vremena?
Recimo da se bol oseca preko receptora za bol u kozi, a shodno ajetu o zameni koza drugim kozama iz Kur'ana. Ili cete reci da je i to prepisano od Grka?
Prvo, "vjernik" se odnosilo na sve koji se tako ponašaju a ne konkretno na tebe.
Drugo, gdje u Kur'anu piše da "se bol osjeća preko receptora za bol u kozi"?
Medicinski fenomeni u Kur-anu: Osjećaj boli na koži
Objavljeno: 16.12.2013 | Objavio: Administrator Preuzeto iz knjige: Medicinski fenomen u Kur-anu
Stoljećima se naširoko vjerovalo da je čitavo tijelo osjetljivo na bol. Tada nije bilo dokučivo da postoje posebni nervni završeci u tijelu koji prenose bol i druga osjetila. Uistinu, tek nedavno je anatomija otkrila ulogu ovih posebnih nervnih završetaka.
Najznačajnija čula na ljudskom tijelu jesu:
• dodir: korpuskule ili zrnca zadužene za čulo dodira jesu Majsnerove i Merkelove korpuskule;
• bol: bol se prenosi kroz nervne završetke na koži;
• vrućina: osjećaj vrućine prenosi se kroz Rufinijeve cilindrične korpuskule.
Govoreći o opekotinama kao uzroku boli, dijelimo ih na tri stepena:
• prvi stepen (izloženost suncu): djeluje na gornji sloj kože, izaziva otok i blagu bol. Simptomi crvenila, otoka i boli uglavnom nestaju za dva do tri dana;
• drugi stepen: koža i potkoža su ozlijeđene. Ovdje nastaje razdvajanje kože i potkože, i dolazi do nakupljanja lučevina između ova dva sloja (vidi sliku 25). Ozlijeđena osoba osjeća veliku bol, i dolazi do povećanja osjetila boli, zbog nadražaja nervnih završetaka, posebno usljed pucanja plikova. Koža počinje zacjeljivati u roku od 14 dana kao rezultat renovacije i inverzije ispod kože;
• treći stepen: svi slojevi kože izgore, i rana može doći do mišića i do kosti. Koža gubi elastičnost i postaje tvrda i suha. U ovom slučaju, povrijeđena osoba ne osjeća mnogo boli, pošto su nervni završeci skoro u cijelosti oštećeni usljed gorenja
U Kuranu Allah Uzvišeni kaže:
“One koji ne vjeruju u dokaze Naše Mi ćemo sigurno u vatru baciti; kad im se kože ispeku, zamjenit ćemo ih drugim kožama da osjete pravu patnju. Allah je, zaista silan i mudar.” (En-Nisa, 56)
Allah nije rekao “...kad im se kože opeku”, jer opekotina može biti djelimična, nego je rekao: “...kad im se kože ispeku”, dakle sasvim izgore s kompletnim osjećajem boli. Ovdje Allah poistovjećuje osjećaj boli s izgaranjem kože, tj. dok koža skroz ne izgori i tako izgubi svoju funkciju. Kada se osjetilo boli izgubi, nova formirana i funkcionalna koža zamjenjuje staru. Nervni završeci zaduženi za osjećaje boli i toplote ponovo obavljaju svoju funkciju, tako da nevjernik kuša kaznu nanovo i nanovo.
Preuzeto iz knjige: Medicinski fenomen u Kur anu
Pisac: Šerif Kaf El-Gazal
OSJETILA ZA BOL I TOPLOTU SE NALAZE U KOZI
"One koji ne vjeruju u dokaze Nase Mi cemo sigurno u vatru baciti; kada im se koze ispeku, zamijenit cemo im ih drugim kozama da osjete pravu patnju. Allah je zaista silan i mudar." (Prijevod znacenja sure En-Nisa, 56)
Navedeni ajet nam govori o kazni za nevjernike. Allah, dzelle'sanuhu, ce ih baciti u Dzehennem gdje ce u vatri gorjeti, a kada im koze izgore, Allah, dzelle'sanuhu, ce im druge stvoriti. Zasto nam je ovaj detalj toliko bitan? Prije par decenija, poznati dermatolog, prof. Tagasone, je dokazao da se zavrseci osjetila za bol i toplotu nalaze u kozi. Kada ne bismo imali koze, mi ne bi osjetili toplotu, a tako ni bol. Upravo iz tog razloga Allah, dzelle'sanuhu, napominje da ce nevjernicima koze, nakon sto izgore, zamijeniti drugima, kako bi bol osjetili. Prof. Tagasone je, nakon sto je dokazao ovu cinjenicu, prisustvovao 8. saudijskom medicinskom samitu, odrzanom u Rijadu. Tu se susreo s ovim Kur'anskim ajetima. Nije proslo mnogo vremena dok je sagledao ove jasne cinjenice, ustao i pred svim prisutnim naucnicima izgovorio sehadet. Postao je musliman.