Nikoga ne ubjedujem. Imas li citat neki?detroit-mercy wrote:A to ti i jos dvoje troje imate tapiju na dozivljaj Jugoslavije. Sta tebe tjera da nekoga ubjedjujes kako je bilo.stakasa wrote:Sta tjera ljude koji Jugoslaviju nisu dozivjeli da nas ubjeduju kako je bilo?
juga 1950.-1990.
- stakasa
#3201 Re: juga 1950.-1990.
-
Niemand
#3202 Re: juga 1950.-1990.
stakasa wrote: Doduse imponuje da i ti ceznes za mojom mladoscu
Brate, ne znam ni ko si, a cesto sam na forumu. De malo, uozbilji se.
-
detroit-mercy
#3203 Re: juga 1950.-1990.
Ova recenica ti je totalna fula, uklapali smo se isto kao i Poljaci, Bugari, Rumuni, Albanci. Pa jebote, ja koliko znam geografski i kulturoloski jos uvijes smo na evropskom kontinentuNiemand wrote:Ama nije uopste stvar o fakultetu, vec o analfabetima, s kojim je citava evropa imala problem. U evropi i dan danas postoje nepismeni, cak i kategorije, jel ne znaju ni slova il nesto znaju i sl, ne stranci, vec bas evropljani sto je haman neshvatljivo. Nakon drugog svjetskog rata je nastao novi svijet na cijeloj planeti, nova vremena, novi kriteriji i svi su se mijenjali shodno tim kriterijima. Tako i jugoslavija. To i dalje ne znaci da se dogodilo sta drugacije i da nije bilo jugoslavije kakva je bila da se ovi prostori takodjer ne bi morali prilagodjavati ostatku svijeta, htjeli oni to il ne.Connaisseur Karlin wrote:sjecam se da je par osoba koje su moji roditleji poznavali zavrsile fakultete u Njeamckoj i Danskoj,isto je bilo dzaba, i ostali tamo , pametni ljudiNiemand wrote:Onaj, ni u ostatku eVrope nisu bili svi pismeni u taj vakat.
![]()
osobe koji su van Juge imali kontakte sa ostatkom svijeta su vrlo dobro znale, kako i koliko Juga moze ponuditi, a kad se isti kapaciet zadovolji,islo se van za nadogradjivanjem istog; npr. moja tetka je zavrsila specijalizaciju u Njemackoj, pa se vratila,jer je vec bila u braku sa djecom,a muz bio nostalgicar
A cinjenica jeste da je jugoslavija bila sasvim oke sto se tice obrazovanja i ostatka svijeta. Kada se pricalo zasto su se nase izbjeglice uspijele uklopiti a danasnje ne uspijevaju, navodio se cesto primjer dobrog obrazovanja, ne nuzno fakulteta, vec i zanata.
-
detroit-mercy
#3204 Re: juga 1950.-1990.
Samo pitanje koje si postavio implicira da imas neku tapiju, jer ko su drugi da ti kvare dozivljaj Jugoslavijestakasa wrote:Nikoga ne ubjedujem. Imas li citat neki?detroit-mercy wrote:A to ti i jos dvoje troje imate tapiju na dozivljaj Jugoslavije. Sta tebe tjera da nekoga ubjedjujes kako je bilo.stakasa wrote:Sta tjera ljude koji Jugoslaviju nisu dozivjeli da nas ubjeduju kako je bilo?
-
detroit-mercy
#3205 Re: juga 1950.-1990.
Hauptschule, Realschule, Gimnasium=> povuci paralelu pa ces vidjeti.Niemand wrote:E to od koga je preslikan, ne znam fakat.detroit-mercy wrote: Preslikali obrazovni sistem od Svaba.
Dobro si primejtila, sve sto se danas postigne je zato je to normala u okruzenju ili svijetu a sve sto se onda postizalo je zasluga Tite i Partije. Pa tako i obrazovanje, to sto ne znam za niti jednu evropsku zemlju da nema "besplatno" ili obavezno obrazovanje je drugi par opanaka.
Meni je zanimljivo vidjeti kolko su ljudi zeljeli te neke markirane, kapitalisticko-potrosacke proizvode.![]()
![]()
A jugoslavija je imala svoje proizvode i uopce nisu bili losi, cak stavise, puno ljudi mi je govorilo kolko su stvari bile odlicnog kvaliteta, puno toga se sacuvalo do danas.
- uglavnomja
#3206 Re: juga 1950.-1990.
detroit-mercy wrote:A to ti i jos dvoje troje imate tapiju na dozivljaj Jugoslavije. Sta tebe tjera da nekoga ubjedjujes kako je bilo.stakasa wrote:Sta tjera ljude koji Jugoslaviju nisu dozivjeli da nas ubjeduju kako je bilo?
"mi" koji se sjecamo imamo pravo da pricamo, pozitivno ili negativno
ali fakat ljudi koji ni u planu nisu bili, imaju neke napabircene informacije iz trece ruke ...
tema i jeste bila zamisljena kao nepoliticki spomenar, upravo adidaske, tankerice, leviske, trst, muzika, frizure, izleti ... ne % asfaltiranih puteva po pripizdinama, da prostite
i ne kao poredjenje sad i nekad
i pogotovo ne kao poredjenje juge nekad i zapada danas
-
Niemand
#3207 Re: juga 1950.-1990.
Identicni komentari su bili ispod tog teksta.detroit-mercy wrote: Ova recenica ti je totalna fula, uklapali smo se isto kao i Poljaci, Bugari, Rumuni, Albanci. Pa jebote, ja koliko znam geografski i kulturoloski jos uvijes smo na evropskom kontinentu. Jebote, poredis nas i npr. Afganistance, pa naravno da ces se uklopiti na svom kontinetnu u svom kulturoloskom okruzenju, da si otisla u Afganistan lincovali bi te zbog neuklapanja
. Nemoj samo reci da je i ovo uklapanje zasluga Tite i Partije
.
-
detroit-mercy
#3208 Re: juga 1950.-1990.
ok, zato sam i rekao bolje da pricamo o starkama posto je sve bilo okuglavnomja wrote:detroit-mercy wrote:A to ti i jos dvoje troje imate tapiju na dozivljaj Jugoslavije. Sta tebe tjera da nekoga ubjedjujes kako je bilo.stakasa wrote:Sta tjera ljude koji Jugoslaviju nisu dozivjeli da nas ubjeduju kako je bilo?
ali fakat ljudi koji ni u planu nisu bili, imaju neke napabircene informacije iz trece ruke ...![]()
tema i jeste bila zamisljena kao nepoliticki spomenar, upravo adidaske, tankerice, leviske, trst, muzika, frizure, izleti ... ne % asfaltiranih puteva po pripizdinama, da prostite
Necemo o saketanu po Zablacu na nacionalnoj osnovi jer to je ipak bio period starki i mont jakni.
Btw, mont jakne i starke je nosilo jedno 10% raje ostali nisu mogli sebi priustiti taj dozivljaj da se ne lazemo.
- stakasa
#3209 Re: juga 1950.-1990.
Da, nepoliticki spomenar. Ali je valjda uslov da si to dozivio. Nisi morao volit. Dozivljaj Flashdancea nije isti onda i saduglavnomja wrote:detroit-mercy wrote:A to ti i jos dvoje troje imate tapiju na dozivljaj Jugoslavije. Sta tebe tjera da nekoga ubjedjujes kako je bilo.stakasa wrote:Sta tjera ljude koji Jugoslaviju nisu dozivjeli da nas ubjeduju kako je bilo?
ali fakat ljudi koji ni u planu nisu bili, imaju neke napabircene informacije iz trece ruke ...![]()
- muha_sa
#3210 Re: juga 1950.-1990.
samo da vam recem---ovako se to radi

-
detroit-mercy
#3211 Re: juga 1950.-1990.
Znam Njemacki ali ti govorim iz sopstvenog iskustva, ne vidim da smo se samo mi sa podrucja ExJuge nesto posebno dobro uklapali, nego je isto i za Rumune, Bugare, Poljake, Ruse i sl.Niemand wrote:Identicni komentari su bili ispod tog teksta.detroit-mercy wrote: Ova recenica ti je totalna fula, uklapali smo se isto kao i Poljaci, Bugari, Rumuni, Albanci. Pa jebote, ja koliko znam geografski i kulturoloski jos uvijes smo na evropskom kontinentu. Jebote, poredis nas i npr. Afganistance, pa naravno da ces se uklopiti na svom kontinetnu u svom kulturoloskom okruzenju, da si otisla u Afganistan lincovali bi te zbog neuklapanja
. Nemoj samo reci da je i ovo uklapanje zasluga Tite i Partije
.
Austrijski standard je u pitanju, ako se ne varam. Nije bas tako jednostavno ono, iz evrope smo pa i nema razlike. Ako znas njemacki, potrazi tekst.
Slutim da znam sta je u pitanju, u pitanju je kako se Muslimani iz BiH tako dobro uklapaju u "Zapad" a Sirijci, Alzirci i drugi ne
Citaj izmedju redova
-
Niemand
#3212 Re: juga 1950.-1990.
Uglavnomja, pa nije tvoja tema ako si je ti otvorila.
Dobro evo, nije problem, necu pisati na temi jer nemam godina za nju. Al vam je prica skroz budalasta, nit je ko od onih sa teme o siriji bio u siriji pa eno godinama pricaju kako, sta i dje. Ko i na hrpi drugih tema. Nit vidim da sam sta pogresno napisala i da se moralo iskljucivo osjetiti na sopstvenoj kozi.
Al oke. Pisite o leviskama iz jugoslavije, ko da ih nakon nje ni nema.
Cao.

Dobro evo, nije problem, necu pisati na temi jer nemam godina za nju. Al vam je prica skroz budalasta, nit je ko od onih sa teme o siriji bio u siriji pa eno godinama pricaju kako, sta i dje. Ko i na hrpi drugih tema. Nit vidim da sam sta pogresno napisala i da se moralo iskljucivo osjetiti na sopstvenoj kozi.
Cao.
-
detroit-mercy
#3213 Re: juga 1950.-1990.
Naravno da nije isti onda i sad, kad kupis one Adidaske u Planici pa ih natenane perlasstakasa wrote:Da, nepoliticki spomenar. Ali je valjda uslov da si to dozivio. Nisi morao volit. Dozivljaj Flashdancea nije isti onda i saduglavnomja wrote:detroit-mercy wrote: A to ti i jos dvoje troje imate tapiju na dozivljaj Jugoslavije. Sta tebe tjera da nekoga ubjedjujes kako je bilo.
Danas, sest sedam pari patika u garazi ali ti svejedno
-
detroit-mercy
#3214 Re: juga 1950.-1990.
Pa te Leviske su bile nacin kako smo se kurcili ovim iz istocnog blokaNiemand wrote:Uglavnomja, pa nije tvoja tema ako si je ti otvorila.
Cao.
- uglavnomja
#3215 Re: juga 1950.-1990.
detroit-mercy wrote: Naravno da nije isti onda i sad, kad kupis one Adidaske u Planici pa ih natenane perlasa one mirisu na novo
. Jest da je bilo za jednog para godisnje ali merak je bio nemjerljiv.
Danas, sest sedam pari patika u garazi ali ti svejedno.
a miris kad izvadis sangajke iz kutije
-
detroit-mercy
#3216 Re: juga 1950.-1990.
Uh, one su imale onaj jak miris gumeuglavnomja wrote:detroit-mercy wrote: Naravno da nije isti onda i sad, kad kupis one Adidaske u Planici pa ih natenane perlasa one mirisu na novo
a miris kad izvadis sangajke iz kutije
-
detroit-mercy
#3217 Re: juga 1950.-1990.
Haj sad da vidim drogerase iz tog vremena, koje te je ljepilo najbolje nosilo 
- stakasa
#3218 Re: juga 1950.-1990.
Pa sta sam ja drugo reko? Klasicna Yu skola kontriranja znacidetroit-mercy wrote:Naravno da nije isti onda i sad, kad kupis one Adidaske u Planici pa ih natenane perlasstakasa wrote:Da, nepoliticki spomenar. Ali je valjda uslov da si to dozivio. Nisi morao volit. Dozivljaj Flashdancea nije isti onda i saduglavnomja wrote:
i pogotovo ne kao poredjenje juge nekad i zapada danasa one mirisu na novo
- stakasa
#3219 Re: juga 1950.-1990.
K'o polufudbaldetroit-mercy wrote:Uh, one su imale onaj jak miris gumeuglavnomja wrote:detroit-mercy wrote: Naravno da nije isti onda i sad, kad kupis one Adidaske u Planici pa ih natenane perlasa one mirisu na novo
a miris kad izvadis sangajke iz kutijemogo si se usnifat on njih
.
- muha_sa
#3220 Re: juga 1950.-1990.
za 3 ćrvenedetroit-mercy wrote:Pa te Leviske su bile nacin kako smo se kurcili ovim iz istocnog blokaNiemand wrote:Uglavnomja, pa nije tvoja tema ako si je ti otvorila.
Cao.
jer smo eto bili "Zapad" za njih. Sacekaj da pocnu da pricaju kako su tresli Cehinje po jadranu za zvaku ili za najlonke
.
- uglavnomja
#3221 Re: juga 1950.-1990.
nije stvar u tome da neko pise, nego kako pise ...Niemand wrote:Uglavnomja, pa nije tvoja tema ako si je ti otvorila.
Cao.
ko ne zna ili samo misli da zna - to moze napisati u normalnoj formi pitanja, pretpostavke ... i prihvatiti drugaciji odgovor od 3-5-10 ljudi ...
ali doci na temu sa armiranim stavovima, bez ikakve osnove i suprostavljati se svjedocima i ucesnicima
i ko ne zna sta su tada nama leviske znacile, ne moze shvatiti smisao teme.
kao sto ja ne mogu shvatiti necije odrastanje uz nintendo ili zivot bez tv i telefona i auta ...
- uglavnomja
#3222 Re: juga 1950.-1990.
detroit-mercy wrote:Uh, one su imale onaj jak miris gumeuglavnomja wrote:detroit-mercy wrote: Naravno da nije isti onda i sad, kad kupis one Adidaske u Planici pa ih natenane perlasa one mirisu na novo
a miris kad izvadis sangajke iz kutijemogo si se usnifat on njih
.
- uglavnomja
#3224 Re: juga 1950.-1990.
ovaj kokos mi je bio
sad ne smijem da ga probam, razocaracu se
bolje da ga cuvam u finoj uspomeni
ima bounty za zamjenu 
sad ne smijem da ga probam, razocaracu se
bolje da ga cuvam u finoj uspomeni
-
detroit-mercy
#3225 Re: juga 1950.-1990.
Pa sta sam ja drugo reko? Klasicna Yu skola kontriranja znacistakasa wrote:Naravno da nije isti onda i sad, kad kupis one Adidaske u Planici pa ih natenane perlasdetroit-mercy wrote:[quote="staka
Da, nepoliticki spomenar. Ali je valjda uslov da si to dozivio. Nisi morao volit. Dozivljaj Flashdancea nije isti onda i sada one mirisu na novo
Nije istina, sve je bilo krasno, bajno, 4 sedmice mora, dvije skijanja, imalo se samo tako.
Naravno da ce ti Makarska biti najbolja destinacija u svijetu, da si prvi puta guzio na Havaima
Subjektivni pogled na stvari iz mladosti ne predstavlja nuzno odraz realnosti. Ja i danas pricam raji (kad pocugam), kako nam je bilo lijepo u ratu