Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#3201 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Postoji li mogucnost da tu vodu nekako prevoze do nekog odredista. Mislim, vjerovatno ionako tu vodu skladiste neki period, pa koriste u proizvodnji? Ne ide sigurno odmah iz pipe u flasu. Ne znam, sta se moze promjeniti u sastavu vode da je cisterna odvuce od Bistrika npr. do Vlakova?

Mislim jbt sve se danas prevozi, ne vidim zasto ne bi mogla obicna voda.

A gore mogu napraviti muzej i sl. To su uradile mnoge pivare u Evropi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3202 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Truba »

Nepass wrote: Jedan je tu u blizini :D
pratimo te :arrow: kapitalisto
spree

#3203 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by spree »

od ove price sam ozednio :skoljka: . u samom centru nemoguce je prosirivati ulice. dobro imamo i ovo sto imamo. skola, djeca, mali trotoar, ali ja se ne sjecam da je bilo nekih nesreca tu. bitno je da se popravi ulica, a mozda bi mogli postaviti i lezece policajce.
Thorgerson

#3204 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

spree wrote:od ove price sam ozednio :skoljka: . u samom centru nemoguce je prosirivati ulice. dobro imamo i ovo sto imamo. skola, djeca, mali trotoar, ali ja se ne sjecam da je bilo nekih nesreca tu. bitno je da se popravi ulica, a mozda bi mogli postaviti i lezece policajce.
Sve do jednom druze.

Tako mi inace i radimo. Sve do jednom.

Imas parkirane automobile, kamione, slepere s jedne strane. I djecicu na trotoaru od 30cm s druge strane.
VladaFBiH

#3205 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote:Postoji li mogucnost da tu vodu nekako prevoze do nekog odredista. Mislim, vjerovatno ionako tu vodu skladiste neki period, pa koriste u proizvodnji? Ne ide sigurno odmah iz pipe u flasu. Ne znam, sta se moze promjeniti u sastavu vode da je cisterna odvuce od Bistrika npr. do Vlakova?

Šta bi dobio s tim što bi vodu slao cisternama koje bi opet vozile po gradu sem duplih troškova i još većeg uništavanja ulica jer su cisterne punooo veće i teže od malih kamiona koje koristi pivara?
neki

#3206 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

orinoco wrote:
neki wrote:Tu je cestu trebalo napraviti jednosmjernom, i proširiti trotoar..
Ispred osnovne škole trotoar širok pola metra..i jos pun parkiranih auta... :-)
Kako bi šleper u Pivaru, kojim putem?
Franjevačkom...mogu proci kroz "tunel"
Thorgerson

#3207 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

VladaFBiH wrote:
Thorgerson wrote:Postoji li mogucnost da tu vodu nekako prevoze do nekog odredista. Mislim, vjerovatno ionako tu vodu skladiste neki period, pa koriste u proizvodnji? Ne ide sigurno odmah iz pipe u flasu. Ne znam, sta se moze promjeniti u sastavu vode da je cisterna odvuce od Bistrika npr. do Vlakova?

Šta bi dobio s tim što bi vodu slao cisternama koje bi opet vozile po gradu sem duplih troškova i još većeg uništavanja ulica jer su cisterne punooo veće i teže od malih kamiona koje koristi pivara?
Evo gledam im planove za 2017. god, 500.000 hektolitara. To su i sokovi i pivo. Ne znam jel sve oni proizvode ili nesto uvoze pa pakuju, ne znam. Nebitno, nek im treba eto 500.000 hektolitara vode.

Dakle, 136.000 litara im dnevno treba vode.

Imas one cisterne, mislim cak da nisu ni najvece koje vuku 18.000l vode. Znaci dnevno treba 8 tura da prevuce vodu iz Franjevacke do njihove proizvodnje. To je znaci 8 puta kamion udje i ode. I to je to. Nikakvih vise kamiona ne bi trebalo da niti ulazi, izlazi u Pivaru. Pa zar nije bolje odraditi navecer odmah spicis tih 8 kamiona i zavrsio si. Nema guzve, mozes lagano to odraditi. Ovako im stalno dolaze, odlaze sto veci, sto manji kamioni. Pa samo tu bi ustedjeli ogromne novce, koliko sad njihovi kamioni izgube goriva i vremena dok udju i izadju iz grada.

Smjestis proizvodnju blizu autoputa, da ne govorim koliko mozes siriti onda poslije svoju infrastrukturu. Ovako su na Bistriku, itekako ograniceni.

E sad, naravno trosak premjestanja, pravljenja nove fabrike itd bi bio veliki, ali bi i benefiti bili ogromni, a da ne govorim o potencijalu koji bi imali za dalje sirenje. Mislim, jbg to je investicija.
Tesla Edison

#3208 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Tesla Edison »

Svugdje u savijetu, pivara je u centru grada. To je turistička atrakcija prije svega pa tek onda tvornica ili šta već. Isto je tako i sa željezničkom stanicom. Ona mora biti u centru grada. Za autobusku bi se već moglo pričati. Onakva kakva je sada je ruglo grada.
supercali

#3209 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by supercali »

Zasto bih ja kao vlasnik pivare svaki dan trosio gorivo na 8 tura vode pa opet iz te fabrike malim kamionima razvozio po gradu?
orinoco

#3210 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by orinoco »

Thorgerson wrote:
orinoco wrote:
neki wrote:Tu je cestu trebalo napraviti jednosmjernom, i proširiti trotoar..
Ispred osnovne škole trotoar širok pola metra..i jos pun parkiranih auta... :-)
Kako bi šleper u Pivaru, kojim putem?
Pa znaci zbog jedne privatne firme mi treba da uredjujemo i sredjujemo grad?

- Neka kupe ** No links ** u Rajlovcu i distribuiraju odatle
- Neka koriste manje kamione do Rajlovca...

Mislim uostalom, boli me qrac za pivaru, neka se snalaze. Sta mi ima koji djavo sleper uopste ulaziti u strogi centar grada? Jesi to igdje vani vidio?
Ovako razmišlja tranzicijski skorojević, poslijeratni stanovnik Sarajeva kojemu je važnije 10 parking mjesta za automobile nego pozicija, značaj i tradicija "Sarajevske pivare". Eto šta nam je rat uzročio i nanio u grad :(
So What!

#3211 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Franjevačka ulica - 1. 05. 2017. @ Mamkić (SSC)

Image

Image

Image
Thorgerson

#3212 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

orinoco wrote: Ovako razmišlja tranzicijski skorojević, poslijeratni stanovnik Sarajeva kojemu je važnije 10 parking mjesta za automobile nego pozicija, značaj i tradicija "Sarajevske pivare". Eto šta nam je rat uzročio i nanio u grad :(
Kakvih bolan 10 mjesta za parking, o cemu baljezgas.

Govorim o trotoaru da djeca mogu normalno proci u skolu. Govorim o pristupu za invalide. Ako si u kolicima, zaboravi ovu ulicu da ces proci njome.

Tako kao ti razmislja konzerva sarajevska koja nije makla dalje od cvile. I nema pojma sta se desava u svijetu. A takvi nam i biraju vlast. I zato je centralna gradska jezgra ovakvo ruglo. Asfalt za zutim ivicnjacima. Za ovo bi vani neko u zatvor isao. Ali eto konzervama je asfalt vrhunac.
Thorgerson

#3213 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

TESLA_EDISON wrote:Svugdje u savijetu, pivara je u centru grada. To je turistička atrakcija prije svega pa tek onda tvornica ili šta već. Isto je tako i sa željezničkom stanicom. Ona mora biti u centru grada. Za autobusku bi se već moglo pričati. Onakva kakva je sada je ruglo grada.
Nisi u potpunosti upravu. Pivara ne mora biti u centru grada, odakle to izvuce? Za zeljeznicu se slazem, zeljeznicka stanica treba da ostane gdje jeste. Ali to su kruske i jabuke.

Ja ne govorim o premjestanju i rusenju pivare pobogu. Govorim o tome da se samo proizvodnja prebaci van grada, jer je potencijal za razvijanje sto puta veci. I to ce pivara kad tad uraditi, jer im se proizvodnja povecava svake godine. A kad tad ce dostici kapak, kada nece moci vise. I zato o tome treba razmisljati na vrijeme.

Istina, mnoge pivare su ostale gdje jesu, ali ne mozes porediti gradove poput ne znam Minhena, Praga i sl. sa Sarajevom. Jesi li bio u tim gradovima? Ja u Pragu nisam ali jesam u Minhenu. Mislim, hej, to je smijesno uopste porediti sa Sarajevom. Smijesno. Infrastrukturom su ljudi ispred nas jedno 70 godina minimalno.

Druga stvar, jedna od najvecih pivara i najpoznatijih je davno svoju proizvodnju izmjestila van svoje prvobitne tvornice. To je Heineken u Amsterdamu. Prvobitnu tvornicu su pretvorili u muzej. Znaci em klepaju pare na pivu, em tu ubise lovu na turistima.

Image

Zato kazem, ne treba biti konzerva i razmisljati tako usko. Treba imati viziju, razmisljati mozda 20 godina unaprijed. Sarajevska pivara je idealna za muzeja. Pivnicu vec imaju, mogu jos jednu moderniju otvoriti. Kapacitetom su ograniceni, a o prilaznoj infrastrukturi i o teskoci distribucije sa one lokacije da ne govorim.
supercali

#3214 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by supercali »

Inace sarajevska pivara ima potencijal hajnekena i svjetski klubovi samo cekaju kad ce im doci gajba sarajevske
shake69

#3215 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by shake69 »

Ljudi, imaju li neki rokovi za juznu longitudinalu, bar onaj dio uz stadion Grbavica da se otvori? Ima li kakvih novih fotki?
studiorum_tuzlaensis

#3216 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by studiorum_tuzlaensis »

shake69 wrote:Ljudi, imaju li neki rokovi za juznu longitudinalu, bar onaj dio uz stadion Grbavica da se otvori? Ima li kakvih novih fotki?
Čeka se izmještanje kontaktne mreže trolejbusa. Duga je to rocedura, od Elaborata preko Projektnog zadatka i na kraju Glavnog projekta ili Tehničkog rješenja.
shake69

#3217 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by shake69 »

studiorum_tuzlaensis wrote:
shake69 wrote:Ljudi, imaju li neki rokovi za juznu longitudinalu, bar onaj dio uz stadion Grbavica da se otvori? Ima li kakvih novih fotki?
Čeka se izmještanje kontaktne mreže trolejbusa. Duga je to rocedura, od Elaborata preko Projektnog zadatka i na kraju Glavnog projekta ili Tehničkog rješenja.
Hvala. Cudno mi da se ne smije ni spomenuti neki rok kao da rade besplatno. Taman ce oduziti do izbora 2018 da se pohvale. :|
studiorum_tuzlaensis

#3218 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by studiorum_tuzlaensis »

Na tom dijelu je bilo dosta izmjena ako se ne varam. Prvo je išla opcija kružnog toka od koje se odustalo, pa je poslije uslijedila žalba FK Željezničar koji je tražio isključnu traku prema istočnoj tribini, poslije je trolejbuska stanica pomjerena kod dvorane itd... Uglavnom, projekat kontaktne mreže se morao ponovo praviti u to sam siguran.
saale

#3219 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by saale »

shake69 wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:
Hvala. Cudno mi da se ne smije ni spomenuti neki rok kao da rade besplatno. Taman ce oduziti do izbora 2018 da se pohvale. :|
Kako me nerviraju ove opaske "valjda ce zavrsit do izbora da se povale" pa jbm mu misa u nas su uvjek neki izbori,,a naravno da ce vlast koja se nalazi na celu opstine pohvalit uradjenim to joj je osnov za dobijanje sljedeceg mandata.
Hajd zdravo :D
shake69

#3220 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by shake69 »

@Saale, e, neka si im rekao. Partija ce cijeniti tvoj doprinos na ovom forumu. :wink:
orinoco

#3221 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by orinoco »

Južnom longitudinalom, Zvorničkom od raskrsnice sa Čemerlićevom, prema Topal Osmanovoj ulici, skretanje u Kuprešku, lijevo, hoće li biti zabranjeno kao što je zabranjeno u Zagrebačku, na semaforu kod trolejbusne stanice kod RB bankeŠ Ako hoće, koji će biti dozvoljen pravac kkretanja vozilima koji ulaze u Kuprešku iz pravca H. Čemerlića?

Takođe, šta će biti sa izlazom sa parkinga u B. Mutevelića, izlaz preko puta nove sportske dvorane na Grbavici i kakav je tu planiran tok saobraćaja m/v? Tu će sada biti trolejbusna stanica, ispred sportske dvorane, je li tako?

Image
perfect_guy

#3222 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by perfect_guy »

Image

ako se već iz pravca skenderije ovdje skreće lijevo, šta je smetnja da se iz pravca grbavice skreće desno?
kakaljin

#3223 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

perfect_guy wrote:Image

ako se već iz pravca skenderije ovdje skreće lijevo, šta je smetnja da se iz pravca grbavice skreće desno?
Pa samo produzis i skrenes u Ljubljansku, vjerovatno su to uradili jer je ostro desno.
Thorgerson

#3224 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Kako mislis u Ljubljansku, to je jednosmjerna ulica?

Jednostavno ako ne skrenes ranije u Travnickoj ulici, morat ces napraviti krug do Marijin Dvora okrenut se i vratiit nazad.
kakaljin

#3225 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

Thorgerson wrote:Kako mislis u Ljubljansku, to je jednosmjerna ulica?

Jednostavno ako ne skrenes ranije u Travnickoj ulici, morat ces napraviti krug do Marijin Dvora okrenut se i vratiit nazad.
Ljubljanska je dvosmjerna samo dva kraka kod pumpe su jednosmjerni jer ih pumpa razdvaja, ovaj sto se vidi na slici je jednosmjeran po slici prema dole

A i na slici krak ljubljanske koji ide prema Emerika Bluma je dvosmjeran
Post Reply