Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- kmirsad
#31926 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Šta podrazumjeva pojam... aktivni član ... stranke...
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#31927 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
znači da je na posljednjim izborima bio na listi za općinsko vijeće ilidža, pod rednim brojem četiri. budući da je na listi kotirao jako visoko, može podrazumijevati da i u općinskoj organizaciji naše stranke ilidža kotira dosta dobro. treba li još nešto?kmirsad wrote:Šta podrazumjeva pojam... aktivni član ... stranke...
i da, na ilidži se naša stranka dočepala sda i ne popušta.
-
jefff
#31928 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nista. Neki termin prepisan iz prirucnika za clanove SKJ SK SR BiH i SSRN SR BIH.kmirsad wrote:Šta podrazumjeva pojam... aktivni član ... stranke...
-
kluz franjo
#31929 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nemojte da Vam teško pada. U budžetu su i Vaši novci i normalno je da ste zainteresovani.PeraDzetic wrote: ...
Nešto malo imam preceg posla od dokazivanja ko je osnivač uz bez ograničenja, budžet općine je javan i tu vam stoji cifra od 12.000 km za 2018 god dok je ug posljednju aktivnost na fb popratila 2015.god. predsjednik udruženja je Saud Karić.
Ja uvijek kažem bolje je 30 min. uložiti u čitanje budžeta, nego u čitanje kojekakvih fb statusa...
Pa da zajedno i polako pogledamo šta stoji u važećem budžetu općine Ilidža.
https://www.opcinailidza.ba/uploads/fil ... budzta.pdf
Ukupan budžet za 2018. iznosi blizu 41 MILION KM.
Ja sam ga pokušao pažljivo pregledati i stvarno. Na str. 27, u dijelu razrade rashodovnog konta 614114 (Tekući transferi - Obrazovanje, nauka i budžet za mlade) sam pronašao planiranu stavku za Udruženje mladih "Bez ograničenja" (očigledno poznat i kao "no limit"), doduše u iznosu od 8.000 KM.
Ne bih sada polemisao evidentnu činjenicu da građani Ilidže za obrazovanje, nauku i mlade izdvajaju tek malo više od 1% od ukupnog budžeta općine, a smatram da za ovaj primjer i nije toliko bitno što Naša stranka svoje "partnerstvo" - kako Vi tvrdite - od SDA naplaćuje u iznosu manjem od 0,2 promila od ukupnog budžeta.
Bitno je šta se dešava sa novcem građana, jer kao što i Vi sigurno znate, budžet je planska kategorija, a Vaš načelnik to onda povećava i smanjuje, po svom nahođenju.
Dakle, da nađemo koliko je novca efektivno dodjeljeno u 2018. ovom udruženju.
I stvarno, obećano-ispunjeno...
https://www.opcinailidza.ba/news/defaul ... 018-godinu
Na osnovu JAVNOG poziva, a zajedno sa 60-ak drugih projekata i korisnika, su i UM "Bez ograničenja" dodjeljena budžetska sredstva za projekat "Omladinsko kino" na teret već spominjanog konta 614114.
Ali ne u planskom iznosu od 8.000 KM, niti 12.000.
Navedenom udruženju je iz budžeta općine po javnom konkursu dodjeljeno 1.000 KM (slovima: jedna hiljada konvert. maraka)!
Kolega Pero, Vi barem znate da npr. samo jedan službeni telefon nekog ministra košta više.
Ako i dalje stvarno mislite da je ovo dokaz "partnerstva NS i SDA", onda...
Ono što jeste važno je da ste se zainteresovali za budžet Vaše lokalne zajednice.
Da ponovim. Bolje 30 min. čitanja "sopstvenog" budžeta, nego "tuđih" fb statusa.
@Pero, ja Vas na DF nisam ni palio, a neću Vas od njega ni gasiti.PeraDzetic wrote: @Franjo, dugo mi je trebalo da upalim na ovo šta znači kad jedna stranka formira Vladu sa SDA. Pa zaboga, DF je uradio ono što niko nikad prije nije i neće uraditi u BIH. U mjesec dana nakon formiranja vlade napustio sve funkcije. Eto meni to govori više od ijednog predizbornog obećanja. I svi koji su napustili df jer su bili gladni fotelja i polozaja došli su kod ns koja im je dala prve pozicije na listama.
Ja sam Vas samo generalno upitao kako nazivate zajedničke Vlade sa SDA, ako ovakve primjere nazivate "dokazima o partnerstvu".
Vi ste sami uzeli DF kao primjer herojske nesaradnje sa SDA i ja Vaše mišljenje poštujem.
PS: Ako se ne varam u jednom od zadnjih intervjua čini mi se da Željko reče, da DF nije napustio zajedničku Vladu sa SDA i HDZ, već da su ih ovi istjerali. Ali to je nebitno.
-
starisalko
#31930 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Suad Karic je zaposlen u sekretarijatu ns ili sto bi rekao Dr Suljagic u stranci partizanskog morala i serijatskog prava_Reds_ wrote:Saud Karic, inece aktivni član NS, nekoliko puta bio na listama, ne znam da li je i sada.PeraDzetic wrote:
Možda mi to teško pada zbog toga što prodaju velike stvari za sitni sicar, ali hajde stranka to kompenzira i nagradi napredovanjem.
@Franjo, dugo mi je trebalo da upalim na ovo šta znači kad jedna stranka formira Vladu sa SDA. Pa zaboga, DF je uradio ono što niko nikad prije nije i neće uraditi u BIH. U mjesec dana nakon formiranja vlade napustio sve funkcije. Eto meni to govori više od ijednog predizbornog obećanja. I svi koji su napustili df jer su bili gladni fotelja i polozaja došli su kod ns koja im je dala prve pozicije na listama.
Nešto malo imam preceg posla od dokazivanja ko je osnivač uz bez ograničenja, budžet općine je javan i tu vam stoji cifra od 12.000 km za 2018 god dok je ug posljednju aktivnost na fb popratila 2015.god. predsjednik udruženja je Saud Karić.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#31931 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jebo te "DR". Suljagićstarisalko wrote:Suad Karic je zaposlen u sekretarijatu ns ili sto bi rekao Dr Suljagic u stranci partizanskog morala i serijatskog prava_Reds_ wrote:Saud Karic, inece aktivni član NS, nekoliko puta bio na listama, ne znam da li je i sada.PeraDzetic wrote:
Možda mi to teško pada zbog toga što prodaju velike stvari za sitni sicar, ali hajde stranka to kompenzira i nagradi napredovanjem.
@Franjo, dugo mi je trebalo da upalim na ovo šta znači kad jedna stranka formira Vladu sa SDA. Pa zaboga, DF je uradio ono što niko nikad prije nije i neće uraditi u BIH. U mjesec dana nakon formiranja vlade napustio sve funkcije. Eto meni to govori više od ijednog predizbornog obećanja. I svi koji su napustili df jer su bili gladni fotelja i polozaja došli su kod ns koja im je dala prve pozicije na listama.
...& njegovo mentalno povraćanje.Kleo se u partizane i pokušavao biti lijaba ovisno od isplativosti i stupnja neurotičnosti, pa je to sklopio u izjavu koju može sebi nagurat u usta, ispisanu na dvolisnici Avaza gdje bi bio idealan snajper, bolji i od Mandala nekoć
Hvala na postavljanju iskrenog trolovanja i prilici da na isto odgovorim.
- Dasi
#31932 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Izgleda da i NS ima svog Suljagica.
- kmirsad
#31933 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Naš Suljgić nije ni nalik... naš je godinama isti, ne mijenja se i ne mjenja dres, prijatelje i neprijatelje... svakih pet minuta... nije prelivoda...dr, goga kako znam, a to je više od 10 godina, nije se promjenio ni za dlaku...
-
kluz franjo
#31934 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Za one koji se tek sada uključuju da rezimiramo najvažnije detalje iz zadnjih 24h.
Jedan fejsbuk status i 3 "lajka" i 1.000 KM isplaćenih nekom omladinskom udruženju su predstavljeni kao krunski dokazi
"partnerstva" Naše stranke sa SDA.
Sa druge strane,
kada neka stranka (bilo koja) sa SDA i HDZ formira ne jednu, već 5-6 vlada. Kada ta stranka (neka, bilo koja) sa SDA i HDZ dijeli ministarstva, upravne i nadzorne odbore i više MILIJARDI budžetskih sredstava i kada samo novi telefon nekog novog ministra košta više od hiljadu maraka...
... e onda je to odlučni dokaz nesaradnje sa SDA.
Poruka za NS:
Ako želite sa sebe skinuti sumnju partnerstva sa SDA, što prije sa SDA formirajte neku vladu!
PS: Bilo je malo i budžeta, a malo više i pljuvanja, flautanja, smajlija, kreveljenja i heštegljenja. Za svačiji ukus po nešto.
Jedan fejsbuk status i 3 "lajka" i 1.000 KM isplaćenih nekom omladinskom udruženju su predstavljeni kao krunski dokazi
Sa druge strane,
kada neka stranka (bilo koja) sa SDA i HDZ formira ne jednu, već 5-6 vlada. Kada ta stranka (neka, bilo koja) sa SDA i HDZ dijeli ministarstva, upravne i nadzorne odbore i više MILIJARDI budžetskih sredstava i kada samo novi telefon nekog novog ministra košta više od hiljadu maraka...
... e onda je to odlučni dokaz nesaradnje sa SDA.
Poruka za NS:
Ako želite sa sebe skinuti sumnju partnerstva sa SDA, što prije sa SDA formirajte neku vladu!
PS: Bilo je malo i budžeta, a malo više i pljuvanja, flautanja, smajlija, kreveljenja i heštegljenja. Za svačiji ukus po nešto.
- kmirsad
#31935 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Poigra se zmija malo sa žabom... i na kraju je, kao u svakom dobrom filmu sa hepi endom ... pojde...
Last edited by kmirsad on 04/09/2018 14:59, edited 1 time in total.
- insomnia78
#31936 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Njegov maksimum je doduse bio moderiranje na fahrinom forumukmirsad wrote:Naš Suljgić nije ni nalik... naš je godinama isti, ne mijenja se i ne mjenja dres, prijatelje i neprijatelje... svakih pet minuta... nije prelivoda...dr, goga kako znam, a to je više od 10 godina, nije se promjenio ni za dlaku...
- kmirsad
#31937 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Svi su forumi... forumi... i ovaj forum je nečiji... što ne znači da je ... recimo Čmoljo... njegov. Ja razumijem da moderatori imaju ulogu da diciplinuju forumaše, da ne krše pravila foruma, a ne da kroje mišljenje forumašima...insomnia78 wrote:Njegov maksimum je doduse bio moderiranje na fahrinom forumukmirsad wrote:Naš Suljgić nije ni nalik... naš je godinama isti, ne mijenja se i ne mjenja dres, prijatelje i neprijatelje... svakih pet minuta... nije prelivoda...dr, goga kako znam, a to je više od 10 godina, nije se promjenio ni za dlaku...
Nadam se da me Ćmoljo nije nedavno banovao što podržavam Našu Stranku, niti tebe što je ne podržavaš...
-
starisalko
#31938 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nelajdr.gog wrote:Jebo te "DR". Suljagićstarisalko wrote:
Suad Karic je zaposlen u sekretarijatu ns ili sto bi rekao Dr Suljagic u stranci partizanskog morala i serijatskog prava...Trebale su mi dvije pive za istim stolom da skontam da je taj lik poremećeni egomanijak.
...& njegovo mentalno povraćanje.Kleo se u partizane i pokušavao biti lijaba ovisno od isplativosti i stupnja neurotičnosti, pa je to sklopio u izjavu koju može sebi nagurat u usta, ispisanu na dvolisnici Avaza gdje bi bio idealan snajper, bolji i od Mandala nekoć. A inače , u zadatom tonu, opet vam velim, dok trolate NS, obavezno poslije poflautajte, jer takvim zlobnicima se jedino tako mogu zapušiti usta- ili pak i to, i fin honorar i status osvještenog bošnje koji "zna šta se krije iza NS". Od svih, na čelo flautaša stavljam Stjepana Kepija Kljuića, pa zajedno sa njim flautajte, i to pederčinama iz NS.
Hvala na postavljanju iskrenog trolovanja i prilici da na isto odgovorim.
Imao si cast da sjedis sa gospodinom Dr Suljagicem koji je intelektualno daleko iznad tebe.
Cudime da je sebi dozvolio da sjedi stobom za stolom.
Tvoj IQ potpomognut sa par piva,jednostavno ti ne dozvoljava da donosis bilo kakve zakljucke o bilo kome,a pogotovo o Dr Suljagicu.
Sto se tice flautanja barem ti imas iskustva,ipak si ti pedjin licni glavoper
- drug_profi
#31939 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
vazduh trepti kao da nebo gori...
- Prpa.ba
#31940 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Po aktivnosti na temi izvlacim indirektni dokaz da su ipak opstinske racundzije na dobrom tragu i da ce NS ici na 6+ mandata u SKS. Za razumjeti je vatru DF-u i GS-u, a bogme i malo "zelenijim" kadrovima. U SKS slijedi prava zabava i trazenje "papaka", posebno ako NS, SDP i SDA budu tu negdje, a patriotska ljevica popolovi glasove i zabarikadira se malo iznad cenzusa od 3%. 
- Capsicum
#31941 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Malo je kume, digni na jedno 14 mandata za NSPrpa.ba wrote:Po aktivnosti na temi izvlacim indirektni dokaz da su ipak opstinske racundzije na dobrom tragu i da ce NS ici na 6+ mandata u SKS. Za razumjeti je vatru DF-u i GS-u, a bogme i malo "zelenijim" kadrovima. U SKS slijedi prava zabava i trazenje "papaka", posebno ako NS, SDP i SDA budu tu negdje, a patriotska ljevica popolovi glasove i zabarikadira se malo iznad cenzusa od 3%.
Prije će biti da je problem što je GS na kantonalnu listu stavio 2 kapitalca, čime će pokupiti gro razočaranih DF-ovaca, odnosno glavninu glasačkog tijela na koje je oko bacila NS. Ili još uvijek neko gaji iluzije da u Sarajevu postoji neka baza liberalnih glasača?
-
PeraDzetic
#31942 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kolega Franjo, ko prati rad ov Ilidza zna šta se dešava, a dešava se to da vijećnici NS nikada ne glasaju drugačije od 16 ruku koliko ima vijećnika Sda, nikada, znači nikada. Čak šta više, dok se usvaja RP Stup oko kog se sad stanovnici Stupa spore sa općinom Elvis Vreto je išao po zborovima i uvjeravao građane Stupa da glasaju i da je sve uredu. Vrijeme je pokazalo da je Elvis Vreto za potrebe Senaida Mamića predstavljajući sebe kao oporbu koja garantira zakonitost RP lagao graden Stupakluz franjo wrote:Za one koji se tek sada uključuju da rezimiramo najvažnije detalje iz zadnjih 24h.
Osnivač udruženja Bez ograničenja je Elvis Vreto koji je udruženje prepustio mladahnom kolegi, i ne zaista se ne radi o 1000 KM kako vi tvrdite , cifru ako želite potkrijepiti ću i dokazima. Također, gosp. Azru Jahic samo jako cijenio, stara raja stara škola, međutim... daleko smo mi od savrsene države u kojoj je jedna kanta i jedna gender analiza važnija od kriminala koji se svakodnevno dešava na teritoriji opstine Ilidza, a o čemu svi vijećnici NS sute i krase si fb zidove analizama i komisijama.
- kmirsad
#31943 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Puno uopčenih tvrdnji, mišljenja, opisa... postoje na netu zapisnici sa sjednica opčinskog viječa, pa kad več tvrdite da NS u pravilu i bez izuzetka glasa kako im nalože iz SDA, bilo bi korektno da ovdje postavite linkove svih zapisnika takvog glasanja. Onda bi vam se moglo povjerovati u te tvrdnje,Ako ih ne postavite onda ne govorite istinu, da ne budem grub, pa kažem da lažete. etiketirate i pljujete po NS... I druge tvrdnja kojim optužujeta g, Vretu bi trebali potktijepiti linkovima ili nekim drugim vjeredostojnim dokazima. par nekih linkova u kojima se takvo glasanje dogodilo, a vi ih proberete, neče potvrditi vaše tvrdnjePeraDzetic wrote:Kolega Franjo, ko prati rad ov Ilidza zna šta se dešava, a dešava se to da vijećnici NS nikada ne glasaju drugačije od 16 ruku koliko ima vijećnika Sda, nikada, znači nikada. Čak šta više, dok se usvaja RP Stup oko kog se sad stanovnici Stupa spore sa općinom Elvis Vreto je išao po zborovima i uvjeravao građane Stupa da glasaju i da je sve uredu. Vrijeme je pokazalo da je Elvis Vreto za potrebe Senaida Mamića predstavljajući sebe kao oporbu koja garantira zakonitost RP lagao graden Stupakluz franjo wrote:Za one koji se tek sada uključuju da rezimiramo najvažnije detalje iz zadnjih 24h.
Osnivač udruženja Bez ograničenja je Elvis Vreto koji je udruženje prepustio mladahnom kolegi, i ne zaista se ne radi o 1000 KM kako vi tvrdite , cifru ako želite potkrijepiti ću i dokazima. Također, gosp. Azru Jahic samo jako cijenio, stara raja stara škola, međutim... daleko smo mi od savrsene države u kojoj je jedna kanta i jedna gender analiza važnija od kriminala koji se svakodnevno dešava na teritoriji opstine Ilidza, a o čemu svi vijećnici NS sute i krase si fb zidove analizama i komisijama.
-
kluz franjo
#31944 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kolega Pero,PeraDzetic wrote: Kolega Franjo, ko prati rad ov Ilidza zna šta se dešava, a dešava se to da vijećnici NS nikada ne glasaju drugačije od 16 ruku koliko ima vijećnika Sda, nikada, znači nikada. Čak šta više, dok se usvaja RP Stup oko kog se sad stanovnici Stupa spore sa općinom Elvis Vreto je išao po zborovima i uvjeravao građane Stupa da glasaju i da je sve uredu. Vrijeme je pokazalo da je Elvis Vreto za potrebe Senaida Mamića predstavljajući sebe kao oporbu koja garantira zakonitost RP lagao graden Stupa
Vi ste me uputili da pogledam budžet i zvanična dokumenta (jer Vi nemate vremena da se bavite argumentacijom sopstvenih tvrdnji). Ja pogledam, sve Vam pregledno tamo prikažem i Vi sada kažete nije to to, ima i opet nekih drugih stvari...
Sada pišete da SDA svakako ima obezbjeđenih 16 ruku u vijeću (a to je po mojoj matematici svakako većina od 31), "ali da kroz partnerstvo sa NS" obezbjeđuju dodatne 3 ruke koje im i ne trebaju za većinu?!
I svu argumentaciju opet završavate na nekim "tuđim" fb zidovima.
Možemo mi ovako do prekosutra.
Vaše je legitimno pravo da Vam se neki političar ili stranka osobno sviđaju ili ne sviđaju. Nismo svi isti. I za tako nešto nikome ne morate polagati račun, osim sopstvenoj savjesti.
Ali kada krenete sa javnim "etiketiranjem" nekoga ili nečega, bilo bi lijepo da imate i neku adekvatnu i provjerljivu argumentaciju za tako nešto.
Bilo kako bilo, vjerujte mi na kraju jednu stvar. Prije svake stranke, podržavam budnost građana. Što više ljudi malo ozbiljnije prati šta se dešava sa njihovim novcem, manje će zastupnici, načelnici, ministri i ostali imati manevarskog prostora da "muljaju".
Možete i sada i u budućnosti računati na moju punu podršku, da na bazi zvaničnih dokumenata "prozovete" svaku stranku i svakog političara za svaki konkretan propust.
Do tada Vas pozdravljam.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#31945 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
djeluješ mi kao ozbiljan forumaš, koji se voli koristiti argumentima, a pored toga, naravno to je moje mišljenje, si simpatizer naše stranke.kluz franjo wrote:
da te nešto pitam.
ako naša stranka na izborima, u kantonu sarajevo osvoji 6 ili 7 mandata, da li im je pametno da sa tim brojem mandata budu u opoziciji ili da konačno uđu u vlast.
ako uđu u vlast, s' kim bi to oni mogli koalirati? pitam jer su izričiti da neće sa sda, naginju ka tome da nikada ne bi ni sa sbbom, a sa sdpom i dfom vode virtualni rat...
- djkurt
#31946 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
malo su glupava ta pitanja vode rat, otkako znam za izbore i izborna koaliranja u BiH, vazda je sistem sledeći, tokom izborne kampanje jebat će mo mamu jedni drugima, govoriti svakojake nebuloze, neistine i podmetati kuke i kukavičija jaja maksimalno ali nakon izbora ako uzmemo dovoljan broj glasova razgovarat će mo o mogućoj koaliciji kao da se rije toga ništa nije dešavalo. Odjenom zagriženi neprijatelji postaju koalicioni partneri itd, itd, itd. Tako da ni sa Našom strankom neće biti ništa drugačije. Živi bili pa vidjeli, jedino ako uzmu dovoljan broj glasova pa sami mognu napraviti vladu, al čisto sumnjam u Bosni duuugooo vremena niko neće moći uzeti dovoljan broj glasova da sam kreira vladu. Et.malakh wrote:djeluješ mi kao ozbiljan forumaš, koji se voli koristiti argumentima, a pored toga, naravno to je moje mišljenje, si simpatizer naše stranke.kluz franjo wrote:
da te nešto pitam.
ako naša stranka na izborima, u kantonu sarajevo osvoji 6 ili 7 mandata, da li im je pametno da sa tim brojem mandata budu u opoziciji ili da konačno uđu u vlast.
ako uđu u vlast, s' kim bi to oni mogli koalirati? pitam jer su izričiti da neće sa sda, naginju ka tome da nikada ne bi ni sa sbbom, a sa sdpom i dfom vode virtualni rat...
- kmirsad
#31947 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Potpuno sam siguran da NS neče koalirati sa SDA, niti ostalim nacionalističkim strankama. Ne kažem da su anđeli, ali nisu toliko ni pokvareni.Pozitiva značajno preteže...
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#31948 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ejs eno sad... cim zaFali rukica et naskmirsad wrote:Potpuno sam siguran da NS neče koalirati sa SDA, niti ostalim nacionalističkim strankama. Ne kažem da su anđeli, ali nisu toliko ni pokvareni.Pozitiva značajno preteže...
-
kluz franjo
#31949 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Hvala na ovome "ozbiljan forumaš", a više puta sam se ovdje na forumu deklarisao kao simpatizer i glasač NS tako da i tu nema ništa sporno.malakh wrote:djeluješ mi kao ozbiljan forumaš, koji se voli koristiti argumentima, a pored toga, naravno to je moje mišljenje, si simpatizer naše stranke.kluz franjo wrote:
da te nešto pitam.
Više puta sam u zadnje vrijeme na ovoj temi napisao da bih volio da blok stranaka SDP/NS/DF u Kantonu Sarajevo dobiju povjerenje glasača i zajedno osvoje barem 18 mandata (što bi predstavljalo većinu).
Moje je mišljenje da je gore navedeni scenario moguć i dostižan u KS.
Takođe sam više puta pokušao argmentovati da jedino sa ovakvom većinom vidim male šanse da se nešto krene mijenjati na bolje.
Sve druge većine bez SDA npr. sa SBB ili NiP, smatram konceptualno i ljudski nekompatibilnim. To ne mogu biti stabilne većine u periodu mandata i jako brzo bi opet vidjeli SDA sa derivatima u vlasti.
Moram priznati da nisam primjetio da Naša stranka sa SDP-om, a ni obrnuto vodi virtualni ili neki drugi rat. Ni kroz izjave zvaničnika, a ni kroz "novinske analize" medijskih trbuhozboraca tih stranaka.
Šta forumaši pišu, to je njihova lična stvar. Ako pogledaš moje postove u zadnje vrijeme, ne vjerujem da ćeš naći "pljuvačinu" po SDP i/ili DF. I ne, nisam ja "fini cuko" koji ne zna lajati.
Meni je trenutno samo puno važnije da gore navedeni blok stranaka osvoji 18 mandata, a hoće li onda NS osvojiti 4,5 ili 6 mandata... to mi je sekundardno.
Bilo bi mi jako drago, kada bi i drugi forumaši koji preferiraju NS, DF i SDP bili mog mišljenja.
- Roccohljup
#31950 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Analiza iz bratskog i neovisnog stava
ANTIBOSANSKOHERCEGOVAČKO DJELOVANJE: NAŠA STRANKA PREDRAGA KOJOVIĆA
Listu Naše stranke (NS) predvode Predrag Kojović, Almir Hadžić, Boška Čavar, Drago Đorđić, Mirjana Marinković-Lepić… Za člana Predsjedništva iz reda Hrvata Naša stranka kandidirala je Borišu Falatara, koji je većinu života proveo izvan BiH. Uloga Naše stranke u kandidiranju Falatara ista je kao što je bila ranija uloga SDP-a i aktuelna uloga DF-a u kandidiranju Željka Komšića. Falatar nema nikakve šanse da za njega glasaju Hrvati jer Naša stranka nema političko prisustvo i utjecaj u sredinama hrvatskog naroda. Proizlazi da će Falatar putem strukture Naše stranke dobiti nešto bošnjačkih glasova, što neće nikome puno ni koristiti niti će kome puno štetiti.
Naša stranka (NS) u Sarajevu okuplja dio Bošnjaka iz oblasti kulture. Moglo bi se reći da je ovaj model primijenio i SBB Fahrudina Radončića. Njihov profesionalni ugled NS, isto kao i SBB, upotrebljava s ciljem političkog utjecaja na Bošnjake da budu suprotstavljeni politici SDA, pa i SDP-a. Žele ostaviti utisak da su distancirani od politika koje su organizirale oružanu agresiju na RBiH, ali isto tako da su distancirani i od politike snaga odbrane BiH. Također, žele ostaviti utisak da su distancirani i od politika koje poslije rata slijede ili agresivne ili odbrambene politike.
Indikativno je da ova stranka i njeno vodstvo želi preuzeti upravljanje strategijom obrazovanja u Kantonu Sarajevu, a zatim u Federaciji BiH. Pritom se zalažu za tzv. anacionalni model obrazovanja, koji bi najviše štete mogao donijeti isključivo bošnjačkom narodu. Ako bi ova stranka bila u prilici konstruirati vlast u Kantonu Sarajevu ili Federaciji BiH, vrlo je izvjesno da bi ciljala na poziciju ministra obrazovanja ili ministra kulture. No, što se tiče šireg građanstva, ideološka i politička priroda NS u naprijed navedenom smislu nije objašnjena građanima BiH ni približno kako je nužno.
Prema tome, ideološki i politički stavovi NS na sredini su između antibosanskohercegovačkih politika i probosanske politike, što u konačnom ima smisao antibosanskohecegovačkog djelovanja. NS sebe smatra da je liberalne ideološke orijentacije, te odbacuje inicijative da se integrira u SDP, ali se zalaže za jedinstven nastup ljevice s ciljem poraza SDA.
Lideri NS negodovali su što je u BiH Ambasada Turske obilježila drugu godišnjicu pokušaja državnog udara u Turskoj, posebno zato što su manifestacijama u tom povodu prisustvovali najviši zvaničnici državnih institucija i zvaničnici Islamske zajednice. Naša stranka stavlja se u zaštitu Fethulaha Gülena i njegovih sljedbenika koji su organizirali pokušaj državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine.