SDP

kamen spoticanja

#31776 Re: SDP

Post by kamen spoticanja »

Ridjobrki wrote:Zatvorene liste bi donijele jednu dobru i jednu lošu stvar.

Dobra je da bi stranke bolje profilirale i filtrirale kadrove koje planiraju koristiti u predstavničkim tijelima.

Loša stvar bi bila eksplozija unutarstranačkih previranja zbog nezadovoljnika unutar većine stranaka i (u prvoj fazi) formiranje još jednog niza malih stranaka bez budućnosti iako ih sada imamo previše.
Ma jok...u situaciji u kojoj je jedina validna stranacka procedura ono sto kaze veliki boss filtriranje ide na nacin "ko se bolje i prije sagne , bude filtriran"...
Ridjobrki

#31777 Re: SDP

Post by Ridjobrki »

kamen spoticanja wrote:
Ridjobrki wrote:Zatvorene liste bi donijele jednu dobru i jednu lošu stvar.

Dobra je da bi stranke bolje profilirale i filtrirale kadrove koje planiraju koristiti u predstavničkim tijelima.

Loša stvar bi bila eksplozija unutarstranačkih previranja zbog nezadovoljnika unutar većine stranaka i (u prvoj fazi) formiranje još jednog niza malih stranaka bez budućnosti iako ih sada imamo previše.
Ma jok...u situaciji u kojoj je jedina validna stranacka procedura ono sto kaze veliki boss filtriranje ide na nacin "ko se bolje i prije sagne , bude filtriran"...
Pa dobro, to ako govorimo o SDP-u i još nekim autokratskim strankama. Ja kažem više onako generalno šta bi to značilo za bh. političku scenu. A i za SDP bi bilo poštenije da ih filtrira ovako transparentno nego onako kao do sada.
kamen spoticanja

#31778 Re: SDP

I sda i ima isti problem. ..pa samo pogledaj izborne rezultate adila osmanovica, ,sadika ahmetovica i sličnih tihicevih bojovnika koji mu sacuvase poziciju šefa stranke na kongresu...sve od zla oca i gore matere
Ridjobrki

#31779 Re: SDP

Post by Ridjobrki »

kamen spoticanja wrote:I sda i ima isti problem. ..pa samo pogledaj izborne rezultate adila osmanovica, ,sadika ahmetovica i sličnih tihicevih bojovnika koji mu sacuvase poziciju šefa stranke na kongresu...sve od zla oca i gore matere
Kod njih je problem malo drugačiji ali naravno da postoji. Razlika je što je Tihić svoje favorite nagrađivao pozicijama u izvršnoj vlasti jer na ozbiljan izborni rezultat sa njima niko nikad nije računao. Tim prije što su uglavnom iz RS, zaboravio si Kebu koji se maksuz prijavljivao u RS zbog toga. :D

SDP se rješavao najboljih kadrova da bi gurao odane, iz SDA su uglavnom odlazili sami.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#31780 Re: SDP

Post by Chmoljo »

zatvorena lista je priznanje da se političke odluke ne donose u institucijama, i u procedurama tih istih institucija.

što kod nas i jeste tako, pa ne mislim da bi bilo neke štete u tom pogledu. glasanje i rasprave na zasjedanjima su samo formalnosti i mjesta propagandnih poruka, gdje se zna kakav je ko stav zauzeo i prije dizanja ruku.

al' šta nam to konkretno nabolje donosi zatvorena lista? meni jedino pada na pamet stabilnija skupštinska većina, jer mandati neće biti na aukcijama.

kako god, ne sumnjam da ćemo opet debile izabrati.
kamen spoticanja

#31781 Re: SDP

Ridjobrki wrote:
kamen spoticanja wrote:I sda i ima isti problem. ..pa samo pogledaj izborne rezultate adila osmanovica, ,sadika ahmetovica i sličnih tihicevih bojovnika koji mu sacuvase poziciju šefa stranke na kongresu...sve od zla oca i gore matere
Kod njih je problem malo drugačiji ali naravno da postoji. Razlika je što je Tihić svoje favorite nagrađivao pozicijama u izvršnoj vlasti jer na ozbiljan izborni rezultat sa njima niko nikad nije računao. Tim prije što su uglavnom iz RS, zaboravio si Kebu koji se maksuz prijavljivao u RS zbog toga. :D

SDP se rješavao najboljih kadrova da bi gurao odane, iz SDA su uglavnom odlazili sami.
Upravo to i jeste problem. ..sad bi odabrani popunjavali poslanicke klupe...zamisli tihicevu sehadu u drzavnom parlamentu kako parira dusanki majkic :D
Ridjobrki

#31782 Re: SDP

Post by Ridjobrki »

Pa koliko vidim, zatvorene liste se ozbiljnije pominju tek otkako većinu za dogovor čine visokocentralizovane stranke kao što su SNSD, SDP i SBB koje na čelu imaju lidere sa napoleonizmom. Tu leže i uzroci i posljedice ali ne bih se složio da se sa tim priznaje ili možda je bolje reći legalizuje vaninstitucionalno donošenje odluka - stranke su te za čije programe i politike narod glasa na izborima i parlament ustvari i jeste mjesto susreta politika koje se kreiraju van njega. :)

@kamen_spoticanja: hehhehe, nije teško zamisliti :D Ali svejedno, zatvorene liste bi spriječile kandidiranje svakakvog polusvijeta koji se sad kreće političkom scenom BiH. Jednostavno, ne bi bili zainteresirani za učešće ako im šansa za prolaz nije realna (a svako mjesto ispod prva dva-tri u svojoj izbornoj jedinici je praktično diskvalifikacija, navodim primjer izbora za PSBiH).
udrch

#31783 Re: SDP

Post by udrch »

polusvijet će se uvijek kandidirati dok se ne podigne prag, za naše uslove bi to trebalo biti oko 5%..
Ridjobrki

#31784 Re: SDP

Post by Ridjobrki »

udrch wrote:polusvijet će se uvijek kandidirati dok se ne podigne prag, za naše uslove bi to trebalo biti oko 5%..
Živa istina.
kamen spoticanja

#31785 Re: SDP

udrch wrote:polusvijet će se uvijek kandidirati dok se ne podigne prag, za naše uslove bi to trebalo biti oko 5%..
Nazalost ni to ne bi promjenilo nista. ..po meni jedini nacin jeste preuzimanje dvije konstante u politickom zivotu BiH SDA bi SDP od strane cistih, kvalitetnih i , najvaznije, beskompromisnih kadrova...jeste najtezi put ali je i jedini moguc
wolf07

#31786 Re: SDP

Post by wolf07 »

Nasmijaste me i ti @Kamen spoticanja - sa ovim 90-60-90 glasnogovornicama, a i @Katarina - sa onim necitanjem "AVAZA". Da se i ja "tuspasim", ni ja ne citam "AVAZ" cak ni kad ga neko od kolega s posla donese na sto i kad je dzaba :D a kamo li da platim to smece.
A ti si @Kamen spoticanja zaboravio "starlete", nikako da prodju na otvorenim listama, valjda ce sad, kad liste budu zapakovane, i BH parlamenti imati neku Kim Kardasian u svojim klupama ako vec ne moze Cicolina :wink:
cadburry

#31787 Re: SDP

Post by cadburry »

Ja mislim da su zatvorene liste pokušaj SDPa da se neofirno kutariše Fazlije. :mrgreen: Ono, lijepo ga je imati zbog levata koji glasaju za njega zbog sportskih uspjeha, ali ne žele ga baš u skupštini.
cadburry

#31788 Re: SDP

Post by cadburry »

Ispravi me ako griješim, ipak ti bolje poznaješ situaciju u RSu, no ne bi li to značilo da u nekim općinama povratnici ne bi imali svoje predstavnike u Općinskom vijeću?
ultima_palabra

#31789 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Jeste navalili sa Avazom... zbog prirode posla moram nekad pročitati oglasni dio Avaza i Oslobođenja :D Onda vidim i šta na naslovnici piše, valjda...
wolf07

#31790 Re: SDP

Post by wolf07 »

ultima_palabra wrote:Jeste navalili sa Avazom... zbog prirode posla moram nekad pročitati oglasni dio Avaza i Oslobođenja :D Onda vidim i šta na naslovnici piše, valjda...
Mene ne mogu ni natjerati da to citam! Moje saucesce ako ti bas moras radi posla :)
The BEN10

#31791 Re: SDP

Post by The BEN10 »

The BEN10 wrote:
Innovation wrote:
racionalista wrote:Za šta je to Fikret optužen?
Nizasta, ovo je trac u kojem Hodzic kaze,da je Music dobio apartman u Neumu, da bi uposlio "Murai komerc".
Interesantno je kako Fahro lagano počinje derati po SDP-u. Baš ono fino i lagano dozira...
Da se lagano citiram. :oops:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/varnice- ... /131112139
Varnice između SBB-a i SDP-a: Ustamujić optužio Plevljaka za kriminal

Između poslaničkih klubova Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i Socijaldemokratske partije BiH došlo je do verbalnih 'varnica' na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, nakon što je SBB-ov najmlađi poslanik Mirza Ustamujić ustvrdio da pojedini SDP-ovi kadrovi na vlasti čine kriminal i kao primjer za to naveo bivšeg premijera Zeničko-dobojskog kantona Fikreta Plevljaka.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#31792 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

ultima_palabra wrote:Jeste navalili sa Avazom... zbog prirode posla moram nekad pročitati oglasni dio Avaza i Oslobođenja :D Onda vidim i šta na naslovnici piše, valjda...
NIje uopće problem to što čitaš Avaz. Nego sjetih se dana kad su se svi ovdje kleli sem mene (da vadim i tvoje postove? :D ), kako to smeće neće ni u rukavicama da dotaknu, samo sam ja rekla... pa šta , neka čita ko hoće, i sad ispadoh jedina koja "mjesecima piše u Avazu" ne zna. Dakle, ne može se pljuvati po Avazu, pa onda taj isti Avaz uzimati kao relevantan i ujedno jedini izvor, a sve sa uzmahivanjem glave "Ja sam informiran", "Pih, pa to se zna" :D . Samo o tome se radi, ne o Avazu uopće, nije tema.
ultima_palabra

#31793 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

KatarinaKosaca wrote:
NIje uopće problem to što čitaš Avaz. Nego sjetih se dana kad su se svi ovdje kleli sem mene (da vadim i tvoje postove? :D ), kako to smeće neće ni u rukavicama da dotaknu, samo sam ja rekla... pa šta , neka čita ko hoće, i sad ispadoh jedina koja "mjesecima piše u Avazu" ne zna. Dakle, ne može se pljuvati po Avazu, pa onda taj isti Avaz uzimati kao relevantan i ujedno jedini izvor, a sve sa uzmahivanjem glave "Ja sam informiran", "Pih, pa to se zna" :D . Samo o tome se radi, ne o Avazu uopće, nije tema.
Fulaš cijelu loptu i skrećeš priču na personalno, kao i uvijek.

Ne smatram Avaz relevantnim ni za šta, osim za sadašnje i buduće ponašanje SBB-a. A o tome se pričalo :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#31794 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

ultima_palabra wrote:Ne smatram Avaz relevantnim ni za šta, osim za sadašnje i buduće ponašanje SBB-a. A o tome se pričalo :D
Samo ti Ćitaj i uživaj :D
ultima_palabra

#31795 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

RazoĆaran sam... očekivao sam bar jedan latinski citat :(
Ridjobrki

#31796 Re: SDP

Post by Ridjobrki »

Nego ono... Ovaj... Vlade... Padanje?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#31797 Re: SDP

Post by Chmoljo »

neka Vlado popije viagru.
Banksy

#31798 Re: SDP

Post by Banksy »

Ridjobrki wrote:Nego ono... Ovaj... Vlade... Padanje?
Ništa, Hamdo povlači pitanje vitalnog nacionalnog interesa ... Srba ...
kamen spoticanja

#31799 Re: SDP

Ridjobrki wrote:Nego ono... Ovaj... Vlade... Padanje?
u zenici sbb haman povlaci podrsku vladi sdp-hdz-boljitak
jako se radujem jos jednoj prekompoziciji vlasti
bogumila

#31800 Re: SDP

Post by bogumila »

sda u domu naroda JEST povukla nac. interes za zakon o prebivalistu.

no vratimo se na temu:

zatvorene liste koriste iskljucivo strankama i nikom vise.
glavna poenta im je da onemoguce "prebjege". ako si izabran u sklopu liste nema ti mrdnut vise nikud do iducih izbora.
i da sef stranke bira ko ide na vrh, a ne mi, normalno. posto smo mi glupi a vodja je mudar.
"drugi narodi" i zene, to je suplja.
pa sdp vec ima na 8 poslanika u parlamentu 3 zene i 4 "druga naroda".
sto bi to predlago?
da onako cisto altruisticki oplemeni i druge stranke?
Post Reply