sve se slažem s tobom. Evo da završimo ovu priču, odlučio sam da ću se verifikovati karticom ali ću prvo postaviti zabrane za svaku transakciju na netu i prijavit ću karticu izgubljenom.mickey84 wrote: ↑20/02/2026 00:32 Zato i kazem, jedna verifikacija vise ti nista ne znaci u zivotu. Totalna je zabluda prica o bilo kakvoj privatnosti ako koristis bilo kakav smart uredjaj.
Ja npr imam kompletno odradjen KYC na 5+ kripto mjenjacnica, sto je puno rigoroznija provjera i puno vise dokumenata.
Da ne duzimo dalje, po meni verifikacija nije vrijedna razmisljanja ni minut, a kamoli gubljenja dugogodisnjeg glavnog mail-a.
Ako ostajes pri tome da neces da se verifikujes licnom/pasosem, sa svoje kartice skini sve osim 5KM (mada je dovoljno i 2KM), pa se njome verifikuj.
PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
- aditon
#31776 Re: PC gamerske konfiguracije
- drug_profi
#31777 Re: PC gamerske konfiguracije
Ne trebaš je proglašavati niti blokirati. Samo skini lovu i ostavi 5 maraka, jer će google testirati da li je kartica validna. Tj. uzeće dolar i vratiće ga nazad.
A mislim , čudim se da nemaš neku debitnu karticu sa strane. To je ono baš must have.
A mislim , čudim se da nemaš neku debitnu karticu sa strane. To je ono baš must have.
- ferratilis
#31778 Re: PC gamerske konfiguracije
Nekad davno, kad sam se tek registrovao na Paypal, morao sam unijeti podatke studentske debitne da bi racun bio aktivan. Skinuli 2 dolara, poslije vratili. To je bilo prije vise od 15 godina. Ne znam cemu tolika halabuka, identifikacija ti ne gine.
Meni Google dosad nije trazio, ali to je mozda zato sto sam jednom nesto kupio na Play Store-u pa mozda to smatraju kao verifikaciju. Ali odsad ce biti samo gore sto se tice privatnosti, budite sigurni u to.
Meni Google dosad nije trazio, ali to je mozda zato sto sam jednom nesto kupio na Play Store-u pa mozda to smatraju kao verifikaciju. Ali odsad ce biti samo gore sto se tice privatnosti, budite sigurni u to.
- Averus
#31779 Re: PC gamerske konfiguracije
Ako kome treba mouse i kb mat, poklanjam novu
Crna, fejk Steelseries
Imam osjetljiv nos, a smrdi joj guma, pa kome ne smeta eto
Crna, fejk Steelseries
Imam osjetljiv nos, a smrdi joj guma, pa kome ne smeta eto
- typeOnegative
#31780 Re: PC gamerske konfiguracije
Paypal skine za verifikaciju prvi put uvijek i svima . Sto se googlea tiče vrlo vj da su i Playstore i google pay jedna vrsta verifikacije pa ni meni nije tražilo .ferratilis wrote: ↑21/02/2026 22:39 Nekad davno, kad sam se tek registrovao na Paypal, morao sam unijeti podatke studentske debitne da bi racun bio aktivan. Skinuli 2 dolara, poslije vratili. To je bilo prije vise od 15 godina. Ne znam cemu tolika halabuka, identifikacija ti ne gine.
Ne vidim ovdje neki problem i ovo je šaša obična što su mi neki drugi tražili za verifikaciju
- drug_profi
#31781 Re: PC gamerske konfiguracije
E tačno. Google wallet imam već par godina. Odavno sve zna.
- ferratilis
#31782 Re: PC gamerske konfiguracije
Nabavio sam i ja OLED, XG27AQDMGR. Prve impresije su jako pozitivne, sve radi ok. Ali trebace par dana i isprobavanja postavki dok donesem finalni sud. Ali vrijedi samo zbog kontrasta, o ostalim stvarima da ne govorim. Probacu i HDR. Kupljeno kod Mikija, naravno.
Ukljucio sam sve moguce OLED care postavke, screen move je postavljen na strong. Ne vjerujem da ce burn-in biti problem.
Ukljucio sam sve moguce OLED care postavke, screen move je postavljen na strong. Ne vjerujem da ce burn-in biti problem.
-
Bosnian Dragon1
#31783 Re: PC gamerske konfiguracije
More prituzbi na ovaj shop, licno nisam nikad kupovao od njih a mislio sam bude bas dobrih cijena

-
axe22
#31784 Re: PC gamerske konfiguracije
Najveci problem je sto min 50% stvari koje postave na olx nemaju na stanju nikako. Nedavno pogledam slusalice, taj dan postavljenje, cijena snizena, odem do radnje i onda dobijem informaciju da ih nemaju i da nikad nisu ni imali, ista stvar mi se desila i sa smart uticnicom, na stranici konstano je reklamisu a odes NEMA. Prijatelju se ista stvar desila.Bosnian Dragon1 wrote: ↑24/02/2026 21:03 More prituzbi na ovaj shop, licno nisam nikad kupovao od njih a mislio sam bude bas dobrih cijena
![]()
Prijatelj imao problem sa zvucnom na pc koji je uzeo kod njih, jednostavno ta serija maticni imala problem integrisanom zvucnom, jednostavno nije je ocitavala dok se ne radu update biosa. Oni instalirali sistem i kao kod njih sve radilo. Ne smijes raditi update biosa zbog garancije a oni to ne zele uraditi jer tvrde da nije do toga. Nakon mjesec odrade update i sve radi kako treba.
I sva snizenja su za gotovinu ili jednokratno placanje, cim spomenes rate cijena ide gore. Nisu jedini koji to rade ali treba spomenuti.
- ferratilis
#31785 Re: PC gamerske konfiguracije
Izbjegavati PC Prime u sirokom luku. Iz Tz sam i znam kakvi ljudi to vode. Genelec je za njih pojam kvaliteta, a svi znamo kakav je Genelec. 
-
kenny771
#31786 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja sam čekao nove tandem oled monitore međutim kako vidim da se puno raje žali na užasan vertical banding najvjerovatnije ću uzeti ovaj monitor. Vidim 1100 KM sada kod mikija, a ova gen 2 varijanta ima novi subpixel layout (RGWB) tako da bi text trebao biti ok.VRR Flicker me ne brine jer imam 5070 Ti sa 5800x3d, do sad u svakoj igri imam stabilnih 100+fps. Također koristim oled tv kao monitor povremeno i nisam nikad ni primjetio flicker.ferratilis wrote: ↑24/02/2026 16:11 Nabavio sam i ja OLED, XG27AQDMGR. Prve impresije su jako pozitivne, sve radi ok. Ali trebace par dana i isprobavanja postavki dok donesem finalni sud. Ali vrijedi samo zbog kontrasta, o ostalim stvarima da ne govorim. Probacu i HDR. Kupljeno kod Mikija, naravno.
Nego jesi li uzimo u razmatranje Gigabyte MO27Q28G, koji je kod mikija 1350 KM. Kako ja vidim ovaj gigabyte ima bolji brightness, samim time i HDR, a gori text quality i panel lutrija za vertical banding
Nevezano za ovo, Genelec je legitimna firma u TZ, može se uvijek pozvati na zakon o zaštiti potrošača i riješiti većinu problema.
- ferratilis
#31787 Re: PC gamerske konfiguracije
Zato sam i uzeo ovaj, jer nisam cuo dobre stvari o tandem modelima, a i pretpostavljam da ce biti dosta skuplji kad tek izadju. A glavni razlog za kupovinu oleda mi je kontrast, sto zadovoljava skoro svaki.kenny771 wrote: ↑24/02/2026 22:52Ja sam čekao nove tandem oled monitore međutim kako vidim da se puno raje žali na užasan vertical banding najvjerovatnije ću uzeti ovaj monitor. Vidim 1100 KM sada kod mikija, a ova gen 2 varijanta ima novi subpixel layout (RGWB) tako da bi text trebao biti ok.ferratilis wrote: ↑24/02/2026 16:11 Nabavio sam i ja OLED, XG27AQDMGR. Prve impresije su jako pozitivne, sve radi ok. Ali trebace par dana i isprobavanja postavki dok donesem finalni sud. Ali vrijedi samo zbog kontrasta, o ostalim stvarima da ne govorim. Probacu i HDR. Kupljeno kod Mikija, naravno.
VRR Flicker me ne brine jer imam 5070 Ti sa 5800x3d, do sad u svakoj igri imam stabilnih 100+fps. Također koristim oled tv kao monitor povremeno i nisam nikad ni primjetio flicker.
Nevezano za ovo, Genelec je legitimna firma u TZ, može se uvijek pozvati na zakon o zaštiti potrošača i riješiti većinu problema.
Primijetim da ima text fringing, ali nije ni blizu onog sto sam ocekivao. Podesio sam Windows ClearType tako da je za vecinu teksta skoro neprimjetno. Sto se mene tice, nije dealbreaker.
I kod mene vecina igara radi dobro, ali bukvalno na svakom loading screenu ima flicker, to je jednostavno nesto sto OLED paneli ne mogu izbjeci. Zasad mi ne smeta, ali ako se nastavi, iskljucit cu VRR.
Poredjenje s mojim Dell IPS-om

- ferratilis
#31788 Re: PC gamerske konfiguracije
Na prvu, HDR je izgledao uzasno, mislio sam da nesto nije ok s monitorom. HDR postavke u igrama nisu pomagale. Nakon malo istrazivanja, skontam da se mora prvo kalibrirati Windows HDR kroz njihovu Windows HDR Calibration app (skinuta sa MS store). Kroz kalibraciju sam dobio peak brightness i max luminance od 740, i malo povecao color saturation. Nakon toga igre izgledaju daleko bolje sa HDR.
Nemoguce je ovo pokazati kroz screenshot, ali s kamerom se vidi koliko toliko (iako je Xiaomi kamera smece)

Prije kalibracije su highlighti bili prenaglaseni.
Znaci ako nabavite HDR monitor, prvo odraditi kalibraciju u Windowsu, pa tek onda na monitoru i u igrama.
Nemoguce je ovo pokazati kroz screenshot, ali s kamerom se vidi koliko toliko (iako je Xiaomi kamera smece)

Znaci ako nabavite HDR monitor, prvo odraditi kalibraciju u Windowsu, pa tek onda na monitoru i u igrama.
-
katil_92
#31789 Re: PC gamerske konfiguracije
Ima li taj Dell HDR? Ukoliko ima, jeste li za njega radili kalibraciju?ferratilis wrote: ↑25/02/2026 10:50 Na prvu, HDR je izgledao uzasno, mislio sam da nesto nije ok s monitorom. HDR postavke u igrama nisu pomagale. Nakon malo istrazivanja, skontam da se mora prvo kalibrirati Windows HDR kroz njihovu Windows HDR Calibration app (skinuta sa MS store). Kroz kalibraciju sam dobio peak brightness i max luminance od 740, i malo povecao color saturation. Nakon toga igre izgledaju daleko bolje sa HDR.
Lp
- ferratilis
#31790 Re: PC gamerske konfiguracije
Ima HDR, ali vjeruj ne isplati se koristiti HDR na IPS panelu. HDR400 certifikat sveki proizdodjac moze staviti, bez da garantuje kvalitet. Ali probaj, nista te ne kosta, samo skini aplikaciju i prati upute.
- typeOnegative
#31791 Re: PC gamerske konfiguracije
ferratilis wrote: ↑25/02/2026 10:50 Na prvu, HDR je izgledao uzasno, mislio sam da nesto nije ok s monitorom. HDR postavke u igrama nisu pomagale. Nakon malo istrazivanja, skontam da se mora prvo kalibrirati Windows HDR kroz njihovu Windows HDR Calibration app (skinuta sa MS store). Kroz kalibraciju sam dobio peak brightness i max luminance od 740, i malo povecao color saturation. Nakon toga igre izgledaju daleko bolje sa HDR.
Da, za HDR u windowsima app dosta poboljšava iskustvo i treba je odraditi , jos da dočekamo da naprave i auto hdr da radi kako treba, sreća ima rtx hdr koji radi bolje svjetlosnu godinu od ovog windows-ovog
Kako nije dao više od 750 nita , zar ne idu ti modeli na 1000+ ?
-
katil_92
#31792 Re: PC gamerske konfiguracije
Ako se ne varam, isti nam je Dell (G2724D). Nisam se HDR-om nešto bakćao, a vidio sam i na rtings.com da nije preporuka.ferratilis wrote: ↑25/02/2026 14:27Ima HDR, ali vjeruj ne isplati se koristiti HDR na IPS panelu. HDR400 certifikat sveki proizdodjac moze staviti, bez da garantuje kvalitet. Ali probaj, nista te ne kosta, samo skini aplikaciju i prati upute.
Koje su Vam općenito postavke slike?
Lp
-
katil_92
#31793 Re: PC gamerske konfiguracije
Pozdrav
Intel i5 11400f
Asus prime H510M-K
2x8 3000Mhz CL16 Vengeance RGB
M.2 256 Gb
RTX 3070 Ti
Argus 720W Semi modullar RGB
Može li realna procjena konfiguracije sa i bez grafičke?
Vidim da se po olx kreću između 1500 - 1700 KM.
Hvala
Intel i5 11400f
Asus prime H510M-K
2x8 3000Mhz CL16 Vengeance RGB
M.2 256 Gb
RTX 3070 Ti
Argus 720W Semi modullar RGB
Može li realna procjena konfiguracije sa i bez grafičke?
Vidim da se po olx kreću između 1500 - 1700 KM.
Hvala
- vaučer
#31794 Re: PC gamerske konfiguracije
Ferro jel se meni isplati to raditi igram na OLED LG tvu?
- ferratilis
#31795 Re: PC gamerske konfiguracije
Kalibrirati HDR? Ako ti je TV spojen na racunar i igras na Windowsu, apsolutno da. Cak bi rekao da je nuzno. Samo skines aplikaciju i pratis upute, minuta posla. Takodjer namjesti i SDR brightness da ti SDR content ne izgleda previse blijedo.
Ako igras na konzoli (mislim da si spominjao), ne znam tacno kako ide, ali mislim da i konzole imaju slicne opcije.
- ferratilis
#31796 Re: PC gamerske konfiguracije
Ovaj njemacki youtuber je odradio punu kalibraciju pomocu kolorimetra, njemu vjerujem. Izgleda malo bolje nego rtings postavke.

- vaučer
#31797 Re: PC gamerske konfiguracije
ferratilis wrote: ↑25/02/2026 22:47Kalibrirati HDR? Ako ti je TV spojen na racunar i igras na Windowsu, apsolutno da. Cak bi rekao da je nuzno. Samo skines aplikaciju i pratis upute, minuta posla. Takodjer namjesti i SDR brightness da ti SDR content ne izgleda previse blijedo.
Ako igras na konzoli (mislim da si spominjao), ne znam tacno kako ide, ali mislim da i konzole imaju slicne opcije.
Igram na oboje. PC je isto na tv-u. Ok odradim.
- aditon
#31798 Re: PC gamerske konfiguracije
prije svega, čestitike na prinovi
Što se flickeringa tiče, moraš isključiti varijabilni refresh rate, odnosno podestiti na 240 Hz all the time. To je ustvari antiflicker tehnologija. Što se windows HDR kalibracije tiče, u tom windows softveru (koji bi trebao biti default u sistemu a ne da se skida zasebno) slajder za crnu povuci u lijevo, na najtamnije, a za brightnes stavi 1300 što je peak nits po specifikacijama monitora. Saturation naštimaj proizvoljno, kako tebi odgovara. Ja sam ga ostavio na default tj vrijednost 50.
Monitor sam radi čišćenje piksela. Ipak, ja i ručno radim skoro pa svaki dan. Mada nema potrebe ali eto, još uvijek to radim. Uživaj, raytracing ti više ne treba
- typeOnegative
- Dozer
#31800 Re: PC gamerske konfiguracije
Valja li sta Asus TUF Gaming FX706 u varijanti i7, 17,3", 512/16GB?
Vidim ih po OLX od 1.400 do 2.200
Vidim ih po OLX od 1.400 do 2.200