Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
safran

#3176 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

duboka_misao wrote:
safran wrote: vakcine nisu problem za vrtić - čist bris i upadate
Kuma je morala i uzorak mehke stolice od malog nositi,jadno djete tri dana je mamu pitalo a sto ce njima moje gono?
Ti nešto zahtjevni. JMBT mi se 2 x uredno prošvercovali samo sa brisom i opštim pregledom. Doduše, kako je Bimbo bio 100 % zdrav iskoristili smo priliku i spucali mu onu što ide sa 6 mjeseci.
affidavit

#3177 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by affidavit »

Da li nečijoj bebi treba Hipp Combiotic Pre? Imam tri pakovanja koja nisam stigla iskoristiti jer je moja beba počela koristiti Aptamil. Ako znate neku bebu koja ručka ovu formulu napišite, rok trajanja im ističe 08.05. 2014. :)
JanuaryJones

#3178 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

Evo pitaću i ovdje, ako je nekoj ostao trudnički pojas (potpora stomaku) da proda, pokloni, zamjeni...mušterija sam ;)

Sent from my iPad using Tapatalk
affidavit

#3179 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by affidavit »

affidavit wrote:Da li nečijoj bebi treba Hipp Combiotic Pre? Imam tri pakovanja koja nisam stigla iskoristiti jer je moja beba počela koristiti Aptamil. Ako znate neku bebu koja ručka ovu formulu napišite, rok trajanja im ističe 08.05. 2014. :)
Izvinite, zaboravila sam napomenuti da ovo poklanjam, za slučaj da neko protumači drugačije. :-D
safran

#3180 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

affidavit wrote:
affidavit wrote:Da li nečijoj bebi treba Hipp Combiotic Pre? Imam tri pakovanja koja nisam stigla iskoristiti jer je moja beba počela koristiti Aptamil. Ako znate neku bebu koja ručka ovu formulu napišite, rok trajanja im ističe 08.05. 2014. :)
Izvinite, zaboravila sam napomenuti da ovo poklanjam, za slučaj da neko protumači drugačije. :-D
ako ti se niko ne javi možeš kontaktirati mame sa gugu.ba - one će sigurno znati nekog kome treba
ako ne znaš kako napiši pa ćemo to obaviti
Female_Sa

#3181 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Samo da pitam da li je neko od vas imao problema sa djetetom koje odbija kakiti?

Vec 5 mjeseci se patim sa tim. Curica ima 2.5 god i odbija da kaki. Jednostavno kaze "hocu da trpim, ne zelim kakiti". I to tako traje po 5-6 dana dok joj bas ne natuzi i onda kaki ali je to cijela procedura koja se sastoji od vristanja, trcanja po kuci, bacanja po podu, krokodilskih suza, a zavrsi se s apaurinom kojo ja svaki put popijem nakon sto ona kaki. :cry: :cry: :cry:

Vodili smo je specijalisti koji je rekao da joj nije nista, da promijenimo ishranu i da je dijete malo ters i razmazeno. Promijenili kompletnu ishranu, ukinuli slatkise, uveli kuhanu hranu, kompote, sljive, sirup na bazi smokava, sirup Portalak te Paracetamol, a kako bi se olaksalo praznjenje crijeva, ali i pored svega toga ona uspije zadrzati kakicu i po 6 dana.

Djevojcica vec duze pod pola godine ide na wc solju ali samo da piski, a kad hoce kakiti trazi da joj stavim papmers, sto svaki put i ucinim. Ne znam kako da izadjem na kraj sa svim ovim.

Da li je neko imao slican problem i kako ga je rijesio?
djana h

#3182 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by djana h »

Female_Sa wrote:Samo da pitam da li je neko od vas imao problema sa djetetom koje odbija kakiti?

Vec 5 mjeseci se patim sa tim. Curica ima 2.5 god i odbija da kaki. Jednostavno kaze "hocu da trpim, ne zelim kakiti". I to tako traje po 5-6 dana dok joj bas ne natuzi i onda kaki ali je to cijela procedura koja se sastoji od vristanja, trcanja po kuci, bacanja po podu, krokodilskih suza, a zavrsi se s apaurinom kojo ja svaki put popijem nakon sto ona kaki. :cry: :cry: :cry:

Vodili smo je specijalisti koji je rekao da joj nije nista, da promijenimo ishranu i da je dijete malo ters i razmazeno. Promijenili kompletnu ishranu, ukinuli slatkise, uveli kuhanu hranu, kompote, sljive, sirup na bazi smokava, sirup Portalak te Paracetamol, a kako bi se olaksalo praznjenje crijeva, ali i pored svega toga ona uspije zadrzati kakicu i po 6 dana.

Djevojcica vec duze pod pola godine ide na wc solju ali samo da piski, a kad hoce kakiti trazi da joj stavim papmers, sto svaki put i ucinim. Ne znam kako da izadjem na kraj sa svim ovim.

Vjerovatno je dijete malo istraumatizirano.Prvi put kad je kakala bez pelena sigurno se uplašila ili ste od nje očekivali previše i sl.Dosta dječice se boji kakati bez pelena.Nije to ništa nenormalno,ni nerješivo.Strpljivo,nema ništa na silu.
Dakle,bez trke,skake,opuštena atmosfera,bez galame jer sve dodatno utiče na nju.Što pravite veću frku oko kakanja to će ona više izbjegavati da kaki na tutu ili wc šolju.Probajte da je nagovorite da više ne traži pelene,polako joj objasnite da kakica mora van.Da je velika curica i da ne bi smjela trpjeti.Djeca njene dobi već ponešto razumiju.
Strpljenje i razumjevanje njenog malog uma je najvažnije.
Female_Sa

#3183 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Ma ona je imala samo jednom tvrdu kakicu i pretpostavljam da se od tada uplasila. Rijetko kad da se upiski, cak i nocu ustaje i trazi tutu ali kakiti ne zeli. Nadam se da ce ovo uskoro proci jer vec porpilicno traje i toliko je stresno. Pokusvala am toliko puta sa njom pricati, sve ona razumije, ali kada treba kakiti toliko se uplasi i pocne vristati, plakati i ne znam sta sve ne...
kadinica

#3184 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by kadinica »

Female_Sa wrote:Samo da pitam da li je neko od vas imao problema sa djetetom koje odbija kakiti?

Eh, imam ja, i to nažalost toliko da bi mogla roman napisati. Mislila sam da nikad neće stati, ali eto, prošlo je.

Moj sin je skinuo pelenu sa 3,5 godine. Prije toga kad mu je skinem, jednostavno trpi. Nije htio ni piškiti, uspijevao je izdržati čitav dan bez odlaska u wc. Naravno, stalno sam mu nudila tutu, šolju, da piški vani, ali on je imao takav otpor, da to nije normalno. Doktorica mi je rekla da ga pustim, nije još spreman. Nakon toga sam ja rodila drugo dijete, pa je imao regresiju i tad su mi savjetovali da pelenu ostavim. Pa je krenuo u obdanište, tete rekle da mu pelenu ostavim, dok se ne adaptira. Naravno, pošto se nikada nije adaptirao, pelena je ostala do 3,5 godine.

Osjećala sam se ko zadnji debil, neznalica, nemajka, fuj...isto sam znala popiti apaurin da dođem sebi.

Onda, povukla sam crtu, jednostavno pelena nije bilo. Kad je prvi put piškio u tutu, htjela sam vatromet upaliti, piškenje je postalo rutina, ali kad treba kakiti - pelena.

Živjeli smo još nekih 6 mjeseci ovako. Ja sam ludila, on trpio. Onda opet presjek, nema pelena. Bilo je to paklenih par dana, ali kad je došla kaka, ja sam plakala od sreće.

Za razliku od njega, sestra je skinula pelenu sa 18 mjeseci, bez problema, gledala je njega, a valjda sam i ja iskusnija i pametnija bila. Zašto se ovo desilo, nemam pojma. Nije bio pod pritiskom, nije imao zatvor ili neki strah, jednostavno manipulacija. U svemu je tvrdoglav (na mater svoju), pa ne popušta ni on ni ja.

Izvini na dužem postu, ali možda još nekome pomogne, jer stvarno ljudi nemaju pojma o nečemu dok se ne suoče sa istim problemom.
vanad

#3185 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Evo i moje iskustvo...mala je sa dvije godine skinula pelene po kuci, nosila ih je na spavanje. Kakila je vecinom kad se poslije podne probudi pa dok me ne zovne da dodjem po nju. Znaci u pelenu. Kad smo oko dvije i po skinuli pelenu i za spavanje po danu, nastaju blagi problemi sa kakom ali jos uvijek je bilo relativno ok. Pravi problem nastaje poslije visoke temperature kad nije dva, tri dana kakila a posto je dosta vode izgubila kaka je postala tako tvrda da joj je napravila ranicu na cmaru. Ona nije htjela vise da kaki nikako pretezno radi boli, medjutim sto duze ceka, kaka postaje tvrdja i nju to vise boli. Znaci pravi zacarani krug. Poslije jedno dvije sedmice non-stop stresa stupila sam u kontakt sa muzevom rodjakom koja je po struci gastroenterolog. Ona mi je rekla da je to vrlo cest problem kod djece i da u velikoj vecini slucajeva se do pola godine rijesi. Znaci njena preporuka je bila - mora se pod hitno zacjeliti ranica na cmaru, sto znaci da kaka mora da bude skroz meka. U tom trenutku smo izbacili svo bijelo pecivo, keksove, cokolade, smokije, grickalice...sve sto je suho. Jela je samo supice, sve integralno...Ali sto je najbitnije pila je dnevno sirup lactulose. Poslije kratkog vremena se jednostavno desilo da je dijete imalo tako meku stolicu da kad je potjera trci da kaki pa gdje bude da bude. Jedno mjesec dana smo nastavili sa terapijom i rezultat je bio fenomenalan. I da, preporuka je bila da moramo da nadjemo trenutak kad da ucimo dijete da kaki. U vecini slucajeva se covjeku ide na veliku nuzdu poslije jela. Znaci poslije vecere smo mi nju umirili, dali joj tutu da sjedne i vecinom je rezultat bio tu. A da sam taj mjesec ludila, malo je reci :-)
safran

#3186 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

eh, kadinice, ti meni uvijek nešto bila savršena a ti nemajka ko i mi ostale :lol: šala, ne zamjeri

ovo sam već negdje pisala na ovoj temi ali mi mrsko tražiti sad, daklem moja iskustva sa kakanjem:
Sin br. 1 - krenuli sa skidanjem pelene sa 20-ak mjeseci - počeo zadržavati kaku, nije imao tvrdu stolicu, nije bilo traume, jednostavno nema. Sjetim se ja svojih jada i hemoroida i sjetim se semestra psihologije sa fakulteta i zaključim da "ne da svoje nono", da ga jednostavno ne da. I vratimo mu skroz pelenu i stolica se reguliše kao na dugme. Skinuli smo je bez problema za nekih 4-5 mjeseci. U neznanju.

Sin br. 2 - 2.5 godine, još uvijek nosi noćnu i što se mene tiče može je nositi do fakulteta. Počeli ga skidati ovog proljeća kad je otoplilo - imao je oko 2 god i 2-3 mjeseca. Problem sa njim je što nikad ništa nije htio raditi izvan pelene. Dakle, ni kao mala beba od par mjeseci me nikad, za nikad, nije popiškio. E, njega smo navukli na kadu. Ubacimo ga u kadu i piški, piški dok se nije opustio i piškio kadu. I tako svako pola sata dok nije sam počeo tražiti da "piški kadu". Poslije toga je išlo "kaki kadu" i on obavi ja počistim i svi sretni (olakšavajuća okolnost je što proizvod brabonjke). Tako je to išlo neko vrijeme redovno u kadu dok nismo jednom bili na vikendici gdje nema kade ali ima "šola" pa se odlučio probati i šolu. Nakon toga ide šola za sve do unazad 10-ak dana. Naime, gospodin je krenuo u vrtić a tamo se koristi tuta pa je sada promijenio adete.

Svako dijete ima svoje. Možda tvoja curica female "ne da svoje nono" kao što nije dao ni moj stariji pa nemoj insistirati. Koliko se sjećam te Rothove psihologije ide nekako ovako: kaku bebe u određenoj fazi doživljavaju kao jednu stvar koja je potpuno njihova, koju ne dobivaju od roditelja i imaju potrebu da se sa njom "druže". Ide tamo još neka priča kako osobe kojima kao bebama to nije bilo dozvoljeno odrastu u škrtice itd. Koliko u tome ima smisla nemam pojma, kao što rekoh, bijaše to jedan tanki semestar, ali ako ne može u tutu a može u pelenu a ti joj to dopusti još neko vrijeme. Niti njoj trebaju hemoroidi a ni tebi apaurini.
safran

#3187 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Ai, female - sad tek vidjeh "već 5 mjeseci se patim a njoj je 2,5 godine" - znači da je ona imala tek nešto više od 2 godine kad su problemi počeli. Taman tako je bio i moj stariji kad nije dao nono.
Female_Sa

#3188 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

safran wrote:Ai, female - sad tek vidjeh "već 5 mjeseci se patim a njoj je 2,5 godine" - znači da je ona imala tek nešto više od 2 godine kad su problemi počeli. Taman tako je bio i moj stariji kad nije dao nono.
Sinoc je od 18 do 21.30h pokusavala da kaki ali nije smjela. Sve vrijeme pri tom je vristala i plakala, govorila da se boji. Kakica nije tvrda jer joj dajemo neki biljni sirup, talijanski, na bazi smokve, ali mislim da se ona boji. Kakica zapravo nije tvrda nego obimna jer curica ne kaki po 5 dana i logicno da ce biti obimna jer se to natalozi.

Drago mi je cuti da ce ova faza proci jer mi je to toliko stresno, znala sam plakati zajedno sa njom koliko mi bude tesko.
Pokusavala sam je nauciti na tutu da tu kaki ali ne ide tako da sam sad presretna kad kaki, pa makar to bilo i na ćilimu..sta cu. Ne znam ni sama kako da je naucim da kaki na tutu, a tu piski bez problema.
vanad

#3189 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Posto si ti iznervirana vrlo vjerovatno taj strah prenosis na dijete. Jel moguce da joj se u tim trenucima posveti neko miran, stalozen. Kod nas je to recimo tata :D
Alhemicarkaa

#3190 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

safran wrote:eh, kadinice, ti meni uvijek nešto bila savršena a ti nemajka ko i mi ostale :lol: šala, ne zamjeri
:D u sridu, kao i uvijek.
Nemajke dabil nijedne :bleee: sve ćete vi meni na Rodin kurs! :bleee:
CherryLips

#3191 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Mozda je malo off topic ali danas malo hodala i gledala za bebu zimske jaknice,nista nema ispod 100 KM,mislim fakat... :roll:
duboka_misao

#3192 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

CherryLips wrote:Mozda je malo off topic ali danas malo hodala i gledala za bebu zimske jaknice,nista nema ispod 100 KM,mislim fakat... :roll:
pijaca? bingo? fis?
kadinica

#3193 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by kadinica »

Alhemicarkaa wrote:
safran wrote:eh, kadinice, ti meni uvijek nešto bila savršena a ti nemajka ko i mi ostale :lol: šala, ne zamjeri
Ja, ja, nemajka nego šta, šta mislite zašto sam tu - tješim se :D
Na rode ne smijem, bojim se :lol:

Placentofagija, bezpelenaštvo, dojenje do fakulteta, spavanje sa djetetom do njegove svadbe, porod u kući - sama sa mužem i starijom djecom, čista romantika itd....
pearlica

#3194 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by pearlica »

Citala sam negdje da djeca u tim godinama izmedu 2-3 imaju neku potrebu da zadrze kaku. Kao da je to dio njih. Kada nose pelenu onda je zadrze u peleni ali kada krenu na tutu ili solju onda moraju da se odvoje i to im nije pravo. Koliko sam skontala psiholozi kazu da tu djecu treba pustiti da nose pelenu dok ne budu spremni. Na kraju krajeva ko jos nosi pelenu sa 15 godina ili kada krene u skolu? A pelena sta? Jedino sto je sramota za roditelja, djeca se ne bune. Ne kazem ko nema problema sa ovim stvarima neka mu dijete prestane sa pelenama sa i 3 mjeseca ako hoce... ali nisu sva djeca ista.
CherryLips

#3195 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

duboka_misao wrote:
CherryLips wrote:Mozda je malo off topic ali danas malo hodala i gledala za bebu zimske jaknice,nista nema ispod 100 KM,mislim fakat... :roll:
pijaca? bingo? fis?
Bila i na siranu,jakne nigdje veze,hem nema brojeva....al izgleda da to jos nije ni stiglo...(i jos jedan off topic,vidjeh takodje na siranu zensku jaknu od 380 KM) 8)
duboka_misao

#3196 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

CherryLips wrote:
duboka_misao wrote:
pijaca? bingo? fis?
Bila i na siranu,jakne nigdje veze,hem nema brojeva....al izgleda da to jos nije ni stiglo...(i jos jedan off topic,vidjeh takodje na siranu zensku jaknu od 380 KM) 8)
Probaj bingo hadzici meni su zakon super djecija robica markirana tom t . Beneton a nije skupo vecinom na odjeci pishe sample a sirano ni u ludilu ko da su visoka moda a ne pijaca,probaj i pijaca otoka
safran

#3197 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Idi ba - dva komada odgojila nikad jaknu preko 50 KM nisam platila (prvom je osam godina). De malo, do Azela, pa u Bingo, može se naći, ne uvijek iz prve ali može.
I još nešto - to tvoje je još bebara - radije investiraj u skafander da si mirna što se tiče leđa. Sad će to da se vrti i izvija u svim pravcima stalno će mu se jaknica zavrtati.
safran

#3198 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

kadinica wrote:
Alhemicarkaa wrote:
Ja, ja, nemajka nego šta, šta mislite zašto sam tu - tješim se :D
Na rode ne smijem, bojim se :lol:

Placentofagija
:shock: , bezpelenaštvo, dojenje do fakulteta, spavanje sa djetetom do njegove svadbe, porod u kući - sama sa mužem i starijom djecom, čista romantika itd....
Za ovo nisam znala. :run: Neka te sa nama.
safran

#3199 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

pearlica wrote:Citala sam negdje da djeca u tim godinama izmedu 2-3 imaju neku potrebu da zadrze kaku. Kao da je to dio njih. Kada nose pelenu onda je zadrze u peleni ali kada krenu na tutu ili solju onda moraju da se odvoje i to im nije pravo. Koliko sam skontala psiholozi kazu da tu djecu treba pustiti da nose pelenu dok ne budu spremni.
E to je to - ne da nono!
affidavit

#3200 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by affidavit »

Zimskih jaknica za djecu imaš i u Tiffanyju, mislim da koštaju oko 50 KM, a oni također imaju i skafandere za manju djecu što ti je puno praktičnije od zimske jakne i koštaju isto tako oko 50tak KM. Kod njih možeš naći i finih H&Movih stvari za bebe i djecu dosta povoljno. Trebali bi da mi sad plate za ovu reklamu, ali neka ne moraju da žure :D .
Generalno, kupovanje odjeće za djecu u radnjama poput onih u BBI centru je bespotrebno bacanje para. Tamo ćeš tri puta skuplje da platiš neke stvari za bebu nego u Tiffanyju, Fisu, Azelu...Meni je važno da je odjeća za bebu od pamuka, da se može prati na visokim temperaturama i da je ima dovoljno na stanju :D , tipa kad beba bljucka i moram je presvlačiti x puta u toku dana, a ne sad da plaćam brend po kojem će se isto tako ispovraćati.
Post Reply