Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
belfy

#3176 Re: Zeničani

Post by belfy »

snaga_znanja wrote:
belfy wrote:
snaga_znanja wrote:Što se tiče uglja. U Zenici ima 38.784 domaćinstava i hajde neka se pola grije na ugalj samostalno što je jako pretjerana cifra. Prema tome 19 000 domaćinstava * 7 tona uglja je 133 000 tona uglja u sezoni. Mittal sam oko 200 000 tona uglja potroši.

Dakle ta priča o zagađenju iz malih ložišta je van pameti. Pogotovo jer takvih domaćinstava sigurno nema više od 5000.
opet se pokazuje sva snaga znanja... kao prvo, tesko da ces naci 5000 koji ne koriste, a ne obratno. nadalje, ljudi kupuju sto jeftiniji ugalj, a pogodi sta niza cijena donosi sa sobom.
sto se tice mittala, on uopste taj ugalj ne lozi kao sto se to cini u klasicnim lozistima, nego ga preradjuje u koks koji je puno vise kalorican (znas da imamo koksaru, jelda?). pri tome se dio plinova odvaja i jedan dio prociscava, drugi dio spaljuje na puno visim temperaturama od kucnih lozista, a na kraju izbacuje na dosta vise dimnjake od kucnih. pored toga, koriste sto kvalitetniji ugalj da bi proces bio brzi i laksi, kao i da bi dobili vecu kaloricnost koksa.
koliko su ovakve price van pameti nam pokazuju nase oci (a i mjerenja) ljeti kada Zenica ne izgleda ni blizu ovako kao zimi, jer inace ona slika iznad ne bi mogla biti ni uslikana. probaj se popeti zimi na isto mjesto i uslikati. dakle, vrlo lako je ocijeniti ovdje sta je "van pameti", samo ti si i to ofulao.
1. Ove slike ljeti ne mozes uslikati jer Mittal ne prozvodi maglu. Mital proizvodi stetne plinove i dimove koje u kombinaciji sa dugotrajnom maglom naprave smog. Tako da cudi me da takav poznavalac predvidi ovakve stvari. Veliku vecinu od ovih 200 000 tona uglja Mittal potrosi na zagrijavanje kotlova u toku zimske sezone. I zbog toga bude ovolika razlika u odnosu na ljeto jer ljeti i Mittal manje koristi uglja za lozenje. Mittal van sezone kotlove za svoje potrebe minimalno zagrijava sa ugljenom, a vise sa nekim drugim energentima. Kad si tako upoznat sa procesom znati ces ti o cemu se radi.

2. Izbacivanje na dimnjake? Cuj ja to prvi put cujem. :lol: Pa ukupni problem zenice se i nalazi u tome sto kombinacijom losih meteroloskih prilika i dugotrajne magle svi plinovi ostanu nam iznad glave u kotlini. Dakle nigdje ne odlaze ili odlaze znatno slabjim intenzitetom u odnosu na ljeti kada nema niti magle, a i ima vise vjetra.

3. Super da si spomenuo koksaru. Cega ono stetnog za organizam na koksari ima, a cijelo vrijeme je u granicama normale, a prema nekim istrazivanjima jako je pogubno za okolne stanovnike.

Dakle nebulozno je uopste bilo odgovarati na ovakav post pogotovo jer me saljes da u ljeto uslikam dugotrajnu maglu. :lol:
to mora da je snaga znanja... fino da si to taksativno naveo da mozemo redom rijesiti tvoje nedoumice:
1. veliku vecinu uglja velis. dakle, koksara proizvodi koks od have bezbeli, dok kotao energetike koji se grije sa viskom tehnoloskih plinova (visokopecni i koksni plin), te zemnim plinom ponajvise radi na ugalj. covjeka naprosto savlada ta tvoja snaga znanja. pored toga kazes kako mittal u sezoni kotao mora grijati vise, pa mu, bezbeli, treba za to ugalj, iako je eko forum sam iznio podatak da samo 30% proizvedene toplotne energije ide za grad.

2. ne znam da li su ti dimnjaci novost, ali pazi sada ovo: dimnjaci velike visine imaju samo jednu ulogu, a to je da rasprse zagadjenje na sto vecu povrsinu jer su vjetrovi jaci na vecim visinama. time se postize veca rasprostranjenost zagadjivaca, pa samim tim i manje zagadjenje po mjernoj jedinici. kada imas mala lozista sa dimnjakom od 5-8m oni zagadjuju donji dio koji je podlozan manjoj snagu vjetra, te se duze zadrzava. kod visokih dimnjaka taj je uticaj manji. ljudi su to odavno otkrili, pa zato i pravili onolike dimnjake, ali eto, sada je i tebi dostupno to otkrice. sto se tice meterooloskih i geografskih uslova generalno, oni svi vaze i za mala lozista, samo znacajnije. tako da time dajes argument protiv sebe, dakle moras jos malo bildati tu snagu u znanju.

3. ovo trece si rekao cu samo reci da si mi dao jos jedan argument vise. koksara ima jako puno stetnih nus-proizvoda i ako ih drzi u granicama normale znaci da nije do koksare. i da te upoznam sa jos par cinjenica. sve je po covjeka pogubno u vecim kolicinama. dat cu dva najbanalnija primjera: popiti 6 litara vode odjednom se smatra smrtnom dozom ili recimo pojesti gram soli po kilogramu tezine (ovako su nekada japanci cinili samoubistva). dakle sve moze biti pogubno, ali dok koksara to pogubno drzi u granicama dozvoljenog ili dok ti drzis unos vode i soli pod tim granicama to se ne smatra opasnim.

na kraju si ipak pogodio. tvoj odgovor na moj post jeste nebulozan. pogotovo gdje tvrdis da te ja saljem da slikas maglu, iako si u svom prethodnom postu tvrdio da je to zagadjenje. dakle, da ti i ovo pojasnim, posto vidim da ti je potrebno. ako je magla onda je mozes slikati u bilo kojem sezonskom dobu kada se pojavi, a onda to mozes kaciti na temu o fotografiji. kada je zagadjenje, onda ga mozes isto tako slikati u bilo kojem vremenskom dobu pa ga pokusati nekome nabiti na nos.

prije nego zavrsim, samo da dodam. ja sam i prije napadao mittal, bas kao sto cu i sada stati na stranu svakoga ko se razumije u problematiku i "udara u glavu" problema. to sto ti fulas cijeli fudbal i pored toga ni argumenta valjanog ne mozes sastaviti je druga stvar. ako hoces primjer konkretne kritike sa argumentima mozes potraziti koji moj post od prije. moze ti valjati kao smjernica. eto, da osnazimo to znanje koje, kao, nosis u imenu.

pozdrav!
snaga_znanja

#3177 Re: Zeničani

Post by snaga_znanja »

Kad si tako fino upoznat sa energetikom trebao bi znati da se tehnoloski plinovi koriste samo u rijetkim situacijama posljednjih 5 godina. 90% vremena se koristi ugalj u vrijeme sezone grijanja.

Ti o dimnjacima jedno te isto. A dobro procitaj sta sam ti napisao. Zbog terena i atmosferskih pritisaka ova kotlina se zatvori kao lonac u zimskom periodu. I zbog toga dimnjaci nisu u stanju postici efekat onakav kakav bi trebali. Tako da se sve skupa zajedno akomulira. Razlika izmedju mene i tebe je u tome sto ti tvrdis da je veci dio tog zagadjenja iz privatnih lozista. Ja kazem da je Mital kriv.

Prica o koksari i granicama normale. Ako si tako dobro upoznat sa zeljezarom onda znas i malu tajnu koksare koja se vec duzi niz godina krije od javnosti.A ako ne znas, raspitaj se malo. A onda ce ti ovi rezultati biti manje vise smijesni.

Cestice zeljezne prasine isto tako strahovito pogubne za organizam i najodgovornije za karcinome. Te cestice sigurno nisu izasle iz kucnih lozista.

I opet ponavljam ja i ti mozemo naklapati.Mital to moze za pola godine da prekine i rijesi dileme za sva vremena. Mital neka uradi studiju uticaja na okolinu i zdravlje ljudi. Neka uradi analizu oboljelih od karcinoma.Zaposli par doktora nauka i neka oni objasne narodu ko je odgovoran za zagadjenje i oboljenja. A svako sljedeci ko izrekne "Mital truje ljude" bice tuzen zbog klevete. I problem rjesen elegantno. Naravno ako oni nisu odgovorni.

Analiza zdravlja radnika Zeljezare u zadnjih 30-40 godina? Nema je i neces je nigdje naci, kao i razne analize koje bi trebale da pokazu sta je uzrok masovnog oboljevanja zenicana od karcinoma.
jefferson

#3178 Re: Zeničani

Post by jefferson »

Covjek bi rekao svi ekoloski svjesni, a kada se pogleda korito rijeke Bosne, otprilike skontas koliko je sati.
kamen spoticanja

#3179 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

jefferson wrote:Covjek bi rekao svi ekoloski svjesni, a kada se pogleda korito rijeke Bosne, otprilike skontas koliko je sati.
da smo bagra jasno je,ali ovo je recimo nesto sto husi i sadasnjoj opstinskoj administraciji zamjeram do neba...ovde ima slobodne ruke,ekoloskih inspektora na bacanje,i nista
ja jos nisam cuo da je iko osim mittala platio kaznu za zagadjivanje rijeka
a koceva izgleda ko iz filma mad max
i tacno se zna ko je krivac
jefferson

#3180 Re: Zeničani

Post by jefferson »

kamen spoticanja wrote:
jefferson wrote:Covjek bi rekao svi ekoloski svjesni, a kada se pogleda korito rijeke Bosne, otprilike skontas koliko je sati.
da smo bagra jasno je,ali ovo je recimo nesto sto husi i sadasnjoj opstinskoj administraciji zamjeram do neba...ovde ima slobodne ruke,ekoloskih inspektora na bacanje,i nista
Svi hoce da Mittal radi kao da je u njemackoj. E pa ne bi bilo lose da se i narod pocne ponasati kao njemci.
kamen spoticanja

#3181 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

jefferson wrote:
kamen spoticanja wrote:
Svi hoce da Mittal radi kao da je u njemackoj. E pa ne bi bilo lose da se i narod pocne ponasati kao njemci.
hoce cim ih se zakonski natjera da se ponasaju ko njemci...bitte bezahlen i vozdra
svako ko plati kaznu za nesto vrlo rijetko ce to napraviti opet
a i ako napravi opet,jos bolje ,opet ce platiti kaznu
belfy

#3182 Re: Zeničani

Post by belfy »

snaga_znanja wrote:Kad si tako fino upoznat sa energetikom trebao bi znati da se tehnoloski plinovi koriste samo u rijetkim situacijama posljednjih 5 godina. 90% vremena se koristi ugalj u vrijeme sezone grijanja.

Ti o dimnjacima jedno te isto. A dobro procitaj sta sam ti napisao. Zbog terena i atmosferskih pritisaka ova kotlina se zatvori kao lonac u zimskom periodu. I zbog toga dimnjaci nisu u stanju postici efekat onakav kakav bi trebali. Tako da se sve skupa zajedno akomulira. Razlika izmedju mene i tebe je u tome sto ti tvrdis da je veci dio tog zagadjenja iz privatnih lozista. Ja kazem da je Mital kriv.

Prica o koksari i granicama normale. Ako si tako dobro upoznat sa zeljezarom onda znas i malu tajnu koksare koja se vec duzi niz godina krije od javnosti.A ako ne znas, raspitaj se malo. A onda ce ti ovi rezultati biti manje vise smijesni.

Cestice zeljezne prasine isto tako strahovito pogubne za organizam i najodgovornije za karcinome. Te cestice sigurno nisu izasle iz kucnih lozista.

I opet ponavljam ja i ti mozemo naklapati.Mital to moze za pola godine da prekine i rijesi dileme za sva vremena. Mital neka uradi studiju uticaja na okolinu i zdravlje ljudi. Neka uradi analizu oboljelih od karcinoma.Zaposli par doktora nauka i neka oni objasne narodu ko je odgovoran za zagadjenje i oboljenja. A svako sljedeci ko izrekne "Mital truje ljude" bice tuzen zbog klevete. I problem rjesen elegantno. Naravno ako oni nisu odgovorni.

Analiza zdravlja radnika Zeljezare u zadnjih 30-40 godina? Nema je i neces je nigdje naci, kao i razne analize koje bi trebale da pokazu sta je uzrok masovnog oboljevanja zenicana od karcinoma.
druze "snazni znalcu"...ne samo da lupas nego nemas pojma. svi tehnoloski plinovi se koriste do krajnjih granica. zato sto su nus-proizvod koji se moze koristiti, a koji se ne placa. sve i kada ne bi bilo njih bilo bi zemnog plina i koksa. oba primarnija i za mittal jeftinija od uglja. sada bih te zamolio da das barem jedan dokaz tvoje tvrdnje da je ugalj 90% energenta u zagrijevanju kotla zimi (a moze i ljeti). ti nesvjesno samo propadas dalje u svojoj prici. najtuznije je sto to sam ne vidis dok ti to neko ne napise i obrazlozi.

sto se tice dimnjaka, najtuznije je sto ti ne razumijes ono sto ja napisem. evo pokusat cu jos pojednostaviti. jedan visoki dimnjak ce vrsiti disperziju na visoj razini i dok se ista slegne ona bude ravnomjerno rasporedjena na vecem predjelu, tako da ce zakonske norme biti zadovoljene. pri projektovanju tih dimnjaka je uzet u obzir atmosferski pritisak, prosjecna zracna strujanja i geografski polozaj fabrike. kod manjih lozista nista od ovoga. zato manja lozista pri koristenju istih goriva postizu dosta losije efekte, a nekada lose i same po sebe. samo kako to objasniti nekome ko ima "snagu znanja"?

i razlika izmedju tebe i mene nije samo po tome sto bi ti sve prisio mittalu i sto TI mislis da bih ja sve prisio malim lozistima. razlika je u kolicini znanja, informacija sa kojima raspolazemo, te pristupu tematici o kojoj govorimo. ti pristupas snobovski, sa poluinformacijama i mentalitetom carsije. takve je i vise nego lako razbucati, kao sto vidis (nadam se da vidis). ja te opet savjetujem da se vise potrudis biti konstruktivan, jer ja znam sta carsija prica, bas kao i ti, samo sto ti kupis sve sto ti prodaju.

sto se tice koksare i granica te neke "normale" znam dovoljno, ali siguran sam vise od tebe. ono sto sam siguran je da tu nema tajni. barem ne za mene. daj nam te tajne koje se kriju od javnosti. zasto bi ih ti tako savjestan krio ovako kada su tako bitne? siguran sam da ce uzrokovati urnebes kad nam ih predocis i da cemo se svi uhvatiti za glavu i pitati kako do sada to nismo znali, jer si ih ti, tako savjestan, cuvao samo za sebe...

sto se tice zeljeznih cestica imam jednu dobru vijest za tebe. one su jedne od najtezih i padaju u najuzem krugu od proizvodjaca istih. to sto ti tvrdis da su "najodgovornije za karcinome" bih volio da potvrdis necim, jer sam siguran da nisi u pravu i da ces u samom tom dokazivanju, kao i "potrvrdi bezola" sam sebe pobiti. eto, sad pisem i unaprijed sta ce biti. mos' mislit' sto sam pametan.

pa ti dalje naklapaj. mittal to ne moze okoncati brzo kao sto ti mislis, ali sigurno i nece sve dok ga se ne primora. najsmijesnije je sto zelis da ti mittal uradi studiju uticaja na okolinu i zdravlje ljudi. pa njima ce sve biti bajno, jesi normalan? jos bi da oni objasnjavaju narodu i ko je odgovoran i odgovorniji za zagadjenje? daj se preispitaj covjece. ja do ovoga mislio ti samo neinformisan i snob, kad ono...

analizu radnika zeljezare vrlo lako moze napraviti preko stacionara (onog kod petlje) gdje svi radnici mittala vrse redovne zdravstvene preglede (svakih 6-24 mjeseca u zavisnosti od radnog mjesta) i koje taj mittal placa u potpunosti. da tu mittala nema pola one zgrade bi takodjer bilo nezaposleno (baj d vej). a siguran sam da bi se i sam iznenadio oko studije za kojom si iznio zelju. tebi samo zelim da ta "snaga znanja" poraste u neki potencijal koji ce taj nik i opravdati. sretno sa tim.
snaga_znanja

#3183 Re: Zeničani

Post by snaga_znanja »

belfy wrote:
druze "snazni znalcu"...ne samo da lupas nego nemas pojma.
Ispod dole pricas o snobizmu i sta ti ja znam. Ok priznajem minimalno 50% sam kriv za ovakav nacin razgovora i evo prvi pozivam da ga vratimo u granice normale i civilizacije. Ako sam bio bezobrazan iznad ja se izvinjavam. :izet:

svi tehnoloski plinovi se koriste do krajnjih granica. zato sto su nus-proizvod koji se moze koristiti, a koji se ne placa. sve i kada ne bi bilo njih bilo bi zemnog plina i koksa. oba primarnija i za mittal jeftinija od uglja. sada bih te zamolio da das barem jedan dokaz tvoje tvrdnje da je ugalj 90% energenta u zagrijevanju kotla zimi (a moze i ljeti). ti nesvjesno samo propadas dalje u svojoj prici. najtuznije je sto to sam ne vidis dok ti to neko ne napise i obrazlozi.
Dakle vrsis zamjenu teza i ili namjerno ili nenamjerno ne zeleci da kazes da se u toku sezone grijanja uz ugalj u ovoj mjeri koriste i ostali tehnoloski plinovi. Potrosnja uglja oko 100 tona sat. Pa ti racunaj ili provjeravaj. Btw. Mozda sam radio pripravnicki na takvom mjestu pa sam mogao vidjeti koliko Mital uglja nabavlja... :izet:
sto se tice dimnjaka, najtuznije je sto ti ne razumijes ono sto ja napisem. evo pokusat cu jos pojednostaviti. jedan visoki dimnjak ce vrsiti disperziju na visoj razini i dok se ista slegne ona bude ravnomjerno rasporedjena na vecem predjelu, tako da ce zakonske norme biti zadovoljene. pri projektovanju tih dimnjaka je uzet u obzir atmosferski pritisak, prosjecna zracna strujanja i geografski polozaj fabrike. kod manjih lozista nista od ovoga. zato manja lozista pri koristenju istih goriva postizu dosta losije efekte, a nekada lose i same po sebe. samo kako to objasniti nekome ko ima "snagu znanja"?
Opet vrsis zamjenu teza. Skolski objasnis primjenu dimnjaka, a onda zaboravis spomenuti ekstremne vremenske uslove kakvi su bili zadnjih 15-ak dana. Bez vjetra i uz gustu maglu dimnjaci nemaju nikakvog efekta vec na znatno manjem prostoru vrse zagadjenje upravo zbog vremenskih uslova. Mital ne zagadjuje takvim intenzitetom konstantno ali uz kombinaciju vremenskih uslova dodjemo do abnormalnih rezultata mjerenja.
i razlika izmedju tebe i mene nije samo po tome sto bi ti sve prisio mittalu i sto TI mislis da bih ja sve prisio malim lozistima. razlika je u kolicini znanja, informacija sa kojima raspolazemo, te pristupu tematici o kojoj govorimo. ti pristupas snobovski, sa poluinformacijama i mentalitetom carsije. takve je i vise nego lako razbucati, kao sto vidis (nadam se da vidis). ja te opet savjetujem da se vise potrudis biti konstruktivan, jer ja znam sta carsija prica, bas kao i ti, samo sto ti kupis sve sto ti prodaju.
Nazalost ti do sada niti jednom nisi naveo koja je to kolicina kojm mala lozista uticu na ukupno zagadjenje. Osim onoga sto se moze shvatiti iz tvojih postova, a to je da mala lozista su odgovorna vise nego Mital. Naravno pri tome uzimajuci u obzir domacinstva koja koriste ugalj, a ne koriste ga svi sigurno. Da imaju svoj udio u zagadjenju imaju, ali ici protiv njih i automobila bez katalizatora prije nego protiv Mitala je bar po mom misljenju pogresno. I ovdje ne mislim na ici u smislu zatvoriti nego dovesti pod kontrolu.
sto se tice koksare i granica te neke "normale" znam dovoljno, ali siguran sam vise od tebe. ono sto sam siguran je da tu nema tajni. barem ne za mene. daj nam te tajne koje se kriju od javnosti. zasto bi ih ti tako savjestan krio ovako kada su tako bitne? siguran sam da ce uzrokovati urnebes kad nam ih predocis i da cemo se svi uhvatiti za glavu i pitati kako do sada to nismo znali, jer si ih ti, tako savjestan, cuvao samo za sebe...
Znas ti dobro o cemu govori kad je koksara u pitanju ako radis u Mitalu.
sto se tice zeljeznih cestica imam jednu dobru vijest za tebe. one su jedne od najtezih i padaju u najuzem krugu od proizvodjaca istih. to sto ti tvrdis da su "najodgovornije za karcinome" bih volio da potvrdis necim, jer sam siguran da nisi u pravu i da ces u samom tom dokazivanju, kao i "potrvrdi bezola" sam sebe pobiti. eto, sad pisem i unaprijed sta ce biti. mos' mislit' sto sam pametan.
Upravo tako. Padaju oko kruga proizvodjaca, a ne znam jesi li primjetio udaljenost naselja od Mitala? Naravno nije kriv Mital za gradnju bez pameti ali slozices se da problem postoji. A upravo zeljezna prasina cini cuda nasem organizmu i unistava ga totalno...

Problem karcinoma je upravo u tome sto nema nikakvih analiza na nivou opstine. Od kojeg karcinoma se oboljeva najvise, koji su razlozi, kakve su zivotne navike, statistika po naseljima i sl. Pa uraditi analizu po karcinomima i dobiti predstavu o tome ko je moguci uzrocnik takvom stanju. Btw. Nije samo karcinom problem. Ima tu jos niz bolesti koje se vezu za zagadjenje. Mozda stvarno nije Mital kriv. Hajde da rjesimo onoga ko je kriv.
pa ti dalje naklapaj. mittal to ne moze okoncati brzo kao sto ti mislis, ali sigurno i nece sve dok ga se ne primora. najsmijesnije je sto zelis da ti mittal uradi studiju uticaja na okolinu i zdravlje ljudi. pa njima ce sve biti bajno, jesi normalan? jos bi da oni objasnjavaju narodu i ko je odgovoran i odgovorniji za zagadjenje? daj se preispitaj covjece. ja do ovoga mislio ti samo neinformisan i snob, kad ono...
Mital ne moze dobiti niti jednu dozvolu dok ne uradi studiju utjecaja na okolinu i zdravlje ljudi. A nece da je radi upravo iz razloga sto po standardima koje smo preuzeli manje vise od EU ne moze dobiti prolaznu ocjenu. Upravo je tu kvaka. I u tom grmu lezi zec. I sam znas koliko se odugovlacilo sa okolinskim dozvolama za pojedine pogone, dok je Mital cijelo vrijeme insistirao da se dozvola izdaje integralno za cijelo preduzece. Sve je to igra. Ali igra sa zdravljem. Tvornica koja je projektovana prije 50 godina ne moze ispuniti uslove koji se danas na snazi po pitanju zagadjenja.

I kad vec vlastima moraju objasniti onda ne bi bio problem da pogledamo i mi siroke narodne mase. Ili bi mozda bio problem kao sto je problem vidjeti ugovor o prodaji Zeljezare kuvajtskim investitorima...
analizu radnika zeljezare vrlo lako moze napraviti preko stacionara (onog kod petlje) gdje svi radnici mittala vrse redovne zdravstvene preglede (svakih 6-24 mjeseca u zavisnosti od radnog mjesta) i koje taj mittal placa u potpunosti. da tu mittala nema pola one zgrade bi takodjer bilo nezaposleno (baj d vej). a siguran sam da bi se i sam iznenadio oko studije za kojom si iznio zelju. tebi samo zelim da ta "snaga znanja" poraste u neki potencijal koji ce taj nik i opravdati. sretno sa tim.
Bas tako kao sto si napisao. Najzanimljivije stivo koje bi bilo procitati je upravo naucni rad na temu zdravlja radnika Mitala. Medjutim nema. A niti radnici se nikad nisu bunili zbog tog pitanja, niti ih je to interesovalo. Po razgovoru sa nekoliko radnika stacionara postoje odredjeni problemi sa krvnim nalazima kod radnika. Jedno vrijeme je upadalo u oci da radnicima nije dobar bilirubin ali niti jedan doktor ti nece reci niti ima osnova da kaze da je to utjecaj radnog mjesta. Medjutim slozni su recimo da ima previse bubreznih oboljenja, ali to nema veze sa zagadjenjem vec sa uslovima rada.

Eto. Nadam se bar smo ton vratili u normalu. Ne moramo se sloziti oko uzroka zagadjenja, nacina rjesavanja problema ali na kraju dana cemo i ti i ja, i tvoja i moja djeca udahnuti isti zrak, a on definitvno nije dobar. Btw. ako koje slovo fali nije do mene vec do tastature koja je odavno zrela za kante...
Last edited by snaga_znanja on 26/12/2013 11:27, edited 1 time in total.
jefferson

#3184 Re: Zeničani

Post by jefferson »

Vrlo zanimljiva "naucna" rasprava.
Ali ja jos ne cuh rjesenje za problem? Svi ukazuju na krivca(e) ali obicno je to Mital jer i oni sami znaju da Mital nece stati raditi. Tj. najlakse upirati prstom u nekog koga ne mozes dirnuti, jer ako bi mogao, to bi onda trazilo konkretne mjere, a to niko nije spreman da uradi.
Prije nego pocnemo kakiti po nekom ko zaposljava toliki broj ljudi, bilo bi dobro svoju avliju pocistiti, provjeriti u kakvom je stanju auto, sta se lozi, pa na kraju, i gdje se smece baca, sto su rijeke pune otpada itd.
Mi imamo vrlo nezgodnu naviku okrivljavati za sve lose nekoga koga ne interesuje nase misljenje niti mozemo sta da uradimo po tom pitanju, jer nas to onda lisava odgovornosti da se poduzme konkretna akcija.
Nasem narodu sve smeta, kada je ljeto, onda je pretoplo, kada je zima onda je prehladno, kada nije radila zeljezara svi su kukali, kada radi opet svi kukaju, a svi bi da su ekonomisti i pravnici, a u isto vrijeme i vrsni strucnjaci iz metalurgije sa sporednim zanimanjem selektora fudbalske reprezentacije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3185 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Nije bas sve tako crno bijelo. Povrsnim pogledom mozda i jeste, ali potrebno se malo udubiti u problematiku. Dakle zasto ljudi voze automobile cije postojanje predstavlja ekoloski incident? Zasto loze ugalj koji kao da je iskopan u rudnicima oko Fukusime? Zasto odlazu smece gdje treba i gdje ne treba?

Odgovor lezi u unistenju svega onoga sto se gradilo 60 godina. Pritom ne mislim samo na infrastrukturu, nego i na sistem vrijednosti. Neko ce reci: o čemu pricas covjece, rat je prosao, sad ce dvajes' godina. Tacno. Neposredna opasnost prosla jeste. Posljedice su ostale.
1994 godine skupstina BiH donosi zakon o pretvorbi drustvene imovine u drzavnu. To je nukleus price o pljackaskoj privatizaciji. Dakle fabrike vise ne pripadaju radnicima, nego drzavi, a ona ce ih prodavati kako joj se cefne, odnosno kako joj gospodari zivota iz Brisela i Vasingtona narede. I sta se desilo?
80 % nekadasnjih giganata je unisteno, ljudi su bez posla, oni koji su prezivjeli privatizaciju sada rade sa 1/4 nekadasnje radne snage. Nadalje drzava je toliko nakaradna, da svi koji se bave privatnim biznisom, u sta se i ja ubrajam, moraju biti ili dobro ludi ili dobro strpljivi sa sumom birokratije. Osim ako ti neki politicar nije rod, pa dobijas poticaje :D

Dakle poenta price je da ljudi nemaju para da kupuju nove automobile, gledaju da ustede svaku marku pa kupuju ugalj žmlj kvaliteta, a smeće se odlaže svuda jer nema kvalitetnog komunalnog preduzeća da vrši uslugu u ruralnim krajevima. O otkupu PVC da ne pričamo :lol:
I sto se nista ne mijenja? Imamo tu neku demokratiju i izbore, u cemu je problem? Moj najveci problem sa demokratijom je petominutni razgovor sa prosjecnim biracem (Vinston Cercil).
Eborg

#3186 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Vidim da je Gradska biblioteka dobila nove prozore, je li to znaci da nema nista od preseljenja u prostor Gradske kafane?
Norm

#3187 Re: Zeničani

Post by Norm »

Ja ne znam kako vi i gdje zivite ali ja sam prodisao punim plucima kako je Toplana na plin "proradila"... :izet: :izet: :izet:
Mustang1

#3188 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Eborg wrote:Vidim da je Gradska biblioteka dobila nove prozore, je li to znaci da nema nista od preseljenja u prostor Gradske kafane?
Ne mora to nista znaciti .. Moze samo znaciti da je neko uzeo sebi fine pare :D
motorola01

#3189 Re: Zeničani

Post by motorola01 »

Norm wrote:Ja ne znam kako vi i gdje zivite ali ja sam prodisao punim plucima kako je Toplana na plin "proradila"... :izet: :izet: :izet:
Bolje da nikad ne proradi jer ces onda placati grijanje 5-6KM po kvadratnom metru stambenog prostora.
phillie

#3190 Re: Zeničani

Post by phillie »

motorola01 wrote:
Norm wrote:Ja ne znam kako vi i gdje zivite ali ja sam prodisao punim plucima kako je Toplana na plin "proradila"... :izet: :izet: :izet:
Bolje da nikad ne proradi jer ces onda placati grijanje 5-6KM po kvadratnom metru stambenog prostora.
Nakon toga ce se pojaviti oglasi tipa " stan od 50 kvadrata, izdajem 35 kvadrata studenti(ca)ma, placenje kirija+rezije" :D
jefferson

#3191 Re: Zeničani

Post by jefferson »

_BataZiv_0809 wrote:Nije bas sve tako crno bijelo. Povrsnim pogledom mozda i jeste, ali potrebno se malo udubiti u problematiku. Dakle zasto ljudi voze automobile cije postojanje predstavlja ekoloski incident? Zasto loze ugalj koji kao da je iskopan u rudnicima oko Fukusime? Zasto odlazu smece gdje treba i gdje ne treba?

Odgovor lezi u unistenju svega onoga sto se gradilo 60 godina. Pritom ne mislim samo na infrastrukturu, nego i na sistem vrijednosti. Neko ce reci: o čemu pricas covjece, rat je prosao, sad ce dvajes' godina. Tacno. Neposredna opasnost prosla jeste. Posljedice su ostale.
1994 godine skupstina BiH donosi zakon o pretvorbi drustvene imovine u drzavnu. To je nukleus price o pljackaskoj privatizaciji. Dakle fabrike vise ne pripadaju radnicima, nego drzavi, a ona ce ih prodavati kako joj se cefne, odnosno kako joj gospodari zivota iz Brisela i Vasingtona narede. I sta se desilo?
80 % nekadasnjih giganata je unisteno, ljudi su bez posla, oni koji su prezivjeli privatizaciju sada rade sa 1/4 nekadasnje radne snage. Nadalje drzava je toliko nakaradna, da svi koji se bave privatnim biznisom, u sta se i ja ubrajam, moraju biti ili dobro ludi ili dobro strpljivi sa sumom birokratije. Osim ako ti neki politicar nije rod, pa dobijas poticaje :D

Dakle poenta price je da ljudi nemaju para da kupuju nove automobile, gledaju da ustede svaku marku pa kupuju ugalj žmlj kvaliteta, a smeće se odlaže svuda jer nema kvalitetnog komunalnog preduzeća da vrši uslugu u ruralnim krajevima. O otkupu PVC da ne pričamo :lol:
I sto se nista ne mijenja? Imamo tu neku demokratiju i izbore, u cemu je problem? Moj najveci problem sa demokratijom je petominutni razgovor sa prosjecnim biracem (Vinston Cercil).
O kojim gigantima pricas? Ti giganti su nas izum, ono "gigant" da bi narodu se prodavala sarena laza. Da nije bilo rata opet bi se onaj sistem urusio, privatizacija i sl. Da se mene pita ja bi privatizirao SVE osim poste i elektroprenosa. Ovako imas par drzavnih firmi koje sluze za zaposljavanje rodjaka i djeljenje plata od 50,000km, dok radnici iste firme nisu platu primili 3 mjeseca.
Da upravu si, sto se voze takva auta? Zato sto je neko morao glasati za ove sto su doveli do takvog stanja!
Slomise se ljudi od brige za zagadjenje, a smece se baca kroz prozore i slicno....
Norm

#3192 Re: Zeničani

Post by Norm »

motorola01 wrote:
Ja jok. Koliko god naivan bio nisam vjerovao u "sarene laze" kojima se dobio jos jedan mandat...Ja rijesio grijanje 8-)
Jedino mi zao sto ce i moja djeca placati "penale" Montenegru...Ako ih ne uspijem "ispaliti" odavlen...
belfy

#3193 Re: Zeničani

Post by belfy »

@snazni znalac,
da ne citiram sve ono iznad da ne bi pravio traktat napravit cu sazetak:
ovaj dio oko uglja grijesis dobro, kao i za upotrebu plinova. plinove mittal sam ima kao nus-produkt i logicno je da ce njih prve iskoristiti jer su mu bezplatni, a on grijanje naplacuje. jednostavno receno - vise zaradjuje. kolicinu uglja koju pominjes sam vec objasnio. on je primarna sirovina za dobijanje koksa, a ne zagrijavanje kotla. ako zelis da to vidis jasno samo uporedi onda tu nabavku u zimskom i ljetnom periodu. prema tebi bi trebalo da mittal nabavlja dosta vise uglja zimi, jel tako?

u dijelu sa dimnjacima ti okreces na meteoroloske i geografske uslove. oni ce ostati isti, bez obzira sta mittal napravio. i jos gurnes opet argument protiv sebe gdje kazes: "ekstremne vremenske uslove kakvi su bili zadnjih 15-ak dana" gdje je i proglasena uzbuna. dakle, kada su meteo uslovi toliko losi u ovakvom okruzenju bit ce gore nego inace, ali opet je cinjenica da ce visi dimnjaci tome doprinijeti manje nego niski, kao sto je cinjenica da ce losiji ugalj tome doprinijeti vise nego kvalitetniji.
sto se tice malih lozista, niko i nikada nece moci precizno odrediti koliko oni uticu na ukupno zagadjenje. stvar je slobodne procjene sa mogucom velikom greskom u procjeni kada pricamo o malim lozistima i autima. i, naravno da to nije razlog da se ne ide protiv mittala, jer oni mogu veoma mnogo smanjiti zagadjenje koje proizvode. pravo pitanje je kako ih navesti na to. sto se tice malih lozista kao zagadjivaca rjesenja ima vise i sva su ocigledna. sto se tice auta...tesko...

za zeljeznu prasinu se ne bih slozio da pravi toliki problem koliki ti pominjes. glavni uzroci oboljenja su daleko od iste. ja sam, nazalost, jako svjestan toga, jer redovno posjecujem i cujem se sa kolegama koje su oboljele od karcinoma. kao sto je svima nama, koji ulazimo u fabriku skoro svaki dan pred ocima nova smrtovnica na stubovima portirnice. i svi smo mi bili na isuvise ukopa ljudi koji odlaze pod zemlju puno prije penzije. no to je jedna druga dimenzija o kojoj ja sa tobom ne mogu pricati, jer mislim da bih bio neshvacen u potpunosti.

sto se tice studije, izgleda da me nisi razumio. ja lijepo rekoh da je smijesno traziti od mittala da sam pravi studiju za sebe, jer ces dobiti hvalospjeve. studije uvijek, ali uvijek bi trebao raditi neko nezavisan. i fabrika kakva je bila prije 50 godina nije ista kao sada ni priblizno. najveci pokazatelj toga ti je broj radnika. mittal moze smanjiti zagadjenje u velikoj mjeri, samo to iziskuje ulaganja, a on ne voli da ulaze ono sto sama fabrika vec nije zaradila. to je pravi problem. on jednostavno zeli (bas kao i svaki privatnik) da i nakon takvih ulaganja ostane u plusu, a sa ekologijom je to jako tesko jer se od nje ne zaradjuje, a svaki filter i masina za preciscavanje kosta da se kupi, kao i ljudi koji istu odrzavaju. sa svakom godinom koju on moze to da ne uradi on ustedi jako puno (cca desetine miliona).

sto se tice zdravlja radnika mittala vec rekoh da ne bi sa tobom na tu temu. oni su puno ugrozeniji od onih o kojima trenutacno pricamo. sa tim cu zavrsiti ovo sto nije trebalo biti ovoliki zid teksta, ali potrudio sam se da ti odgovorim na ono sto si potencirao.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3194 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

jefferson wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Nije bas sve tako crno bijelo. Povrsnim pogledom mozda i jeste, ali potrebno se malo udubiti u problematiku. Dakle zasto ljudi voze automobile cije postojanje predstavlja ekoloski incident? Zasto loze ugalj koji kao da je iskopan u rudnicima oko Fukusime? Zasto odlazu smece gdje treba i gdje ne treba?

O kojim gigantima pricas? Ti giganti su nas izum, ono "gigant" da bi narodu se prodavala sarena laza. Da nije bilo rata opet bi se onaj sistem urusio, privatizacija i sl. Da se mene pita ja bi privatizirao SVE osim poste i elektroprenosa. Ovako imas par drzavnih firmi koje sluze za zaposljavanje rodjaka i djeljenje plata od 50,000km, dok radnici iste firme nisu platu primili 3 mjeseca.
Da upravu si, sto se voze takva auta? Zato sto je neko morao glasati za ove sto su doveli do takvog stanja!
Slomise se ljudi od brige za zagadjenje, a smece se baca kroz prozore i slicno....
Pa ako vi mene zelite uvjeriti da je sarena laza ono sto su moji roditelji zaradili u industrijskim gigantima, okej, imate pravo na to. Isto tako i ja imam pravo da se grohotom smijem na vasu konstataciju. Necu da se uvlacim u pricu o Energoinvestu, Hidrogradnji, Unis Pretisu, Unioninvestu i mnogim drugim koji su radili sirom svijeta, od Juzne Amerike preko Afrike i Azije. Djed mi je zaradio penziju i stan tako. Otac i majka takodjer stan. Samo cu navesti jedan primjer koji dobro ilustruje kakve smo mi strucnjake i fabrike imali: naime u Jugoslaviji su se prozivodile cak i komponente za nuklearna postrojenja koje su se izvozile u Sovjetski savez. Radi se o tzv. separatorima. To je radio Energoinvest.

Osim toga vidimo da se i postojeci sistem urusava, cijela Evropa grca u duznickoj krizi. Daju se milijarde da se spase banke koje su i proizvele krizu. Nije ni Amerika nesto bolja, naprotiv iz nje je sve i krenulo. Pa mozemo o sarenim lazama onda koliko hocete. Ali tema je o Zenici i nema svrhe da je dalje kontaminiramo onim sto je off topic.
jefferson

#3195 Re: Zeničani

Post by jefferson »

Slusaj, ja sam ocito stariji od tebe. Nije sporno da se tada radilo daleko bolje. Dovoljno je pogledati SOKO i slicne firme. Ali ta prica o "gigantima" pada u vodu jer je pola tih istih zivjelo od kredita da bi se zaposlilo vise ljudi nego sto treba.
Zeljezara je zaposljavala 22,000 radnika a trebala je zaposljavati 9,500.
Ono sto hocu reci, nije bas da indijci imaju za primjer ljude koji zive u BiH pa da kazu: joj vidi kako oni brinu za okolinu.
U sustini, ovo se svodi na: nece mene trovat indijac, nego samo ja imam istorijsko pravo da sam sebe trujem!
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3196 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

jefferson wrote:Slusaj, ja sam ocito stariji od tebe. Nije sporno da se tada radilo daleko bolje. Dovoljno je pogledati SOKO i slicne firme. Ali ta prica o "gigantima" pada u vodu jer je pola tih istih zivjelo od kredita da bi se zaposlilo vise ljudi nego sto treba.
Ono sto hocu reci, nije bas da indijci imaju za primjer ljude koji zive u BiH pa da kazu: joj vidi kako oni brinu za okolinu.
U sustini, ovo se svodi na: nece mene trovat indijac, nego samo ja imam istorijsko pravo da sam sebe trujem!
Pa Jeffersone dajte molim vas nemojte koristiti argumentaciju koja ne pije vode ni u osnovnoj skoli. Pa koja velika firma ili korporacija danas nije u kreditima? Cijele drzave su u kreditima. Amerika i Evropa se tresu zbog kredita. Ha ya.
Kredit u privredi nije znak nelikvidnosti, bas suprotno, ne moze ga se dobiti ukoliko ne poslujes pozitivno.

Ne kazem ja da nije bilo vise zaposlenih nego sto je bilo potrebno, ali mi iskreno odgovorite sta je bolje: da ljudi rade, makar za njihovim radom ne bilo potrebe i realnog pokrica (pa tu ulijece drzava sa subvencijama) ili trenutno stanje nezaposlenosti, bjezanja na zapad po svaku cijenu, rada za mizerne plate?

Sa ostalim se slazem, upravu ste. Dosli su u pravno neuredjenu drzavu i moze im se. Drze nas u saci.
jefferson

#3197 Re: Zeničani

Post by jefferson »

_BataZiv_0809 wrote:
jefferson wrote:Slusaj, ja sam ocito stariji od tebe. Nije sporno da se tada radilo daleko bolje. Dovoljno je pogledati SOKO i slicne firme. Ali ta prica o "gigantima" pada u vodu jer je pola tih istih zivjelo od kredita da bi se zaposlilo vise ljudi nego sto treba.
Pa Jeffersone dajte molim vas nemojte koristiti argumentaciju koja ne pije vode ni u osnovnoj skoli. Pa koja velika firma ili korporacija danas nije u kreditima? Cijele drzave su u kreditima. Amerika i Evropa se tresu zbog kredita. Ha ya.
Kredit u privredi nije znak nelikvidnosti, bas suprotno, ne moze ga se dobiti ukoliko ne poslujes pozitivno.

Ne kazem ja da nije bilo vise zaposlenih nego sto je bilo potrebno, ali mi iskreno odgovorite sta je bolje: da ljudi rade, makar za njihovim radom ne bilo potrebe i realnog pokrica (pa tu ulijece drzava sa subvencijama) ili trenutno stanje nezaposlenosti, bjezanja na zapad po svaku cijenu, rada za mizerne plate?

Sa ostalim se slazem, upravu ste. Dosli su u pravno neuredjenu drzavu i moze im se. Drze nas u saci.
Nisu se bas tako uzimali krediti prije kao sto recimo uzima kredit Apple.
Predstavnici SIV-a odu u SAD, oni dadnu kredit radi geopoliticke stabilnosti Jugoslavije, i onda se kupuje socijalni mir.
Da niej bilo rata, da je ostala ona drzava reforme bi se morale uraditi. Npr. Markoviceva vlada je 1990 vec pocela rezati radna mjesta u Zeljezari itd.
Ali bilo je manje javasluka i manje nesposobnih na odlucujucim radnim mjestima.
Ovo oko zagadjenja je cista zajebancija. Ko nije zivio u Zenici 1988 i 1989 nema pojma sta je zagadjenje. E to ste trebali dozivjeti pa da vidite kako je ovo obicna zajebancija.
Onaj frajer sto je napisao clanak na ZB je 100% upravu.
Ali danas imamo strucnjake za sve, a ne bi mogli kutiju sibica napraviti a ne uvesti ugalj iz Kolumbije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3198 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Slazem se sa vama konacno. :thumbup:

I danas se uzimaju krediti od MMF-a, a kad stignu na naplatu sve ce nam uzeti. Npr. na Kosovu su sve zivo pokupovali od elektroprivrede, telekoma, rudnika. Medlin Olbrajt i Vesli Klark su medju vlasnicima. Zna se da su Kosovari kupili drzavu, sad im to polako dolazi na naplatu.
jefferson

#3199 Re: Zeničani

Post by jefferson »

_BataZiv_0809 wrote:Slazem se sa vama konacno. :thumbup:

I danas se uzimaju krediti od MMF-a, a kad stignu na naplatu sve ce nam uzeti. Npr. na Kosovu su sve zivo pokupovali od elektroprivrede, telekoma, rudnika. Medlin Olbrajt i Vesli Klark su medju vlasnicima. Zna se da su Kosovari kupili drzavu, sad im to polako dolazi na naplatu.
Kome ba. Kosovo ce za nas biti njemacka za 20g. To sve treba privatizirati pa bi qrtz Polic i bagra imali platu od 40,000. Samo privatizacija, ova bagra ni cistit ne bi mogla u privatnim firmama.
Nas su u duznicko ropstvo i odvele drzavne firme koje sluze za finansiranje stranaka dok se ne stvara nova vrijednost.
Post Reply