to mora da je snaga znanja... fino da si to taksativno naveo da mozemo redom rijesiti tvoje nedoumice:snaga_znanja wrote:1. Ove slike ljeti ne mozes uslikati jer Mittal ne prozvodi maglu. Mital proizvodi stetne plinove i dimove koje u kombinaciji sa dugotrajnom maglom naprave smog. Tako da cudi me da takav poznavalac predvidi ovakve stvari. Veliku vecinu od ovih 200 000 tona uglja Mittal potrosi na zagrijavanje kotlova u toku zimske sezone. I zbog toga bude ovolika razlika u odnosu na ljeto jer ljeti i Mittal manje koristi uglja za lozenje. Mittal van sezone kotlove za svoje potrebe minimalno zagrijava sa ugljenom, a vise sa nekim drugim energentima. Kad si tako upoznat sa procesom znati ces ti o cemu se radi.belfy wrote:opet se pokazuje sva snaga znanja... kao prvo, tesko da ces naci 5000 koji ne koriste, a ne obratno. nadalje, ljudi kupuju sto jeftiniji ugalj, a pogodi sta niza cijena donosi sa sobom.snaga_znanja wrote:Što se tiče uglja. U Zenici ima 38.784 domaćinstava i hajde neka se pola grije na ugalj samostalno što je jako pretjerana cifra. Prema tome 19 000 domaćinstava * 7 tona uglja je 133 000 tona uglja u sezoni. Mittal sam oko 200 000 tona uglja potroši.
Dakle ta priča o zagađenju iz malih ložišta je van pameti. Pogotovo jer takvih domaćinstava sigurno nema više od 5000.
sto se tice mittala, on uopste taj ugalj ne lozi kao sto se to cini u klasicnim lozistima, nego ga preradjuje u koks koji je puno vise kalorican (znas da imamo koksaru, jelda?). pri tome se dio plinova odvaja i jedan dio prociscava, drugi dio spaljuje na puno visim temperaturama od kucnih lozista, a na kraju izbacuje na dosta vise dimnjake od kucnih. pored toga, koriste sto kvalitetniji ugalj da bi proces bio brzi i laksi, kao i da bi dobili vecu kaloricnost koksa.
koliko su ovakve price van pameti nam pokazuju nase oci (a i mjerenja) ljeti kada Zenica ne izgleda ni blizu ovako kao zimi, jer inace ona slika iznad ne bi mogla biti ni uslikana. probaj se popeti zimi na isto mjesto i uslikati. dakle, vrlo lako je ocijeniti ovdje sta je "van pameti", samo ti si i to ofulao.
2. Izbacivanje na dimnjake? Cuj ja to prvi put cujem.Pa ukupni problem zenice se i nalazi u tome sto kombinacijom losih meteroloskih prilika i dugotrajne magle svi plinovi ostanu nam iznad glave u kotlini. Dakle nigdje ne odlaze ili odlaze znatno slabjim intenzitetom u odnosu na ljeti kada nema niti magle, a i ima vise vjetra.
3. Super da si spomenuo koksaru. Cega ono stetnog za organizam na koksari ima, a cijelo vrijeme je u granicama normale, a prema nekim istrazivanjima jako je pogubno za okolne stanovnike.
Dakle nebulozno je uopste bilo odgovarati na ovakav post pogotovo jer me saljes da u ljeto uslikam dugotrajnu maglu.
1. veliku vecinu uglja velis. dakle, koksara proizvodi koks od have bezbeli, dok kotao energetike koji se grije sa viskom tehnoloskih plinova (visokopecni i koksni plin), te zemnim plinom ponajvise radi na ugalj. covjeka naprosto savlada ta tvoja snaga znanja. pored toga kazes kako mittal u sezoni kotao mora grijati vise, pa mu, bezbeli, treba za to ugalj, iako je eko forum sam iznio podatak da samo 30% proizvedene toplotne energije ide za grad.
2. ne znam da li su ti dimnjaci novost, ali pazi sada ovo: dimnjaci velike visine imaju samo jednu ulogu, a to je da rasprse zagadjenje na sto vecu povrsinu jer su vjetrovi jaci na vecim visinama. time se postize veca rasprostranjenost zagadjivaca, pa samim tim i manje zagadjenje po mjernoj jedinici. kada imas mala lozista sa dimnjakom od 5-8m oni zagadjuju donji dio koji je podlozan manjoj snagu vjetra, te se duze zadrzava. kod visokih dimnjaka taj je uticaj manji. ljudi su to odavno otkrili, pa zato i pravili onolike dimnjake, ali eto, sada je i tebi dostupno to otkrice. sto se tice meterooloskih i geografskih uslova generalno, oni svi vaze i za mala lozista, samo znacajnije. tako da time dajes argument protiv sebe, dakle moras jos malo bildati tu snagu u znanju.
3. ovo trece si rekao cu samo reci da si mi dao jos jedan argument vise. koksara ima jako puno stetnih nus-proizvoda i ako ih drzi u granicama normale znaci da nije do koksare. i da te upoznam sa jos par cinjenica. sve je po covjeka pogubno u vecim kolicinama. dat cu dva najbanalnija primjera: popiti 6 litara vode odjednom se smatra smrtnom dozom ili recimo pojesti gram soli po kilogramu tezine (ovako su nekada japanci cinili samoubistva). dakle sve moze biti pogubno, ali dok koksara to pogubno drzi u granicama dozvoljenog ili dok ti drzis unos vode i soli pod tim granicama to se ne smatra opasnim.
na kraju si ipak pogodio. tvoj odgovor na moj post jeste nebulozan. pogotovo gdje tvrdis da te ja saljem da slikas maglu, iako si u svom prethodnom postu tvrdio da je to zagadjenje. dakle, da ti i ovo pojasnim, posto vidim da ti je potrebno. ako je magla onda je mozes slikati u bilo kojem sezonskom dobu kada se pojavi, a onda to mozes kaciti na temu o fotografiji. kada je zagadjenje, onda ga mozes isto tako slikati u bilo kojem vremenskom dobu pa ga pokusati nekome nabiti na nos.
prije nego zavrsim, samo da dodam. ja sam i prije napadao mittal, bas kao sto cu i sada stati na stranu svakoga ko se razumije u problematiku i "udara u glavu" problema. to sto ti fulas cijeli fudbal i pored toga ni argumenta valjanog ne mozes sastaviti je druga stvar. ako hoces primjer konkretne kritike sa argumentima mozes potraziti koji moj post od prije. moze ti valjati kao smjernica. eto, da osnazimo to znanje koje, kao, nosis u imenu.
pozdrav!