Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
The BEN10

#3176 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

ja71 wrote:
drugi profil wrote:Batalite to.
Nego, evo novih kilometara, ali se bojim da ce biti put za nigdje dalje od Odzaka.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/potp ... /130912073
pa valjda ce ga spojiti sa M-14 koji se onda uklapa u M-17 koji dalje ide prema Doboju
Evo kako bi to trebalo izgledati...
Image

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1296429
drug_profi

#3177 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Sudeci po tome od Johovca do Odzaka ce C5 biti brzo napravljen, jer im je to trasa prema istocnom dijelu RS i granici sa Srbijom.
johntra

#3178 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

Koliko bi to moglo biti od Johovca do Odžaka? Na karti ne izgleda puno...
drug_profi

#3179 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

johntra wrote:Koliko bi to moglo biti od Johovca do Odžaka? Na karti ne izgleda puno...
30-tak kilometara vjerovatno. Nije mali komad.
Haris033

#3180 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Image
tec

#3181 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

cetmi wrote: Prnjavor - Doboj dužine 36 km košta 180 miliona eura. Što znači da je jeftiniji kilometar nego ove naše dionice.
Ne znam da li je puno, ali evo recimo da smatram da je moralo biti jeftinije od ove dionice, jer je bolji i lakši teren.
Na čitavoj dionici imamo dvije petlje Svilaj i Odžak, tri mosta, odmorište, tri natputnjaka.
Pokušaću da pronađem objekte na ovoj dionici Prnjavor - Doboj, ali znam da ima jedan pravo veliki most na Bosni koji je sam veći objekat od svih ovih što sam nabrojao za ovu dionicu.
Evo ovdje ukratko:
Tačnije, ukupno sa mostom je 64 objekta. Imaju mostovi, tuneli, nadvožnjaci, podvožnjaci.
Cijena koju je dao Integral, idi vidi koliko je cijena drugih koji su učestvovala na tenderu. Razlika nije tolika kako ljudi misle.
tec

#3182 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

cetmi wrote:Ne vidim svrhu da gledam cijenu onih koji neće graditi put. Valjda treba gledati koliki su troškovi onih koji će ga graditi.
Ponuda Granita za dionicu Svilaj - Odžak je 112 miliona, Viadukta 98 miliona, ali ne vidim zašto bi one bile relevantne.
Možda je jedino zanimljivo reći da je prethodna Vlada i postava JP Autoceste predvidjela da će ova dionica koštati nešto iznad 30 miliona eura i to Karić prikazuje kao manjkavost prethodnika.
Neću reći da se za taj iznos mogla izgraditi ova dionica, ali kad poredimo sa ovom cijenom Prnjavor - Doboj, onda tvrdim da je puno realnije da su se našli negdje na pola puta, recimo oko 45 miliona eura.
Ne vidiš svrhu ali to pokazuje koliko druge bi koštala ta dionica.
5.5 miliona eura po km je sasvim realna cijena. Ona predviđena cijena je bila jednostavna glupost onoga koji ju je postavio kao mnoge druge dionice. Dovoljno govori da je EiB predvidio da na toj dionici Svilaj - Odžak cijena bude €60 mil. To se isto može vidjeti i za druge dionice.
tec

#3183 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

cetmi wrote:Tebi je relevantiji podatak nečije predviđanje od stvarne cijene.
Možeš li mi reći koja od ove dvije dionice je teža i skuplja za gradnju?
Da li to smatraš da Integral na svoju štetu gradi ovu dionicu Doboj - Prnjavor ili misliš da će im Dodik da prebaci nekoliko dodatnih miliona?
Most preko Bosne je dug 450 metara. Samo taj podatak je dovoljan da se tvrdi da dionica Svilaj - Odžak mora biti jeftinija. Da ne govorim o konfiguraciji terena. Ne poznajem dovoljno nijedan kraj, ali sam prolazio više puta.
Meni je nelogično, a tebi ne mora biti.
Koja je tebi stvarna cijena cifra koju izbaci neka seljačina ili cifra koju da neko ko se bavi pitanjem izgradnje autocesti već 30 godina? Ja ću uvijek vjerovati EiB prije nekog politički postavljenog papka. 30 je bilo bez veze lupljena cifra.
holowey

#3184 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

da li se cifre za odzak-svilaj i doboj-prnjavor odnose i na eksproprijaciju ili samo na gradnju?

odzak-svilaj se gradi preko vecinom poljoprivrednog zemljista pa to mozda utice na cijenu
karanana

#3185 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

NIN wrote:
JanuaryJones wrote:Može li mi neko reći šta ovo treba da bude, pasarela, prelaz za radnike ili nešto treće?

Image
Ovo ko most iz Varsavskog geta.
ovo je uzas. citavu traku su uzeli za ovu nakaradu. moglo bi ovdje biti i zabijanja bibija u ovaj zid. katastrofa.
Bolonjac

#3186 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bolonjac »

Ovo je prosto užas!! Planiraju ukinuti semafor pa ko fol biti ce dvije trake dovoljne ali mislim da će od sada stalno na stupu biti gužva a ljudi će masovno ginuti pretrcavajuci cestu(na kojoj nece vise biti semafora)

Stepenice su ogromne i ne vjerujem da će iko ići preko njih pogotovo ne starije osobe uglavnom velik FAIL

rješenje za ovo je podvožnjak sa pokretnim stepenicama ovo ce nakon 4-5 ljudi koji izgube zivot srusiti
bordo_boy

#3187 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bordo_boy »

karanana wrote:
NIN wrote:
JanuaryJones wrote:Može li mi neko reći šta ovo treba da bude, pasarela, prelaz za radnike ili nešto treće?

Image
Ovo ko most iz Varsavskog geta.
ovo je uzas. citavu traku su uzeli za ovu nakaradu. moglo bi ovdje biti i zabijanja bibija u ovaj zid. katastrofa.
Koliko vas koji ovo sve komentarišete zapravo zna šta je izgrađeno, i kako u konačnici sve treba da izgleda?

I osnovac bi zaključio na osnovu skele koja nosi pasarelu, i stope koja se nalazi u trećoj traci, da je čitava pasarela privemeno rješenje, koje će funkcionisati samo dok se ne izvedu radovi na podzemnom prolazu ispod tramvajskih šina.

Po zanimanju sam arhitekt, i nažalost nisam upućen u projekat, ali malo zdravog razuma može riješiti sva pitanja:

Evo i 3d prikaza iz idejnog projekta, iako nisam siguran da će 100% idejni projekat biti i realizovan, ali eto, pomoći će više nego bilo koje drugo objašnjenje:

Image
Image
Image

slike preuzete sa sa-c.net
karanana

#3188 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

ako do sad nije bilo nikakvog rjesenja godinama, ne znam sto su se sad sjetili da postave ovo "privremeno rjesenje".
Bolonjac

#3189 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bolonjac »

U Berlinu slicno izgledaju prelazni mostovi za S-Bahn u manjim naseljima i to nisu privremeni :|
bordo_boy

#3190 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bordo_boy »

karanana wrote:ako do sad nije bilo nikakvog rjesenja godinama, ne znam sto su se sad sjetili da postave ovo "privremeno rjesenje".
Pa do sad je bilo rješenja... tj. bio je semafor za pješake, ali pošto će iskopati sada uz postojeću tramvajsku, taj semafor se više neće moći koristiti, jer će tu biti velika rupa. Dakle, neće se moći koristiti kako se do sad koristilo, iz tog razloga je ova pasarela...
Država

#3191 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Država »

Image
Ovo ruglo treba pod hitno ukloniti...
kakavdanakneiskustvu

#3192 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakavdanakneiskustvu »

Država wrote:

Image

gdje je ovo?
Država

#3193 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Država »

Na Stupu...
mali_balon

#3194 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mali_balon »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Država wrote:

Image

gdje je ovo?
Ja strucnjaka majko moja, ko Bosanci svi znaju sve, haj vi meni recite gdje ce biti pjesacki kada pocnu drugi most graditi, ako malo bolje skontate, skontat cete da je jedini, sadasnji, pjeascki odma ispod mosta. Znaci po vasem nekom kontu pjesacki ne treba dirati nego pjesaci trebaju da hodaju kroz gradiliste tj. ispod mosta u izgradnjiu.
I laiku je jaso da je skalamerija privremeno rjesenje, samo sto bi se onaj stub u jedno traci mozda moga bolje izvesti da se izbjegnu udesi, ali et....
Naslovnica

#3195 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Država wrote:

Image
OVO JE PRIVREMENO RJEŠENJE, DOK SE IZVODE RADOVI.
KADA SE ZAVRŠE RADOVI, UKLONIĆE SE.
OK?

ne znam kako ljudima objasniti...
Naslovnica

#3196 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Bolonjac wrote:Ovo je prosto užas!! Planiraju ukinuti semafor pa ko fol biti ce dvije trake dovoljne ali mislim da će od sada stalno na stupu biti gužva a ljudi će masovno ginuti pretrcavajuci cestu(na kojoj nece vise biti semafora)

Stepenice su ogromne i ne vjerujem da će iko ići preko njih pogotovo ne starije osobe uglavnom velik FAIL

rješenje za ovo je podvožnjak sa pokretnim stepenicama ovo ce nakon 4-5 ljudi koji izgube zivot srusiti
I ja se slažem da je FAIL, ali ne vjerujem da se moglo šta drugačije uraditi.
+, ne vidim kako će invalidna osoba biti u stanju da dođe do tramvajske stanice Stup?!
Nije ni do sada postojao pristup za invalidne osobe na toj stanici, ali ovo sada je zaista prevelika prepreka.
Osim ako ne smisle neki način kako da osobu u kolicima prebace sa jedne strane ceste na drugu.
iceman2010

#3197 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by iceman2010 »

Ljudi sta vam je? Pa jasno je da se radi o privremenom rjesenju dok traju radovi. Pravi prolaz na stanice i na drugu stranu ceste ce biti podzemno, a ovo ce biti uklonjeno.

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
johntra

#3198 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

hahaha...ne mogu da vjerujem da ovoliko kake oko pasarele, koja je privremena.... :lol:
karanana

#3199 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

A jel to bio problem pomjeriti semafor 50 metara prema gradu ili prema ilidzi i napraviti privremeni prelaz na tom mjestu?!
johntra

#3200 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

jeste...zato što osim prelaska pješaka, pasarela služi i za ubrzanje saobraćaja, koju semafor sada, zbog trake manjka, dodatno usporava...
Post Reply