Ne zamaraj se, ne iskačem ja iz grma na svaki tvoj post, kao što ti radiš, uz to još i dječije provocirajućim komentarima. Od ovog posta, stavio sam te među "gnjavatore"Hemera wrote:pomenuo si uspjesanu privatizaciju i nakon sto ti napisah u cemu je birac "uspjesan" ne javljas se...poznanik wrote:Ne znam kakav razlog imaš za ove prekobrojne smajlije, ja ne vidim niti jedanHemera wrote:moze samo da bude uspjesan metod privatizacije poput Biraca...hahahaha sa preko 700 mil .gubitka...
vrlo uspjesno hahahahah![]()
Je li Birač u trenutku privatizacije imao dug u poslovanju? Kad i kako je nastalo trenutno dugovanje, i zbog čega?![]()
![]()
birac je poslije uspjesne privatizacije i to uspjesno jos jedan put naglasavam...provalio vrijednost firme dugovanjima i + dodatnih 100mil
ne,nisu privatizovali ljudi pa pobjegli,nego nastavila garnitura da posluje...posluje do bankrota
vjeruj,nema osnova da bude to argumentovano kretanjima na svjetskom trzistu
vec totalnom neznanju u upravljanju firmom,i to totalno....
nego kada ce se rasprodati taj gras i doci ti privatnici sa vozilima ala "đilasova" ili bolja....
kada ce kupiti te tramvaje od par miliona,kad ce renovirati prugu,pa je potom produziti pa sve u pojasu naglancati ovim napacenim gradjanima i jos udariti cijenu po mjeri socijale koja vlada...
aali sve u skladu sa evropskim standardom...nista javasluk...
No, samo da odgovorim: U vrijeme privatizacije Birač, jedna od mnogobrojnih firmi koje sam ovdje naveo kao uspješan model privatizacije, nije bila u negativnom poslovanju i nije bila dužnik, takva je postala tek poslije, i to najviše zbog poremećaja u cijeni el. energije i u cijeni glinice. To su reusursi na koje je teško uticati.
Niko pametan ne može porediti poslovanje Birača sa poslovanjem GRAS-a, te dvije djelatnosti i njihova zavisnost od repromaterijala je ogromna.
Kod GRAS-a treba primjeniti javno-privatno partnerstvo. Vlada KS ima čak i zakon, kojim ima pravno pokriće za prekid poslovanja GRAS-a i prestanak nerentabilnosti u njegovom poslovanju. Kanton je vlasnik sve opreme, kompletne infrastrukture, nepokretne imovine koja vrijedi izuzetno mnogo. Zar ne može Vlada KS prodati izuzetno vrijednu lokaciju tramvajske Remize, ili trolejbusne, proidati svu nepotrebnu opremu i sl. i nakon plaćanja GRAS-ovog duga, sa ostatkom kapitala ući u partnerstvo sa najboljim ponuđačem usluga javnog prevoza putnika, pod određenim uslovima, povoljnim za obje strane... Naravno da može, i naravno da o tom partnerstvu treba razmišljati i praviti kalkulacije. Javno-privatno partnerstvo je već uobičajen način poslovanja u svijetu, žao mi je što ti o tome nemaš pojma. Teško je s nekim ulaziti u diskusiju uz njegovu ograničenost, i milion smajlića koji se glupavo klebere, bez ikakvog smisla