Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
BJB

#3176 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by BJB »

MrsJ wrote:Znam, ali ne mogu bez te kafe. Probala sam preci na druge ali ne ide. Sve dok me ne koci u mrsavljenju, pijem, i ne brinem previse. :-D
A sto ne pijes obicnu djezvushu Image?
Ja te 3 u 1 pijem samo petkom i to popijem duplu dozu.. Ljudi s kojima pijem kafu petkom vise vole te iz kesice pa se prilagodim.. NE volim ih, ne te ljude vec te kafe, podnosljive su.
Ja imam problem sa izbacivanjem sira. Znam da necu poceti gubiti kilazu dok ga ne izbacim, a opet nemam ideja cime da ga zamijenim.
Last edited by BJB on 24/02/2014 21:59, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3177 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by KatarinaKosaca »

Amazingness wrote:Uvijek sam pokušavao objasniti sve na kulturan i civiliziran način, vidim da ne ide.

Jedite manje, pa ćete manje i kukati. Lahko se prežderati pa onda kukati. To je isto kada ste djevice pa izgubiti nevinost od frajera u seksu koji je trajao četiri sekunde pa se onda žalite kako niste nevine.

Ova tema me podsjeća na one o cigaretama, uvijek se žale da je teško. Jednostavno prestaneš i to je to, no pain no gain.
Meni odlično ide sa onim vježbama što si dao. Nije mi ni bilo skinuti kile, nego se utegnuti i super ide. Jedino kriziram što se tiče slatkog, a povrće i puretinu sam ionako samo jela.
golman

#3178 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by golman »

Iscijediš pola limuna u litar vode i piješ to konstantno tokom dana po malo.Kad popiješ jedan litar,zamutiš drugi i sve tako....ako treniraš u teretani(trčanje na traci i brzi hod)možeš dnevno da popiješ i do 4 litra te vode sa limunom.
Ako ti to dosadi pređeš na zeleni čaj.I on je takođe dobar za topljenje sala.
Treća stvar...kad jedeš salate obavezno ih začinjavaj sa jabukovim sirćetom i bez ikakvog ulja
Četvrta stvar-ananas...jedite ga što češće

i što je posebno bitno...nije baz zdravo ni naglo smršati...samo polako
MOSALJOZE

#3179 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MOSALJOZE »

Kastanienallee wrote:@MOSALJOZE
Hvala za brigu bez obzira s kojim predznakom. Nalazi stitne hvala bogu uredni. Vrat jos uvijek kao izvajan ;)
So u manjim kolicinama ok ali te male kolicine su vec prisutne u preradjenoj hrani ili npr. dimljenom lososu/pastrmki koje jedem bar jedanput sedmicno.
A sto se tice tih instant kafa to je obicna hemija. Sreca pa mi je zeludac osjetljiv na to. Tu ima secera dovoljno da zamijeni manji obrok a to vecina pika kao da su popili casu vode ili nesto nize energetske vrijednosti.
Vidim upućena si znaš o čemu govorim,ali znam 2-3 djevojke koje su imale strahovite probleme upravo zbog ne unošenja onoga što je potrebno.
DanteX

#3180 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by DanteX »

golman wrote:Iscijediš pola limuna u litar vode i piješ to konstantno tokom dana po malo.Kad popiješ jedan litar,zamutiš drugi i sve tako....ako treniraš u teretani(trčanje na traci i brzi hod)možeš dnevno da popiješ i do 4 litra te vode sa limunom.
Ako ti to dosadi pređeš na zeleni čaj.I on je takođe dobar za topljenje sala.
Treća stvar...kad jedeš salate obavezno ih začinjavaj sa jabukovim sirćetom i bez ikakvog ulja
Četvrta stvar-ananas...jedite ga što češće

i što je posebno bitno...nije baz zdravo ni naglo smršati...samo polako

To sa limunom mogu samo potvrditi :thumbup:

Skinuo sam 30 kila u kombinaciji sa teretanom, trčanjem i limunom. Naravno i sa ishranom, ali imam osjećaj da mi je limun najviše pomogao :D
switty

#3181 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by switty »

Koliko vremena ti je trebalo?
mad_world

#3182 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mad_world »

Chischo wrote:Ja sam smrsao 14 kila za 5 mjeseci na nacin da sam radikalno izbacio iz ishrane sve zlocudne namirnice:
- sve vrste fast-foodova, cevapi, pite, hamburgeri, chickeni, sendvici, pizze, izbaciti 100%
- pomfrit, ni ne pomisliti na njega
- slatkisi i sokovi svih vrsta, ja ne mogu bez cokolada, pa dnevno rezervisem oko 200 kcal za cokoladu
- izbjegavati presecerenu kafu
- kojekakvi namazi, obratiti paznju na kalorijsku vrijednost, sve preko 200 kcal/100 g izbjegavati
- majonezu zaobilaziti u sirokom luku, cak i kada ste u prodavnici ne prolaziti blizu
- hranu sto vise kuhati, a manje prziti, ako se vec przi onda koristiti djevicansko maslinovo ulje
- grickalice, cipsovi, stapici, przeni slani kikiriki, nekad uzeti orasasto voce ili kikiriki u ljusci
- kruh, peciva, tjesteninu smanjiti na minimum minimuma
- crveno meso, teletina junetina, kobasice, sudzuke i suho meso
- alkoholna pica

a vise sam jeo slijedece:
- jaja, mlijeko, piletinu
- velike kolicine voca a narocito jabuke i banane
- suseno voce koje nije dodatno secereno
- povrce svih vrsta, zamrznuto je lako pripremiti narocito
- cajeve, mentu i kamilicu narocito bez secera ili samo sa malom kasicicom meda
- mnogoooo vode, kisele i obicne iz cesme
- jogurt i narocito kefir milkosov
- svjezi sir sa masnocom do 5 %
- cesto jedem krompir, pire, ili kuhan sa maslinovim ulje i bijelim lukom
- tjesteninu, samo integralnu
- supe iz kesica, apetit killeri, meni su najdraze maggi, pileca pogotovo ili ona sa slovima :D
- musli bez secera i ponekad cokolino kad mi se pomraci um zbog nedostatka secera
- ribu, tunjevinu iz konzerve ili svjezu pastrmku ili neku drugu...

uz sve ovo kombinovati brzo setanje, trcanje ili voznju biciklom i uspjeh je zagarantovan

bolje se osjecam a i ustedio sam mnogo para... :D
Samo da se javim, od oktobra prosle godine pridrzavajuci se gotovo iste ishrane smrsao 13 kg i sa daljom tendecijom mrsanja :D, znaci na moju visinu od 180 cm negdje oko 75-76 kg bi bilo idealno. I da VOLJA je najbitnja :thumbup:
Sanchez22

#3183 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanchez22 »

Probao sam par nacina ali ne ide :lol:
Od sljedece sedmice pocecu s biciklom,izbaciti kafu zbog velike kolicine secera koji sam koristio i zamijeniti sa crnim cajem.
Takodje piti vodu s limunom kada budem mogao,navecer barem 0,5l zelenog caja.Sto se tice izhrane nemam puno izbora na poslu,pokusacu laganom vecerom.
Ipak bolje imati koju kilu viska nego i dalje ubijati cigaretama :)
golman

#3184 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by golman »

Sanchez22 wrote:Probao sam par nacina ali ne ide :lol:
Od sljedece sedmice pocecu s biciklom,izbaciti kafu zbog velike kolicine secera koji sam koristio i zamijeniti sa crnim cajem.
Takodje piti vodu s limunom kada budem mogao,navecer barem 0,5l zelenog caja.Sto se tice izhrane nemam puno izbora na poslu,pokusacu laganom vecerom.
Možeš pomalo biciklo,ali bolje je lagano trčanje.Svaki drugi dan po 45 minuta.Šećer zaboravi i u kafi i bez kafe.Ni vodu s limunom,ni zeleni čaj nemoj piti uveče,nego ujutro i preko dana.Uveče ništa.Možeš pojesti jabuku.
Što se tiče hrane,ako nemaš neki izbor,bar možeš izbaciti hljeb ili ga smanjiti na minimum.Ako baš ne možeš bez hljeba,onda uzmi heljdu.Jedi ujutro normalno,za ručak smanji a za večeru ništa ili veoma malo.
I onda moraš smršati za 2-3 mjeseca garantovano.
DanteX

#3185 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by DanteX »

switty wrote:Koliko vremena ti je trebalo?

Jedno 6-7 mjeseci u grubo rečeno. S obzirom da u prvih mjesec dana nisam vidio nikakvog pomaka. Kasnije se počeo rezultat primjećivati. Imam još jedno 5 kila da skinem i mislim da ću to do ljeta uspjeti.

Moram napomenuti da sam ja svaki dan trenirao, a vikendom sam odmarao.
radenska

#3186 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by radenska »

Ja nemam karaktera kad je rijec o hrani. Milion puta sam pocinjala i svaki put odustala cim dodje vrijeme rucka :D
To se je naravno odrazilo na tacno 15 kg viska, konstantan umor, visok holesterol i naravno, los izgled.
Posljednjih 5 dana sam pratila sta jedem i zakljucila da pijem SAMO pola litra vode dnevno, sto je katastrofa, a unesem 1000 kcal samo slatkisa.
Kupila sam zeleni caj u Badem butiku, onaj u listicima. Koliko dnevno je dovoljno popiti tog caja, ima grozan okus, kao otrov :D
Sanchez22

#3187 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanchez22 »

golman wrote:
Sanchez22 wrote:Probao sam par nacina ali ne ide :lol:
Možeš pomalo biciklo,ali bolje je lagano trčanje.Svaki drugi dan po 45 minuta.Šećer zaboravi i u kafi i bez kafe.Ni vodu s limunom,ni zeleni čaj nemoj piti uveče,nego ujutro i preko dana.Uveče ništa.Možeš pojesti jabuku.
Što se tiče hrane,ako nemaš neki izbor,bar možeš izbaciti hljeb ili ga smanjiti na minimum.Ako baš ne možeš bez hljeba,onda uzmi heljdu.Jedi ujutro normalno,za ručak smanji a za večeru ništa ili veoma malo.
I onda moraš smršati za 2-3 mjeseca garantovano.
Nije mi nikad zeleni caj uticao na spavanje,umor opet prevlada :-D
Za dorucak moram minimalno 250g hljeba inace ne mogu izdrzati dan na poslu,pokusacu forsirati bicikl i trcanje da nadoknadim dorucak.Rucak i vecera mi nije toliko bitna jer tad nista ne radim :)
golman

#3188 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by golman »

radenska wrote:Ja nemam karaktera kad je rijec o hrani. Milion puta sam pocinjala i svaki put odustala cim dodje vrijeme rucka :D
To se je naravno odrazilo na tacno 15 kg viska, konstantan umor, visok holesterol i naravno, los izgled.
Posljednjih 5 dana sam pratila sta jedem i zakljucila da pijem SAMO pola litra vode dnevno, sto je katastrofa, a unesem 1000 kcal samo slatkisa.
Kupila sam zeleni caj u Badem butiku, onaj u listicima. Koliko dnevno je dovoljno popiti tog caja, ima grozan okus, kao otrov :D
A fizička aktivnost? Džaba ti je sve bez fizičke aktivnosti.Ne može ti samo čaj pomoći da smršaš.
VenomousV

#3189 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by VenomousV »

radenska wrote:Ja nemam karaktera kad je rijec o hrani. Milion puta sam pocinjala i svaki put odustala cim dodje vrijeme rucka :D

3 solje caja su dovoljne za pocetak a sto se ukusa tice, naviknes se vremenom pa ti poslije bude kao da vodu pijes :D

on nije za mrsanje nego za ubrzavanje metabolizma, bilo bi idealno kada bi ukljucila neke treninge barem dva puta sedmicno i da popijes solju zelenog caja prije treninga
mayab

#3190 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mayab »

Amazingness wrote:Uvijek sam pokušavao objasniti sve na kulturan i civiliziran način, vidim da ne ide.

Jedite manje, pa ćete manje i kukati. Lahko se prežderati pa onda kukati. To je isto kada ste djevice pa izgubiti nevinost od frajera u seksu koji je trajao četiri sekunde pa se onda žalite kako niste nevine.

Ova tema me podsjeća na one o cigaretama, uvijek se žale da je teško. Jednostavno prestaneš i to je to, no pain no gain.
:thumbup:
NIN

#3191 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by NIN »

VenomousV wrote:

3 solje caja su dovoljne za pocetak a sto se ukusa tice, naviknes se vremenom pa ti poslije bude kao da vodu pijes :D

on nije za mrsanje nego za ubrzavanje metabolizma, bilo bi idealno kada bi ukljucila neke treninge barem dva puta sedmicno i da popijes solju zelenog caja prije treninga
Bilo bi idealno kad ne bi pojela 1000 kalorija (samo) slatkisa!

A caj sam od sebe nece uciniti ama bas nista ako nastavi sa dosadasnjom ishranom, kao ni bilo kakav light trening.

I da, cisto informacije radi, treba razlikovati kvalitet od kvantiteta kalorija jer 100 kalorija u jednoj cokoladi nije isto sto i 100 kalorija u dvije jabuke!
VenomousV

#3192 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by VenomousV »

NIN wrote: Bilo bi idealno kad ne bi pojela 1000 kalorija (samo) slatkisa!

A caj sam od sebe nece uciniti ama bas nista ako nastavi sa dosadasnjom ishranom, kao ni bilo kakav light trening.

I da, cisto informacije radi, treba razlikovati kvalitet od kvantiteta kalorija jer 100 kalorija u jednoj cokoladi nije isto sto i 100 kalorija u dvije jabuke!

nekako sam mislila da se to podrazumjeva :D
ne mozes jesti svasta, piti caj i ocekivati rezultate

i jos nesto, kalorije se jedu, ne piju se (pod ovim mislim na coca colu, preradjene sokove, pa cak i u domacoj radinosti cijedjeni sokovi bolje je pojesti to voce nego iscjediti i popiti jer se cijedjenjem gube vlakna a ostaje secer)
NIN

#3193 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by NIN »

VenomousV wrote:
NIN wrote: Bilo bi idealno kad ne bi pojela 1000 kalorija (samo) slatkisa!

nekako sam mislila da se to podrazumjeva :D
ne mozes jesti svasta, piti caj i ocekivati rezultate

i jos nesto, kalorije se jedu, ne piju se (pod ovim mislim na coca colu, preradjene sokove, pa cak i u domacoj radinosti cijedjeni sokovi bolje je pojesti to voce nego iscjediti i popiti jer se cijedjenjem gube vlakna a ostaje secer)
Nisam imao na umu dvojiti sta je korisnije, da li jesti ili piti, niti sam to spomenuo ali, kad smo vec kod toga, da, ostaje secer ali, da ne bi doslo do zabune, secere dijelimo na mono i polisaharide, ono, ugrubo, i razlika je ogromna! Seceri u vocu su ovi jednostavni, lako probavljivi i jako korisni dok su polisaharidi (bijeli industrijski) havarija za organizam.
VenomousV

#3194 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by VenomousV »

to sam onako spomenula jer mi je palo na pamet :D

zar nije bolje cesce jesti voce, nekad iscjediti sok?
barem po meni, ne znam te podjele, ne razumijem se bas u to :D
NIN

#3195 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by NIN »

VenomousV wrote:to sam onako spomenula jer mi je palo na pamet :D

Naravno da je bolje jer, osim sto se unisi veci broj vlakana tokom cijedjenja, kako si vec i sama spomenula, zvakanjem se luci pljuvacka koja pomaze probavu, sto ce rec, prirodnije je. A valja istaci da postoji velika razlika i kod sokovnika. Recimo, oni klasicni s velikim brojem obrtaja uniste dosta nutrijenata tokom cijedjenja jer ih trenjem takoreci spale i sok jako brzo oksidira. Tzv. spori sokovnici (hladno presanje), na eng. slow juicer, su dosta ucinkovitiji jer rade na drugaciji princip sto za posljedicu ima mnogo vise soka i minimalno ostecenje nutrijenata. Doduse, jedina mana im je sto su mnogo skuplji od ovih klasicnih dok su s druge strane dosta laksi za odrzavati i manjih su dimenzija.

Prednost (ovih boljih) sokovnika je i u tome sto se voce i(li) povrce mogu miksati i tako praviti jako zdravi instant obroci.

Ako zelis mogu zalijepiti par linkova.
kingofsnake

#3196 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by kingofsnake »

NIN wrote:I da, cisto informacije radi, treba razlikovati kvalitet od kvantiteta kalorija jer 100 kalorija u jednoj cokoladi nije isto sto i 100 kalorija u dvije jabuke!
Ovo ljudi nikako da shvate. Nije svaka kalorija ista.
VenomousV

#3197 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by VenomousV »

NIN wrote:
VenomousV wrote:to sam onako spomenula jer mi je palo na pamet :D

Naravno da je bolje jer, osim sto se unisi veci broj vlakana tokom cijedjenja, kako si vec i sama spomenula, zvakanjem se luci pljuvacka koja pomaze probavu, sto ce rec, prirodnije je. A valja istaci da postoji velika razlika i kod sokovnika. Recimo, oni klasicni s velikim brojem obrtaja uniste dosta nutrijenata tokom cijedjenja jer ih trenjem takoreci spale i sok jako brzo oksidira. Tzv. spori sokovnici (hladno presanje), na eng. slow juicer, su dosta ucinkovitiji jer rade na drugaciji princip sto za posljedicu ima mnogo vise soka i minimalno ostecenje nutrijenata. Doduse, jedina mana im je sto su mnogo skuplji od ovih klasicnih dok su s druge strane dosta laksi za odrzavati i manjih su dimenzija.

Prednost (ovih boljih) sokovnika je i u tome sto se voce i(li) povrce mogu miksati i tako praviti jako zdravi instant obroci.

Ako zelis mogu zalijepiti par linkova.
linkovi na ovoj temi su uvijek dobrodosli :thumbup:
NIN

#3198 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by NIN »

Ovdje se najbolje vidi razlika izmedju ovog boljeg i onog klasicnog sokovnika:
http://www.youtube.com/watch?v=XXTEPUggyuw

Koliko znam, kod nas je Gorenje napravilo svoju inacicu ovog sokovnika.

Na sljedecem linku ima super kombinacija, tj. recepata:
https://goodlucktina.files.wordpress.co ... uicing.pdf
http://goodlucktina.wordpress.com/2012/ ... available/

...a evo link i za ovu sto podere kilu slatka na dan: :D
http://juicerecipes.com/health/benefits ... ight-loss/

Ma ima toga more na netu, samo ukucaj juice recipes i to je to. Nego, opet sve se svede na sokove, a ne bi trebalo jer valja unijeti i vlakna koja kontrolisu probavu i secer u krvi, a to se najbolje unosi zvakanjem, naravno, zdravih namirnica. Jedan od najboljih izvora su cijele zitarice (u DM-u ima miks razenih, rizinih, psenicnih i zobenih pahuljica od 500gr) koje se mogu s mlijekom. Posto im je okus kao da jedes sljunak moze se dodati malo cejlonskog cimeta (kineski ne valja) ili kokosovog cipsa (takodjer u DM-u). Kuhano bjelance je odlican izvor proteina koji su jako bitni za metabolizam (dakle, ne zumance), dobar je razeni hljeb ali ne onaj u nasim pekarama nego onaj vlazni, recimo, Alnaturin. Itd...
MrsJ

#3199 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MrsJ »

Ja sam pocela ovo praktikovati sa zelenim cajem:
http://brzevijesti.ba/clanak/6409/carob ... nje-dr-oza

I da, ljudi najvise sa zelenim cajem grijese sto ga dugo drze u vodi pa bude gorak, a treba samo 2-3 minute.
Bambi_na_kofeinu

#3200 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bambi_na_kofeinu »

Nije svaka kalorija ista, naravno da nije isto pojesti 500 kalorija u čokoladi i 500 kalorija u, ne znam, tanjiru graha, ovo drugo će te zasititi dugoročnije i zdravije je.
Ali, da se ne zavaravamo, višak bilo kakvih kalorija deblja, kila jabuka ima 500 kalorija, to je oko 4-5 komada, ja to mogu pojesti da ne trepnem. Ili kila trešanja, ni ne okrenem se pojela sam je, kontam voće, hajte najte, i ne brojim u obrok, a ono kalorijski kao da sam pojela cijelu Milku.

Hoću da kažem i sa voćem treba oprezno, za čas se natuče višak kalorija kroz njega koji i ne brojimo a zbog kojeg kile ne idu dole.

Fizička aktivost, ona umjerena, rekreativna, doprinosi skidanju kila možda 30%, promjene u kuhinji su primarne.
Ja skidam po 2-3 kile mjesečno, tek sada nakon 2 mjeseca mi se vidi na odjeći, ali to sam i htjela, jer nisam uvela prevelike promjene kojih se neću moći poslije pridržavati.
Pomaže mi voditi dnevnih prehrane i okvirno brojanje kalorija. Ništa nisam skroz izbacila, samo sam neke stvari dosta smanjila.
Post Reply