SDP

Post Reply
madner

#3176 Re: SDP

Post by madner »

Zavatoni wrote:Prilično je nevjerovatno da SDP donosi zakon po kojem se u firmi za negativno poslovanje kažnjavaju radnici (minimalcem) i menadžment (simbolično), a kada je profit u pitanju, nagrađuje se samo menadžment (ne simbolično već bonusima)...
I sve to uz parolu ...za čovjeka... istina i ovaj u menadžmentu je čovjek... :-)
I na takav se zakon buni SDA, a SDP ga brani. Po tom ispade da SDA fura socijaldemokratiju, a SDP elitizam. Sve naopako... :lol:
Potpuno pogresno. Za negativno poslovanje menadzeri lete.

Inace to jeste socijaldemokratski ispravno razmisljanje, nije socijalno dopustiti firmi da pravi gubitke. Ovdje ljudima u glavi da je socijalno da ostatak placa za nerad. :roll:
madner

#3177 Re: SDP

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
Corto Maltese wrote:
Alfons Kauders wrote:da ja ponovim ono banalno pitanje na koje niko ne odgovara

da li mi iz ostatka federacije trebamo placati da sarajlije imaju jeftiniji plin?

manite socijale i filozofiranja, odgovor je DA ili NE
Ne mogu odgovoriti u ime cijelog Sarajeva, ali mogu kao Sarajlija. Ne postoji nikakvu obaveza drugih, bez obzira na njihovu teritorijalnu raspoređenost, da plaćaju moje račune.
ali se protivis poskupljenju?

cak i da gledamo samo sarajevo, i da sarajlije same subvencioniraju nizu cijenu plina, meni to opet nije pravedno... jer ne vidim socijalnu pravdu u tome da ljudi koji odluce da ne koriste plin, ili koji zive u vukojebinama gdje ga uopste nema, trebaju placati ceh da jedan uvozni energent bude jeftiniji ostatku gradjana

neko ko zivi u bezze sklepanoj kuci u izolovanom predgradju bi u tom slucaju izdvajao dio poreza kako bi plin bio pristupacniji onim koji zive bolje od njeg... od raje u urbanom jezgru grada, zgradama i mahalama, do sirotinje koja se smrzava po apartmanima na bjelasnici

zato i govorim da je pitanje banalno - ako se trebaju koristiti budzetska sredstva da se pokrije ta razlika, onda ce teret snositi svi... te pare nece pasti s neba
A koje predgradje KS nema plin? :D

Nije to opste pitanje, cijeli grad je pokriven. Ali ako ja zelim da se grijem na loz ulje, paru iz usiju ili solarnu energiju, ne trebam placati ostalima.
sumirprimus

#3178 Re: SDP

Post by sumirprimus »

da li mi iz ostatka federacije trebamo placati da sarajlije imaju jeftiniji plin?

bolje je postaviti pitanje,sta se dosada uradilo,na gasifikaciji ostatka fbih,drzave,il bar dijelova kantona???
madner

#3179 Re: SDP

Post by madner »

sumirprimus wrote:

bolje je postaviti pitanje,sta se dosada uradilo,na gasifikaciji ostatka fbih,drzave,il bar dijelova kantona???
Ali zasto to uraditi?

BiH je izvoznik uglja i drva, zasto sprciti 120 miliona Rusiji kada bi za iste pare mogli osigurat posao i zeljeznicarima i raznim pilanama?
Alfons Kauders

#3180 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

madner wrote: Nije to opste pitanje, cijeli grad je pokriven. Ali ako ja zelim da se grijem na loz ulje, paru iz usiju ili solarnu energiju, ne trebam placati ostalima.
dobro, predgradje i nije najsretniji izraz... sarajevski kanton nije samo grad sarajevo, i dalje imas dosta naselja koja nemaju plin... a baska sto imas ljudi koji se ne griju na plin niti ga koriste a zive u po grada...
madner

#3181 Re: SDP

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote: Nije to opste pitanje, cijeli grad je pokriven. Ali ako ja zelim da se grijem na loz ulje, paru iz usiju ili solarnu energiju, ne trebam placati ostalima.
dobro, predgradje i nije najsretniji izraz... sarajevski kanton nije samo grad sarajevo, i dalje imas dosta naselja koja nemaju plin... a baska sto imas ljudi koji se ne griju na plin niti ga koriste a zive u po grada...
Koja naselja? :D
madner

#3182 Re: SDP

Post by madner »

Corto Maltese wrote:
ultima_palabra wrote:
seln wrote: Daaa. ljudi bi kapitalizam i trzisnu ekonomiju, ali uz subvencije i guzovacu.
Belaj za SDP je to sto je prethodna vlast podijelila puno guzovace da bi se umilila glasacima. Sad je SDP primorana
a) da im oduzme guzovacu
b) da nadje pare za dosadasnju guzovacu

To ih sigurno nece uciniti popularnima, ali ce bar stocar, corto i banksy imati sta za kritikovati.
Ovaj post može odgovoriti na mnogo pitanja i kuknjave... zakucati ga na vrh svake strane kao Luterove teze :D
A sad spe'takl!:
Prvo je bila najveća pobjeda od '45. na ovamo.
Pa su nastali problemi za koje je bio kriv bivši prijatelj Dodo, ko bi drugi.
Malo poslije, novi problemi, a za njih su krivi bili nedosanjani prijatelji HDZ i HDZ brojke i slova.
Pola godine poslije izbora ispostavilo se da problemima nikad kraja nema. Srećom ovog puta je krivnja pala na najnovijeg prijatelja, ma šta prijatelja- partnera po imenu SDA.
Krivnja, nit prijatelja nit neprijatelja, NS se svako malo vadi iz ormara. Predlažem da stranka promijeni ime u aspirin, pošto liječi svaku upalu kod SDP-a.
Nakon 13 mjeseci bijede, ispostavilo da su pravi krivci (nick) stochar, (nick)banksy i (nick)corto maltese.

Tajna uspjeha Luterovih teza je što su bile pametne i pismene. Samim tim je jasno u čemu je problem ovog ljubučastog poređenje. Sve u svemu- od kačenja na Wittenberška vrata, do kačenja mačku o rep u pet lahkih koraka. Istim putem kojim ste od Druga Miće spali na tri anonimna forumaša.
Pa sad i nisu bas anonimni, daleko se cuje za njih. :D

UglaFnom, svako ima pravo da kritikuje, ali se ne moze ljutiti kada mu se pokaze da je kritika u najmanju ruku neozbiljna (stochar). Isto tako, bi inverzija ove teze bila da je SDP kriva za sve, bez da iko drugi ima imalo uticaja.

Dakle SDP snosi odgovornost, narocito za SDA, jer je istu izabrao svojom voljom i zeljom. Ne moze snositi odgovornost za ponasanje HDZova, jer oni su izasli izvan zakonskih okvira.

Kritika je puno bolja kada je konkretna.
popajic

#3183 Re: SDP

Post by popajic »

Ako je drzava za covjeka i ako ste raja :D - odgovor je DA !
Ili da svi djuture udarimo po alternativama , svaki kanton po 100 vjetrenjaca , otkacimo Ruse i svi rahat.
Cak i Tuzlaci :D
sumirprimus

#3184 Re: SDP

Post by sumirprimus »

madner wrote:
sumirprimus wrote:

Ali zasto to uraditi?

BiH je izvoznik uglja i drva, zasto sprciti 120 miliona Rusiji kada bi za iste pare mogli osigurat posao i zeljeznicarima i raznim pilanama?

jedno zasto a hiljadu ,zato!!! :)
to su ozbiljne studije sta i kako sa energijom i energentima,kolike su zalihe,koliko se trosi,koliko ce potrajat,sta onda???stepen iskoristenosti,energetska efikasnost,stepen zagadjenja okoline...
Alfons Kauders

#3185 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

sumirprimus wrote:

zavisi... plin se uvozi... povecavanjem potrosnje raste i vanjskotrgovinski deficit... i ovisnost o kretanjima cijene na medjunardonom trzistu...

e sad, neki ocito misle da poreski obveznici trebaju placati ceh u slucaju poskupljenja, pa bi pride mogli i dizati budzetski deficit... u tom slucaju, stvarno bi trebali biti idioti da sirimo mrezu... ulozimo stotine miliona u infrastrukturu, da na kraju opet imamo ljude koji nece da placaju racune ni trpe povecanja cijena, pa da nagomilamo jos par stotina miliona gubitaka za par godina

jednostavno nema trzista... da ima, davno bi privatni sektor to odradio, ali niko nije lud da ulozi taj novac kada gradjani nisu spremni placati komercijalnu cijenu... kada bi sutra npr. privatna kompanija odradila gasovode za tuzlu ili banja luku, siguran sam da bi cijene u tim gradovima bile puuuno vece...

dakle od toga nema nista - mi nismo u stanju ni privuci investitore za kapitalne projekte u energetskom sektoru koji bi proizvodili struju za izvoz...

svi bi plin, ali da drzava pokriva gubitke... svi bi autoput, ali bi da i dalje imaju najjeftinije gorivo u regiji i ako je ikako moguce da ne placaju putarinu... svi bi jeftinu struju, a da elektroprivedi ne ostaje love za izvozno orijentisane investicije - svi bi da se jebu a da im ne udje...
madner

#3186 Re: SDP

Post by madner »

I svaka ozbiljna studija ce ti reci da bi mogli lagano da se grijemo na drva, koja su obnovljiv resurs i ekoloski neznatno losija od plina.

S tim da ne mislim tu na cjepanice, nego na moderne sisteme sa peletama i automatskim punjenjem.
sumirprimus

#3187 Re: SDP

Post by sumirprimus »

popajic wrote:

Ili da svi djuture udarimo po alternativama , svaki kanton po 100 vjetrenjaca , otkacimo Ruse i svi rahat.
nije popajicu to problem,sto se mene tice placajte i duplo manje ako mozete!
al cijene ce ici samo gore,nikako dole!
zato i ne treba ici u bjesomucno i neracionalno trosenje vlastitih potencijala,nego koristit i jedno i drugo.i plin i ugalj!!!
gledat na duge staze,a ne sta me briga sta ce nasa djeca!
sumirprimus

#3188 Re: SDP

Post by sumirprimus »

madner wrote:I svaka ozbiljna studija ce ti reci da bi mogli lagano da se grijemo na drva, koja su obnovljiv resurs i ekoloski neznatno losija od plina.

S tim da ne mislim tu na cjepanice, nego na moderne sisteme sa peletama i automatskim punjenjem.
neki dan se neki ovdje smijase energanama na biomasu!
madner

#3189 Re: SDP

Post by madner »

sumirprimus wrote:
madner wrote:I svaka ozbiljna studija ce ti reci da bi mogli lagano da se grijemo na drva, koja su obnovljiv resurs i ekoloski neznatno losija od plina.

neki dan se neki ovdje smijase energanama na biomasu!
I sta sam ja napisao za to smjeskanje? :D
popajic

#3190 Re: SDP

Post by popajic »

sumirprimus wrote:
popajic wrote:

nije popajicu to problem,sto se mene tice placajte i duplo manje ako mozete!
al cijene ce ici samo gore,nikako dole!
zato i ne treba ici u bjesomucno i neracionalno trosenje vlastitih potencijala,nego koristit i jedno i drugo.i plin i ugalj!!!
gledat na duge staze,a ne sta me briga sta ce nasa djeca!
Ma, zna to popajic nego mozak ponekad hoce da se odmori od dubokomisaonih :wink: odgovora , a nekad je u sali kamufliran i ozbiljan odgovor 8)
sumirprimus

#3191 Re: SDP

Post by sumirprimus »

izvini alfons,ludilo je ici velis na prosirenje mreze,a sta kad nam za koju deceniju ugalj pocne izlazit na kasisicu??sta onda koja je alternativa,vjetrenjace? :D

@madner ne kazem ti nego neki,mrsko mi sad trazit!
p.s alternativa za taj vas plin je bila TE Kakanj i dovlacenje vrelovoda do grada,naravno,novci :-)
Zavatoni

#3192 Re: SDP

Post by Zavatoni »

madner wrote:
Zavatoni wrote:Prilično je nevjerovatno da SDP donosi zakon po kojem se u firmi za negativno poslovanje kažnjavaju radnici (minimalcem) i menadžment (simbolično), a kada je profit u pitanju, nagrađuje se samo menadžment (ne simbolično već bonusima)...
I sve to uz parolu ...za čovjeka... istina i ovaj u menadžmentu je čovjek... :-)
I na takav se zakon buni SDA, a SDP ga brani. Po tom ispade da SDA fura socijaldemokratiju, a SDP elitizam. Sve naopako... :lol:

Inace to jeste socijaldemokratski ispravno razmisljanje, nije socijalno dopustiti firmi da pravi gubitke. Ovdje ljudima u glavi da je socijalno da ostatak placa za nerad. :roll:
Da li u zakonu piše da lete, ili ovo neko nešto logički zaključuje mimo zakona?

U zakonu stoji da je teret gubitka na radnicima, a da rezultate uspješnosti kompanije kupi menadžment. I ovako sročeno nema nikakve veze sa socijaldemokratskom idejom.

A naravno da teret gubitka moraju snositi i radnici i menadžment, ali i da se u slučaju pozitivnog poslovanja nagrađuju i jedni i drugi...
madner

#3193 Re: SDP

Post by madner »

Zavatoni wrote:
madner wrote:

Da li u zakonu piše da lete, ili ovo neko nešto logički zaključuje mimo zakona?

U zakonu stoji da je teret gubitka na radnicima, a da rezultate uspješnosti kompanije kupi menadžment. I ovako sročeno nema nikakve veze sa socijaldemokratskom idejom.

A naravno da teret gubitka moraju snositi i radnici i menadžment, ali i da se u slučaju pozitivnog poslovanja nagrađuju i jedni i drugi...
Pise u odredbama vlade. Pogledaj zasto je otisao direktor BH gasa.

Pise da u slucaju negativnog poslovanja svim uposlenicima se placa reducira na minimalac. Sto ukljucuje i menadzment.

Sto se tice nagrade, zato se obrati onom Clintonovom nobelovcu on je to teoriju pokazao kao kljuc za uspjesno poslovanje drzavnih produzeca.
Zavatoni

#3194 Re: SDP

Post by Zavatoni »

sumirprimus wrote:izvini alfons,ludilo je ici velis na prosirenje mreze,a sta kad nam za koju deceniju ugalj pocne izlazit na kasisicu??sta onda koja je alternativa,vjetrenjace? :D

p.s alternativa za taj vas plin je bila TE Kakanj i dovlacenje vrelovoda do grada,naravno,novci :-)
Zadnjih 10 godina je bila raskopana cijela trasa Kakanj - Sarajevo (autoput), te bi postavljanje toplovoda bilo višestruko manja investicija od inače predviđene. To što nije bilo ni minimuma strategije, a ni pameti je potpuno druga stvar.

Sramotno je što nije realiziran toplovod paraleleno sa autoputem. Postojala je projektna dokumentacija. Autoput bi imao korist (bez potrebe za zimskim održavanjem na tom dijelu trase). Energija se u Kaknju rasipa, a Sarajevo ovisi o ruskim ucjenama... Užas.

S ovim debilnim propustom SDP nema nikakve veze, tako da je ovo klasični off kojem ovdje nije mjesto.
Zavatoni

#3195 Re: SDP

Post by Zavatoni »

madner wrote: Pise u odredbama vlade. Pogledaj zasto je otisao direktor BH gasa.

Pise da u slucaju negativnog poslovanja svim uposlenicima se placa reducira na minimalac. Sto ukljucuje i menadzment.

Sto se tice nagrade, zato se obrati onom Clintonovom nobelovcu on je to teoriju pokazao kao kljuc za uspjesno poslovanje drzavnih produzeca.
Šta su to odredbe Vlade? Da li to ima snagu zakona i hoće li ti zaključci sa neke sjednice Vlade biti obavezujući za nekog 2014.g. Zakon hoće. A u zakonu ne piše da ikakvi menadžeri lete zbog načinjenog gubitka. Tačno je da piše da će na minimalac sa radnicima.

Direktor BH Gasa je otišao kao i prethodni, a kao što će i budući: zbog političkih razloga. Priča o principima je klasična šuplja...

Ne inetresira mene Clintonov nobelovac i njegove teze, već da li je 'nagrađivanje menadžmenta, a kažnjavanje radnika' socijaldemokratsko ponašanje? Nisi me još uvjerio da jeste.
madner

#3196 Re: SDP

Post by madner »

Zavatoni wrote:
madner wrote: Pise u odredbama vlade. Pogledaj zasto je otisao direktor BH gasa.

Šta su to odredbe Vlade? Da li to ima snagu zakona i hoće li ti zaključci sa neke sjednice Vlade biti obavezujući za nekog 2014.g. Zakon hoće. A u zakonu ne piše da ikakvi menadžeri lete zbog načinjenog gubitka. Tačno je da piše da će na minimalac sa radnicima.

Direktor BH Gasa je otišao kao i prethodni, a kao što će i budući: zbog političkih razloga. Priča o principima je klasična šuplja...

Ne inetresira mene Clintonov nobelovac i njegove teze, već da li je 'nagrađivanje menadžmenta, a kažnjavanje radnika' socijaldemokratsko ponašanje? Nisi me još uvjerio da jeste.
Nece to je tacno. Posteno je i to, nova vlast ima pravo birati drugaciju strategiju.

Manadzment je dio zaposlenih, kazna i njih kaci.

Jeste socijaldemokratski jer poslovati po najboljim nacelima ekonomije i stvarati zdrava preduzeca su kljuc za bilo kakvu solidarnost.
Pa i manadzment je zaposlen. Dakle nisu iskl
sumirprimus

#3197 Re: SDP

Post by sumirprimus »

Zavatoni wrote:
sumirprimus wrote:izvini alfons,ludilo je ici velis na prosirenje mreze,a sta kad nam za koju deceniju ugalj pocne izlazit na kasisicu??sta onda koja je alternativa,vjetrenjace? :D

Zadnjih 10 godina je bila raskopana cijela trasa Kakanj - Sarajevo (autoput), te bi postavljanje toplovoda bilo višestruko manja investicija od inače predviđene. To što nije bilo ni minimuma strategije, a ni pameti je potpuno druga stvar.

Sramotno je što nije realiziran toplovod paraleleno sa autoputem. Postojala je projektna dokumentacija. Autoput bi imao korist (bez potrebe za zimskim održavanjem na tom dijelu trase). Energija se u Kaknju rasipa, a Sarajevo ovisi o ruskim ucjenama... Užas.

S ovim debilnim propustom SDP nema nikakve veze, tako da je ovo klasični off kojem ovdje nije mjesto.

prvo nije off,drzava je servis gradjana,u ovom slucaju projekat za fbih,a oni koji su na vlasti,moraju znat primit i kritiku,ne vidim nista sporno,mada ovo nije ni kritika ovo je samo konstatcija,sta bi se moglo/trebalo uraditi!
nova vlast nova nafaka :D,sve sto nisu ovi prosli znali,htjeli mogli uradit,ovi bi trebali iskoristit i ubrat koji poen,a usput u korist gradjana. :)
Zavatoni

#3198 Re: SDP

Post by Zavatoni »

madner wrote: Nece to je tacno. Posteno je i to, nova vlast ima pravo birati drugaciju strategiju.

Manadzment je dio zaposlenih, kazna i njih kaci.

Jeste socijaldemokratski jer poslovati po najboljim nacelima ekonomije i stvarati zdrava preduzeca su kljuc za bilo kakvu solidarnost.
Pa i manadzment je zaposlen. Dakle nisu iskl
Odlično. Na tragu smo da se složimo... :D

...osim kad je u pitanju teza da nije socijaldemokratski nagrađivati samo menadžere za dobro poslovanje, ako si kažnjavao sve radnike (pa i menadžere) za loše poslovanje...
Alfons Kauders

#3199 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

ne, ja kazem da bi bilo debilo siriti mrezu kad vec i postojeca gomila gubitke...

ko bi to platio?
sumirprimus

#3200 Re: SDP

Post by sumirprimus »

Alfons Kauders wrote:

ne, ja kazem da bi bilo debilo siriti mrezu kad vec i postojeca gomila gubitke...

ko bi to platio?
haha pa ko i sve, narod :D
mislim ono, ovo je vise ironicno tragikomican smjesak :)
da je pameti ko sto nije,pa da sada umjesto ovih prica o vlasti,zakonima i menadzerima,krenemo s lopatom pa ajmo kopat... :D
ko nece lopatu njemu dvije,imas lopatu,vrati pijuk!!!! BIH u21 stoljecu!!! :bih:
ajmo SDP,vi vodite mi slijedimo,jebes vise sitnu politiku,javni radovi i bujrum ko nece na prinudne!!! :bih: :bih:
dosta prenemaganja,izgovora i defetizma...dajte malo pozitive!!!
Post Reply