sumirprimus wrote:Alfons Kauders wrote:da ja ponovim ono banalno pitanje na koje niko ne odgovara
da li mi iz ostatka federacije trebamo placati da sarajlije imaju jeftiniji plin?
manite socijale i filozofiranja, odgovor je DA ili NE
bolje je postaviti pitanje,sta se dosada uradilo,na gasifikaciji ostatka fbih,drzave,il bar dijelova kantona???
zavisi... plin se uvozi... povecavanjem potrosnje raste i vanjskotrgovinski deficit... i ovisnost o kretanjima cijene na medjunardonom trzistu...
e sad, neki ocito misle da poreski obveznici trebaju placati ceh u slucaju poskupljenja, pa bi pride mogli i dizati budzetski deficit... u tom slucaju, stvarno bi trebali biti idioti da sirimo mrezu... ulozimo stotine miliona u infrastrukturu, da na kraju opet imamo ljude koji nece da placaju racune ni trpe povecanja cijena, pa da nagomilamo jos par stotina miliona gubitaka za par godina
jednostavno nema trzista... da ima, davno bi privatni sektor to odradio, ali niko nije lud da ulozi taj novac kada gradjani nisu spremni placati komercijalnu cijenu... kada bi sutra npr. privatna kompanija odradila gasovode za tuzlu ili banja luku, siguran sam da bi cijene u tim gradovima bile puuuno vece...
dakle od toga nema nista - mi nismo u stanju ni privuci investitore za kapitalne projekte u energetskom sektoru koji bi proizvodili struju za izvoz...
svi bi plin, ali da drzava pokriva gubitke... svi bi autoput, ali bi da i dalje imaju najjeftinije gorivo u regiji i ako je ikako moguce da ne placaju putarinu... svi bi jeftinu struju, a da elektroprivedi ne ostaje love za izvozno orijentisane investicije - svi bi da se jebu a da im ne udje...