LIBIJA

Post Reply
kobe_sa

#3176 Re: LIBIJA

Post by kobe_sa »

KatarinaKosaca wrote:
Dionysios wrote: A suza djeteta, krvi, smrti itd je bilo mnogo vise pod "Pukovnikom".
Ne, ipak se ti šališ :D
Ovdje je postalo neozbiljno diskutovati , majke mi isto kad govore da je kod nas bio gradjanski rat ili nije bilo genocida i sl. :roll:

Bez obzira koliko god je sebi uzimao , davao je narodu i vise nego dovoljno i MNOGO vise sto ce ikad dobiti sad pod americkom shapom.

Ameri, francuzi , kanadjani , englezi se malo ukakli jer su im istacali ugovori , koje Gaso nije htio obnoviti.
mist

#3177 Re: LIBIJA

Post by mist »

Postao/la Abu FEED el-Castro dana 20/10/2011 18:46

Nego da spomenem jednu arapsku poslovicu: Plakali smo od Zejda, pa kad je umro i naslijedio ga Amir, zaplakali smo ZA Zejdom.

Vrijeme ce pokazati.
jefferson

#3178 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

KatarinaKosaca wrote:
Optimus Prime wrote:Zasto mislis da su Amerikancu duzni rijesavati probleme gladi u trecem svijetu?
Nisu. Zašto su onda dužni uvoditi "demokraciju" u Irak i LIbiju? Upsss, zaboravih da u Africi se nema puno opljačkat :run:
U Africi se ima itekako opljackat, ali to rade kinezi! Ali dobro, oni nisu amerikanci pa mogu to raditi, onda je OK!
Ali eto npr: od 2003 do 2008 SAD su potrosile 15 milijardi dolara na HIV/AIDS lijekove u Africi. 2008 PEPFAR program je obnovljen sa budzetom od 48 milijardi dolara za lijekove u Africi do 2013 godine kada ce opet biti obnovljen program.
Bill Gates je sam donirao 800 miliona dolara mimo tog programa koji finansira americka vlada.
Ukupno od 2003 do 2008 SAD su sto parama poreskih obveznika sto privatnim donacijama samo na lijekove i prevenciju od HIVa potrosili u Africi oko 50 milijardi dolara!
kobe_sa

#3179 Re: LIBIJA

Post by kobe_sa »

Bosnolog wrote:
dječak sa šibicama wrote:Ovi sto ga sutiraju i urlicu oko njega, bogami ne govore na engleskom jeziku.

najglasniji uzvik mi nesto poznat... nije sa MTV-a, sigurno.
Od diktora Pukovnika do zlocinackog pokojnika,

Pseto je platilo svoj krvavi danak diktatorske strahovlade, :thumbup:

Imao sam priliku jos od devedesetih godina razgovarati sa libijcima koji su bili politicki protivnici i zagovornici demokratije u Libiji.Tuzno je bilo slusati sto je ovo pseto Gadafi rado tim istim politickim neistomisljnicima.Jos tada sam im govorio da se trebaju dici protiv ovog pseta.Njega su cuvale ruske tajne obavjestajne sluzbe i placenici od vlastitog naroda.Dode i taj momenat pravde da se srusi zlo vastitog naroda.Gadila mi se ova dvonoga diktatorska arognatna i bolesna spodoba.Ima ona narodna mozes raditi sta hoces ali ne i dokle hoces,..... ;-)

Ovo je dobra poruka sirijskom diktatorskom psetu i ostalim diktatorima arapskog svijeta koje nadam se ceka silcna sudbina.

SLOBODA ARPAKOMUSLIANSKOM NARODU od dozivotnih diktatora i kraljevskih tiranija kao najvecih neprijetelja tog istog naroda,......
Lijepo je rekao MUHAMED A.S. : " Drazi mi jedan ucen i obrazovan , nego 10 nomada vjernika"

Djaba s tobom diskutovati kad si NOMAD , nevidis ili neces da vidis dalje od svog prsta ili CNN-a :roll:
jeza u ledja

#3180 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

Meni nije jasna jedna stvar...

Toliko se govori o socijalnoj drzavi koju je napravio Gadafi tokom svoje vladavine, odnosno o ekonomskom blagostanju zahvaljujuci prihodima od nafte.

Po cemu se zakljucuje da bi bilo drukcije da nije bilo Gadafija, odnosno da je Libija bila pod sapom Zapada??

Saudija, Kuvajt, Bahrein, UAE, Katar, Oman su u talu za Amerikom i EU. Ispravite me ako grijesim, ali i tamo vlada ekonomsko blagostanje.
kobe_sa

#3181 Re: LIBIJA

Post by kobe_sa »

jeza u ledja wrote:Meni nije jasna jedna stvar...

Toliko se govori o socijalnoj drzavi koju je napravio Gadafi tokom svoje vladavine, odnosno o ekonomskom blagostanju zahvaljujuci prihodima od nafte.

Po cemu se zakljucuje da bi bilo drukcije da nije bilo Gadafija, odnosno da je Libija bila pod sapom Zapada??

Saudija, Kuvajt, Bahrein, UAE, Katar, Oman su u talu za Amerikom i EU. Ispravite me ako grijesim, ali i tamo vlada ekonomsko blagostanje.
Pojma ti nemas !

Saudija npr.: samo u kratkim crtama : engleski spijuni izmislili sektu vehabizam , i onda su ti extremisti dosili na vlast , to je utvari jedno PLEME koje se zove Saud , drzi ih amerika koja je preuzelo to od engleske.

Nafta nije narodna , kao sto bi trebala biti , kao npr. kako moze neko meni zabraniti da sepijem vode sa vrela Bosne , e tako su dosli prvo englezi pa ameri pa sklopili ugovor sa plemenom Saud (vehabije sekta koji su izmislil koja veze nema sa Islamom) 51 % amerima . 49% plemenu Saud , nerod uopce nije bogat u Saudiji , daleko od toga da se pate , ali s obzirom nasta sve Sejci trose pare i izivljavaju se , kupuju neznam ti sta sve , ipak je to NARODNO nije to necija babovina , to je prirodno bogastvo , Bog je dao to cijelom narodu , a ne jednom plemenu , kojeg drze zapadnjaci i uzimaju pod otkriljem demokratije svoj dio.
Sadam i Gadafi im to nisu dopustili , pa su dobili po usima ,daleko od toga da su oni bili fini ljudi , ali daleko bolji za SVOJ narod nego KOLONIZATORI !

Slicno je u svim tim zemljama , npr. u Dubaju pored bogatasa ima jako puno ljudi koji rade za mizerne plate ...
vivaldi

#3182 Re: LIBIJA

Post by vivaldi »

Dobro pitanje i konstatacija. Moguce da si pravu, ali mi nesto bas zao pukovnika. Bio mi je ubjedljivo najharizamitcniji diktator..Samo kad se vec ovako zavrsilo, bilo bi bi puno bolje da su ga uspjeli ubiti prvih dana rata..Ovako, poslije desetina hiljada mrtvih tamo srece nema dugo..dugo..Osveta i mrznja ce ih bas unesreciti..
sanaman

#3183 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

kobe_sa wrote:

Pojma ti nemas !

Saudija npr.: samo u kratkim crtama : engleski spijuni izmislili sektu vehabizam , i onda su ti extremisti dosili na vlast , to je utvari jedno PLEME koje se zove Saud , drzi ih amerika koja je preuzelo to od engleske.

Nafta nije narodna , kao sto bi trebala biti , kao npr. kako moze neko meni zabraniti da sepijem vode sa vrela Bosne , e tako su dosli prvo englezi pa ameri pa sklopili ugovor sa plemenom Saud (vehabije sekta koji su izmislil koja veze nema sa Islamom) 51 % amerima . 49% plemenu Saud , nerod uopce nije bogat u Saudiji , daleko od toga da se pate , ali s obzirom nasta sve Sejci trose pare i izivljavaju se , kupuju neznam ti sta sve , ipak je to NARODNO nije to necija babovina , to je prirodno bogastvo , Bog je dao to cijelom narodu , a ne jednom plemenu , kojeg drze zapadnjaci i uzimaju pod otkriljem demokratije svoj dio.
Sadam i Gadafi im to nisu dopustili , pa su dobili po usima ,daleko od toga da su oni bili fini ljudi , ali daleko bolji za SVOJ narod nego KOLONIZATORI !

Slicno je u svim tim zemljama , npr. u Dubaju pored bogatasa ima jako puno ljudi koji rade za mizerne plate ...
Jel to hoces da kazes da su poslije gadafijeve prirodne smrti trebali biti izbori ili on vec sam izabrao nekog od svojih sinova, a koji od dvojice sadamovih trebao babu naslijediti, mladji ili stariji :-) ...bas su se njih dvojica ponasali narodski jedno 70 godina zajedno na vlasti :D
armin071

#3184 Re: LIBIJA

Post by armin071 »

jeza u ledja wrote:
kobe_sa wrote:

Pojma ti nemas !

:roll:

Uh. :-)

U Saudiji standard nije nista manji nego sto je bio u Libiji. Naravno s obzirom koliko kraljevska porodica trosi mogao bi narod dobiti i vise (ISTO KAO I U LIBIJI GADAFI). U ovim ostalim manjim zemljicama da ne govorim. U Dubaiju rade Indijci i Pakistanci za mizerne plate, gradjani Dubaija i ostalih emirata se doslovce valjaju u parama.

Meni govoris da nemam pojma? Pises na nivou osnovnoskolca.
Nije blagostanje samo zato sto su te kraljevske porodice i vise nego pohlepne a za to im nije kriv ni Amer ni Englez. To je prokletstvo ljudi tamo gdje su seici naviknuti da trose stotine hiljada eura dnevno dok im obican radnik radi za 2 eura po danu i to na +50.
jeza u ledja

#3185 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

vivaldi wrote:

Dobro pitanje i konstatacija. Moguce da si pravu, ali mi nesto bas zao pukovnika. Bio mi je ubjedljivo najharizamitcniji diktator..Samo kad se vec ovako zavrsilo, bilo bi bi puno bolje da su ga uspjeli ubiti prvih dana rata..Ovako, poslije desetina hiljada mrtvih tamo srece nema dugo..dugo..Osveta i mrznja ce ih bas unesreciti..
I ja se bojim da ce im trebati vremena da izadju na kraj sa svojom diskutabilnom sposobnoscu da vode drzavu. Tesko je uostalom i zbog toga sto su 40 i nesto godina zivjeli pod diktatorom, pa ni sami ne znaju kako ni sta.
Da se Gadafi brinuo za narod , onda bi valjda znao da ce i njemu jednom doci kraj i imati plan po kojem ce se desiti normalna tranzicija na neki otvoreniji sistem.
kobe_sa

#3186 Re: LIBIJA

Post by kobe_sa »

Prvo mi odgovori sta je domokratija ?

Dugo: u americi imas 2 stranke , ja strasnog izbora :-)

Trece: Svi direktori , FBI ; CIA... , svi predsjenici su isli na isti fakultet i bili ustom tajnom drustvu

Cetvrto: Prosjecan amerikanac je priglup jer ima SMISLJENO slabo obrzovanje ili extremno skupo , placa ogromne poreze i jede nezdravu hranu. Stvara misljenje sta mu se servira na TV , sta kaze Dr. Phill je zakon :-D , tipicno potrasko drustvo.

Peto: Ameriku drzi 10 porodica i vlada i vuce poteze iz sjene. To sto je sad predsjenik camuga , neznaci da nije u masineriji , morali su malo umiriti strasti koliko je bjesa navukao Bush.

Šesto: Nisam rekao da je Gadafi svetac , ali libijskom narodu je bilo 10X bolje nego nama pod TITOM !
Pa sad ti ako se sjecas uporedi , makar da mi se vrati milicija iz titinog doba.
Iako sam klasicni ANTIKUMUNISTA ,ali i udoba njih je socijalana drzava bila Mont Everest u odnosu na sadasnje globalisticko kapitalisticko drustvo , gdje je vecina gradjana robovi samo sto neznaju, mozda trebaju popiti crvenu tabletu iz Matrix-a :roll:
jeza u ledja

#3187 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

armin071 wrote: Nije blagostanje samo zato sto su te kraljevske porodice i vise nego pohlepne a za to im nije kriv ni Amer ni Englez. To je prokletstvo ljudi tamo gdje su seici naviknuti da trose stotine hiljada eura dnevno dok im obican radnik radi za 2 eura po danu i to na +50.
U odnosu na Jemen, Jordan, ili bilo koje susjedne drzave koje nemaju nafte itekako je blagostanje, ha jel?
Sad kako bi moglo biti da je pravde, to je pitanje, ali bi se isto pitanje moglo postaviti i za Libiju.

U sustini, sve je to isto. Svi ti diktatori su diktatori jer imaju naftu. Svi se slicno ponasaju i sasvim je nebitno jesu li oni navodno pro ili kontra Zapada.
Narod ce se uvijek buniti protiv takvih jer je narod takav. Takva je priroda diktatorluka. :D
Last edited by jeza u ledja on 20/10/2011 21:18, edited 1 time in total.
kobe_sa

#3188 Re: LIBIJA

Post by kobe_sa »

Jest da mi text izgleda kao dasam prvacic i pravim pravopisne i gramaticke greske. Razlog zato sto brzo kucam i negledam sta kucam. Inace sam citarao u prvom svom topicu svoju bivsu profesoricu sada kolegicu sa arh.faxa, pa zakljuci moje obrazovanje. Mislim da nisu moje pravopisne greske relevantne u ovoj diskusiji.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3189 Re: LIBIJA

Post by KatarinaKosaca »

kobe_sa wrote:Jest da mi text izgleda kao dasam prvacic i pravim pravopisne i gramaticke greske. Razlog zato sto brzo kucam i negledam sta kucam. Inace sam citarao u prvom svom topicu svoju bivsu profesoricu sada kolegicu sa arh.faxa, pa zakljuci moje obrazovanje. Mislim da nisu moje pravopisne greske relevantne u ovoj diskusiji.
To je totalno nebitno za temu. Obično se forumaši koji nemaju argumenata hvataju za slovne i gramatičke greške. Da počnemo analizirati baš njihove postove, bilo bi svašta. Ali, nije ovo takmičenje u lijepom pisanju. I nepismeni ljudi imaju pravo na svoje mišljenje.
vivaldi

#3190 Re: LIBIJA

Post by vivaldi »

jeza u ledja wrote:I ja se bojim da ce im trebati vremena da izadju na kraj sa svojom diskutabilnom sposobnoscu da vode drzavu. Tesko je uostalom i zbog toga sto su 40 i nesto godina zivjeli pod diktatorom, pa ni sami ne znaju kako ni sta.
Da se Gadafi brinuo za narod , onda bi valjda znao da ce i njemu jednom doci kraj i imati plan po kojem ce se desiti normalna tranzicija na neki otvoreniji sistem.
Gadafi vise nije bitan, a sto se tranzicije znamo da takav plan nema nijedan ni pro ni antizapadni diktator.

Problem je sto ovi novi ne hebu zivu silu i masovno likvidiraju ljude bukvlano pred kamerama. Vec odavno strane humantiarne organizacije apeluju na to, ali je problem sto je zapad ovima dao crvstu podrsku i nema sanse da im sada necim prijete taman da ovi nocas strijeljaju cijeli Sirt, BW..ili bilo koga iz ovih progadafijevih plemena..

Cini mi se da ce tek u narednim godinama ili nakon neke nove revolucije poceti isplivati masovne grobnice ove nove vlasti, ali jbg.
jeza u ledja

#3191 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

vivaldi wrote:
jeza u ledja wrote:I ja se bojim da ce im trebati vremena da izadju na kraj sa svojom diskutabilnom sposobnoscu da vode drzavu. Tesko je uostalom i zbog toga sto su 40 i nesto godina zivjeli pod diktatorom, pa ni sami ne znaju kako ni sta.
Gadafi vise nije bitan, a sto se tranzicije znamo da takav plan nema nijedan ni pro ni antizapadni diktator.

Problem je sto ovi novi ne hebu zivu silu i masovno likvidiraju ljude bukvlano pred kamerama. Vec odavno strane humantiarne organizacije apeluju na to, ali je problem sto je zapad ovima dao crvstu podrsku i nema sanse da im sada necim prijete taman da ovi nocas strijeljaju cijeli Sirt, BW..ili bilo koga iz ovih progadafijevih plemena..

Cini mi se da ce tek u narednim godinama ili nakon neke nove revolucije poceti isplivati masovne grobnice ove nove vlasti, ali jbg.
Da, mogu mislit kako se ponasaju prema ovima sto su podrzavali Gadafija. :roll:
Mozda sad kad je i on ukinut pocnu mediji malo vise da to skrutiniziraju, a i ta nova njihova vlast.
kobe_sa

#3192 Re: LIBIJA

Post by kobe_sa »

vivaldi wrote:

naravno + ovo sto se tice ineteresa , exploatacije i ugovora.

Kao i u Iraku naplatice svaki tomahawk po duploj cijeni , pod brigom za demokratiju :roll:
kobe_sa

#3193 Re: LIBIJA

Post by kobe_sa »

Jah...

Jaki ti argumenti na temi : Libija ! , imali jos sta , jel mi fali gdje koja kvacica ili zarez :roll:
udrch

#3194 Re: LIBIJA

Post by udrch »

Šta bi sa onih koji su tvrdili da će se Libijski narod dići i sa Gadafijem protjerati ove pacove iz NTC-a..
vivaldi

#3195 Re: LIBIJA

Post by vivaldi »

jeza u ledja wrote:Da, mogu mislit kako se ponasaju prema ovima sto su podrzavali Gadafija.
Mozda sad kad je i on ukinut pocnu mediji malo vise da to skrutiniziraju, a i ta nova njihova vlast.
Narednih nekoliko dana bit ce sigurno najgori, a onda ce valjda ovi borci poceti vracati svojim kucama u drugim gradovima.

Medjutim nije mi jasno sta ce se sada desavati sa npr Sirtom i BW koji doduse jesu sravnjeni sa zemljom i boga pitaj da li ce im nova vlast dati bilo sta i koliko.

Koliko sam shvatio, oni su plemenski podjeljeni pa u ovim manjim gradovima vjerovatno zive pripadnici samo jednog plemena. To znaci da ovi pomenuti gradovi ce biti iskljucivo antivladino nastrojeni, ali razoruzani i do daljenjg bezopasni samo sto ce tu uvijek kuhati i gomilati se nezadovoljstvo.

Nije mi sada jasna sudbina tih gradova? Ovi novi dosli, razvalili i sada ce se vratiti u Misratu, Benghazi itd. i sta dalje? Neku vlast i policiju moraju imati. Hoce sada iz drugih gradova slati ljude da upravljaju ovima ili sta?
kobe_sa

#3196 Re: LIBIJA

Post by kobe_sa »

i Jos jednom , pa da idem sa ove teme , iako sam clan od 2003 nemam puno postova pa da ne smaram ljude vise.

Ovo je kljucno , sve ostalo se samo moze zakljuciti , sto je najgore da smo i mi to osjetili na svojoj kozi , pa nam 4 godine nije niko pomogao a haman sto nismo nestali , tako da o demokratiji zapada je presmjesno vise dikutovati.
Europska Unija i Amerika duguju Libijskoj državi 200 milijardi
dolara za isporučenu naftu.
2012 godine ističu koncesije velikih naftnih kompanija koje
polažu pravo na Libijsku naftu.
Gadafi je zatražio vraćanje duga i zaprijetio je ...da će u
suprotnom sklopiti međudržavne ugovore
s drugim zemljama i kompanijama. Zbog toga je došlo do ovog
neviđenog razaranje Libije.

Je li libijski građanin imao razloga buniti se protiv režima
Muamera el Gadafija? Mislim da nije.

Ako gledamo standard libijskog naroda i povlastice koje im pruža
država imali su vrlo lijep i lagodan život.

Živjeli su kao mali bogovi. Libija ima 6,5 miliona stanovnika, a
ima 14 miliona registriranih automobila.

Ako neko hoće studirati u bilo kojoj državi u svijetu on podnosi
molbu i država mu osigurava stan, hranu, automobil,

besplatno školovanje i mjesečnu stipendiju od 2300 dolara.
U Libiji se ne plaća voda, struja, plin i porez, a krediti se
daju bez kamata. Ako u roku od pet godina
ne možete vratiti kredit, država ga otpisuje ili vraća za vas.
Ako hoćete kupiti auto vi dajete 20-30% od cijene,
a ostalo dotira država. U Libiji za 10 dolara možete kupiti 85
litara benzina ili nafte. U Libiji je hrana
gotovo besplatna, 10kg kruha košta 0,15 dolara. U Libiji njihovi
građani ne rade fizičke poslove, sve su stranci.

Živjela sam 10 godina u Libiji po raznim gradovima i nikada
nisam vidila ni jednog prosjaka na ulici.
Libijci ne idu raditi po bijelom svijetu jer za to nemaju
potrebe. U Libiji ni jedan građanin nije izbačen ili mu
je oduzet stan ili auto zato što nije mogao vratiti kredit, što
nije rijedak slučaj po ovim takozvanim
demokratskim zemljama koje su se okomile na Libiju. Iskreno,
žalim Libijski narod jer će se pretvoriti u
najamnu radnu snagu, raditi za 100 dolara i gdje će im ove
povlastice biti sve ukin ute, a o lagodnom životu
kakav su živjeli moći će samo sanjati.

Par činjenica o životu u Libiji pod Gadafijem: - beskamatni
krediti;
u toku studiranja prima se prosječna plaća za to zanimanje; -
ako ne nađeš posao nakon završenog fakulteta,
država plaća kao da radiš u struci; - po stupanju u bračnu
zajednicu, država poklanja stan ili kuću;
- kupovina vozila po tvorničkoj cijeni; - nikome ne duguju ni
centa; -
Europska Unija i Amerika duguju Libijskoj državi 200 milijardi
dolara; - besplatno zdravstvo
(medicinska sestra na svakog pacijenta) i obrazovanje;
- 25% ljudi visoko obrazovano. Da li je to dovoljno činjenica za
razaranje Libije?
jeza u ledja

#3197 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

vivaldi wrote:
jeza u ledja wrote:Da, mogu mislit kako se ponasaju prema ovima sto su podrzavali Gadafija.
Narednih nekoliko dana bit ce sigurno najgori, a onda ce valjda ovi borci poceti vracati svojim kucama u drugim gradovima.

Medjutim nije mi jasno sta ce se sada desavati sa npr Sirtom i BW koji doduse jesu sravnjeni sa zemljom i boga pitaj da li ce im nova vlast dati bilo sta i koliko.

Koliko sam shvatio, oni su plemenski podjeljeni pa u ovim manjim gradovima vjerovatno zive pripadnici samo jednog plemena. To znaci da ovi pomenuti gradovi ce biti iskljucivo antivladino nastrojeni, ali razoruzani i do daljenjg bezopasni samo sto ce tu uvijek kuhati i gomilati se nezadovoljstvo.

Nije mi sada jasna sudbina tih gradova? Ovi novi dosli, razvalili i sada ce se vratiti u Misratu, Benghazi itd. i sta dalje? Neku vlast i policiju moraju imati. Hoce sada iz drugih gradova slati ljude da upravljaju ovima ili sta?
To je vjerovatno uvijek pitanje na kraju nekog gradjanskog rata. Uvijek postoje mjesta i gradovi koji su podrzavali porazenu stranu. Kako ce to rijesiti, nemam pojma. Ostaje nada da ce biti vise pameti, a manje izivljavanja.
severin

#3198 Re: LIBIJA

Post by severin »

ubise ga amerikanci!! pa ni to nisu u stanju bili uraditi pobunjenici 8-) spici li ga ameri snajperom iz helikoptera dok je bjezao...
jefferson

#3199 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

severin wrote:ubise ga amerikanci!! pa ni to nisu u stanju bili uraditi pobunjenici 8-) spici li ga ameri snajperom iz helikoptera dok je bjezao...
Ti bio tamo?
savez_napolje

#3200 Re: LIBIJA

Post by savez_napolje »

http://www.youtube.com/watch?v=avD8PGTVLgk
evo jedan video , ne toliko star:
"Kad ne bude Muamera"
Mladen Marić u svom stilu!
Post Reply