IRAN

Post Reply
MufljuzMali

#3176 Re: IRAN

Post by MufljuzMali »

samo pitam wrote:
MufljuzMali wrote:
samo pitam wrote:
to što ja mislim i kakve stavove imam sasvim je irelevantno za iranski sudski sustav..
ljudi imaju zakon, državni zakon, kojeg se možeš pridržavati ili ne, ako se pridržavaš niko te neće presresti na ulici i maltretirati iz čistog ćejfa, niko te neće istresati iz gaća i gdje ćeš morati da se naguzuješ da ti i dupe pregledaju ne bi li tamo našli kakvo opasno oružje :D ( kako se činilo jedno vrijeme, ne znam da li se čini još uvijek, u USA ) ako se ne pridržavaš zakona, kršiš ga i logično da ćeš biti sankcionisan, pa tako je valjda u svim zemljama..

slazem se, nece te niko iz cistog cejfa presrest ali te itekako hoce uhapsit jer neko odluci da si politicki nepodoban. takodjer ce te maltretirati i iznudjivati iskaz. hapsiti tvoju familiju radi ucjene.

ps - nisi mi odgovorio na "pro-americko " :x
jel to opisuješ Gvantanamo i Ebu Grejb ? :dance:

mozda, ko zna. ali sam primarno opisivao IRAN sto je tema ovdje. tako da ako nemas sta konstruktivno da pridodas na temu irana onda :run:
MufljuzMali

#3177 Re: IRAN

Post by MufljuzMali »

psydelija wrote:
MufljuzMali wrote:1) iran NIJE jednako represivan kao sve ostale zemlje na svijetu. nemojmo se igrati igri relativiranja zla. to barem ljudi sa balkana moraju znati.
2) zakoni se moraju postovati ali postoje i procedure za mijenjanje istih. u iranu su te procedure skoro ne postojece, odnosno jedna veoma mala grupa ljudi odlucuje o vecini.
3) da li molim te likvidacije ljudis poredis sa seksualnim odogojem. reci da se salis. molim te.
5) ne diferenciras stvari jer ako pogledas svoje postove na ovoj temi, svi su izrazito proiranski, dapace meni skoro kao da su refleksni. uopste nije bitno sta neko kaze protiv irana, ti ces mu po automatizmu protivrijecit. generalno, u mojim ocima imas suvise determinisan stav na osnovu stvari koje si negdje drugo procitao a nisi sam vidio ili se barem potrudio da saznas i nesto vise o protu argumentima / verzijama "istine". zvucis kao skoro kao onaj iracki ministar za informisanje :D ja jos nisam vidio niti jedan tvoj kritican post o iranu.
7) neodlucan. kao podrzavas iran a ne islam, ali zato napadas ameriku jer je protiv irana i islama :run:
u principu, para mi usi (oci :skoljka: ) da branis jedan sistem koji sistematski ugnjetava, muci i ubija ljude drugacijeg misljenja i pokusavas zato naci opravdanja. od jedno 10ak meni veoma bitnih ljudi iz irana 6 je emigriralo u zadnjih 4 godine. ja mislim da je to veoma relevantan podatak. to su dijelom ljudi sa izgradjenim karijerama i porodicama, koji nisu djeca od 20 godine bez pretjeranih korijena. znaci, nesto ih debelo muci kad odlucuju da napuste.
ps - ako procitas moje prijasnje postove vidjet ces da je meni iran izuzetno drag, samo ga jebe drzavni aparat
.
a) u iranu su 90% srecni ljudi... represiju na svojoj kozi oseti 5% (neposlusnika) i ostalih 5% i ne znaju sta je to.
b) svuda mala, ali mocna grupa odlucuje nad vecinom... primer bosne. unistise vas politicari, pricaju vam nacionalne bajke, a oni sve siri i bogatiji... represija uma!
c) nijedna likvidacija nije ucinjena bez razloga i odluke visestepenih sudova... to su ljudi koji su se tesko ogresili o zakonu te zemlje! cesto se potencira "obesen homic", a niko ne kaze da je pritom taj isti silovao nekog deckica.
smrtna kazna je za ljude (kriminalce), a igre va*ine i pe*isa sa cetvorogodisnjom decom je poremcaj uma.
e) zasto bih ja bio kritican ka iranu? ja ne citam pehlavijeve tabloide i ne gledam cnn, bbc i dr. kanale, tako da i ne znam sta se tacno dole desava. :)
sve ovo sto iznosim su moja licna iskustva sa tom zemljom i tim ljudima... meni da bi nesto rasaznao o iranu nisu potrebni anti iranski blogeri i neki frustrirani iranci kojima se neda vec 30 godina da se spricaju po parkovima i ka*aju na istim... oni su kao sto sam pod "a" i napisao, debela manjina u tom drustvu.
g) ja ovde prvenstveno pisem o iranu, a ja nisam kriv sto je iran ustrojen na nacelima kurana pa se i vere kad-kad moramo dotaci.
americku politiku cu napadati uvek i svuda, jer su to varvari i najveci problemi danasnje zajednice ljudskog roda.
meni je iskreno zao svakog emigranta... tesko je kada se kamen pomeri smesta. no, one probleme koje nisu imali u iranu, dobice na zapadu po ceni te tzv slobode.... ja recimo imam kolegu akademskog slikara koji se posle 4 godine politickog azila vratio za iran.

ps. sup da ti je bar iran drag, ako ne volis mule... :D
recimo, meni ne smetaju britanci ko britanci, vec njihov imperijalisticki (pljackaski) drzavni aparat koji je pokrao (i jos krade) sve sto se dalo ukrasti, od evrope, afrike, do azije i amerike, a pritom su i nemilosrdni egzikutori.
uff. gdje zapoceti na ovako lijepom danu.

a) da li to znaci da neposlusni zasluzuju represiju?
b) kakve veze ima sad bosna sa ovim !?!? znaci slazes se da jedna mala grupa ljudi u iranu odlucuje o vecini?
c) da je objesen pedofil, pisalo bi pedofil. to narvno ne iskljucuje da ima homoseksualaca koji su pedofili, ali ...
e1) ne znam sta se tacno dole desava. - ne zelim komentarisati samo-diskvalifikacije
e2) niko ne trazi da budes kritican, nego objektivan. pazi, objektivan je nivo iznad. posto ti samo hvalis iran, sam ja primjetio da nemas niti jedan kritican stav o istom, sto znaci da nisi objektivan.
e3)samo zato sto neko pise protiv trenutnog uredjenja u iranu nije anti-iranski blogger.
e4) znaci svi kriticno nastrojeni emigranti iz irana su frustriani? oprosti molim te na osnovu cega si ti to zakljucio?
e5) "debela manjina" - koja statistika koju ti posjedujes to tvrdi? kolicina ljudi na ulicama ne redstavljaju u mojim ocima debelu manjinu.
g) i dobro emigrant naidje na druge probleme negdje drugo. to je zivot. da mu neko nije pravio debele probleme kuci, ne bi imao razloga da emigrira. kao sto i sam znas teska muka te natjera da se iselis.

a vezati iran kao narod i geografsko podrucje sa mulama koje su u svojoj trenutnoj ulozi u tom drustvu osudjeni da budu crtica u istoriji je besmisleno. isto to vrijedi i za ameriku. trenutne vlade su prolazne.

par pitanja za razmislit:
Zasto je tako tesko priznati da iranski sistem nije perfektan?
Zasto je nemoguce shvatiti da poredjenjem sa amerikom iran nemoze biti dobar ili los, nego jedino bolji ili gori?
Zasto ne zelis da cujes / procitas drugacija misljenja o iranu?

ja samo zelim da ti ponovim slijedece: branis jedan sistem koji sistematski ugnjetava, muci i ubija ljude drugacijeg misljenja i pokusavas zato naci opravdanja.

:run: ima i mnogo bitnijih stvari u zivotu
Arteta

#3178 Re: IRAN

Post by Arteta »

MufljuzMali wrote:
Zasto je nemoguce shvatiti da poredjenjem sa amerikom iran nemoze biti dobar ili los, nego jedino bolji ili gori?

ja samo zelim da ti ponovim slijedece: branis jedan sistem koji sistematski ugnjetava, muci i ubija ljude drugacijeg misljenja i pokusavas zato naci opravdanja.
Istina je da Iran nije savrsen ali je s moralne strane bar 100x bolji od Amerike...
bandini

#3179 Re: IRAN

Post by bandini »

Arteta wrote:
MufljuzMali wrote:

Istina je da Iran nije savrsen ali je s moralne strane bar 100x bolji od Amerike...
prvo po kojoj osnovi, sto vjesa ljude???
sto ima vjersku policiju?
a cak i da uzmemo tu konstataciju kao tacnu, to nista ne znaci
ako je amerika losa, ne znaci automatski da je iran dobar
a iran je daleko od savrsenog, al eto ima forumasa kojima je iran simbol slobode i gradjanskih prava
tuzno
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#3180 Re: IRAN

Post by anthraxQ »

oni su odredili kakvu frizuru smiju gradjani imati...

ako je suprotna tome, slijedi kazna zbog pogrešne frizure. :-) :-) :mrgreen:

http://www.sarajevo-x.com/zanimljivosti ... /100706011
bandini

#3181 Re: IRAN

Post by bandini »

anthraxQ wrote:oni su odredili kakvu frizuru smiju gradjani imati...

pa kad vidim kakvih frizura ima kod nas pomislim da i mi to trebamo uvesti :D

zezam se, to stvarno ne znas bi li se smijao il plakao

jos carevi katalog napravili, ma daj jel ovo neka zajebavancija
Arteta

#3182 Re: IRAN

Post by Arteta »

bandini wrote:

Da im bi malo nase demokratije...jel tako???i kapitalizma???
bandini

#3183 Re: IRAN

Post by bandini »

Arteta wrote:
bandini wrote:

vama nista ne odgovara, bio socijalizam ne valja
sad kapitalizam ne valja
pa vise volim demokratiju gdje mogu izaci i celav i duge kose i duge brade, i potkracenih tola i da mi niko nista ne moze, nego da mi neko levat odredjuje kakvu cu frizuru nositi
Arteta

#3184 Re: IRAN

Post by Arteta »

bandini wrote: vama nista ne odgovara, bio socijalizam ne valja
sad kapitalizam ne valja
pa vise volim demokratiju gdje mogu izaci i celav i duge kose i duge brade, i potkracenih tola i da mi niko nista ne moze, nego da mi neko levat odredjuje kakvu cu frizuru nositi
Niko nas nije ni pitao,hocemo li uci u kapitalizam ili ostati u socijalizmu...
bandini

#3185 Re: IRAN

Post by bandini »

Arteta wrote:
sad kapitalizam ne valja

to stoji
al eto bili u socijalizmu vise od 40 godina
sad svi pricaju kako nije valjalo
evo sad smo u kapitalizmu skoro 20
opet ne valja
sta bi vi???
Arteta

#3186 Re: IRAN

Post by Arteta »

bandini wrote: to stoji
opet ne valja
sta bi vi???
Gdje svi pricaju???
Bar 90% stanovnistva govori kako je bilo bolje u socijalizmu...
Stvarno trebas biti lud pa reci da nam je danas bolje...
bandini

#3187 Re: IRAN

Post by bandini »

Arteta wrote:
bandini wrote: to stoji
opet ne valja
sta bi vi???
Gdje svi pricaju???
Bar 90% stanovnistva govori kako je bilo bolje u socijalizmu...
Stvarno trebas biti lud pa reci da nam je danas bolje...
ne volim se pucati procentima ali koliko god hoces ljudi prica kako je bilo ovako, onako, kako tito nije valjo, kako je to bila tamnica naroda

uglavnom da se ne udaljavamo od teme, ni u socijalizmu niko nije odredjivao kakvu cu frizuru nosit
a to se u iranu desava
sve ostalo je prazna prica
scimitar19

#3188 Re: IRAN

Post by scimitar19 »

posto samo pitas rekoh samo da ti odgovorim

nema to nikakve veze sa amerikom, tamo vlada tiranija, ljudi se vjesaju za sitnicu, kamenuju, imas vjersku policiju
i vi hocete da kazete da je to normalno razmisljanje u 21. stoljecu
objesit pedera samo zato sto je peder, da ne ulazimo sada u to da li ti ili ja ne volimo pedere, ali objesit covjeka samo jer ima drugacije seksualno opredjeljenje, koji nikom nista nazao nije ucinio, e to nije normalno pa da i ahmed i nedzad kazu drugacije

lik je postao neka vrsta boga, kuju ga u nebesa, a realno ispodprosjecan je i politicar i drzavnik

i jos nesto vezano za ameriku, ona jeste puno zla ucinila, ali jel iran dobar samo zato sto je protiv amerike
ako je neko protiv nekog zla, nije nuzno da i on sam nije zao

to je isto kao da kazes staljin se borio protiv hitlera koji je bio zlo, e prema tome staljin je dobar, jest malo sutra[/quote]

a da te pitam, ovaj a je li to isto znaci sto se USA borila protiv Hitlera da je Amerika zlo jer je saradivala sa Sovjetima u borbi protiv Rajha???
lovecheck

#3189 Re: IRAN

Post by lovecheck »

Arteta wrote:
sad kapitalizam ne valja
Imaš stranke i glasaj za socijalizam!
bandini

#3190 Re: IRAN

Post by bandini »

scimitar19 wrote:posto samo pitas rekoh samo da ti odgovorim

nema to nikakve veze sa amerikom, tamo vlada tiranija, ljudi se vjesaju za sitnicu, kamenuju, imas vjersku policiju
i vi hocete da kazete da je to normalno razmisljanje u 21. stoljecu
objesit pedera samo zato sto je peder, da ne ulazimo sada u to da li ti ili ja ne volimo pedere, ali objesit covjeka samo jer ima drugacije seksualno opredjeljenje, koji nikom nista nazao nije ucinio, e to nije normalno pa da i ahmed i nedzad kazu drugacije

lik je postao neka vrsta boga, kuju ga u nebesa, a realno ispodprosjecan je i politicar i drzavnik

i jos nesto vezano za ameriku, ona jeste puno zla ucinila, ali jel iran dobar samo zato sto je protiv amerike
ako je neko protiv nekog zla, nije nuzno da i on sam nije zao

to je isto kao da kazes staljin se borio protiv hitlera koji je bio zlo, e prema tome staljin je dobar, jest malo sutra
a da te pitam, ovaj a je li to isto znaci sto se USA borila protiv Hitlera da je Amerika zlo jer je saradivala sa Sovjetima u borbi protiv Rajha???[/quote]

staljin nije zao sto se borio protiv hitlera vec sto je radio svojoj drzavi i svojim ljudima, slicno kao nas bajkoviti dvojac ahmed i nedzad
saveznici su morali da se udruze da bi imali vece sanse protiv nacizma
klasicna situacija izmedju dva zla biraj manje, u tom slucaju se izabralo manje zlo po ostatak svijeta, staljin a ne vece zlo hitler
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#3191 Re: IRAN

Post by anthraxQ »

Arteta wrote:
bandini wrote:

ma nije više stvar državnog uredjenja... već totalne apsurdne gluposti.

Država koja je u zakon uvela frizure i kosu i koja odrađuje koja je ok , a koja nije, je država koja stvarno ozbiljno treba da se pozabavi putem kojim idu.
samo pitam

#3192 Re: IRAN

Post by samo pitam »

anthraxQ wrote:
Država koja je u zakon uvela frizure i kosu i koja odrađuje koja je ok , a koja nije, je država koja stvarno ozbiljno treba da se pozabavi putem kojim idu.

slažem se, što bi se recimo jedna ozbiljna zemlja poput Francuske bakćala oko toga hoće li neko hodati gologuz ili sa vrećom na glavi, zar ne ? :zoka:
severin

#3193 Re: IRAN

Post by severin »

ako ovde poredite iran/ameriku

meni je iran tito i ljudi su moralniji daleko ispred amerike
a amerika nazalost ima bolesne ambicije...nije ona amerika od prije 30-50god...
scimitar19

#3194 Re: IRAN

Post by scimitar19 »

ne moze se govoriti o Iranu a da se ne dotakne i ne umjesa USA pa i da se dvije drzave porede u citavu pricu kao i njihovi poltroni. Previse su te drzave medusobno uticale na historijske procese da se sada ne moze pomislit na Iran a da vec druga misao ne budu sankcije od strane USA, to je isto kada bi pricao o BiH i govorio o trenutnom stanju u drzavi a ne umjesat Srbiju i Hrvatsku... jedni bez drugih ne mogu...
anthraxQ

#3195 Re: IRAN

Post by anthraxQ »

samo pitam wrote:
anthraxQ wrote:

slažem se, što bi se recimo jedna ozbiljna zemlja poput Francuske bakćala oko toga hoće li neko hodati gologuz ili sa vrećom na glavi, zar ne ? :zoka:
vidiš, ti sada malo seruckaš...

nije isto uređivati zakonom frizure i onoga što se nosi na glavi.... ako ćemo u detalje.

burka prosto nije njihova kultura i oni smatraju da mogu vratiti državu u svoje ruke tim aktima zabrane. lošoj slici Islama u Fr su i doprinjeli isti ti muslimani tamo.

veću glupost od zakonskih odredbi koje se tiču frizura nisam dugo pročitao. a Fr, iako ima svojih slabosti, je napravila zabranu vjerskih obilježja na glavama(bar mislim) jer to je ipak i na kraju krajeva država Francuza.
čak šta više, nošenje burke oni tamo smatraju kao ugrožavanje ljudskih prava.

ali opet, ako muslimanima ne ide tamo, i ako im se vjera tamo nipodaštava, otišli bi odakle su i došli, pa i mnogi u Iran, ali ne idu. pitanje je Zašto ne idu kad im je eto u Iranu bolje nego u jednoj Francuskoj?
psydelija

#3196 Re: IRAN

Post by psydelija »

bandini wrote:ti i par kolega stalno izbjegavate ovo pitanje
homoseksualac i pedofil nije isto, mozda ih ti jednako mrzis ali to nije istohomoseksalci su osobe koje svjesno ulaze u seksualni odnos sa osobom istog spola
pedofil je osoba koja seksualno iskoristi dijete
tacka
e sad u iranu se vjesaju pedofili, ne mogu stvarno reci da mi to smeta, jer djeca nisu nista duzna
ali isto tako se vjesaju i pederi, i to nije u redu, bez obzira kome se to svidja ili ne
ljudi nisu nista lose uradili
dakle pederi se isto tako vjesaju kao i pedofili
ili ovo nije tacno???
opet neosnovane optuzbe... nije lepo.
hvala sto si mi objasnio razliku izmedju homica i pedofila. :lol: :-D

homoseksualci si dole ne kaznjavaju smrcu... to su obicno kriminalci koji su ili uhfaceni sa drogom, ili je neko ubistvo po sredi, ili pak pedofilija... znaci, homici se ne ubijaju zato sto vole muskarce, vec zato sto su: ubice, dileri ili pedofili.... prelistaj unazad neke strane, dokumentovali su ljudi sve zapadne marifetluke.
bandini wrote:slazem se za poentu zivota
slazem se i za ameriku, da su varvari
ali ne mogu da se slozim sa tim da tebi ahmedinedzad i trenutni sistem u iranu nije problem i jos da ga velicasiran je nekad bio na visokom stupnju razvoja, a sami su sebi dopustili da im se ovo desi
iran je zemlja u kojoj se konstantno krse ljudska prava
trenutni sistem u iranu je irancima bombona... velika, nadvecinska populacija verno cuva ideju revolucije.
mahmud ahmadinedzad je jedan od retkih, hrabrih i slobodoumnih predsednika danas... :thumbup:
lik me podseca na pokojnog inspektora kolumba. :D
ako je iran nekada bio na visokom stepenu razvoja, danas je na trostruko vecem... svemir bato!
mozda se ljudska prava i krse u iranu, ali, gde se ne krse?!
psydelija

#3197 Re: IRAN

Post by psydelija »

MufljuzMali wrote:a) da li to znaci da neposlusni zasluzuju represiju?
b) kakve veze ima sad bosna sa ovim !?!? znaci slazes se da jedna mala grupa ljudi u iranu odlucuje o vecini?c) e2) niko ne trazi da budes kritican, nego objektivan. pazi, objektivan je nivo iznad. posto ti samo hvalis iran, sam ja primjetio da nemas niti jedan kritican stav o istom, sto znaci da nisi objektivan.
e4) znaci svi kriticno nastrojeni emigranti iz irana su frustriani? oprosti molim te na osnovu cega si ti to zakljucio? e5) "debela manjina" - koja statistika koju ti posjedujes to tvrdi? kolicina ljudi na ulicama ne redstavljaju u mojim ocima debelu manjinu.

a1) ja to ne nazivam represijom, vec prakticno upotreba legalnog zakona.
b1)evo, ne mora bosna... uzecemo primer vb gde ih kraljevska familija handri ko volove u kupus... ne rukovodi samo iranom, vec sve jednom drzavom rukovodi uski krug ljudi... recimo u usa je to deo pentagona, u turskoj - deo generalstaba. za izrael se prica da svaka odluka dolazi iz bazela (ch) i da je vlada u kudsu (jerusalem) marionetska .
e2) objektivnost je relativna stvar... ja sam na X mesta do sada pisao kako je usa super sila za iran... krtitikovao sam taj "muta brak", koji iskreno ne verujem da postoji, ali sam ga osudio na osnovu price forumasa... itd.
- da bi neko o necemu ima kriticno misljenje, treba da dozivi i prezivi puno toga... ja nemam puno iskustva sa iranom i irancima. secanja su mi (pre)lepa... iran nije ratovao vec nekoliko vekova van svojih granica, ljudi su susretljivi, miroljubivi i prilicno zadovoljni sa onim sto imaju... na osnovu antiiranskih medijskih napisa, nemam namere biti kritican, ne samo o iranu, vec ni o venecueli, al kaidi...
e4) o frustrianim emigrantima je moje neko licno iskustva... naravno da tu ima ljudi koji su politicki progonjeni, isledjivani, ljudi koji su radili i rade na podrivanju ustava te zemlje, nezadovoljnika ove i one vrste.., itd.
zna se kako se postupa sa petokolonasima, svuda, pa i u iranu.
e5) pa svet je video da debela manjina protestvuje protiv rezima... recimo, na ulicama je izlazilo kud i kamo manje od 1% od ukupne populacije irana.

- iranski sistem je meni puno prakticniji i delotvorniji od zapadnog, ali i kineskog i ruskog.
- iran je od amerike bolji u svakom segmentu, ali u svakom, mimo nasilja.
- odkud ti to da ja ne zelim da cujem drugacije misljenje mimo mog o iranu? da je tako, ja sa tobom nebi ni pisao.
- shvati, drzava arabom (zapregom) juri zeceve, tj., svaka drzava nad svojim tzv disidentima ima iste metode...
psydelija

#3198 Re: IRAN

Post by psydelija »

gradjevinarstvo!

da li znate...

...da se najstariji iranski gradovi Petrovka, Arkaim i Sintašta (danas u središnjoj Aziji) datiraju prije više od 4000 godina?
...da su najstariji zigurati nicali u dubokoj unutrašnjosti Irana, a ne u Mezopotamiji kako je često uvriježeno?
...da se najveći i najbolje očuvani zigurat Čorga Zanbil nalazi u Iranu?
...da su iranski inženjeri prilikom gradnje Kirove grobnice (529. pr. Kr.) u Pasargadi prvi u povijesti koristili metalne spojnice nalik armaturi i temeljnu izolaciju protiv snažnih potresa?
...da je kraljevska dvorana (apadana) u Perzepolisu imala više konstruktivne stupove odnosno veće raspone od grčkog Artemidinog hrama u Efezu (jednog od "sedam svjetskih čuda") i da je mogla primiti više od 10.000 ljudi?
...da je starovjekovni iranski grad Perzepolis prvi projektiran na temelju strogog ortogonalnog mrežnog plana kojeg se danas često pogrešno pripisuje grčkom urbanistu Hipodamu iz Mileta?
...da su uklesane križne grobnice četiriju iranskih velikih kraljeva u Nakši Rustamu dimenzijama dvostruko veće od sličnog spomenika četirima američkim predsjednicima na planini Rushmore uklesanom 2300 godina kasnije?
...da su iranski inženjeri dvaput premostili Bospor pontonskim mostom i tako spojili Europu s Azijom 2500 godina prije suvremenih graditelja?
...da su iranski inženjeri prokopali Sueski kanal 2300 godina prije Europljana?
...da su drevni Iranci razvili najstariji sustav za navodnjavanje (kanat) koji je proširen i aktivno korišten od Kine do europskih kolonija u Novom svijetu?
...da se u iranskom gradu Gonabadu nalazi najstariji vodospremnik u svijetu (2700 godina) koji je i danas u upotrebi?
...da je starovjekovni iranski grad Bam najveća ikad izgrađena struktura od nepečene opeke?
...da je svod palače u starovjekovnom iranskom gradu Ktezifontu imao veći raspon (26 m) od bilo koje rimske lučne strukture?
...da je iranski fortifikacijski sustav poznat kao Veliki Gurganski zid izgrađen prije 2000 godina dužinom od 195 km duži od Hadrijanovog i Antoninovog zida zajedno odnosno da je drugi najduži sustav takve vrste nakon Kineskog zida?
...da su konstruktivna rješenja za polaganje kupole na kvadratnu bazu (pandantivi) izumljeni u sasanidskom Iranu, a ne u Bizantu kako je često uvriježeno?
...da je Gonbadi Kavus, iranski toranj izgrađen oko 1000. godine, visinom od 72 metra najviši toranj od opeke u svijetu?
...da je iranska Sultanijska kupola druga najviša u svijetu čiji je dizajn izravno utjecao na izgradnju Brunelleschijeve kupole na Firentinskoj katedrali?
...da je Taj Mahal, najprepoznatljiviji simbol Indije, djelo iranskih arhitekata i umjetnika?
...da je iranski samostojeći toranj Milad visinom od 435 metra viši od nekadašnjih njujorških Blizanaca?
...da se čak deset iranskih arhitektonskih zdanja uvrštenih na UNESCO-ov popis materijalne Svjetske baštine nalazi izvan današnjih granica Irana?
simpozijum delirijum

#3199 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

psydelija wrote:
bandini wrote:ti i par kolega stalno izbjegavate ovo pitanje
homoseksualac i pedofil nije isto, mozda ih ti jednako mrzis ali to nije istohomoseksalci su osobe koje svjesno ulaze u seksualni odnos sa osobom istog spola
pedofil je osoba koja seksualno iskoristi dijete
tacka
e sad u iranu se vjesaju pedofili, ne mogu stvarno reci da mi to smeta, jer djeca nisu nista duzna
ali isto tako se vjesaju i pederi, i to nije u redu, bez obzira kome se to svidja ili ne
ljudi nisu nista lose uradili
dakle pederi se isto tako vjesaju kao i pedofili
ili ovo nije tacno???
opet neosnovane optuzbe... nije lepo.
hvala sto si mi objasnio razliku izmedju homica i pedofila. :lol: :-D

homoseksualci si dole ne kaznjavaju smrcu... to su obicno kriminalci koji su ili uhfaceni sa drogom, ili je neko ubistvo po sredi, ili pak pedofilija... znaci, homici se ne ubijaju zato sto vole muskarce, vec zato sto su: ubice, dileri ili pedofili.... prelistaj unazad neke strane, dokumentovali su ljudi sve zapadne marifetluke.
bandini wrote:slazem se za poentu zivota
slazem se i za ameriku, da su varvari
ali ne mogu da se slozim sa tim da tebi ahmedinedzad i trenutni sistem u iranu nije problem i jos da ga velicasiran je nekad bio na visokom stupnju razvoja, a sami su sebi dopustili da im se ovo desi
iran je zemlja u kojoj se konstantno krse ljudska prava
trenutni sistem u iranu je irancima bombona... velika, nadvecinska populacija verno cuva ideju revolucije.
mahmud ahmadinedzad je jedan od retkih, hrabrih i slobodoumnih predsednika danas... :thumbup:
lik me podseca na pokojnog inspektora kolumba. :D
ako je iran nekada bio na visokom stepenu razvoja, danas je na trostruko vecem... svemir bato!
mozda se ljudska prava i krse u iranu, ali, gde se ne krse?!

e dobro sada , ispade Iran raj na zemlji :mrgreen: , ne pretjeruj ! imaju i oni itekako marifetluka i zlostavljanja naroda i korupciju i narkomaniju i svasta nesto
ali ?
istovremeno pod sankcijama je Iran lansirao vec drugi satelit u svemir , Iran pod sankcijama i sabotazama, diverzijama jer ne zaboravimo da su stalno na udaru najmocnijih obavjestajnih sluzbi na planeti koji im zlo cine i ubacuju diverzante i teroriste
cinjenica jeste
vec vise puta receno ;
Iran u zadnjih 100 i kusur godina nije napao nikoga !!
to sto podrzavaju Hamas i Hezbolah ?
proucite malo stivo , obadvije grupe su izabrane u demokratskim izborima pod kontrolom OESC i UN
jedini demokratski izbori u Arapskome svijetu su i bili u Libanu i Palestini , pod medjunarodnom kontrolom
i ja licno se ne slazem s programom tih organizacija i politikom , ali ? jel' demokratija ili nije ??, ali i Hamas i Hezbolah nisu samo "poludjeli teroristi" koji kolju sve zivo naokolo kao sto zapadni mediji izvjestavaju ..( kao sto je i nas je Srpska propaganda predstavila 1992 u Sarajevu da bacamo djecu Srba lavovima u Pionirskoj dolini , da imamo 20 000 000 Mudzahedina i slicno :lol: )
vec imaju jake programe skolstva , zdrastvene zastite , Hezbolah je obnovio uz pomoc Irana cijeli Liban , sva sela i gradove ( bez obzira bili Druzi Hrscani ili Suniti poslije Izraelskoga zlocinackoga bombardovanja )
narod tako zelio i tako dobio na izborima
nisu andzeli kao sto niti jedan politicar ili stranka danas nije cista , ali narod ih je izabrao
Arteta

#3200 Re: IRAN

Post by Arteta »

lovecheck wrote:
Arteta wrote:
sad kapitalizam ne valja
Imaš stranke i glasaj za socijalizam!
Ti stvarno mislis,kada bi te socijalisticke stranke pobijedile da bi kod nas bio socijalizam...
Post Reply