Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#3176 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Termostat je tačan u stepen, probao i testirao.
Skup taj kabl 30KM po metru, ne treba stavljati više od 30w.
- rovac13
#3177 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Snaga je 30w po metru na ovom kablu a ne cijena.piplica wrote:Termostat je tačan u stepen, probao i testirao.
Cijena kabla od 2-3m nije veca od cini mi se 30-ak KM bila.
U skandinaviji ugradjuju kabl snage 50w po metru,to je sad stvar izbora,jaci kabl bolje grije tako,slabiji kabl slabije grije.Ko gdje zivi nek sebi racuna kolki mu je dovoljno.
Ja sam ovim prezadovoljan,radi ko mina,a opet se to nista nije osjetilo na racunu,jer radi samo ponekad.
Kako izgleda tvoj termostat,ovaj kod mene je bas onaj sto se ugradjuje na klime i ne djeluje mi kao toliko precizan kao kod tebe.
- piplica
#3178 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imaš u mojim postovi fotografije gotovog uređaja koji sam sastavio, digitalni koji se da podesiti da na određenom minusu pali/gasi grijač.
Do mene je, nisam dobro gledao, čuo sam da je kod njih 27KM taj grijač.
Čime si ga učvrstio za tacnu?
Do mene je, nisam dobro gledao, čuo sam da je kod njih 27KM taj grijač.
Čime si ga učvrstio za tacnu?
- rovac13
#3179 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Silikonom,ne sjecam se tacno kojim,svako 10-ak cm.
Svi rade nekakvom trakom,ali bojim se da ne bude neka slabija traka pa da se podigne kabl pa da udara ventilator u njeg.
Svi rade nekakvom trakom,ali bojim se da ne bude neka slabija traka pa da se podigne kabl pa da udara ventilator u njeg.
- piplica
#3180 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imaš li neki link da vidim kako trake izgledaju?
- rovac13
#3181 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
NA ovoj slici gore sto sam danas postavio je cini mi se lijepljeno nekakvom trakom.
Evo i ovdje sam vidio slicno.
http://www.klimacold.rs/wp-content/them ... ejac/4.jpg
Bitno da stoji,lijepi cime zelis.Ja sam zalijepio silikonom i onda malo pratio zbog toga sto puno vode tu protice.Nista popustilo nije,i to je to.
Ako taj tvoj nacin fercera,ispod tacne,zasto bi onda mijenjao.
Bitno da stoji,lijepi cime zelis.Ja sam zalijepio silikonom i onda malo pratio zbog toga sto puno vode tu protice.Nista popustilo nije,i to je to.
-
rekla-kazala
#3182 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Dobro kažeš,.. kakav konvertor kad se radi o običnoj grijalici koja se zakači na zid.piplica wrote:Đuro iz TLN, bi rekao "Grohotom se smijem", ljudi nikako da shvate da, bio to koje kakvi konvektor, TA peć ili već šta ovi uređaji troše jako puno struje, to što puše "vrelo" je zato što troši 2kwh el. energije, pa svaka grijalica bi to ugrijala, a ne konvektor od 150km.braca wrote:Centralno grijanje mi je dobro, ali zeleci da se malo uzgrijem dok jos nije pocela sezona, razmisljao sam o tom konvektoru, ali nisam znao nista o tome, pa sam dosta naucio na ovoj temi.
Sukladno tome, osjecam obavezu da sada i ja nekome pomognem, odnosno, posto sam naucio sta je to konvektor i kako radi, dao sam se u potragu i obisao sam haman sve radnje u Sarajevu (Penny, Domod, 4 Connect, Techno Market i drugi), ali nisam nasao nista zadovoljavajuce. Napokom sam u Kerametalu, tamo kada se podje u Kiseljak, nasao "Bosch" konvektor, uzeo sam jedan od 2000 W za 149 KM i montirao ga u sobi od cca 18 m2. Malo me je cudilo sto nema ventilator, ali sam ubrzo spoznao da onaj hladni zrak koji ulazi sa donje strane nakon sto se zagrije preko nekih aluminijskih ploca puse sa gornje strane kao da konvektor ima uradjena dva ventilatora. Kada je ono bilo hladno prije par dana, namjestim prekidac na poziciju izmedju 2 i 3 (od ukupno 6 podioka) i vec za 5 minuta topli zrak udara kao lud i soba je VRELA za manje od 10 minuta, toliko da gasimo konvektor.
Moje iskustvo je da je to odlicna stvar, zaista mi se je dopalo kao "komad trehnike", vrlo funkcionalno i efikasno. Ostaje provjera koliko trosi struje, ali obzirom da nema nikakvu "zarnu nit" koja bi bjesomucnim zagrijavanjem trosila struju, ocekujem da to nije nista strasno niti dramaticno.
Eto, nadam se da sam nekome pomogao na nacin kako je neko drugi meni pomogao kada sam trazio vise informacija o tehnici konvektora.
Spojite ga na uređaj za mjerenje, i nakon 24h, podvucite koja bi bila mjesečna računica.
Zanimljivo je da su bombastičan naziv i reklama jači od argumenata.
Nije nikakvo čudi da je ovaj Sendi Česko (teleshop) težak milijardu maraka.
- rovac13
#3183 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma narodu dzaba govorit.
Ja sam bar 30 puta odgovorio pokusao objasnit ali oni opet dolaze i nanovo sve.
Grijalica vaka naka radijator ta pec konvektor ........svi oni po specifikaciji koliko trose struje toliko griju......znaci isto.......ali ne mozes objasnit on misli ako ima termostat da ce tako manje trosit.
Brate uzmi grijalicu od 30 KM vidi jel ti skupo,ako ti je skupo da dzaba ne bacas pare na konvektor od 200-300 KM za istu stvar samo ljepsu.
Ja sam bar 30 puta odgovorio pokusao objasnit ali oni opet dolaze i nanovo sve.
Grijalica vaka naka radijator ta pec konvektor ........svi oni po specifikaciji koliko trose struje toliko griju......znaci isto.......ali ne mozes objasnit on misli ako ima termostat da ce tako manje trosit.
Brate uzmi grijalicu od 30 KM vidi jel ti skupo,ako ti je skupo da dzaba ne bacas pare na konvektor od 200-300 KM za istu stvar samo ljepsu.
- piplica
#3184 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Dolazi druga klima, pa ce sada biti guzva, moram to nekako drugacije riješiti.rovac13 wrote:NA ovoj slici gore sto sam danas postavio je cini mi se lijepljeno nekakvom trakom.
Ovo je ljepljiva alu folija.
- braca
#3185 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
rekla-kazala wrote:Dobro kažeš,.. kakav konvertor kad se radi o običnoj grijalici koja se zakači na zid.piplica wrote:Đuro iz TLN, bi rekao "Grohotom se smijem", ljudi nikako da shvate da, bio to koje kakvi konvektor, TA peć ili već šta ovi uređaji troše jako puno struje, to što puše "vrelo" je zato što troši 2kwh el. energije, pa svaka grijalica bi to ugrijala, a ne konvektor od 150km.braca wrote:Centralno grijanje mi je dobro, ali zeleci da se malo uzgrijem dok jos nije pocela sezona, razmisljao sam o tom konvektoru, ali nisam znao nista o tome, pa sam dosta naucio na ovoj temi.
Sukladno tome, osjecam obavezu da sada i ja nekome pomognem, odnosno, posto sam naucio sta je to konvektor i kako radi, dao sam se u potragu i obisao sam haman sve radnje u Sarajevu (Penny, Domod, 4 Connect, Techno Market i drugi), ali nisam nasao nista zadovoljavajuce. Napokom sam u Kerametalu, tamo kada se podje u Kiseljak, nasao "Bosch" konvektor, uzeo sam jedan od 2000 W za 149 KM i montirao ga u sobi od cca 18 m2. Malo me je cudilo sto nema ventilator, ali sam ubrzo spoznao da onaj hladni zrak koji ulazi sa donje strane nakon sto se zagrije preko nekih aluminijskih ploca puse sa gornje strane kao da konvektor ima uradjena dva ventilatora. Kada je ono bilo hladno prije par dana, namjestim prekidac na poziciju izmedju 2 i 3 (od ukupno 6 podioka) i vec za 5 minuta topli zrak udara kao lud i soba je VRELA za manje od 10 minuta, toliko da gasimo konvektor.
Moje iskustvo je da je to odlicna stvar, zaista mi se je dopalo kao "komad trehnike", vrlo funkcionalno i efikasno. Ostaje provjera koliko trosi struje, ali obzirom da nema nikakvu "zarnu nit" koja bi bjesomucnim zagrijavanjem trosila struju, ocekujem da to nije nista strasno niti dramaticno.
Eto, nadam se da sam nekome pomogao na nacin kako je neko drugi meni pomogao kada sam trazio vise informacija o tehnici konvektora.
Spojite ga na uređaj za mjerenje, i nakon 24h, podvucite koja bi bila mjesečna računica.
Zanimljivo je da su bombastičan naziv i reklama jači od argumenata.
Nije nikakvo čudi da je ovaj Sendi Česko (teleshop) težak milijardu maraka.
I ja se grohotom smijem, u svakoj sobi na zidu na kojem su mi radijatori centralnog grijanja, imam po 25-30 clanaka po gusanom radijatoru, a konvektor sam uzeo samo malo da mi carapice ne povuku vlagu ono par dana dok je bilo hladno, a nisu bili pustili (centralno) grijanje. Baš je zima kad je hladno.
- manekenka u penziji
#3186 Re: Odg: grijanje na struju , da ili ne....?
I mi smo uzeli isti, samo je bio na akciji pa smo ga platili 130 KM. Cilj je da drži temperaturu sobe u kojoj beba spava. Dakle, koristi se samo navečer, jer beba po danu spava u dnevnom boravku.braca wrote:Centralno grijanje mi je dobro, ali zeleci da se malo uzgrijem dok jos nije pocela sezona, razmisljao sam o tom konvektoru, ali nisam znao nista o tome, pa sam dosta naucio na ovoj temi.
Glavno grijanje je centralno, imamo i kamin za prelazni period. Kamin je na donjem spratu i on nam grije dnevnu, kuhinju i trpezariju. Centralno grije naravno sve sobe ali samo dok se lozi, tako da nam nema neku funkciju navečer, pa je stoga kupljen konvektor.
Ne bi bilo lose kada bi napisao koliko vise struje ti je došlo za period korištenja, ja cu to svakako uciniti s prvim računom.
- piplica
#3187 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
To je lako izračunati, prati koliko u prosjeku dugo bude uključen, 1h=60min, kada vidič koliko radi odprilike za jedan sat pomnožiš sa brojem sati i dobiješ koliko ti potroši, puta cijena po kw/h.
Npr, ako u toku 1h, radi 25min, ostalo je isključen, 25minx10h (ako je aktivan 10h), jeste 250min/60=4.1h.
Cijena srednje tarife je 12 kpf, što je oko 0.5KM dnevno, ili 15KM mjesečno za taj konvektor.
Jako bitno za malu bebu ne grijati više od 22c.
Npr, ako u toku 1h, radi 25min, ostalo je isključen, 25minx10h (ako je aktivan 10h), jeste 250min/60=4.1h.
Cijena srednje tarife je 12 kpf, što je oko 0.5KM dnevno, ili 15KM mjesečno za taj konvektor.
- braca
#3188 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala ti za ovu ohrabrujucu kalkulaciju, nisam se bavio time jer mi nije bilo potrebno, no sada cu provjeriti i ako je tacna to znaci da trosoban stan mozemo grijati sa konvektorima za aproksimativno (naglasavam "aproksimativno") 150 KM.
- drug_profi
#3189 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mozda watmetar kupiti (30KM u Obiju) pa prvo pristaviti na jedan kovertor desetak dana da se dobije preciznija potrosnja.
...s tipfeler masine...
...s tipfeler masine...
- rovac13
#3190 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako je moja potrosnja na 85m2 odlicno izolovanih od 15 do 60km mjesecno,a grijem se toplotnom pumpom onda je logicno da bi za konvektore dosli 60 do 250km struje zavisno koji mjesec.Ali ako izolacija nije kao kod mene onda sigurno vise.Razlika je otprilike 4:1
- manekenka u penziji
#3191 Re: Odg: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala ti puno na računici. Bas cu da vidim koliko se cesto pali, pravo me sad interesuje.piplica wrote:To je lako izračunati, prati koliko u prosjeku dugo bude uključen, 1h=60min, kada vidič koliko radi odprilike za jedan sat pomnožiš sa brojem sati i dobiješ koliko ti potroši, puta cijena po kw/h.
I da, držimo temperaturu na 22° a to je na ovom konvektoru podiok 2 od ukupnih 6.
- piplica
#3192 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sve je to super sada, kada je vani +15-20, a nocu oko 8-10c, problem dolazi kada je potrebno da radi 15+ sati dnevno.braca wrote:Hvala ti za ovu ohrabrujucu kalkulaciju, nisam se bavio time jer mi nije bilo potrebno, no sada cu provjeriti i ako je tacna to znaci da trosoban stan mozemo grijati sa konvektorima za aproksimativno (naglasavam "aproksimativno") 150 KM.
Naravno da treba uzeti u obzir i izolaciju kako spomenu @rovac13, te i wattmetar nije loše rješenje, ne treba mjeriti 10 dana, dovoljno je i 24h, pa se dobije orijentaciona potrošnja na mjesečnoj osnovi.
Da se razumijemo, ovdje vam je svima 1:1, znači sa lošijom izolacijom do onda ide i na 2:1 u odnosu uloženo dobijeno, da je jeftino grijati se na struju na ovaj način NIJE, da je tako ne bi samo Mitsu prodao na hiljade komada TP u skandinavskim zemljama, ipak su oni među najpismenijim stanovništvom, i nema izmišljanja tople vode.
Za kratke periode to nije strašno, ali dugoročno gledano, klasična grijalica (čitaj konvektor sa napuhanom reklamom), pojede jednu prosječnu TP za sezonu grijanja, govorim iz vlastitog primjera.
Neka je osrednja potrošnja, oko 250KM mjesečno za 60m2, a veća je, 250x6=1500KM.
Osrednji model TP za grijanje 1200KM, onih 300KM vam ode za godišnje grijanje i hlađenje sa TP.
Znači za jednu godinu korištenja, TP vam dođe gratis.
Sretno.
- piplica
- manekenka u penziji
#3194 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Samo da javim da mi je dosao za pola mjeseca koristenja konvektora, 8 sati dnevno, veci racun za 5KM.
- piplica
#3195 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
od mnogo faktora to zavisi, kolika je temp u sobi kada je iskljucen konvektor, kakva je izolacija....itd.manekenka u penziji wrote:Samo da javim da mi je dosao za pola mjeseca koristenja konvektora, 8 sati dnevno, veci racun za 5KM.
vidjet cemo kada zazimi kako ce raditi.
- rovac13
#3196 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja ti cestitam od sveg srca,takvu izolaciju u svom zivotu nisam vidio.manekenka u penziji wrote:Samo da javim da mi je dosao za pola mjeseca koristenja konvektora, 8 sati dnevno, veci racun za 5KM.
Koliki je konvektor i koliki prostor grije ???
Ako je za 15 dana potrosio 33.5 kw struje.
Odnosno svaki dan potrosi 2kwh struje .
Konvektor od 2 kw znaci u toku dana bi radio 1 sat ostalih 23 sata nebi radio,aferim
Mislim da pasivna kuca zahtijeva vise toplote
Zamisli da imas umjesto konvektora klimu,potrosili bi 1 ili 1,5 KM
-
sabanss
#3197 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne znam sta je cudno, pa bilo je lijepo vrijeme sa 25 stepeni vani unazad pet dana?
Po ovome sam ja potrosio 0 KM, nisam grijanje ni pustao u pogon
Po ovome sam ja potrosio 0 KM, nisam grijanje ni pustao u pogon
- Nisrin
#3198 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene je jako dobra izolacija u kuci- zidovi su sami od sebe debeli oko 1 m, dobra je i stolarija...konvektor mi zagrije prostoriju, kuhinjicu u i wc za cca 6-7 minuta, isto je u poitanju Boshov, i prosle godine mi je racun dosao 170 KM, iako smo ga poalili samo 3-4h dnevno...Inace nam dolazi 40KM bez grijanja!
Ne znam kako je nekome moglo doci 5 KM vise, ipak to vuce struju... blago se vama! Ocekujem racune 250-300KM za struju, iako cemo ga opet paliti 6-7h dnevno, u prosjeku jer nismo tu po cijeli dan...
Ne znam kako je nekome moglo doci 5 KM vise, ipak to vuce struju... blago se vama! Ocekujem racune 250-300KM za struju, iako cemo ga opet paliti 6-7h dnevno, u prosjeku jer nismo tu po cijeli dan...
- manekenka u penziji
#3199 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sobica od 15 m2. Imamo odlicnu fasadu ali je igrom slucaja ova sobica (samo ova) uradena stiroporom i iznutra (sto ne bih nikome preporucila jer je ljeti pakao unutra).
Temperatura je ovo pola mjeseca bila idealna tako da se konvektor palio otprilike oko 6min na svako sat (koliko sam mogla da upratim). Izmedu ostalog, soba nije pregrijavana jer kao sto sam prije vec pisala, potrebno je samo da odrzava mlaku temperaturu od 21° dok beba spava.
Ne znam sto su se pojedinci upalili kao kutnjaci.
Edit: posto mi se upucuju cestitke (hvala) a da se nisu ni procitali moji postovi, da opet napomenem da konvektor radi samo 8 sati dnevno.
Temperatura je ovo pola mjeseca bila idealna tako da se konvektor palio otprilike oko 6min na svako sat (koliko sam mogla da upratim). Izmedu ostalog, soba nije pregrijavana jer kao sto sam prije vec pisala, potrebno je samo da odrzava mlaku temperaturu od 21° dok beba spava.
Ne znam sto su se pojedinci upalili kao kutnjaci.
Edit: posto mi se upucuju cestitke (hvala) a da se nisu ni procitali moji postovi, da opet napomenem da konvektor radi samo 8 sati dnevno.
Last edited by manekenka u penziji on 25/10/2014 10:35, edited 1 time in total.
- rovac13
#3200 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam u ovom mjesecu malo palio klime na grijanje racun za struju 40KM.
Mjesec prije tog nisam palio grijanje a racun za struju bio 45 KM
Znaci ispade da klime proizvode struju
Sto bi se reklo,ako vam dodje 10 KM vise struje ne mozete znat da li ste u tom mjesecu oprali vise garderobe ili sudja,ili ste se cesce tusirali ili ispekli vise vecera
.
Ako zelite da znate koliko vam je potrosio konvektor,klima ili nesto trece onda uzmete ovo
http://conrad.ba/product_mjerni-uredjaj ... 2147485391
Sve ostalo su nagadjanja
Mjesec prije tog nisam palio grijanje a racun za struju bio 45 KM
Znaci ispade da klime proizvode struju
Sto bi se reklo,ako vam dodje 10 KM vise struje ne mozete znat da li ste u tom mjesecu oprali vise garderobe ili sudja,ili ste se cesce tusirali ili ispekli vise vecera
Ako zelite da znate koliko vam je potrosio konvektor,klima ili nesto trece onda uzmete ovo
http://conrad.ba/product_mjerni-uredjaj ... 2147485391
Sve ostalo su nagadjanja