Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#3176 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

Ma to je do tebe, velike ti ruke, a vjerovatno i sake. :D
dzeko1

#3177 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dzeko1 »

Ako neko zna, koliko kosta zamjena karika na golfu 2, 1.6 tdi,51kw, da se malo osvjezi motor?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3178 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

dzabe ti mijenjat karike kad su stubline ovalne i potrosene....
Kataklinger

#3179 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Postavljao sam nedavno pitanje za silikonski sprej ovdje (gdje kupiti) ali ne upitah za savjet li iskustvo onih koji su ga koristili za neutralisanje škripanja, piskutanja i cviljenja plastike i tapacirunga u autu. Planirao sam njim našpricat pomenute dijelove u autu, jer je zbog stavljanja folije na stakla skidana plastika, i nakon toga osjetim povremeno jebuckanje i paranje ušiju....Međutim, pročitah negdje da postoji mogućnost da kad je toplije da se taj sprej istopi i razlije između plastika. Jest da idu hladniji dani, ali šta kad prođe zima? Treba mi neko permanentno rješenje za fiksiranje tapacirunga, plastike i svega unutar auta šo bi moglo dovest do neugodnih zvukoFa tokom vožnje...
quarterback

#3180 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

Kataklinger wrote:Postavljao sam nedavno pitanje za silikonski sprej ovdje (gdje kupiti) ali ne upitah za savjet li iskustvo onih koji su ga koristili za neutralisanje škripanja, piskutanja i cviljenja plastike i tapacirunga u autu. Planirao sam njim našpricat pomenute dijelove u autu, jer je zbog stavljanja folije na stakla skidana plastika, i nakon toga osjetim povremeno jebuckanje i paranje ušiju....Međutim, pročitah negdje da postoji mogućnost da kad je toplije da se taj sprej istopi i razlije između plastika. Jest da idu hladniji dani, ali šta kad prođe zima? Treba mi neko permanentno rješenje za fiksiranje tapacirunga, plastike i svega unutar auta šo bi moglo dovest do neugodnih zvukoFa tokom vožnje...
vidjeh juce taj sprej - liqui molly u auto centru skoljic, kada krenes od interexa stup prema aerodromu pa sa lijeve strane crvena kuca uz cestu, 50m prije onog lakat skretanja za aerodromsko
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3181 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Kataklinger wrote:Postavljao sam nedavno pitanje za silikonski sprej ovdje (gdje kupiti) ali ne upitah za savjet li iskustvo onih koji su ga koristili za neutralisanje škripanja, piskutanja i cviljenja plastike i tapacirunga u autu. Planirao sam njim našpricat pomenute dijelove u autu, jer je zbog stavljanja folije na stakla skidana plastika, i nakon toga osjetim povremeno jebuckanje i paranje ušiju....Međutim, pročitah negdje da postoji mogućnost da kad je toplije da se taj sprej istopi i razlije između plastika. Jest da idu hladniji dani, ali šta kad prođe zima? Treba mi neko permanentno rješenje za fiksiranje tapacirunga, plastike i svega unutar auta šo bi moglo dovest do neugodnih zvukoFa tokom vožnje...
Pur pjenu i gruvaj. :mrgreen:
NediM17

#3182 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

bitanga_sa_otesa wrote:dzabe ti mijenjat karike kad su stubline ovalne i potrosene....
Sta je tu rjesenje BitaNJgo? :D

Specijala stublina i karika, ili dvicina ima kosuljice stublina?

I je li normalno da karika poprimi specifican oblik, tj. da bude izuvijana kada se skine? Je li to podrazumijevas pod ovalnim oblikom? I takodjer, je li se ta pojava desava samo na izlaufanim motorima, ili na svim?

Pitam tek onako, cisto informativno, da te malo maltretiram. :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#3183 Re: Pitamo Mehanicare ?

konektovan wrote:
Pur pjenu i gruvaj. :mrgreen:

Image
NediM17 wrote:
Sta je tu rjesenje BitaNJgo? :D

Specijala stublina i karika, ili dvicina ima kosuljice stublina?

I je li normalno da karika poprimi specifican oblik, tj. da bude izuvijana kada se skine? Je li to podrazumijevas pod ovalnim oblikom? I takodjer, je li se ta pojava desava samo na izlaufanim motorima, ili na svim?

Pitam tek onako, cisto informativno, da te malo maltretiram. :mrgreen:
rjesenje je aida komerc ili trgosirovina...kome se isplati vise pravit te trulje???
na svim autima vremenom stubline postaju ovalne jer klipnjaca uvijek gura/vuce klip samo u 2 smjera-rjesenje je busenje stublina na mjeru koja zadovoljava 1-2 speciala...takodjer onda trebaju klipovi i karike 1 ili 2 specijala
strucnjak_kofol

#3184 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by strucnjak_kofol »

steta golfa bacit ,ko lampa je , tek je 500 k presao ,doduse na satu 220k i trosi litar ulja na 1000 km ,al malo se to zadihtuje i moze jos kolko hoces :D zamjeni covjeku karike ,pa nek mu trosi pola litre na 1000 , ima ona prica , vele u knjizici od golfa 2 pise da je normala potrosnja ulja 1l na 1000 km ,znas kolko me likova ubjedjivalo da je to tako... :-D
bitanga_sa_otesa

#3185 Re: Pitamo Mehanicare ?

a niko knjizice nema :D
quarterback

#3186 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

bitanga_sa_otesa wrote:a niko knjizice nema :D
imao ja i tjesio se da je tako dok mi na kraju covjek nije rekao - ZAMJENI KARIKE!

:lol:
HB_BHF

#3187 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by HB_BHF »

Ima li ovdje autoelektričara? :D
U kvaru mi je jedan parking senzor (prednji), pa zbog toga ne radi cijeli sistem. Je li moguće nekako naštimati da rade samo zadnji parking senzori jer prednji mi ionako ne trebaju?
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#3188 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Zdravo, evo dobio sam neku ponudu za alu felge, velicina je 16, posto se bas i ne razumijem oko tih dimenzija, interesuje me da li bi odgovarale na Renault Clio, 2002 1.5 dCi, 65KS, i koja bi bila najbolja velicina guma? Hvala lijepo :)
Nabucco

#3189 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Nabucco »

Leon16v wrote:Zdravo, evo dobio sam neku ponudu za alu felge, velicina je 16, posto se bas i ne razumijem oko tih dimenzija, interesuje me da li bi odgovarale na Renault Clio, 2002 1.5 dCi, 65KS, i koja bi bila najbolja velicina guma? Hvala lijepo :)
Mislim da ne bi smio ici sa visinom gume vecom od 45 eventualno 50...
Bakir1

#3190 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

195/45 16 ili 205/45 16 bilo kako bilo guma je uzasno niska i uzasno skupa, kombinacija prvog faktora na nasim cestama je u korelaciji sa drugim....
I kada stavis 16 onda ce ici opruge a sa njima i auto dole...
Razmisli skup je to sport
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#3191 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Bakir1 wrote:195/45 16 ili 205/45 16 bilo kako bilo guma je uzasno niska i uzasno skupa, kombinacija prvog faktora na nasim cestama je u korelaciji sa drugim....
I kada stavis 16 onda ce ici opruge a sa njima i auto dole...
Razmisli skup je to sport
Ma jedan covjek mi ponudio culi se samo preko telefona, 16ke felge i Dunlop gume na njima dodju, ali ne znam koja je dimenzija guma, a cijena mi je ok, kaze da su skoro nove gume, 300 km trazi.
530i

#3192 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Nešto mi je sumnjiva ta cijena, imajući u vidu koliko koštaju samo gume. Na Clio idu 195-50-15 pa se po tome možeš ravnati, sve veće od ovih 15-ki ja ne bih stavljao, a ti kako hoćeš...
mahalas505

#3193 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

HB_BHF wrote:Ima li ovdje autoelektričara? :D
U kvaru mi je jedan parking senzor (prednji), pa zbog toga ne radi cijeli sistem. Je li moguće nekako naštimati da rade samo zadnji parking senzori jer prednji mi ionako ne trebaju?
Zar ne mozes potraziti kakav zamjenski na netu(ebay,...)?
HB_BHF

#3194 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by HB_BHF »

mahalas505 wrote: Zar ne mozes potraziti kakav zamjenski na netu(ebay,...)?
Pravo da ti kažem, ne znam koji trebam naručiti. Ima ih milion na ebayu, i plus još to dok dođe treba 2-3 mjeseca po običaju.
Iz ovlaštenog servisa mi kažu 170 KM :-)
basicm

#3195 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

mahalas505 wrote:
HB_BHF wrote:Ima li ovdje autoelektričara? :D
Zar ne mozes potraziti kakav zamjenski na netu(ebay,...)?
Ne znam koje auto je u pitanju, kod mene bilo isto, ja sam dijagnostikom iskljucio prednje i zadnji rade ok. Najbolje procitaj broj sa jednog koji je lako skinuti i znaces koji je. I na otpadima ih ima.
mahalas505

#3196 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

HB_BHF wrote:
Pravo da ti kažem, ne znam koji trebam naručiti. Ima ih milion na ebayu, i plus još to dok dođe treba 2-3 mjeseca po običaju.
Pa uzmi iz kakvog shopa da nije iz Kine(negdje zi EU), jeste vjerovatno slicna roba :D za malo vecu cjenu, ali je isporuka dosta brza. Nadjes koja je oznaka tog orginalnog senzora i po tome onda trazis.
HB_BHF

#3197 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by HB_BHF »

basicm wrote: Ne znam koje auto je u pitanju, kod mene bilo isto, ja sam dijagnostikom iskljucio prednje i zadnji rade ok. Najbolje procitaj broj sa jednog koji je lako skinuti i znaces koji je. I na otpadima ih ima.
Passat B6. Znači može se isključiti? Otići ću onda vidjeti sutra nekog sa dijagnostikom da mi to riješi, a ako kad naletim na originalni senzor, ugradit ću ga i to je to.
530i

#3198 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Za Passata 6-icu nije to skupo u ovlaštenom, nadam se da ne štediš na drugim stvarima...
preludezalude

#3199 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

HB_BHF wrote:
Ja svako malo vremena narucujem nesto sa ebay-a i nikad nije trebalo vise od 9 dana dok dobijem u ruke.
HB_BHF

#3200 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by HB_BHF »

530i wrote:Za Passata 6-icu nije to skupo u ovlaštenom, nadam se da ne štediš na drugim stvarima...
Ne štedim na drugim stvarima, naprotiv, redovno održavam auto. Ali ne dam vala 170 KM za senzor. Auto sam kupio 2010. godine u Njemačkoj i ni tad nisu radili. Znači 5 godina ih nisam koristio, ali eto sad mi neki ćeif :D. Otići ću do električara da vidi može li ovo da se samo zadnji uključe ili ću vidjeti negdje na auto otpadu ima li polovan. Nije mi to baš toliko bitno, kao što rekoh, više ćeif :D.
preludezalude wrote: Ja svako malo vremena narucujem nesto sa ebay-a i nikad nije trebalo vise od 9 dana dok dobijem u ruke.
Fakat ja ne naručujem često, možda svega nekih 10-ak puta. Uvijek mi je trebalo najmanje mjesec dana da stigne paket, a čekao sam i do 3 mjeseca. Doduše, naručivao sam uvijek iz Kine, Hong Konga i tako tih dalekih zemalja :D. Možda iz EU stigne brže...
Post Reply