Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- ultima_palabra
#3176 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Off topic...Komšić izabran glasovima građana na izborima, Selman, Radivojević i ostali uvaljeni na fotelje zbog ispunjavanja nacionalnih kriterija...ogromna razlika 
- buzzer
#3177 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ti i dozer ste mi medju drazim diskutantima i nije mi bila namjera ismijavati vas. a o ulasku u otvorene sukobe niti govora. ako si tako percipirao moj post ja se izvinjavam. medjutim, vas dvojica prednjacite u necemu sto mi jako smeta, i zato sam bio provokativan. bas kao da smo presisali sloveniju, napredujemo dzinovskim koracima, sve nam potaman, ali, posto imamo bogatu ponudu na izbor, hajmo malo izvoljevti, hajmo to izbrusiti...draganbl wrote:Znači, ne vidim razlog zašto ismijavaš forumaše koji žele konkretne odgovore na konkretna pitanja o politici Naše stranke, poredeći njihova pitanja sa glupostima kao što su kravate i ženske noge.
Jednom sam ti blagonaklono skrenuo pažnju da ne ulaziš u otvorene sukobe sa forumašima bez potrebe. Ponovo si to uradio, ničim izazvan. I ponovo ti blagonaklono skrećem pažnju: Nemoj ulaziti u otvorene sukobe sa forumašima bez potrebe. Ništa time nećeš postići.
ne zelim reci da su vasa pitanja nevazna, ali pretjerujete. na pola od ovih tvojih 10 pitanja je odgovoreno, neka mozda za ns nisu relevantna, a na neka mozda i nemaju odgovore u ovom trenutku. i sta sad? zadrzati postojecu vlast koja ne da ima sve moguce odgovore, nego ih ni u snu ne mozes ni upitati. jer oni su tu samo da brane jedne od drugih. i, po meni najvaznije, ko ti garantuje da, cak i kad bi se pojavila stranka koja ce dovoljno precizno odgovoriti na sva tvoja pitanja, da ce ista po preuzimanju vlasti mrdnuti polnim organom da nesto od obecanog realizuje? politicara ne mozes procjeniti po obecanom, nego po ucinjenom. zato se izbori i odrzavaju svako cetiri godine da glasaci imaju priliku procjeniti da li su dobili ono sto su glasovima platili. ponavljam, glasometar je sasvim dobar i dovoljan nacin za utvrdjivanje podudarnosti stavova glasaca sa politickim partijama, a i tamo nema detalja tipa Na koji način NS misli riješiti pitanje uticaja dijaspore?
a da ne spominjem tvoju tvrdnju da je nasoj stranci neophodna podrska izmedju ostalih i borackih udruzenja i vjerskih zajednica...? kako zamisljas patkovica i curguza da zajedno podrze stranku koja je cista suprotnost ciljevima za koje su se ovi borili? ili kako zamisljas podrsku reisa ns koja je bila najglasnija u osudama uvodjenja islamske vjeronauke u vrtice? kako privoliti kardinala da se skupa sa ns zalozi za zastitu prava i sloboda homosexualaca?...
program ns + manifest + ova tema sasvim su dovoljno informativni zainteresiranim za glasanje protiv trenutne vlasti.
ostatak motivacije cini vjera u ljude. ja u ove vjerujem sve dok me ne iznevjere. nemaju oraha u dzepu, svi vidjeniji su situirani i uspjesni u svojim primarnim poslovima, mogu zivjeti gdje hoce, ali oni hoce uciniti vlastitu zemlju ugodnom za zivot. meni vise motivacije ne treba.
- Dozer
#3178 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Izgleda da ni ti, Buzzeru, nisi bas pomno pratio moje postove, inace bi upratio da sam ja davno rekao da je NS moj izbor.
Da trenutnu vlast treba skidati - treba, i to bez ikakve daljnje diskusije. Tu stvarno nema ama bas nikakvih razloga za dvoumljenje ili troumljenje. Treba da idu dole, i tu je kraj.
Ali, zar ovaj forum i ne sluzi upravo da se razjasne nase, glasacke nedoumice?
Ako ce se diskusije svoditi na floskule, a na konkretna pitanja ljude upucivati na manifeste, deklaracije, web site i sl., onda temu nije trebalo ni otvarati jer je na taj nacin samo kontraproduktivna.
Glasometar je OK, medjutim, ipak nedovoljan za bilo sta. Pa meni je ispalo da mi je SBB najidealniji izbor, a to je = nigdje veze s pamecu. To je partija koja se jasno deklarisala kao Bosnjacka, sto ce reci - opet etnicka. A vecina nas ovdje, na ovom forumu, se vise nego ocito gnusa etnickih stranaka.
Da trenutnu vlast treba skidati - treba, i to bez ikakve daljnje diskusije. Tu stvarno nema ama bas nikakvih razloga za dvoumljenje ili troumljenje. Treba da idu dole, i tu je kraj.
Ako ce se diskusije svoditi na floskule, a na konkretna pitanja ljude upucivati na manifeste, deklaracije, web site i sl., onda temu nije trebalo ni otvarati jer je na taj nacin samo kontraproduktivna.
Glasometar je OK, medjutim, ipak nedovoljan za bilo sta. Pa meni je ispalo da mi je SBB najidealniji izbor, a to je = nigdje veze s pamecu. To je partija koja se jasno deklarisala kao Bosnjacka, sto ce reci - opet etnicka. A vecina nas ovdje, na ovom forumu, se vise nego ocito gnusa etnickih stranaka.
- Suti i trpi
#3179 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Dozer
Imam gotovo identicne principe i zelje kao i ti, ali se ovdje ne radi o nama, nego se radi o (vecinskoj) volji jednog naroda. Ja bih volio da oni zele isto sto ja i ti, ali ne zele, a ja im svoju volju ne zelim nametat. Oni imaju potpuno pravo da odlucuju o svojoj sudbini, a mi ako smo moralni i principijelni, ne trebamo se mjesat u njihove zelje i principe sve do one tacke dok nas ne pocnu ugrozavt. Ovdje se radi o tome da Bosnjaci namecu svoju volju hrvatskom narodu.
Kakvu to poruku salje hrvatskom narodu?
Kakvu to poruku salje srpskom narodu ako se sutra odreknu entitetskog glasanja?
Kako da ova drzava ide naprijed kada se Srbi i Hrvati opravdano (dokaz Komsic i preglasavanje Hrvata u federalnom parlamentu) plase bosnjackog glasackog potencijala?
Moje je misljenje da je kljuc opstanka i napretka ove drzave TOLERANCIJA, postovanje i uvazavanje volje svih naroda. To je jedini nacin da se potisnu aveti proslosti i da konacno pocnemo zivit normalno bez konstantni svadja, sukoba i hronicnog nezadovljstva.
Demokratija je ustvari vladavina jaceg... Po toj logici, volja hrvatski politicara je potpuno nebitna. Srbi i Bosnjaci su u centru paznje, rjesenje se zasniva na njihovom dogovoru, dok su Hrvati pomocni igrac kojeg niko ne uzima za ozbiljno. To nije dobro, takav pristup vecine prema manjini nije dobar za ovu drzavu. U to cvrsto vjerujem.
Da su kojim slucajem Hrvati najbrojniji narod i da Bosnjacima i Srbima izaberu Dzerarda Selmana i Desnicu Radivojevica... Sta mislis kako bi Bosnjaci i Srbi reagovali?
Treba stvarat atmosferu da svi gradjani shvate besmislenost etnicke politike i da dodjemo do normalnog rjesenja. Zbog toga smatram da su jedino gradjanske stranke nada za drzavu bez aparthejda i segregacije. Ako nacionalisti ostanu jos 10ak godina na vlasti, mislim da ce suzivot u BiH postat nemoguca misija. Mrznja i averzija jednih prema drugim konstantno raste i bice jako jako tesko osvjestit ovaj narod i izbacit mrznju iz njihovih mozgova. Mene veliki broj Bosnjaka na ovom forumu smatra cetnikom, jer se ne potcinjavam bosnjackoj volji, jer NISAM Desnica Radivojevic... Takvo razmisljanje preovladava kod velikog broja ljudi u ovoj drzavi. To nije dobro, tome se mora stati u kraj, ako zelimo da zivimo u normalnoj BiH, gdje ce se svako osjecati slobodno, gdje drugaciji nece biti ugrozen i gdje ce svako imat pravo na svoje misljenje.
Imam gotovo identicne principe i zelje kao i ti, ali se ovdje ne radi o nama, nego se radi o (vecinskoj) volji jednog naroda. Ja bih volio da oni zele isto sto ja i ti, ali ne zele, a ja im svoju volju ne zelim nametat. Oni imaju potpuno pravo da odlucuju o svojoj sudbini, a mi ako smo moralni i principijelni, ne trebamo se mjesat u njihove zelje i principe sve do one tacke dok nas ne pocnu ugrozavt. Ovdje se radi o tome da Bosnjaci namecu svoju volju hrvatskom narodu.
Kako da ova drzava ide naprijed kada se Srbi i Hrvati opravdano (dokaz Komsic i preglasavanje Hrvata u federalnom parlamentu) plase bosnjackog glasackog potencijala?
Moje je misljenje da je kljuc opstanka i napretka ove drzave TOLERANCIJA, postovanje i uvazavanje volje svih naroda. To je jedini nacin da se potisnu aveti proslosti i da konacno pocnemo zivit normalno bez konstantni svadja, sukoba i hronicnog nezadovljstva.
Demokratija je ustvari vladavina jaceg... Po toj logici, volja hrvatski politicara je potpuno nebitna. Srbi i Bosnjaci su u centru paznje, rjesenje se zasniva na njihovom dogovoru, dok su Hrvati pomocni igrac kojeg niko ne uzima za ozbiljno. To nije dobro, takav pristup vecine prema manjini nije dobar za ovu drzavu. U to cvrsto vjerujem.
Vise nego imbecilno. Posteno bi bilo da jedino HRVATI mogu birat HRVATSKOG clana predsjednistva. Zar zaista smatras da je posteno da Bosnjaci biraju hrvatskog clana predsjednistva?E pa, ako su etnicari htjeli tako, onda su fulili da u Ustav ugrade i dio koji bi rekao: "Za HR clana predsjednistva BiH se moze kandidovati i biti izabran samo neko iz redova HDZ-a, za Srpskog iz redova SDS-a, a za Bosnjackog iz redova SDA". Nije li ovo imbecilno? Naravno da jeste, i to znamo i ti i ja, a i svi ostali.
Da su kojim slucajem Hrvati najbrojniji narod i da Bosnjacima i Srbima izaberu Dzerarda Selmana i Desnicu Radivojevica... Sta mislis kako bi Bosnjaci i Srbi reagovali?
Slazemo se u potpunosti. Ali ko smo ja i ti da Hrvatima namecemo SVOJU volju?E sad, to sto su mentalni sklopovi ljudi u BiH toliko isprani pa misle da ce sutra jesti zlatnim (etnickim) kasikama ako imaju "svog" clana u nakaradi od predsjednistva, to je vec stvar upravo tih pojedinacnih mentalnih sklopova.
Svi smo svjedoci da ni jednom narodu u BiH nije ni za mrvu bolje zato sto imamo tri umjesto jednog predjsednika (kao svaka normalna drzava). Dapace, svima je sve gore i gore, jer pored ta tri ETNICKA predsjednika, koje svi mi placamo ZAJEDNO, placamo i sve njihove pratece budalastine, administracije, putovanja, supljiranja na sve strane, itd. itd.
Treba stvarat atmosferu da svi gradjani shvate besmislenost etnicke politike i da dodjemo do normalnog rjesenja. Zbog toga smatram da su jedino gradjanske stranke nada za drzavu bez aparthejda i segregacije. Ako nacionalisti ostanu jos 10ak godina na vlasti, mislim da ce suzivot u BiH postat nemoguca misija. Mrznja i averzija jednih prema drugim konstantno raste i bice jako jako tesko osvjestit ovaj narod i izbacit mrznju iz njihovih mozgova. Mene veliki broj Bosnjaka na ovom forumu smatra cetnikom, jer se ne potcinjavam bosnjackoj volji, jer NISAM Desnica Radivojevic... Takvo razmisljanje preovladava kod velikog broja ljudi u ovoj drzavi. To nije dobro, tome se mora stati u kraj, ako zelimo da zivimo u normalnoj BiH, gdje ce se svako osjecati slobodno, gdje drugaciji nece biti ugrozen i gdje ce svako imat pravo na svoje misljenje.
- Suti i trpi
#3180 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nasa stranka, NSP i Stranka kokuza su jedine gradjanske stranke u BiH. U rad LDPa nisam dobro upoznat, tako da ih nebi komentariso...Mizanfil wrote:Па које грађанске странке, молим те??? СДП, можда? Па управо си говорио о угрожавању права хрватског народа које чине ти тзв. "мултиетничари"! Па они не поштују права једног народа да изабере свог представника а не СДА!Suti i trpi wrote:Treba stvarat atmosferu da svi gradjani shvate besmislenost etnicke politike i da dodjemo do normalnog rjesenja. Zbog toga smatram da su jedino gradjanske stranke nada za drzavu bez aparthejda i segregacije. Ako nacionalisti ostanu jos 10ak godina na vlasti, mislim da ce suzivot u BiH postat nemoguca misija. Mrznja i averzija jednih prema drugim konstantno raste i bice jako jako tesko osvjestit ovaj narod i izbacit mrznju iz njihovih mozgova. Mene veliki broj Bosnjaka na ovom forumu smatra cetnikom, jer se ne potcinjavam bosnjackoj volji, jer NISAM Desnica Radivojevic... Takvo razmisljanje preovladava kod velikog broja ljudi u ovoj drzavi. To nije dobro, tome se mora stati u kraj, ako zelimo da zivimo u normalnoj BiH, gdje ce se svako osjecati slobodno, gdje drugaciji nece biti ugrozen i gdje ce svako imat pravo na svoje misljenje.
Размилси о тим грађанским странкама ако си ту убројао и СДП!
-
karljos
#3181 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
najgore su lazne gradjanske stranke kao sdp.
-
ajdin.kahrovic
#3182 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Mislim da ljudima koji u Parlamentarnoj skupstini predstavljaju RS, bilo u Predstavnickom domu ili Domu naroda, ne treba podcjenjivati inteligenciju i misliti da ce glasati za neki Amandman na Ustav neovisno koliko stvari je utrpano u njega, samo zato sto sadrzi izmjene izbora clanova Predsjednistva i Doma naroda. Ti ljudi ce dobro prouciti svaki Amandman i odluciti da li ce ga podrzati ili ne. Tako da utrpavanje u njega stvari koje oni ne zele prihvatiti nema apsolutno smisla i jedini nacin da se u Ustav unesu stvari kao ogranicavanje entitetskog glasanja, povecanje nadleznosti drzave i sl. se jedino mogu postici lobiranjem, nagovaranjem, trampom ili jednostavno cekanjem da sjednu novi ljudi u Parlament i da se s njima dogovara.1gorstak wrote:
Zato sto je pitanje ustavne reforme otvoreno jer postojeci ustav krsi ljudska prava (recimo Fincija i Sejdica). Ta je diskriminacija bila povod da se prije 5 godina pitanje revizije ustava uopste otvori. Mi moramo uraditi reviziju ustava, sada smo na to obavezani i presudom suda u Strazburu a kada taj paket ustavnh reformi prodje parlamentarnu proceduru, to je to, pitanje revizije ustava se vise nece otvarati bar sljedecih 20 godina. Zato u ovu neizbjeznu ustavnu reformu moramo ubaciti sto je vise moguce i bez ogranicavanja entitetskog glasanja ne smije biti ni ustavne reforme, jer bi se povrsnom reformom (kakva je na primjer bila Aprilski paket) prokockalo u dogledno vrijeme jedinu sansu da se rijesi problem blokada drzave.
Posto sam ja tebi objasnio zasto mislim da (u dogledno vrijeme, bar par decenija) imamo samo jednu sansu za sustinsku reformu ustava, budi fer pa objasni zasto mislis da bi se (kada bi se i s kim bi se) krenulo u tu neku zamisljenu drugu fazu u kojoj bi se konacno otvorilo i pitanje zloupotreba entitetskog glasanja.
Sto se tice broja prilika, pa to je vrlo jednostavno - svaki dan se moze pokrenuti revizija Ustava jer to moze uraditi bilo koji Poslanik u bilo kojem domu Parlamenta (primjer je nedavna izmjena Ustava po pitanju Distrikta Brcko), medjutim nema garancije da ce stranke iz RSa prihvatiti tu reviziju. Ako ne zele mijenjati neki dio, nece ga mijenjati ni u paketu sa ovim obaveznim izmjenama ni samostalno. Zbog toga, mislim da je gubljenje vremena ne mijenjati stvari koje se sada mogu promijeniti, nego cekati neku povoljniju situaciju. Mislim da se sada treba promijeniti ono sto moze, a ako se ikada stvore povoljniji uslovi, onda mijenjati i druge stvari poput entitetskog glasanja (ako su prilike da ce poslanici iz RSa prihvatiti ukidanje entietskog glasanja, prihvatice ga i sa obaveznim izmjenama i bez njih).
Ne bih da skrecemo sa teme, ali da je Aprilski paket usvojen, danas bismo imali drzavnu policiju; ministarstva poljoprivrede i nauke i tehnologije na drzavnom nivou; nadleznost nad ekologijom i lokalnom samoupravom; ne bi se dovodilo u pitanje pravosudje na drzavnom nivou; zatim bi se bez problema mogle prenijeti nadleznosti sa entitetskog na drzavni nivo ukoliko to zahtijevaju EU standardi (bar bi postojao ustavni osnov, a sigurno i veci pritisak); sprijecene bi bile zloupotrebe u Domu naroda (mada to nema previse efekta uz entitetsko glasanje, ali bi mozda imali drzavnu himnu koja je upravo pala u Domu naroda); Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju bi godinu dana ranije bio potpisan sto bi moglo znaciti ranije ispunjavanje obaveza koje proisticu iz Sporazuma i nevezivanje zatvranja OHRa sa kandidaturom za clanstvo u EU.
Dalje, reduciranje entitetskog glasanja ne bi imali nikakvog efekta uz Dom naroda u punom kapacitetu. Ono sto je dosad obarano u Predstavnickom domu, bice obarano u Domu naroda, tako da se svede na isto.
- buzzer
#3183 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
pedja ja bih na pitanje koje je uvazeni kolega dozer postavio pod tackom 3 dodao jedno potpitanje:
kakvo je tvoje misljenje, i/ili, ako postoji, zvanican stav nase stranke o inicijativi da se popis stanovnistva odrzi u najskorijem roku, a rezultati, u smislu etnickog kljuca zastupljenosti, pocnu biti primjenjivani tek po ulasku u eu?
kakvo je tvoje misljenje, i/ili, ako postoji, zvanican stav nase stranke o inicijativi da se popis stanovnistva odrzi u najskorijem roku, a rezultati, u smislu etnickog kljuca zastupljenosti, pocnu biti primjenjivani tek po ulasku u eu?
-
NKVD
#3184 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Etnički ključ je neviđena glupost i njegova primjena, umjesto da "štiti" upravo steže omču svakom pojedincu u ovom jadu od države. Ključ aa svim, što bi reko veliki mudrac i mladomusliman Alija, podobnima a sposobnost - jebo sposobnost.
Na svim bi nivoima morali biti uspostavljeni mehanizmi zaštite nacionalnih i interesa ugroženih grupa (manjine, bolesni, Q, opespravljeni, siromašni...) ali odvojeno od vlasti. Dakle, nikako kroz poslaničke klupe jer se tamo, vidimo na primjeru posljednjih par decenija, samo steže omča - nego kroz nezavisna tijela. Siguran sam da bi se OHR mogao, u svojoj transformaciji u EU kancelariju, baviti i time. Po visokim međunarodnim stadardima. Ajd' u pičku materinu i veto i preglasavanje i natezanje brojeva poslanika - postoji nezavisna komisija pa se izvolite temo obratiti. Ombdusmeni ali da je njihova zadnja i neupitna.
Nadam se da će, kad tad, NS stisnuti i izaći sa takvim prijedlogom. Bez obzira na vrisku i reakcije od Bistrika preko Gruda do Laktašenkovih dvora.
Na svim bi nivoima morali biti uspostavljeni mehanizmi zaštite nacionalnih i interesa ugroženih grupa (manjine, bolesni, Q, opespravljeni, siromašni...) ali odvojeno od vlasti. Dakle, nikako kroz poslaničke klupe jer se tamo, vidimo na primjeru posljednjih par decenija, samo steže omča - nego kroz nezavisna tijela. Siguran sam da bi se OHR mogao, u svojoj transformaciji u EU kancelariju, baviti i time. Po visokim međunarodnim stadardima. Ajd' u pičku materinu i veto i preglasavanje i natezanje brojeva poslanika - postoji nezavisna komisija pa se izvolite temo obratiti. Ombdusmeni ali da je njihova zadnja i neupitna.
Nadam se da će, kad tad, NS stisnuti i izaći sa takvim prijedlogom. Bez obzira na vrisku i reakcije od Bistrika preko Gruda do Laktašenkovih dvora.
- buzzer
#3185 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
pratio i upratio.Dozer wrote:Izgleda da ni ti, Buzzeru, nisi bas pomno pratio moje postove, inace bi upratio da sam ja davno rekao da je NS moj izbor.![]()
dijelom sam ti odgovorio u replici draganu. dodacu samo da mislim da treba uvazavati nastojanje pedje i ns da na neka "skakljiva" pitanja odgovaraju jezikom koji nije dovoljno eksplicitan za nase dosadasnje navike (pozivanje na deklaracije i sl.), a koji je u funkciji relaksacije politickog ambijenta. a ta relaksacija je kljucni faktor za pridobijanje povjerenja onih glasaca koji su dosada glasali za nacionalisticke stranke ne zato sto su zli i naopaki, vec zbog toga sto su bili izmanipulirani, isfrustrirani i ispranih mozgova. vjerujem da takvih ima puno i da ce konacni rezultat ns, pored probudjenih apstinenata, umnogome zavisiti i od njih.
meni je glasometar pokazao da se moji odgovori sa preko 52% podudaraju sa lijanovicima (nakon ns i sdp-a). to mi ne znaci mnogo jer ne mogu vjerovati u proklamovane stavove ljudi koji su stekli enormno bogatstvo na sumnjiv nacin (najblaze receno) i koji kupuju glasove sirotinje za 100 maraka. znaci ne igra ulogu samo ono sto je na papiru, nego i ponasanje, stil i ton kandidata.
- buzzer
#3186 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
nisam mislio na etnicki kljuc u poslanickim klupama, nego u ratom poremecenoj zastupljenosti u javnim sluzbama. meni zvuci prihvatljivo da broj npr. policajaca hrvata u prijedoru bude proporcionalan ucescu hrvata u broju stanovnika opstine prijedor '91. sve dok, zadovoljavanjem standarda evropske unije, taj kriterij izgubi smisao jer ce zastita ljudskih prava biti uskladjena sa evropskim normama a policija biti jednako u sluzbi svim gradjanima neovisno o etnickoj pripadnosti i policajaca i gradjana (dovraga vise s njom) i nuditi radna mjesta kvalificiranim i sposobnim, a ne podobnim kandidatima.NKVD wrote:Etnički ključ je neviđena glupost i njegova primjena, umjesto da "štiti" upravo steže omču svakom pojedincu u ovom jadu od države. Ključ aa svim, što bi reko veliki mudrac i mladomusliman Alija, podobnima a sposobnost - jebo sposobnost.
da sad neko presjece i kaze stop!, ko se je vratio, vratio se je... i to je besmisleno, kao i neograniceno cekanje i gatanje kad ce taj proces biti zavrsen.
-
hercegovac_pravi
#3187 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa čovječe zašto se onda javljaš?...Samo začatavaš temu nepotrebnim i plitkim upadima (blago govoreći)...ohladi legendo, pusti ljude neka pitaju Peđu šta misle da je bitno u njihovim životima. Uostalom, Peđa traži naš glas a ne obratno. Ako želiš da ti odgovaraš na pitanja vezano za NS, pa onda otvori temu "NS All About-buzzer's view" pa brate "od želje ti ko šokcu pos"..hebote, ovdje niko nije u stanju da pita najnormalnije pitanje da ga ti ne popljuješ. skini se sa teme čovječe...piši o vremenu, računalima, ljubavi...pusti odrasle i zrele ljude da razgovaraju o egzistencijalnim problemima koji ih stežubuzzer wrote:nek ti na to pitanje pedja odgovori. njega si i pitao. mene hem nisi pitao,ultima_palabra wrote:Ne konstruišem ja ništa, konstruišu Zdravko i Peđa. Da, mislio sam na taj odgovor, a ovo je bilo pitanje:Meni se sve čini jasno ovdje... Znači Komšić, Šućur, Pudarić, Magazinović i ostali su u SDP-u ikebane tipa Džerard Selman i Anton Kasipović - to je stav podlaca, a ja za podlace ne glasamultima_palabra je napisao/la:
KRSMANOVIĆ: Otkad sam potpisao sporazum sa Našom strankom nastali su veliki problemi na svim stranama. Po prvi put se počela razotkrivati srpska socijaldemokratija i bošnjačka socijaldemokratija. Izjave koje su dolazile od gdin. Behmena za Dobrovoljačku i izjave koje su dolazile od Dodika za Tuzlansku kapiju izazvale su nešto što je mene čvrsto opredijelilo da je ovo što radi NSP i NS prava multietičnost, uvažavanje i mogućnost da se razgovorom nađu moguća rješenja. Lažna demokratija i multietičnost u rukovodstvima stranaka sa tzv. podobnim Srbima, kao što su Desnica Radivojević, Miro Lazović ili ovamo na drugoj strani Džerald Selman, stvarala je međunarodnoj zajednici privid socijaldemokratskih lijevih partija, a u principu su bile na granici nacisocializma da ne upotrijebim težu riječ. Onda je to najbolji primjer izjave Milorada Dodika za Tuzlansku kapiju ili takve slične izjave, da ne dozvolite majci da položi cvijeće u Dobrovoljačkoj ulici. To je nešto što je pokazalo da je najveći problem u BiH njena ljevica. Po meni, ljevice u BiH, prave i iskrene nema i ovaj sporazum koji smo gdin. Bajić i ja potpisali po prvi put predstavlja nešto što to na pravi način razotkriva. Odatle zapravo i svi napadi na mene i na ovu koaliciju - upravo iz centara koje sam spomenuo - od Milorada Dodika iz Banjaluke i od SDP-a iz Sarajeva.
Odron nad odronima
@Peđa, kakav je tvoj komentar na izjavu koalicionog partnera? Jesu li po tebi SDP i SNSD dva lica iste medalje?
-
hercegovac_pravi
#3188 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Super, i na osnovu kojih djela NS ovdje zastupaš njihove stavove? Jel plata dobra? Jesu li obećali dobro radno mjesto nekom iz familije ako budeš dobar i poslušan? Letiš iz jedne kontradikcije u drugu "ko muha bez glave"....buzzer wrote:pratio i upratio.Dozer wrote:Izgleda da ni ti, Buzzeru, nisi bas pomno pratio moje postove, inace bi upratio da sam ja davno rekao da je NS moj izbor.![]()
dijelom sam ti odgovorio u replici draganu. dodacu samo da mislim da treba uvazavati nastojanje pedje i ns da na neka "skakljiva" pitanja odgovaraju jezikom koji nije dovoljno eksplicitan za nase dosadasnje navike (pozivanje na deklaracije i sl.), a koji je u funkciji relaksacije politickog ambijenta. a ta relaksacija je kljucni faktor za pridobijanje povjerenja onih glasaca koji su dosada glasali za nacionalisticke stranke ne zato sto su zli i naopaki, vec zbog toga sto su bili izmanipulirani, isfrustrirani i ispranih mozgova. vjerujem da takvih ima puno i da ce konacni rezultat ns, pored probudjenih apstinenata, umnogome zavisiti i od njih.
meni je glasometar pokazao da se moji odgovori sa preko 52% podudaraju sa lijanovicima (nakon ns i sdp-a). to mi ne znaci mnogo jer ne mogu vjerovati u proklamovane stavove ljudi koji su stekli enormno bogatstvo na sumnjiv nacin (najblaze receno) i koji kupuju glasove sirotinje za 100 maraka. znaci ne igra ulogu samo ono sto je na papiru, nego i ponasanje, stil i ton kandidata.
p.s zamolio bih autora teme da preimenuje temu u "buzzer all about"...onda bar da znamo o čemu pričamo
-
hercegovac_pravi
#3189 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Odlično, i na koji način NS misli eliminisati ove probleme? Mislim,pošto je NS zagovornik održanja postojećeg ustavnog uređenja? kako konkretno riješiti ovaj problem koji si ti tako detaljno opisao? Eto konstruktivne rasprave "što bi reko keks"...NS bujrum...NKVD wrote:Etnički ključ je neviđena glupost i njegova primjena, umjesto da "štiti" upravo steže omču svakom pojedincu u ovom jadu od države. Ključ aa svim, što bi reko veliki mudrac i mladomusliman Alija, podobnima a sposobnost - jebo sposobnost.
-
hercegovac_pravi
#3190 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pričaš nebuloze... hajde podkrijepi svoje stavove validnim izbornim brojevima koji će potvrditi tvoju tezu da su Bošnjaci izabrali Komšića? znam da nisi u stanju ali barem da ostali forumaši znaju o kakvoj se podvali radi od strane ljudi kao ti. dakleM, izborne rezultate na sunce pa da pričamo ...Suti i trpi wrote:Dozer
Vise nego imbecilno. Posteno bi bilo da jedino HRVATI mogu birat HRVATSKOG clana predsjednistva. Zar zaista smatras da je posteno da Bosnjaci biraju hrvatskog clana predsjednistva?E pa, ako su etnicari htjeli tako, onda su fulili da u Ustav ugrade i dio koji bi rekao: "Za HR clana predsjednistva BiH se moze kandidovati i biti izabran samo neko iz redova HDZ-a, za Srpskog iz redova SDS-a, a za Bosnjackog iz redova SDA". Nije li ovo imbecilno? Naravno da jeste, i to znamo i ti i ja, a i svi ostali.
Slazemo se u potpunosti. Ali ko smo ja i ti da Hrvatima namecemo SVOJU volju?E sad, to sto su mentalni sklopovi ljudi u BiH toliko isprani pa misle da ce sutra jesti zlatnim (etnickim) kasikama ako imaju "svog" clana u nakaradi od predsjednistva, to je vec stvar upravo tih pojedinacnih mentalnih sklopova.
Svi smo svjedoci da ni jednom narodu u BiH nije ni za mrvu bolje zato sto imamo tri umjesto jednog predjsednika (kao svaka normalna drzava). Dapace, svima je sve gore i gore, jer pored ta tri ETNICKA predsjednika, koje svi mi placamo ZAJEDNO, placamo i sve njihove pratece budalastine, administracije, putovanja, supljiranja na sve strane, itd. itd.
-
NKVD
#3191 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Vidi, Herc... ja nisam NS pa ne mogu odgovarati u njihovo ime. Ja sam tek glasač koji na osnovu informacija i percepcije procjenjuje k'o šta nudi i koliko iskreno. Također, koliko je spreman i kadar to sprovesti u djelo.hercegovac_pravi wrote: Odlično, i na koji način NS misli eliminisati ove probleme? Mislim,pošto je NS zagovornik održanja postojećeg ustavnog uređenja? kako konkretno riješiti ovaj problem koji si ti tako detaljno opisao? Eto konstruktivne rasprave "što bi reko keks"...NS bujrum...
Elem, pošto sam kao glasač živo zainteresovan i pokušavam pratiti koliko mogu istupe onih koji me zanimaju, molio bi te da mi, vrlo konkretno, ukažeš na mjesto na kojem NS zagovara održanje postojećeg ustavnog uređenja?
Pri tome bi te molio da pokušaš napraviti distinkciju između toga i (jedino mogućeg) rada u okviru postojećeg ustavnog uređenja da bi se, u konačnici i zajednički sa sličnim pokretima, ono promijenilo. Moj je ustisak, a svakim danom je sve snažniji, da je upravo ovo drugo plan. Što mi se čini i jedinim mogućim izlazom iz ovog neizdrživog stanja.
Da te podsjetim kako su ovi monstrumi došli na vlast i kako je sadašnje ustavno uređenje zavladalo!?
Na stranu infantilne i nerealne želje o "revoluciji" i ganjaju pravde nakon što smo glasanjem nebrojeno puta skoro zacementirali postojeće stanje. Od toga, nažalost, nema ništa. Nema se za toga ni pameti ni kuveta, ni ljudstva ni mts-a. A pogotovo spremnosti na eventualnu žrtvu. Bolje jedno mlako pivo nego (eventualno) četiri hladna.
Svak' ko to nudi kao opciju a pogotovo gura "klipove u točkove" mogućih promjena prodaje maglu. Ili iz koristi ili, češće, iz neznanja i površnosti. Jedno ne isključuje drugo a kombinacija je ubitačna.
Politika, stara kurava, jeste umijeće mogućeg. Možda se danas u Latinskoj Americi, gdje će seljak izaći sa krampama da se bori protiv feudalnog ustroja, može preko noći nešto i napraviti (a i onda je pitanje - šta dalje i s kim dalje?) ali kod nas - nema šansone. Ovdje su virtualni čibuk i francuzica kao simboli inertnosti i "gledanja svog posla" zavladali u tolikoj mjeri da je svaka radikalna promjena iznutra skoro nemoguća.
Dakle, zaboravi 100% ublehe o tome. Jedini mogući princip je ovaj koji nude NS i ostali na sličnom fonu. Ima toliko prostora u okviru postojećeg sistema (preko 50% ljudi ne glasa!) da se preuzme vlast u parlamentima i promijeni ustavno uređenje ako je ono kočnica brzog oporavka zemlje i integracija u EU.
Pri tome, vrlo je dobar i principijelan stav NS da ne ide sa kandidatom za člana predsjedništva (iako bi Tanović imao velike šanse!) jer je taj dio izbornog sistema, i po presudama međunarodnog suda, diskriminatoran. Tu mi, recimo, nije jasan SDP koji oubiljno ganja samo hrvatsku stolicu (što se Zlatko ne kandiduje za bošnjačkog člana?) iako zna da, sem populizma i poena koji sljeduju iz istoga, od te rabote nema puno fajde. Iskreno, meni je Željko bio korisniji kao načelnik opštine (to mu je i domet po mom mišljenju - okej, možda i stepenica više) nego ovako k'o izgubljen među onom dvojicom palamudologa. Iako sam za njega glasao. I sve su prilike da ću opet jer od dva se zla mora izabrati manje. Pogotovo ako ono ima ikakve šanse da nas približi izlasku na zelenu granu.
- 1gorstak
#3192 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Znaci nikad. Nista onda, ne treba praviti ni povrsnu reformu, neka nam svijet ne priznaje legitimitet izbora, neka nas izbace iz Savjeta Evrope, neka na povrsinu ispliva ta bolest koja muci nase drustvo, nema potrebe da se istu sakriva navodnim "kompromisima".ajdin.kahrovic wrote:Mislim da se sada treba promijeniti ono sto moze, a ako se ikada stvore povoljniji uslovi, onda mijenjati i druge stvari poput entitetskog glasanja (ako su prilike da ce poslanici iz RSa prihvatiti ukidanje entietskog glasanja, prihvatice ga i sa obaveznim izmjenama i bez njih).
Nego, ti si pokrenuo ovu nasu diskusiju, pa ako mislis da nastavimo, pokreni novu temu ili nastavi na nekoj drugoj, ovdje zloupotrebljavamo prostor rezervisan za Nasu Stranku.
-
Pedja Kojovic
#3193 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
1. Socijalnu pomoć trebaju dobijati oni koji su najsiromašniji, a ne oni koji imaju prava stečena u ratu?
Stav Nase stranke u socijalnoj politici je "po potrebi, a ne po zaslugama. Dakle, slazemo se sa ovom tvrdnjom
2. Važnije je poticati zapošljavanje mladih, nego starijih od 40 godina?
Ne. Ovo je diskriminatorski.
(Sat na mom dlanu je vec crven)
3. Popis stanovništva ne treba da se održi prije potpune implementacije Aneksa VII Daytonskog sporazuma (aneks o povratku stanovništva na predratna prebivališta)?
Popis stanovnista se mora obaviti sto prije, na citavoj teritoriji BiH.
Pitanja o nacionalnosti i vjeri su potpuno irelevantna za svrhu zbog koje se popis provodi.
Skoro je nemoguce napraviti ekonomsku politiku bez pregleda stanja u drzavi.
Sa stanovista drzave je potpuno nebitno sta su djeca kojima treba skola po nacioalnosti, gradjani kojima treba bolnica ili put.
p.k..
Stav Nase stranke u socijalnoj politici je "po potrebi, a ne po zaslugama. Dakle, slazemo se sa ovom tvrdnjom
2. Važnije je poticati zapošljavanje mladih, nego starijih od 40 godina?
Ne. Ovo je diskriminatorski.
(Sat na mom dlanu je vec crven)
3. Popis stanovništva ne treba da se održi prije potpune implementacije Aneksa VII Daytonskog sporazuma (aneks o povratku stanovništva na predratna prebivališta)?
Popis stanovnista se mora obaviti sto prije, na citavoj teritoriji BiH.
Pitanja o nacionalnosti i vjeri su potpuno irelevantna za svrhu zbog koje se popis provodi.
Skoro je nemoguce napraviti ekonomsku politiku bez pregleda stanja u drzavi.
Sa stanovista drzave je potpuno nebitno sta su djeca kojima treba skola po nacioalnosti, gradjani kojima treba bolnica ili put.
p.k..
-
Pedja Kojovic
#3194 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Uhh. Napisao sam "gigantski" post.
Onda sam izgubio internet konekciju i sve sto sam napisao.(Logosoft)
Kad "prebolim" uzaludni trud, ponovit cu.
p.k.
Onda sam izgubio internet konekciju i sve sto sam napisao.(Logosoft)
Kad "prebolim" uzaludni trud, ponovit cu.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#3195 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ermin Hajder, nacelnik Bosanskog Petrovca na najbolji nacin demonstrira politiku Nase stranke na lokalnom nivou.
Sve mozete vidjeti na njihovoj web stranici ili na njegovoj facebook stranici.
"Danas u 13 sati je svečano otvaranje asfaltiranog puta Divna - Vođenica. Put je u dužini od 4,3 km a koštao je 416.000 KM. 135.000 KM je iz vlastitih sredstava a ostatak iz IFAD projekta. Ukupno je utrošeno 2256 t asfalta. Danas sam potpisao i projektne zadatke za sanaciju vodovoda Bjelaj i za idejno rješenje vodovoda Vođenica - Krnjeuša - Vrtoče. Prvi semafor u Bosanskom Petrovcu je postavljen. Ide ovo...
"
Sve mozete vidjeti na njihovoj web stranici ili na njegovoj facebook stranici.
"Danas u 13 sati je svečano otvaranje asfaltiranog puta Divna - Vođenica. Put je u dužini od 4,3 km a koštao je 416.000 KM. 135.000 KM je iz vlastitih sredstava a ostatak iz IFAD projekta. Ukupno je utrošeno 2256 t asfalta. Danas sam potpisao i projektne zadatke za sanaciju vodovoda Bjelaj i za idejno rješenje vodovoda Vođenica - Krnjeuša - Vrtoče. Prvi semafor u Bosanskom Petrovcu je postavljen. Ide ovo...
-
Pedja Kojovic
#3196 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Naša Stranka Banja Luka: TRAŽIMO PROVOĐENJE ISTRAGE POVODOM INCIDENTA U BANJALUCI
Naša Stranka's Notes|Notes about Naša Stranka|Naša Stranka's Profile
TRAŽIMO PROVOĐENJE ISTRAGE POVODOM INCIDENTA U BANJALUCIShare
Yesterday at 12:00pm
Naša stranka poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da odmah istraži uzroke incidenta koji se, po pisanju medija, desio u Banjaluci 23. juna 2010. te imena njihovih inspiratora javno objavi. Kako izvještavaju mediji toga dana grupa sportskih huligana, ljuta zbog pobjede tima Australije nad timom Srbije u utakmici Svjetskog prvenstva, razbila je izloge nekoliko radnji u vlasništvu Hrvata i Bošnjaka kao i njihove vjerske objekte
.Sportsko huliganstvo je česta pojava u svim zemljama ali, isto tako, vlasti civilizovanih zemalja tu pojavu rješavaju na odgovarajući način. S obzirom da ovo nije prvi incident ove vrste pozivamo nadležne organe i Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine da rješavanju ovog problema pristupe na profesionalan način kako bi se izbjegla mogućnost zloupotrebe sportskih događaja za podizanje međunacionalnih tenzija u predizborne svrhe.
Podsjećamo javnost da je jedan od sličnih događaja, utakmica između Crvene zvezde i Dinama odigrana 1990. godine, kada je grupa navijača pod vođstvom Željka Ražnjatovića Arkana izazvala nemire, predstavljala jedan od značajnih pokretača kasnijih krvavih sukoba na ovim prostorima.
Naša Stranka's Notes|Notes about Naša Stranka|Naša Stranka's Profile
TRAŽIMO PROVOĐENJE ISTRAGE POVODOM INCIDENTA U BANJALUCIShare
Yesterday at 12:00pm
Naša stranka poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da odmah istraži uzroke incidenta koji se, po pisanju medija, desio u Banjaluci 23. juna 2010. te imena njihovih inspiratora javno objavi. Kako izvještavaju mediji toga dana grupa sportskih huligana, ljuta zbog pobjede tima Australije nad timom Srbije u utakmici Svjetskog prvenstva, razbila je izloge nekoliko radnji u vlasništvu Hrvata i Bošnjaka kao i njihove vjerske objekte
.Sportsko huliganstvo je česta pojava u svim zemljama ali, isto tako, vlasti civilizovanih zemalja tu pojavu rješavaju na odgovarajući način. S obzirom da ovo nije prvi incident ove vrste pozivamo nadležne organe i Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine da rješavanju ovog problema pristupe na profesionalan način kako bi se izbjegla mogućnost zloupotrebe sportskih događaja za podizanje međunacionalnih tenzija u predizborne svrhe.
Podsjećamo javnost da je jedan od sličnih događaja, utakmica između Crvene zvezde i Dinama odigrana 1990. godine, kada je grupa navijača pod vođstvom Željka Ražnjatovića Arkana izazvala nemire, predstavljala jedan od značajnih pokretača kasnijih krvavih sukoba na ovim prostorima.
-
Pedja Kojovic
#3197 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Intervju Dana: Damir Miljević
Mi nismo dobacili ni do pišljivog McDonaldsa!
Kroz nevladinu organizaciju Sinergija Damir Miljević, jedan od najpoznatijih ekonomskih analitičara iz BiH, učinio je dosta: kroz edukativne programe za srednjoškolce o privatnom poduzetništvu, preko konkretnih akcija i projekata samozapošljavanja na terenu, pa do vlastitog uspješnog biznisa, Miljević je dobro upoznat sa svim blagodatima, kako se to nekad zvalo, "privatne inicijative" te nemogućnostima normalnog funkcioniranja privrede u šizofrenoj zemlji kakva je Bosna i Hercegovina. Nakon formalnog pristupanja Našoj stranci, Miljević je izabran za predsjednika Odbora Naše stranke za Republiku Srpsku. U razgovoru za Dane, ovaj magistar ekonomskih nauka, autor nedavno objavljene knjige Zemlja koje još nema, objašnjava koliko će aktualna kriza trajati, koje će biti njene posljedice te zašto je vladavina Milorada Dodika i njegovog SNSD-a nanijela više štete državi BiH nego globalna recesija
Nino Maričić
Damir Miljević: "Svi vas procjenjuju po onome na šta vi svakako niste mogli uticati, a to je nacionalna pripadnost, ili po vašem privatnom opredjeljenju, a to je vjerska pripadnost. Sve ostale vaše karakteristike kao ličnosti su apsolutno nebitne"
DANI: G. Miljeviću, prije izvjesnog vremena izabrani ste za šefa Odbora Naše stranke za RS. Kako ste se odlučili da se politički aktivirate?
MILJEVIĆ: Petnaest godina gledam šta se dešava u BiH, sve se nadajući da će neka od političkih opcija na vlasti početi da radi za građane. Tako, čekajući da se nešto desi - dočekao sam da se ništa ne dešava. Sve stranke na vlasti brinu se za sebe i vode iracionalnu politiku, dok životnih problema građana ovdje nema. Onda sam 2008. odlučio da taj neki svoj bunt iskažem kao nezavisni kandidat za gradonačelnika na opštinskim izborima u Banja Luci. Tad sam javno rekao - ako dobijem preko 3.000 glasova, to znači da postoji neka masa ljudi koja želi normalan život. Dobio sam preko 3.000 glasova uz 12.000 nevažećih listića za gradonačelnika koje je SNSD uspio da napravi. Održao sam riječ. Pošto mi nijedna politička partija u RS-u nije odgovarala ni politički, ni po ustrojstvu, ni po idejama, mislio sam da sam pokrenem neku stranku, ali sam odustao uvidjevši da bih za to morao imati previše i novca i vremena. Vremena nemam nimalo, novca nemam baš puno i tako sam sreo Bojana Bajića. Dugo smo pričali i ja sam odlučio da uđem u Našu stranku. I to najprije zato što tu ima mladih ljudi koji iskreno žele da nešto promijene. Ja ne mislim da sam ja politička budućnost BiH, ali moj je zadatak da u RS-u "probijem led".
DANI: Složit ćemo se lako da je u posljednjih petnaest godina možda najteže definirati politiku koja je građanima ove zemlje nanijela više zla, ali, da se zadržimo na ovoj posljednjoj garnituri kojoj ove godine ističe mandat: kako biste ocijenili posljednje četiri godine u RS-u?
MILJEVIĆ: Od demokratije koju smo imali prije četiri i po godine, došli smo do suštinski jednopartijske diktature - mi imamo privid demokratije i za sve se pita jedan čovjek. Drugo, dočekali smo da je politička scena u RS-u jednopolarna: svi su na desnici, svi brane nacionalne interese i nekakav ugroženi položaj RS-a. I "desnica" i "ljevica" su na desnici. Treće, mi imamo apsolutni zastoj provođenja bilo kakvih reformi. Ako gledamo ekonomski - prodan je Telekom RS-a za nekih 700 miliona eura, a Vlada je taj novac utrošila na raznorazne načine - što za podršku budžetu, odnosno javnu potrošnju, što za infrastrukturu koja je često bila upitna. Dio toga novca je podijeljen, pod krinkom razvoja privrede, najvećim tajkunima u RS-u i moralno-političkim prijateljima SNSD-a.
DANI: I rodbini.
MILJEVIĆ: I rodbini! O tome da ne govorimo. Na socijalnom planu se desilo da je prije dvije godine stvoren značajan rast socijalnih davanja, ali nije bio praćen stvaranjem novih vrijednosti. Dočekali smo da sad kompletan sistem tone, iako svi kažu da su to posljedice svjetske ekonomske krize. Ja mislim da je teško stanje u kojem se sad nalazimo većim dijelom posljedica naših unutrašnjih slabosti.
DANI: Vi ste još krajem 2008., u vrijeme zvaničnog početka recesije, tvrdili da se posljedice krize neće osjetiti u BiH, ali da to umnogome zavisi od entitetskih vlasti. Koje ste poteze entitetskih vlasti u smislu ublažavanja krize uočili u te dvije godine?
MILJEVIĆ: Kada se počeo osjećati uticaj krize, vlasti u RS-u su odbijale priznati da postoji bilo kakva kriza. Mi smo dočekali kraj 2008. s Dodikovom tvrdnjom da će u 2009. otvoriti 20.000 radnih mjesta. Nakon toga, Vlada se, uslovno rečeno, konsolidovala i ponudila nekakav program s nekih 120 mjera. To je bilo mrtvo slovo na papiru. Od tih mjera - da sad uopšte ne ulazimo u to kakve su i koliko učinkovite bile - realizovana je samo jedna, a to je onih 50 KM za radnike zaposlene u kožarskoj i tekstilnoj industriji. Ništa drugo nije urađeno. Mi sve vrijeme imamo situaciju da vlasti zabijaju glavu u pijesak i manijakalno ponavljaju da smo mi "bolji dio BiH". Strukturna kriza, koja i inače vlada u BiH, ne dozvoljava da se bilo šta napravi, pa mi nismo u stanju da makar i nekim palijativnim, kratkoročnim mjerama pokušamo popraviti stvar. Sad imamo ogroman broj nelikvidnih preduzeća, raste broj nezaposlenih, a iz dana u dan raste broj građana u stanju osnovne socijalne potrebe.
DANI: Kriza nam tek predstoji?
MILJEVIĆ: Moje je mišljenje da će 2010. biti gora od 2009., s obzirom da je izborna godina i da, osim "sijanja novca", za socijalu neće biti značajnijih poteza vlasti. Može se desiti da i 2011. bude loša godina. Finansijska kriza rješiva je u roku od dvije godine; ekonomska kriza je rješiva u roku od tri do pet godina; strukturna kriza u kojoj se nalazimo može se riješiti u periodu od pet do sedam godina. Ja ne vidim da su naše vlasti počele uopšte da se bave tim problemima. U međuvremenu ćemo da tavorimo. A, isto tako, u međuvremenu smo se i zadužili, tako da nam iz 2012. predstoji vraćanje kredita. Oni se ponašaju kao pijani milijarderi.
DANI: Svi ti "veliki poslovi" u koje se uzdao premijer RS-a - prodaja Telekoma, propao je ugovor sa Štrabagom, propada posao sa Zarubežnjeftom, neki nezavisni portali su objavili da Zarubežnjeft, pored duga od skoro 140 miliona, potražuje i 39 miliona KM za penale, itd. - propali su. Šta to govori?
MILJEVIĆ: To govori o nesposobnosti vlasti. U ekonomiji nema čarobnih štapića. Ne možete investicijom od milijardu, dvije ili tri riješiti sve probleme stanovništva. Model koji je premijer RS-a izabrao je domunđavanje iza zatvorenih vrata, potpisivanje ugovora koje niko nikad nije vidio, netransparentan rad i, normalno, imate Potemkinova sela. Niti ima rada niti zapošljavanja. Iza toga stoji apsolutno nepoznavanje ekonomije i, s druge strane, vjerovatno nepostojanje volje da se nešto rješava. Lakše je bacati parole, a poslije se možete izvlačiti. Spomenuli ste Štrabag, to je najbolji primjer: ušlo se u taj ugovor apsolutno netransparentno, odmah je bilo jasno da neće biti da se ne može računati s novcem evropskih finansijskih institucija jer one traže transparentan proces odabira ponuđača. Sad ćemo snositi posljedice takvog neodgovornog ponašanja vlasti.
DANI: Kakva su Vaša očekivanja - hoće li se ove, kako kažete, posljedice osjetiti tek nakon izbora?
MILJEVIĆ: Režim će učiniti sve da kupi izbore. Iako niko nije u stanju to da utvrdi, vjerovatno je da ima još par stotina miliona od prodaje Telekoma. Sad su dali deset miliona borcima i vjerovatno će dati još pedesetak do sto miliona drugim ugroženim kategorijama. Bogami, onome ko dođe na vlast nakon ovih izbora neće biti jednostavno. Poznato nam je kakvi su računi i dugovi ostali iza prvog premijerskog mandata Milorada Dodika.
DANI: Kod nas se izbori dobivaju ne samo parama, nego i zapaljivom retorikom.
MILJEVIĆ: S jedne strane imate zapaljivu retoriku, za domaću upotrebu, a s druge strane uvredljivu retoriku za predstavnike međunarodne zajednice.
DANI: Kako Vi planirate pobijediti na izborima?
MILJEVIĆ: Mi računamo na 48 posto biračkog tijela koje ne izlazi na izbore. Naša ciljna grupa nisu opredijeljeni birači nacionalističkog tipa, koji će glasati ili za SDS ili za SNSD, to je u suštini sada isto. Pokušat ćemo pokrenuti masu ljudi koja 15 godina posmatra sa strane.
DANI: Rekli ste da su na političkom spektru u RS-u svi na desnici. Sličnu stvar je nedavno rekao Dragan Čavić, kad je govorio o opoziciji SNSD-u - da u suštini nema razlike između vladajuće i opozicijske nomenklature, kada je riječ o ključnim pitanjima za BiH.
MILJEVIĆ: Osim Naše stranke i Nove socijalističke partije, svi ostali imaju domet "zaštitu RS-a" i "zaštitu naciona", šta god to bilo. Sav im se politički koncept zasniva na tome. Mi smo jedine stranke koje ne pričaju o zaštiti nacija u BiH jer su sve nacije zaštićene k'o međedi. Sistemski smo zaštićeni i previše, ali na individualnom planu mi smo apsolutno ugroženi - svi mi. Naša politička doktrina se zasniva na poštivanju ljudskih prava.
DANI: Dr. Žarko Papić je u nedavnom razgovoru za Dane istakao podatak da je više od polovine stanovništva BiH nezaposleno. Kako Vi, kao ekonomski stručnjak, objašnjavate činjenicu da su ljudi doslovce gladni, ali da im je još uvijek važnija zaštita "nacionalnih vrijednosti" od onih osnovnih, građanskih?
MILJEVIĆ: Mi smo imali pet godina rata. Pa 15 godina ovoga što smo imali. U tih dvadeset godina stvaran je sistem vrijednosti u kojem je samo ono nacionalno važno. To vam je jedna i po generacija. Formirao se način mišljenja da je za "opstanak" tog nečeg imaginarnog, kao nacionalna pripadnost - koja je kao i vjera, sasvim privatna stvar - ispostavlja kao krajnji cilj, kao nešto što je važnije od života. Mislim da će trebati jako dugo vremena da se vratimo na "normalne" postavke. Da privatno poštujemo svoje, da poštujemo druge i da se svi zajedno počnemo baviti stvarima koje su u životu važne. A važno je zaposlenje, novac, obrazovanje, zdravlje, funkcionisanje države, da nema kriminala, važno je kako vas dočekuju u opštini... Ali mi smo otrovani indoktrinacijom. Kad odete na internet stranicu Vlade RS-a, Ministarstva prosvjete - naći ćete, kao najvažniju stvar, šemu kako vlast funkcioniše. Mislim da to ni Staljin nije radio. Sve je okrenuto naglavce. Svi vas procjenjuju po onome na šta vi svakako niste mogli uticati, a to je nacionalna pripadnost, ili po vašem privatnom opredjeljenju, a to je vjerska pripadnost. Sve ostale vaše karakteristike kao ličnosti su apsolutno nebitne u javnom životu.
DANI: Vi ste bili veliki zagovornik razvoja i ulaganja u mala i srednja preduzeća. Biste li tako kreirali svoju ekonomsku politiku?
MILJEVIĆ: Greške su učinjene nakon rata, a za njih nisu krive vlasti nego prvenstveno međunarodna zajednica. Možda je ona iskreno željela da pomogne, ali nama nije bila potrebna zapadna doktrina, koja nalaže da se mora popraviti infrastruktura, a da će se biznisi pobrinuti sami za sebe. To je zapadni način razmišljanja. No, meni se čini da je to pogrešno. Mi smo prije rata bili relativno uređena zemlja, bio je socijalizam s napola tržišnom ekonomijom. Od 1996. do 2000. smo imali odnos prema državnim preduzećima kao prema stranim tijelima koja treba eliminisati. Tako su nestala sva ona velika preduzeća, a nisu morala. Naprimjer, mi smo morali ukinuti SDK, a Slovenija, koja je u EU, to još nije uradila. Jednostavno, stranci su učinili sve da se onaj sistem, čak i u segmentima u kojima je dobro funkcionisao, poravna i krene iznova. Danas pričati o dizanju velikih firmi, raznih čajaveca, nema puno smisla. Mi smo tu priliku propustili. Sad moramo ispočetka. Ja sam veći pristalica podrške domaćim malim i srednjim preduzećima nego "velikim stranim investitorima", za koje se uvijek ispostavi da su došli da nam izraubuju resurse, ljude i da uzmu dobit. To je nužno zlo, ali mu ne treba davati oreol spasitelja BiH. Oni su u zadnje tri godine odavde iznijeli milijardu KM. Kompletan finansijski sektor nam je u vlasništvu stranaca. U BiH i dan-danas u privrednom sektoru nemate ozbiljnih investitora. U ekonomiji je poznato da jedna zemlja postaje privlačna za normalna ulaganja kad se otvori prvi McDonalds restoran. Mi ga još nemamo, prema tome...
DANI: E, teško nama, ako smo spali na to da nas McDonalds usreći!
MILJEVIĆ: (smijeh) Shvatam. I ja sam protiv McDonaldsa, ali ja hoću da kažem da mi nismo još ni dobacili do tog nivoa: mi nemamo čak ni pišljivi McDonalds! Bez šale - to je prvi lakmus da je sistem ma i najmanje sređen.
DANI: Naravno, potrebno nam je sigurno poslovno okruženje. Plašite li se Vi da bi moglo doći do eskalacije etničkog nasilja u Bosni i Hercegovini?
MILJEVIĆ: Iskreno, ne mislim da bi moglo biti kakvih ozbiljnih incidenata, ponajprije zato što je jedan ogroman broj ljudi - ne svi - svjestan da su iskorišteni za korist političke i tajkunske elite. Mogu se dogoditi "pucanja" izazvana teškom neimaštinom, ali nekog sistematskog, organizovanog nasilja mislim da ne može biti. Mi moramo da krenemo ispočetka. Nas ima oko četiri i po miliona. To vam je Beč, po broju stanovnika. Imamo ogromnu teritoriju, raspolažemo ogromnim resursima. Nama ne treba, ali stvarno, ništa više od volje i, naravno, rada kako bismo nešto napravili.
DANI: Je li u ovom trenutku za BiH važniji, da tako kažem, ekonomsko-pragmatični pristup iskorištavanju energetskih resursa ili ekološki?
MILJEVIĆ: Mislim da je moguće kombinirati oba pristupa. Mi ne možemo zbog ekologije zapostaviti sve ostale resurse. S druge strane, ne možemo ni ići u industrijalizaciju, pošto težimo Evropskoj uniji. Ono što ja vidim kao problem je to da se u BiH niko nije dogovorio koje ćemo resurse zadržati zbog ekologije, a koje ćemo da zaposlimo. Nema strategije, sve se radi od slučaja do slučaja. Malo bi pravili elektrane na Vrbasu, pa malo na Drini... Kad nemate koncept, onda je sve moguće i ništa ne valja.
DANI: Kolika je trenutno inflacija u BiH?
MILJEVIĆ: Trenutno je negdje oko dva posto. U praktičnom smislu to znači da euro slabi i pod uticajem cijena energenata dolazi do blagog porasta cijena. Zbog ekonomske krize, niko se ne usuđuje da podigne cijenu baš za onoliko koliko bi ustvari trebao nego većinom pokušava da u okviru svoje kalkulacije podnese taj trošak.
DANI: To znači da se inflacija smanjila u odnosu na kraj 2008., kada je iznosila između 12 i 15 posto.
MILJEVIĆ: Tako je.
Slučaj Dragomira Babića
Novac čini čuda
DANI: Vaše ime je bilo na onoj famoznoj "crnoj listi" Dodikovih neprijatelja. Je li još uvijek?
MILJEVIĆ: Mislim da jest. Ja sam rođeni Banjalučanin i nisam u Banja Luci repa bez korijena. U ove četiri godine nisam pozvan ni na jedan društveni događaj, bilo da se radi o koncertu ili nekom ekonomskom forumu, ili bilo koji događaj u organizaciji Grada ili Vlade RS-a. Istina, krajem 2008., Dodik me je pozvao u onaj čuveni ekonomski savjet. Bio sam na prvom sastanku, rekao sam da smo prošli prvi talas krize, ali da nam predstoji tsunami, i to ekonomski, a ne finansijski i da bi se morali spremiti za to. Nakon toga je predsjednik Vlade održao predizborno predavanje kako smo mi najbolji na svijetu. Ja sam vidio da je to jedno neozbiljno društvo i da tu nemam šta tražiti. Od pojavljivanja te "crne liste" koju spominjete, jako mali broj medija se uopšte usuđuje da me pozove, da me bilo šta upita.
DANI: Kako Vi gledate na slučaj Dragomira Babića: on je bio jedan od najžešćih kritičara režima, dok se nije spektakularno javno posuo pepelom po glavi i iskazao divljenje Miloradu Dodiku, "personifikaciji RS-a", kako ga sada zove?
MILJEVIĆ: Očito je da novac čini čuda. Ispali smo dosta naivni i to ne samo kad je gospodin Babić u pitanju. Mi nemamo nikakvu demokratsku tradiciju. Živjeli smo u socijalističkom sistemu u kojem se moglo, ako niste psovali druga Tita i Partiju, sasvim pristojno živjeti. Mi nemamo ni u odgoju odnos prema onome što se dešava. Mi smo navikli da nam neke vođe čarobnim štapićima rješavaju probleme. Ovdje ljudi nemaju vjeru u sebe. Glavni razgovori o državi počinju i završavaju za kafanskim stolom i tu je problem.
Mi nismo dobacili ni do pišljivog McDonaldsa!
Kroz nevladinu organizaciju Sinergija Damir Miljević, jedan od najpoznatijih ekonomskih analitičara iz BiH, učinio je dosta: kroz edukativne programe za srednjoškolce o privatnom poduzetništvu, preko konkretnih akcija i projekata samozapošljavanja na terenu, pa do vlastitog uspješnog biznisa, Miljević je dobro upoznat sa svim blagodatima, kako se to nekad zvalo, "privatne inicijative" te nemogućnostima normalnog funkcioniranja privrede u šizofrenoj zemlji kakva je Bosna i Hercegovina. Nakon formalnog pristupanja Našoj stranci, Miljević je izabran za predsjednika Odbora Naše stranke za Republiku Srpsku. U razgovoru za Dane, ovaj magistar ekonomskih nauka, autor nedavno objavljene knjige Zemlja koje još nema, objašnjava koliko će aktualna kriza trajati, koje će biti njene posljedice te zašto je vladavina Milorada Dodika i njegovog SNSD-a nanijela više štete državi BiH nego globalna recesija
Nino Maričić
Damir Miljević: "Svi vas procjenjuju po onome na šta vi svakako niste mogli uticati, a to je nacionalna pripadnost, ili po vašem privatnom opredjeljenju, a to je vjerska pripadnost. Sve ostale vaše karakteristike kao ličnosti su apsolutno nebitne"
DANI: G. Miljeviću, prije izvjesnog vremena izabrani ste za šefa Odbora Naše stranke za RS. Kako ste se odlučili da se politički aktivirate?
MILJEVIĆ: Petnaest godina gledam šta se dešava u BiH, sve se nadajući da će neka od političkih opcija na vlasti početi da radi za građane. Tako, čekajući da se nešto desi - dočekao sam da se ništa ne dešava. Sve stranke na vlasti brinu se za sebe i vode iracionalnu politiku, dok životnih problema građana ovdje nema. Onda sam 2008. odlučio da taj neki svoj bunt iskažem kao nezavisni kandidat za gradonačelnika na opštinskim izborima u Banja Luci. Tad sam javno rekao - ako dobijem preko 3.000 glasova, to znači da postoji neka masa ljudi koja želi normalan život. Dobio sam preko 3.000 glasova uz 12.000 nevažećih listića za gradonačelnika koje je SNSD uspio da napravi. Održao sam riječ. Pošto mi nijedna politička partija u RS-u nije odgovarala ni politički, ni po ustrojstvu, ni po idejama, mislio sam da sam pokrenem neku stranku, ali sam odustao uvidjevši da bih za to morao imati previše i novca i vremena. Vremena nemam nimalo, novca nemam baš puno i tako sam sreo Bojana Bajića. Dugo smo pričali i ja sam odlučio da uđem u Našu stranku. I to najprije zato što tu ima mladih ljudi koji iskreno žele da nešto promijene. Ja ne mislim da sam ja politička budućnost BiH, ali moj je zadatak da u RS-u "probijem led".
DANI: Složit ćemo se lako da je u posljednjih petnaest godina možda najteže definirati politiku koja je građanima ove zemlje nanijela više zla, ali, da se zadržimo na ovoj posljednjoj garnituri kojoj ove godine ističe mandat: kako biste ocijenili posljednje četiri godine u RS-u?
MILJEVIĆ: Od demokratije koju smo imali prije četiri i po godine, došli smo do suštinski jednopartijske diktature - mi imamo privid demokratije i za sve se pita jedan čovjek. Drugo, dočekali smo da je politička scena u RS-u jednopolarna: svi su na desnici, svi brane nacionalne interese i nekakav ugroženi položaj RS-a. I "desnica" i "ljevica" su na desnici. Treće, mi imamo apsolutni zastoj provođenja bilo kakvih reformi. Ako gledamo ekonomski - prodan je Telekom RS-a za nekih 700 miliona eura, a Vlada je taj novac utrošila na raznorazne načine - što za podršku budžetu, odnosno javnu potrošnju, što za infrastrukturu koja je često bila upitna. Dio toga novca je podijeljen, pod krinkom razvoja privrede, najvećim tajkunima u RS-u i moralno-političkim prijateljima SNSD-a.
DANI: I rodbini.
MILJEVIĆ: I rodbini! O tome da ne govorimo. Na socijalnom planu se desilo da je prije dvije godine stvoren značajan rast socijalnih davanja, ali nije bio praćen stvaranjem novih vrijednosti. Dočekali smo da sad kompletan sistem tone, iako svi kažu da su to posljedice svjetske ekonomske krize. Ja mislim da je teško stanje u kojem se sad nalazimo većim dijelom posljedica naših unutrašnjih slabosti.
DANI: Vi ste još krajem 2008., u vrijeme zvaničnog početka recesije, tvrdili da se posljedice krize neće osjetiti u BiH, ali da to umnogome zavisi od entitetskih vlasti. Koje ste poteze entitetskih vlasti u smislu ublažavanja krize uočili u te dvije godine?
MILJEVIĆ: Kada se počeo osjećati uticaj krize, vlasti u RS-u su odbijale priznati da postoji bilo kakva kriza. Mi smo dočekali kraj 2008. s Dodikovom tvrdnjom da će u 2009. otvoriti 20.000 radnih mjesta. Nakon toga, Vlada se, uslovno rečeno, konsolidovala i ponudila nekakav program s nekih 120 mjera. To je bilo mrtvo slovo na papiru. Od tih mjera - da sad uopšte ne ulazimo u to kakve su i koliko učinkovite bile - realizovana je samo jedna, a to je onih 50 KM za radnike zaposlene u kožarskoj i tekstilnoj industriji. Ništa drugo nije urađeno. Mi sve vrijeme imamo situaciju da vlasti zabijaju glavu u pijesak i manijakalno ponavljaju da smo mi "bolji dio BiH". Strukturna kriza, koja i inače vlada u BiH, ne dozvoljava da se bilo šta napravi, pa mi nismo u stanju da makar i nekim palijativnim, kratkoročnim mjerama pokušamo popraviti stvar. Sad imamo ogroman broj nelikvidnih preduzeća, raste broj nezaposlenih, a iz dana u dan raste broj građana u stanju osnovne socijalne potrebe.
DANI: Kriza nam tek predstoji?
MILJEVIĆ: Moje je mišljenje da će 2010. biti gora od 2009., s obzirom da je izborna godina i da, osim "sijanja novca", za socijalu neće biti značajnijih poteza vlasti. Može se desiti da i 2011. bude loša godina. Finansijska kriza rješiva je u roku od dvije godine; ekonomska kriza je rješiva u roku od tri do pet godina; strukturna kriza u kojoj se nalazimo može se riješiti u periodu od pet do sedam godina. Ja ne vidim da su naše vlasti počele uopšte da se bave tim problemima. U međuvremenu ćemo da tavorimo. A, isto tako, u međuvremenu smo se i zadužili, tako da nam iz 2012. predstoji vraćanje kredita. Oni se ponašaju kao pijani milijarderi.
DANI: Svi ti "veliki poslovi" u koje se uzdao premijer RS-a - prodaja Telekoma, propao je ugovor sa Štrabagom, propada posao sa Zarubežnjeftom, neki nezavisni portali su objavili da Zarubežnjeft, pored duga od skoro 140 miliona, potražuje i 39 miliona KM za penale, itd. - propali su. Šta to govori?
MILJEVIĆ: To govori o nesposobnosti vlasti. U ekonomiji nema čarobnih štapića. Ne možete investicijom od milijardu, dvije ili tri riješiti sve probleme stanovništva. Model koji je premijer RS-a izabrao je domunđavanje iza zatvorenih vrata, potpisivanje ugovora koje niko nikad nije vidio, netransparentan rad i, normalno, imate Potemkinova sela. Niti ima rada niti zapošljavanja. Iza toga stoji apsolutno nepoznavanje ekonomije i, s druge strane, vjerovatno nepostojanje volje da se nešto rješava. Lakše je bacati parole, a poslije se možete izvlačiti. Spomenuli ste Štrabag, to je najbolji primjer: ušlo se u taj ugovor apsolutno netransparentno, odmah je bilo jasno da neće biti da se ne može računati s novcem evropskih finansijskih institucija jer one traže transparentan proces odabira ponuđača. Sad ćemo snositi posljedice takvog neodgovornog ponašanja vlasti.
DANI: Kakva su Vaša očekivanja - hoće li se ove, kako kažete, posljedice osjetiti tek nakon izbora?
MILJEVIĆ: Režim će učiniti sve da kupi izbore. Iako niko nije u stanju to da utvrdi, vjerovatno je da ima još par stotina miliona od prodaje Telekoma. Sad su dali deset miliona borcima i vjerovatno će dati još pedesetak do sto miliona drugim ugroženim kategorijama. Bogami, onome ko dođe na vlast nakon ovih izbora neće biti jednostavno. Poznato nam je kakvi su računi i dugovi ostali iza prvog premijerskog mandata Milorada Dodika.
DANI: Kod nas se izbori dobivaju ne samo parama, nego i zapaljivom retorikom.
MILJEVIĆ: S jedne strane imate zapaljivu retoriku, za domaću upotrebu, a s druge strane uvredljivu retoriku za predstavnike međunarodne zajednice.
DANI: Kako Vi planirate pobijediti na izborima?
MILJEVIĆ: Mi računamo na 48 posto biračkog tijela koje ne izlazi na izbore. Naša ciljna grupa nisu opredijeljeni birači nacionalističkog tipa, koji će glasati ili za SDS ili za SNSD, to je u suštini sada isto. Pokušat ćemo pokrenuti masu ljudi koja 15 godina posmatra sa strane.
DANI: Rekli ste da su na političkom spektru u RS-u svi na desnici. Sličnu stvar je nedavno rekao Dragan Čavić, kad je govorio o opoziciji SNSD-u - da u suštini nema razlike između vladajuće i opozicijske nomenklature, kada je riječ o ključnim pitanjima za BiH.
MILJEVIĆ: Osim Naše stranke i Nove socijalističke partije, svi ostali imaju domet "zaštitu RS-a" i "zaštitu naciona", šta god to bilo. Sav im se politički koncept zasniva na tome. Mi smo jedine stranke koje ne pričaju o zaštiti nacija u BiH jer su sve nacije zaštićene k'o međedi. Sistemski smo zaštićeni i previše, ali na individualnom planu mi smo apsolutno ugroženi - svi mi. Naša politička doktrina se zasniva na poštivanju ljudskih prava.
DANI: Dr. Žarko Papić je u nedavnom razgovoru za Dane istakao podatak da je više od polovine stanovništva BiH nezaposleno. Kako Vi, kao ekonomski stručnjak, objašnjavate činjenicu da su ljudi doslovce gladni, ali da im je još uvijek važnija zaštita "nacionalnih vrijednosti" od onih osnovnih, građanskih?
MILJEVIĆ: Mi smo imali pet godina rata. Pa 15 godina ovoga što smo imali. U tih dvadeset godina stvaran je sistem vrijednosti u kojem je samo ono nacionalno važno. To vam je jedna i po generacija. Formirao se način mišljenja da je za "opstanak" tog nečeg imaginarnog, kao nacionalna pripadnost - koja je kao i vjera, sasvim privatna stvar - ispostavlja kao krajnji cilj, kao nešto što je važnije od života. Mislim da će trebati jako dugo vremena da se vratimo na "normalne" postavke. Da privatno poštujemo svoje, da poštujemo druge i da se svi zajedno počnemo baviti stvarima koje su u životu važne. A važno je zaposlenje, novac, obrazovanje, zdravlje, funkcionisanje države, da nema kriminala, važno je kako vas dočekuju u opštini... Ali mi smo otrovani indoktrinacijom. Kad odete na internet stranicu Vlade RS-a, Ministarstva prosvjete - naći ćete, kao najvažniju stvar, šemu kako vlast funkcioniše. Mislim da to ni Staljin nije radio. Sve je okrenuto naglavce. Svi vas procjenjuju po onome na šta vi svakako niste mogli uticati, a to je nacionalna pripadnost, ili po vašem privatnom opredjeljenju, a to je vjerska pripadnost. Sve ostale vaše karakteristike kao ličnosti su apsolutno nebitne u javnom životu.
DANI: Vi ste bili veliki zagovornik razvoja i ulaganja u mala i srednja preduzeća. Biste li tako kreirali svoju ekonomsku politiku?
MILJEVIĆ: Greške su učinjene nakon rata, a za njih nisu krive vlasti nego prvenstveno međunarodna zajednica. Možda je ona iskreno željela da pomogne, ali nama nije bila potrebna zapadna doktrina, koja nalaže da se mora popraviti infrastruktura, a da će se biznisi pobrinuti sami za sebe. To je zapadni način razmišljanja. No, meni se čini da je to pogrešno. Mi smo prije rata bili relativno uređena zemlja, bio je socijalizam s napola tržišnom ekonomijom. Od 1996. do 2000. smo imali odnos prema državnim preduzećima kao prema stranim tijelima koja treba eliminisati. Tako su nestala sva ona velika preduzeća, a nisu morala. Naprimjer, mi smo morali ukinuti SDK, a Slovenija, koja je u EU, to još nije uradila. Jednostavno, stranci su učinili sve da se onaj sistem, čak i u segmentima u kojima je dobro funkcionisao, poravna i krene iznova. Danas pričati o dizanju velikih firmi, raznih čajaveca, nema puno smisla. Mi smo tu priliku propustili. Sad moramo ispočetka. Ja sam veći pristalica podrške domaćim malim i srednjim preduzećima nego "velikim stranim investitorima", za koje se uvijek ispostavi da su došli da nam izraubuju resurse, ljude i da uzmu dobit. To je nužno zlo, ali mu ne treba davati oreol spasitelja BiH. Oni su u zadnje tri godine odavde iznijeli milijardu KM. Kompletan finansijski sektor nam je u vlasništvu stranaca. U BiH i dan-danas u privrednom sektoru nemate ozbiljnih investitora. U ekonomiji je poznato da jedna zemlja postaje privlačna za normalna ulaganja kad se otvori prvi McDonalds restoran. Mi ga još nemamo, prema tome...
DANI: E, teško nama, ako smo spali na to da nas McDonalds usreći!
MILJEVIĆ: (smijeh) Shvatam. I ja sam protiv McDonaldsa, ali ja hoću da kažem da mi nismo još ni dobacili do tog nivoa: mi nemamo čak ni pišljivi McDonalds! Bez šale - to je prvi lakmus da je sistem ma i najmanje sređen.
DANI: Naravno, potrebno nam je sigurno poslovno okruženje. Plašite li se Vi da bi moglo doći do eskalacije etničkog nasilja u Bosni i Hercegovini?
MILJEVIĆ: Iskreno, ne mislim da bi moglo biti kakvih ozbiljnih incidenata, ponajprije zato što je jedan ogroman broj ljudi - ne svi - svjestan da su iskorišteni za korist političke i tajkunske elite. Mogu se dogoditi "pucanja" izazvana teškom neimaštinom, ali nekog sistematskog, organizovanog nasilja mislim da ne može biti. Mi moramo da krenemo ispočetka. Nas ima oko četiri i po miliona. To vam je Beč, po broju stanovnika. Imamo ogromnu teritoriju, raspolažemo ogromnim resursima. Nama ne treba, ali stvarno, ništa više od volje i, naravno, rada kako bismo nešto napravili.
DANI: Je li u ovom trenutku za BiH važniji, da tako kažem, ekonomsko-pragmatični pristup iskorištavanju energetskih resursa ili ekološki?
MILJEVIĆ: Mislim da je moguće kombinirati oba pristupa. Mi ne možemo zbog ekologije zapostaviti sve ostale resurse. S druge strane, ne možemo ni ići u industrijalizaciju, pošto težimo Evropskoj uniji. Ono što ja vidim kao problem je to da se u BiH niko nije dogovorio koje ćemo resurse zadržati zbog ekologije, a koje ćemo da zaposlimo. Nema strategije, sve se radi od slučaja do slučaja. Malo bi pravili elektrane na Vrbasu, pa malo na Drini... Kad nemate koncept, onda je sve moguće i ništa ne valja.
DANI: Kolika je trenutno inflacija u BiH?
MILJEVIĆ: Trenutno je negdje oko dva posto. U praktičnom smislu to znači da euro slabi i pod uticajem cijena energenata dolazi do blagog porasta cijena. Zbog ekonomske krize, niko se ne usuđuje da podigne cijenu baš za onoliko koliko bi ustvari trebao nego većinom pokušava da u okviru svoje kalkulacije podnese taj trošak.
DANI: To znači da se inflacija smanjila u odnosu na kraj 2008., kada je iznosila između 12 i 15 posto.
MILJEVIĆ: Tako je.
Slučaj Dragomira Babića
Novac čini čuda
DANI: Vaše ime je bilo na onoj famoznoj "crnoj listi" Dodikovih neprijatelja. Je li još uvijek?
MILJEVIĆ: Mislim da jest. Ja sam rođeni Banjalučanin i nisam u Banja Luci repa bez korijena. U ove četiri godine nisam pozvan ni na jedan društveni događaj, bilo da se radi o koncertu ili nekom ekonomskom forumu, ili bilo koji događaj u organizaciji Grada ili Vlade RS-a. Istina, krajem 2008., Dodik me je pozvao u onaj čuveni ekonomski savjet. Bio sam na prvom sastanku, rekao sam da smo prošli prvi talas krize, ali da nam predstoji tsunami, i to ekonomski, a ne finansijski i da bi se morali spremiti za to. Nakon toga je predsjednik Vlade održao predizborno predavanje kako smo mi najbolji na svijetu. Ja sam vidio da je to jedno neozbiljno društvo i da tu nemam šta tražiti. Od pojavljivanja te "crne liste" koju spominjete, jako mali broj medija se uopšte usuđuje da me pozove, da me bilo šta upita.
DANI: Kako Vi gledate na slučaj Dragomira Babića: on je bio jedan od najžešćih kritičara režima, dok se nije spektakularno javno posuo pepelom po glavi i iskazao divljenje Miloradu Dodiku, "personifikaciji RS-a", kako ga sada zove?
MILJEVIĆ: Očito je da novac čini čuda. Ispali smo dosta naivni i to ne samo kad je gospodin Babić u pitanju. Mi nemamo nikakvu demokratsku tradiciju. Živjeli smo u socijalističkom sistemu u kojem se moglo, ako niste psovali druga Tita i Partiju, sasvim pristojno živjeti. Mi nemamo ni u odgoju odnos prema onome što se dešava. Mi smo navikli da nam neke vođe čarobnim štapićima rješavaju probleme. Ovdje ljudi nemaju vjeru u sebe. Glavni razgovori o državi počinju i završavaju za kafanskim stolom i tu je problem.
- Dozer
#3198 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
I to je to.
Svaka cast Damiru. Poznajem ga i licno vec godinama i mogu vam reci da se ne radi o covjeku koji je spreman prodati svoj obraz za par hiljada ili par stotina hiljada. Ima covjek svoje pare, tako da mu ni Dodikove, ni Ivaniceve, ni bilo koje politicarske ne trebaju. Pogotovo ako su obojene bojom nekog od famoznih "naciona".
Zvali su njega godinama unazad u ovu i onu vladu, medjutim nikada nije prihvatio ni jedno od tih mjesta.
Iz gornjeg teksta je savim jasno i zasto je to tako, a to je i sam rekao - radi se o vrlo neozbiljnoj druzini.
Ja bih jos dodao - neozbiljnoj u smislu rada za gradjane, ali vrlo ozbiljnoj kada treba raskrcmiti grajdanske pare.
Svaka cast Damiru. Poznajem ga i licno vec godinama i mogu vam reci da se ne radi o covjeku koji je spreman prodati svoj obraz za par hiljada ili par stotina hiljada. Ima covjek svoje pare, tako da mu ni Dodikove, ni Ivaniceve, ni bilo koje politicarske ne trebaju. Pogotovo ako su obojene bojom nekog od famoznih "naciona".
Zvali su njega godinama unazad u ovu i onu vladu, medjutim nikada nije prihvatio ni jedno od tih mjesta.
Iz gornjeg teksta je savim jasno i zasto je to tako, a to je i sam rekao - radi se o vrlo neozbiljnoj druzini.
Ja bih jos dodao - neozbiljnoj u smislu rada za gradjane, ali vrlo ozbiljnoj kada treba raskrcmiti grajdanske pare.
-
asadaspektakl
#3199 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja, htjeo bi da ponovim pitanje koje sam postavio prije nekih 10 dana i dodam neke nove dokaze za ono sto sam pricao, pa da mi u svjetlu tih noviih momenata odgovoris na isto pitanje
a evo i danasnje vijestiPostPostao/la asadaspektakl dana 20/06/2010 13:17
Nego jedno konkretno pitanje za Pedju:
Hipoteticki (mada je to stvarna situacija, ali eto jos necemo o tome da pricamo) recimo da populaciji u BiH postane jasno (za godinu ili dvije, ako im vec sad nije jasno) da NIKAD BiH nece biti u EU, eto hrvatska zadnja ulazi i to je to...
Moze li mi neko iz NS-a onda objasniti na cemu bi se zasnivao njihov program i o cemu bi onda pricali kad ne bi bilo EU?
Koliko ja vidim iz konkretnih njihovih primjera, NS je super u pozivanju na 'evropske principe' ali kad dodje do prakse onda slobodni pad, pa me interesuje u situaciji da se ne mogu pozivati na 'principe' kojoj bi se ideji onda okrenuli?
Posto ce jos u narednim danima biti ovakvih informacija - naravno kancelarije EU po regionu ce to da demantiraju pozivajuci se na 'evropsku buducnost' svih zemalja blablabla - mozes li mi, Pedja, molim te objasniti kako NS misli amortizovati stetu koja ce nastati ako glasaci izgube (a izgubice sigurno) bilo kakvu vjeru u 'evropsku buducnost'?ZAGREB - Njemački kancelar Angela Merkel nametnula je EU rezolutan stav u vezi sa proširenjem: još Hrvatska, a nakon nje više niko - piše zagrebački "Nacional" i navodi da su sve zemlje koje pretenduju na članstvo o tome posljednjih dana obaviještene povjerljivo i diplomatskim putem. Odbor stalnih predstavnika (COREPER) Savjeta Evropske unije odlučio je prošlog petka da se Hrvatskoj dopusti otvaranje tri preostala poglavlja pregovora o ulasku u EU, ali su vodeće institucije Unije odbile da raspravljaju o zahtjevu Srbije da se kandiduje za članstvo.
Opšta je ocjena da su tom odlukom Hrvatskoj otvorena i posljednja vrata, a teškoće može imati još samo pri zatvaranju pojedinih poglavlja, posebno onog o pravosuđu.
Zatvaranjem pregovora sa Hrvatskom i njenim prijemom u članstvo EU želi da završi važan period - proces proširenja koji je trajao 15-tak godina i koji bi trebao biti okončan 2012. godine primanjem Hrvatske.
Prema pisanju zagrebačkog nedjeljnika, Hrvatska će biti posljednja zemlja koja će ući u EU, a nakon nje više neće biti ulaska, barem sljedećih desetak godina.
I to ne zbog nespremnosti potencijalnih kandidata, nego zato što je Brisel donio čvrstu odluku da nikoga više neće primiti. A takva je odluka donesena na inicijativu najmoćnije evropske političarke Angele Merkel.
Da se ona striktno provodi, govori i primjer Crne Gore, koja je u decembru 2008. podnijela zahtjev da postane kandidat za članstvo. Na incijativu Njemačke, i uz podršku Holandije i Belgije, crnogorska aplikacija blokirana je do daljeg.
U sličnoj poziciji je i Albanija, koja je molbu za članstvo predala u proljeće prošle godine.
Status kandidata nema ni Srbija, koja je zahtjev podnijela krajem 2009. godine, Makedonija ima status kandidata ali se ne zna kada će početi pregovori.
Time je, piše "Nacional", zadat težak udarac vladajućim strankama u Srbiji, ali i drugim zemljama regije, kojima je članstvo u Uniji strateški cilj.
Otrežnjenje je bolno i može imati ozbiljne posljedice po regiju, ali i samu Evropsku uniju. Kako sada stvari stoje, zemlje regije nemaju nikakve garancije da će se proširenje nastaviti, jer nema nikakvog angažmana Brisela na planu proširenja, i nema nikakvog, pa ni okvirnog, tajminga.
Angela Merkel je svoju politiku nametnula Evropskoj uniji, tvrdi "Nacional".
- Suti i trpi
#3200 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Daltone, ti rece da si za SDP i Silajdzica. Ne znam kakva je njihova rezervna strategija!? Uostalom, moj je dojam da o EU puno vise govore SDP i SIlajdzic, nego li Nasa stranka
.