Snajperisti u Sarajevu..
-
kosava
#3176 Re: Snajperisti u Sarajevu..
PM72 nije milicija ali je SDB imao Leteci Odred jos kada su se zvali UDBA samo sto je to bila mala jedinica jer je i sam SDB bio relativno malobrojan.
- Red Wolf
#3177 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja sam sluzio u divuljama,"specijalna" jedinica vvojne policije,toliko oko toga specijalnaPM72 wrote:Ponoviću.Diverzantska jedinica nije postojala u JNA.čak nijedna jedinica KOV (kopnene vojske) nije imala u svom nazivu "specijalna".Malo kvalitetniju pješadijsku obuku (12 mjeseci) u smislu poznavanja borilačkih vještina,gađanja iz raznih oruđa i oružja,iskakanja iz helikoptera,preživaljavanja i slično imali su izviđači u Pančevu (kasnije 72 brigada VJ) i PT (protiv terorističke ) jedinice vojne policije.Uz padobransku 63-ću brigadu.U Divuljama kod Splita postojala je jedinica sastavljena isključivo od oficira koji su prošli razne vrste obuke,uključujući ronilačko diverzantske kurseve.Njih su popularno nazvali pomorski diverzanti među kojima je bio i rahmetli Talijan.Sve te jedinice imale su strelce naoružane snajperskim puškama a to si mogao postati ako si na obuci pokazao malo bolje rezultate u gađanju od ostalih vojnika.Svako odjeljenje KOV na recimo obezbjeđenju graničnog pojasa ili graničari imali su u svom sastavu po jednog vojnika naoružanog snajperskom puškom kao i mitraljesca,koji je obično dužio PM72.
u svom sastavu JNA nije imala profesionalne (kako onaj tumač kaže) snajperiste kakve imaju marinci ili SEAL jedinice.JNA se oslanjala na masu naoružanog naroda i na hrpu tenkova i artiljerije.generalštab nije vjerovao da jedinice od 10 ili 20 ljudi mogu nešto značajno da urade tako da do 1972 i ustaškog upada u Jugoslaviju sem padobranaca i vojne policije nisu imali malo "bolju" jedinicu u armiji od 200 000 ljudi.Čak ni milicija nije imala specijalce do 1972.
-
PM72
#3178 Re: Snajperisti u Sarajevu..
I šta sam pogrešno napisao?
A što se tiče SDB (službe državne bezbjednosti) a prijašnje UDB-e (uprava državne bezbjednosti) i još starije Ozne (odjeljenje za zaštitu naroda) nisu imali nikakvu specijalnu jedinicu,za njih su prljave poslove odrađivali kriminalci i ucjenjeni emigranti.Arkan je bio njihov saradnik,pošalju ga da nekog ucmeka pa mu halale neko krivično djelo.Iz tog doba potiče njegovo poznanstvo sa strukturama sigurnosti u Srbiji.
SDB nije bila malobrojna.U svakoj stanici milicije imao si radnike SDB-a kao i saradnike u svakoj radnoj organizaciji.Kad se to sve sabere,to su hiljade ljudi sa službenim legitimacijama državne bezbjednosti.Svaki izvještaj o bilo kakvim nepravilnostima prolazio je kroz njihove ruke a oni su ocjenjivali da li je to interesantno za službu ili ne.
A što se tiče SDB (službe državne bezbjednosti) a prijašnje UDB-e (uprava državne bezbjednosti) i još starije Ozne (odjeljenje za zaštitu naroda) nisu imali nikakvu specijalnu jedinicu,za njih su prljave poslove odrađivali kriminalci i ucjenjeni emigranti.Arkan je bio njihov saradnik,pošalju ga da nekog ucmeka pa mu halale neko krivično djelo.Iz tog doba potiče njegovo poznanstvo sa strukturama sigurnosti u Srbiji.
SDB nije bila malobrojna.U svakoj stanici milicije imao si radnike SDB-a kao i saradnike u svakoj radnoj organizaciji.Kad se to sve sabere,to su hiljade ljudi sa službenim legitimacijama državne bezbjednosti.Svaki izvještaj o bilo kakvim nepravilnostima prolazio je kroz njihove ruke a oni su ocjenjivali da li je to interesantno za službu ili ne.
- Doda37
#3179 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ovo boldirano je tocno , bio na grckoj granici, snajper duzio vojnik koji je ujedno bio i kerovodja, glupost nevidjena, PM72 duzio sam jaPM72 wrote:Ponoviću.Diverzantska jedinica nije postojala u JNA.čak nijedna jedinica KOV (kopnene vojske) nije imala u svom nazivu "specijalna".Malo kvalitetniju pješadijsku obuku (12 mjeseci) u smislu poznavanja borilačkih vještina,gađanja iz raznih oruđa i oružja,iskakanja iz helikoptera,preživaljavanja i slično imali su izviđači u Pančevu (kasnije 72 brigada VJ) i PT (protiv terorističke ) jedinice vojne policije.Uz padobransku 63-ću brigadu.U Divuljama kod Splita postojala je jedinica sastavljena isključivo od oficira koji su prošli razne vrste obuke,uključujući ronilačko diverzantske kurseve.Njih su popularno nazvali pomorski diverzanti među kojima je bio i rahmetli Talijan.Sve te jedinice imale su strelce naoružane snajperskim puškama a to si mogao postati ako si na obuci pokazao malo bolje rezultate u gađanju od ostalih vojnika.Svako odjeljenje KOV na recimo obezbjeđenju graničnog pojasa ili graničari imali su u svom sastavu po jednog vojnika naoružanog snajperskom puškom kao i mitraljesca,koji je obično dužio PM72.
u svom sastavu JNA nije imala profesionalne (kako onaj tumač kaže) snajperiste kakve imaju marinci ili SEAL jedinice.JNA se oslanjala na masu naoružanog naroda i na hrpu tenkova i artiljerije.generalštab nije vjerovao da jedinice od 10 ili 20 ljudi mogu nešto značajno da urade tako da do 1972 i ustaškog upada u Jugoslaviju sem padobranaca i vojne policije nisu imali malo "bolju" jedinicu u armiji od 200 000 ljudi.Čak ni milicija nije imala specijalce do 1972.
-
PM72
#3180 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dakle potvrđuje se ono što ja pišem.I taj vojnik koji je dužio snajper (plus pašče
) bio je po formaciji "snajperista" i njegova obuka nije bila ništa drugačija od tvoje koji si dužio PM72.Ti trošio 7.62 a on 7.9,pucali u iste mete.Još ako mu optika nije bila "upucana" što je bila rijetkost,mogao je koristiti tu snajpersku pušku kao tandžaru,prije bi pogodio metu nišanjenjem kroz mehanički nišan.
- Repetitor
#3181 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Raspravljate sa nekim balavcem,i jos vas toliko nalozi da ne mogu da vjerujem
Sto se tice ko je bio na sarajevskom aerodromu,zauzeli su ga pitomci iz kasarne Rajlovac pod zastavom JNA. Dok ga nisu kasnije predali ovim ''drugim''
Nikakvih niških specijalaca niti američkih foka a bogme niti ruskih specnaz nije bilo na njemu
Inace jedan od komandira prilikom zauzimanja aerodroma je bio Dozerov suborac iz jedinice Š.A
Znamo neki o kome se radi. Kasnije je uspio zdušiti kod nas 
Sto se tice ko je bio na sarajevskom aerodromu,zauzeli su ga pitomci iz kasarne Rajlovac pod zastavom JNA. Dok ga nisu kasnije predali ovim ''drugim''
Nikakvih niških specijalaca niti američkih foka a bogme niti ruskih specnaz nije bilo na njemu
Inace jedan od komandira prilikom zauzimanja aerodroma je bio Dozerov suborac iz jedinice Š.A
-
PM72
#3182 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nemoj tako,znaš i sam da je sevap neukog podučiti.A ovaj je taman pogodan .
U pravu si za "plavce" na aerodromu Sarajevo.Plavce si imao i u Krteljima,tamo je bio vojni aerodrom i kamponire u kojima je bila eskadrila MIG-ova 21 koje su izmjestili u feruaru 1992.Jedne prilike sam se vraćao sa skijanja sa Bjelašnice kad nas je na sred ceste zaustavila vojna policija JNA.Napravila se kolona sa obje strane kad iz onog puteljka koji vodi prema Krteljima ide traktor i vuče MIG-21 pokriven ceradom.Skrenuli su u objekat pod stražom i tek tada sam skontao da je to vojni objekat sa ogromnim betonskim vratima u brdu.Sad je to sve zaraslo,samo se vide stražare.
U pravu si za "plavce" na aerodromu Sarajevo.Plavce si imao i u Krteljima,tamo je bio vojni aerodrom i kamponire u kojima je bila eskadrila MIG-ova 21 koje su izmjestili u feruaru 1992.Jedne prilike sam se vraćao sa skijanja sa Bjelašnice kad nas je na sred ceste zaustavila vojna policija JNA.Napravila se kolona sa obje strane kad iz onog puteljka koji vodi prema Krteljima ide traktor i vuče MIG-21 pokriven ceradom.Skrenuli su u objekat pod stražom i tek tada sam skontao da je to vojni objekat sa ogromnim betonskim vratima u brdu.Sad je to sve zaraslo,samo se vide stražare.
- Dozer
#3183 Re: Snajperisti u Sarajevu..
A nije balavac nikoga nalozio, nego mu se samo pokusavaju otvoriti okice zaslijepljene filmovima tima "Sniper 1,2,3" i sl.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#3184 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja, a zaboravio si HI(kme)TMAN

- Dozer
#3185 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Eeeee...dobar je Hitman, pogotovo kad sa DE i prigusivacem oplete lika u vugla sa 100m
Nego, jel' ima neko Ghost Warrior 2 slucajno? To je odlicna igrica.
Nego, jel' ima neko Ghost Warrior 2 slucajno? To je odlicna igrica.
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#3186 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jo moram da zajebajem jarana...on kad god malo popije zapocne pricu ..." Kako sam ja Niske specijalce skid'o" (nisam skoontao tacno gdje na Sarajevskom ratistu) i onda krene kao Niski specijalci silaze niz naku livadu u nekim pancir sinjelima (sta god to bilo), on ga pogodi u nogu, on nista ide dalje, on opet u ruku, ovaj nista, malo se strese i ide dalje (ja autaomatski terminatora i I'l be BACK zamisljam) e onda iz trece kao negdje u vrat mu rupu nasao...slozi njega pa trci da izofira da im je nasao slabu tacku kolegiPM72 wrote:
u Nišu je bila 63-ća padobranska brigada i to nisu bili diverzanti.Tačno je da su bili elitna jedinica JNA ali ona u svom sastavu nije imala diverzantske jedinice.Postojali su PT-ejci (protiv teroristička jedinica ) i oni su bili pripadnici vojne policije JNA.Padobranci iz Niša (tzv.niški specijalci) nisu bili na sarajevskom aerodromu nego na mostarskom odakle su izvršili desant na kasarnu u Čapljini i uz pomoć helikoptera izvukli vojnike.To je jedina njihova akcija u BiH - malo su još čeprkali oko Skelana.A to što su se nama pričinjavali na svakom mjestu - drugi je padež.To ti je prva jedinica.
- Dozer
#3187 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Hmmmm.... to mi lici na nesto...ali da ne ofiram 
- Red Wolf
#3188 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nista ja nisam rekao sem konstatacije o punom nazivu moju jedinice u jna,ovi podaci-nabrajanje jedinica i sta-ko me savrseno ne interesuju i uopste se ne upustam u diskusiju,samo ti nastavi dalje sa iznosenjem informacijaPM72 wrote:I šta sam pogrešno napisao?.
- exliberal-ex
#3189 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Eki to....nikad nisam cuo da su se migovi cuvali tamo...koju su pistu koristili...samo je sarajevski aerodrom bio aktivan ?PM72 wrote:Nemoj tako,znaš i sam da je sevap neukog podučiti.A ovaj je taman pogodan .![]()
-
PM72
#3190 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Bilo je desetak ovakvih skloništa za avione ili kaponiri kod Krtelja,tamo gdje je sad baza Eufor-a.Polijetali su sa sarajevskog aerodroma sa kojim je bio vezan posebnim putem a sad se tu okreće autobus za Kotorac.Nekad sam često išao na sportski aerodrom u Butmiru (gdje je sad hipodrom) i tamo sam viđao MIG-ove,uglancani i sjajni...
- Gojeni H
#3191 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Imali su tzv. vojnike pod ugovorom. Nema veze sa snajperistima doduse.PM72 wrote: u svom sastavu JNA nije imala profesionalne (kako onaj tumač kaže) snajperiste kakve imaju marinci ili SEAL jedinice.
- Gojeni H
#3192 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sve je udure da mladji citaju sta se pise o ratu.
Ono gdje se mnogi zapetljaju je kada pocnu Armiju RBiH da porede sa modernim vojskama. Ili JNA sa nekom danasnjom zapadnom vojskom.
Armija RBiH je bila naoruzani narod sa malo, ili malo vise od malo obuke.
U izvidjacko-diverzantskim jedinicama je bilo svega; od miseva koji su voljeli da nose ambleme i da ih neko zove diverzantima, preko totalno poremecnih likova, do iskrenih patriota s celicnim mudima.
Obuke su bile svakakve, zavisno od instruktora i potrebe za angazovanjem jedinice na ratistu.
Obuka se naprasno prekidala kada je bilo potrebe da se zacepe rupe.
Licno sam prosao barem 4 obuke. Izvidjacku mi je drzao penzionisani potpukovnik JNA (veoma srpskog imena
).
Diverzantsku bivsi kapetan JNA, za kojeg se pricalo da je svasta radio na Kosovu 80-ih i da je perfektno govorio albanski.
Svo pjesadisjko i protivoklopno oruzje i orudje sam znao k'o svoj dzep.
Obuku na minama mi je drzao jedan katastrofa lik, ali sam svaku minu kasnije znao i skinuti i razloziti na proste razlomke.
Moja obuka na snajperu je trajala 2 dana.
Radio sam i radim s ljudima koji su bili u americkim SF, Deltama, SAS-u, obavjestajnoj, ... Ni kod JNA a ni u Armiji RBiH nije postojalo ni S od specijalnih jedinica.
Ono gdje se mnogi zapetljaju je kada pocnu Armiju RBiH da porede sa modernim vojskama. Ili JNA sa nekom danasnjom zapadnom vojskom.
U izvidjacko-diverzantskim jedinicama je bilo svega; od miseva koji su voljeli da nose ambleme i da ih neko zove diverzantima, preko totalno poremecnih likova, do iskrenih patriota s celicnim mudima.
Obuke su bile svakakve, zavisno od instruktora i potrebe za angazovanjem jedinice na ratistu.
Licno sam prosao barem 4 obuke. Izvidjacku mi je drzao penzionisani potpukovnik JNA (veoma srpskog imena
Diverzantsku bivsi kapetan JNA, za kojeg se pricalo da je svasta radio na Kosovu 80-ih i da je perfektno govorio albanski.
Obuku na minama mi je drzao jedan katastrofa lik, ali sam svaku minu kasnije znao i skinuti i razloziti na proste razlomke.
Moja obuka na snajperu je trajala 2 dana.
Radio sam i radim s ljudima koji su bili u americkim SF, Deltama, SAS-u, obavjestajnoj, ... Ni kod JNA a ni u Armiji RBiH nije postojalo ni S od specijalnih jedinica.
-
kosava
#3193 Re: Snajperisti u Sarajevu..
PM 72 pametniji si ti od toga, OZNA,UDBA i SDB su posli ganjati i ubijati ratne zlocince jos u prvoj petoljetki iza rata.PM72 wrote:I šta sam pogrešno napisao?
Kakvi ba kriminalci kakvi bakraci pa ispalo je da su Durekovica ubilo jedno 26 kriminalaca,
Kakav Arkan kad je Arkan valju ukradene jakne i farmerke po Begradskim kaficima Ljuba Zemunac je bio poznat i Svabama ko kriminalac pa niko ga nije pitao da ubije nekoga za SDB, domet tih "opasnih momaka" sa aslfat je bio da prate zrtvu jebi ga nece SDB-ovci ketit ko kerovi mu ispred kuce i da prave zabiljeske kuda i kada se zrtva i njegovi ukucani krecu.
Leteci Odred je formiran jos '60-ih godina i koristen ko jedinca za posebne namjene.
SDB je imao oko 600 radnika u cijeloj Jugi, ali su imali veliku saradnicku strukturu svaka firma je imala saradnika koji je podnosio izvjestaje ko sta prica takvi saradnici nisu imali nikakve iskaznice, saradnicke iskaznice su bile izdate malome broju ljudi nit su SDBovci sjedili u svakoj stanici milicije nego u regionalnim centrima Sarajevo, Zenica, Tuzla, Bihac , Doboj itd .
Arkan je bio kumce Stane Dolanca pa je to iskoristio da se umijesa u rat u Hrvatskoj pa sjecasli se njegovog hapsenja u Kninu?
- exliberal-ex
#3194 Re: Snajperisti u Sarajevu..
PM72 wrote:
Bilo je desetak ovakvih skloništa za avione ili kaponiri kod Krtelja,tamo gdje je sad baza Eufor-a.Polijetali su sa sarajevskog aerodroma sa kojim je bio vezan posebnim putem a sad se tu okreće autobus za Kotorac.Nekad sam često išao na sportski aerodrom u Butmiru (gdje je sad hipodrom) i tamo sam viđao MIG-ove,uglancani i sjajni...
ah skroz sam zaboravi na ove...fino se vide na google earth...nego kad sad podjosmo da pricamo o tome kakav je objekat bio u onom brdu odmah iznad puta za bjelasnicu znam da je bila strazarnica pored puta I da je ko bio ulaz u brdo ali neznam nista vise
-
PM72
#3195 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Košava,
Odosmo od teme.
Bivši sam radnik MUP-a tako da znam neke stvari.Mogao bih ti sad referat napisati o državnoj bezbjednosti ali neću da smaram ljude.Otvori novu temu ako te toliko zanima pa ću ti detaljisati oko toga.
Odosmo od teme.
Bivši sam radnik MUP-a tako da znam neke stvari.Mogao bih ti sad referat napisati o državnoj bezbjednosti ali neću da smaram ljude.Otvori novu temu ako te toliko zanima pa ću ti detaljisati oko toga.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#3196 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Otprilike istina o ARBiH specijalnim jedinicama.Gojeni H wrote: Ono gdje se mnogi zapetljaju je kada pocnu Armiju RBiH da porede sa modernim vojskama. Ili JNA sa nekom danasnjom zapadnom vojskom.
Licno sam prosao barem 4 obuke. Izvidjacku mi je drzao penzionisani potpukovnik JNA (veoma srpskog imena).
Moja obuka na snajperu je trajala 2 dana.![]()
Svojevremno su formirani manevarski bataljoni koji su formacijski više bili čete ali helem . U njima su uglavnom slali one kojih su htjeli da se riješe jer su smetali u svojim jedinicama.
U mom vodu od 39 ljudi 35 se drogiralo(par na igli), 36 je imalo minimum 10 dana zatvora, za 8 raspisane međunarodne potjernice.
Istina 3 x smo imali haj da kažem žestoku frku na liniji i skontaš da takva skupina marginalaca ima i svoju vrijednost. Vrijednost koju samo vojska u ratu može prepoznati.
- Gojeni H
#3197 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@kosavakosava wrote:
SDB je imao oko 600 radnika u cijeloj Jugi, ali su imali veliku saradnicku strukturu svaka firma je imala saradnika koji je podnosio izvjestaje ko sta prica takvi saradnici nisu imali nikakve iskaznice, saradnicke iskaznice su bile izdate malome broju ljudi nit su SDBovci sjedili u svakoj stanici milicije nego u regionalnim centrima Sarajevo, Zenica, Tuzla, Bihac , Doboj itd .
Uz duzno postovanje, ovo nije istina i to uopste nije tesko provjeriti na gugletu.
Ja znam barem trojicu bivsih SDB-ovaca. Znam i kad su radili u stanici policije.
Ali, kakve ovo veze ima sa snajperistima?
- Gojeni H
#3198 Re: Snajperisti u Sarajevu..
arman1 wrote:Otprilike istina o ARBiH specijalnim jedinicama.Gojeni H wrote: Ono gdje se mnogi zapetljaju je kada pocnu Armiju RBiH da porede sa modernim vojskama. Ili JNA sa nekom danasnjom zapadnom vojskom.
Licno sam prosao barem 4 obuke. Izvidjacku mi je drzao penzionisani potpukovnik JNA (veoma srpskog imena).
Moja obuka na snajperu je trajala 2 dana.![]()
Svojevremno su formirani manevarski bataljoni koji su formacijski više bili čete ali helem . U njima su uglavnom slali one kojih su htjeli da se riješe jer su smetali u svojim jedinicama.
U mom vodu od 39 ljudi 35 se drogiralo(par na igli), 36 je imalo minimum 10 dana zatvora, za 8 raspisane međunarodne potjernice.
Istina 3 x smo imali haj da kažem žestoku frku na liniji i skontaš da takva skupina marginalaca ima i svoju vrijednost. Vrijednost koju samo vojska u ratu može prepoznati.
U kakvoj li si ti jedinici jarane bio.
Kod nas, ali ne samo kod nas, stvoren je taj glupimit o specijalcima kao nadljudima. Allaha mi, krvare kao i svi insani.
Jedinice su stvorene u pocetku da obucavaju gerilu ... dakle treneri.
Kasnije se poslije Minhena mnogo stosta promijenilo pa su uvedene i anti-teroristicke jedinice.
-
PM72
#3199 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Gojeni
Ne znam gdje si ti bio na regrutaciji ali meni je u knjižicu stavljen pečat PEŠADIJA a nisam čuo da je neko regrutovan za nekog "specijalca".Sjećam se da si mogao zaokružiti ako si želio služiti u padobranskim jedinicama (da to bude fol dobrovoljno).Ako te zapala ŠRO i to Bileća - onda si najeb'o.Bila je u Karlovcu i ŠROI (škola rezervnih oficira inžinjerije) ali to je za pet klasa ispod obuke bilećanaca.Pa, meni je JNA izabrala "specijalce" na regrutaciji. A, kad sam stao srat', daju mi skolu rezervnih oficira. Jos gore.
- Gojeni H
#3200 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Naravno da nije. To su ti bili padobranci ili anti-teroristicka vojne policije, kao sto si i sam vec objasnio. Al' je sve bilo "specijalci".PM72 wrote:Gojeni![]()
Ne znam gdje si ti bio na regrutaciji ali meni je u knjižicu stavljen pečat PEŠADIJA a nisam čuo da je neko regrutovan za nekog "specijalca".Sjećam se da si mogao zaokružiti ako si želio služiti u padobranskim jedinicama (da to bude fol dobrovoljno).Ako te zapala ŠRO i to Bileća - onda si najeb'o.Bila je u Karlovcu i ŠROI (škola rezervnih oficira inžinjerije) ali to je za pet klasa ispod obuke bilećanaca.Pa, meni je JNA izabrala "specijalce" na regrutaciji. A, kad sam stao srat', daju mi skolu rezervnih oficira. Jos gore.