Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zonbirile

#3176 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by zonbirile »

u jedno obdanište pod permus turiti Kike Budalike-biće haos.
theTruePath

#3177 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by theTruePath »

PipiDugaDevetka wrote:Čim se završi izgradnja ove ilidžanske džamije, neka privatizuje sadašnji mesdžid u Pejtonu (prvo ilidžansko obdanište iz šezdesetih godina prošlog vijeka) i neka provodi svoja pravila kakva god hoće:

Image

wow nisam znao da se ovo gradi,,izgleda extra..kad ce biti gotovo??? :bih:
Jara

#3178 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Jara »

Je l' to ona što se gradi u proširenom koritu Željeznice?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3179 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by PipiDugaDevetka »

Jara wrote:Je l' to ona što se gradi u proširenom koritu Željeznice?
Da, @Jaro, to je ta najnovija džamija koja se gradi.

Inače, Sarajevo ima stotinjak džamija, a poslije rata je novoizgrađeno nekih desetak.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5467789,00.html wrote: "Pred agresiju je bilo 86 džamija u Sarajevu, napravljeno je novih 10 i u gradnji su još dvije. Vidite kako se protiv nas vodi jedna podmukla propaganda da mi samo gradimo džamije i sad će ljudi vani misliti mi se pomamili i ne znamo šta ćemo od para, samo pravimo nove džamije", kaže Zukić.
Jara

#3180 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Jara »

Kolko znam, najmanje jednom godišnjeto uređeno, prošireno korito bude pod vodom, pa mi čudno da se o tome nije vodilo računa.
Nego, šta sad radi Arzija, je l' se vratila direktnom radu s djecom?
VjecitiStudent

#3181 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by VjecitiStudent »

Jara wrote:Kolko znam, najmanje jednom godišnjeto uređeno, prošireno korito bude pod vodom, pa mi čudno da se o tome nije vodilo računa.
Nego, šta sad radi Arzija, je l' se vratila direktnom radu s djecom?
Odlucili su da testiraju boziju volju :D
valterbranisarajevo

#3182 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by valterbranisarajevo »

Izvještaj dostavljen, ugovora nema

Bivša direktorica na određeno zaposlila 86 radnika, kojima ovih dana ističe ugovor o radu

Kako saznajemo od roditelja čija djeca pohađaju vrtiće u sklopu JU Djeca Sarajeva, nova direktorica Vasva Jajetović dostavila je izvještaj o radu službi Ministarstva nauke i obrazovanja KS. U njemu se, između ostalog, navodi i to da je bivša direktorica Arzija Mahmutović u četiri godine na određeno vrijeme zaposlila 86 radnika, te im stalno produžavala ugovor.

Sa druge strane, iz Kantona još nisu dostavili ugovor kojim bi se potvrdilo postavljanje Vasve Jajetović na novu funkciju, čime ona još nije dobila ovlasti za potpisivanje dokumenata vezanih za poslovanje ove ustanove.

Sve to ponovo je dovelo do napete atmosfere u vrtićima, jer radnicima ističu ugovori. Kako saznajem, svi oni će, prema zakonu, dobiti prekid ugovora o radu, da bi nakon 15 dana mogli ponovo potražiti zaposlenje na mjestima za koja ustanova iskaže potrebu.

Nakon smjene Mahmutovićke, tri stvari vezane za JU Djeca Sarajeva su završene: na njeno mjesto postavljena je Vasva Jajetović, Mahmutović je dobila rješenje o razrješenju sa dužnosti, a zaključen je sudski spor koji je bivša direktorica vodila protiv Vlade KS. Ostalo je da se Jajetovićki i daju ovlasti koje joj pripadaju.

J.M.

Oslobođenje 17. 2. 2011.
negativ

#3183 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by negativ »

1. Poništenje prijedloga za imenovanje 2 člana UO JU Djeca Sarajeva, a koje prema važećim propisima predlaže Vijeće roditelja, zatim formiranje Vijeća roditelja prema zakonskim procedurama, te poništavanje i ponovna objava konkursa za članove UO koje imenuje Vijeće roditelja, preispitivanje procedure predlaganja stručnih radnika u budući UO.
2. Raspisivanje transparentne ankete o specijaliziranim programima koje će se provoditi u JU Djeca Sarajeva, a koje finansira Kanton Sarajevo. Tražimo da nam se dostavi Elaborat na osnovu kojeg je uveden program vjerske poduke u sarajevskim vrtićima, da nam se dostave podaci o stručnoj spremi osoba koje takvu poduku pružaju, kao i osnov po kojem su te osobe zaposlene.
3. Uvođenje sistema zajedničkog ocjenjivanja performansi i rada odgajatelja (uprava i roditelji), te njihovo nagrađivanje ili democija na osnovu šestomjesečnih procjena rada.
4. Odgajanje djece u duhu tolerancije i prihvaćanja različitosti kao našeg i njihovog najvećeg bogatstva. Organiziranje proslave SVIH vjerskih i svjetovnih praznika prikladnim programom.
5. Zahtijevamo inspekcijski nalaz neovisne sanitarne komisije o uslovnosti i higijeni u SVIM vrtićima u Kantonu Sarajevo. Zahtjevamo da se ispoštuju prostorni normativi proporcionalno prema broju djece, a kako je navedeno u pravilniku JU Djeca Sarajeva. Poštivanje normativa koji zahtijevaju da u svakom vrtiću radi po jedna medicinka sestra.
6. Zahtijevamo nutricionističku neovisnu ocjenu prikladnosti jelovnika u vrtićima uzrastu djece koja tamo borave te hitno usklađivanje postojećih jelovnika sa standardima.
7. Reviziju svih tenderskih procedura sa naglaskom na proceduru izbora osiguravajuće kuće i tipa osiguranja za predškolsku djecu.
8. Ocjenu rada direktorice JU Djeca Sarajeva, te u konačnici njenu smjenu.

Aferim za smjenu Arzije i meni je bila odvratna ali šta je ova inicijativa još promijenila osim 8 tačke ???
VjecitiStudent

#3184 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by VjecitiStudent »

Nakon što je konačno dobila otkaz i smijenjena sa mjesta upravnice Javne ustanove “Djeca Sarajeva” Arzija Mahmutović odlučila je da progovori o svojoj teškoj sudbini, o tome kako se protiv nje urotio cijeli svijet, kako je mobingovana te su joj uskraćena osnovna ljudska prava. Svoju dušu otvorila je u kratkom, ali nepismenom intervjuu listu Saff

Može li mi neko objasniti šta mi se desilo: Izborni rezultati su diktirali ovakav sastav Vlade Kantona Sarajevo, prema tome to je bila volja naroda i građana Kantona Sarajevo. Uobičajeno je da oni koji dobiju vlast dobiju obavezu da poštuju i instrumente vlasti, kao i to da ih koriste kako bi bili u službi naroda i građana. U ovome slučaju se dešava nešto što je malo ko mogao očekivati i pretpostaviti. S obzirom da naša ustanova duži period nema formiran upravni odbor to je bio i prioritet, kako bi se to stanje uredilo na zakonom predviđen način. Postoji čak i preporuka ombudsmena da je prioritet formiranje upravnog odbora, što jesam opravdano očekivala, međutim umjesto da se formira upravni odbor, Vlada Kantona Sarajevo protivzakonito preuzima ingerencije upravnog odbora i vrši moje razrješenje, što je protivno Zakonu o ustanovama, Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, i drugim aktima koji regulišu imenovanja i razrješenja. Vrlo često čujemo u sredstvima informisanja i drugdje da su uhapšeni neki koji su bili združeni u zločinačkom djelovanju, ja ne znam kako se zovu vlasti ili Vlada koja je udružena u jednoglasnom kršenju zakona i zakonskih propisa. Naravno da ću iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da pravda bude zadovoljena. Ovo stanje treba analizirati i vidjeti zašto se stvara ovakva situacija, kao i to kako se osjećaju oni koji stalno slušaju ovakve i slične vijesti a za dobrobit ove države su dali mnogo, pa opravdano očekuju blagodat i mir.

Čekajte da vam kažem šta da me pitate i ako je ikako moguće da pitanje bude veće od odgovora: Gospođo Mahmutović, tokom posljednjih godina bili ste izloženi strašnoj medijskoj kampanji. O Vama je napisano na hiljade novinskih članaka, objavljeno bezbroj radijsko - televizijskih vijesti, a vidjeli smo čak su se i strane zemlje bavile Vašim likom i djelom. Nažalost, spomenuti medijski izvještaji u sebi su sadržavali veliki broj uvreda i nekorektnih stavova na Vaš račun kao i otvorene pozive na linč. Osim medija i pojedine političke partije i nevladine organizacije su aktivno učestvovali u organiziranju kampanja protiv Vas. Možete li nam makar donekle dočarati ili objasniti kako Vam je bilo nositi se sa svom tom kampanjom i otkud Vam snage da sve te napade izdržite tako dostojanstveno?

Samo se u Playboyu nisam pojavila, a nije da nisam htjela: Da, postala sam izuzetno interesantna za mnoge domaće i strane medije. Ako pokušamo tražiti neka logična rješenja, nema ih, ali se stalno tretiram u medijima na neuobičajen način. Ja to tumačim kao mobing, odnosno moderno bezbjedonosno-devijantno ponašanje. U mome slučaju to je psihološki teror koji uključuje nasilnu i neetičku komunikaciju koja je usmjerena od mobing moderatora i više individualaca prema meni. Usmjerena je na moju diskvalifikaciju i isključenje iz poslovnih i životnih funkcija, kako na radnom mjestu, a što se odražava na moj porodični život, jer ovo ponižavanje ima cilj ugrožavanja moga ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, dovodeći ga u vezu sa identitetom, sve do eliminacije s radnog mjesta. Vidjeli ste razne neprimjerene šale, ogovaranja, optuživanja, umanjenje i potpuno zanemarivanje mojih poslovnih rezultata, emocionalno zlostavljanje uključujući i javno diskreditiranje. Mobing moderatori koriste razne perfidne zavjese, tako da oni koji treba da reaguju nisu u stanju jasno vidjeti stvari. Poslije rata u našoj zemlji ima mobing moderatora, čak vidjeli smo i najvećih nosioca vlasti, koji zbog nepoštivanja pozitivnih zakonskih propisa omogućavaju pojedincima da rade šta hoće. Ja sam kao žrtva ranije markirana i određena, tako kada je Vlada uzela slučaj u svoje ruke, prihvatila je predrasude proizvedene tokom ranijih faza, želeći se otarasiti problema, tj. mobirane osobe, tj. mene, ne vodeći računa o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i sloboda.

Jel’da da i vi nemrete dihat od ovih ateista: Kada se malo bolje analiziraju razlozi vođenja kampanje protiv Vas jasno se uočavaju dvije stvari koje imaju jednu zajedničku crtu a to je islam. Dakle, uvođenje islamske vjeronauke u obdaništa JU “Djeca Sarajeva” i vjerovatno Vaš hidžab bili su motiv svima onima koji su Vas napadali da vode kampanju protiv Vas. Slobodni smo reći, da ste Vi najočitiji primjer kako se u BiH krše prava muslimana vjernika, a naročito kako je i koliko je teško ženi sa hidžabom biti dio javnog života. Možete li nam reći nešto više o tome?

Anarhija all over aerodrom: Već sam ranije rekla da je rat iznjedrio mnoge negativne pojave. Vjera i vjeronauka spadaju u red osnovnih ljudskih prava, koja su, vidjeli smo, regulisana međunarodnim i domaćim zakonodavstvom. U ovoj državi neko prima platu da bi mi uživali prava i slobode koje su nam zagarantovane. Kršenje prava vjernika muslimana su očita u ovom slučaju, međutim, mislim da ona služe nekim koji diriguju, za stvaranje nemira u našoj zemlji, tako da im ne treba pružiti šansu, treba graditi suživot koji mi u Bosni i Hercegovini znamo graditi, uz obaveznu borbu svim pravnim sredstvima za zaštitu svojih prava. Nedavno sam boravila u Engleskoj, ne prvi put, gdje sam vidjela da na najznačajnijim aerodromina rade pokrivene žene, u poštama također, banci, a sve su to državne institucije, naravno tamo je demokratija, a kod nas je na snazi anarhija, autokratija i bezvlašće. Nama preostaje da se borimo svim pravnim sredstvima za ostvarivanje svojih prava, bez da se na nas vrši mobing i bilo kakvi drugi pritisci.

Koleginice su ukras planete: Za vrijeme mog mandata renovirano je i rekonstruisano više od deset objekata, a broj visokoobrazovanih, odnosno kvalitativna struktura uposlenih je vidno poboljšana, te je zaposlenje našlo preko 100 uposlenika. Danas čujem da je za ovih nekoliko dana moga odsustva bez radnog odnosa ostalo desetak osoba. Ono što sam svojski gradila sa svojim kolegicama se urušava za veoma kratko vrijeme. Najsretnija sam bila kada sam vidjela radost u očima tih mladih profesorica i drugih kada potpisuju ugovore o radu, međutim, one danas plaču i ostaju bez egzistencije, a šta im je alternativa, bit će mi žao ako napuste ovu zemlju i odu 'trbuhom za kruhom'. Mladost je ukras ove zemlje. Zašto da se drugi kite njome.

Međunaslovi vlasništvo redakcije e-Novina, a citati, kao i neka od pitanja novinara, preuzeti iz lista Saff, bez ikakvih intervencija.
:D
Neposlusna

#3185 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Neposlusna »

Citiram " Najsretnija sam bila kada sam vidjela radost u očima tih mladih profesorica i drugih kada potpisuju ugovore o radu" :shock: :shock: :shock:

Gospodzo Arzija Mahmutovic, u djecijim vrticima nisu vaspitacice najvaznije nego DJECA. Toliko od mene. :D
Tikvica

#3186 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Tikvica »

Kako se moze doci do zapisnika sa sjednica Vijeca roditelja? Mene interesuje kao roditelja cije dijete ide u vrtic sta Vijece raspravlja i kakve odluke donosi. Osobu koja je izabrana da predstavlja roditelje od roditeljskog sastanka na pocetku skolske godine nisam vise srela (vjerovatno jer u razlicito vrijeme dovodimo/odvodimo djecu).
Pitam ponukana iskustvom koje imam sa starijim djetetom, gdje predstavnica Vijeca roditelja za razred u koji on ide, uvijek pripremi kratki sazetak o zadnjoj odrzanoj sjednici, kao i na roditeljskom/informacijama podijeli desavanja u skoli koja saznaje kroz Vijece roditelja.
poznanik

#3187 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by poznanik »

Tikvica wrote:Kako se moze doci do zapisnika sa sjednica Vijeca roditelja? Mene interesuje kao roditelja cije dijete ide u vrtic sta Vijece raspravlja i kakve odluke donosi...
1.- Zvanično: slanjem urednog zahtjeva za pristup informacijama osobi nadležnoj za takve poslove.

2.- Nezvanično: dobrim odnosom s nekim od članova tog Vijeća.
Fliksi

#3188 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Fliksi »

poznanik wrote:
Tikvica wrote:Kako se moze doci do zapisnika sa sjednica Vijeca roditelja? Mene interesuje kao roditelja cije dijete ide u vrtic sta Vijece raspravlja i kakve odluke donosi...
1.- Zvanično: slanjem urednog zahtjeva za pristup informacijama osobi nadležnoj za takve poslove.

Ispravka - zvanicno bi svaki roditelj clan vijeca morao ostavljati zapisnike sa sastanaka na oglasnoj ploci u obdanistu i javno istaknuti svoj broj / e-mail za konsultacije i pitanja drugim roditeljima :mrgreen:
poznanik

#3189 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by poznanik »

Fliksi wrote:
poznanik wrote:
Ispravka - zvanicno bi svaki roditelj clan vijeca morao ostavljati zapisnike sa sastanaka na oglasnoj ploci u obdanistu i javno istaknuti svoj broj / e-mail za konsultacije i pitanja drugim roditeljima :mrgreen:
"Način rada Savjeta roditelja Ustanove reguliše se Poslovnikom, koji donosi Savjet roditelja, uz saglasnost direktora"

Ako je Poslovnikom određeno da svaki član Savjeta roditelja mora ostavljati zapisnik sa sastanka na oglasnoj ploči obdaništa, onda povlačim svoj raniji komentar.
Fliksi

#3190 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Fliksi »

2.- Nezvanično: dobrim odnosom s nekim od članova tog Vijeća.[/quote]
Ispravka - zvanicno bi svaki roditelj clan vijeca morao ostavljati zapisnike sa sastanaka na oglasnoj ploci u obdanistu i javno istaknuti svoj broj / e-mail za konsultacije i pitanja drugim roditeljima :mrgreen:[/quote]

"Način rada Savjeta roditelja Ustanove reguliše se Poslovnikom, koji donosi Savjet roditelja, uz saglasnost direktora"

Ako je Poslovnikom određeno da svaki član Savjeta roditelja mora ostavljati zapisnik sa sastanka na oglasnoj ploči obdaništa, onda povlačim svoj raniji komentar.[/quote]

Poslovnik VR:

Član 4.
1. Svaki član Vijeća dužan je održavati redovnu komunikaciju sa roditeljima koje predstavlja u Vijeću na odgovoran način.
2. U svrhu ostvarivanja dužnosti iz Stava 1. ovog Člana, član Vijeća može koristiti Oglasnu ploču u vrtiću za koji je predstavnik ili sazvati vanredni roditeljski sastanak, što mu je Uprava dužna omogućiti.

Znaci ne eksplicitno na oglasnoj ploci ali u svakom slucaju mora ostvariti neku komunikaciju (ploca je najlaksi put :))
poznanik

#3191 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by poznanik »

Hvala na Poslovniku. Postoji li unesena i odgovornost članova savjeta, smjene itd.?
Mama dvoje djece

#3192 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Mama dvoje djece »

Fliksi wrote:
poznanik wrote:

Ja kad vidim ova pitanja, ne mogu da se ne javim.
Ma kad god je bila sjednica Vijeća roditelja (a Arzijinom zaslugom vrlo rijetko, jer je uvijek odugovlačila sazivanje prve sjednice koju mora direktor sazvati), mi roditelji smo molili da se stavi na oglasnu ploču u vrtiću, što ona nije dozvoljavala, niti je dozvoljavala da naš roditelj ostavi svoj telefon za kontakt drugim roditeljima.
Mi koji koristimo internet smo se dogovorili i dobijali zapisnike mailom, ali to nije ni blizu kao puni broj roditelja u Vrtiću. Kao ilegalci smo bili, ne smiješ progovoriti a kamoli kakva javno napisana obavijest na oglasnoj ploči u vrtiću.

Zato, nemojte mi je više spominjati, šta god je mogla da zabrani, zabranila je.
neprilagodjena

#3193 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by neprilagodjena »

Nadam se da je nece pustiti da opet radi sa djecom :roll: :roll:
poznanik

#3194 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by poznanik »

neprilagodjena wrote:Nadam se da je nece pustiti da opet radi sa djecom :roll: :roll:

Nije ni do sada radila s djecom :oops:
Neposlusna

#3195 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Neposlusna »

poznanik wrote:
neprilagodjena wrote:Nadam se da je nece pustiti da opet radi sa djecom :roll: :roll:

Nije sa djecom, ali je radila o djeci i bez obzira sto nije direktno imala kontakt sa istim, ona je bila ta koja je donosila odluke koje su direktno pogadjale djecicu.
Fliksi

#3196 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Fliksi »

Neposlusna wrote:
poznanik wrote:

Nije sa djecom, ali je radila o djeci i bez obzira sto nije direktno imala kontakt sa istim, ona je bila ta koja je donosila odluke koje su direktno pogadjale djecicu.
Radila je ona direktno sa djecom obzirom da je prije mandata direktorice bila odgajateljica a komentar "nadam se da je..." se vjerovatno odnosio na apel Min. obrazovanja da se ispostuje njeno radno pravo da se vrati na poziciju koju je imala prije direktorske, sto implicira direktan rad sa djecom (na zalost). Sto se mene tice ne bi je trebalo ustiti ni blizu djece obzirom koliko je to neuroticna i neuracunljiva osoba ali eto...niko me ne pita :(
zonbirile

#3197 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by zonbirile »

ženi treba pomoć očito.Težek je to udarac,nosioc Zlatnog orla,sada da igra ringe ringe raja sa jetimima.
Neposlusna

#3198 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Neposlusna »

zonbirile wrote:ženi treba pomoć očito.Težek je to udarac,nosioc Zlatnog orla,sada da igra ringe ringe raja sa jetimima.

hahahahahaha, jadnica. Bas mi je zao. :lol:
halo_ba

#3199 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by halo_ba »

Ona zaboravila da je svaka sila za vremena.
denis.istok

#3200 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by denis.istok »

Da li ima poboljšanja kakvih u ovih mjesec dana da su roditelji vidjeli u vrticima?

Nije valjda svrha svega bila samo da se Arza skloni a situacija da se ne mjenja, sve zamrlo, i tema i mediji, sad niko ne pise ima li tople vode, da li su salama i limuntus ostali dio prehrane, kakav je odnos odgajatelja...
Post Reply