Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
JohnnyS

#3176 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

Bodkin wrote:
dalmatinka wrote:
andromeda101

Tako da se ne moramo nikome moliti i ni od koga zavisiti hoće li se sažaliti da propusti kad nešto ne daj Bože zatreba
Dobar brodić, nisam znala da ratna mornarica prati ro-ro brodove. Nego, gdje ste ga sagradili? :-)
kad smo na temi, pravi li hrvatska ista za vojnu mornaricu? vojne brodove ili nesto slicno?jel juga ikad sama pravila vojne brodove?

Mislim da je pored onoliko otoka ratna mornarica suvišna. Tu mislim na razarače, krstarice, bojne brodove. Stavi 3 topa na Mljet, to je stabilnije od 5 razarača :D

Puno veći naglasak bi se trebao staviti na obalnu stražu, pomorsku policiju, zbog šverca, krivolova i spašavanja...
Jay Gatsby

#3177 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Jay Gatsby »

Bodkin wrote:
dalmatinka wrote:
andromeda101

Tako da se ne moramo nikome moliti i ni od koga zavisiti hoće li se sažaliti da propusti kad nešto ne daj Bože zatreba
Dobar brodić, nisam znala da ratna mornarica prati ro-ro brodove. Nego, gdje ste ga sagradili? :-)
kad smo na temi, pravi li hrvatska ista za vojnu mornaricu? vojne brodove ili nesto slicno?jel juga ikad sama pravila vojne brodove?
Uljanik, Split i Kraljevica - manje-više se tu najviše radilo.
andromeda101

#3178 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by andromeda101 »

JohnnyS wrote:
Bodkin wrote:
dalmatinka wrote:

Mislim da je pored onoliko otoka ratna mornarica suvišna. Tu mislim na razarače, krstarice, bojne brodove. Stavi 3 topa na Mljet, to je stabilnije od 5 razarača :D

Puno veći naglasak bi se trebao staviti na obalnu stražu, pomorsku policiju, zbog šverca, krivolova i spašavanja...
Govorim u slučaju da nam se namjesti blokada od strane Hrvatske a ne oružani sukob s Hrvatskom.

U slučaju blokade, Hrvatska nema pravo blokirati internacionalne vode i zatvarati BiH. Može koristiti samo svoj teritorij.

U slučaju oružanog sukoba ne daj Bože, onda bi Mljet bio na udaru kao i obala. Gloves off.

Ako trebamo birati između klaonice i zauzimanja Hrvatske obale, pogodite šta bi birali. U slučaju oružanog sukoba, ne daj Bože.
andromeda101

#3179 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by andromeda101 »

U se i u svoje kljuse.

Huse.

Nama su u nevolji svi okrenuli leđa pa i Fikret.

Bili smo sami protiv svih.

Naš je narod bio ostavljen u klanici sam samcat i još začepljena vrata.

Zato me zaboli qurac da stavljate milion smajlisa.

Izigrani od sviju. Ko ne uči na svojim greškama, proklet je da ih ponavlja.
gost iz ZG

#3180 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by gost iz ZG »

andromeda101 wrote: U slučaju blokade, Hrvatska nema pravo blokirati internacionalne vode i zatvarati BiH. Može koristiti samo svoj teritorij.
'allo "pomorski stručnjak",
NIKO i NIKAD NIJE spominjao zabranu prolaska do "međunarodnog-otvorenog" mora (ŽUTA boja na slici)
Hrvatska i da želi, to NE smije zabraniti Međunarodnim pomorskim zakonom/pravom
Ali, zaboravi da će BiH dobiti u vlasništvo taj žuti koridor ... koliko god ti i tebi slični "stručnjaci" (istog IQ) zveckali ratnim sličicama
uživaj u neznanju (i nauči plivat, ak ne znaš) 8-)
Image
andromeda101

#3181 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by andromeda101 »

gost iz ZG wrote:
andromeda101 wrote: U slučaju blokade, Hrvatska nema pravo blokirati internacionalne vode i zatvarati BiH. Može koristiti samo svoj teritorij.
NIKO i NIKAD NIJE spominjao zabranu prolaska do "međunarodnog-otvorenog" mora (ŽUTA boja na slici)
Ali, zaboravi da će BiH dobiti u vlasništvo taj žuti koridor ... koliko god ti i tebi slični "stručnjaci" (istog IQ) zveckali ratnim sličicama
Image
I to žuto su internacionalne vode. Nije vlasništvo ni BiH ni Hrvatske.

Nego internacionalne vode.
In the case of overlapping zones, the boundary is presumed to conform to the equidistance principle or it is explicitly described in a multilateral treaty.
http://en.wikipedia.org/wiki/Maritime_boundary
Ne boj se. Nećemo mi tu loviti ribu, nego da nam tankeri prolaze.
andromeda101

#3182 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by andromeda101 »

sherbett wrote:ti andromeda, zbilja si neki specijalni ekspert, da izvališ specijalnu glupost! jel ti znaš što je koridor, i što su teritorijalne vode? a što međunarodne? Prouči malo UNCLOS sporazume ako ti nije jasno..
De mi ti objasni, koja je razlika između koridora i internacionalnih voda?
ultima_palabra

#3183 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ultima_palabra »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/haska-pr ... /130415045
Pustite se toga, ovo će biti događaj godine u Hrvatskoj i BiH... konačno će biti dokazana agresija i zločinački pothvat Hrvatske u Bosni i Hercegovini.
Nass

#3184 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Nass »

ultima_palabra wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/haska-pr ... /130415045
Pustite se toga, ovo će biti događaj godine u Hrvatskoj i BiH... konačno će biti dokazana agresija i zločinački pothvat Hrvatske u Bosni i Hercegovini.
Nazalost, nakon ovih presuda Gotovini i Perisicu, nisam vise sigurna. Hrvatska ce najvjerovatnije biti potpuno amnestirana, a Prlic i Co. ce mozda dobiti neke kazne, ali vidjet cemo kolike...... Mozda ni one nece biti bog zna kolike. Ako ne sad u prvostepenoj presudi, gotovo sigurno u zalbenom postupku, Meron bi to mogao sve pozlatiti.

Izgubila sam povjerenje u haski sud, i skoro da me plasi sad ta presuda i njen rezultat.
ultima_palabra

#3185 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ultima_palabra »

Nass wrote:
ultima_palabra wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/haska-pr ... /130415045
Nazalost, nakon ovih presuda Gotovini i Perisicu, nisam vise sigurna. Hrvatska ce najvjerovatnije biti potpuno amnestirana, a Prlic i Co. ce mozda dobiti neke kazne, ali vidjet cemo kolike...... Mozda ni one nece biti bog zna kolike. Ako ne sad u prvostepenoj presudi, gotovo sigurno u zalbenom postupku, Meron bi to mogao sve pozlatiti.

Izgubila sam povjerenje u haski sud, i skoro da me plasi sad ta presuda i njen rezultat.
Ne znam, ja još uvijek vjerujem u pravdu. Gotovina bi mogao biti kompenzacija za šamar koji će Hrvatska primiti u maju.
Nass

#3186 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Nass »

Daj Boze, daj Boze :)
Hajvan

#3187 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Hajvan »

Ako budu amnestirani, to je znak i meni kako da postupam u drugom poluvremenu i koje smjenrice da koristim u odgoju vlastite djece. Nije potrebno crtati, zar ne!?!
Hajvan

#3188 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Hajvan »

andromeda101 wrote:U se i u svoje kljuse.

Huse.

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
sredoje

#3189 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by sredoje »

andromeda101 wrote:
sherbett wrote:ti andromeda, zbilja si neki specijalni ekspert, da izvališ specijalnu glupost! jel ti znaš što je koridor, i što su teritorijalne vode? a što međunarodne? Prouči malo UNCLOS sporazume ako ti nije jasno..
Međunarodne vode nisu teritorij niti jedne države dok termin "neškodljiv prolaz" podrazumijeva prolaz kroz teritorijalne vode jedne zemlje.
sredoje

#3190 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by sredoje »

andromeda101 wrote:U se i u svoje kljuse.

Huse.

Kakva mitomanija i plač!

Ako zanemarimo milijarde eura humanitarne pomoći, zračni most prema aerodromima u Sarajevu i Tuzli, isporuku oružja na koju se i Amerika pravila da ju ne vidi, vojne udare na snage bos Srba te političku pomoć zapada i muslimanskih zemalja...

Dugotrajne opsade su slamale otpor radi nedostatka hrane i pojave zaraznih bolesti.

Šta misliš na šta bi BiH ličila da nije bilo humanitarne pomoći?
sredoje

#3191 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by sredoje »

gost iz ZG wrote:
Image

UNCLOS definira pravo "neškodljiva prolaza" najkraćim putem kroz ter. vode druge države.

Ne postoji nikakav "koridor".
Last edited by sredoje on 15/04/2013 13:07, edited 1 time in total.
sredoje

#3192 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by sredoje »

sherbett wrote:
sredoje wrote:
andromeda101 wrote:
Međunarodne vode nisu teritorij niti jedne države dok termin "neškodljiv prolaz" podrazumijeva prolaz kroz teritorijalne vode jedne zemlje.
od prilike tako. Koridor prolazi kroz teritorijalne vode, i on se dopušta od strane države čije jesu, a otvoreno more je "internacionalno" podložno zakonima MP. Znači, koridor se "dopušta" u slučajevima od vitalne važnosti neke zemlje..a da ti RH zabrani put do Neuma..sigurno se neće desiti.
Ne postoji nikakav koridor niti se UNCLOS-om definira termin "koridor". Takvo šta može doći u obzir samo u arbitražama. Prema UNCLOS-u zemlja ima pravo na "neškodljiv" prolaz najkraćim putem kroz teritorijalne vode druge zemlje.

Ovdje ti je opisano što podrazumijeva termin "neškodljivog prolaza":
Passage is innocent so long as it is not prejudicial to the peace, good order or security of the coastal State. Such passage shall take place in conformity with this Convention and with other rules of international law
http://en.wikipedia.org/wiki/Innocent_passage
sredoje

#3193 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by sredoje »

sherbett wrote:
sredoje wrote:
andromeda101 wrote:
od prilike tako. Koridor prolazi kroz teritorijalne vode, i on se dopušta od strane države čije jesu, a otvoreno more je "internacionalno" podložno zakonima MP. Znači, koridor se "dopušta" u slučajevima od vitalne važnosti neke zemlje..a da ti RH zabrani put do Neuma..sigurno se neće desiti.

Oprosti ali svašta vi pišete... Koridor može biti samo stvar arbitraže ili dogovora. UNCLOS ne definira pojam koridora. On definira pojam "neškodljivog prolaza" za zemlje čije je teritorijalno more zatvoreno teritorijalnim morem druge zemlje. Prema UNCLOSU "neškodljiv prolaz" je onaj koji ne nearušava mir, pravni poredak i sigurnost zemlje preko čijeg se (morskog) teritorija prolazi.
sredoje

#3194 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by sredoje »

andromeda101 wrote:
JohnnyS wrote:
Bodkin wrote: kad smo na temi, pravi li hrvatska ista za vojnu mornaricu? vojne brodove ili nesto slicno?jel juga ikad sama pravila vojne brodove?

Govorim u slučaju da nam se namjesti blokada od strane Hrvatske a ne oružani sukob s Hrvatskom.

U slučaju blokade, Hrvatska nema pravo blokirati internacionalne vode i zatvarati BiH. Može koristiti samo svoj teritorij.

U slučaju oružanog sukoba ne daj Bože, onda bi Mljet bio na udaru kao i obala. Gloves off.

Ako trebamo birati između klaonice i zauzimanja Hrvatske obale, pogodite šta bi birali. U slučaju oružanog sukoba, ne daj Bože.
Vidim da se već razrađuju ratni planovi...
sredoje

#3195 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by sredoje »

sherbett wrote:U pravu si..OK, prolaz..
ostao koridor od piranskog zaljeva
Da, Slovenci su ostvarili maksimum ucjenom oko ulaska u EU. Oni su stvar dotjerali do arbitraze i to je maksimum. Istine radi i Hrvatska je predlagala arbitrazu jos sredinom '90-ih no Slovenija se nadala da ce sve rijesiti "bilateralnim" pregovorima.

No niti to im ne garantira uspjeh jer arbitrazni sud ima zadatak suditi:

1.) po medjunarodnom pravu
2.) po dobrosusjedskim odnosima

i treba definirati "spoj" (na engl: joint) slovenskih sa medj. vodama.

Bit ce zanimljivo vidjeti kako ce arbitrazni sud to rijesiti s obzirom da prema tumacenju strucnjaka ne postoji nacin da Slovenija dobije dostup do medj. voda prema medj. pravu s obzirom da se teritorijalno more "nastavlja" na obalu a u slucaju Slovenije trebalo bi da teritorijalno more radi "zavoj" sto bi bio presedan.

Pitanje je da li ce arbitrazni sud pristati da izvede nekakav presedan tim vise jer bi se onda javile i druge zemlje sa slicnim problemima i to bi izazvalo citavu poplavu zahtjeva.

Mozda bi i Bih mogla pokusati stvar dotjerati po arbitraznog suda no BiH nema cime ucjeniti?
Last edited by sredoje on 15/04/2013 13:18, edited 1 time in total.
andromeda101

#3196 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by andromeda101 »

sredoje wrote:
andromeda101 wrote:
JohnnyS wrote:

Tako nam drug Tito reko.

Živi ko da će hiljadu godina biti mir, a spremaj se ko da će sutra biti rat.

Titove staze revolucije.

Izvini ali koliko je tebi godina? Možda ti nisi imo taj predmet u školi.

Šta se dešava sa školstvom i omladinom. cccc.
andromeda101

#3197 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by andromeda101 »

Bolje Tito nego Alija.

"Neće djeco biti rata".

Ili ona od Maajke ako si još mlađi:

"Svako zna da nas čuva JNA, mi smo djeco Jugosloveni, nemojte se bojat, vjerujte meni"
Last edited by andromeda101 on 15/04/2013 13:28, edited 2 times in total.
sredoje

#3198 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by sredoje »

andromeda101 wrote:
sredoje wrote:
andromeda101 wrote: Govorim u slučaju da nam se namjesti blokada od strane Hrvatske a ne oružani sukob s Hrvatskom.

Tako nam drug Tito reko.

Živi ko da će hiljadu godina biti mir, a spremaj se ko da će sutra biti rat.

Titove staze revolucije.

Izvini ali koliko je tebi godina? Možda ti nisi imo taj predmet u školi.

Šta se dešava sa školstvom i omladinom. cccc.
Ali ne za moje oči... Ne moram ja gledati ovaj maloumni show...

ignore...
gost iz ZG

#3199 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by gost iz ZG »

@ andromeda101
ne drogiraj se, liječi se ... 21 stoljeće je

i opet ću ponoviti, nauči plivat jadniče-ak ne znaš
Bodkin

#3200 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

generali poslije bitke i razrada buducih vojnih akcija su glavna zanimanja u nasem drustvu. tj profesionalni politicki analiticari su isto u vrhu
Post Reply