Ja bih svima ovdje postavio jedno jednostavno pitanje : Na koji nacin objava poziva za skupljanje humanitarne pomoci narusava nepristrasnost i objektivnost nekog medija ?
Upravo to je bilo obrazlozenje ovog medija (BBC).
bogoljub wrote:-Ko nevjeruje nek procita!!
Zvaničnici britanske vlade i opozicionih partija krikovali su danas televiziju BBC zbog odbijanja da emituje poziv za skupljanje humanitarne pomoći za Palestince u ratom razorenom pojasu Gaze. Britanski nacionalni emiter saopštio je da je odbio da prikaže poziv jer bi time mogla da bude ugoržena reputacija BBC-a kao nepristrasnog medija, i zato što nije sigurno da bi humanitarna pomoć stigla do ugroženih.
Britanski najveći privatni emiteri su prvo takođe odbili poziv, ali su danas ITV i "Channel 4" promjenili stav. Televizija "Sky" je navela da će tek odlučiti, a katarska "Al-Jazeera" je navela da će pustiti poziv u svom programu na engleskom.
Državni sekretar za međunarodni razvoj Douglas Alexander rekao je da je BBC donio pogrešnu odluku i pozvao tu kuću da ponovo razmotri emitovanje humanitarne reklame, dok je ministar za zdravstvo Ben Bradshaw rekao da je odluka BBC-a "nepojmljiva" i optužio tu kuću da se plaši izraelske vlade.
Dvije najveće opozicione partije, konzervativci i liberldemokrate, pozvale su BBC da emituje poziv za skupljanje humanitarne pomoći za ugrožene u pojasu Gaze.
BBC je ranije besplatno emitovao pozive Odbora za hitne krizne situacije što okuplja Crveni krst, "Oxfam" i "Save the Children", koji su prikupili milione funti za žrtve rata i pridornih katastrofa širom svijeta.
Direktor BBC-a Mark Thompson rekao je da je kriza u Gazi drugačija stvar zbog "tekućih i vrlo kontroverznih vijesti" i naveo da u kući smatraju da bi emitovanje poziva moglo da "dovede u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost BBC-a u pokrivanju cijele priče".
Više stotina demonstranata okupilo se danas ispred zgrade BBC-a u centru Londona na protestu protiv izraelske vojne operacije u pojasu Gaze u kojoj je poginulo oko 1.300 Palestinaca.
(24sata.info)
Dakle, jos jedanput pitanje:
Na koji nacin objava poziva za skupljanje humanitarne pomoci narusava nepristrasnost i objektivnost nekog medija ?
Pitanje sam postavio uopsteno, tako i da se odgovori mogu dati takodjer uopsteno.
Moje misljenje je da je ovo jedan medijski presedan: Povezivati pruzanje pomoci, u prvom redu humanitarne, sa pitanjem objektivnosti medija.
Ovo je jedna slozenija tema i ne uklapa se u ovu kako je naslovljena, pa predlazem da zainteresovani svoje odgovore daju na temu "Shvatanje objektivnosti medija" koju sam postavio u rubrici "Elektronski i stampani mediji":
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 34&t=59211