Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#3176 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

alibaba007 wrote:Izgleda da je kraj B&H Airlines-a. Turci hoce vecinsko vlasnistvo. Vlada nece da cuje. Pa sad turci ucenjuju i otkazuju namerno letove. Vratili i A319 u Istanbul.
naravno da nece da cuje, kako bi onda uhljebili rodjake, rodice, bracu, sestre, propale politicare itd!
drndalo

#3177 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

ljubav_aha wrote:
drndalo wrote:A to savjetujes na bazi svih relevantnih ulaznih podataka kompletnog BH Airlinesa, Turkisha, i FBiH Vlade...?
znas li kolikoje slucajeva u svijetu gdje su upravo avio kompanije propale ili propadale zahvaljujuci vladi :!:

zato danas mnoge drzave nemaju vise vlastite avio kompanije :!:

gubitak vlasnistva avio komapnije je mnogima vazniji od opsteg poslovanja u avijaicji u istoj zemlji ,uostalom to je iskljuciv razlog zasto su turci uopste zapoceli poslovanje u BiH
Znam za dosta slucajeva propadanja, a znam i za dosta slucajeva pokretanja novih, nekad zahvaljujuci i Vladama, nekad zahvaljujuci budalastinama/pameti vlasnika, u slucaju kada to nisu Vlade... Ono sta sam ja htio reci u gornjem citatu je da ni ti, a ni ja, nemamo dovoljno relevantnih ulaznih informacija da bi mogli posteno suditi:"Ko, sta, gdje, kada, koliko..." Ne znamo tacno koliko je ko kome dao para, i za sta, ne znamo sta je bilo dogovoreno, ne znamo sta se dalje dogovara, ne znamo dal' k'o koga ucjenjuje i cime... A ti odmah = BUB, Vlada bi trebala popustiti... Mozda i bi, ako je sve tako, ali ako neko, pa makar i Turci (moje misljenje) koristi situaciju, te ruzno ucjenjuje mimo dogovora, itd. Onda ne bi trebali popustiti... Doduse, mi i ne znamo drugacije nego naguzit' se i trpit', dobro je da ne puca... :x

Ovaj dio sto sam ti oznacio crvenim, mislim da ni ti sama nisi sigurna sta si htjela reci/napisati... Ako ti je lakse, mozes i na engleskom, jer ona dva dijela recenice, sa 2 strane zareza, nemaju puno direktne veze jedno s drugim.
macan prvi wrote:Je li onda charter ili nije? Ne moze biti polucharter pa da se odokativno otkazuje :-) Odredjeni nivo sigurnosti bi trebao postojati, bar sam ja to tako shvatio iz najave leta jer nije nigdje eksplicitno najavljen kao charter.
Hajmo poceti od toga da jos nikako nije najavljen zvanicno. Za sada je to samo "vjerovatno"... Ja bih to najprije nazvao redovnim charterom, ali bez citanja ugovora izmedju turistickih agencija i Vallee-a, opet nista ne znamo... Gledam im flotu jedino gdje mogu smjestiti 54 putnika koje spominju u vijesti, je 737, a cak i model -500 nije bas rentabilan sa 2/5 punih sjedista... U ostalo im ne moze stati 54 kom. Mada i tu opet ostaje potencijalna mogucnost sub-lease-a manjeg tudjeg aviona ako im se to vise isplati. E sad, ako Vallee agencijama po nekim cijenama garantuje letenje, onda otkaza nema, naravno ako agencija proda dovoljno aranzmana da mogu platiti let... Puno je tu varijabli da sad trunimo naprazno o njima, a po svim dosadasnjim iskustvima, moze bit' i "Poj'o vuk magarca"...
edina2

#3178 Re: Avio kompanije all about

Post by edina2 »

alibaba007 wrote:Izgleda da je kraj B&H Airlines-a. Turci hoce vecinsko vlasnistvo. Vlada nece da cuje. Pa sad turci ucenjuju i otkazuju namerno letove. Vratili i A319 u Istanbul.
Dajte ljudi...Da li iko cita finansijske podatke...
Zašto bi Turkish htio da kupi BH Airlines???!!BH Airlines je u ogromnim gubitcima svake godine. Vlada i Turkish Airlines svake godine finansiraju ovaj dug. Zašto bi Turkish investirao u jednu komaniju koja je svake godine u milionskim gubitcima i placao jos vise!!!Turkish je kompanija na dobrom glasu i sigurno ima mnogo zainteresovanih kompanija koje im nude saradnju. Bilo bi super kada bi htjeli uopce da investiraju s obzirom na gubitke. BiH vapi za stranim investicijama samo sto zbog vrlo "jednostavne" politicke situacije niko vise nece da investira u BiH.
Ima i druga informacija koja kruzi medijima i ima vise smisla a to je da vlada nece da finansira operacije Airbusa i hoce da leti samo sa ATR-ovima.
drndalo

#3179 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Hoces reci da Vlada zna razliku izmedju ATR72 i A319 ? Osim u cijeni fakture za sipano gorivo... :wink:

Da bar hoce pametno letiti i sa ATRovima, a to ne ukljucuje ATR za FRA, AMS, CPH, ARN, pa ni za IST... Jednostavno, nije to racionalno koristenje tih aviona...
edina2

#3180 Re: Avio kompanije all about

Post by edina2 »

drndalo wrote:Hoces reci da Vlada zna razliku izmedju ATR72 i A319 ? Osim u cijeni fakture za sipano gorivo... :wink:

Da bar hoce pametno letiti i sa ATRovima, a to ne ukljucuje ATR za FRA, AMS, CPH, ARN, pa ni za IST... Jednostavno, nije to racionalno koristenje tih aviona...
Prosle godine je u BH Airlinesu doslo do smjene menadzmenta...ima u novinama...tj dosao je menadzment iz Turkisha(profesionalci koji su godinama u avio biznisu). Ima na njihovoj fb stranici nekih podataka o novim ugovorima, dogovorima,pregovaranju sa drugim avio kompanijama o unapredjenju poslovanja.Mislim da bi oni sigurno napravili nesto ali... :zoka:
drndalo

#3181 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Izvini ali ja ne vidim da je taj turski menadzment ista jako dobro napravio... Dosli, mi se ponadali, kad ono = cvrrrrrc... Mozda bi bilo pametnije svakako promijeniti ime BH Airlinesu, u "Maybe airlines", onda nas niko ne moze tuziti za lazni marketing, a i pojam je u svijetu poznat, pa sto ne bi bio i brand...

Da se razumijemo, nije mi jasno sto su u startu i pokusali da nam pomognu, osim sadake... Jer im ide sasvim OK svakako, ozbiljna su firma... Ali umjesto da oni ove ovdje nesto nauce, poboljsaju, isamaraju ako treba, oni postali mrljavci ko nasi da su... Dozvoljavam da su htjeli nesto sto mi ne vidimo u velikoj slici, ali ovo vec odavno nije ni smjesno, ni tuzno, vise zalosno...
edina2

#3182 Re: Avio kompanije all about

Post by edina2 »

drndalo wrote:Izvini ali ja ne vidim da je taj turski menadzment ista jako dobro napravio... Dosli, mi se ponadali, kad ono = cvrrrrrc... Mozda bi bilo pametnije svakako promijeniti ime BH Airlinesu, u "Maybe airlines", onda nas niko ne moze tuziti za lazni marketing, a i pojam je u svijetu poznat, pa sto ne bi bio i brand...

Da se razumijemo, nije mi jasno sto su u startu i pokusali da nam pomognu, osim sadake... Jer im ide sasvim OK svakako, ozbiljna su firma... Ali umjesto da oni ove ovdje nesto nauce, poboljsaju, isamaraju ako treba, oni postali mrljavci ko nasi da su... Dozvoljavam da su htjeli nesto sto mi ne vidimo u velikoj slici, ali ovo vec odavno nije ni smjesno, ni tuzno, vise zalosno...
Dosli su tek prije par mjeseci;)
drndalo

#3183 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Dosli su oni prije dobro vise od pune godine... Za to vrijeme se sa 3 aviona vise linija ukinulo nego sto ih se otvorilo, a avioni su vise stajali nego letili, sto i nije cudno, jer je broj letova bio sasvim dovoljan za 1.5 avion u prosjeku... Ostalo nek' lezi po betonu Sarajevskog aerodroma... Jesino je IST bio redovan i pun, te ZRH donekle... Sve ostalo je bilo 2 koraka naprijed, 3 nazad... Dozvoljavam da ne znam neke stvari iznutra, ali od kada su zvanicno "usli" u BH Airlines, turci vise nisu bezgresni... Ni njihovo maslo za Ramazana nije...

EDIT: Sad provjerih, zvanicno postavljenje turcina za direktora (a jos malo prije toga su vec biti tu, ali ne na direktorskom mjestu) je bilo malo kasnije od moje inicijalne >1 godine:
Odluka danas: Turčin dolazi na mjesto direktora BH Airlinesa
Ovo je bio uvjet predstavnika "Turkish Airlinesa" kako se ne bi povukli iz naše kompanije, za koju bi to bio i definitivni krah

Autor M. K. | Objavljeno 11.05.2011. u 12:36
U narednih desetak dana za novog direktora "BH Airlinesa" bit će imenovan predstavnik "Turkish Airlinesa" Altan Bujuk Jilmaz (Buyuk Yilmaz), saznaje "Dnevni avaz".

Kako nam je potvrdio federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, dogovor o ovome postigut je jučer na sastanku u Sarajevu sa čelnicima turske kompanije Orhanom Sivrikajom (Sivrikaya) i Erdalom Javuzom (Yavuz), a kojem su prisustvovali i ambasador Turske u BiH Vefahan Odžak (Ocak) i premijer FBiH Nermin Nikšić.

Ministar Bijedić potvrdio je za "Avaz" i da su turski partneri insistirali da njihov predstavnik bude generalni direktor naše aviokompanije te da su to postavili kao uvjet svog ostanka u aranžmanu sa "BH Airlinesom", čiji je "Turkish Airlines" 49-postotni vlasnik. Izlazak "Turkish Airlinesa" iz ovog aranžmana značio bi i definitivni krah za "BH Airlines", s obzirom na gubitke i teško stanje u kojem se naša kompanija nalazi, tako da je Vlada FBiH faktički primorana da pristane na ovaj uvjet.

No, kako nam je pojasnio Bijedić, Vlada neće ovim potezom izgubiti kontrolu nad "BH Airlinesom", u kojem Federacija ostaje vlasnik 51 posto kapitala.

- Dogovorili smo da mjesto generalnog direktora bude prepušteno kandidatu u ime "Turkish Airlinesa" i ako to sutra (danas, op. a.) i bude usvojeno na sjednici Vlade FBiH, turski predstavnik bit će imenovan na period od tri godine. Njegova obaveza bit će da u roku od 30 dana Vladi, odnosno Nadzornom odboru (NO) "BH Airlinesa" dostavi plan rada. Također, većinu u NO činit će predstavnici Vlade i zadržavamo kontrolu nad većinskom vlasničkom strukturom. Nova Uprava kompanije bit će dužna svaka tri mjeseca podnositi izvještaj o radu - izjavio je ministar Bijedić.
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/3 ... inesa.html
edina2

#3184 Re: Avio kompanije all about

Post by edina2 »

drndalo wrote:Dosli su oni prije dobro vise od pune godine... Za to vrijeme se sa 3 aviona vise linija ukinulo nego sto ih se otvorilo, a avioni su vise stajali nego letili, sto i nije cudno, jer je broj letova bio sasvim dovoljan za 1.5 avion u prosjeku... Ostalo nek' lezi po betonu Sarajevskog aerodroma... Jesino je IST bio redovan i pun, te ZRH donekle... Sve ostalo je bilo 2 koraka naprijed, 3 nazad... Dozvoljavam da ne znam neke stvari iznutra, ali od kada su zvanicno "usli" u BH Airlines, turci vise nisu bezgresni... Ni njihovo maslo za Ramazana nije...

EDIT: Sad provjerih, zvanicno postavljenje turcina za direktora (a jos malo prije toga su vec biti tu, ali ne na direktorskom mjestu) je bilo malo kasnije od moje inicijalne >1 godine:
Ovo je bio uvjet predstavnika "Turkish Airlinesa" kako se ne bi povukli iz naše kompanije, za koju bi to bio i definitivni krah

U narednih desetak dana za novog direktora "BH Airlinesa" bit će imenovan predstavnik "Turkish Airlinesa" Altan Bujuk Jilmaz (Buyuk Yilmaz), saznaje "Dnevni avaz".

Kako nam je potvrdio federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, dogovor o ovome postigut je jučer na sastanku u Sarajevu sa čelnicima turske kompanije Orhanom Sivrikajom (Sivrikaya) i Erdalom Javuzom (Yavuz), a kojem su prisustvovali i ambasador Turske u BiH Vefahan Odžak (Ocak) i premijer FBiH Nermin Nikšić.

Ministar Bijedić potvrdio je za "Avaz" i da su turski partneri insistirali da njihov predstavnik bude generalni direktor naše aviokompanije te da su to postavili kao uvjet svog ostanka u aranžmanu sa "BH Airlinesom", čiji je "Turkish Airlines" 49-postotni vlasnik. Izlazak "Turkish Airlinesa" iz ovog aranžmana značio bi i definitivni krah za "BH Airlines", s obzirom na gubitke i teško stanje u kojem se naša kompanija nalazi, tako da je Vlada FBiH faktički primorana da pristane na ovaj uvjet.

No, kako nam je pojasnio Bijedić, Vlada neće ovim potezom izgubiti kontrolu nad "BH Airlinesom", u kojem Federacija ostaje vlasnik 51 posto kapitala.

- Dogovorili smo da mjesto generalnog direktora bude prepušteno kandidatu u ime "Turkish Airlinesa" i ako to sutra (danas, op. a.) i bude usvojeno na sjednici Vlade FBiH, turski predstavnik bit će imenovan na period od tri godine. Njegova obaveza bit će da u roku od 30 dana Vladi, odnosno Nadzornom odboru (NO) "BH Airlinesa" dostavi plan rada. Također, većinu u NO činit će predstavnici Vlade i zadržavamo kontrolu nad većinskom vlasničkom strukturom. Nova Uprava kompanije bit će dužna svaka tri mjeseca podnositi izvještaj o radu - izjavio je ministar Bijedić.
Prije tacno 7 mjeseci su dosli. Koliko sam vidjela na njihovom sajtu a pratim redovno jer cesto putujem otvoreno je mnogo novih destinacija i najava za nove destinacije otkako su dosli. Za neki vidljiv progres potrebno je mnogo vise od 7 mjeseci.
drndalo

#3185 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Na cijem web-site-u ???

Turkisha ili BH AIrlinesa ? Turkishu bi mozda trebalo 7 mjeseci za primjetiti razliku na bolje, jer svakako imaju cca. 773 leta dnevno sirom svijeta, ali na BH Airlinesu, sa 2 aviona prije njih, i sa 3 aviona nakon njih, te sa dnevnim prosjekom od mozda 3 leta dnevno, vec dizanje prosjeka na 4 leta dnevno bi bilo povecanje od 33% !!! O cemu pricamo...?

Ako svaki avion kojeg imas nece dnevno bar u pokusaju imati 4-6 segmenata letenja, i biti u pogonu 6.00-22.00 (bar kao nastojanje), onda ti i ne treba... Ako to ne radis, ili ne znas (kao BH AIrlines prije Turkish-a), ili mozda imas skrivene razloge (kao Turkish mozda)... Uz usputnu kradju koja se svuda desava, ako se uspjesno ne sprijeci...
edina2

#3186 Re: Avio kompanije all about

Post by edina2 »

drndalo wrote:Na cijem web-site-u ???

Turkisha ili BH AIrlinesa ? Turkishu bi mozda trebalo 7 mjeseci za primjetiti razliku na bolje, jer svakako imaju cca. 773 leta dnevno sirom svijeta, ali na BH Airlinesu, sa 2 aviona prije njih, i sa 3 aviona nakon njih, te sa dnevnim prosjekom od mozda 3 leta dnevno, vec dizanje prosjeka na 4 leta dnevno bi bilo povecanje od 33% !!! O cemu pricamo...?

Ako svaki avion kojeg imas nece dnevno bar u pokusaju imati 4-6 segmenata letenja, i biti u pogonu 6.00-22.00 (bar kao nastojanje), onda ti i ne treba... Ako to ne radis, ili ne znas (kao BH AIrlines prije Turkish-a), ili mozda imas skrivene razloge (kao Turkish mozda)... Uz usputnu kradju koja se svuda desava, ako se uspjesno ne sprijeci...
Zar se Turkish i BH Airlines ikako mogu porediti hehhe.
Na sajtu BH Airlinesa...na pocetku zimske sezone Istanbul je povecan na 2 puta dnevno tako da si mogao kupiti karte iz Sarajeva i Banja Luke za vise od 50 svjetskih destinacija. Znam isto da se otvorio Mostar za cartere sa Peskarom.
U agenciji je bila otvorena prodaja za Skoplje, Bec, Geteborg i Stokholm.
Nemam zaista uvida u podatke poslovanja i da li su povecali broj putnika.
To je ono sto se desilo u zadnjih par mjeseci...
drndalo

#3187 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

I sve od toga sto si nabrojala je zatvoreno... Ili bar 7/8... :roll:
edina2

#3188 Re: Avio kompanije all about

Post by edina2 »

drndalo wrote:I sve od toga sto si nabrojala je zatvoreno... Ili bar 7/8... :roll:
Da...prije par dana:(
Taman sam htjela u Skoplje:(
ljubav_aha

#3189 Re: Avio kompanije all about

Post by ljubav_aha »

drndalo wrote:
ljubav_aha wrote:
drndalo wrote:A to savjetujes na bazi svih relevantnih ulaznih podataka kompletnog BH Airlinesa, Turkisha, i FBiH Vlade...?
znas li kolikoje slucajeva u svijetu gdje su upravo avio kompanije propale ili propadale zahvaljujuci vladi :!:

zato danas mnoge drzave nemaju vise vlastite avio kompanije :!:

gubitak vlasnistva avio komapnije je mnogima vazniji od opsteg poslovanja u avijaicji u istoj zemlji ,uostalom to je iskljuciv razlog zasto su turci uopste zapoceli poslovanje u BiH
Znam za dosta slucajeva propadanja, a znam i za dosta slucajeva pokretanja novih, nekad zahvaljujuci i Vladama, nekad zahvaljujuci budalastinama/pameti vlasnika, u slucaju kada to nisu Vlade... Ono sta sam ja htio reci u gornjem citatu je da ni ti, a ni ja, nemamo dovoljno relevantnih ulaznih informacija da bi mogli posteno suditi:"Ko, sta, gdje, kada, koliko..." Ne znamo tacno koliko je ko kome dao para, i za sta, ne znamo sta je bilo dogovoreno, ne znamo sta se dalje dogovara, ne znamo dal' k'o koga ucjenjuje i cime... A ti odmah = BUB, Vlada bi trebala popustiti... Mozda i bi, ako je sve tako, ali ako neko, pa makar i Turci (moje misljenje) koristi situaciju, te ruzno ucjenjuje mimo dogovora, itd. Onda ne bi trebali popustiti... Doduse, mi i ne znamo drugacije nego naguzit' se i trpit', dobro je da ne puca... :x

Ovaj dio sto sam ti oznacio crvenim, mislim da ni ti sama nisi sigurna sta si htjela reci/napisati... Ako ti je lakse, mozes i na engleskom, jer ona dva dijela recenice, sa 2 strane zareza, nemaju puno direktne veze jedno s drugim.
problem :
-zasto si uvjeren da je u pitanju ucjenjivanje :?: Ugovor su praviel obe strane , i BiH starana je vrlo dobro znala da ne bi mogla sama podrzavati svoju kompaniju :!: ako sutra turci odu,mislis da bi avio kompanija tako nesto prezivjela,vjeruj mi ,za 24 sata bi bila van svijeta psolovanja
- Vladi i drugim vlasnicima je vaznija njihova filozofija od radnih mjesta,a radna mjesta BiH gradjana bi trebala biti takodjer bitan faktor
-Valda moze pomoci kompanijama,naravno da ima takvih slucjavea,ali Vlada BiH ne moze sama rukovati i finansirati BiH avio kompaniju
ljubav_aha

#3190 Re: Avio kompanije all about

Post by ljubav_aha »

drndalo wrote:Izvini ali ja ne vidim da je taj turski menadzment ista jako dobro napravio... Dosli, mi se ponadali, kad ono = cvrrrrrc... Mozda bi bilo pametnije svakako promijeniti ime BH Airlinesu, u "Maybe airlines", onda nas niko ne moze tuziti za lazni marketing, a i pojam je u svijetu poznat, pa sto ne bi bio i brand...

pisala sma ranije,pisem opet,Novi Market-Nova Nafaka ;-)
ljubav_aha

#3191 Re: Avio kompanije all about

Post by ljubav_aha »

drndalo wrote:Dosli su oni prije dobro vise od pune godine... Za to vrijeme se sa 3 aviona vise linija ukinulo nego sto ih se otvorilo, a avioni su vise stajali nego letili, sto i nije cudno, jer je broj letova bio sasvim dovoljan za 1.5 avion u prosjeku... Ostalo nek' lezi po betonu Sarajevskog aerodroma... Jesino je IST bio redovan i pun, te ZRH donekle... Sve ostalo je bilo 2 koraka naprijed, 3 nazad... Dozvoljavam da ne znam neke stvari iznutra, ali od kada su zvanicno "usli" u BH Airlines, turci vise nisu bezgresni... Ni njihovo maslo za Ramazana nije...

ha ha ha, pa naravno da promjena managementa,nije automtska promjena vlasnistva -omjer- kapitala :D :lol:

Turci su ranije postavljali uslove u primjenama rada managementa,i ranij su najavili mogucu promjenu,koja se upravo desila,a pisala sam o ovome prosle godine :D

reforma je u toku :)
jefferson

#3192 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

Kod nas dok se sve jedno drzavno preduzece osim Elektroprenosa ne privatizuje nema nafake (ovdje mislim i na Elktroprivredu i BH Telecom). Kada politika izgubi mogucnost zaposljavannja svojih rodjaka i finansiranja stranaka tada ce nesto biti od ove drzave!
drndalo

#3193 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Da je BH Airlines odron-odrona ja sam odavno svjestan i jedan sam od najvecih kriticara iste, ali nije mi svejedno sto bi neki tamo zaposleni mogli izgubiti poslove ako se firma zatvori...

Sto se Vlade FBIH tice, ne smetnite s uma da ta Vlada ipak neke pare daje za letenje te kompanije ( neki dan odluka o 2,7 mil. BH Airlinesu), a bez uvida u papire, ne znam koliko je poslovanje te firme kostalo Turkish airlines u proslom periodu... Direktor je njihov, evo vec 9 mjeseci, i ja bitne pomake ne vidim, osim unazad... Zasto ? Ne znam, ali bih volio saznati... Kada turski direktor misli pokusati pokrenuti BH Airlines prema naprijed ? Kada svi nepodobni zaposleni umru od starosti, a do tada cemo mi preko avio karata uplacivati po 10 EUR za BH Airlines?

Sto se ucjenjivanja tice, posli smo od ove misli:
Izgleda da je kraj B&H Airlines-a. Turci hoce vecinsko vlasnistvo. Vlada nece da cuje. Pa sad turci ucenjuju i otkazuju namerno letove. Vratili i A319 u Istanbul.
Jel' tacna, ne znam, ali je cinjenica da se unazad mjesec dana svasta desava sa otkazivanjima letova... Do koga je ? Do mene ? Ne bogumi... Jedan od navodnih problema sa letenjem za FRA (dok su letili, letio je ATR za FRA, sto nije sretno rjesenje) je bio sta Nijemci nisu dali da kao BH Airlinesov avion na FRA slijece avion registrovan sa TC-XXX (Turska), nego samo E7 (BiH)... Jel' i to do Vlade ? U stvari jeste, jer su dopustili da takva stvar proizadje iz njihovog tendera... :skoljka:
jefferson

#3194 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

drndalo wrote:Da je BH Airlines odron-odrona ja sam odavno svjestan i jedan sam od najvecih kriticara iste, ali nije mi svejedno sto bi neki tamo zaposleni mogli izgubiti poslove ako se firma zatvori...

Sto se Vlade FBIH tice, ne smetnite s uma da ta Vlada ipak neke pare daje za letenje te kompanije ( neki dan odluka o 2,7 mil. BH Airlinesu), a bez uvida u papire, ne znam koliko je poslovanje te firme kostalo Turkish airlines u proslom periodu... Direktor je njihov, evo vec 9 mjeseci, i ja bitne pomake ne vidim, osim unazad... Zasto ? Ne znam, ali bih volio saznati... Kada turski direktor misli pokusati pokrenuti BH Airlines prema naprijed ? Kada svi nepodobni zaposleni umru od starosti, a do tada cemo mi preko avio karata uplacivati po 10 EUR za BH Airlines?

Sto se ucjenjivanja tice, posli smo od ove misli:
Izgleda da je kraj B&H Airlines-a. Turci hoce vecinsko vlasnistvo. Vlada nece da cuje. Pa sad turci ucenjuju i otkazuju namerno letove. Vratili i A319 u Istanbul.
Jel' tacna, ne znam, ali je cinjenica da se unazad mjesec dana svasta desava sa otkazivanjima letova... Do koga je ? Do mene ? Ne bogumi... Jedan od navodnih problema sa letenjem za FRA (dok su letili, letio je ATR za FRA, sto nije sretno rjesenje) je bio sta Nijemci nisu dali da kao BH Airlinesov avion na FRA slijece avion registrovan sa TC-XXX (Turska), nego samo E7 (BiH)... Jel' i to do Vlade ? U stvari jeste, jer su dopustili da takva stvar proizadje iz njihovog tendera... :skoljka:
Izvini ali neka izgube. Cekaj, sta privrednik u BiH koji radi sa svojih deset prstiju, mora pored posla proci golgotu raznih inspektora da bi neko tek tako prebacio 2.700.000 maraka poreskih para firmi koja propada?
Moj buraz je platio kaznu jer je pretplatio PDV!!!! I sad dodje jedan BH Airlines i eto hoce para je ne znaju poslovat?
Kod nas dok se ove drzavne firme koje sisu poreske pare ne pogase po hitnom postupku nema nafake. Kada se rjesimo BH Airlinesa, GRASA i slicnih firmi koje parazitiraju zbog toga "jer ce ljudi izgubiti posao" onda cemo tek napredovati.
Kako se radi u razvijenim zemljama? Poslujes negativno, hajde u bankrot i cao djaci. Ljudi izgube posao, nadju drugi i tako ide. Jbg, takav je zivot jaro, ali po cemu BH Airlines ili GRAS ima tu privilegiju da ostali privrednici koji RADE kako treba, placaju njihovu zajebanciju?
Last edited by jefferson on 29/02/2012 22:29, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#3195 Re: Avio kompanije all about

Post by ljubav_aha »

drndalo wrote:Da je BH Airlines odron-odrona ja sam odavno svjestan i jedan sam od najvecih kriticara iste, ali nije mi svejedno sto bi neki tamo zaposleni mogli izgubiti poslove ako se firma zatvori...
o tome napisah jutors

problem :
-zasto si uvjeren da je u pitanju ucjenjivanje Ugovor su praviel obe strane , i BiH starana je vrlo dobro znala da ne bi mogla sama podrzavati svoju kompaniju ako sutra turci odu,mislis da bi avio kompanija tako nesto prezivjela,vjeruj mi ,za 24 sata bi bila van svijeta psolovanja
- Vladi i drugim vlasnicima je vaznija njihova filozofija od radnih mjesta,a radna mjesta BiH gradjana bi trebala biti takodjer bitan faktor
-Valda moze pomoci kompanijama,naravno da ima takvih slucjavea,ali Vlada BiH ne moze sama rukovati i finansirati BiH avio kompaniju

imam raju u BiH airline,naravno da ne zleim da izgube posao :| zato uporno pisem,nije vise bitno vlasnistvo,bitno je nastaviti poslovanje i da raja iz BiH ima poslove :-D
edina2

#3196 Re: Avio kompanije all about

Post by edina2 »

Godišnji gubitci samo nekih avio kompanija:
SAS 250 miliona dolara
Croatia 110 miliona kuna
Jat 26 miliona EUR
Adria 63 miliona EUR
Lufthansa 130 miliona EUR
Svi podatci dostupni na googleu.
ljubav_aha

#3198 Re: Avio kompanije all about

Post by ljubav_aha »

edina2 wrote:Godišnji gubitci samo nekih avio kompanija:
SAS 250 miliona dolara
Croatia 110 miliona kuna
Jat 26 miliona EUR
Adria 63 miliona EUR
edina2 :D :lol: Lufthansa u gubitku :D kad vec postavljas info postavi i ostale troskove i zaradu istih kompanija :-D

sa svojim postom nisi nista postigla :lol:
edina2

#3199 Re: Avio kompanije all about

Post by edina2 »

ljubav_aha wrote:
SAS 250 miliona dolara
Croatia 110 miliona kuna
Jat 26 miliona EUR
Adria 63 miliona EUR
edina2 :D :lol: Lufthansa u gubitku :D kad vec postavljas info postavi i ostale troskove i zaradu istih kompanija :-D

Koja zarada?
Jedino je Lufthansa imala zaradu. Sve ostale su imale cisti gubitak.
ljubav_aha

#3200 Re: Avio kompanije all about

Post by ljubav_aha »

edina2 wrote:
ljubav_aha wrote:
SAS 250 miliona dolara
Croatia 110 miliona kuna
Jat 26 miliona EUR
Adria 63 miliona EUR

Koja zarada?
Jedino je Lufthansa imala zaradu. Sve ostale su imale cisti gubitak.
u avijaciji ne postoji CISTI gubitak :D zasto mislis da postoje alijanse ;-)
Post Reply