Po tvom postu izgleda da si poprilicno neupucen u ovo pa ne znam cemu ni ovaj komentarilluminated wrote:U ovom gradu kao i cijeloj drzavi je sve nakaradno pa tako i TAXI sektor.
TAXI trziste treba potpuno reformirati i pod tim mislim sljedece:
- Sistem dodjele licenci pojednostaviti i pojeftiniti. Licence su iz nekog razloga uzasno skupe i privilegija odabranih. Prenose se s oca na sina itd kao sa se radi o dijamantima a ne o fucking jednostavnoj dozvoli da mozes obavljati neki posao. Trziste je najbolji regulator. Treba sve pustiti koji zele da taksiraju, i da trziste samo sebe procisti.
- Napravljen je pozitivan korak sto su propisali odredjene tehnicke normative automobila: ABS; Klima; itd.
- Potpuno izjednaciti uslove dodjele licence za sve takmace na trzistu. Nevjerovatno je da se Zutom,Crvenom whatever taksiju isplati platiti radnika da vozi, i jos ima profita, a samostalni taksisti su na ivici egzistencije.
- Sam cirkus sa licencama je doprinio tome da se pojavljuju rent-a-car taksisti koji ustvari koriste rupu u zakonu. Rent-a-car se otvara za kikiriki, a taxi licenca kosta X hiljada KM kao da je suho zlato![]()
Probajte osnovati TAXI firmu. Vidjecete gdje je problem. Kao da pravite nuklearnu centralu....
Prvo, prenos i dodjela licenci je ukinuta svakako. Prodaja odavno...
Kanton Sarajevo odredjuje broj licenci u gradu kao i u svakom vecem gradu bilo gdje. Problem je u tome sto ih sad ima vise nego sto bi trebalo, te ne izdaju nove do daljnjeg tj. dok se ne dostigne broj koji bi trebao i tada ce se iste dodjeljivati javnom ponudom.
Sto se tice zutog i ostalih, njihovi radnici rade na istoj licenci i autu po dvije-tri smjene, auto nikad ne stoji i zarade nesto (gazde). Iskreno meni je tih radnika zao, poznajem ih par rade kao robovi. Koliko dobro rade i zaradjuju da su propali, pa prelaze na rent a car i DOO, eto koliko se isplati da nisu mogli placati i izgubili su licence (cast izuzetku Crvenom).
Ja cijenim PRAVU konkurenciju. Dosta puta se desi da dodju na moj stand po svoje musterije i regularno odvezu i jos se i pozdravljamo sa nekim od njih. Isto kao sto ja znam otici na njihov stand po svoje musterije. To je jednostavno tako i nikad mi ne bude krivo to, posteno radi, nek radi ima pravo. Ali kad vidim razne DOO i ostale ublehase tacno mi muka