Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bimmer_

#3176 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

illuminated wrote:U ovom gradu kao i cijeloj drzavi je sve nakaradno pa tako i TAXI sektor.
TAXI trziste treba potpuno reformirati i pod tim mislim sljedece:

- Sistem dodjele licenci pojednostaviti i pojeftiniti. Licence su iz nekog razloga uzasno skupe i privilegija odabranih. Prenose se s oca na sina itd kao sa se radi o dijamantima a ne o fucking jednostavnoj dozvoli da mozes obavljati neki posao. Trziste je najbolji regulator. Treba sve pustiti koji zele da taksiraju, i da trziste samo sebe procisti.

- Napravljen je pozitivan korak sto su propisali odredjene tehnicke normative automobila: ABS; Klima; itd.

- Potpuno izjednaciti uslove dodjele licence za sve takmace na trzistu. Nevjerovatno je da se Zutom,Crvenom whatever taksiju isplati platiti radnika da vozi, i jos ima profita, a samostalni taksisti su na ivici egzistencije.

- Sam cirkus sa licencama je doprinio tome da se pojavljuju rent-a-car taksisti koji ustvari koriste rupu u zakonu. Rent-a-car se otvara za kikiriki, a taxi licenca kosta X hiljada KM kao da je suho zlato :-)

Probajte osnovati TAXI firmu. Vidjecete gdje je problem. Kao da pravite nuklearnu centralu....
Po tvom postu izgleda da si poprilicno neupucen u ovo pa ne znam cemu ni ovaj komentar :roll:
Prvo, prenos i dodjela licenci je ukinuta svakako. Prodaja odavno...
Kanton Sarajevo odredjuje broj licenci u gradu kao i u svakom vecem gradu bilo gdje. Problem je u tome sto ih sad ima vise nego sto bi trebalo, te ne izdaju nove do daljnjeg tj. dok se ne dostigne broj koji bi trebao i tada ce se iste dodjeljivati javnom ponudom.
Sto se tice zutog i ostalih, njihovi radnici rade na istoj licenci i autu po dvije-tri smjene, auto nikad ne stoji i zarade nesto (gazde). Iskreno meni je tih radnika zao, poznajem ih par rade kao robovi. Koliko dobro rade i zaradjuju da su propali, pa prelaze na rent a car i DOO, eto koliko se isplati da nisu mogli placati i izgubili su licence (cast izuzetku Crvenom).
Ja cijenim PRAVU konkurenciju. Dosta puta se desi da dodju na moj stand po svoje musterije i regularno odvezu i jos se i pozdravljamo sa nekim od njih. Isto kao sto ja znam otici na njihov stand po svoje musterije. To je jednostavno tako i nikad mi ne bude krivo to, posteno radi, nek radi ima pravo. Ali kad vidim razne DOO i ostale ublehase tacno mi muka
respo

#3177 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by respo »

Bimmer_ wrote:
un1ted wrote:
titanik wrote:Skloniti ih kao i sve koji ne ispunjavaju propisane uslove za obavljanje taxi djelatnosti. I njima zovemo inspekciju kao i svima, a ukloniti ih fizickom silom je kaznjivo i na to nemamo pravo. Zadovoljni odgovorom?
Hajde ovako..ostavi mi broj na private i ja cu sljedeci put tebi javiti kada vidim na nekom stajalistu nelegalnog sa taxistu pa da ga priajvis i da vidimo tk oce doci na intervenciju.

Pricas bezveze, da se uvali zuti taksi izlupali bi mu auto :)
Pa isto ti dodje zvao ti, on, dispecer, ja ili bilo ko drugi policiju ako ce doci, doci ce. Svaki put kad vidis nazovi ne kosta nista
to neka united nazove da se ti ne bi zamjerao nelegalnim kolegama iz sa taxija?
damirc_sa

#3178 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by damirc_sa »

U subotu navece ispred Alte 3 vozila "Samostalni taxi" gledam u njih i samo dolaze jedan po jedan. Moze li mi neko reci kome oni pripadaju ili su fakat samostalci, ako je tako da se onda i ja raspitam i da nabacim tablu na krov i da krenem u taxiranje.
Sve su to nekakvi momci do maksimalno 30-tak godina ali brate mili niko nema auta ispod 20 000 KM, to su audi, pasati mercedes.
Posto sam cekao zenu tu ispred Alte malo gledam njihovo ponasanje to se oni nesto deru skacu ispred centra, pravo klosarsko ponasanje, pa moze li iko uredovati i stati tome u kraj?
Bimmer_

#3179 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

damirc_sa wrote:U subotu navece ispred Alte 3 vozila "Samostalni taxi" gledam u njih i samo dolaze jedan po jedan. Moze li mi neko reci kome oni pripadaju ili su fakat samostalci, ako je tako da se onda i ja raspitam i da nabacim tablu na krov i da krenem u taxiranje.
Sve su to nekakvi momci do maksimalno 30-tak godina ali brate mili niko nema auta ispod 20 000 KM, to su audi, pasati mercedes.
Posto sam cekao zenu tu ispred Alte malo gledam njihovo ponasanje to se oni nesto deru skacu ispred centra, pravo klosarsko ponasanje, pa moze li iko uredovati i stati tome u kraj?
Pa pokusavamo ali nece im policija nista. To su ili obicni divljaci koji samo stave firmu na krov i rade ili su izbaceni iz Sa taxi-a pa se udostojili bar da skinu nase oznake. Ima i onih koji su dosli iz drugih gradova da rade pa napisali samostalni taxi...
illuminated

#3180 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by illuminated »

Bimmer_ wrote:
illuminated wrote:U ovom gradu kao i cijeloj drzavi je sve nakaradno pa tako i TAXI sektor.
TAXI trziste treba potpuno reformirati i pod tim mislim sljedece:

- Sistem dodjele licenci pojednostaviti i pojeftiniti. Licence su iz nekog razloga uzasno skupe i privilegija odabranih. Prenose se s oca na sina itd kao sa se radi o dijamantima a ne o fucking jednostavnoj dozvoli da mozes obavljati neki posao. Trziste je najbolji regulator. Treba sve pustiti koji zele da taksiraju, i da trziste samo sebe procisti.

- Napravljen je pozitivan korak sto su propisali odredjene tehnicke normative automobila: ABS; Klima; itd.

- Potpuno izjednaciti uslove dodjele licence za sve takmace na trzistu. Nevjerovatno je da se Zutom,Crvenom whatever taksiju isplati platiti radnika da vozi, i jos ima profita, a samostalni taksisti su na ivici egzistencije.

- Sam cirkus sa licencama je doprinio tome da se pojavljuju rent-a-car taksisti koji ustvari koriste rupu u zakonu. Rent-a-car se otvara za kikiriki, a taxi licenca kosta X hiljada KM kao da je suho zlato :-)

Probajte osnovati TAXI firmu. Vidjecete gdje je problem. Kao da pravite nuklearnu centralu....
Po tvom postu izgleda da si poprilicno neupucen u ovo pa ne znam cemu ni ovaj komentar :roll:
Prvo, prenos i dodjela licenci je ukinuta svakako. Prodaja odavno...
Kanton Sarajevo odredjuje broj licenci u gradu kao i u svakom vecem gradu bilo gdje. Problem je u tome sto ih sad ima vise nego sto bi trebalo, te ne izdaju nove do daljnjeg tj. dok se ne dostigne broj koji bi trebao i tada ce se iste dodjeljivati javnom ponudom.
Sto se tice zutog i ostalih, njihovi radnici rade na istoj licenci i autu po dvije-tri smjene, auto nikad ne stoji i zarade nesto (gazde). Iskreno meni je tih radnika zao, poznajem ih par rade kao robovi. Koliko dobro rade i zaradjuju da su propali, pa prelaze na rent a car i DOO, eto koliko se isplati da nisu mogli placati i izgubili su licence (cast izuzetku Crvenom).
Ja cijenim PRAVU konkurenciju. Dosta puta se desi da dodju na moj stand po svoje musterije i regularno odvezu i jos se i pozdravljamo sa nekim od njih. Isto kao sto ja znam otici na njihov stand po svoje musterije. To je jednostavno tako i nikad mi ne bude krivo to, posteno radi, nek radi ima pravo. Ali kad vidim razne DOO i ostale ublehase tacno mi muka
Zasto ih ima vise nego sto bi trebalo? Zar bi broj trebao biti ogranicen i zasto?
Samo za to da bi ti vise zaradio. Ako ja zelim da otvorim apoteku, koga boli neka stvar jel ima apoteka u blizini. To je moje da pocjenim jer ja investiram. Upravo sam pisao o tom nakaradnom sistemu izdavanja dozvola/licenci...zovi kako hoces.

Ti ne cijenis pravu konkurenciju, ali samo tako pricas. Prava konkurencija bi bila kada bi se dozvole za taxi mogle zavrsiti u roku jednog dana, pravo jeftino, pa da vidis onda kako se vozi i konkurise. Ne bi bilo nelegalnih, a na trzistu bi ostala samo najbolja auta i najbolji taksisti. Ne bi bilo raspadaki golfova dvica koji jos od pradede koriste dozvolu.
Drzava neka ih oporezuje po prometu.

Da je bilo po vasem shvatanju trzista, jos bi mi placali po kilometru 2KM kao nekad a licence/dozvole bi se prodavale kao da se radi o suhom zlatu.

Evo ja recimo hocu da postanem taxista? Koliko mi treba para i mogu li to uopste?
Imam novog Mercedesa.
shandrprcSA

#3181 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by shandrprcSA »

@bimmeru, je li istina da ce te blokirati grad 27 ovog mjeseca?
illuminated

#3182 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by illuminated »

Bimmer_ wrote:
damirc_sa wrote:U subotu navece ispred Alte 3 vozila "Samostalni taxi" gledam u njih i samo dolaze jedan po jedan. Moze li mi neko reci kome oni pripadaju ili su fakat samostalci, ako je tako da se onda i ja raspitam i da nabacim tablu na krov i da krenem u taxiranje.
Pa pokusavamo ali nece im policija nista. To su ili obicni divljaci koji samo stave firmu na krov i rade ili su izbaceni iz Sa taxi-a pa se udostojili bar da skinu nase oznake. Ima i onih koji su dosli iz drugih gradova da rade pa napisali samostalni taxi...
lako se to da rijesiti. svi kojima se izda licenca, kanton zapise tablice i tip auta.

Posaljes inspektora sa radio stanicom i fotoaparatom, provjeri radio stanicom ima li neko licencu/ ili u bazi podataka preko PDA uredjaja, ako nema, slika auto sa firmom kao dokaz, i posalje kaznu.
Koverta na vrata. Ako ne plati, u prvih 30 dana, kazna se podupla.
Nema registracije auta bez placanja kazne.
Kazna: obavljanje neregistrovane djelatnosti ili nelegalno oznacavanje vozila ili sta god.
+
Tom inspektoru dati 20% od svake kazne koju naplati.

Nema tu nikakvog naguravanja na ulici i svadje. Samo kovertica i cestitka sa slikom.

Pa da vidis onda frke.
Ja bih vam rijesio probleme za dan.
vrbas1979

#3183 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by vrbas1979 »

illuminated wrote:
Bimmer_ wrote:
lako se to da rijesiti. svi kojima se izda licenca, kanton zapise tablice i tip auta.

Posaljes inspektora sa radio stanicom i fotoaparatom, provjeri radio stanicom ima li neko licencu/ ili u bazi podataka preko PDA uredjaja, ako nema, slika auto sa firmom kao dokaz, i posalje kaznu.
Koverta na vrata. Ako ne plati, u prvih 30 dana, kazna se podupla.
Nema registracije auta bez placanja kazne.
Kazna: obavljanje neregistrovane djelatnosti ili nelegalno oznacavanje vozila ili sta god.
+
Tom inspektoru dati 20% od svake kazne koju naplati.

Nema tu nikakvog naguravanja na ulici i svadje. Samo kovertica i cestitka sa slikom.

Pa da vidis onda frke.
Ja bih vam rijesio probleme za dan.
hehe...nasmija me, a ujedno i podrzavam ovakav pristup i nacin rjesavanja problema. Fino opisano i zamisljeno :)
titanik

#3184 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by titanik »

un1ted wrote:
titanik wrote:Skloniti ih kao i sve koji ne ispunjavaju propisane uslove za obavljanje taxi djelatnosti. I njima zovemo inspekciju kao i svima, a ukloniti ih fizickom silom je kaznjivo i na to nemamo pravo. Zadovoljni odgovorom?
Hajde ovako..ostavi mi broj na private i ja cu sljedeci put tebi javiti kada vidim na nekom stajalistu nelegalnog sa taxistu pa da ga priajvis i da vidimo tk oce doci na intervenciju.

Zuti taxi ne postoji on je presao na renta car zasto bi onda stajao na taxi stajalistu? A kad drugi put vidis sa taxi bez tabli potrosi koji impuls slobodno ne moram valjda samo ja zvati. Broj ti je 061 252 252.
azdralovic

#3185 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by azdralovic »

titanik wrote:
un1ted wrote:

Zuti taxi ne postoji on je presao na renta car zasto bi onda stajao na taxi stajalistu? A kad drugi put vidis sa taxi bez tabli potrosi koji impuls slobodno ne moram valjda samo ja zvati. Broj ti je 061 252 252.
kako onda mogu imati svoj stand kod sopinga na Grbavici :S
bull21

#3186 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bull21 »

Što se ismijah fino. Neki dan na stajalištu, sa taxi i žuti. Na istom stajalištu, pričaju ljudi normalno. I što je najjače, bio je mix legalnih i nelegalnih. :lol:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3187 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

titanik wrote:
un1ted wrote: Pricas bezveze, da se uvali zuti taksi izlupali bi mu auto :)
Dobro, eto da se crveni uvali na vase stajalsite, havariju bi mu napraivli zar ne !? Jos bi koji sav imao na glavi ;) S njima se mozete boriti, oni nisu kabadahije dok vasi iz Sa Taxi jesu :lol:
drugi_profil

#3188 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drugi_profil »

Mene zanima da neko pojasni zasto ce uklanjanje nelegalnih taksista poboljsati (ili pojeftiniti, sprijeciti da poskupi) taksi uslugu?
Kakve veze to ima sa tim da ni legalni nemaju osnovne kulture pa ni minimum profesionalnog postenja? On gubi obraz zbog par maraka, i sta ja treba da ocekujem od njega?
Cast izuzecima.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3189 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

@drugi_profi

Ko spominje snizenje cijena !? Sa Taxi se zalaze da se trenutne cijene usluga taxi prevoza povecaju bar za 50% :)
respo

#3190 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by respo »

titanik wrote:
un1ted wrote:

ovo sam odgovorio bimmeru a vazi i za tebe

to neka united nazove da se ti ne bi zamjerao nelegalnim kolegama iz sa taxija?
drugi_profil

#3191 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drugi_profil »

un1ted wrote:@drugi_profi

Ko spominje snizenje cijena !? Sa Taxi se zalaze da se trenutne cijene usluga taxi prevoza povecaju bar za 50% :)
Bravo. I zasto bi onda meni bilo u interesu da ostanu na trzistu samo oni?
titanik

#3192 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by titanik »

un1ted wrote:
titanik wrote:
un1ted wrote: Pricas bezveze, da se uvali zuti taksi izlupali bi mu auto :)
Dobro, eto da se crveni uvali na vase stajalsite, havariju bi mu napraivli zar ne !? Jos bi koji sav imao na glavi ;) S njima se mozete boriti, oni nisu kabadahije dok vasi iz Sa Taxi jesu :lol:
Nece crveni Erovic im je rekao da izbjegavaju konflikte sa nama. I ja se bojim ovih kabadahija iz sa taxija:)http://www.klix.ba/forum/posting.php?mo ... &p=8412529#
titanik

#3193 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by titanik »

Pasa moj ne bojim se nikome zamjeriti ,kada sam u pravu idem do kraja, svi nelegalni na mom standu znaju da im ja zovem inspekciju redovno.
un1ted

#3194 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

Pa eto reci mi, dodju dva crvena na vase taxi stajaliste, sta ce se desiti s njima ? :) Jos ako budu po svim vasim stajalistima stajali i CEKALI da ko naleti, vi cete doci na forum i reci "evo ti broj zovi i prijavi, meni se ne zajebaje s njima "? ???!
titanik

#3195 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by titanik »

Nista pozelit cemo im dobrodoslicu i reci neka nam plate kafe i ok. :D
un1ted

#3196 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

Vidis, njih bi sazvakali, dok kolegama iz Sa Taxia nista ne mozete ;-) :thumbup:
titanik

#3197 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by titanik »

Ma nije tako vidis da bi pili kafu zajedno, nemoj mi rijeci izvrtati.
Jon Spencer

#3198 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

drugi_profil wrote:Mene zanima da neko pojasni zasto ce uklanjanje nelegalnih taksista poboljsati (ili pojeftiniti, sprijeciti da poskupi) taksi uslugu?
Kakve veze to ima sa tim da ni legalni nemaju osnovne kulture pa ni minimum profesionalnog postenja? On gubi obraz zbog par maraka, i sta ja treba da ocekujem od njega?
Cast izuzecima.

Ko god podržava rad na crno u bilo kojoj oblasti ne samo na taxiju ili je glup ili je kriminalac.
Pronađi se!

Nadam se da mi prolaznik neće zamjeriti ali moram ti ovo ponoviti jer očigledno ništa skont'o nisi:

"Korupcija nije samo "daj" - " uzmi" postupak, korupcija je karcinom naseg drustva, pojava koja nas sistemski razvaljuje i unistava. Korupcija je poremecaj pravnih normi i pravila ponasanja, ponizenje drustvenih odnosa i vrijednosti, sto predstavlja i okretanje glave od uocenih problema bez ikakvog pokusaja na njihovom sprecavanju. Korupcija je i bijeg od njenog suzbijanja, a ti se pohvalio u prethodnom postu upravo ovakvim osobinama. Normalan covjek mora reagirati na tvoje stavove i pisanje u javnom prostoru, jer mnogi drugi, u svom neznanju, prihvataju ovakve deformitete u ponasanju."
respo

#3199 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by respo »

kako ofirno skreces temu s onoga o cemu pricamo
ti nasao da pricas o korupciji?
nemoj nas nasmijavati
aduka11

#3200 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

Još 2 dana..
Post Reply