Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3176 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

belfy wrote: upravo si izrekao ono sto je bit ove teme, iako zastupas suprotnu tezu.
A sta zastupam :?
animals

#3177 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Sjecam se..
sumrak Jugoslavije.. druga polovica 80-ih..
posla samo u snovima..
depresija teska.. mogao si zaraditi tadasnjih 20 DM, za citav dan sljakanja tj teskog rada..
ovo danas je raj za danasnju perspektivu..
zrakomlat

#3178 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zrakomlat »

Radio Sarajevo wrote:
Jimmy McNulty wrote:Jaran mi je bio student generacije. Prosjek 9.6. Prepišao Pravni. U Sudu BiH čovjek mu otvoreno kaže da neće dobiti posao jer nema prezime. Dok odrađuje pripravnički, jedno po jedno se zapošljava, a njemu noga. Na fakultetu mu ne daju da bude asistent, pola predmeta dobije. Pola. Ne cijeli, nego pola.

Ali reći ću mu da ima na Stupu mjesto vulkanizera, može se zaradit i 1400.
Zato će dobiti posao u njemačkom sudu, čim pređe granicu.
:lol:
zrakomlat

#3179 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zrakomlat »

muha_sa wrote:
Matijevic_Vlado wrote:Muha forumski huligan :mrgreen:
Nikad robom dobri naš JajanU :lol:

evo dobre price za ovu temu :-D
svakodnevno gledam ljude ko od brda odvaljeni po vas dan peglaju raju--deviza, kupona :-) garant imaju hejbet zemlje koja je zapuštena iliti u korov zarasla :-)

Jasmina Cusic-diplomirana profesorica engleskog jezika i književnosti :thumbup:

https://faktor.ba/vijest/jasmina-zaposl ... mlje/17977
:thumbup:
Znam Jasminu samo ko je a bolje znam supruga joj, onako površno, ali se odavno znamo. Ovo sad što ima je fensi, ali se sjećam kad su tek počinjali. Ono, slike iz njive, male, pa veće, plastenika pa naraste to. Od onog što su prvo uzgojili nisu mogli ništa plaho zaraditi, a sad ozbiljan biznis. I suprug joj je nešto privatno raduckao, neke reklame, ne znam jel u tom poslu još ili ovo zajedno rade, ali nije ni bitno, očito ne misle da je državni posao jedini posao, nego u se i svoje kljuse.

Da je počela raditi u struci u školi srednjoj recimo, imala bi oko pola norme i platu 5-6 stoja i ugovor septembra do juna, dakle, bez plate u mjesecima između Al bi radila u struci, heej državni poso :run:
Prpa.ba

#3180 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Prpa.ba »

madner wrote:2000 bruto nije dovoljno za NK radnika?

Drago mi je cuti da standard tako naglo raste.
Prije nego se obradujemo, tajna je u detalju sezonalne zarade. Da je 2000 bruto ugovorne mjesecne plate na odredjeno, vec bismo svjedocili tranzicji nizeg sloja dzabojeda u visokohvaljeni gradjevinski sektor. Posto to nije slucaj, elementarna ekonomska logika kaze da se bacaju medijske i forumske bombe.
detroit-mercy

#3181 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: Koliko visoko to dizes gume sa felgama :mrgreen:.
Btw, kod mene u komsiluku imaju 3 mjesta za promjenu guma i kako vidim nije bas nesto da je posao pretjerano fizicki. Pneumatski pistolji, dizalice, sve automatika, ne vidim da je nesto previse tesko. Ima masa tezih posolova pa ljudi rade.
Nego cudi me, 1400 i liku stalno treba radna snaga.
Opet ti kazes da je do radne snage :mrgreen:
Znaci nece raja da radi :mrgreen: .
Radio sam svojevremeno i teze sljakerske poslove. Nemas pojma kako je npr. teska obicna kanta jupola kad u njoj sa petog sprata bez lifta snosis šut a onda unosis pjesak :run: a dnevnica ti 50 kuna i sendvic.

Pitanje svih pitanja je koliko radis za tih 1400 KM, nije plata jedino mjerilo kvaliteta radnog mjesta.
Kako nije, Havana kaze dobar covjek :mrgreen:, on sto nabroja privatnika sve ih na ranu mjesto melema zaviti :mrgreen: .
Drugo, nisu svi nezaposleni sa doktoratima, zavrsenim fakultetima i sl., kad pogledas na strukturu nezaposlenih vecinom su NSS, pa onda SSS pa tek mu onda dodje VSS.
Ovima sto su bez skole, 1400kmova je da se sutaju u gujicu :mrgreen: al haman nece nesto :mrgreen: .
konjislav

#3182 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Nivelacija wrote:Ko ganja vani treba ganjati Svicu, Norvesku, Svedsku, Ameriku., Irsku, Britaniju.

Moj rodjak se 2015 vratio iz Amerike u Njemacku kao da je blize Bosni itd, jedva odradio 12 mjeseci ugovora i pobjegao nazad, kaze da je blize Bosna Njemackoj po standardu nego Njemacka Americi.

A bolje i u Njemackoj ko ovdje nema nista, niti zeli ha ja.

Biti ce zanimljivo pratiti stanje u Njemackoj dok i ovaj milion-dva migranata progovori njemacki jezik itd...Ode i Merkelova koja je digla sve to, drzala stabilnost. Sada primaju sve i svasta jer ekonomija stagnira zbog nedostatka radnika pa ne prave probleme ni stancanim diplomama za 15 dana. A to mora imati posljedice.
Ja sam o ovome već ranije pisao. Ja da mogu, išao bih u Ameriku definitivno, ali ne mogu. Zato i idem u Njemačku (na 6-7 godina) do pasoša i onda pravac Švica. Jasno je svima da je i Amerika i Švicarska i Norveška bolja od Njemačke, ali tamo se jako teško dolazi, čak i sam diplomom, znanjem i traženom strukom (IT), nego moraš tražiti rupe u zakonu. Ja sam to jako dobro istražio, i ruku na srce da nemam porodicu, ganjao bih te mišije rupe i otišao u Ameriku ili Švicu, ali ovako je druga priča, ne mogu tako rizikovati.
espn

#3183 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

U Njemačkoj, najjačoj ekonomiji evrope standard malo bolji nego u Bosni - najsiromašnijoj zemlji evrope i svijeta?! Jao kakve gluposti neću pročitati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3184 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Kako nije, Havana kaze dobar covjek :mrgreen:, on sto nabroja privatnika sve ih na ranu mjesto melema zaviti :mrgreen: .
Drugo, nisu svi nezaposleni sa doktoratima, zavrsenim fakultetima i sl., kad pogledas na strukturu nezaposlenih vecinom su NSS, pa onda SSS pa tek mu onda dodje VSS.
Ovima sto su bez skole, 1400kmova je da se sutaju u gujicu :mrgreen: al haman nece nesto :mrgreen: .
Pa vidi Havanina preporuka znaci sigurno. Znam ja Havanu privatno :wink:

Za ostalo se slazem, mene nervira jadikovka ne moze se ovako nako, jer meni licno nista nije bilo iz ponizenja raditi svojevremeno.
Nivelacija

#3185 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

espn wrote:U Njemačkoj, najjačoj ekonomiji evrope standard malo bolji nego u Bosni - najsiromašnijoj zemlji evrope i svijeta?! Jao kakve gluposti neću pročitati.
Cuj i Kina je najjaca svjetska ekonomija pa je standard losiji nego u siromasnoj Poljskoj, ili u nekoj maloj Sloveniji.

Jao ko sve komentarise, sta je ovo jbt.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3186 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

Jarane bubno si i to dobro, evo ja imam sestru u USA i zena masta za povratkom u Evropu, pristala bi na bilo koji grad u Njemackoj nego na najbolji u Americi.
detroit-mercy

#3187 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Nivelacija wrote:
espn wrote:U Njemačkoj, najjačoj ekonomiji evrope standard malo bolji nego u Bosni - najsiromašnijoj zemlji evrope i svijeta?! Jao kakve gluposti neću pročitati.
Cuj i Kina je najjaca svjetska ekonomija pa je standard losiji nego u siromasnoj Poljskoj, ili u nekoj maloj Sloveniji.

Nije istina da je najjaca, nego najveca :mrgreen:.
I Poljska nije siromasna, po standardu za Kinu jos uvijek gigant :mrgreen: .
duminjo

#3188 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by duminjo »

Ma sta mi znamo. Njemu rodjo reko da se njemačka raspada :lol:
kamberovica polje

#3189 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by kamberovica polje »

Radio Sarajevo wrote:
Jimmy McNulty wrote:Znamo svi dobro šta je problem, ali hajmo i dalje biti nojevi pa zabijat glavu u pijesak.
I mi sad tebi treba vjerovati da je neki tamo lik imao prosjek 9,9 (ili koliko već), da je onda njemu tamo neki lik rekao da ne može bez tamo nekog prezimena dobiti dobru poziciju...

Jebote, znam da je forum i da su argumenti često subjektivni, ali za kvalitet argumenata bi bilo dobro naoružati se statističkim podacima, primjerima koji su provjerljivi itd., a ne ovako...
Lave, u kojoj ti državi živiš kad ti je ova priča nadrealna?
espn

#3190 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Nivelacija wrote:

Bosna je objektivno siromašna. Nit je jaka, niti je standard dobar.
Nivelacija

#3191 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

espn wrote:
Nivelacija wrote:

Bosna je objektivno siromašna. Nit je jaka, niti je standard dobar.
Bosna jest siromasna i slaba ali nije ni Njemacka kao sto se prikazuje ovdje.

Kao sto Bosna ne moze u isti kos sa Njemackom ne moze ni Njemacka sa Svicom,Amerikom, Norveskom, itd...

A ublehe tipa Bosna najsiromasnija zemlja svijeta, ne znam sto ti to treba.

U Bosni je veca prosjecna plata nego u Srbiji. Da ne idem dalje prema Aziji i Africi :mrgreen: :mrgreen: .

Da smo "chuna" niko ne spori ali treba odvadit malo suplje price o Dzennetu u Njemackoj a kad se prica o Bosni najgora na svijetu bla bla.

I ne treba zaboraviti da nas je rat poravnao prije 20 godina i da jos i dalje nosimo utege rata oko vrata. Ne mozes u Nato da imas sigurnost, da investitori dolaze itd..a pola drzave radi sve moguce da je rasformira, sve na njezinu stetu dobro se ikako i drzi.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3192 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

Njemacka ne moze sa Amerikom i Svicom...

prosjecna bh plata...

rat je bio prije 20 godina...
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3193 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

kiki-miki wrote:Ispade Amerika divna. :-)
Pa jest divna. Dok se ne pozelis skolovat i studirat, dok ne odes doktoru, dok ne dodje kraj godine pa moras porez platit, dok ti ne bude trebalo porodiljsko odsustvo, dok ne pozelis godisnji veci od 10 dana, dok ne zatrebas kredit, dok ne pozelis imat svoj kucerak ili stan, dok ti ne zatrebaju usluge javnog prijevoza...
kamberovica polje

#3194 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by kamberovica polje »

SAD je u potpunosti druga priča. Tamo možeš uspjeti i jako dobro živjeti, ali kad život krene nizbrdo onda ti brale nema zaustavljanja, ideš do dna. Nečastivo sjedinjenje meritokratije i okrutnog kapitalizma u kojem ako krepaješ siromašan na cesti onda to zaslužuješ i nikog ne boli kurac za tobom.
Mislim da se mi ipak zbog načina života i mentaliteta bolje prilagođavamo europskim zemljama. Njemačka je u nekom blagom padu, ali što se nas tiče i dalje je to El Dorado, a da ne pričam o Švici.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3195 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by japin_mutapi »

njemacka je nasa majka
Edin H.

#3196 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Edin H. »

Jimmy McNulty wrote:Jarane bubno si i to dobro, evo ja imam sestru u USA i zena masta za povratkom u Evropu, pristala bi na bilo koji grad u Njemackoj nego na najbolji u Americi.

Rumunija predsjedava Evropskom unijom, come on :oops:
animals

#3197 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Edin H. wrote:
Jimmy McNulty wrote:Jarane bubno si i to dobro, evo ja imam sestru u USA i zena masta za povratkom u Evropu, pristala bi na bilo koji grad u Njemackoj nego na najbolji u Americi.

Sto ti ne ides u SAD..
ako mislis da je divno tamo..
Edin H.

#3198 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Edin H. »

animals wrote:
Edin H. wrote:

Sto ti ne ides u SAD..
ako mislis da je divno tamo..

Brexit :D
Seyfo

#3199 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Tema postade ozbiljna,sazrijeva. Donekle se kao doslo. Spoznasmo cak i Ameriku. Btw meni se cini da su SAD bile mnogo aktualnije za odlazak za vrijeme rata pa tamo nekad iza rata pa negdje do 2000.g. Sada slabo ko odlazi u ovom valu odlazaka a i nije vise objekat zelje. Ja evo ne znam da je neko otisao tamo u zadnjih 5g a za Njemacku znam 10ero.
animals

#3200 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Edin H. wrote:

Brexit :D
Gdje zivis ti covjece..
pa si tako pametan..
Post Reply